SVT rapporterade · Vinterstudion: 5 januari

13.06
Hålltider (SVT1): 14.35: Vinterstudion, SVT1 15.10: Herrarnas 15 km masstart klassisk stil (etapp sex av Tour de Ski), Val di Fiemme 15.55: Vinterstudion 16.00: Damernas slalom, Zagreb, Alpint, Världscupen, åk 2 16.45: Afterski
13.16
12.06
Sista förberedelserna!
12.15
Dagens stora kamp i studion är uttalet på Petra Vlhová. Om det ska vara "Velhova" eller "Vlhova". Och hur det ska betonas! Kommentatorer hör av sig, det kommer in klipp från slovakisk tv - och det är fortfarande oerhört svårt att tyda.  Det här kommer dela studion känner jag. Senaste budet från Pops: "Det ska inte vara Velhova och det ska inte vara Vlhova - det ska vara ett mellanting." Team Vlhova vs Team Velhova rullar vidare.
12.20
Det är nu man hoppas att någon slovak har smugit sig in flödet och stänger #TeamVlhova vs #TeamVelhova. Annars är känslan att det här bli nästa stora EU-kris (krävs ju sällan mycket nu för tiden).
12.25
Rapport från Moa Jörnmark - på plats i Val di Fiemme: ”Östberg kom tidigare till arenan för att hinna prata med NRK och SVT!”
12.32
Idag måste Frida stå på benen.
Korrekt! Annars sticker de där två giganterna i topp i från. 
12.34
Nu så - välkomna till veckans Vinterstudion. Den inleddes med en avslutande Vlhova-diskussion. Nu återgår vi till tävlingarna. Ser mycket fram emot slalomen. Hela ÅTTA svenska åkare i damernas slalom - det är en otrolig bredd på toppen.
12.38
Vid sidan av Pops har vi Mathias Fredriksson och Maria Pietilä Holmner i studion i dag. De går under sina kodnamn Fredriksson och PH hädanefter. För enkelhetens skull (och för coolheten, Nom de guerre-feeling). 
12.38
Fridas form är ett frågetecken, så är det bara.
Så är det - men vi vet vad hon är kapabel till. Och är det någon som ska hota de två i topp så är det Frida Hansdotter. 
12.38
Jättetack för superfina Tour de Ski-sändningar! Spelar ingen roll att de tio bästa svenskorna inte är med (längre). Hade varit jättetrevligt med ett längre inslag om de kvinnliga ryska åkarna!
Tack för feedback och tack för inspel. 
12.42
Fridatime! Missa inte Zagrebs VC-slalom med Frida Hansdotter som vässar formen inför VM. Två kanonåk idag? Är bästa svenskan i SL-cupen - - - Anna Swenn-Larsson - redo för pallen? Var med oss Vinterstudion 13.00/16.00 SVT1 @SVTSport @fisalpine @AlpineTeamSwe @wejeborg
12.45
Intressant diskussion om Vlhova vs Shiffrin. PH jämför de båda åkarna. Vlhova längre och tyngre - men behöver inte vara en nackdel, utan kan snarare vara en fördel om man kan kontrollera det, konstaterar PH. 180 cm, 73 kg ger wiki mig - mot Shiffrins 170 cm, 64 kg. Liknas vid en dansare av PH.
12.54
Glöm inte Vinterstudiopallen! Fundera ut er topp 3 under dagens Vinterstudio-sändning och något som får stå ute i kylan. Krita ner något på servetten som blev kvar över jul- och nyårsfirandet och mejla in till mig diljen.otlu@svt.se eller tagga #vinterstudiopallen. Eller om ni gått in i den digital tidsåldern: Skriv bara ner det här som en kommentar!
12.56
Fiasko i JVM i ishockey men JVM på skidor väntar och då kan det bli guld . I dag vann Frida Karlsson 10 km och igår vann Johanna Högström sprinten i Skandinaviska Cupen i Finland.
Där går skidornas JVM om några veckor och förhoppningsvis sänder världens bästa sportkanal lika mycket från Finland som från JVM i Canada
-
Idag har vi i timmar följt norska mästerskapen i skidskytte från Ål med flera hundra deltagare och nordisk kombination från Estland, I morgon sänds sista tävlingen i tysk-österrikiska backhopparveckan och NRK är på hugget som vanligt. Här i vinterstudion väntar vi oss att
störtloppsfantomen Hans Olsson skall om tio år kunna referera en svensk störtloppsseger lika bra och med samma entusiasm som han gjorde i Eurosport i vintras
Härligt att höra dina tankar Knut - god fortsättning! Håller dock inte med om fiasko i JVM, flopp närmare. Besvikelse ännu närmare. 
12.58
Allt ni behöver veta från slalomen (dvs svenska startnummer): 4. Frida Hansdotter 7. Anna Swenn Larsson 17. Emelie Wikström 27. Ylva Stålnacke 30. Charlotta Säfvenberg 35. Magdalena Fjällström 43. Sara Hector 54. Sara Rask
13.03
Wendy Holdener sätter riktmärket: 1.00,85. Det är det vi har att förhålla oss till.
13.05
Ser ut att vara en riktigt vass tid. Österrikarna Schild och Liensberger är långt, långt efter. 2,21 respektive 1,40. Nu är det dags för Hansdotter!
13.05
Hansdotter också långt efter. 56 hundradelar efter vid första mellantiden.
13.06
86 efter vid andra, med det ligger hon trea av de fyra hittills. Men oj vad snabbt Holdener åkt.
13.07
1,21 efter Holdener blir det. Frida Hansdotter tvåa så här långt. Slalomcupens trea, Holdener, har nog stått för ett superåk.
13.07
Nu kommer ett test som definitivt kan konstatera det. Vlhova i backen! Och hon är 14 hundradelar före vid första mellantiden.
13.08
Vlhova 19 hundradelar efter i mål. Leder hela vägen, men till slut får hon ge sig mot Holdener. Och nu kommer Shiffrin!
13.08
Lömsk kant mitt i banan .
Holdener ser inga kanter!
13.09
Shiffrin 44 hundradelar före vid första, 68 vid andra mellantiden, wow. Hon är gudomligt bra.
13.09
1,15 före i mål! My god, hon är overkligt bra. Och för en gångs skull är hon glad. Ni fattar hur bra det varit om Shiffrin jublar efter åk 1.
13.10
Och Holdener kan inte göra annat än att bita sig i läppen och bara nicka. Det där var en uppvisning av Shiffrin!
13.10
Ett fegis åk av hansdotter😟
Med sin erfarenhet borde hon inte vara det.😐
Svårt med svackor. Känner säkert att hon inte har råd att åka ur igen. 
Svårt med svackor, känner säkert att hon inte har råd att åka ur mer. 
13.11
Anna Swenn Larsson nu. 1,19 efter vid andra mellantiden.
13.11
2,09 efter Shiffrin. Det är oerhörda marginaler - men vet ni vad? Det räcker till fjärdeplats ändå. Hansdotter därmed femma. Poängterar igen: Shiffrins åk - otroligt. Hon leker med resten. Ex 2,36 före Hansdotter.
13.15
Är inte Petra Vlhova lik Tina Maze i åkstil, kraftfullt och mycket bålstyrka. Vad tycker studion i min fråga.
PH: Bra analys! Det stämmer. Båda är längre åkare, och har en stabil överkropp. 
13.25
Man kan vara 1 timme efter men topp 10 ändå.
Haha! Alltid i Shiffrins lopp. 
13.26
Liten paus nu efter 16 tävlande. Alldeles strax för Emelie Wikström. Nästa svensk i tävlingen.
13.26
Anna swehn Larsson var modigare trots sin mindre erfarenhet. Man ska inte tänka för mycket och bara köra på🙂
Hon är helt klart i bättre form. 
13.30
Wikström 3,88 efter. Det är sådana extrema marginaler.
13.34
Vart har estell alpand tagit vägen?
PH: Hon har brutit benet. Kör rehab. 
13.38
Vart är finskorna ???
De är hemma. Väljer mellan dem och joggingskorna på fest i kväll tänkte jag... Nej då, men Nella Korpio har startnummer 45. Det är Finlands bidrag här. 
13.41
Moa Jörnmark från Val di Fiemme: ”Kläbo snäll mot fansen före start - ställer alltid upp för autografer innan och efter.”
13.41
Kul att Annas form fortsatt håller i sig trots stora avstånd i det första åket, hon är uppe och nosar på pallen. Unnar henne verkligen en pallplats händer det inte under VM kan man hoppas hon smäller till rejält i Åre!
Verkligen - där kan vi snacka uppåtgående formkurva. 
13.44
Menar såklart under världscupen* rättelse.
13.45
Ylva Stålnacke 4,54 efter - 18:e plats! Jublar som få i mål.
13.49
Alldeles strax dags för studion igen. Vi konstaterar följande efter 30 åkare: Sverige på plats 4, 5, 16, 20 och 24. Anna Swenn-Larsson bästa svenska. Hansdotter besviken efter sitt åk som leder till femteplats. Och att 29 av 30 åkare är statister i Mikaela Shiffrins nya rulle: "Hur jag lekte med alla i Zagreb del 1". Vi får väl se om det får ett shiffrinskt slut i åk 2, mycket talar för det.
13.51
Vi svenskar vinner inga tapperhetsmedaljer idag. Man måste visa mod i slalom annars är det kört.
Tror Hansdotter kommer ösa på i andra. 
13.51
Vi får hoppas Hansdotter släpper spärrarna och kör på i 2:åket 😐
Ja nu finns inget att förlora. Det är bara köra på!
13.55
I damernas Tour de Ski väntar sjätte etappen. Vi har Ingvild Flugstad Östberg i totalledning. Natalia Nepryaeva är närmast efter - 36 sekunder efter.
13.58
Nu så teleporterar Vinterstudion sig vidare till damernas etapp 6 i Val di Fiemme!
13.59
Två år i rad tappade Östberg alla chanser att vinna Tour de Ski under den här etappen. Jag hopaas att det inte händer idag för jag unnar henne att äntligen lyckas vinna det här.
Bra ingång i dagens etapp!
13.59
Är det inte så att "Bonus-sekunder" dödar spänningen lite? Flertalet halkar efter oåterkalleligt.
Så man förstår om fler hoppar av touren...
Fredriksson: Historiskt sett tycker jag nästan bonussekunderna gjort att spänningen ökar. 
14.00
Vad säger studion om att inte Kalla, Johaug mfl inte ställer upp?
Fredriksson: Jag förstår att de har VM i fokus. Men för sporten och för touren är det tråkigt att inte de bästa är där. 
14.08
Kör TDS o VM vartannat år med TDS som kvalificering för VM samt maximera varje lands deltagare i TDS till 5st åkare.
Då skulle TDS status bli skyhög.
Nu är det ju ett skämt o vilken sponsor vill lägga slantar på något som liknar jippo där flera inte bryr sig o andra hoppar av touren oavsett placering.
TDS är ett skämt i nuvarande form.
14.09
Östberg drar och drar. Man har sett det förr kan man ju säga
14.09
Våra svenska damer är inget föredöme vad det gäller att ställa upp i skidtävling. Det är rent ut sagt svagt att inte kunna åka Tour De Ski. Kan Östberg åka, så kan alla åka. Man kan inte använda VM som någon ursäkt för då kan ju ingen åka.
14.10
Intressanta synpunkter kring Touren. Skulle väl mer säga att Touren har lite att fundera på än skidsporten i stort som vi diskuterade lite innan. Formatet måste vara anpassat för att man ska se de största och bästa idrottarna oftare.
14.13
Finns ingen sport som hade klarat av att hålla upp ett stort intresse med stjärnorna utanför tävling under perioder i säsong. Inte ens i de största sporterna. Tänk om Marta eller Ronaldo hade laddat för VM eller något i ett par månader under säsong. Eller NHL spelat med B-lag i en månad. Funkar helt enkelt inte. Eller intresset dalar i varje fall.
14.13
Jag tycker att våra sprinters är för inriktade på sprintträning för ingen av våra sprinters har ju inte någonting med täten i vanlig åkning att göra. Kläbo är ju ett exempel på motsatsen .😐
14.13
Jag tycker åkare som Östberg, Diggins och Pärmakoski förtjänar cred för att de köra hela touren år efter år.
De förtjänar absolut cred. Tycker inte man ska döma de som inte är här. Det är trots allt rätt många och rätt stora namn. För många för att man inte ska börja fundera på systemet och upplägget snarare än idrottarna. För tre år av fyra finns ju ett stort mästerskap (VM och OS). Då blir touren helt plötsligt bara intressant var fjärde år. 
14.14
Det är inget fel på formatet med Tour De Ski. Alla kan åka. Det är massor med tid kvar sedan fram till VM.
Massor av tid men det gäller att formtoppa rätt, osv. Det är en längre process. Och det kostar mer för stjärnorna med stora förväntningar att misslyckas i ett VM. Det är lite för många av de bästa för att man inte ska börja fundera, upplever jag. 
14.17
Weng åker bra än så länge. Hur långt efter i totalen är hon?
3 min 16 sekunder efter i totalen. 
14.17
"Nu släpper Diggins", hör jag Fredriksson säga i soffan. Han är inne i detta.
14.17
"Nu släpper Diggins", hör jag Fredriksson säga i soffan. Han är inne i detta.
14.18
Östberg, Nepryaeva, Belorukova, Pärmäkoski. Där har ni topp fyra. Alla inom 1,1 sekund. 18 minuter in i loppet. Där har ni det!
14.18
Den här etappen var höjdpunkten för två år sen när Stina vann genom att köra ifrån resten av fältet.
... och i dag är hon inte ens här. Går fort i längdskidor. Eller två år? Det är väl inte så jäkla fort, det går lagom fort i längdskidor. Fint. 
14.22
Ganska tråkig tävling! För lite åkare med.
Hör dig. 
14.23
Östberg besegrar sin historia, på väg mot seger i den här etappen.
14.23
"Jädrigt bra skidor har hon", utbrister Fredriksson. Jädrigt var det längesen man hörde. Det är väldigt väldigt bra.
14.26
Red gärna ut släktskapet mellan de tre Wengarna (Tiril, Lotta, Heidi). Är de släkt?
Tiril och Lotta är tvillingar. Heidi är fyrmänningen. Wow - låter som en starten på ett bra filmmanus. Tar du eller jag den idén vidare?
14.27
Östberg har en lucka till Sedova som är närmast efter. Sedan Nepryaeva och därefter Pärmäkoski. Belorukova har släppt. Weng sexa, Diggins sjua. Moa Molander bästa svenska - åtta.
14.29
Tänk vad spännande #tourdeski vore om det bara var faktiskt åktid som skiljde åkarna mellan. #vinterstudion #twittski
14.29
Ser inte Östberg mycket lättare och tunnare ut än tidigare? vinterstudion
14.29
Östberg vinner. Spurt om andraplatsen. Nepryaeva tar den, Sedova trea. Pärmäkoski fyra.
14.30
Det betyder dels att Östberg utökar sin ledning, det betyder också att Nepryaeva utökar avståendet till trean på touren.
14.32
Det jag tycker om tour de ski är ju att formen skall ju gälla hela säsongen och hittills när det har varit VM har ju alla som varit med i tour de ski varit tama i VM .
14.32
Moa Molander- Kristiansen, MMK, är en ny favorit hos mig. Mkt bra.
MMK! Tre-akronymer är det nya svarta. Nia slutar hon - bra. 
14.33
Så gör Östberg bara en hyfsad klättring kommer hon ta hem det här utan större problem.
Så är läget inför morgondagen. 
14.33
Nu kan ingen hota Östberg. Imorgon vinner honTouren.
Hon joggar hem det. Med pjäxor. 
14.33
Hur många år har Tour de ski funnits? Grattis! Moa och Lisa. Bra kämpat.
Detta är 13:e säsongen. 
14.34
Fn.. JÄTTEBRA ylas det om en svanska som är 1, 40 efter..hur tänker dom då????
De tänker utifrån förväntningar. Dvs om jag åker lär det jublas som ett VM-guld om jag kommer topp 500. Perspektiven är viktiga. Och MMK är ju en uppstickare - nia är bra!
PS. Jag hade inte kommit topp 1000. Om det så var 100 deltagare :-)
14.36
Bra svenska insatser av våra damer.
14.36
Kör KJW idag eller har han hoppat av Touren?
KJW? Fasiken, vi kommer snart kommunicera i akronymer. F, VKSKIA. Menade jag. 
14.37
Allez MMK allez!
14.39
Skidåkningen har tappat tittare runtom i Europa läste jag häromdagen. Kan förstå det då det i princip bara är norrmän, några svenskar och lite ryssar som vinner i princip.
Tycker inte att man ska få bryta Tour de Ski utom om man blir skadad och när inte alla är med så blir det ju ingen spänning längre.
TOURTVÅNGET - ser den rubriken framför mig. Kanske är lösningen?
14.39
Väl kämpat moa molander kristiansen , roligt med din insats 9 plats.
Amen. 
14.40
Karl-Johan Westberg ju!
Såklart! KJW är på startlistan. Han dyker upp senare. 
14.41
Diljen, kan du flossa?
Jag kunde för ett år sen. Men jag håller mig borta från retroprylar :-)
14.43
MMK har ätit bra med gröt i morse. Hoppas att hon gör det imorgon också
Gröt med extra mycket äppelmos. 
14.43
Varför är inte Stina med????
Hon hoppade av touren för ett par tävlingar sedan. Hon har siktet inställt på VM, precis som många andra av de stora namnen. 
15.08
Har Fredriksson kört Tour de ski? Hur gick det för honom i så fall?
Fredriksson: Jag körde första upplagan. Jag var typ elva eller tretton. Jag var precis utanför topp 10. 
15.09
En fråga till studion: Är man inte överens med skidåkarna när man planerar tävlingssäsongen. Apropå de många avhoppen i tds
Fredriksson: Tydligen inte. Man har ju pratat om det till våren, att alla förbundet sätter sig ner och går igenom det. Det är inte bra att de bästa åkarna inte åker Tour de Ski. 
15.10
Hej, ser att vissa åkare har gult kort, men hur länge följer det gula kortet med dom?, och när försvinner det? Någon som vet
Fredriksson: Det hänger med hela säsongen. Får du två, blir du diskad från en tävling. 
15.11
Hur är Östberg som klättrare egentligen? Vet att hon blivit utklassad av Weng dom senaste åren men hur har hon stått sig mot resten av fältet?
Fredriksson: Hon står sig bra. Är Weng i superform är hon vassare men mot resten står hon sig bra. 
15.13
Modins öppningsreplik till Shiffrin:
-You are in your own division... var rätt kul.
In med den på vinterstudiopallen, vettja! :)
Den är härlig!
15.13
Varför blir inte lisa vi sa interjuvad? Hon är ju debutant.
Hon blev intervjuad men i och med att det är ganska tätt mellan tävlingarna hinner inte allt gå ut. 
15.14
Hej! Mellan loppen i Tour de Ski hade jag gärna sett: mer initierat snack kring damställningen och förutsättningarna inför backetappen, intervjuer med utländska åkare från mixed zone i Val di Fiemme. Jag hade gärna sluppit: tio minuters rekapitulation av slalomtävlingen. I övrigt; Keep up the good Vinterstudio-work!
Hej FH! Tack för feedback - uppskattas. 
15.15
Ut i kylan , alla som avbryter eller inte ställer upp i Tour de ski
Topp 3 då?
15.16
Varför? Varför? Varför? måste svenskarna lägga sig först???? 🤔😕
Var det en ordvits? I så fall: De vill vara etta någon gång i loppet.
15.17
Någon som vet när Estelle Alphand är åter efter sin skada? Till VM i Åre kanske?
Senast jag hörde något var det inte givet. Så kallad "kamp mot klockan". 
15.23
Tycker SVTs roll inte endast är att berätta vad som sker, utan även vara granskande. Varför inte ifrågasätta att våra åkare varken kommer till start eller fullföljer Touren? Varför inga intervjuer med Grip? Vad säger han om den brist på bredd vi visar? Varför är fler av våra lovande åkare inte med? Det verkar inte finnas ett värde av att visa upp sig och köra för Världscupen. Ebba hade kunnat göra en fantastiskt Tour och gå för världscupen.Varför ingen intervju med Richardsson som gör en bedrövlig Tour? Tror vi tittare kräver mer av SVT och skidkunskapen på de som intervjuar, samt vi vill se våra bästa åkare.
Lena! Tack för åsikt - feedback är som tidigare sagt uppskattat. 
15.24
Undrar hur länge den här tävlings formen kommer att hålla?
15.25
Många åsikter om tourens framtid, apropå att stjärnorna saknas. Här kommer ett "samlingssvar" från Fredriksson:
- På herrsidan är de bästa med. Det är på damsidan tre av fyra inte startar (Johaug, Kalla och Ebba Andersson) och Stina Nilsson, som är bäst på sprint, hoppar av.

- Klart man måste se över det. Det här är tv-mässigt den bästa produktionen och bäst för tv-tittare. För sportens skull är det viktigt att de bästa åker touren, så man får se över programmet. På något sätt att de enskilda förbunden går ihop så att de bästa åker. 
15.25
Ok, om en åkare får 2 gula kort och blir då diskat från tävlingen, startar man om på noll då?
Diskad i just den tävlingen. På ex touren är du då borta från touren. 
15.25
Forza KJW!
Amen!
15.26
Hej!
Tråkigt att många längdåkare väljer att hoppa av touren.
De ansvariga bör fundera på att skapa en tour för sprintåkare, med endast sprintlopp och en kortare avslutning i slalombacken.
Behåll den ursprungliga touren, men utan sprintlopp.
Tror det är svårt att skapa intresse runt just den, men onekligen intressant synpunkt. 
15.30
Beskedet från Zagreb: Frida Hansdotter gränslade under uppvärmning inför åk 1, slog i höften. Säger att det satte sig troligen i huvudet. Därav försiktiga åkningen i åk 1.
15.30
Meanwhile in Val di Fiemme: Cologna vurpar!
15.30
Kläbo i täten - Halfvarsson 22:a. På skidfronten intet nytt.
15.32
Topp de som ställer upp i tds för oss som gillar skidor. Lyft fram dem vid vm också. #vinterstudiopallen
15.32
Har Pops skidat uppförsslalomentet någon gång? :-) Eller Yvette? ;-)
Pops: Nej, det har jag inte gjort. Jag hade som uppgift att ta emot Mathias Fredriksson sist han körde den. 
15.38
Vi har fem kilometer kvar. Kläbo i ledning, 0,2 sekunder före Sobakarajev, 0,6 sek före Francesco de Fabiani, och Calle Halfvarsson fyra 1,2 sekunder efter!
15.40
Varför kan jag inte, som skattebetalare i Sverige, se SVTs sportsändningar när jag befinner mig inom EU?
Det beror på att när vi köper rättigheten så köper vi den för Sverige och får bara tillstånd att sända i Sverige. Så är det inte med alla tävlingar men alla som har någon form av internationellt intresse gäller det ofta för (den som äger rättigheten säljer den per land). Jag förstår att det inte hjälper dig och att det känns fel, men det är i alla fall svaret. 
15.44
Under tre kilometer kvar nu! Bolshunov i ledning i loppet. Det som sticker ut mest är att Ustiugov är långt efter.
15.45
Kläbo kommer rycka ifrån i totalen eftersom han bara är 0,3 sek efter medan Ustiugov är 18:e plats, nästan lika många sekunder efter.
15.45
Rickardsson bäste svensk nu, 13:e plats, 7,6 sekunder efter. Halfvarsson 19:e. Kroknar rejält.
15.51
Kläbo tar hem det i spurt med De Fabiani! Italienaren är sex tiondelar efter. Där var han stabil Kläbo, som nu rycker i totalen.
15.51
Bolshunov trea.
15.52
Ustiugov 42 sekunder efter på 16:e plats! Luktar dubbelt norskt, dvs seger i både dam och herr, i Tour de Ski.
15.52
Rickardsson på 14:e plats, bäste svensk. Calle H 21:a.
15.55
Bra jobbat av Rickardsson iaf..Men Calle!? Framme och drar..sen helt borta!! Bedrövligt!
Låter som du har honom ute i kylan?
15.55
Jag är ledsen... Men de svenske herrar (som kör) borde lägge ner..och förbundet börja skicka juniorer..om det finns... För detta är skrattretande... Och NOLL att titta på för en svensk som älskar skidor....
15.56
Vem har hittat på denna klungåkning. Fullständigt idiotiskt och detta tar död på intresset. Bonussekunder, varför då? Tänk 10.000 m på os. Tre spurtpriser under loppet. Den som vinner spurtpriserna kan komma 4:a och ändå vinna. Det måste vara norrmän som har fått igenom detta. Var är alla tyskar, polacker mfl nationer? De har tröttnat.
15.56
"Perfekt lopp av Kläbo. Han är i bra form, har bra självförtroende och är en värdig segrare i dag" - väl rutat, Fredriksson.
15.56
Nu ska vi till Zagreb. Sex svenskor i andra åket! Och Shiffrin på en annan planet.
16.00
1-shiffrin 2 Östberg 3 kläbo
Ut i kylan alla som åker hem eller inte ställer upp i touren
16.01
Ska ni ha svenska placeringarna då:
4. Anna Swenn-Larsson 5. Frida Hansdotter 18. Emelie Wikström 23. Sara Hector 24. Magdalena Fjällström 29. Ylva Stålnacke
16.01
Och som ni vet, det är andra åket så man vänder på ordningen. Vi har Ylva Stålnacke i backen nu!
16.01
... åker ur.
16.07
Tråkigt för Ylva men kul att vi har så många svenska damer vidare!
Verkligen fint - lyxigt med sex åkare topp 30.
16.09
Fjällström in som fyra i andra åket. Strax Hector. Bättre lycka då?
16.09
Styrkebesked av Rickardsson, godkänd insats av Calle trots allt. Men oroveckande för framtiden på herrsidan. Kollar man på resultat från skandinaviska cupen från Östersund var det bara norskt i toppen. Visst finns det några herrar som kan komma underifrån men det kan dröja några år. Kolla bara på Frida Karlssons insats i dag i Skandinaviska Cupen dominerade fullständigt! Landslagsåkarn bör se upp inför uttagningen 19/20. Många starka damer på framfart!
16.11
Hector upp i ledning. Så ja! 16 hundradelar före.
16.14
Stoffel missar också Hector. Man märker att Hector kört fort på slutet, de leder ofta fram till sista mellantiden - men inte i mål.
16.15
Laurence St-Germain nu. Alpinvärldens svar på PSG.
16.17
St-Germain tar över ledningen - men nu kommer Emelie Wikström.
16.18
Åker ur på samma ställe som Stålnacke...
16.19
Sara Hector unnar jag varje framgång.
Verkar alltid vara glad o positiv.
16.20
Nästa svensk här är då Frida Hansdotter. Plats fem. Hector fortfarande tvåa.
16.31
Hector sjua med tio åkare kvar. Det luktar topp-15-placering på henne och det vore ju fint!
16.34
Ni som jämför med Norge hela tiden ska veta att det finns uppåt 3-4 ggr så många skidåkare i Norge som i Sverige och dom är ca 4,5 miljoner invånare och det satsas enormt på skidåkning där. Då kommer det fram en betydligt större elitbredd från ungdomssatsningarna också.
Om ni tycker att det är för lite skidåkare i Sverige så börja åk skidor och peppa era barn att åka skidor så kan vi ev få fram fler duktiga åkare som Elofsson, Fredriksson, Södergren, Hellner, Olsson, Svan, Wassberg mfl.
Nu är Norge och Ryssland ledande på herrsidan och Norge, Sverige och Ryssland ledande på dam.
16.35
Break i tävlingen nu. De åtta bästa är kvar - och två blågula bidrag!
16.41
Det är dags för Hansdotter - spänn fast er!
16.42
Ledning hela vägen!
16.43
54 hundradelar före i mål. Hade 77 innan. Låt se vad det räcker till. Men stabilt i varje fall, gjorde jobbet, gav inte bort någon placering - nu är frågan om hon kan ta in någon eller några.
16.43
Dags för nästa svensk. Anna Swenn-Larsson. Igen: Spänn fast er!
16.44
Tappat sina 27 till Hansdotter, nästan alla. 3 hundradelar kvar.
16.44
Stor miss nu!
16.44
Aj, aj, aj, 66 hundradelar efter. Den där missen kostade.
16.45
Går in som trea. 68 hundradelar efter, det är axlar osm hänger. Tungt. Men kommer alltså sämst sexa i dag trots det.
16.46
Vlhova nu - och hennes 1,02 har blivit 1,51. Oj! Vlhova kommer ta ledningen från Hansdotter, så är det bara.
16.47
1,72 före. Aj, aj, aj, det är marginaler det. Holdener och Shiffrin kvar. En måste tappa för att Hansdotter ska vara på pallen.
16.47
Holdener nu - kör för sin ledning, och vs svensk medalj.
16.48
19 hundradelar efter Vlhova. Och nu 18. Kommer nog inte räcka det här för Holdener. Men före Hansdotter troligtvis.
16.49
Holdener lyckas inte rubba Vlhova. Det betyder att den eviga ettan Shiffrin nu kör mot den eviga tvåan Vlhova och att troligtvis den eviga trean Holdener blir trea. Och fyra då - ja, Hansdotter.
16.50
Oj, Shiffrin har tappat en halv sekund mellan två mellantider.
16.50
Mot mål. Men vinner 1,25. Shiffrins 52:a världscupseger - helt okej. Helt okej. Herregud så bra hon är.
16.52
Marginalerna i det här loppet är otroliga. Hector på 16:e plats är 6,31 efter Shiffrin!
16.53
"Oj, som längdskidor", säger Fredriksson. Haha
16.53
Shiffrin är världens bästa kvinnliga individuella idrottare!! Så jävla bra! Imponerande.
16.53
Jag är i chock... Shiffrin gjorde en segergest!
16.53
Känns som om Mikaela Shiffrin snart tillhör världens bästa idrottare nånsin på damsidan. 23 år gammal... 🤩
16.53
Fortsätter det så här så har Mikaela Shiffrin slagit Stenmarks rekord om 2 år! #vinterstudion
16.54
Sten: Jag är nästan beredd att hålla med dig där.
17.03
Dags för Vinterstudiopallen!
17.03
Synbar skillnad mellan Shiffrin och övriga. Hon har ett helt annat tempo och timing mellan portarna. Hon är helt suverän...
17.03
Shiffrin är väll just nu världens mest överlägsna vinteridrottare.
17.06
MMK trea. Skönt att vi fick dra in en akronym på pallen. Framför allt för oss som hängde här i dag!
17.08
Norsk duo tvåa på pallen!
17.12
Och etta - ja, det kan vi väl lista ut vid det här laget... Kan bara bli en.
17.16
Shiffrin! 🚀🚀🚀🚀🚀
17.16
Nej hörni, vi börjar runda av härifrån. Det som började med Vlhova-diskussion fortsatte med norsk dominans i Tour de Ski, vidare till akronymfesten med MMK, CJW och allt vad det vad. Och avslutade där första studiosnacket började: Kring diskussionen ”Shiffrin etta, Vlhova tvåa”. För då blev det. På återseende i morgon!