SVT rapporterade · Stormen Alfrida drar fram - många strömlösa

Det är klass 2 i Bottenviken och Gotlands län.

Det innebär mycket besvärligt väder som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.
 
Över 60 000 hushåll i Sverige är fortfarande utan el.
 
Sex människor har omkommit i en tågolycka på Stora Bält-bron i Danmark, bekräftar polisen. Ytterligare 16 personer är skadade. Olyckan inträffade vid 07:30 på morgonen då last från ett godståg träffade ett passagerartåg på bron. 
06.27
God morgon, SVT Nyheter börjar sin liverapportering om Stormen Alfrida.
06.29
Närmare 100 000 hushåll är utan ström, uppger TT strax efter klockan 6 på onsdagsmorgonen.
06.33
– Just nu är det som blåsigast över Svealand och Götaland. Upp över Norrland har vinden avtagit på de flesta håll, säger Sandra Andersson vid SMHI vid 01.30 till TT.
06.48
Både räddningstjänsten i Stockholmsområdet och Trafikverket har fullt upp med att hålla vägarna farbara. Träd ligger över många vägar, säger Jonas Fröjmark, ledningsbefäl vid Storstockholms räddningstjänst till TT:
-Vår bild är att det är värst norrut i vårt område, mest i Uppland. Men det är därifrån stormen kommer. Det är många träd som fallit över vägarna, säger han.
06.50
Ansvaret för nedfallna träd ligger framför allt på väghållaren, förklarar Jonas Fröjmark På Stockholms räddningstjänst.
-Trafikverket har många resurser ute, men vi hjälper till där det är viktigt att till exempel blåljuspersonal och hemtjänst kommer fram, eller där det är trafikfarligt.
På flera ställen har också skyltar, byggnadsställningar och annat farit i väg i blåsten.
-Hittills har vi dock inte fått några rapporter om personskador, uppger Jonas Fröjmark till TT.
06.53
- För flygtrafiken ser det bra ut, vi förväntar oss ingen större påverkan på våra flygplatser, säger Maria Moustakakis, biträdande presschef på Swedavia till TT.
Exempelvis Arlanda har tre landningsbanor i olika riktningar, och det gör att flygen kan landa och starta även om det blåser, förklarar hon.
Flygen går utan förseningar.
-Just nu ser det bra ut, men vi rekommenderar våra resenärer att vara ute i god tid, och vara försiktiga när de tar sig till och från flygplatserna, säger hon.
06.55
Roslagsbanan i Stockholm är stängd.
-Vi har varit tvungna att ta beslutet att stänga Roslagsbanan på grund av flera nedfallna träd på olika ställen på banan, säger Johan Nordenblank, presstalesperson vid SL.
Förhoppningen är att trafiken på Roslagsbanan ska komma i gång under dagen men tidigt på morgonen finns ingen prognos.
06.58
Tiotusentals hushålls är utan ström i Stockholms län. I Nacka rasade en byggställning i de hårda stormvindarna under natten. FOTO: Janne Åkesson/Swepix
07.02
Här är bilder från Hallonbergen norr om Stockholm under natten. Foto: Janne Åkesson/Swepix
07.02
Varning klass 1 (besvärligt väder) råder i Jämtlandsfjällen, Vänern och på Öland.
SMHI har även utfärdat varning klass 1 i Skagerak, Kattegatt, Öresund, Södra och Sydöstra Östersjön samt Norra Kvarken och Norra Bottenhavet.
07.10
På Gotland har vindarna kommit igång ordentligt nu under morgonen. På Visby flygplats blåser det just nu runt 26 meter per sekund, enligt TT. 

Mängder av nedblåsta träd över vägarna

SVT NyheterFrån hela Östergötland och på Gotland rapporteras om nedblåsta träd över vägar. I Motala blåste även ett större plasttak ner i går kväll, enligt räddningstjänsten. Cirka 1 000 hushåll i Östergötland är dessutom utan ström.
07.11
Ett av flera nedfallna träd i Norrköping. FOTO: Carl Larsson/SVT
07.15
Samtliga färjor mellan Visby-Nynäshamn och Visby-Oskarshamn ställs in under onsdagen till följd av de starka vindarna, uppger Destination Gotland. Mer om det här
07.16
- Än har inte kulmen nåtts på Gotland. Förhoppningsvis har den gjort den i Östra Svealand, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist klockan 07.15.
07.26
Påverkas tågtrafiken för SJ?
När beräknas stormen bedarra?
@Ulf - Hej Ulf! Det beror på vilken sträcka du ska åka. Vad jag kan se finns ett antal inställda avgångar, men mest förseningar. Mer om det här
07.30
Ett träd har fallit rakt över ett stängsel och in på en tomt i Uppsala län, där SMHI- gick ut med en klass 2-varning under natten. FOTO: SVT
07.31
När det gäller stormen på land har det blivit stora störningar eftersom träd och ledningar fallit ned på vägbanorna.
- Det är framför allt det mindre vägnätet som påverkats. Men även järnvägstrafiken på de mindre sträckorna. Det är ett tiotal järnvägssträckor som vi har stängt, säger Bengt Olsson presschef på Trafikverket i SVT:s Morgonstudion.
07.33
Här kan ni följa SVT:s Morgonstudions direktrapportering om stormen.
www.svtplay.se
07.34
UPPSALA LÄN: Efter nattens klass 2-varning väntas vindarna avta under dagen, men blåsten har orsakat förödelse på flera håll i länet. Även här är tusentals hushåll utan ström. 
07.34
Färjorna till Åland har ställts in, men båtarna som går till Finland och Baltikum går som vanligt, uppger TT.
07.35
-Vi har ställt in trafiken till Åland, och det beror på att angöringen i hamnen där är komplicerad när det blåser. Men den övriga trafiken går, säger Hans Friberg, operativ chef på Tallink Silja.

Båtarna till och från Finland och Estland kommer att följa tidtabellen, berättar han.
-Men Isabelle, som kommer till Stockholm från Riga, kommer att vara tre timmar försenad.
07.37
I Norrland har vinden avtagit på de flesta håll. På flera andra håll i Sverige har SMHI:s byvindsvarningar tagits bort, uppger TT.
07.40
Öresundsbron har öppnat igen, men det är varning för hårda vindar i båda riktningarna. Vindkänsliga fordon rekommenderas inte att köra över bron.
07.45
STOCKHOLMS LÄN: Nedfallna träd stoppar trafiken på hela Roslagsbanan, uppger SL, Stockholms lokaltrafik, som hänvisar resenärer till alternativa resvägar. Även Saltsjöbanan är helt inställd. Där ersätter bussar.
07.49
Trafikverket avråder från resor som inte är absolut nödvändiga i de områden som är värst drabbade av stormen Alfrida, och där träd faller över vägarna. De som färdas ute bör vidta extra försiktighet även i andra delar av landet där det är hårda vindar, skriver TT.
 
07.57
VÄRMLAND: Under morgonen har blåsten avtagit en del, men fortfarande är det strömlöst på flera håll. Från Trafikverket rapporteras nedfallna träd på runt 50 platser i länet. De senaste på väg 63 från Häggstöd till Rudsberg och på väg 744 från Skattkärr till Ökna båda riktningarna.
 
 
08.01
- Det är ganska stabil vind på Gotland. Där är det orkanbyar på utsatta delar av ön. Där kommer vinden avta sen morgon eller förmiddag, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist. 
08.02
JÖNKÖPING: Många av morgonens tåg på sträckan Falköping-Nässjö har varit inställda på grund av nedblåsta träd på spåret, men sedan klockan 7.15 ska tågen rulla igen.
Räddningstjänsterna i Jönköpings län uppger på onsdagsmorgonen att de varit ute på ett 40-tal händelser i stormen Alfridas spår.
 
08.04
Räddningstjänsten fick under natten flera larm om lösa föremål som flög omkring i de hårda vindarna. FOTO: SVT
08.08
VÄSTRA GÖTALAND: På Västkusten har stormen dragit förbi men lämnat strömlöst på många håll och nedfallna träd ställer till det i morgontrafiken.
 
08.10

Enligt Trafikverket är det överlag många nedfallna träd som påverkar trafiken, framförallt på de mindre vägarna runt om i landet. Än så länge har dock inga större olyckor rapporterats.

08.10
DALARNA: På länsväg 732 vid Pålsbenning i Hedemora har en personbil krockat med träd som fallit över vägen Foto: Niklas Hagman/TT
08.18
SKÅNE. Ett staket har blåst ut över Limhamnsvägen i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT
08.28

Trafikverkets kontaktledningar har blivit påverkade av nedfallna träd, vilket har medfört vissa avstängningar på järnvägen. Detta gäller framförallt sträckorna:

Uddevalla-Strömstad, och i Forseby- Jönköping är det avstängt till klockan 08.00. Mellan Borås-Skene är det avstängt till klockan 12:00 och Mellan Varberg- Herrljunga likaså. 

Mellan Helsingborg- Hässleholm är det avstängt fram till klockan 8:00. I Dalarna mellan Garås-Rättvik till klockan 8:00, och i Ludvika-Smedjebacken fram till klockan 12:00.

08.28

– Vårt råd är att inte ge sig ut på vägarna om man inte måste och att köra försiktigt och att anpassa sin körning efter väder och väglag, säger Ulrika Karlsson vid Trafikverkets presstjänst.

08.31

Det stopp mellan Uppsala och Sala i tågtrafiken, samt ett signalfel i Älvsjö som påverkar pendlarna, uppger Trafikverkets presstjänst under morgonen. 

 

08.35
Kraftiga vinda på Gotland, där tusentals hushåll är utan ström. Här är bilder från hamnen i Visby. FOTO: SVT
08.43
UPPSALA LÄN/VÄSTMANLAND: Det är just nu stopp för all tågtrafik mellan Uppsala och Sala, på grunds nattens stormiga väder, uppger Trafikverket. Mer om det uppdateras här
08.46
FÄRJETRAFIK: Trots stormen i Östersjön kör rederiet Tallink Silja sina avgångar som vanligt.

- Avgångarna har inte påverkats nämnvärt. Det var varit blåsigt och gungigt ute på Östersjön. Det som har påverkat är att vi har inte kunnat angöra Åländska hamnar i natt, säger kommunikationschefen Janis Pavuls i SVT:s Morgonstudion. 

08.55
Storm i Rimbo, Stockholm. 
09.01
Ett litet skjul har rasat med ett nedfallet träd i Vendelsö, Haninge, söder om Stockholm. FOTO: SVT
09.15

Strax efter klockan 9 uppger Vattenfall att bolaget har för närvarande: 123 pågående avbrott där drygt 43 500 kunder är berörda.

Ellevio uppger att 18 600 kunder är drabbade och Eon har 16 600 kunder med pågående avbrott.

09.16
Stormen Alfrida slår hårt mot Uppland. Blåsigast är det runt Upplandskusten och Roslagskusten där SMHI utfärdat en klass 2-varning. På SVT Nyheter Uppsala kan du följa en direktrapportering om väder- och trafikläget från det området. 
09.33
ÖSTERGÖTLAND: Det är helst stopp på E4 i norrgående riktning efter en trafikolycka i höjd med Linköping. En bil har kört in i mitträcket, och det är mycket skräp på vägbanan, uppger polisen. 
09.48

- Det är framför allt under eftermiddagen och kvällen som det kommer att nedgraderas till klass 1 varning säger, SVT:s meteorolog Nils Holmqvist kvart i tio på onsdagsförmiddagen.

09.57

- Stormen har slagit alla tidigare rekord i Finland. Hela landet är drabbat och Åland är lamslaget. Radion kommer inte igång med sina sändningar. Man har uppmätt en vind på 41 meter i byarna, säger SVT:s reporter Hasse Svens i SVT:s Morgonstudion.

09.59

I Sverige är Gotland värst drabbat, uppger SVT:s Morgonstudion. 

- Vi har fem till sex meter höra vågor just nu. Det är tufft läge på ön, säger Mats Eriksson, tjänsteman i beredskap på Region Gotland.

10.00

Flera personer har omkommit i en tågolycka på Stora Bältbron i Danmark, uppger dansk polis.

Det ska vara väldigt svårt att komma fram till olycksplatsen på grund av vädret. Det ska hållas en presskonferens klockan 10.30 som kommer att sändas direkt, rapporterar SVT:s Morgonstudion. 

10.15
Uppdatering danska tågolyckan: Sex personer uppges ha omkommit, uppger DR och hänvisar till uppgifter från danska tågbolaget DSB.

 

10.24
Danska tågolyckan: DSB uppger att olyckan inträffade klockan 7.45 på onsdagsmorgonen och att det finns uppgifter om skador bland de 160 passagerarna och tre anställda på tåget, utan att kommentera omfattningen. Orsaken till olycka är inte fastställd, uppger DSB i ett pressmeddelande.
11.02

Flygtrafiken ser inte ut att påverkas av stormen. 

- För flygtrafiken ser det bra ut, vi förväntar oss ingen större påverkan på våra flygplatser, säger Maria Moustakakis, biträdande presschef på Swedavia, till TT. 

11.05
Ett 15 meter långt koppartak slets upp av vindarna i centrala Uppsala.   
11.17
STOCKHOLMS LÄN: En hel byggställning var på väg att ge vika från gallerian Fältöversten i Stockholm. Ett stag från ställningen lossnade och gick rakt igenom ett biltak. 
11.51
Hej! Är orkanbyarna som vi upplever nu ett resultat av växthuseffekten? Liksom de varma somrarna och skogsbränderna. Mvh
@Tomas - Sommaren och bränderna är tydligare kopplat till vad vi förväntar oss av ett varmare klimat. Stormen Alfrida sticker inte ut som en extra ordinär storm.
/Åsa Rasmussen, meteorolog på SVT
11.46
Är stormen över nu? I Täby har det inte blåst någonting
@Täbybo - Över Täby har vinden kulminerat nu. Men det blåser mycket längre sydost om fortfarande.
/Åsa Rasmussen, meteorolog på SVT
11.52
Svammel! . Det är inte blåsigt här hos oss. ” Blåsigt i hela landet” Pytt. Kiruna ligger också i Sverige. Men vi bor ju i riktiga Sverige, förstås!
@Lena - Ja i inre delarna av norra Norrland är det som tur var betydligt lugnare. Storm i sydost och blåsigt i fjällen dock.
/Åsa Rasmussen, meteorolog på SVT
11.53
Hur ser det ut ikväll o inatt mellan Stocholm och Tallin?
@Lh - Betydligt lugnare men fortfarande ordentligt blåsigt med kuling i nord eller nordostvinden. 
/Åsa Rasmussen, meteorolog på SVT
11.55
Kan du något om flygplanen påverkas av Vindarna. I går kväll fick vi avbryta landningen och göra ett nytt försök för det kom kraftig vind. I dag verkar det inte vara så mycket problem för flyget.
@Kalle - flyget påverkas av kraftig vind. Sen beror det på hur landningsbanan ligger och om det är utsatt just där. Nu blåser det mest i öster och i går var det i väster, så samma flygplatser lär inte vara berörda dessa båda dagar. 
/Åsa Rasmussen, meteorolog på SVT
11.56
Hur ser bilvägen Sthlm-Uppsala ut? Kan jag köra där under dagen? Tack på förhand
@Julia - det går säkert bra.
/Åsa Rasmussen, meteorolog på SVT
11.57
Det blåser som fan i Malmö
@Niklas - I Malmö har det uppmätts hårda vindbyar, som mest 18,4 m/s i natt. (storm börjar vid 25 m/s)
/Åsa Rasmussen, meteorolog på SVT
12.06
Hur länge kommer stormen att pågå?
@Ina - Under kvällen avtar stormbyarna över Gotland, som blir sist ut i landet med storm den här gången.
/Åsa Rasmussen, meteorolog på SVT
 
12.06
Vad säger du om att gå på promenad i Högklimtsområdet på Gotland?
@LidbethNilsson - I morgon kanske? :-)
/Åsa Rasmussen, meteorolog på SVT
12.11
Hej, hur kraftiga vindar har uppmätts de senaste 15 h i Haninge?
@Haningebo - I Haninge finns inte någon officiell mätare, men i korkarna har det blåst nära stormbyar som mest.
/Åsa Rasmussen, meteorolog på SVT
12.39
Tack för alla intressanta frågor. Nu kommer vi att avslutar chatten. 
/Alexandra Lönnroth, SVT Nyheter online 
14.03
Vid 13-tiden meddelar Vattenfall att 43 000 av deras kunder fortfarande är utan el. Eon har drygt 11 300 kunder med pågående avbrott, och Ellevio har 10 300 kunder som är drabbade.