SVT rapporterade · Häktningsförhandling efter terrortillslaget

13.36
Nu är vi på plats vid säkerhetssalen i Göteborgs tingsrätt. Trots att det är 25 minuter kvar tills att förhandlingen ska starta så är ett 15-tal personer på plats. Alla (tror jag) är journalister som vill få veta mer om misstankarna mot den misstänkte mannen.
13.43
SVT:s reportrar Joel Sund och Fouad Youcefi på plats vid Göteborgs tingsrätt.
 
13.49
13.54
Snart bör vi få komma in i salen.
14.01
Nu blir vi insläppta i salen.
14.01
Den misstänkte mannen blir inledd av två kriminalvårdare, som håller honom i respektive arm.
14.02
När den misstänkte sätter sig så är han framåtböjd, med handen för sin panna.
14.03
Åklagaren yrkar att tingsrätten ska häkta den misstänkte på sannolika skäl för stämpling till terroristbrott
14.03
Åklagaren vill också häkta den misstänkta för grovt vapenbrott.
14.04
Skälen är att åklagaren bedömer att det finns risk att den misstänkte flyr, förstör bevis, eller fortsatt brottslighet.
14.04
Advokaten berättar att den misstänkte förnekar alla anklagelser. De kräver att anhållningsbeslutet krävs och att den misstänkte inte ska häktas.
14.06
Nu beslutar tingsrätten att resten av förhandlingen ska vara stängd, vi tvingas lämna salen
14.13
Nu är vi alla ute ur salen igen. Kvar är endast den misstänkte och hans advokat, åklagare, och annan personal. Det som händer nu är att åklagaren berättar mer om sin bevisning. Men det är sällan så att åklagaren berättar allt hen vet.
14.22
Det är i princip omöjligt att säga exakt hur länge det dröjer tills beskedet om en eventuell häktning kommer. Salen är bokad mellan klockan 14-16 om jag förstått det hela rätt, så vi kan få hålla till godo en stund.
14.28
Här är tre frågor som jag skulle vilja få svar på efter den här häktningsförhandlingen (utöver rättens beslut, såklart):
- När och var skulle terrordådet ske, som den anhållne misstänks för stämpling till?
- Vad menade Säpo när de igår sa till oss att ärendet hade "koppling till internationell terrorism"?
- Hur och när startade den här utredningen?
14.30
Så här såg det ut när häktningsförhandlingen inleddes. Den misstänkte iklädd grön tröja till höger i bild.
14.43
Ordet stämpling är förresten en juridisk term som inte är helt lätt att förstå. Såhär står det i lagboken om just ordet stämpling: 
"Med stämpling förstås att någon i samråd med någon annan beslutar gärningen eller att någon söker anstifta någon annan eller åtar eller erbjuder sig att utföra den".
 
Som exempel nämns också följande tillfällen:
 
Den som med uppsåt att främja ett brott:
  1. tar emot eller lämnar pengar eller annat som betalning för ett brott eller för att täcka kostnader för utförande av ett brott, eller
  2. skaffar, tillverkar, lämnar, tar emot, förvarar, transporterar, sammanställer eller tar annan liknande befattning med något som är särskilt ägnat att användas som hjälpmedel vid ett brott,
.... kan dömas för stämpling
14.57
Den misstänkte häktas på sannolika skäl.
14.58
Han åläggs också fulla restriktioner.
15.00
Den misstänkte höll huvudet mot golvet och skakade långsamt på huvudet när tingsrätten meddelade sitt beslut.
15.07
"Det är tufft att vara anhållen och häktad i Sverige." säger den misstänktes advokat Michael Hansson om sin klient som var märkbart skakad när han fördes ut ur salen.
15.13
Åklagaren Henrik Olin har nu kommit ut till pressen. Han säger: "Det är många åtgärder som kommer att behöva göras. Utredningen är i sin linda".
15.22
Åklagaren Henrik Olin är återhållsam med detaljer om utredningen. Han hänvisar flera gånger till sin begränsade möjlighet att uttala sig: "Det kommer att ske ett stort antal utredningsåtgärder. Exakt vad de utgör kan jag av utredningsskäl inte kommentera."
15.30
Henrik Olin berättar att utredningen kommer att försöka kartlägga mannens liv, bland annat hans aktiviteter på nätet och i sociala medier, man kommer också undersöka olika typer av "lagringsmedia" vilket jag tolkar är datorer, telefoner och annat som kan vara intressant för utredningen.
15.39
Åklagaren har nu för tillfället gjort sitt och har lämnat. Så också de flesta journalister. Även vi gör oss redo att lämna och tackar för att ni har följt vår liverapportering. Vi kommer att fortsätta bevaka händelsen. Följ utvecklingen på vår sajt, i vår app och i våra sändningar.