SVT rapporterade · Följ stormen Jans framfart

Stormen Jan har dragit in över norra Sverige. Flera skolor håller stängt, tåg är inställda och vägar avstängda. Följ utvecklingen här.
07.25

Stormen Jan stänger skolan i Saxnäs

Det blåser för fullt och orkanvindar är uppmätta i Stekenjokk. Nu stängs ytterligare en skola i Västerbotten till följd av stormen.
– Det är för farligt att ha barnen ute på vägarna, säger Christer Staaf, förvaltningschef för grundskolan i Vilhelmina kommun.
07.26
Västerbotten: Under natten har fjällvägen mellan Kåtaviken till riksgränsen vid Umbukta stängts av – på grund av hårt väder. Vägen längs E12 stängdes av vid 23-tiden på torsdagskvällen. Preliminär sluttid är satt till 08.00 på fredagen, men kan komma att ändas om vädret är fortsatt dåligt.
07.29
NORRBOTTEN: Det har varit hårt väder i Norrbotten under natten och SMHI varnar för klass 2 storm i fjällen och mycket hårda vindbyar i övriga länet. Stormen har påverkat trafiken och gjort många hushåll strömlösa. 
 
07.32
NORRBOTTEN: E10:an från Björkliden till Riksgränsen båda riktningarna hålls stängd på grund av hårt väder. Det meddelar Trafikverket.
07.34
JÄMTLAND: Det råder just nu klass 2-varning för storm i hela Jämtlands län. Stormen drog in över länet västerifrån igår kväll och det har sedan dess stormat rejält på sina håll. I Stekenjokk har man uppmätt vindbyar på 49,7 meter per sekund. 
07.40

VÄSTERBOTTEN: Enligt polis och räddningstjänst har stormen inte ställt till med några problem under natten, men det varnas för hårt vind även under fredagen. 

07.42
NORRBOTTEN: Väg 95 från Arvidsjaur till riksgränsen mot Norge vid Junkedal båda riktningarna hålls stängd på grund av hårt väder, det uppger Trafikverket.
07.52
VÄSTERNORRLAND: Stormen Jan påverkar även trafiken längs kusten.
07.55
NORRBOTTEN: Trafikverket går ut och varnar för snödrev och halka på E10:an mellan riksgränsen till Skaulo.
08.08
JÄMTLAND: Längs E14, mellan Östersund till riksgränsen mot Norge råder det mycket besvärligt väglag. Trafikverket varnar för snödrev och hårda vindar. Vägen ska också vara våt  fläckvis och det ska också ligga lössnö på vägbanan.
08.10
Mysigt med storm , bara man får vara inne , o ha det varmt o gott .
08.11
JÄMTLAND:  Så här såg det ut på morgonen från länet.
08.14
VÄSTERBOTTEN: Fjällvägen på E12 vid riksgränsen är fortsatt avstängd. Ny beräknad tid för öppning är satt till 18.00 
08.19
VÄSTERBOTTEN: Det är halt på vägarna. En bil halkade av E12 i höjd med Brännland utanför Umeå på morgonen. Föraren klarade sig oskadd, men bilen ska bärgas från platsen. Enligt räddningstjänsten är det halt. 
08.48
 JÄMTLAND: Väg 339 från Cirkulationsplats Hissmoböle till Aspås råder det begränsad framkomlighet i båda riktningarna. Det ligger ett träd delvis över vägen i höjd med Aspås, det uppger Trafikverket. Vägen beräknas vara öppen igen vid klockan 09.00.
09.11
Minns en namnlös storm i fjällen 1983. Bilen gled av vägen för bara vinden. Så ta det på allvar, det är inte bara halkan att se upp med...
09.27
Börjar friska i ordentligt i byarna här i Umeå nu, vill inte ens tänka på hur det kommer vara i eftermiddag när det skulle bli som värst.
09.35
JÄMTLAND: Det rådet mycket besvärligt väglag längs väg 84 mellan riksgränsen till Sveg. Trafikverket varnar för hårda vindar, snödrev samt risk för halka.
09.44
Önskar mig riktig snöstorm i Värmland norra delen. Var med om snökanonen i Gävle men det får man nog aldrig uppleva igen.
09.57
Se stormen dra fram över Middagskullen i Saxnäs. FOTO: Johannes Kanon.  
10.12
VÄSTERBOTTEN: Flera bussturer är inställda eller försenade på grund av vädret, enligt Länstrafiken i Västerbotten. Bussen mellan Tärnaby och Storuman kommer inte att gå. 
10.25
Ja, Sundsvall har fått stormen jan oxå. Det blåser så rutorna skvallrar.
10.28
Bara undrar vad är en snökanon som inte vi styr? Detta ord kommer då och då??
10.33
Här från Skåne ber jag en stilla bön att allt kommer vara stabilt hos er i fjällen, Värmland, Jämtland och Västerbotten. Kan bara önska att ni inte blir av med värme och ström...
10.39
- Hela fjällkedjan har drabbats av det här utom just Dalafjällen. Det är rejält blåsigt. Vi har snöbyar som kommer in och det har slagit över till att vara lite kallare luft nu, säger SVT-meteorologen Nitzan Cohen.
10.39
Ska åka från Uppsala till Vemdalen idag. Hur ser det ut vädermässigt? Kan jag åka eller är det för dåligt väder för det?
@Malin - Trafikverkets karta visar att väglaget är varierande från besvärligt till mycket besvärligt längs den nordligare delen av sträckan Uppsala-Vemdalen. I Härjedalen på väg 84 beskrivs vägförhållandena så här på fredag förmiddag: snödrev, hårda vindar, risk för halka. Det är alltså inte särskilt goda förhållanden, men beslutet måste du ta själv förstås.
10.41
 NORRBOTTEN: I Stora Sjöfallet har det blast rejält under natten. Upp till 30 m/s.
10.41

Stor lavinfara i fjällen efter stormen

”Bäst att låsa in skidorna eller skotern och be någon gömma nyckeln”, skriver Naturvårdsverket som beskriver läget som mycket farligt.
 
10.42
VÄSTERBOTTEN: Just nu är 179 hushåll utan ström i Storuman enligt Vattenfall. 
10.45
- Vi kommer upp i stormbyar, och på vissa platser orkanbyar. Vi har en väderstation som heter Stekenjokk i Laplandsfjällen där man har uppmätt vindar på 49.7 meter per sekund igår kväll. Väderstationen kan ha blåst ner efter det, säger SVT-meteorologen Nitzan Cohen.
10.46
- Det värsta kommer förmodligen vara i norra Laplandsfjällen. Det området har inte supermånga mätstationer, men av det jag har sett är det där det är som blåsigast just nu, säger Cohen.
11.22
 Det kan vara ett tufft jobb att vara reporter i stormen Jan!
11.52
I Umeå blåser det rejält. Men centralt finns fortfarande både ström och vatten, grannarna verkar må bra också.
12.00
Felix Fjellström plogar vägarna i Klimpfjäll. 
- Det är så vitt att det känns som att jag kör i en mjölpåse. Det finns inga konturer att förhålla sig till, så jag får stanna till ibland för att kolla att jag fortfarande håller mig på vägen, säger han.
12.00
Felix Fjellström plogar vägarna i Klimpfjäll
12.03
- Jag har inte sett någon ute på vägarna i dag. Folk verkar hålla sig inne, men det är lika bra det, säger Felix Fjellström.
12.38
Kan flygen landa som vanligt i Umeå? Hittar ingen info..
@Cricka - Ja, enligt Svedavias hemsida landar och avgår flygen som planerat, hittills iaf. Ett plan från Åre ställdes in tidigt imorse, det är allt. 
12.43
För er som inte vet hur en storm på fjället känns, kolla in den här videon:  

Så känns en klass 2-varning på fjället

Klimattunneln i Södertälje är egentligen byggd för att sätta lastbilar på prov, men SVT:s Nils Holmqvist och Torbjörn Averås Skorup fick en möjlighet att själva ställa sig i vindens vrål med snön piskande i ansiktet.
12.43
Kan flyget landa i Umeå i stormen?
@Valter - Japp, än så länge har inte flygtrafiken påverkats i Umeå av stormen. 
12.50
SMHI har inte utfärdat någon formell vädervarning för Dalarnas län, men det dåliga vädret märks av även på fjällorterna i norra Dalarna.
 
Skidanläggningen Idre fjäll i Älvdalens kommun har stängt alla sina liftar idag på grund av det blåsiga vädret, utan uppgifter om när verksamheten kan starta igen.
 
12.51
Ska åka från Gävle till Åre vid 18-tiden , vad tror du om det ?
@Eva - Som det ser ut just nu är det besvärligt väglag på sträckan mellan Gävle och trafikplats Axmartavlan längs E4:an. Samma läge råder längs E14 mellan Krokom och Åre. Hur det kommer att se ut vid 18 är det svårt att sia om, men ta det mycket lugnt och försiktigt!
12.57
Strömmen går och det mesta slutar att fungera. Då gäller det att vara förberedd. Se klippet: 
13.00
VÄSTERNORRLAND: Trafikverket har beslutat att stänga Högakustenbron längs E4:an från trafik. Bron väntas hålla stängt hela fredagseftermiddagen.
13.09

Här stormar Jan in i Hemavan

Liftarna i Hemavan och Tärnaby är stängda idag. – Det är hårda vindar, man ser nästan inget, säger Stefan Johansson som bor i Hemavan.
13.17
Soptunnorna har fallit som käglor i Kasamark, Skellefteå. Foto: Patrik Samuelsson/SVT
 
13.27
Även Sälenfjällens skidanläggningar har tvingats stänga liftar på grund av den hårda vinden. Gondolen i Kläppen står stilla redan nu och i Stöten varnas det för att liftarna kan komma att stänga senare idag. Detta enligt hemsidorna för de respektive anläggningarna.
14.49
Foto: Fredrik Sandberg, TT.
Nu stängs även Sundsvallsbron och trafiken leds om genom centrala Sundsvall. Det blåser, enligt Trafikverkets presstjänst, 30 meter per sekund i vindbyarna. Det är just nu oklart hur länge bron ska vara avstängd. Följ utvecklingen i artikeln: 
 
15.09
Den hårda blåsten sliter i julgranen på Stora torget i Sundsvall där man ännu inte haft julgransplundring. Granen håller stången, med nöd och näppe.
15.23
Hur ser väglaget ut mellan Sundsvall-Rätan-Vemdalen ?
@Maria - Hej! Jag kan tyvärr inte svara exakt, men det varierar mellan någon minusgrad till ett par plusgrader på sträckan, så sannolikt bitvis halt. I skrivande stund inga trafikstörningar vad jag kan se längs den sträckan. Mvh Clara
15.27
SJ har ställt in tåg till Åre, men Norrbåg har gått enligt tabell mellan Sundsvall och Duved/Storlien, när jag kollar SJ appen. Stämmer det?
@BertilPersson - Hej! Norrtågs trafik mellan Sundsvall och Duved går uppenbarligen som planerat. Inga rapporter om något annat i alla fall.
Mvh /Patric Sellén SVT Västernorrland
16.01
Vilken vindriktning blåser det kring Höga kusten-bron med omgivning?
Hej! Det blåser från nordväst. Stormstyrka i byarna.
Mvh /Patric Sellén SVT Västernorrland
16.13
Eftersom E10:an mellan Björkliden och Riksgränsen är stängd står ett 20-tal bilar stilla. Många förbereder sig för en natt på vägen. 
16.39
VÄSTERNORRLAND: E4-trafiken över Höga kustenbron i Kramfors kommun är avstängd till sent på fredagskvällen enligt Trafikverkets senaste uppdatering.
16.40
16.43
VÄSTERNORRLAND: Se SVTs reporter rapportera från Sundsvallsbrons mycket blåsiga södra fäste. Under ett par timmar stängdes trafiken på  E4-bron av när vindarna friskade i som värst.
17.44
Foto: SVT.

Enligt den senaste väderprognosen kommer vindarna att avta under kvällen, precis som vi rapporterat om tidigare.
- Det kommer dock vara fortsatt blåsigt i Lapplandsfjällen, säger Deana Bajic, SVT:s meteorolog.
17.55

En tredjedel av alla eleverna på skolan i Gällö i Jämtland stannade hemma från skolan idag - men det var något de hade tillåtselse att göra.
- De kommer få ta igen det här senare, förklarar Katarina Jorderud Strandberg, som är rektor på skolan. 
20.05
Hej! Med tanke på att vädret på många håll lugnat ner sig är det troligt att vi inte kommer rapportera något mer i det här flödet idag.
Tack för att ni läste och skickade in frågor. Mvh Clara Törner, SVT Nyheter Västerbotten.