SVT rapporterade · Chatta med experterna om alkohol

SVT:s moderator: Nu har det blivit dags att avsluta chatten. Tusen tack till alla er som skickade in frågor! Och ett stort tack också till Caroline och Tobias för era svar. Nu avslutar vi chatten för denna gång, men hela chatten kommer att finnas kvar för läsning en stund. /Karolina reporter SVT Nyheter Uppsala 
14.06
Vilka varningsklockor ska man se upp för? När blir det för mycket?
Tack på förhand
/Anders
@Anders/Sala - Hej Anders, bra fråga. Om man behöver anpassa sitt övriga liv efter sin alkoholkonsumtion är det en uppenbar väckarklocka. Det finns risknivåer att läsa om när det gäller fysiska komplikationer men minst lika viktigt är risken för sociala problem.
14.12
Är det vanligt att få black-outs vid litet alkoholintag (2 glas vin) efter tex svårt utmattningssyndrom men ”frisk” nu ca 4 år efter ställd diagnos?
@Frisk? - Hej, det är inte vanligt efter två glas vin, det är dock angeläget att inte dricka för fort. Varannan vatten eller annat alkoholfritt är att rekommendera! Vidare bör du äta ordentligt vid dessa tillfällen då det minskar risken för snabb berusning.
14.12
Hur farligt är det det att dricka snabbjäst (24 tim) mäsk. 6 kg socker + 1påse turbojäst+ 25 l vatten. = 14% mäsk
@petter - Hej, skippa mäsken. Om du behöver dricka detta är det en stark varningsklocka för hur ens alkoholkonsumtion ser ut över lag!
14.15
Jag dricker ca 1/2 flaska vin / dag. Mina prover (ASAT / ALAT) visar ingen alkoholpåverkan, men kan det vara skadligt ändå utan att det syns? Jag är 55 år, väger ca 62 kg, frisk f.ö.
@Hedvig - Hej, din konsumtion är för stor idag. Man brukar beskriva riskbruk om det överstiger 14 standardglas för män resp 9 standardglas för kvinnor per vecka. Ett standardglas är ett litet glas vanligt vin. Kroppen och inte minst din psykiska hälsa kommer riskera allvarlig skada även om leverprover är normala. Prover kan vara normala under lång tid.
14.16
Hej
När blir det för mycket? Just nu blir det lite vin och lite öl ganska ofta under dessa helger. I vardagen dricker jag kanske bara en gång i månaden så att jag blir lite lätt berusad.
@Danistan - Hej! Ofta kan man uppleva negativa effekter och konsekvenser av alkohol när det blivit för mycket. Hur mycket alkohol man tål är individuellt. Men det finns ett gemensamt standardmått som används för att mäta risknivåer, vilket mäts i standardglas. Ett standardglas motsvarar ett glas vin (15 cl), eller en starköl (33 cl) eller 4 cl starksprit. För män går gränsen vad gäller riskbruk vid 14 standardglas per vecka och för kvinnor går gränsen vid 9. Som riskbruk betraktas också en konsumtion av 5 standardglas för män och 4 för kvinnor vid ett och samma tillfälle.
14.19
Har läst att alkohol är cancerframkallande. Varför är det så tyst om detta?
@LasseB - Bra fråga! Alkohol omvandlas redan i munnen till cancerframkallande ämnen av bakteriefloran. Detta innebär att risken för cancer ökar i hela mag-tarm kanalen. Borde förstås uppmärksammas mer! Vi vet idag att alkohol också ökar risken för bröstcancer.
14.21
Finns det något vetenskapligt belägg på att konsumtion av alkohol leder till uttorkning genom ökad urinproduktion, eller är det främst kräkningar, minskat vätskeintag pga illamående och svettningar vid överkonsumtion som är orsaken?
@Ida - Hej, Alkohol eller etanolen är i sig vätskedrivande så det är helt riktigt att påstå att det ökar risken för uttorkning. Kräkningar kan i sig öka risken förstås och här riskerar man också att förlora viktiga ämnen som kalium.
14.22
om man har influensan är det d dåligt att dricka alkohol
@johan - Hej, alkohol och influensa är en riktigt usel kombo! Alkohol kan verka uttorkande och kommer dessutom att försämra ditt immunförsvar.
14.24
Hej där
Har en släkting som är lite väl glad i spriten. Det blir dålig stämning och pinsamt ibland. Hur tar man tag i det på bästa sätt?
@Kusinen - Hej! Det kan kännas som ett svårt samtalsämne att ta upp. Men ett första steg är just att prata med personen om det. Försök att i samtalet fokusera på hur du känner, att du bryr dig om personen istället för att anklaga. Val av tidpunkt och plats är också viktigt. Håll samtalet i en lugn och enskild miljö där ni kan prata ostört.
14.28
Jag har druckit för mycket många gånger och gjort saker jag ångrar och mår dåligt av. Kan jag fortsätta att dricka lite eller bör jag sluta helt? Vad har ni isåfall för tips? Hur skulle ni rekommendera att man hanterar skuldkänslorna och ångesten?
@Emma - Hej. Mitt förslag är att du går in på en hemsida som alkoholhjälpen och fyller i ett screeningformulär kring alkohol och skadligt bruk. Det har sannolikt blivit en hel del alkohol vid dessa tillfällen du beskriver, försök identifiera uppenbara risksituationer där det kan bli för mycket. Ett säkert tips är att under en period helt låta bli, kan vara intressant att se hur andra beter sig i berusat tillstånd. Prata med nära vänner om detta, hjälp kan finnas mycket närmre än man tror!
14.31
Hej! Jag tycker att en person i min närhet, en person som befinner sig mycket nära mig och mina barn ,alltid dricker för mycket när vi ses. Hur tycker du / ni att jag på besta sätt kan konfrontera honom?
@F.Timaneinen - Hej, din fråga är angelägen! Det bästa sättet är att helt enkelt berätta för personen vad man upplever. Man behöver inte vara alltför konfrontativ och beskriv gärna hur bra och viktig personen är i nyktert tillstånd. Det är angeläget att ta upp det med personen när denne är nykter!
14.33
Snälla, skulle bli så glad om min fråga kom med! Jag undrar bara om ni tycker att det är fel att föräldrar ger alkohol till sina tonåringar, alltså om man är till exmepel 19 år?
@Felicia - Hej där, verkligen en viktig fråga! Det är fel att ge alkohol till tonåringar. Alla studier som finns visar att alkoholkonsumtionen bara ökar hos tonåringen om man får alkohol av föräldrar. Man kan inte uppfostra sina barn i att dricka ansvarsfullt som förälder, detta är något som restauranger och krogar måste arbeta med!
14.36
Hej! Vilket fint initativ av er. Jag har länge funderat på att ta hjälp för att minska mitt drickande men tycker att det är svårt att veta vart jag ska vända mig. Kan man höra av sig till er? Finns det en sån mottagning? Kostar det pengar? /Tacksam för svar
@Uppsalamamman - Hej! För att få råd och vägledning kring dina frågor är du är varmt välkommen att ta kontakt med vår telefonrådgivning som vi har varje tisdag och torsdag mellan klockan 8-11:30 på telefonnummer 018 611 21 00.
 
Du kan också ta kontakt med kommunens socialtjänst för att få vägledning och stöd.
 
14.38
Jag tror jag är allergisk mot alkohol. På riktigt. Kan man va det?
@Frågvis - Man kan reagera med allvarliga symtom som kräkning, hudrodnad och bultande huvudvärk om man inte har det ämne (enzym) som bryter ned alkohol. Detta är vanligare bland personer med asiatiskt ursprung men kan förstås ses hos andra människor också. Medicinen Antabus blockerar just detta enzym och gör att man mår jättedåligt vid all alkoholkonsumtion.
14.41
Finns det några belägg för att ett glas rödvin om dagen skulle vara nyttigt, som tidigare har skrivits mycket om ?
@Mats - Hej, det finns vissa belägg för att en liten mängs alkohol skulle kunna vara av viss nytta. Mängden är liten och det gäller inte alla personer så någon rekommendation går inte att ge. Det förutsätter vidare att man är frisk i övrigt inte har någon övervikt eller äter några mediciner.
14.44
Hejsan. Hur mycket tycker ni att det är okej att dricka om man ska köra bil? Många jag känner anser att ett-två glas är okej om man ska köra om kanske fem timmar. Tycker ni det? Tack så mycket på förhand!
@P. - Hej, alkohol och bilkörning hör inte ihop! Även om man dricker en mindre mängd som bryts ned under kvällen kommer trötthet och restprodukter göra dig till en usel förare!
14.48
Jag får intrycket att forskare anser alkohol är mer skadligt för hälsan, än de ansåg tidigare. Är inte era mått för skadlig alkoholkonsumtion nedan för generösa?
@Magnus - Hej där, du är helt rätt inne på något spännande. Vi börjar få mer och mer uppgifter om att skillnaden mellan kvinnor och mäns skadliga  konsumtion kanske inte är så stor som man tidigare trott. Risknivåerna sjunker genast vid annan sjukdom och övervikt.
Trots dessa generösa mått uppfyller ungefär en miljon (!!) svenskar dessa kriterier vad gäller riskbruk.
14.50
SVT:s moderator: Så roligt att ni är så många som skickar in frågor! Nu är det cirka tio minuter kvar av chatten, Tobias och Caroline kommer att hinna med att svara på några frågor till.
/Karolina reporter SVT Nyheter Uppsala 
14.52
Vad är det som orsakar en så kallad snefylla? Dvs att man exempelvis blir extremt ledsen eller arg?
@Nyfiken - Att alkohol och våld är intimt förknippat med varandra vet man sedan antiken! Alkohol påverkar de främre delarna av hjärnan som har med förmågan att förstå konsekvenser av sitt handlande och det man slarvigt kan beskriva som ens "moraliska kompass". Olika delar av hjärnan påverkas olika av alkohol, vidare finns det en individuell känslighet där vissa personer kan beskrivas ha ett dåligt "ölsinne".
14.52
Såg att någon tidigare här hade undrat om hur man kan konfrontera någon om hur mycket den dricker. Om man tycker att det är svårt, finns det möjlighet att boka in till exempel en tid på kliniker tillsammans? Alltså att man går med den man är orolig för?

/ Sara
@Sara - Hej!
Att följa med en person på bokade besök går bra så länge personen ifråga tycker att det är ok. Som anhörig kan man också vända sig till kommunens socialtjänst för att få råd och stöd.
Du är också välkommen att höra av dig till vår telefonrådgivning för att få mer råd kring hur man kan gå tillväga. Telefontiden är: Tisdag och torsdag 8-11:30) på telefonnummer 018 611 21 00.
14.52
Jag har läst (och säkert många andra) att ett glas vin om dagen ska vara okej, om man aldrig dricker så att man blir full. Jag och min man gillar att ta ett glas vi, men det blir aldrig mer än så. Vi är över 60 år, sportiga och har god hälsa. Är det ett farligt drickande tycker ni?
@Anncathrine - Hej, den mängd du beskriver i kombination med ett i övrigt hälsosamt liv med kost och motion är inget att fundera över.
14.54
Är det sämmte att ta ett glas vin efter att man tränat hårt än ett glas vin till maten?
@MarathonJörgen - Hej, svaret är ja. Alkohol eter träning kommer att göra att effekten av din träning minskar avsevärt eller uteblir. Alkohol kan faktiskt ge ett visst muskelsönderfall och även påverka hjärta-kärl i negativ riktning.
14.59
Jag tar för närvarande Isotretinoin och är ca 1 månad in i behandlingen (tar 4x10mg dagligen). Jag är orolig för att dricka alkohol på nyår och har frågat min läkare om det, men får inget tydligt svar. Hur mycket alkohol kan jag inta utan att det är en fara för min lever? Ska jag helt avstå?
@Cornelia - Hej. Min tydliga ordination inför nyår blir alkoholfritt! Dessa preparat tillhör gruppen retinoider vilka är oerhört potenta men inte ska kombineras med alkohol. Det handlar om leverpåverkan förstås men också risken för utebliven effekt av läkemedlet som kan förstöras av för mycket alkohol. Du är säkert angelägen att preparatet får avsedd effekt!
15.00
Hinner levern reparera sig något om man tar en vit månad?
@FredrikAndersson - Hej, levern och hela kroppen i övrigt må bra av att helt avstå alkohol. Om man behöver ta en "vit månad" behöver man dock se över sin konsumtion över resten av året också...
15.05
Är alkohol bättre, och ett mindre problem än marijuana?
@Adam - Svår fråga! Alkohol tar livet av väldigt många människor i världen idag och är på sätt fortfarande den farligaste drogen av dem alla!
Marijana vet vi idag mer och mer om. Det är en drog som kan ge ett livslångt lidande med bestående sänkning av IQ och psykosinsjuknande  synnerhet om man debuterar tidigt i livet. Att röka cannabis är mer cancerframkallande än vanliga cigaretter, inte något man hör så mycket om i legaliseringsdebatterna!
15.07
Förr sa man att alkohol tar dödar hjärnceller. Blir man ”dummare” av att dricka?
@Magnus - Hej, svaret är ja. Alkohol skadar hjärnceller och kan via direkta och indirekta vägar göra att hjärnceller går under. Alkoholdemens är exempel på ett sådant tillstånd.
15.14
Hej!Jag känner ofta ett sug efter alkohol, verkligen ett sug. Sen är det sällan som jag blir "full", men kan känna mig orolig över att man får den där dragningen att inte kunna säga nej. Är det en varningsklocka?
@Anonym - Hej, det är förstås en varningsklocka men samtidigt har du själv reflekterat över detta vilket gör mig glad. Gå in på en bra hemsida som alkoholhjälpen eller ring till beroendemedicins rådgivande sjuksköterska. Då kan du få återkoppling om din alkoholkonsumtion och hur man går vidare. Det finns utöver effektiva psykologiska metoder att hantera sug även effektiva läkemedel som kan vara ett stöd.
15.14
Hej! Jag har en fråga om att vara anhörig till någon som jag tycker är alkolist, men som inte själv håller med om det. Vår pappa dricker alltid för mycket på högtider och vi har alla syskon träffat honom och försökt att förklara att vi är oroliga, men dte har inte blivit bättre. Nu funderar jag på att säga att jag och mina barn inte kommer att vilja ses alls om det är alkohol med i bilden, är det ett bra och rimligt ultimatum att ställa? Vad rekomenderar ni?
/Anonym
@Anonym - Hej! Va bra att ni försökt prata med honom om er oro, det är ett första steg. Att ha ytterliga ett samtal där du framför hur du känner nu efter att ha påtalat din oro för honom vara ett förslag. Tänk på att inte hålla samtalet när personen är påverkad. Man kan inte tvinga någon till att söka hjälp, men man kan uppmuntra till det. Men som anhörig har man också rätt att tydligt sätta gränser. Du kan också, som anhörig, vända dig till kommunens socialtjänst för att få stöd och vägledning kring hur man kan gå tillväga.
 
15.15
Om man slutar med alkohol finns det möjlighet, tex. genom motion och bra kosthållning få en återväxt av de skadade hjärnceller?
@Undrande - Hej, riktigt svår fråga! Vi vet idag att hjärnan kan återhämta sig bra om man upphör med alkohol. Vi vet också att kosten med viktiga vitaminer kan skydda hjärnan från att ta skada. En av de viktigaste medicinerna vi använder i beroendevården är just ett vitaminpreparat för att undvika komplikationer som allvarliga minnesproblem. Det är sannolikt så att hjärnceller som ännu inte gått under kan återhämta sig, mer osäkert om återbildning kan ske.