SVT rapporterade · Chatta om tobaksvanor

08.05
Hej, nu kan ni börja skicka era frågor till Cecilia Magnusson, professor i folkhälsovetenskap vid Karolinska Institutet. Hon börjar svara på era frågor om ungefär en halvtimma.
08.40
Hej! Jag kan inte sluta feströka, men måste jag verkligen det? Hur farligt är det att röka en cigarett då och då?
Hej Anna!
Hälsoriskerna med rökning är starkt kopplade till hur mkt man röker. Därför är en cigarett då och då inte SÅ farligt. Frågan är bara hur ofta då och då är... 
08.41
Nu är chatten igång, fortsätt fyll på med frågor.
08.43
Hej - vad händer om man tuggar ninikotintugummi år efter år? Finns det några kända biverkningar/skador? Tips för att upphöra med detta? Mvh Martin
Hej Martin! 
Hälsoeffekterna av nikotintuggummi är inte riktigt kända - nikotindosen är oftast lägre än med snus, men det kan inte uteslutas att även den lägre dosen kan öka risken för typ 2 diabetes. Tips för att sluta är att tänka igenom din motivation. 
08.47
Vilka är hälsoriskerna med snus?
Risken för typ 2 diabetes ökar om man snusar mycket. Och risken att dö, man har drabbats av hjärtinfarkt eller stroke. Det finns också vissa belägg för att risken för cancer i ändtarmen och matstrupen ökar. Snusning under graviditet är också farligt för barnet, som bl a riskerar att födas för tidigt.  
08.51
Vilken taktik funkar bäst de första veckorna för att minska de jobbigaste abstinensbesvären? Nedtrappning eller tvärt avslut? Övriga tips?
Det är olika för olika människor. Tips är att hitta andra beteenden att ersätta de positiva effekterna av nikotin - kanske unna sig ngt extra kul? Umgås med kompisar som inte använder tobak? Och sänka kraven på sig själv, acceptera att man inte fungerar tip topp den första tiden. Många upplever att träning eller att vara ute i naturen fungerar. Jag vill också tipsa om Sluta-Röka-Linjen. Där får man bra samtalsstöd, o fler tips. Den är gratis. 
08.55
Hur göra så att jag inte går upp i vikt? Snusar
Tack
Hej Jacek! Jag slutade alltså röka och inte snusa, men gick ner några kilo i vikt efter en månad utan nikotin! Kanske inte alls hör ihop, men har ätit som vanligt om inte mer. 
08.56
Tips på hur man lägger upp det utan niktonplåster eller liknade
Tre tips som hjälpt mig:
1. Sluta med en kompis, då kan ni gnälla tillsammans när det är som jobbigast
2. Köp en present åt dig själv för pengarna du sparar av att sluta. Jag köpte t ex en parfym när jag slutade röka.
3. När du tänker ge upp och ta en cigg/snus: Skjut upp det tio minuter. När tio minuter gått, tänk att nu har du klarat att skjuta upp det tio minuter, då klarar du tio minuter till. Gör så om och om igen - tillslut går värsta suget över.
08.56
Hejsan.
Jag vill sluta snusa men får sån abstinensen när jag försöker. Sista försöket gav jag upp efter 3 månader då jag bara blev ägare och argare. Och jag var seg i tanken och mådde allmänt dåligt. Finns det något som hjälper emot detta?
Hej Klas! Jag känner med dig. Jag har haft otaliga sammanbrott sen jag slutade och det enda sättet är att hålla ut, för det blir bättre. Men du, under den första perioden måste du vara snäll mot dig själv och tala om för nära och kära att du kommer vara rätt så jobbigt att ha och göra med ;)
08.57
Hej! Vad säger forskningen om snus? Vilka skadliga effekter har det? Impotens, sämre spermiekvalitet och munhålecancer är något som sagts - stämmer det? Är det belagt att det är svårare att sluta snusa än röka i och med den högre nikotinhalten? Vilket är det mest effektiva sättet att sluta röka/snusa? Tack på förhand!
Hej Sophie! 
Det finns inte belägg för att snus ger sämre spermiekvalitet eller munhålecancer, och hur svårt det är att sluta beror mer på graden av beroende än på om man snusare eller röker. Snusare har dock ofta ett starkt beroende, Motivation att sluta är den viktigaste faktorn - men sen kan man behöva stöd av sin omgivning. Det finns också effektiv hjälp att få via vården och den kostnadsfria telefontjänsten Sluta-Röka-Linjen.  
08.58
Hej,
En av de svårare delarna med att sluta snusa tycker jag är att omgivningen fortsätter att snusa, så man blir ständigt påmind. Finns det något bra sätt/tips att förhålla sig till det?

Mvh Erik
Hej Erik! Absolut, tala om för alla du känner att de ska hålla dosan borta från dig. Det gjorde jag med mina vänner och det hjälpte rätt mycket. Sen gäller det att ständigt påminna sig om varför man slutat och hålla fast vid det. Omgivningen kommer alltid att fortsätta snusa så det är bara hålla huvudet kallt och kämpa.
09.00
Vid snusabstinens upplever jag ilska. Hur gör jag för att inte bli en plåga för nära och kära under sluta-snusa-resan?
Hej Saga. Det kanske rent av är så att du kommer vara en plåga till en början, men det går över. Det viktiga är att du talar om för nära och kära att du faktiskt slutat - så de förstår varför du kanske har en lite kortare stubin för tillfället ;) Sen finns det knep för att hålla ihop psyket under den första tiden. Mitt absolut bästa tips är att du ringer sluta röka-linjen, de hjälpte mig jättemycket!
09.00
Jag är 80 år o slutade röka när jag var 63 det bästa jag gjort i mitt liv. Jag gick ett helt år o intalade mej att inte röka efter 63 o det gick utan tuggummi o andra hjälpmedel. En gång var jag svårt frestad att börja igen det var när min man blev svårt sjuk, men förnuftet segtade. Så ge inte upp du vinner då mycket.
Heja dig Yvonne!
09.01
Hur skadligt är det att använda tuggtobak jämfört med snus och cigaretter och isåfall vad? Jag rökte i 39 år men bytte cigaretter till tuggtobak.
Hej Susanne!
Tuggtobak är sannolikt mer skadligt än snus - men mycket mindre skadligt jämfört med rökning.Tuggtobak har visat sig innebära en ökad risk för munhålecancer. 
09.06
Hej! Jag röker cigarr varje dag. En per kväll. Inga halsbloss. Hur kan man jämföra det med snusking & cigarettrökning? Och vilka hälsorisker utsätter jag mig för?
Hej John!
Det är ju toppen att du inte drar halsbloss! Då klarar du dig från en hel del hälsorisker. Munhålan tar dock lite stryk, och finns sannolikt viss ökad cancerrisk där - men blygsam om du bara röker en gång om dagen. 
09.08
Hur påverkas tandköttet vid snusning?
Och finns det fakta kring snusning och stifttänder vid snusningsområdet?
Hej!
Tandköttet dras tillbaka, och tandhalsarna blottläggs - så man kan få ilningar i tänderna. Däremot ökar inte risken för tandavlossning. Man får dock dålig andedräkt av snusning - sannolikt för att munslemhinnan får grova veck där bakterier kan ansamlas. Snusning verkar inte skydda mot karies. 
09.12
Hej,

Varför tror du vissa har enklare än andra att sluta snusa trots samma omfattning avseende bruk? Jag använde nikotintuggummi i 2 dagar och var sedan klar medan andra, tex vänner som röker faller dit stup i kvarten.
Hej!
Så olika kan det verkligen vara. Det har sannolikt med genetik att göra, hur lätt man har att utveckla beroenden - både pga hur hjärnan och olika receptorer och signalsubstanser fungerar - men också vilken miljö man befinner sig, vilka attityder mm ens umgänge har.  
09.15
Vad är giftigast med rökning? Tobaksblandningen eller pappret/filtret? Spelar det roll hur mycket nikotin tobaken innehåller?
Hej Lotta! 
Tack för din fråga! Det giftigaste med rökningen är just...röken! Egentligen kanske det inte spelar så står roll vilken rök man får i sig - om den kommer från pappret eller tobaken. Förbränning innebär att många cancerframkallande ämnen och ämnen som ökar inflammation bildas. Dessutom bildas kolmonoxid som är giftigt, och tränger bort syret från de röda blodkropparna. Dosen av nikotin är ju också viktig, eftersom det är nikotinet som gör att man blir beroende.  
09.17
Du gjorde det Fanny! Du är så himla bäst!!
09.19
Hejsan! Min pojkvän har haft väldigt svårt för att sluta röka nu. Det går väldigt sporadiskt så från ena dagen utan att röka något till nästa dag och röka en massa cigg. Han har sagt till sig själv att feströka är okej så så fort han vet att han ska ta en öl eller liknande så ställer han sig in på att röka. Vad är de bästa tipsen för att få honom att sluta? (Tänker inte bli någon som gnäller på honom)
Åh detta är så himla svårt för han kommer ju inte sluta om han inte vill det själv. Mitt bästa argument här tycker jag är att man luktar äckligt när man röker - så trist att hångla med någon som rökt när man inte gör det själv. Säg det till honom!
09.20
Heja dig som klarat den här resan, Johannes! Och heja dig också Fanny! Och tack för ditt expertstöd Cecilia.
En fråga till Cecilia: en person i vår närhet har berättat om en sorts medicin som sägs blockera hjärnans belöningssignaler och gör det lättare att sluta snusa eller röka. Finns denna medicin på riktigt? Låter ju för bra för att vara sant..
Hej superfamiljen! 
Jo - sån medicin finns. Den kan vara ett bra komplement, och kan förskrivas av läkare på vårdcentralen. Man brukar rekommendera att man får samtalsstöd samtidigt som man tar medicinen för att den ska funka på bästa sätt. 
09.22
Vad vet man om snusning när man redan har typ 2 diabetes ?
Hej Mats! 
Det finns inga bra studier om detta - men det borde vara mindre lyckat att snusa när man har typ 2 diabetes. Nikotin ger ett stresspåslag som leder till ökad frisättning av blodsocker, och för diabetiker är det viktigt att hålla nere sockernivåerna. Ps. att gå ned i vikt toppentips för att bli av med diabetes... lättare sagt en gjort... men i alla fall! 
09.22
Chatten stänger 9.30, ta chansen att ställa en fråga.
09.25
Hej. Har slutat med tobakscigaretter sedan länge och gått över till e-cigarett som innehåller en svag dos nikotin utan tobakstillsatser.
Påstås vara ett mindre skadligt alternativ än vanliga cigg. Hur är det med det och hälsorisken.
Hej Tomas! 
E-cigaretter måste logiskt sätt vara mycket mindre farliga jämfört med vanliga cigaretter eftersom man slipper den farliga röken från förbränning. Vi vet fortfarande inte hur hälsoeffekterna av e-cigaretter ser ut, kanske är de jämförbara med snuset... ökad risk för diabetes tex.   
09.28
Har varit rökfri i 20 år, efter 15 års storrökande. Bästa beslutet någonsin., men försvinner risken för följdsjukdomar någonsin?
Hej Anna! 
Grattis till dig! Risken för följdsjukdomar försvinner! Har man lyckats sluta innan 30  års ålder har man faktiskt ingen ökad risk att dö i förtid....
09.28
Hej.
Jag vill så innerligt gärna sluta röka o har egentligen inte så svårt för det om det inte vore för dessa abstinensbesvär som gör mig till ett monster! Jag är en väldigt omhändertagande, snäll och hjälpsam person men när jag slutar röka känner jag inte alls igen mig själv. Jag orkar inte ens med mig själv! Jag slutar prata med folk, blir innerligt förbannad och det är där jag ramlar tillbaka! Vad ska jag göra? Avvänjningen är det enda som hindrar mig att sluta för jag är rädd för hur jag blir. Var kan jag få hjälp?
Känner igen mig i detta till 100%. Jag har gråtit, skrikit och varit en hemsk person den här månaden. MEN det går över. Här är några saker som hjälpt mig: Sluta röka-linjen är ett hett tips, där kan man prata av sig. Minska på alkoholen hjälpte för mig, och sist men absolut inte minst: Förvarna dina kompisar, din partner och din familj om att du en månad framöver kommer vara ett monster.
09.30
fanny hur många år använde du nikotin och varför slutade du och hur ändrades ditt liv efter att du slutade använda det?
09.30
Kämpa på Fanny! Övervägt att byta ut ciggen mot eciggaretter? Jag rökte 2pkt om dagen och kunde släppa ciggen från dag 1.
Mycket enkelt att trappa ner med ecigg utan alla beroendeframkallande gifter som finns i vanliga cigarrer. Lycka till :)
Tack för tips!
09.30
Så då var chatten avslutad, tack för era frågor!
09.32
Tusen tack för alla frågor, det har kommit in mängder verkligen!
/Fanny Renman, Johannes Björklund och Cecilia Magnusson