SVT rapporterade · Terrorrättegång dag 2

08.30
Hej och välkomna till dag två av terrorrättegången i Stockholms tingsrätt. SVT Nyheter är på plats och kommer rapportera direkt inifrån säkerhetssalen hela dagen.
08.32
 
08.37
Dagens förhandling startar, precis som i måndags, klockan 09.00. Ett 20-tal personer på plats utanför salen än så länge, främst media.
08.38
I dag ligger fokus på åtalspunkt 2 - förberedelse till terroristbrott. Tre män i åldrarna 30, 39 och 46 år står åtalade.
08.43
Under dagen kommer åklagare Per Lindqvist lägga fram yrkande och sakframställning. Det betyder att han kommer begära att de åtalade döms och därefter presentera bevis och ge sin bild av vad han anser har skett i det här fallet.
08.47
I stämningsansökan skriver åklagaren att de tre männen tillsammans och i samförstånd skaffat kemikalier och annan utrustning med uppsåt att främja eller utföra terroristbrott.
08.47
"Syftet med hanteringen har varit att genom mord, grov misshandel, grov skadegörelse och allmänfarlig ödeläggelse beröva andra livet, tillfoga andra svåra kroppsskador och framkalla fara för annans liv eller hälsa samt omfattande förstörelse av annan egendom", står det i stämningsansökan.
08.48
De tre åtalade männen kommer inte höras i dag, det sker istället på onsdag om en vecka.
08.55
Vi väntar alltså fortfarande på att få komma in i säkerhetssalen.
08.56
Tar en liten paus i rapporteringen nu, återkommer när vi sitter på plats i salen.
09.04
Då är vi på plats i salen!
09.05
Samtliga sex åtalade är på plats. En av de misstänkta, 46-åringen, vänder sig om och vinkar till någon av åhörarna. Han ler och ser glad ut.
09.08
Åklagaren inleder med att läsa ur åtalet - alltså det jag sammanfattade tidigare: "De åtalade har skaffat kemikalier och utrustning, syftet har varit att beröva andra livet..."
09.09
Advokaterna Kristofer Stahre, Robin Söder och Thomas Olsson, som representerar de tre misstänkta männen, svarar samtliga att deras klienter nekar till brott.
09.11
Lite teknikaliteter så här i början. Åklagaren yrkar på att ett antal beslag, telefoner och datorer, ska fortsätta vara i förvar till domen vinner laga kraft.
09.14
Försvararna har inga invändningar mot detta.
09.15
Åklagaren yrkar nu på att beslag av utrustning: här handlar det om bajonetter, stridsselar, gasmask och annat ska bestå i förvar.
09.16
46-åringens advokat bestrider detta, han menar helt enkelt att utrustningen inte är 46-åringens utan att han bara förvarat detta, och därför gör han inte heller anspråk på utrustningen.
09.17
Övriga advokater säger att deras klienter inte äger utrustningen och inte har något att invänta mot att de fortsätter vara beslagtagna.
09.18
Nu börjar åklagarens sakframställning
09.20
Han börjar med att förklara i vilken ordning bevisningen kommer att presenteras. Vissa delar kommer bli "långa och ganska tålamodskrävande", säger åklagaren.
09.23
Åklagaren börjar att tala om ett terrorattentat i Istanbul på nyårsdagen 2017.
09.23
Det handlar om ett attentat på nattklubben "Reina". 39 dödades och 70 skadades.
 
09.24
Bild på därningsmannen inne i nattklubben Reina.
 
09.26
Gärningsmannen kom från Uzbekistan och greps senare. Strax före attentatet lämnade en av männen som här misstänks för förberedelse till terroristbrott  (30-åringen) Turkiet och åkte till Sverige.
09.28
I en chattkonversation den 3 januari, alltså tre dagar efter attentatet i Istanbul, skriver 30-åringen om gärningsmannen med en annan man. "Har du hört vad som hände med NN", "Han gjorde attentat" skriver han bland annat.
09.28
"Jag har hört vad som hände på bordellen" svarar den andra mannen.
09.30
30-åringen lyssnar uppmärksammat på åklagarens sakframställning och börjar själv bläddra i förundersökningsprotokollet där chattarna återges.
09.31
Den andra mannen skriver att det var bra gjort (attentatet). De utväxlar religiösa hälsningar och pratar om huruvida gärningsmannen skadades.
09.35
30-åringen skriver i en annan chatt att "de i masker" har letat efter honom i Turkiet. En gång var personer som beskrivs som "smutset" hemma hos honom, men då var han utomhus. Han säger "de hittade inget".
09.37
Från vart har dom hittat chattloggar? Sms eller annan tjänst?
@NilsK - Många av chattarna har skett genom appen Telegram, andra via Whatsapp. Oklart var just de här chattarna vi pratar om nu skedde. Men polisen har hittat innehållet i beslagtagna telefoner och datorer.
09.40
Nu redovisar åklagaren en chatt mellan 30-åringen och en person som beskrivs som "Domla" - enligt källor till SVT är det en känd IS-rekryterare. De pratar också om gärningsmannen i Turkiet.
09.40
Helt otroligt att de möjligtvis har en koppling till attacken i Turkiet. Jättebra att ni låter oss följa denna rättegång!
Oklart om 30-åringen var inblandad. Men åklagaren vill i alla fall visa i vilka miljöer och med vilka personer han har kommunicerat. 
09.43
Ok intressant! Både Telegram och Whatsapp är krypterade så då måste polisen kommit över enheterna för att få ut denna information.
09.44
Vi går vidare till en ny chatt. Nu mellan 46-åringen och en person med IS-kopplingar som tidigare bodde i Sverige men senare åkte ner till Syrien.
09.44
Har det gått bra att vara på bröllopet, frågar 46-åringen.
09.45
I en chatt mellan 46-åringen och den så kallade IS-mannen pratar de om att dekorera bilar till bröllop - det misstänker man är kodord för förberedelser till terroristattentat.
 
09.45
Den här chatten har vi alltså bild på
09.46
De vita delarna är alltså 46-åringen, de gråa delarna är IS-mannens meddelanden.
09.48
I en kvalitetssäkrad tolkning uppges att "dekorera" också kan betyda "preparera". Advokat Thomas Olsson reagerar på att det finns en kvalitetssäkrad tolkning. Han har inte fått tillgång till den säger han.
09.50
Domaren pausar lite, den kvalitetssäkrade tolkningen finns på en usb-sticka. Advokat Thomas Olsson säger att materialet på usb-stickan inte åberopats som bevisning. Han vill inte avbryta säger han men "det är en anmärkning".
09.51
Inte i någon av chattarna som redovisas i polisens förundersökning skrivs alltså uttryckligen att man planerar att utföra ett terrordåd. Istället använder personerna, vad åklagaren anser är kodord för detta. Man pratar exempelvis om “bröllop”, att “genomgå vigsel” och att “dekorera en bil”.
09.52
En avgörande del av den här rättegången kommer handla om hur rätten tolkar dessa eventuella kodord. Läs gärna min kollega Lars-Erik Tauberts analys för att fördjupa er i ämnet.
 
09.52
Vi fortsätter med chattarna.
09.53
I chatten berättar den så kallade IS-mannen vad han gör, ordet bröllop nämns återigen samt en diskussion om en eventuell kontaktförmedling mellan 46-åringen och ”andra bröder”.
09.53
 
09.54
Broder du vet ju vad gör jag. Ärligt talat allt jag gör är att gå på bröllop det vad jag gör. Jag är en sådan som är ute på fältet. Det är mitt jobb. Jag är anfallare broder, skriver IS-mannen till 46-åringen
09.55
De är uzbeker, våra bröder. Jag säger ju, man kan lita på dem, skriver den så kallade IS-mannen också.
 
I 46-åringens svar framgår att han vill att IS-mannen förmedlar kontakten med de “andra bröderna”.
09.55
 
09.56
Det går bra om du kan ordna kontakten mellan oss. Därför att jag måste ha en person som man kan höras med/koordinera. Så om du kan skicka deras nummer, om det finns video det är bara att skicka, om Gud önskar det, skriver 46-åringen.
09.57
I chatten visas hur IS-mannen förmedlar en kontakt, han skickar ett användarnamn. Det är via Telegram de kommunicerar.
09.57
Skulle ju vara intressant att höra om det finns mer information om detta "bröllop" eller "dekorerade bilen". Hade det stämt hade dom troligtvis fixat alibin samt bildbevis. Min lekmannagissning är att det kommer skyllas på att det inte blev av eller att det inte finns några bilder.
10.00
Det är många och långa chattar och vi hinner inte redovisa alla. Men jag försöker så att säga plocka russinen ur kakan. 46-åringen skriver i alla fall att han tagit kontakt med en man. Han berättar också att han skickat pengar till en man i Turkiet men att denna man gripits av polisen och att han får pengarna i retur.
10.01
46-åringen följer hela tiden åklagarens sakframställning via storbildsskärm.
10.01
46-åringen med sin advokad Thomas Olsson
 
10.04
"Vår situation liknar krigets dagar, broder, vi är i fiendens sikte. Broder kanske finns vi och kanske inte men broder jag ska ge dig vägledning om mitt arv. Lämna inte Jihad, gör Jihad och be om martyrskap" skriver IS-mannen till 46-åringen.
10.06
Det är verkligen tvära kast med bevisningen, mycket som ska hinnas med. Från chatt går åklagaren snabbt vidare till att redovisa tankningskvitton som visar var männen befunnit sig vid olika tillfällen.
10.07
Domaren stannar upp och frågar hur det går med tolkningen. En av advokaterna har invändningar, tolkningen får inte med riktigt allt. Men vi fortsätter ändå.
10.07
Nu ska det handla om kemikalier – polisen har alltså beslagtagit en stor mängd kemikalier från olika förråd i Strömsund som alla hör till den misstänkta 46-åringen.
10.08
Kemikalierna köptes av ett konkursbo I Skellefteå via en nätauktionssajt i februari i år.
10.08
 
10.09
Bilden här kommer alltså från auktionssajten. Notera den blåa dunken uppe till höger i bild. "Den ska vi återkomma till", säger åklagaren.
10.10
På andra bilder ser man att dunken har märkningen  "Väteperoxid 50%"
10.14
Bland kemikalierna finns bland annat: 560 kilo kalciumhypoklorit, 2 hinkar svavelsyra a 50 liter och 100 kilo kaliumhydroxid. Samt den blåa tunnan med väteperoxid.
10.14
Två personer bjöd på det här restpartiet, 46-åringen och en till - 46-åringen vann auktionen.
10.15
Hela rasket förvärvades för 200 kronor. Förutom kemikalierna fanns stora mängder färg/färgburkar. Konkursboet var alltså en tidigare färgbutik.
10.16
Domaren ställer en fråga: stämmer det att allt sammanlagt kostade 200 kronor?
 
Ja, säger åklagaren.
10.17
Nu ska vi prata om ett Säpo-PM. Säkerhetspolisen har nämligen bedömt vad de här kemikalierna, potentiellt, kan användas till
10.18
Åklagaren går nu alltså igenom ett PM från Säpo där man beskriver hur de här kemikalierna skulle kunna användas i terrorsyfte.
10.19
Kalciumhypoklorit används bland annat för textilblekning och poolrengöring. Men det kan också användas för att skapa explosiva ämnen och/eller klorgas.
10.20
Explosivämnet som skulle kunna tillverkas av detta har relativ god verkanseffekt, enligt Säpo.
10.21
För att förstå effekten : 500 kilo är ungefär hälften så mycket som detonerade i regeringskvarteren i Oslo centrum under attacken som Breivik utförde 2011, enligt Säpo.
10.21
Nu blir det lite tekniskt men: Förhållandet mellan laddningsvikten i Oslo på ca 950 kilo och ca 500 kilo är inte linjär utan skadorna skulle vara mindre men inte avsevärt mycket mindre, skriver Säpo.
10.22
Kemikalien kan också, tillsammans med svavelsyra, användas för att tillverka klorgas. En dödlig gas som bland annat använts i terrorattentat kopplade till IS i Asien, Syrien och Irak.
10.23
Vi går vidare till Säpos bedömning av väteperoxiden. Vanliga användningsområden är: blekmedel för hår,papper och textil
10.24
Även väteperoxid kan användas för att framställa flera typer av explosiva ämnen, enligt Säpo. Man använder benämningen HME, Home Made Explosives.
10.26
Man kan bland annat tillverka TATP, ett HME som användes vid terrorattackerna i Bryssel 2016 mot ett tunnelbanetåg vid stationen Maalbeek.
10.26
Ett annat HME som kan tillverkas av väteperoxid användes vid terrorattackerna mot Londons kollektivtrafik 2005.
10.29
Advokat Thomas Olsson påpekar att Säpos bedömning av väteperoxidens potentiella effekt  baseras på att dunken innehöll 50 liter, men enligt åklagaren innehöll den bara 5 liter vid försäljningstillfället.
 
- Det stämmer, det här lämnar utrymme för frågor, säger åklagaren. 
10.30
"500 kilo är ungefär hälften så mycket som detonerade i regeringskvarteren i Oslo centrum under attacken som Breivik utförde 2011" - är det verkligen rimligt att jämföra TATP (som jag antar är det Säpo anser kan framställas mha väteperoxid och ANFO som var det Breivik använde...?
@Joakim - Nej här handlar det om explosiva ämnen som skulle kunna tillverkas av cirka 500 kilo Kalciumhypoklorit.
10.30
Nu tar vi paus.
10.34
Tillbaka om ca 15 minuter.
10.49
Å.
Nödvändig andhämtning i rätten. Precis som i måndags håller åklagaren ett ganska högt tempo med tvära kast mellan olika typer av bevisning.. Det är som  tidigare nämnts mycket som ska hinnas med under dagen
10.51
Nu fortsätter förhandlingen.
10.52
Nu visas chattar mellan 39-åringen och 46-åringen. 
 
39-åringen har skickat bilder på flera av kemikalierna.
10.53
Bild på kemikalierna skickat från 39-åringen till 46-åringen.
 
10.55
Åklagaren visar nu sökningar som 46-åringen gjort på internet.
10.56
I sökhistoriken har man hittat svenska sökord som ”ammoniak”, ”livstidsstraff”, ”mordförsök med bil i stockholm i april”, ”natrium” och ”natrium sulfuricum” ”väteperoxid” och ”muslimer i mjölby mot terror”.
11.00
Det har kommit invändningar från försvaret om betydelsen av ordet "Dovla" som förekommer i delar av utredningen - bland annat i chattar.
 
Åklagaren går igenom ett Säpo-PM där analytiker säger att "al-Dawlat" eller "Dovla" är det vedertagna ordet för IS i Syrien. 
11.01
Domaren undrar om vi måste gå igenom hela detta PM?
11.01
Vad vill åklagaren styrka med detta, frågar han
11.05
Vi kan sammanfatta det som att åklagaren tycker det har betydelse för att visa att de åtalade har sympatier för IS.
11.06
Vi lämnar frågan om ordet Dovlas betydelse därhän och går vidare.
11.07
Ytterligare ett PM som ska redovisas, den här gången från Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.
11.08
Det liknar det Säpo-PM åklagaren redovisade tidigare. FOI redovisar alltså vad de aktuella kemikalierna kan användas till.
11.09
Även FOI påpekar att väteperoxid kan användas till att framställa de explosiva ämnena TATP och HMTD.
11.11
Ett tiotal kilo kilo sprängämne kan framställas från den dokumenterade mängden väteperoxid som kan urskiljas i förundersökningen, enligt FOI. Det kan användas för att döda ett stort antal personer skriver man vidare.
11.13
Precis som Säpo skriver också FOI att kalciumhypoklorid kan användas till att tillverka klorbaserade sprängämnen.
 
Den aktuella mängden är mycket stora i förhållande till vad en privatperson kan tänkas ha bruk av, står det. 
11.18
Kemikalierna vi pratar om här är så kallade oxidatorer. För att tillverka ett explosivt ämne behöver ett bränsle tillsättas. FOI har fått besvara frågor om hur lätt det är att tillverka explosiva ämnen av nämnda kemikalier.
 
FOI svarar att bränslet till exempel kan utgöras av mjöl, oxidatorerna är svårare att få tag i. En person med normalbegåvning som följer en instruktion kan tillverka sprängämnen av dessa kemikalier, enligt FOI.
11.20
Vi sitter alltså bakom en glasvägg och följer rättegången. Tvärs över salen, vända mot oss sitter domaren och nämndemännen. De åtalade och deras advokater sitter framför oss med ryggarna vända mot åhörarsalen.
 
11.21
Nästa ämne. Återigen en chatt.
11.22
Den här gången mellan 30-åringen och en annan man -  lite oklart vem.
11.24
Inget jättebrännande innehåll i denna chatt av vad jag kan läsa ut. De pratar om ett antal personer och frågar om de "finns på insidan".
11.26
Angående kemikalierna som det har pratats en hel del om. Här är en intervju med Henric Östmark, sprängmedelsexpert på Totalförsvarets forskningsinstitut där han pratar om dem. 
 
 
11.27
11.28
Vi fortsätter med en chatt mellan 30-åringen och en okänd man. Det gula stycket är 30-åringens meddelande.
11.30
30-åringen skriver alltså att han påbörjat "ett ärende".
11.31
Åklagaren visar en chatt som han menar handlar om att skaffa falska identitetshandlingar.
11.33
Alltså den mailadress som är kopplade till det telefonnummer som 30-åringen chattat med  - kan kopplas till sajter som säljer falska pass och annat.
11.33
Även 46-åringen verkar gå i liknande tankar säger åklagaren.
11.33
Han har tagit kontakt med en person med användarnamnet "Passport".
11.35
46-åring: Hi
 
Passport: Hi
 
46-åring: I need for pass
 
Passport: Ok, for which country
 
46-åring:Sweden
11.37
46-åringen säger senare att han behöver ett "svenskt utrikespass".
 
Inga problem, säger användaren "Passport". Det kommer kosta 3 500 euro och ta 3-5 dagar.
11.37
"Passport" frågar hur snabbt han behöver det.
 
- Så snabbt som möjligt säger 46,åringen.
11.38
Senare säger 46-åringen att de behöver tre pass. Han frågar hur mycket det kommer kosta.
11.38
3000 euro styck svarar "Passport"
11.39
En liten mängdrabbat helt enkelt
11.41
Det framgår inte riktigt av chatten om det gjordes någon konkret beställning, vad jag kan se.
11.43
Nu till en chatt mellan 30-åringen och en person med användarnamnet "Chanell Blue"
11.45
30-åringen skriver att "det finns ett bröllop"
11.47
De diskuterar en hel del i den här chattråden - mycket tycks handla om områden i eller omkring Syrien. De pratar om en person är död eller inte. 30-åringen skriver att de "kurdiska och turkiska avskummen" slåss mot varandra och de talar om USA:s militära angrepp mot Assad och Ryssland.
11.49
Nu till en ny chatt mellan 30-åringen och en person med ett annat alias.
11.50
Den andra personen frågar 30-åringen om "när han kommer till dessa trakter". 30-åringen säger återigen att han måste "lösa vissa ärenden" , därefter "kan man åka".
11.52
Åklagaren säger inte hur han tolkar de här chattarna - alltså vad "dessa trakter" syftar till eller vad "ärenden" är. Han återger bara chattarna som de ser ut. Det är upp till rätten att göra tolkningarna.
11.54
Längre ner i chatten pratar 30-åringen och den andra mannen om avfällingar som har kastats ut.
 
Det vore bra om du kom säger den andre mannen.
 
Har ett ärende här, skriver 30-åringen.
 
Åker när jag avslutat ärendet, skriver han därefter.
11.54
Den andra mannen önskar honom lycka till med "ärendet"
11.57
Sammanfattningsvis: I chatten skriver 30-åringen: Vi mår bra, om Gud vill så åker vi dit snart. Man måste lösa visa ärenden och därefter kan man åka. Vi måste åka, man har redan påpekat detta. Det är vissa saker som måste lösas och därefter åker man om Gud vill.
 
Han skriver också: jag har ett ärende här. Jag åker efter att ha avslutat samt “det kommer bli stora förändringar”.
12.00

Snabba vändningar - ny chatt igen!

 

Åklagaren visar nu upp översatta ljudmeddelanden från mars i år där en person med IS-kopplingar beskriver för 46-åringen hur ett antal kvinnor befriats.

12.00

Idag har man befriat alla systrar som satt tillfångatagna hos kurderna och fått dem att komma till Davla (annat ord för Islamiska staten) med Guds hjälp, säger IS-mannen. 

12.00

De har blivit utsläppta från de läger där de satt tillfångatagna med hjälp av Gud. Man har tagit tillbaka dem till den Islamiska Staten, säger han längre fram i samma meddelande. 

12.01

46-åringen skriver nu att han har slutat jobba. Han skriver om att han blivit fråntaget något värt en större summa pengar. De som tagit ifrån honom detta beskrivs som “avskum”. 

12.01

Man måste försöka få tillbaka de pengarna som finns ute, antigen ska man ta ens rikedomar eller ens liv. Man måste i alla fall göra något, från dessa smutsen. Jag och brodern Ali är nu på samma plats, tack vare Gud. Vi planerar långsamt att göra något annat, om det funkar så blir vi väl varse, skriver 46-åringen.  

12.01
Åklagaren menar här att "Broder Ali" är 30-åringen.
12.03
Det återstår ett antal chattar innan åklagaren går över till nästa punkt - husransakningar i Strömsund och Akalla. Domaren frågar om det är dags att bryta för lunch.
12.03
Nej vi kör på i tio minuter till.
12.05
En person, tror att det är samma IS-man som tidigare, skriver till 46-åringen att det saknas mat där han befinner sig.
12.06
Ja det är samma IS-man
12.07
46-åringen frågar om ett antal "bröder" - han undrar om de tagit sig till platsen.
 
IS-mannen beskriver hur en av männen de pratar om har blivit martyr. 
 
Han var med mig när han blev martyr, säger han.
12.09
Jag berättade för dig att vi var omringade, gud har låtit oss komma ur denna. 
 
Gud har därefter givit oss seger över de otrogna avfällingarna, skriver IS-mannen senare till 46-årnigen.
12.11
46-åringen sitter tillbakalutad i stolen med armarna i kors. Han följer chattarna på en av två storbildsskärmar som finns i säkerhetssalen.
12.11
Åklagare David Lindqvist
 
12.12
Och där tar vi paus för lunch. Tillbaka 13.15. Tack för nu.
13.23
Nu är vi tillbaka efter lunch och förhandlingarna återupptas
13.26
Åklagaren börjar med att prata om vad man hittat i 46-åringens beslagtagna telefon.
13.27
Det finns 305 videor sparade i telefonen. Av dessa har cirka 53 (ett antal dubbletter inräknade) ett våldsbejakande islamistiskt extremistiskt innehåll.
 
Filmerna föreställer bland annat strider, självmordsbombare, avrättning, ett
antal föreläsare, sånger och nyhetsinslag.
13.29
Det finns bland annat bilder på IS-flaggor, bilder på Akilov (som dömdes för terrordådet på Drottninggatan) och bildmontage som föreställer USA:s president Trump och Israels president Netanyahu iförda fångkläder i vad som ser ut som en avrättningssituation.
13.33
Åklagaren går över till att prata om beslag som gjorts i 30-åringens telefon. Nu visar åklagaren upp konversationer som ska styrka att han har kopplingar till IS.
13.34
30-åringen diskuterar en video i vilken 2 turkiska soldater bränns levande.
13.35
Han skriver: Ja, det var fint gjort. Noggrant, på ett konstmässigt sätt sattes eld på dem. Där även syns hur deras tunga hänger och de skriker "Abi, abi.."
 
Abi betyder alltså bror.
13.36
30-åringen skickar en ljudfil där ett barn hörs säga "det finns bara en gud"
13.37
Längre ned skriver han: Ja, broder [barnet] har börjat prata och kan säga "Det finns bara 1 Gud" och ett par andra saker, han [säger att han] kommer att "hassugga, hassugga" när han tittar på video med halshuggningar. Låt honom bli stor, om Gud önskar, vår mujaheddin.
13.38
Vi går över till en annan chatt, 30-åringen med en person som, enligt SVT-källor är en känd IS-rekryterare.
13.39
De utbyter hälsningsfraser och frågar hur de har det har det på sina vardera platser.
13.40
"Om Gud vill så kommer Gud ge en segern. Tills slut får man segern utav Gud den Allsmäktige.", skriver 30-åringen.
13.41
Nu pratar de om en film. 30-åringen har alltså agerat röst åt vad som åklagaren bedömer vara en propagandafilm för IS.
13.42
Om Gud unnar en, om jag köper ett par nya saker så kan jag återigen börja med mediajobbet. De video som kommer ut kan man översätta till uzbekiska ochjag kommer att [ohörbart] om Gud vill., skriver 30-åringen.
13.43
I lunchpausen pratade min SVT-kollega Diamant Salihu med 30-åringens advokat, Robin Söder, om den här filmen. 
 
Robin Söder sa då att han gjort den här filmen som ett jobb, han fick betalt för att läsa upp texten.
13.49
30-åringens advokat Robin Söder.
 
13.50
Åklagaren ägnar sig just nu åt lite teknisk bevisning, det handlar om att styrka när och vem som loggat in på olika Telegramkonton
13.50
Vi kan då snabbt passa på att återge vad Robin Söder sa i pausen.
13.52
Han fick frågan om hur han ser på de kopplingar åklagaren gör mellan 30-åringen och terrordådet i Istanbul 2017.
 
Han har befunnit sig i Turkiet men han har ingen koppling till den här personen annat än att han vet vem personen är, säger Robin Söder.
13.55
I chattar har 30-åringen skrivit att han bott hos personen som utförde terrordådet i Istanbul.
 
Han kommer lämna en förklaring under huvudförhandlingen till varför han säger så, säger Robin Söder.
 
I polisförhör har 30-åringen själv sagt att han förväxlat personer. Men han kommer alltså att höras här i rätten på onsdag om en vecka.
13.57
Nu tillbaka till realtid igen. Åklagaren pratar nu om den tredje misstänkta mannen, 39-åringen. Han har knappt nämnts fram till nu.
13.58
Han pratar om bilder och filmer som hittat i 39-åringens telefon.
13.58
Väldigt mycket våldsamt material och bilder på IS-flaggor.
13.59
På en av filmerna som finns i 39-åringens telefon har 30-åringen lag speakerröst säger åklagaren.
14.02
39-åringen har även lagt upp flera bilder på folktäta platser i Stockholm på sitt Odnoklassniki-konto. Det är alltså en rysk sociala medier-sajt.
14.03
Bland annat denna bild på köpcentret Mall of Scandinavia 
14.04
Åklagaren får en fråga från en av advokaterna. Vad menar du att de här bilderna ska visa, frågar han.
 
- Jag misstänker att det här är målbilder, säger åklagaren.
14.05
Han säger att bilderna, i jämförelse med andra bilder som lagts upp på samma konto, framstår som väldigt aparta. Det skulle tala för att det här är potentiella terrormål, enligt åklagaren.
14.07
Stockholms central, en av många bilder som 39-åringen lagt upp på det ryskspråkiga sociala mediumet Odnoklassniki.
 
14.09
Nu vidare till husransakningsprotokoll. Åklagaren visar beslagen av kemikalier som gjorts från 46-åringen förråd i Strömsund.
14.11
Han redovisar också tester från Nationellt forensiskt centrum, NFC, som visar att förpackningarna verkligen innehåller de kemikalier som förpackningarna antyder. Inga konstigheter här.
14.14
Åklagaren går vidare och redovisar beslag. En dunk svavelsyra påträffas i ett förråd, här påträffas också en trunk som innehåller, bajonetter och stridsselar och annat.
14.14
Här kommer lite bilder från beslagen.
14.15
Enligt åklgaren en "stridssele" som låg i en trunk i källarförrådet
 
14.15
Flera uppsättningar walkie-talkies låg i källarförrådet
 
14.16
Bajonetter och en gasmask är några av de fynd polisen gjort i den terromisstänkte mannens källarförråd i Strömsund.
 
14.17
De misstänktas dna har inte påträffats på de här sakerna, säger åklagaren. Se där.
14.18
Flera par förstärkta skyddshandskar i olika storlekar
 
14.19
Han tar det ganska lugnt här åklagaren, låter rätten titta på bilderna av beslagen utan att hasta vidare.
14.20
Åklagaren David Lindqvist
 
14.24
Vid tillslagen i april hittades flera kemikalier men man hittade inte den blåa dunken med väteperoxid, man hittade inte heller en av dunkarna med Svavelsyra, förklarar åklagaren.
14.24
Men i september får polisen indikationer på att den här blåa dunken kan finnas på en annan plats i Strömsund.
14.25
Man gör då husransakan på en annan adress och påträffar då dunken. Den var då tom.
14.25
Domaren stannar här och frågar, den var tom alltså?
 
Ja den var tom, säger åklagaren.
14.27
Etiketten från den blåa dunken har blivit bortriven. NFC (Nationellt forensiskt centrum) får i uppdrag att kontrollera om det här är samma dunk som den som auktionerades ut - som alltså var märkt med en etikett som sa "Svavelsyra 50%"
14.28
NFC jämför bilder och noterar ett stort antal specifika likheter.
14.29
Resultaten talar extremt starkt för att dunken på bilderna är densamma som materialet på jämförelsebilder, skriver NFC.
 
Helt enkelt, allt talar för att det är samma dunk som såldes av konkursboet, men med bortriven etikett.
14.31
Jag ska inte gå händelserna allt för mycket i förväg men i åtalet framgår att åklagaren menar att det fanns innehåll (väteperoxid)  i den här dunken vid köptillfället.
14.32
Den blå dunken längst in till vänster i bild.
 
14.32
Ställ gärna frågor om ni har några, ska försöka besvara allt så gott jag kan!
14.36
När får vi veta vad den misstänktes advokat har att säga om det?
@Anna - I dag är det bara åklagaren som ger sin sakframställning. På onsdag den 16:e kommer de tre männen att höras i rätten. Då kommer de själva få ge sina förklaringar.
14.37
Gällande kemikalierna så har 46-åringens advokat sagt att de följde med som en biprodukt. 46- åringen var intresserad av färgen i konkursboet.
14.41
Nu tar rätten  en liten paus på 15 min
14.44
Har det nämnts om misstankar mot företaget som sålde dessa kemikalier? Hade 46-åringen tillgång till någon inventarielista över produkterna innan köpet gjordes?
@Persson - Bra fråga! Auktionsfirman hade ingen förteckning på vad partiet innehöll i detalj men fotograferade partiet. Samma bilder lades sedan upp och visades i den annons som auktionsfirman hade på sin hemsida.
14.48
Mycket intressant att följa rättegången så här - men hur mycket krävs för att dömas till förberedelse för terrorbrott? En person kan ju vara IS-sympatisör och köpa en massa vapen och utrustning och prata om att utföra dåd utan att ha för avsikt att verkligen genomföra det. Typ som en groupie eller fan av något.
@Johan - Jo absolut du sätter fingret på precis det som är svårt i den här typen av fall. Hur bevisar man ett uppsåt - vi får se om åklagaren lyckas övertyga rätten.
14.49
Har det framgått om ngt av den färg som ingick i köpet av konkursboet har förbrukats?
Bra fråga, det vet jag faktiskt inte. Men ska försöka fråga 46-åringens advokat senare i dag om jag får tillfälle!
14.53
Vilket pris betalades för konkursboet? Fanns tillstånd att handla med dessa varor?
@Carl - 200 kronor för rubbet. Osäker på om det fanns tillstånd att handla med detta. Jag diskuterade faktiskt det på lunchen med min SVT-kollega på plats men kom fram till att vi inte vet vad lagen säger här.
15.03
Vi är nu tillbaka i rättssalen.
15.04
Åklagaren säger att han har kompletterande material som kommer presenteras nästa onsdag. Det handlar bland annat om att 46-åringen ska ha varit inne i en chattgrupp via Telegram där man diskuterar bombtillverkning. Vi får inte veta mer än så nu.
15.09
Nu går åklagaren igenom ytterligare ett PM från FOI som beskriver IS och IS-propaganda.
15.11
Kollade på nätet och i vart fall behövs tillstånd enbart för innehav av svavelsyra. Den är tillståndspliktig även vid försäljning och inköp vid konc över 15%. Vem var säljaren? Vilket var konkursboet? Har det utretts ifall ngn av de misstänkta tidigare varit kund där?
@Carl - Tillstånd krävs även för väteperoxid i koncentrationer över 12 procent. Möjligt att auktionsbolaget gjorde fel här alltså - men vågar inte slå fast något.
15.12
15.15
Hur har de åtalade reagerat på det som åklagaren presenterat?
Några reaktioner?
@NilsK - Nej inga stora reaktioner. De följer åklagarens bevisframställan precis som alla andra här inne. Den som ser mest avslappnad ut är 46-åringen, han vänder sig om när det är paus och har lett och vinkat till vad jag gissar är bekanta bland åhörarna.
15.16
Åklagaren fortsätter att gå igenom FOI-promemorian om IS. Det här är väl för att rätten ska förstå att materialet som hittats i de tre männens telefoner, och kanske männen själva, har kopplingar till IS.
15.20
Nu en liten udda passage om djur i IS-propaganda. Katter har en speciell tradition inom Islam, står det i promemorian. Eftersom katter är något av ett internetfenomen förekommer de ibland även i IS-propaganda. 
 
Det finns en bild kopplad till detta i PM:et.
15.21
Det är en liten katt som sitter på ett vapen framför en IS-flagga. Den andra bilden föreställer in IS-soldad som gullar med en katt..
15.26
Nu beskriver åklagaren en Telegramkanal som återfunnits i 46-åringens telefon. I den kanalen finns en stor mängd IS-propaganda, både bilder och filmer.
15.27
Det handlar bland annat om brutala avrättningsfilmer.
15.31
Åklagaren visar denna bild som exempel på IS-propagandan som finns i kanalen
 
15.32
Nu blir det paus, åklagaren ska visa upp bilder på avrättningar. Han frågar om det finns barn bland åhörarna. Vakterna tittar men ingen under 18 i rättssalen nu.
15.32
Det diskuteras snabbt om det är aktuellt att stänga salen tillfälligt, man kommer fram till att fortsätta.
15.33
Åklagaren visar bara snabbt ett antal brutala bilder som visar avrättningar.
15.36
Åklagaren fortsätter på samma tema, beskriver ett antal filmer. Han gör gällande att det inte råder någon tvekan om att 46-åringen haft tillgång till en stor mängd IS-propagande
15.40
Syftet med den här genomgången har varit att avgöra om bildmaterialet som hittats i de tre männens telefoner har kopplingar till IS. Det har det enligt FOI.
15.41
Domaren säger: Åtalet handlar om att styrka förberedelse till terroristbrott. Det här har visat kopplingar till IS-relaterat material.
 
Ja, säger åklagaren.
15.43
Åklagaren har lagt ganska stor tid på att visa kopplingar mellan männen och IS-propaganda.
15.47
Det verkar som om vi är klara för dagen. Åklagaren kommer fortsätta med kompletterande sakframställan på onsdag.
15.47
Åklagare, domare och advokater diskuterar lite planering just nu. Hur mycket tid som behövs kommande dagar osv.
15.50
Allt talar för att vi är klara för dagen. Ska försöka få några kommentarer från försvarsadvokaterna innan vi avslutar den här direktrapporteringen.
16.18
Frågade precis 46-åringens advokat om färgen som köptes i konkursboet har använts.
 
- Nej den har ju stuvats undan och sen gick det ju bara någon månad sen kom Säpo, säger Thomas Olsson.
16.20
Nu avslutar vi direktrapporten för i dag!
 
Åter på onsdag om en vecka, då ska de tre åtalade männen höras.
 
Tack och hej