SVT rapporterade · Agenda med Ebba Busch Thor, Jan Björklund och Lars Ohly

I Agenda i kväll: Liberalernas partiledare Jan Björklund och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor kommer att gästa studion. Andra gäster är den tidigare V-ledaren Lars Ohly och statsvetaren Tommy Möller. Dessutom blir det debatt mellan Daniel Suhonen, chef för den fackliga tankesmedjan Katalys och Thomas Bodström, före detta socialdemokratisk justitieminister. 
20.53
21.07
SVT:s Mats Knutson nyss i Aktuellt: "Min bedömning är att Vänsterpartiet kommer att släppa fram Stefan Löfven som statsminister"
21.08
Mats Knutson kommer också att analysera läget ytterligare i vårt uppsnack som drar igång här om två minuter.
21.13
Mats Knutson: "Jonas Sjöstedt står inför ett oerhört svårt vägval. Röstar han nej får eventuellt Ulf Kristersson frågan om att bli statsminister och då är det oklart om L och C kan hålla emot. Det andra alternativet är extraval."
21.14
Under måndagen kommer vi att få veta hur Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet ställer sig till Stefan Löfven som statsminister. Om man säger att det blir ett nej blir det tufft för talmannen som då snabbt måste lyfta fram en annan statsministerkandidat inför omröstningen på onsdag.
21.18
Nu Liberalernas partiledare Jan Björklund.
21.18
"Sverige måste få en ny regering"
21.19
"Överenskommelsen med S innehåller stora liberala reformer som S sagt nej till i decennier"
21.19
Jan Björklund säger vidare att det är viktigt att "ytterkantspartierna" inte får något inflytande.
21.20
"En mittenlösning exkluderar de båda ytterkantspartierna"
21.20
Varför får vi inte reda på Vänsterpartiets val förrän imorgon? Dom har väl haft möte ikväll?
Det fanns en chans att något skulle komma redan tidigt i kväll, men hittills har inget läckt från partistyrelsen i Vänsterpartiet. 
21.24
Jan Björklund säger åter att han litar på Ulf Kristersson när han säger att han inte tänker förhandla med Sverigedemokraterna. Samtidigt menar han att SD skulle kunnat pressa en sådan regering på samma sätt som V gjort för att få igenom politik under den föregående mandatperioden.
21.26
Blir det skarp politik av de utredningar man kommit överens om i uppgörelsen? All lagstiftning måste utredas. Men man måste hålla ögonen på om det blir politik av det eller inte, säger Jan Björklund.
21.27
Jan Björklund om vänsterns roll nu: Ska överenskommelsen bli till måste V släppa fram Löfven.
21.28
"Men V har absolut makten. Säger man nej kan det bli en regering de tycker ännu sämre om. Går inte det att genomföra för att andra partier säger nej får vi en ny diskussion då"
21.28
I samma svar säger Jan Björklund också att det inte är helt uteslutet att Ulf Kristersson ändå blir statsminister.
21.29
Allianssamarbetet pausar. Men när Ulf Kristersson uttalande om att samarbetet är dött är överdrivet, säger Jan Björklund och menar att Alliansen skulle kunna gå till val gemensamt nästa gång det är riksdagsval.
21.30
Nu Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.
21.30
"Känner en stor sorg"
21.31
"Vi har ju haft en nästan 15 års långt allianssamarbete så klart jag känner sorg och besvikelse"
21.33
Hade man velat förhandla med M/KD hade man fått igenom alla de liberala förslag som fanns i överenskommelsen, säger Ebba Busch Thor.
21.35
Det som händer nu är att antingen har man, C och L, blivit totalt grundlurade och S kommer att begrava mycket av dessa förslag i utredningar - eller så har man förmått Socialdemokraterna att förhandla bort att vara just Socialdemokraterna.
21.38
EBT om C och L: Jag menar att man brutit ett avgörande vallöfte när man inte avsatte Löfven.
21.40
Ebba Busch Thor om det höga tonläget inom borgerligheten just nu: Förtroendet är skadat. Rejält skadat nu.
21.41
Nu dags för Vänsterpartiets tidigare partiledare Lars Ohly. Nuvarande partiledare Jonas Sjöstedt har tackat nej till att medverka i Agenda i kväll.
21.44
Lars Ohly tror att V kommer att rösta nej till Löfven på onsdag. "Det skulle förvåna mig om man accepterade att bli behandlad på det förödmjukande och förolämpande sätt som de fyra partierna har behandlat Vänsterpartiet".
21.47
Lars Ohly menar att S har gett upp ambitionen att reformera Sverige i jämlik och rättvis riktning. Om man ger upp den ambitionen och vänstern accepterar detta finns det ingen vänster i svensk riksdag som företräder alla de som vill ha en förändring i den riktningen.
21.48
Sammantaget menar Ohly att V inte kan rösta ja till en statsminister som ska bedriva högerpolitik och samtidigt stänga ute V från allt inflytande.
21.49
Stefan Löfven, Magdalena Andersson och Anders Ygeman har alla tackat nej till att deltaga i kvällens Agenda.
21.50
För att diskutera S-vinkeln på överenskommelsen: Daniel Suhonen, chef för den fackliga tankesmedjan Katalys och Thomas Bodström, före detta socialdemokratisk justitieminister.
21.52
Thomas Bodström är positiv till överenskommelsen medan Daniel Suhonen tycker att "det här är en dålig deal". "Jag förstår att man måste förhandla, men det är för stora och för många kompromisser. Detta hugger rakt in i den Socialdemokratiska samhällsmodellen".
21.52
Bodström å sin sida menar att överenskommelsen är den minst dåliga som Socialdemokraterna kunde göra.
21.53
Daniel Suhonen menar att S borde släppt fram en Kristersson-regering, men att man borde ställt krav på att behålla välfärdsstaten.
21.54
Bodström: "Valet var ett år eller fyra år med den borgerliga budgeten"
21.56
En hetsig debatt är nu över.
21.56
Nu statsvetaren Tommy Möller.
21.57
Om överenskommelsen kommer på plats på onsdag är det en stor sak i svensk politik. Vi har haft femtio år av cementerad blockpolitik.
21.57
Men sedan SD:s intåg i riksdagen har blockpolitiken sakta men säkert vittrat sönder, menar Tommy Möller.
21.58
"Vi har en avgrundsdjup klyfta inom Alliansen i hur man ska förhålla sig till Sverigedemokraterna"
21.59
Kan det vara början på en längre borgerlig splittring? "Jag skulle kunna tro det."
22.00
Det politiska landskapet i Sverige just nu? Från två tydliga block så får vi just nu fyra, fem grupperingar i riksdagen, säger Tommy Möller.
22.00
Agenda är nu slut. Tack för att ni tittade, läste och lyssnade.