SVT rapporterade · Chatta om räntan

11.33
Hej alla!
 
Nu ska jag sätta igång och svara på era frågor
11.39

Jag som får betala för Riksbankens ”julklapp” undrar när landets banker tänkte ge oss låntagare lite av den där minusräntekakan.
Hej Jessica!
Hur kan det komma sig att vi har historiskt låga räntor samtidigt som bankerna gör historiskt höga vinster på våra bolån? Bankena utnyttjade finanskrisen för att motivera att de "behövde" höja räntorna, samtidigt som de underförstått slutade konkurrera med varandra om "bytet" våra pengar. Nu finns hopp eftersom nya aktörer har inneburit konkurrens och kunder väljer/vågar att byta bank om de inte är nöjda - det är vårat hopp!
11.46
Kommer sparräntan också att höjas nu när styrräntan höjs?
Och vad händer med räntefonderna.
@Emil - Bankena har ju länge hävdat att det inte finns någon koppling mellan riksbanksräntan och den ränta de betalar för sin egen upplåning. men det finns det ju naturligtvis.
Precis som med lån får man nu hoppas att någon bank också vill konkurrera om sparkonton.
Bankerna vill ju att vi hellre köper fonder än att sparar på konton eftersom eftersom det finns mer att tjäna att sälja fonder än sparkonton.
11.46
Peter har kommit i gång med chattandet här i TV-huset - tack för många bra frågor!
 
11.50
Hur påverkas konsumtionen av beskedet idag?

Mvh, Erik
@ErikAndersson - Hej Erik!
Det är ju en väldigt låg ränta fortfarande så jag tror inte vare sig den "vanliga" konsumtionen eller bostadsköpen knäcks av denna höjning. När dessutom Riksbanken är så försiktig med vad de tror att de kommer att höja i framtiden ( en till lika stor höjning nästa år) så är det nog "Buissnes as usual"
11.55
Vad spelar styrräntan för roll för en vanlig knegare? Nordea och andra banker sätter ju vilka räntor de vill iaf, och de är inte alls proportionerliga gentemot styrräntan.
@Roffe - Hej Roffe!
Det är ju med räntan så att alla påverkas direkt eller indirekt. Har du lån så kommer du att få (beroende på hur mycket bankerna höjer) uppåt 150 kronor/månad efter skatteavdrag. Bor du i hyresrätt kommer säkert din värd att hävda att det blivit sååå mycket dyrare. Vänligen påminn då hyresvärden också om hur lite din hyra sänktes när räntan föll!
För ekonomin i stort blir det ju lite dyrare för företag att låna vilket naturligtvis - om räntan fortsätter stiga - gör det dyrare att satsa på nya saker och därmed skapa nya jobb.
12.02
Ränta höjning ska påverka bostadspriser?
@zaby - Hej Zaby!
Naturligtvis är en räntehöjning negativt för bostadspriser. Men samtidigt säger Riksbanken att de planerar (prognos) att ligga på en nollränta i slutet av nästa år. EN riktigt osäker prognos men som indikerar ganska tydligt att vi kommer att ha låga bolånerätor under en överskådlig tid. Det borde gynna bostadspriserna.
Till det ska naturligtvis läggas vad som händer med konjunktur och jobb. Sedan ökar ju också trycket på politikerna att gör något för att vi inte ska belåna oss för mycket. Något som skulle leda till problem i en lågkonjunktur. Då skulle det kunna handla om minskade eller borttagna ränteavdrag - något man å andra sidan inte vinner val på!
12.05
Är det inte dålig timing av RB att höja räntan nu när allt ändå pekar på en påtaglig avkylning på marknaden ?
@Lelle - Hej Lelle!
 
Ja Riksbanken har ju haft problem med timingen tidigare. År 2008 så höjde man räntan, trots att krissgnalerna var (över)tydliga räntan fem dagar innan den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers föll - starskottet till den största ekonomiska krisen sedan 1930-talets depression.
Återupprepning...
12.09
För mig med ett huslån på 750000kr, berörs väl inte att det?
Vilka berörs av en höjning?
@Tommy - Hej Tommy!
 
Har du fast ränta så berör du ju inte tills ditt lån förfaller. Har du däremot rörlig ränta (tre månaders bindningsstid) så kan det komma en höjning. Men det finns ingen automatik med att din ränta ska höjas! banken har en egen upplåning och vill väl behålla dig som kund så de kan inte höja om du har bättre alternativ - andra banker - att gå till.
Ring din bank och ställ krav!
12.19
Finns det någon risk att räntorna går upp till liknande höjder som 1995? Isåfall, under hur lång tid sker dessa höjningar?
@Janina - Hej Janina!
Jag tror att du menar 1992 då Riksbanken höjde räntan till 500 procent. Vad det handlade om då var att Sverige hade en fast växelkurs på kronan. För att inte kronan skulle falla i värde genom att folk (utländska investerare och storföretag) sålde kronor så var man tvungen att locka dem att behålla kronorna om man betalade dem duktigt med ränta. men det gick ju åt....
Nu har vi en rörlig kronkurs - finansmarknaden bestämmer värdet på vår valuta och Riksbanken har inte lika stora möjligheter/behov av att manipulera kronans värde.
Däremot betyder ju varje höjning mer för kostnaderna att låna  eftersom de räntor bolånekunder och andra betalar är låga.Har du två procent i ränta nu betyder ju en ränta på fyra procent att dina lånekostnader dubbleras, och det kan ju vara ett problem om du är högt belånad.
12.22
Vad menas med att ”importera inflation” och vad har det med riksbankens agerande att gör?
@Robert - Hej Robert!
Importerar inflation, prisökningar, gör vi när det vi köper från utlandet blir dyrare. Nu när vi har haft så låg ränta har den svenska kronan blivit svag vilket har gjort det dyrare att köpa utländska saker och tjänster. Det har varit ett sätt för Riksbanken att få upp inflationen.
12.25
Vem bestämmer det så kallade räntegapet ?
Kan man begränsa det med lag så inte bankerna tjänar så tokmycket ?
@Per - Hej Per!
Om du menar skillnaden mellan vad bankerna har för kostander för att låna till dig och vad du får betala finns det två grejer. En som du inte kan göra något åt och en som du kan påverka
!. Fler banker som konkurrerar om dig som kund pressar räntorna
2. Du som kund utnyttjar din kundmakt och flyttar dina slantar till den som ger dig det bästa erbjudandet.
Good Luck!
12.30
Hur påverkar höjningen börsen och växelkurser
@GöranS - Hej Göran!
Börden åtminstone de stora bolagen kan låna i utlandet och är inte lika beroende av den svenska lånemarknaden som mindre bolag. Dessutom handlar det ju i dagsläget om en liten förändring från en låg nivå. Inget pekar heller mot att företagen ska få märkbart högre lånekostnader i framtiden. mer oro finns det över exempelvis handelskrig och fallande konjunktur i stort.
 
Växelkursen, kronan, borde, stärkas vilket den också gjort (något) - i alla fall när jag just kollade!
12.32
Hej Alla!
 
Tack för alla fina frågor  - hoppas att svaren var till någon hjälp
 
God Jul om vi inte hörs av
 
/Peter