SVT rapporterade · Kan du tänka dig att köpa ett ödehus?

Många inkommer med frågor om var man kan hitta listan på objekt, var man vänder sig och om det bara gäller företagare. Det är det kommunala projektet Lev din dröm FBG som har svar på det i denna artikel på deras hemsida: 

Vilket gensvar på inslaget i SVT!

 
 
/Simon Lundström reporter SVT Nyheter Halland
08.31
Vad tycker du att man ska göra med de tomma husen på landsbygden? Skulle du själv kunna tänka dig att flytta in i ett ödehus? Skriv av dig här i vår chatt.
08.59
Eftersom jag är en pensionerad snickare skulle det passa mig utmärkt att kunna bo billigt
Ulf Tidebrink
ulftidebrink@live.se
08.59
Nej, verkar vara för mycket jobb! Kanske skulle kunna köpa ett och sen riva för att få tomten. Om jag får ett bra pris.
09.00
Borde vara lite som i många andra länder där man får besittningsrätt om man flyttar in och bor ett tag. Slöseri de står tomma och hemlösa finns det alldeles för många av.
09.00
Det beror på priset..
09.00
För att bevara landsbyggden tycker jag att sverige lär kräva pengar från EU för att hjälpa människor som kan tänka sig att köpa ett sånt hus. Jag kan tänka mig rusta och bo där men kommer aldrig ha råd att göra det utan hjälp.
09.00
Absolut. Beror ju lite på i vilket skick det är i och priset.
09.00
Ja det kan jag. Tyvärr är måna hus på landet bundna i arvstvister som kan pågå i decennier och under tiden förfaller allt.
09.00
Jo jag har redan ett
09.00
Skulle kunna hjälpa unga människor som inte har ett boende och som inte kan / eller vill bo kring större städer komunikation ,tillgänglig sjukvård , tåg/buss är viktigt så hur bra det fungerar beror nog på hur mycket renovering som behövs så statligt bidrag för renovering för människor som vill flytta i en del av självt valda 🏠
09.57
Tillåt att dessa ödehus och andra hus i landsbygd generellt hanteras som näringsfastighet skattemässigt och med ett rejält avdrag för ev bostadsförmånen i dessa hus. Det kommer snabbt skapa efterfrågan på denna typ av fastighet speciellt för företagare.
09.57
Emilias öde hus lär kosta flera hundra tusen laga, eftersom taket läkt i åratal är frågan om det inte är allvarliga mögelskador och svampangrepp i bärande delar, hade aldrig köpt det ens för 100kr mvh fastighets mannen
09.57
Klart!
09.57
Ja. Har renoverat mycket och vet att det kostar. Det är en livsstil med mycket arbete och så skoj.
10.03
Ett fruktansvärt kapitalslöseri att bara låta dessa hus förfalla. Gör som i USA. Om ett hus stått obebott i 5 år och du flyttar in och genomför viss renovering så får du lagfarten till fastigheten.
Skulle på en gång höja befolkningen på landsbygden.
10.03
Det här jag tänkt på i många år, att man i Sverige inte ta vara på husen som står tomma.
Ge tex människor som fått uppehålltillstånd chansen att ta över ett sådant hus, om de är intresserade.
De kommer lättare in i samhället och trivs säkert bättre i sitt nya hem än om dem få sitta i en dyr hyreslägenhet eller trångbodd.
Byggmaterial och någon som kan något om gamla hus för att hjälpa till med råd och stöd, istället för mångårig bostadsbidrag ectr.
Folk som har upplevt krig vill säkert kommer till ro och det skulle vara en fantastiskt chans för både de nya husägarna och hela samhället.
10.04
En del "ödehus" där jag bor. Har dock fått höra att en anledning till skicket på en del hus är att husen står på marker med tillhörande skog, där nuvarande ägare bara är intresserad av marken. I de fallen måste det finnas intiativ från ägarna att sälja av marken runt huset, vilket kanske tar emot att göra om efterfrågan är väldigt osäker. Men med fler människor som vill jobba och bo på landsbygden kanske detta framstår som ett alternativ för både säljare och köpare?
10.04
Jajamen! Många som ärvt gamla hus är där 1 vecka per år och låter det annars stå mer eller mindre öde och förfalla. Dessa personer måste sälja till entusiasterna som vill ta tag i sådana hus. Någon stimulans för att sälja måste till tror jag.
10.04
Skulle gärna vilja veta vad deras slutnota kommer att hamna på och hur lång tid det kommer att ta.

Hamnar notan på ~2,5 miljoner så kan man lika gärna köpa ett "vanligt" hus i en mindre stad.
10.04
Jag tycker att de ska säljas och bli bostäder igen. Många gamla hus är det bättre kvalitet i än nya. . Jag bor själv i ett gammalt ödehus.
10.04
Nu är vi lite för gamla att satsa på nåt sånt men om vi hade fått chansen för 30 år sedan hade vi nog gjort det.
10.04
Hade lätt kunnat köpa ett öde hus på landsbygden om man hade haft tex större chans till lån för köp och renovering för sånna som tex inte har fasttjänst eller studerande osv som många andra skrivit tex bidrag för att man väljer ett ödehus och får lång beviljat kanske enbart i de fall man köper sånna hus oavsett inkomst (med längre återbetalningstid osv) o som nån nämnde om för de som är under 30år som kanske inte har hunnit spara ihop till kapitalinsats osv.
10.04
Letar med ljus och lykta efter boende i Halland med rejäl tomt till, så det hade varit fantastiskt! Mannen är redan egenföretagare och över tid skulle han kunna flytta verksamheten hit.
10.09
Det är ju go-getter'n som levde hippie-livet med sin pojkvän i en tjusig van ju!
@Jon - SVT Jönköping skrev om Emilia när hon bodde i en Van: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/emilia-och-niklas-bor-och-lever-i-bilen
10.21
Jag gillar verkligen idén att ta vara på hus som är gamla men som går att rädda. Själv köpte jag ett för 2 år sedan. En gammal skola som jag uppfattade behövde en massa insatser för att få att leva upp igen. Men då talar vi inte om trasiga tak eller något liknande. Allt är nu klart och jag har ett hus som igen doftar gott och som alla gäster uppskattar att komma och sova över i. Nu håller jag på att skriva en husbok för framtida ägare. Och det kräver också en del arbete att ta reda på när huset byggdes och vilka som har bott och verkat här. Även detta är roligt att ordna till.
10.27
Hon skulle fått huset gratis. Att ta över rivningshus är ungefär det dyraste, mest arbetskrävande och totalt hopplösaste man kan göra. När de börjar riva i röran kommer de upptäcka massor de inte hade en aning om. Som kostar pengar. Och hitta ny köpare om man då vill sälja är inte lätt. Köparen är bara att beklaga
10.49
Ja det kan jag, jag har redan gjort det också. Men man skall tänka sig för innan man gör det, för har man inte kunskap att renovera det själv kan det bli enorma kostnader.

Jag har en bakgrund som ingenjör, militär och 27 år som polis och alla tre yrkesmässiga erfarenheter har varit till hjälp. Annars är jag en förortsunge från Stockholms södra förorter. Inför att min son föddes ville jag inte bo kvar i det område där jag jobbade, med tanke på kommande hot och ev. repressalier, som kunde riktas mot honom.

Jag köpte ett litet hus i Roslagen och det har jag aldrig ångrat (inte så ofta i alla fall!). Livskvalitén är otrolig! Jag kan odla stora delar av min mat själv, jaga lite (hinner inte, tyvärr) och huset börjar bli ok, numera. Men staten motarbetar en från början. Jag köpte en dieselbil (miljöbil på den tiden!), som numera har en orimlig skatt o bränslekostnad. Det finns inga kommunala möjligheter till transport. Tillsammans med grannarna är man ganska utlämnad till naturens nycker.

Har precis haft ett längre elavbrott. Telefonen slutade att fungera, träd låg över vägen, polis, ambulans och räddningstjänst kunde inte komma fram. Numera har jag både traktor och motorsågar, men i början var man väldigt utlämnad. Jag pendlar sammanlagt 22 mil varje dag och det är inget man kan göra på elcykel.

Man inser snart att de som bestämmer utgår ifrån att man bor och jobbar på Södermalm, och vill att det skall fortsätta att vara så, för det finns mycket få beslut som gynnar boende på landsorten. Men jag har sluppit att hitta knarkare i källarförrådet, få bilen vandaliserad, hot på telefonen och fått alldeles underbara grannar!
10.50
Jag och min fru köpte en liten avstyckad 1800-talsgård för tio år sedan. Den hade då endast brukats som sommarstuga någon vecka om året sedan tidigt 70-tal. Allt var omodernt och en hel del rejält eftersatt. Rötskador och insektsangrepp som inte alla syntes vid köpet, oinredd och oisolerad vind, uppvärmningssystem som inte längre fungerade, avlopp i stenkista, badrum från 70-talet med trasiga plastmattor och massiv röta, kablar och rör från 40-talet. Nu, trots cancer, taskig ekonomi och två barn, börjar vi nå fram. Det har varit en kamp men det är så värt besväret. Ett underbart charmigt hus, gigantisk trädgård och mark där barnen kan leka fritt utan oro för trafik och där vi kan ha djur: katter, lite höns och några får. En plats där man kan ägna sig åt fritidssysselsättningar som i andra fall skulle stört grannar eller som kräver plats. Ett gammalt eftersatt hus kräver ju självklart att man är händig själv eller har pengar nog att betala för renoveringarna, men vinsten är ett hem som ingen annan har. Oftast är trädgårdar och omgivningar ett extra plus i kanten - inte en död gräsmatta i ett villakvarter med en massa grannar att ta hänsyn till.
11.17
Består inte ytterväggens beklädnad av asbest!? Kostsamt att åtgärda bara detta.. Har hört att räddningstjänsten inte vill släcka sådana hus vid händelse av brand, men kan i och för sig ha fel. Värt att ta reda på villkoren på detta område.

Ju större huset är, desto mer pengar kostar en totalrenovering. Och när man rotar i gamla hus upptäcker man alltmer som behöver åtgärdas. Att lösa problemet med exempelvis en vägg brukar oftast generera en mängd ytterligare problem som behöver åtgärdas. För att inte tala om all el med farliga uttag och dåliga kablar.

Men generellt sett tror jag hus var bättre byggda förr.
11.21
Ja, absolut, men hur hittar man dessa?
@JörgenSparrfeldt - Hej! Testa att ringa kommunens växel och be om att få prata med någon som vet mer om projektet "Lev din dröm FBG"
12.21
Stefan: rör inte fasaden, så är det inget problem.
Att demontera dem hela är fullt möjligt. Andningsskydd av enklare sort kan man använda.
12.23
Visst, om grund och stomme ej behöver åtgärdas, men med gamla ödehus är det nog inte så lätt att beräkna renoveringskostnader m.m. så är man inte händig själv, eller lagom smygrik, bör man nog skita i det.
12.27
Kan absolut tänka mig detta! Finns det i Kungsbacka kommun också?
12.29
Skapa renovering bidrag för människor under 30 dvs alla som är 35 eller yngre och inte har något boende får gratis renovering av ett hus dem väljer till ett visst belopp säg några hundratusen.
12.29
Äntligen !
Någon som tar tag i detta.
Hemskt att se alla de förfallna hus i Sverige.
Hoppas på en förändring.
Egentligen har jag tyckt att de ska rivas, men detta var ju bättre, att rusta upp husen.
12.29
Nu är flytt inte aktuellt för min del, men om det varit hade jag säkert tittat på ödehus. Naturskönt läge, gärna intill skyddade områden, alternativt egen mark hade varit lockande. Ett hus omgivet av enbart produktionsskog eller åkermark vill jag inte bo i.
12.29
Ja verkligen! synd att så många hus står och förfaller
12.29
Grattis Emilia! I facebookgruppen Jag räddade ett ödehus finns massor av liknande projekt och mer än 11000 medlemmar
12.29
Håller med tidigare skribenter.
Jag köpte själv ett väldigt eftersatt hus (inte ens rivningsobjekt) i okunskap.

Har nu spenderat 1.5 år och åtskilliga hundratusentals kronor på att få det beboeligt.

Det alltid(!) värre än det ser ut när det kommer till gamla hus.
12.29
Ruckel är kanske ruckel, men standarden och renoveringsbehovet är helt individuellt. Lätt att se allt som ”ruckel” bara för att det är gammalt och döma på förhand.

Vill rekommendera ett mindre hus i så fall då renoveringsbehovet är mindre, sett till omfattningen. Stora hus kostar mer, mindre hus mindre. Även om kostnaden tyvärr ändå springer iväg.

Har sökt i Google efter en lista på dessa hus, men inte funnit något. Har även mailat till Landsbygdsutvecklaren för info. Saknar en lista över aktuella objekt för genuint intresserade människor. Kanske något SVT kan bistå med?
12.29
Ja men vill ha info var hur det ser ut med mera Mvh Kjell-Arne
@KJELL-ARNENilsson -  Hej! Testa att ringa kommunens växel och be om att få prata med någon som vet mer om projektet "Lev din dröm FBG"
13.19
Helt klart om huset inte är för dyrt att köpa För kostnaden av en renovering är inte billig
13.19
Tog över mitt föräldrahem byggt 1920 och det var det bästa jag gjort i mitt liv.🙌
13.26
Skulle vilja ha en lista över Vilka hus det gäller?
Vart få jag den information tack Rafael
13.26
Det beror på VAR ödehuset ligger...Samt husets kondition...
13.46
Allt går att renovera. Mycket kan man göra själv som husägare.
13.46
Om man hittar en så billig hus med lite mark. Ja
13.46
Tveklöst. Vill alltid ha projekt på G.
13.52
Ja, jag hade absolut kunnat tänka mig att köpa ett ödehus och ta den tid det tar att renovera det. Det svåra är dock att hitta dem.
13.53
Hade inte tvekat att köpa om jag hade lite mer kunskap om renovering. Finns så många fina ödehus
14.05
Tveklöst nej! Har gjort det och kommer aldrig göra det igen. När människor i tidigare kommentarer skriver att husen ofta är i bättre skick än de ser ut, så är jag av annan uppfattning.
14.05
Hehe, absolut, men kan vara bra att veta vem man får som granne också. Det finns ju en och annan udda typ där ute.
14.05
Jajemensan. Har letat på många ställen, men problemet är att dom inteannonseras ut och det kan vara svårt att lokalisera ägare.
14.06
Jajamensan!
14.13
Absolut, men inte ett så stort hus som Emilias. Tror att det skulle bli mig övermäktigt. Gärna ett torp med uthus och mark.
14.40
Ja absolut. Va häftigt. Falkenberg är kanon för en fågelskådare som mig. Grattis.
14.40
Nej! Livet är mer värt än att kasta bort det på gammalt junk! Girigheten har inga gränser tydligen.
14.52
Har köpt ett ödehus en gpng i tiden. Som jag byggde om under 1.5 år . Det var 20 år sedan . Jag bor kvar
14.52
Ja, jag har redan gjort det o inte ångrat en sekund.Skulle gärna göra det igen
14.52
Det finns många gamla hus överallt. Flykten till städerna syns överallt. Det låter billigt med bara några tusen. MEN, att renovera kan bli lika dyrt som att bygga helt nytt, kanske t o m dyrare. De eternitplattor som visas har en bra underhållande verkan, men måste hanteras av saneringsföretag. Idag är det mycket dyrt att bygga och renovera. Snabbt blir det miljoner.
Före detta byggare och besiktningsman.
christer
15.08
Det beror på skick men framförallt så kan jag ju bara rekommendera att flytta bort från stan ut på landet. Bor på landsbygden sen många år tillbaka efter ett liv i stan och kommer aldrig någonsin bosätta mig i en storstad igen. Här på landet finns lugn och ro, goda grannar, alltid nåt att göra, här frodas livet och här får man vara som man är och man får rå sig själv, sköta om sitt hem och vara med barnen och djuren. Frihet! Äkta frihet.
I storstaden är man bara en löneslav och konsument som skall göra "karriär".
15.08
Visst skulle jag göra det. Det är ingen fara med grannar. Det finns många fler udda typer i städerna.
Oscar.
15.09
Hade jag haft råd att köpa ett öde hus och renoverat det så hade jag gjort det..
15.10
Inget hus att bo i med små barn då huset är klätt med asbest, köparen har betalt för en cancer fälla. Och inget försäkringsbolag kommer att vilja ta en försäkring på ett sådant hus!
15.21
Inget fel på Eternit så länge du inte börjar borra o krångla. Sitter de fast på utsidan är de ingen fara.Försäkring går utmärkt men de gör undantag för vissa saker
15.21
Visst skulle jag göra det. Det är ingen fara med grannar. Det finns många fler udda typer i städerna.
Oscar.
15.21
Har köpt ett ödehus på landet totalt renoverat det med ny avlopps brunn vatten brunn bergsvärme och totalt renoverat utomhus allt tog 12 månade
15.24
Asbest är inte farligt förrän man börjar riva i det.
Men det måste bli billigare att bygga nytt än att renovera
15.24
Så länge man inte river i asbesten är det ingen fara.
15.32
Qué?
15.55
Hakan 14:10 e spot on, asbestos hus. Kommer kosta mycket for att ta bort eller arbetar pa.
15.55
Det projektet kan funka finfint.
För 35 papp fick Emilia en etablerad fastighet. Tomt, lagfart, eventuella servitut etc är klart. Redan där är hon på plus. Om fastigheten redan är ansluten till elnätet, koppar- och eller fibernät, kommunalt vatten och avlopp, sophämtning, sotning mm är hon rejält på plus. Hon har gott om ytor för att lagra byggmaterial under tak. Renoveringen behöver INTE börja överallt samtidigt.
Tips 1: Fixa taken först. Allt under klarar sej sedan länge. Låt renoveringen ta tid. Riv inte bort innan du verkligen känt efter att du inte kastar bort värden som man uppskattar efter ett tag.
Tips 2: Plantera fruktträd nu. Plantera många. För många. När du börjar få fason på huset har träden redan vuxit sej starka och ger frukt. De sköter sej nästan själv, men behöver tid. De är billiga som små. Om 5 -10 år blir det svindyrt att plantera äldre fruktträd.
Himla bra tips! /Simon reporter
15.55
Jag vill gärna köpa ett ödehus med lite mark till!
15.57
Nej, för mycket jobb för mig. Men kul om hus kan räddas. Det som nån skrev om eternit är ju minst sagt hysteriskt - det är ju bara om man börjar såga och riva i det som fibrerna lösgörs. Inte att det sitter plattor på utsidan av huset! Dessutom behöver inte privatpersoner anlita asbestsaneringsfirma, den regeln gäller företag.
16.01
Absolut !! Det kommer jag nog att göra.
16.01
Wow så fint, vilket kap! Det är roligt att allt fler ser möjligheter i gamla övergivna hus. Har själv nyligen köpt ett ödehus.
16.01
Grattis! Vilket fynd! Först taket, beg. äkta tegel är super. Asbesten skulle jag riva ner själv. bäst och billigast. Täck på marken. Overall, munskydd handskar med skärskydd (se biltema) och jobba lugnt. Kör till återvinning med släpkärran. tilläggsisolera 5 cm + ny brädfordring. Slamfärgsmåla. Men framför allt. Allt gott till er och detta projektet som kan bli ert livsprojekt, ett pågående. Att skapa en bebolig del i huset - och sedan arbeta på hemmaplan gör oändligt gott. Till lycke!
16.07
Rätt pris bara och det kan bli ett projekt som skapar arbete för personer i utanförskap genom vårt asf, en Trappa upp
16.07
Var hittar man dem? Inte på hemnet och inte på kommunens hemsida.
Hej Kristina! Bäst om är om du hör av dig till Lev din dröm FBG och deras landsbygdsutvecklare. /Simon reporter
16.21
Det här med asbest: är det inte ett problem endast om man borrar och sågar i det och dammet hamnar i lungorna? Om man har en mask och det blåser ute samt man plockar ned skivorna i lugn och ro utan bearbetning så är det väl kein problem? Lycka till med husköpet. Man blir lite sugen själv ju :)
16.22
Grattis! Har man bytt till 3 kammarbrunn ? Det är krav nu från alla kommuner att gräva sånt ( om egen avlopp) kostar mkt .
Lycka till
16.32
Mycket intresserad
16.38
Kan jag tänka mig????

Jomenvisst, jag köpte ett öde skogsjordbruk på 13 hektar skog och bete för åtta år sedan.

Har renoverat bit för bit när tid, ork och pengar gjort det möjligt.

Ett oherrans jobb men också terapi för en nybliven pensionär.

Emilias största problem blir nog att få balans mellan arbete, penningflöde och ev. privatliv.

Det gäller att vara envis, tjurig och uthållig när räkningarna hopar sig och ev. lån börjar ta slut.

35.000 kr är ju bara inträdesbiljetten för alla kommande framgångar och bakslag.

LYCKA TILL!!!!!
16.38
Vad beträffar trekammarbrunn så sa en rörkrökare till mig att det inte behöves om jag skaffade förbränningstoalett. Värt att kolla upp.
16.45
Njae, har just avslutat en flerårig renovering av ett 50-talshus. Det räcker nog för min del. Det känns dock som ett härligt miljötänk att ta tillvara på gamla hem. Likaså en möjlighet för dem som önskar lite större trädgård och kanske en bit mark.
16.50
Hur vet man vilka hus det handlar om? På Hemnet finns inga såna hus till salu...
Hej Klaus! Husen som står tomma har ägare och behöver nödvändigtvis inte vara till salu. Bäst är om du hör av dig till Lev din dröm FBG och deras landsbygdsutvecklare. /Simon reporter
17.10
Tips . Renovera smart och prioitera . Behövs inte vara lyxigt . Funktionel och mysigt ska det var. Det är mycket som man kan bevara
17.10
Skulle inte köpa ett hus med eternitplattor. Har läst en del om asbest och det är VÄLDIGT otrevliga fibrer om de frigörs. Spelar ingen roll om inte privatpersoner behöver anlita saneringsfirmor, det är ju lika farligt i alla fall. Asbest kommer från grekiskans asbestos och betyder "outsläcklig", det säger väl allt enligt min mening. Dessutom, asbest kan finnas i många andra byggmaterial också. Läs här t.ex.: da.se
17.10
Vilken toppenide!!
Det står att man kollat runt efter hus/fastigheter i ”Halland”.
Vet ni om man kan hitta/de lagt ut hus även för halmstad och Laholm?
Hejsan! Detta är ett kommunalt projekt som finns i Falkenberg. Jag har inte hört om något liknande i andra kommuner. /Simon reporter
17.17
Det är marken som är tillgången. Som filmen visar funkar ingenting och under under ytan och fasaden döljs nog mest totalt förfall. Riv och bygg nytt och ni får ett modernt boende med ett härligt läge. Att riva i det där är garanterat en form av mardröm om man har nutida krav. Är man bohemisk och kan bo kallt och primitivt under många år, ja då är det en annan sak. Lycka till!
17.17
Hade absolut kunnat tänka mig att ha köpt "rätt" hus.
Nu har vi dock bytt hus för 2år sedan. Till ett typ drömhus!

All lycka till med ditt projekt 👍🏻
17.28
INTE KÖPA MEN GÄRNA HYRA TILL EN BILLIG PENG
17.28
Ja absolut det är drömmen att ha ett hus och renovera den som man behagar och speciellt om huset är riktig gammal med själ i så att säga.
17.29
ÄNTLIGEN! Ett projekt för att verkligen få en levande landsbygd. Har hört politiker säga att det ska satsas på landsbygden i många år men ändå är det bara Falkenberg som har inventerat hur landsbygdens fastigheter egentligen används? Hoppas att jag har fel och att alla kommuner har gjort denna inventering och kommer att påbörja egna liknande projekt för att göra vad dom kan för att få personer att flytta till landsbygden istället för att flytta därifrån. I så fall är det dags att marknadsföra dessa nu.
17.47
Både köpa och hyra kan jag tänka mig!
17.58
JA!
17.58
Absolut. Är händig och har kontakter
17.58
Köper gärna ett billigt
17.59
Vart finns dessa hus? Falkenbergs landsbygd säger inte mycket. Är intresserad så det hade varit kul att kolla på de!
Hejsan! Det kommunala projektet Lev din dröm FBG ligger bakom det hela, så du får kontakta dom. /Simon reporter
17.59
Nej,de verkar vara för dåliga.
Renoveringskostnader ligger nog ganska nära nybygge
17.59
Vet inte om någon frågat redan. Men får bara företagare köpa dessa hus eller även privat personer?
17.59
Önskar att fler kommuner följer efter. Det är så sorgligt när man ser fina hus stå och förfalla lite här och där. Skulle definitivt kunna tänka mej ett sånt projekt -- till rätt prislapp.
17.59
Eternit får man plocka ned själv om man äger fastigheten . Halvmask med partikelfilter , innehåller ca 10 % asbest ,, men knäcker man inte plattorna så frilägger man ju inte nån särskild stor mängd stopp,, återvinningen har speciella asbestcontainers att bli av med det
17.59
Ja det här är verkligen
mycket intressant och jag
skall ta kontakt med kommunen....
18.00
Absolut kan jag tänka mig köpa om det i Malmö eller nära Malmö. Jag hörde från mina kompisar som bor i Bara där finns några
18.00
Vilken fantastiskt bra ide. Detta borde alla kommuner ta tillvara. Samt att återinföra "Karl-Albintorpen" och iden kring dessa hus då det begavs. Och varför inte låta våra utlandsfödda, de som vill, försöka sej på att starta ett nytt liv med dessa hus som bara står tomma (när som i många fall, köps upp av markägare som bara vill åt just marken). Det finns massor av potential i detta och landsbygden får tillbaka sitt attraktionsvärde.
18.03
Vill veta var dom ligger.
Hejsan! Det kommunala projektet Lev din dröm FBG ligger bakom det hela, så du får kontakta dom. /Simon reporter
18.04
det är ett mycket bra initiativ borde sprida sig till fler kommuner. Många fastighetsägare bryr sig inte om att ta initiativ till försäljning man kan undra varför. Det bästa vore väl att sammanställa beståndet och lägga ut det på hemnet eller blocket.
18.04
Jag skulle lätt köpa ett i Helsingborg.
18.08
Både jag och nej. Visst kan det vara en bra idé att ta hand om ett gammalt hus men man måste nog vara rätt påläst och ta hjälp av experter innan - så man inte blir stående med ett renoveringsobjekt med svamp och mögel mm. Utifrån bilderna ser det ut att vara många läckor. Själv har jag köpt ett hus fantastiskt hus från ca 1935 med många möjligheter men också mycket jobb och ganska mycket kostnader. Köp gärna men ta hjälp och tänk efter före. Lycka till
18.10
Vilket trams som någon i svaren gör att påstå att man inte ska ge sig på att renovera ett gammalt hus! Äldre hus är oftast gediget byggt av goda material och husen måste vara mycket förfallna för att rivning endast återstår. Lägg dessutom till ett hållbarhetsperspektiv så är detta ett fantastikt bra initiativ!
18.16
Absolut!

Varför erbjuds bara företagare? 😯

18.20
Tycker att dom som vill köpa dessa hus skall ha möjligheten och inte bara företag. Jag skulle helt klart tänka mig att köpa 2-3 st utan diskussion, och då göra dom dels energieffektiva till en låg kostnad samt bygga klimat smart (till lägre kostna än vårt sommarhus på 50 Kvm vilket hade en prislapp på 115,000 kr inst och klart)
18.20
Nog skulle jag kunna tänka mig att köpa ett ödehus. Är ju en himla massa historia med ett äldre hus. Sen om det följer med något snällt spöke gör inget.
18.20
Bra om kommunen kan Bistå med lite experthjälp också. Rädda så många gamla hus som möjligt.
18.26
Hade gärna köpt ett hus för renovering. Är dock väldigt rädd för mögel då jag vet att vissa mögelstammar och dess toxiner inte kan elimineras på annat sätt än att totalt bygga upp huset från början.
18.37
Grattis Emilia! Jag har gjort samma resa som du nu kommer göra, jag köpte ett hus 2009 som då stått tomt i 23år, taket var visserligen helt, men vattnet hade frusit sönder, mössen ätit på elledningarna, samt att det var stora fuktskador i timmervirket och delar av golvet.
Alla golv revs upp, trossbotten byttes ut, nedre timmervarvet på stommen byttes ut, alla inre väggar byttes ut, nya avloppsrör, nya vattenledningsrör, nya fönster, murade om skorstenen och satte in rör samt renoverade dom gamla original vedspisarna. Elen drog jag själv en elektriker kopplade in, vattenrören drog jag själv och en rörmokare kopplade in. Utvändig panel byttes delvis ut, huset hade inte blivit målat sedan 1968... Resten av panelen slipades med bandslip grundoljades, grundmålades och färdigströks
Nu tio år senare så börjar det bli klart, jag har gjort allting på egen hand, samtidigt som jag arbetat heltid och varit ensamstående pappa. Det har stundtals varit väldigt tufft, både ekonomiskt, tidsmässigt och engagemanget har saknas stundtals. Men jag är uppe i totalt 450,000kr i omkostnad inkl inköpet.
För det har jag fått ett underbart hus med en helt magisk trädgård full med gamla fruktträd och bärbuskar och ovanliga blommor.
Det häftigaste som hänt var nog ändå under renoveringen av skorstenen, uppe på vinden så har någon skrivit med fingret i putsen 1785... Troligtvis byggåret.
Lycka nu till med ditt livsprojekt....
18.38
gärna ..om de finns nått i Dalarna eller uppåt i landet
18.49
Absolut vara för att bevara gamla hud. Renovering efter behov är en utmaning.
18.49
Varför bara företagare? Konstigt. Erbjud alla.

18.57
Emilia och 11000 andra som värnar om att rädda ödehus finns i facebookgruppen Jag räddade ett ödehus! Välkomna/Admin
19.00
Absolut! Var vänder man sig?
Hej Anders! Det är Falkenbergs landsbygdsutvecklare som ligger bakom iniativet. Du får höra av dig till projektet Lev din dröm FBG. /Simon reporter
19.07
Absolut.
Var hittar jag objekt?
Hej Jonny! Det är Falkenbergs landsbygdsutvecklare som ligger bakom iniativet. Du får höra av dig till projektet Lev din dröm FBG. /Simon reporter
19.07
Vart kan man se alla objekt?
Hej Gunnar! Det är Falkenbergs landsbygdsutvecklare som ligger bakom iniativet. Du får höra av dig till projektet Lev din dröm FBG. /Simon reporter
19.11
Absolut om d är till rätt pris
19.26
Vem som helst kan registrera ett företag, så den detaljen är väl inget problem
19.26
JA verkligen.
19.31
Jag skulle absolut kunna tänka mig att köpa ett ödehus och letar i dagsläget efter ett lämpligt objekt, dock helst i trakterna kring Smålands nordöstra del. :)
19.31
Absolut utan tvekan
19.38
Var ser man vilka hus som är till salu?
Hej! Läs det fastnålade inlägget högst upp i chatten. /Simon reporter
19.39
Uhhh - ALDRIG om det är ett hus som stått tomt/kallt 12-15+ år... Hade man fått spränga bort ruinen & bygga från grunden skulle det kunna vara intressant - men renoveringar är så oerhört mycket mer omfattande än man kan tro, om man inte sysslat med det tidigare...
Peter
Hej! Många kommer in med tips här till den nyblivne ödehusägaren. Jag tror hon är medveten om att det blir mycket jobb, så vi får hoppas att det går vägen! /Simon reporter
20.00
Jag vill köpa en öde hus i Falkenberg
20.00
Jag är intresserad.
20.00
Men så hemskt. Det måste ju vara rent hälsovådligt att vistas i ett så fuktangripet hus. Man borde FÅ bra betalt av kommunen om man kan tänka sig ta itu med dylikt. Det går otroligt mycket pengar att fixa till dylikt. Skäms Falkenbergs kommun!!!
20.00
Ja ,men kan jag se på nätet på husen som är till salu
Hej! Läs det fastnålade inlägget högst upp i chatten. /Simon reporter
20.00
Nyfiken på lista vilka objekt är till salu.
Dzenita Bekric
Hej! Läs det fastnålade inlägget högst upp i chatten. /Simon reporter
20.06
Jag är intresserat av att köpa ett av dessa hus. vart kan jag vända sig?
Hej! Det är Falkenbergs kommun som ligger bakom projektet. Läs det fastnålade inlägget högst upp i chatten. /Simon reporter
20.06
Trevliga filmer som gör att fantasin rusar iväg! Jag blir intresserad!
20.06
Jag är intresserat, men kan jag se på nätet på husen som är till salu.
Hej! Läs det fastnålade inlägget högst upp i chatten. /Simon reporter
20.06
Måste man vara företagare?
Hej! Läs det fastnålade inlägget högst upp i chatten. /Simon reporter
20.06
Var kan man se listan?
Hej! Läs det fastnålade inlägget högst upp i chatten. /Simon reporter
20.07
Helt klart om det ligger i halland, är händig o har tid och rätt pris .
20.24
Vill gärna ta del av detta. Söker hus från ca 1930.
20.24
Skulle man köpa ett ödehus och betala på sin höjd runt 20000 så skulle jag slå till oavsett om ödehuset ligger enslig i en skog på landet eller nära en mindre sjö .
20.24
skulle ödehuset ligga mitt i en by med cirka 100 invånare så skulle man renovera det och starta upp en affär som behövs för att byn ska leva
20.31
Kan tänka mig att köpa, vem kontaktar man och anmäla sitt intresse ?
Hej! Det kommunala projektet Lev din dröm FBG ligger bakom satsningen. Fastnålat högst upp i chatten har du en länk till dem. /Simon reporter
20.31
Fins det några tegelhus med många rum eller industrifastigheter lokstall eller liknande
20.39
Är intresserad
20.39
Jag hade gärna köpt ett ödehus med mina själs vänner. Vi strävar, jobbar, drömmer, planerar våran framtid. Där ett ödehus ute i landsbygden där vi ska öppna ett retreat för människor. Att hitta sig själva och få verktyg att leva med inre accepans, glädje och entusiasm 💚
20.46
Skulle gärna köpa ett mindre ödehus med en mindre ekonomi byggnad till
20.52
Hej
Jag är väldigt intresserad av att köpa ett ödehus i Halland. Vänligen skicka mig informationen om dessa hus och all info som behövs.
Vänliga Hälsningar
Lena
Hejsan Lena. Information finns i det fastnålade inlägget högst upp här i chatten. /Simon reporter
21.05
Vart vänder man sej för o få reda på vilka ödehus som finns?
Hej Maria. Du kan läsa mer in det fastnålade inlägget högst upp här i chatten. /Simon reporter
21.23
Kan absolut tänka mig att köpa ett ödehus.
21.39
Driver ett företag sen 35 år ,söker en fastighet för en ny inriktning på min verksamhet ,som har en inriktning på recycling
21.41
Var finns förteckning över aktuella objekt ?
Hej, om du vill veta mer tycker jag du ska klicka in på den fastnålade länken högst upp i denna chatt. Där svarar kommunen på en del av de frågor som ställs här. /Simon reporter