SVT rapporterade · Marmorstein svarar

13.47
Välkomna till den här veckans Marmorstein svarar. Fortsätt ställa era frågor, Elisabeth kommer att besvara dem med start klockan 14.30.
14.31
Nu svarar Elisabeth Marmorstein på era frågor.
14.31
Se svaren i sändningen ovan.
14.32
Är det fortfarande endast Löfven eller Kristersson som kan föreslås, eller finns det en chans (vid nedröstning i nästa omgång) att någon av de stora ändrar sig och ger posten till t.ex Annie i sista omröstningen för att undvika nyval?
@Miguel - Man ska inte utesluta något, men det är högst osannolikt att det blir någon annan. Löfven och Kristersson leder de största partierna, säger Elisabeth Marmorstein.
14.34
Var har Vänsterpartiet tagit vägen och varför räknas de inte som en samarbetspartner
@Ullasöderberg - De kommer inte vara ett samarbetsparti med en S-ledd regering om Löfven får till en regering med C, L och MP, säger Elisabeth Marmorstein.
14.35
Varför skulle Löfven ha en viss ”fördel” i nuläget ?
- Hans möjlighet att få stöd handlar om sakfrågor, snarare än ett principiellt motstånd mot SD, säger Elisabeth Marmorstein. 
14.36
Träffar talmannen alla partier på måndag, eller endast de som omnämnts i en eventuell regering (S, M, KD, MP, C, L)?
@Miguel - Han träffar samtliga partiledare i en talmansrund. Klockan 16 på måndag lägger han fram nytt förslag på statsministerkandidat, säger Elisabeth Marmorstein.
14.38
Hanna undrar varför nonchalerar man Sveriges tredje största parti?
- Jag kan förstå att väljare kan tycka att det är orättvist, men i vårat parlamentariska system måste partier samarbeta med varandra, men man måste inte samarbeta med alla, säger Elisabeth Marmorstein. 
14.39
Om ingen av kandidaterna har ett förankrat regeringsalternativ på måndag är det då upp till talmannen att välja vilken som ska prövas först?
14.43
Nu fortsätter Elisabeth Marmorstein att svara på era frågor direkt här.
14.48
Är det mest sannolika att om det nu skulle bli ett omval och det blir rätt så likt i rösterna..kommer det fortsätta förhandlas då eller vad gäller? Varför får inte största parti som vunnit bli den som regerar då det partiet faktiskt har flest röster.
@Milena - Hej Milena, om läget är likadant efter ett extraval så kommer det bli en liknande process med talmansrundor och förhandlingar. Men det troliga är att partierna inför ett extraval tar sig ur de låste positioner som de haft under hösten och redan i en sådan valrörelse berättar hur vilken regering de tänker sig att ingå i eller stödja. 
14.50
Tror du Ulf Kristersson kommer lyckas övertyga C och L att släppa fram honom som statsminister?
@Sam - Hej Sam, det är i alla fall vad han jobbar för och det är ju förstås inte omöjligt. I slutändan måste C och L bestämma sig för vad som skadar dem minst på sikt - att överge löftet om att aldrig ge SD inflytande eller att samarbeta och bli stödpartier åt den statsminister man gick till val på att avsätta. De besluten kommer partierna fatta de närmaste dagarna, Centerpartiet kan göra det redan i morgon om de har sitt inplanerade möte med riksdagsgrupp och partistyrelse. 
14.54
Är inte rädslan för nyval så stort hos L, C och MP att de kan slå knut på sig själva för att lyckas med att få fram en ny regeringen
Risken är så stor att de två minsta partierna åker ur
Det helt åt h-vete att dessa får så stort inflytande
Tack på förhand för svar
@StefanG-son - Hej Stefan, det är flera partier som inte vill ha ett nyval men självklart är rädslan störst hos de partier som ligger närmast riksdagsspärren. Även Centerpartiet har blivit mer nervösa för ett extraval i takt med att förtroendesiffrorna för Annie Lööf har fallit och att risken finns att väljarna lägger skulden för ett extraval på dem. Det innebär dock inte att de kan gå med på precis vad som helst, de måste värdera hur det beslut de fattar nu i regeringsfrågan påverkar dem i nästa val. 
14.55
Finns det ett datum för extraval fastställt?
@MorganCarlson - Hej Morgan, ja beskedet från talmannen i dagsläget är att det ska hållas senast den 21 april. Valmyndigheten meddelade i dag att nyvalet kan hållas tidigast 7 april. 
14.57
Varför låter inte talmannen den sista omröstningen ligga i tiden så att ev. extraval kan hållas samtidigt med EU-valet?
@BoWallin - Hej Bo, talmannen tycker inte att han kan dra ut på processen tills dess. Hans besked, åtminstone hittills har varit att extravalet ska hållas söndagen den 21 april. Valmyndigheten meddelade idag att valet tidigast kan hållas 7 april.
15.00
Kan SD släppa fram alliansen för att sen lägga ner rösterna för vårbudgeten som bevis på att de måste få inflytande för sitt stöd? Då vinner ju de rödgrönas förslag.
@Mahdan - Hej Mahdan, det skulle de kunna göra och om de rödgröna då har ett gemensamt förslag så vinner ju det över alliansen. Det är en av anledningarna till att man sökte stöd för en alliansregering över blockgränsen. Men i dagsläget är det ju inte en alliansregering som ligger på bordet utan en M/KD regering. 
15.03
Om båda kanditaterna nekar på måndag vad avgör vilken talmannen väljer. Att vara opartisk i detta läge är ju omöjligt
@Christer - Hej Christer, det där blir förstås ingen enkel ekvation för talmannen och hur han tänker vet bara han. Sist ut var ju Löfven, det skulle kunna tala för att det blir Kristersson nästa vecka om ingen av dem har ett färdigt regeringsunderlag. Men både talmannen och partierna som är involverade i processen ser förstås helst att den statsministerkandidat som föreslås både vill bli föreslagen och har förutsättningar att också bli framsläppt av riksdagen. 
15.05
OBS, frågan kl 14.39 fick inget svar...!
@Lennart - Ber om ursäkt för det, försöker svara så mycket jag kan, får försöka hitta din fråga nu.
15.08
Kan det bli samma cirkus efter ett eventuellt nyval?
@Peter - Hej Peter, om du menar att talmansrundorna och de misslyckade statsministeromröstningarna varit en cirkus så tror jag inte det. Den parlamentariska situationen kan mycket väl bli lika komplicerad men partierna kommer inför ett extraval vara tvungna att ge tydligare besked i regeringsfrågan och därmed ta sig ur de låsta positioner de haft den här hösten. 
15.10
Kommer den av Kristersson och Löfven som inte blir statsminister att avgå som partiledare?
@Amelia - Hej Amelia, nej det tror jag inte, åtminstone inte nu. Vad som händer på några års sikt beror ju mycket på utvecklingen för S eller M i opposition och är svårt att sia om. 
15.11
Ett ev. extraval lär väl knappast hållas på påskdagen 21:a april ? Mer troligt 7:e eller 14:e april, eller vad tror du Elisabeth
@Thea - Hej Thea, jo så kan det vara. Beskedet är senast 21 april men mycket troligt att det hålls före det. 
15.15
Har det någon betydelse för Centerpartiet ifall Liberalerna väljer M och KD innan C själva beslutat hur de ska göra?
@Jan - Hej Jan, det blir Centerpartiet som bestämmer sig först. De har ett möte med riksdagsgrupp och partistyrelse inplanerat i morgon och sedan ett preliminärt bokat förtroenderåd på lördag. Skulle de landa i ett ja till Ulf Kristersson spelar det inte så stor roll vad Liberalerna väljer. Skulle C däremot landa i ett ja till Löfven är min bedömning att de gör det med förbehållet att även Liberalerna måste säga ja. Utan L krävs ett budgetsamarbete med V och det säger ju C blankt nej till.  
15.18
Eftersom det räcker med att få över Centerpartiet för att få 175 mandat så kommer antagligen Centerpartiet få höga ministern poster i en socialdemokratisk regering detta är den mest sannolika utgången av detta skulle jag gissa på . Vad tror du ?
@Johanlander - Hej Johan, Centerpartiet har, åtminstone hittills, sagt att de inte tänker sätta sig i en S-ledd regering. Det tror jag att de kommer att hålla fast vid. I Liberalerna däremot finns det tunga företrädare som driver på för att partiet ska kunna ta plats i en andra Löfven-regering men partiet är som bekant djupt splittrat. 
15.30
Kan du utveckla pratet om klausul som alliansregeringen pratar om, hur skulle det fungera i praktiken?
@Urban - Hej Urban, varken M eller KD skulle nog beskriva det som en anti-sd klausul men det handlar ju om att ge L och C någon slags garantier på att en M/KD regering skulle bedriva sin politik utan att göra eftergifter, förhandla eller kompromissa för att få SD:s stöd. Hur det skulle fungera i praktiken kan jag inte svara på. Vad vi ändå kan räkna med är att SD kommer fortsätta ställa krav på inflytande och vad som händer om de inte får gehör för det kan vi inte veta. Men det räcker ju med att SD röstar på S förslag för att en M/KD regering med stöd av C och L skulle falla. Men inom M/KD är man fortsatt ganska övertygade om att SD inte vill medverka till att Löfven får regera. 
15.32
Summan som det kostar med ett extra val, hur stor är den egentligen? Hade Sverige kunnat lägga den på något annat om partierna kommit överens?
@Elsa - Hej Elsa, ett extraval kostar ungefär som ett ordinarie val dvs 400 miljoner. Nu tror ju inte jag att det blir ett extraval.  
15.34
Hur ser du på Elisabeth Sandlunds förutsägelse 11 okt. En regering inkluderande Miljöpartiet men utan antagonisterna S och M. Förutsättning dock deras acceptans?
@Svenandersson - Hej Sven, om du menar en regering med C, L och MP så tror jag inte på det. Bland annat för att Stefan Löfven redan tydligt har sagt nej till det. 
15.37
Tror du att L kommer kunna läka sina sår (oavsett vilken sida de väljer), eller riskerar partiet att splittras nu?
@Sanna - Hej Sanna, det är en besvärlig strid och det kommer att ta tid att läka ihop men att partiet skulle splittras tror jag inte. 
15.39
Det nämns aldrig men en förutsättning för att Löfven ska kunna bilda regering är ju att V stödjer honom?
@HåkanBengtsson - Hej Håkan, det tycker jag nämns ofta. jag har svarat på flera sådan frågor i dag till exempel. V behöver släppa fram en Löfven-regering som samarbetar med C, L och MP, annars blir den inte verklighet. Och just V:s inflytande var ju en av orsakerna till att det sprack sist de här partierna förhandlade. 
15.44
Tror du att Löfven behåller de flesta ministrar om han får bilda regering igen? Lär ju bli regeringsombildning i maj ändå om t.ex. Fridolin slutar, Bah och Ylva Johansson ska till EU osv.
@Sanna - Hej Sanna, Löfven har inte för vana att byta ut så många statsråd men en del kommer förstås att vara nya om han får bilda regering. Men att det skulle bli regeringsombildning i maj är ju inte alls säkert, de personerna du talar om kan ju lika gärna inte vara med från början. 
15.46
Varför verkar/är partiledarna så livrädda för att behöva överge ett och annat löfte som de gett under valkampanjen? Alla vet ju att politik handlar att kompromissa. Ingen får igenom allt de lovar att leverera. Nu om någosinn måste partierna avstå löften för att Sverige ska få en regering.
@KarinR-Nyström - Hej Karin, du har rätt i att politik innebär kompromisser men löftessvek kan vara dyrköpta och alla partier måste värdera hur sådana påverkar dem i nästa val. Det avgör hur långt man är beredd att gå för att nå hållbara kompromisser. 
15.50
Hur kan det komma sig att Centern & Liberalerna hellre samarbetar med Vänstern och dess bakgrund istället för SD?
@Arnejansson - Hej Arne, varken C eller L har tänkt sig att samarbeta med Vänsterpartiet. Däremot måste Vänsterpartiet släppa fram en Löfven-regering som samarbetar med C, L och MP. Och V har ju också ställt krav för att göra det. Men om Löfven lyckas tillträda med den konstellationen så behöver V rösta som M, KD och SD om den regeringen ska falla och det är inte särskilt troligt.
15.54
Det räcker väl inte att C och L lägger ner sina röster mot Löfven om M, KD, SD och V röstar nej? Ett av de andra partierna måste väl också undvika att rösta nej?
@Sanna - Hej Sanna, ja V kan inte rösta nej, då blir inte Löfven statsminister. Sist det var omröstning om Löfven lade V ner sina röster, om de gör det nästa gång kan vi inte veta helt säkert.
15.59
Tycker inte du att det är dags att höja riksdagsspärren för att regeringsbildning ska normaliseras
@LeifChristensson - Hej Leif, jag tror att det efter den här hösten kommer att bli en diskussion om vilka förändringar man kan göra för att underlätta en regeringsbildning. Men det du föreslår finns det inget stöd för hos partierna och det är ändå de som måste hitta lösningar och enas kring dem. Det kommer emellertid att ta tid att få till en förändring och våra folkvalda måste vilja det också. Som du säkert vet så krävs det två likalydande riksdagsbeslut med ett val emellan för grundlagsförändringar. 
16.01
Varför talas det aldrig om att v, mp, s och c har majoritet? Varför är L ett krav?
@Maria - Hej Maria, eftersom att utan L skulle det krävas ett budgetsamarbete med Vänsterpartiet och det vill inte C. 
16.03
Nu måste jag tyvärr logga ut för den här gången. Tack för alla intressanta och bra frågor, ledsen att jag inte hunnit svara på alla. Ni som har mejlat hoppas jag hinna svara de närmste dagarna. Ses igen nästa vecka.