SVT rapporterade · Marmorstein svarar 13 december

14.57
Riksdagen har röstat om kandidat till Statsministerfunktionen tre gånger i morgon . Enligt regelverket skall frågan om Statsminister provas fyra gånger (4) . Därefter sker Extra Riksdagsval . Blir det även Kommunal samt Landstingsval om det utlyses Extra Riksdagsval?
@Ulf - Hej Ulf, imorgon röstar riksdagen för andra gången i regeringsbildningsprocessen. När Löfven röstades om sist så var det den obligatoriska statsministeromröstning som hålls efter ett val. Därmed har vi i dag tre omröstningar kvar, imorgon två. Och om det blir extraval gäller det riksdagen, inte kommuner och landsting. 
14.58
Kan dagens övergångsregering sitta i fyra år, så sant man inte arrangerar någon fjärde statsministervotering?
@Rickard - Hej Rickard, i teorin ja. Talmannen kan sondera efter en ny statsminister fram tills nästa val, det finns ingen tidsgräns. Men det kommer förstås inte att ske. 
15.25
Hej och välkomna!
 
Om en liten stund svarar SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein på läsarnas frågor i en direktsändning här i spelaren ovan. När den sändningen är avslutad fortsätter Elisabeth svara på era frågor här i chatten.
15.30
Nu är sändningen igång.
15.32
Elisabeth Marmorstein tror inte att Stefan Löfven (S) skulle gå med på att släppa fram en Alliansregering.
15.33
Jan undrar om en statsminister i en övergångsregering kan avgå.
– Nej, det kan han inte, säger Elisabeth Marmorstein. 
15.33
Kommer politikerna få något jullov eller fortsätter förhandlingarna under högtiderna?
15.35
Tomas undrar: Kan talmannen avgå?
 
– Ja, men riksdagen måste godkänna det, men det är mest en formalitet.
15.38
Sabine frågar: Varför inte Jimmie Åkesson i nästa statsministeromröstning?
– Därför att minst 175 ledamöter skulle rösta nej. Han skulle inte bli vald, säger Elisabeth Marmorstein. 
15.39
Elisabeth Marmorstein är inte säker på det låsta läget skulle låsas upp efter ett eventuellt extraval.
15.41
Märker du av att politikerna börjar bli trötta?
–Nja, det vet jag inte. Lite trötta är nog alla. Det har varit en väldigt lång process.
15.41
Nu är sändningen avslutad. Alldeles strax svarar Elisabeth Marmorstein på era frågor här i chatten.
15.52
Hur sannolikt tror du det är att centern och liberalerna ändrar sig om sd och släpper fram en m+kd regering?
@Stina - Hej Stina, det skulle vara mycket svårt för dem efter hur de motiverade sitt nej första gången. Å andra sidan kan det ha blivit något lättare nu när de försökte få till ett samarbete med S och MP men som C i slutändan inte tyckte var tillräckligt bra. Då kan de hävda att den möjligheten uttömd. Men ska Kristersson lyckas så behöver han troligen hitta något nytt sätt att övertyga dem och vad det skulle vara kan vi inte veta. Möjligen försöker han bilda en ren M-regering om det skulle vara lättare för C och L. Men det ska ju inte heller uteslutas att C och L i något skede tar upp förhandlingarna med Löfven igen om han kan göra ytterligare eftergifter och alternativet är ett extraval. 
15.56
Talmannen skall ju vara politiskt oberoende. Dock så vore det fördelaktigt för Kristensson att prövas först i fjärde omröstningen. Tror du att det blir så och blir det i så fall Annie Lööf som kommer att prövas i den tredje?
@Lars - Hej Lars, jag tror att Kristersson prövas nästa gång. Om han röstas ner igen kan det mycket väl bli Löfven i fjärde. Det kan förstås även bli Lööf om talmannen tror  att hon, efter förhandlingarna med S/MP har större chans. Vi kan bara spekulera, talmannen äger ordningen och jag tror har är mycket mån om sin opartiskhet. 
15.59
Är helt med på att 175 ledamöter skulle rösta nej på Åkesson och att han som kandidat då är meningslös. Lika meningslös som omröstningen i morgon om Lövén.
@John - Hej John, när talmannen gav Löfven en förhandsavisering om en statsministeromröstning var det ju för att det fanns förutsättningar att få till stånd en uppgörelse med C och L. Sen sprack det i söndags. Åkessons möjligheter att få till förhandlingar om ett regeringssamarbete är som bekant mycket små i dagsläget.
15.59
Jag tror det blir ett nyval snart. Är det samma regler då igen? Att talmannen har 4 försök att bilda regering.
@Jesper - Hej Jesper, det korta svaret är ja.
16.03
Kan det tänkas dvs vara troligt att S släpper fram Kristersson eftersom M+KD fått genom sin budget. Med mottot "har man tagit fan I båten så får man ro honom över".
@Jörgen - Hej Jörgen, nej det skulle förvåna mig mycket. En budget kan ändras efter årsskiftet, det enda man inte kan ändra är inkomstskatterna. Kort sagt - även om Löfven förstås helst hade sett att övergångsbudgeten gått igenom är M/KD budgeten inte skäl till att inte vilja regera. Som du säkert minns så regerade Löfven på alliansens budget under sitt första första år, med en stor ändringsbudget på våren.
16.05
Varför fick eller begärde inte Löfven ytterligare tid till att förhandla med Centern?
@Britt-Marie - Hej Britt-Marie, i lördags natt var partierna överens om att ta det dokument de förhandlat fram hem till sina partier för att förankra det. Centerpartiet sa som bekant nej och förklarade att de skulle rösta nej till Löfven. Därmed var det inte så stor poäng att ge mer tid just nu, med det sagt så kan det ju bli nya förhandlingar framöver, det är ju vad Löfven hoppas på i alla fall. 
16.06
Kan talmannen avsättas om han detta drar ut ännu mer på tiden, fram emot sommaren? Vem avsätter honom isf? Kungen?!
@LarsE - Hej Lars, nej talmannen kan inte avsättas. Däremot kan han avgå. 
16.09
Hej, hur stor är risken för nyval?
@Laura - Hej Laura, för varje statsministeromröstning ökar förstås risken för ett nyval men jag tror fortsatt inte att vi hamnar där, det står för mycket på spel för alltför många för att de skulle vilja ta det dit. Men säker är jag inte. 
16.11
Får man enligt regeln hitta ett alternativ för regeringsbildande så här länge som det har pågått och bör man som talman ge förslag på samma kandidat som statsminister när riksdagen röstade emot som statsminister?
@Stefanbergström - Hej Stefan,det är mycket möjligt att vi kommer att få se förändringar av regeringsbildningsprocessen efter den här hösten. Men det är en tidskrävande process som kräver två likadana beslut med ett val emellan. Och mycket hänger på om våra folkvalda vill göra några förändringar. När det gäller att föreslå samma person två gånger så är det fullt möjligt men jag tror att talmannen helst ser att något har förändrats kring kandidaten innan han gör det. 
16.17
Hej! Stefan Löfven kommer antagligen bli vald till statsminister i fjärde omgången, då det blir lätt för vänsterfalangerna inom L och C att neka Kristersson i tredje omgången på samma "bruna vatten"-grunder som i första, och sen släppa igenom Löfven under parollen "ta ansvar för Sverige". Vi kommer då ha en vänsterregering som regerar med en högerbudget under en förmodad lågkonjuktur. Om vi bortser från de faktiska konsekvenserna för Sverige och fokuserar på det taktiska så ser det väl väldigt bra ut för vänstersidan inför 2022? De kommer kunna hävda ansvarstagande, men skylla alla misslyckanden på motståndarsidans budget.
Så min fråga är: Varför ville högersidan få igenom sin budget? I egenskap av högersympatisör ställer jag mig frågande till de taktiska såväl som faktiska konsekvenserna.
@Oscar - Hej Oscar, nu kan ju en ny regering ändra det mesta i en budget utom inkomstskatterna som inte kan ändras förrän inför 2020. Och vi vet ju inte när lågkonjunkturen kommer, den kan dröja och då kan en eventuell Löfven-regering redan ha lagt både en och två budgetar. Därmed delar jag inte riktigt din analys av deras eventuella taktik.
16.22
Hej Elisabeth. Det är C som till slut måste ge sig, är det inte så? Dom måste antingen godta att SD stödjer M/KD, eller så måste C (och L) gå till S. Hur ska Annie Lööf komma sig ut av detta? Hon har ju målat in sig rejält nu. Just nu vill ju C varken eller.
@RikardB - Hej Rikard, du har helt rätt i att C har de mandat som kan avgöra regeringsfrågan åt det ena eller det andra hållet. Men deras inställning är som bekant fortsatt att det är S och M som behöver göra upp. Det säger ju både M och S tydligt nej till och jag ser inga öppningar där. Om alla parter håller fast vid detta så går vi mot ett extraval. 
16.28
Det är inte begripligt för mig varför C och L röstar fram M+KD (SD) budget, när de röstar ner samma regeringsföralag. Hur går det att förklara?
@Klara - Hej Klara, C och L la ner sina röster, de röstade inte på M/KD reservationen. Men du har rätt i att det blir lite bakvänt. De röstade nej till Kristersson som statsminister men släpper fram hans politik. Kristerssons senaste erbjudande till C och L var ju att de bara skulle släppa fram honom, dvs inte  behöva samarbeta med hans regering utan vara fria att lägga egna budgetar, kombinerat med ett löfte om att inte förhandla med SD. Och på ett sätt kan man säga att den modellen manifesterades igår. Därmed inte sagt att C och L kommer att släppa fram Kristersson i nästa skede, det kan fortsatt vara för svårt för dem. 
16.34
Har talmannen funderat på att föreslå en "utomstående" statsminister , t.ex Cecilia Malmström eller någon annan som kan accepteras av partierna och få dom att sätta ihop en regering som alla blir nöjda med?
@Margareta - Hej Margareta, nej det tror jag inte att talmannen har funderat på även om det inte finns något formellt hinder för en sådan lösning. Skälet är att jag inte tror att partierna får lättare att göra upp bara för att det är någon utomstående. 
16.44
Hey. Varför kan inte M och KD regera likt S och MP sedan låta L och C var stödparti som V var till s och MP? Då kan C ändå var i position att fälla sakpolitiska frågor och samtidigt inte behöva skämmas att SD stödjer M och KD i budget frågor. Som det gjorde nu samt i dom sakpolitiska spel. Varför kan inte C göra som jag föreslår. Vilka konsekvenser menar dem att inte ge SD inflyttande fattar jag inte
@Thomas - Hej Thomas, den här lösningen har de sagt nej till eftersom de menar att det skulle ge SD inflytande, de litade helt enkelt inte på att Kristersson inte skulle förhandla med SD om regeringsmakten hängde på det. Och en regering som SD har inflytande över hotar, enligt dem, den liberala demokratin. Huruvida de har ändrat sig kring detta, eller om Kristersson hittar något annat sätt att övertyga dem kan vi inte veta i dag. 
16.45
Om det blir ett extraval i 2019, ska det nästa riksdagsvalet hända i 2022 (fyra år efter det första) eller 2024 (fyra år efter extravalet)?
@Paolo - Hej Paolo, det ordinarie valet hålls ändå 2022. 
16.46
Kan en övergångsregering avsättas.
@LeifR - Hej Leif, nej. Enskilda statsråd kan entledigas men inte övergångsregeringen och inte statsministern. 
16.50
Vad händer om C och L lägger ner sina röster på fredag?
(Vilka bra analyser du gör på TV, jag lär mig mycket!)
@Ann - Hej Ann, tack! Om C lägger ner sina röster så blir Löfven statsminister. L kan förstås också göra det men de behövs inte för att Löfven ska väljas. C,S,MP och V har 175 mandat. Det fungerar ju så att en statsministerkandidat får inte ha en majoritet emot sig. M, KD, SD som säkert kommer att rösta emot har 154 av 349 mandat. Nu har ju även C och L sagt att de kommer rösta nej.
16.55
Hej!

Utifrån de senaste väljaranalyserna, Hur skulle ett eventuellt omval där antingen L eller MP åker ur riksdagen påverka det parlamentariska läget. Skulle något block få möjlighet till egen majoritet utan blocköverskridande samarbete då?
@Jesper - Hej Jesper, nej inte utifrån den senaste mätningen från SCB i alla fall. Enligt den skulle inget av de traditionella blocken få majoritet och SD fortsatt vara vågmästare oavsett om det var L eller MP som åkte ut. Men det är alltså bara en opinionsmätning, ett extraval skulle ju kunna bli annorlunda men det ska till ganska stora förändringar för att det ska påverka det läge vi har i dag. 
16.58
Hej!
Jag undrar om det blir extraval, som ger ung. samma resultat som nu. Kommer då samma procedurer att genomgås på nytt med talmansval, sonderingar, samma låsningar och fyra statsministeromröstningar osv? Sen ännu ett nytt extraval osv. i all oändlighet. Teoretiskt sett alltså.
@TomasE - Hej Tomas, teoretiskt sätt ja. Men eftersom regeringsfrågan skulle bli huvudfråga i ett extraval kan man ju utgå från att partierna inför ett sådant ser till att ta sig ur de låsta positioner de har i dag. Men jag tror fortsatt inte att vi får ett extraval, men risken ökar förstås med varje misslyckad statsministeromröstning. 
17.10
De enda som väl bör frukta ett nyval är L och Mp ty de riskerar att åka ur Riksdagen. Hur blir mandatfördelningen då?
@GunnarSetterwall - Det kan vi ju inte veta i dag, ett extraval skulle inte ge de andra partierna samma resultat som i valet senast. Men baserat på den senaste mätningen från SCB så skulle, om MP åkte ut, alliansen få 139, S+V 142 och SD 68. Skulle L åka ut så skulle C,M,KD få 123 mandat, de rödgröna 158 och SD 68. Men som sagt, baserat på en opinionsmätning. Du kan själv gå in på valmyndighetens hemsida och räkna med deras valsimulator :)
17.13
Vad är den rådande teorin om vem som blir nästa statsministerkandidat?
@Jacob - Hej Jacob, det finns flera olika teorier men du frågar ju mig så jag tror att det blir Kristersson. Men jag kan ju inte veta, det gör bara talmannen som efter i morgon ska ha ytterligare samtal med partiledarna. 
17.16
Hur stor är chansen till nyval? Inom vilken tid?
@Eva - Hej Eva, chansen eller risken för ett nyval ökar förstås efter varje nedröstad statsministerkandidat. Personligen tror jag inte att det blir nyval även om jag inte är lika övertygad nu som för några veckor sedan. Om fyra förslag till statsminister röstas ner så ska ett nyval hållas inom tre månader. Det är möjligt att talmannen väljer att lägga den sista omröstningen så att ett extraval kan hållas samtidigt med EU-valet den 26 maj, dvs runt den 26 februari.
17.20
finns det möjlighet att minoritet som socialdemokrati parti att bilda referering ensam ?

Med vänlig hälsning/ ouday Hussein
@OudayHussein - Hej Hussein, visst finns det möjlighet för S att försöka bilda en enpartiregering om Löfven skulle få chansen igen efter imorgon. Och det är inte alls omöjligt att det skulle vara lättare för C och L att släppa fram en sådan regering också. Men Löfven kan inte slänga ut MP, i sådant fall måste de själva välja att inte sitta i regering. Hittills har de varit väldigt tydliga med att de vill fortsätta regera. 
17.21
Hej! Visst finns väl möjligheten att tillsätta en statsminister vars enda "uppdrag" är att utlysa extraval? Vem gör det isåfall?
@Mia - Hej Mia, ja den möjligheten finns teoretiskt. Men då måste tillräckligt många partier komma överens om det så att den statsministern också släpps fram. Just nu ser jag inga förutsättningar för det. 
17.25
Hej.
Varför begärde inte Stefan Löven ännu mera tid hos talmannen när de var så nära uppgörelse?
@MagnusB - Hej Magnus, eftersom att C sa nej till det förhandlingsresultat som fanns och slog fast att de skulle rösta nej till Löfven. De tyckte inte att det var någon idé att fortsätta förhandla i det här läget. 
17.27
Kan talmannen utlysa extra val direkt utan att köra fyra statsministerval om han upplever situationen som helt låst?
@Sven - Hej Sven, nej det kan han inte. En teoretisk möjlighet är att partierna kommer överens om att någon får bli statsminister med enda uppgift att utlysa extraval. Men det är inte särskilt troligt. 
17.31
Nu måste jag logga ut för den här gången. Som alltid kul med så många intressanta frågor. Hörs igen nästa vecka. Ni som mejlat kommer jag att svara så fort jag hinner.