SVT rapporterade · Heltid i förskolan för syskon tas bort – vad tycker du?

06.33
God morgon! Nu är chatten i gång, välkomna med era åsikter!
06.51
Gäller det de föräldrar som är arbetslösa eller bara de med föräldrapenning?
Regelverket gäller även barn till arbetslösa.
06.51
Värdelöst... Inga problem för överklassen med nannies etc! Tack borgerligheten
06.51
Otroligt dåligt för det äldre barnet som berövas sin möjlighet till utbildning och lek med sina vänner. Istället ska det behöva slåss om uppmärksamheten med ett nyfött lillasyskon.
06.51
Det är orimligt att ett barn ska kunna vara 40 timmar i veckan på förskolan när en förälder är hemma med yngsta barnet. Stockholm anpassar sig bara till övriga landet där de flesta kommuner har färre än 30 timmar per vecka. Bra gjort nya styret att hålla ordning på finanser samt underlätta för personal på förskolor och de barn som måste vara där när båda föräldrarna jobbar!
06.51
Rimligt. Allas situation är unik, och det finns säkert undantag, men generellt finns det liten mening med att ett äldre syskon ska behöva gå på förskolan medan den andre föräldern är hemma. Jag är övertygad om att barnet hellre spenderar mer tid med hen istället! Barnen i första hand!
06.51
Bra
Man ska ha barnen hemma tillsammans
Skulle inte få ha äldre syskon på dagis alls När yngre syskon är hemma
06.51
Det värsta är att man inför detta med så kort varsel, enorm omställning för en barnfamilj.
Bättre hade ju varit att skjuta till mer pengar till förskolorna, problemet är ju egentligen inte för många tillåtna timmar utan före lite personal.

Ok det ska ändras, men låt det börja gälla från 1:a Juli!
07.05
Barnet är ju inte på dagis om man är hemma??
Det handlar om barnets äldre syskon, om det finns något/några.
07.08
Stressigt
07.12
Tråkigt för det äldre barnet som missar stimulansen och utvecklingen på förskolan för att istället mögla hemma i väntan på att föräldern ska få en stund över att leka.
07.12
På förskolan de pedagogiskt lärande tid är mellan 09:00-15:00 innan 09:00 och efter 15:00 är bara barnpassning
07.12
Det äldre barnet är ju inte på dagis om man är föräldraledig med det yngre barnet i alla fall. Eller vill ni inte spendera tid med era barn?
07.15
Trams! Man skaffar väl barn för att man vill vara med dem? För barnens skull räcker 15 timmar för att ”behålla kontakten”.
De som anser att förskolan är bäst för barnen borde kanske adoptera bort barnen helt så är problemet löst!
07.25
Bra beslut! Barnet har det mycket bättre hemma med förälder och nya syskonet. Slippa slåss om uppmärksamhet med 20 andra barn.
07.30
Helt sjukt och skrämmande att välfungerande (dvs utan intyg från vård eller social) vill ha äldre barn på förskola på heltid när dom är själva är lediga. Narcissistiskt
07.36
Personalen i första hand!? Det är mycket positiv för människor som arbetar i förskolan. Fråga barnen barnen och familjen
07.37
30 timmar är absolut rimligt men för att det ska blir så bra som möjligt behöver schemat tänkas igenom och anpassas till den pedagogiska verksamheten som förskolan faktiskt är.

Våra barns förskola (kommun) hade vid föräldraledighet 25 timmar fördelat på mån-tors ca 9-15 och ledig på fredagar. Alla gruppaktiviteter för barnen (gymnastik, utflykter, naturruta, matte, experiment, skridskoåkning mm) förlades på tid då "deltidabarnen" var där. Som förälder med en liten bebis var det viktig stimulans för en 5-åring som hade varit svår att genomföra själv med liten bebis och ytterligare ett mindre syskon på 2-3 år. Visst det hade varit skönt med 30 timmar istället men även 25 timmar är rimligt.
07.49
Mögligt???? Man skaffar väl inte ett syskon om man inte sen har tid för sitt äldre barn. Bra att man går tillbaka till 30 tim då barnomsorgen faktiskt i första hand är till för föräldrar som arbetar. Att överhuvudtaget diskutera detta är ett riktigt ilands problem. Självklart är det ju bättre med mindre barngrupper för både föräldrar och personal. Vi har en av världens bästa omsorger i Sverige men ändå gnäller lediga föräldrar på att de inte får ha barnen på dagis 40 tim/veckan. Kom igen!!!! Använd kostnaden till att anställa mera personal!!!!!
07.49
Sjävklart skall barnet vara hemma om någon förälder ändå är föräldraledig och hemma. Helt absurt att ens få 30tim. Borde i första hand gå till dem som behöver en plats och inte har möjlighet att vara hemma.
Sätter man barn till världen, tar man hand om dem. Punkt slut!
#slutadalta
07.51
30 timmar räckte utan problem för oss när vi var föräldralediga! (bor i Stockholm)
07.58
Självklart räcker 30 Tim/vecka! Barn har ju också rätt till vardagstid och närhet med sina föräldrar och syskon. Vid extraordinära situationer går det att söka dispens.
08.03
Det borde vara högsta prio att erbjuda sina medborgare valfrihet, dvs att man kan välja hur man vill göra med tiden på förskolan och den uppmärksamhet man behöver ge sitt nyfödda barn. Att dra ned till 30 timmar är nog bra för personalen men mindre bra för oss föräldrar.
08.11
I Malmö fanns en liknande regel när jag fick mitt andra barn. Det innebar att mitt första barn förlorade sin heltidsplats och istället fick 3 timmar om dagen (bara på förmiddagen). Ytterligare ett barn togs in på dagis de timmar mitt äldre barn inte fick vara där. Inga garantier fanns för att det skulle finnas en heltidsplats för det äldre när båda barnen 2 år senare skulle vara på dagis. I praktiken skulle det äldre barnet hamna på något annat dagis när det yngre barnet började. Konsekvensen blev alltså att det äldre barnet ”straffades” för att det fått ett yngre syskon genom att förlora sina lekkamrater.
08.13
Det vore mycket bättre om förskolan fick de resurser som behövs för att klara av heltid istället för att dra ner politikens ambitioner från heltid till 30 timmar.
08.45
Passa på att vara med era barn när ni kan! Det handlar bara om något eller några år av era liv! Vad exakt gör ni hela dagarna när ni påstår att det är stressigt när ni inte får lämna mer på förskolan undrar jag...?
Barnen har inte alls behov av att stimuleras hela dagarna! De behöver sina föräldrar och lugn och ro. Den som vill lämna 30-40 timmar underkänner sig själv som förälder!
08.45
30 timmar är ju jättebra. Varför ska barnen vara borta mer är 6 timmar per dag när föräldern ändå är hemma? I vår kommun har vi 15 timmar i veckan.
08.52
Äntligen ... Bra!

tycker Mormor.
09.01
Bra.
09.02
När min äldsta tjej fick syskon hade hon rätt att vara på förskolan 15 timmar. Det var lite stressigt och jag minns att jag hade önskat att det var 20 timmar. Nu fick hon gå hem ”mitt i leken” och före mellis. Så jag tycker 30 timmar är väl tilltaget. Vem vill lämna sin unge 40 timmar när man är hemma?
09.04
När jag fick mina barn på 90-talet fick inte det äldre barnet gå kvar på dagis. 15 timmar i veckan hade jag velat haft men heltid! Nää varför kan man inte ha syskonen hemma? Då fanns öppen förskola att gå till om man ville att det äldre barnet skulle få tjejkompisar några timmar.
09.16
Vi har INTE väldens bästa barnomsorg som någon skrev tidigare.
Det är en myt!
Självklart ska man behåller platsen det äldre barnet har, men 4 timmar/ 4 vardagar räcker för stimulans och utveckling när föräldrar är hemma med minstingen.
Barn behöver uppfostran från föräldrarna och inte förvaring på förskolan.
Hellre mer personal och god pedagogik!
Tiden med småbarn är för kort ändå.
Vad gjorde våra tidigare generationer med 4-5 (om inte fler) ungar och bara avlastning inom familj. Hur funkade det?
Var är dagens familjer?
Att ge presenter kanske ska bytas mot tid med sina barnbarn.
Lite mindre skärmtid - mer tid.
Annett
09.16
Tråkigt att stockholmarna får mindre flexibilitet och tid att vara med ett nyfött barn och samtidigt mindre stimulans för det äldre barnet. Varför ska ett andra barn ha mindre rätt till full uppmärksamhet av sina föräldrar än det första? Och hur lätt är det att stimulera tex en femåring när man samtidigt har en liten bebis hemma? När jag läser en del av inläggen här så kan man ju med inställningen "ta hand om ditt barn om ni satt det till världen" avskaffa så väl förskola som föräldrapenning. Sanningen är att samhället, såväl som föräldrar och barn, tjänar i förlängningen på närvarande föräldrar och och bra förskolor. Alla barn har samma rätt till båda sina föräldrar anser jag.
09.18
Otydligt inslag. Det finns många kommuner i länet. Inte bara Stockholm . Gissar att det ser annorlunda ut andra kommuner. Märkligt att det som händer i Stockholm alltid är av nyhetsvärde. Kanske bra att tittare får veta hur och vad som händer i andra kommuner.
Tack för ditt inlägg. Vi har nu förtydligat i artikeln att detta gäller förskolor i Stockholms stad. Om andra kommuner förändrar sina regler kommer vi säkerligen rapportera om det också.
09.23
Gäller det hela Stockholms kommun?
Ja, det kommer det göra. Beslutet ska fattas den 28/1.
09.23
Precis. Några få timmar räcker. Man vill ju vara med sina barn för det är det viktigaste och barnen mår bäst när de är med sina föräldrar.
09.48
Om barn behöver vara mer på förskolan eller mer hemma kan nog variera från barn till barn. Det orimliga, tycker jag, med att dom införde möjlighet till heltid för syskon var att dom stoppade in fler barntimmar i en verksamhet där pedagogerna redan gick på knäna, utan att tillsätta fler resurser. Det finns ju till och med ett förskoleupprop som larmar om för stora barngrupper. Något som är en belastning både för pedagoger och barn. Ska en införa en sådan reform behöver en också ha en lösning för barngruppernas storlek samt för personalens och barnens arbetsmiljö!
09.48
Några timmar på förmiddagen på förskolan men att sen äta lunch och tillbringa eftermiddagen tillsammans med sin mamma är ju ett bra upplägg. Barnen mår bäst när de är med sin föräldralediga mamma som älskar dem över allt annat!
09.53
Klart att ett nyfött barn inte tar mer än 30 timmar i veckan i anspråk. Inget barn gör det. De är små tysta robotar som bara lydigt kommer och kramar pappa när.han kommer hem. En förälder som är hemma med ett yngre syskon kommer självklart kunna erbjuda lila mycket kvalitetstid med det äldre syskonet. Faktum är att fokuset inte skiftas alls. Det är därför ingen människa hört talas om syskonosämja, och det inte skrivits en enda barnbok som stöttar äldre syskon som får se de yngre syskonen få allt fokus.
Klart att äldre syskon ska straffas för att de får ett småsyskon, och inte ha rätt till förskolan!
Hallå, det var ju deras val!
09.59
Jag tyckte trettio timmar räckte bra. Jag lämnade fick tid att ge ett barn tid. Hämta.
Två timmar i parken.
Förövrigt Leve bröstpumpen. Borde stå på tekniska museet.
10.09
Är förskollärare sen 30 år, att ha storasyskon på förskolan 30 Tim räcker för barnet. Tycker vi ska ha ett barnperspektiv här. Hur känns det att bli bortlämnas när föräldern går hem med lillasyskonet? Syskon behöver tid att få vara med varandra också för en god relation. Ta även bort möjligheten att lämna syskon på förskolan på lov/ klämdagar. Då är det mest vikarier och få kamrater där.
Elin
10.20
30 timmar i veckan är ändå 6 timmar per dag! Dvs syskon kan gå på förskolan mellan t ex kl 9-15 måndag till fredag. Det får man inte glömma bort! Det ger tid för syskon att vara med i förskolans verksamhet och få stimulans. Och för den föräldalediga att ha tid tillsammans med den man är föräldraledig för.
10.52
Jättebra!
10.52
Enligt lag gäller 15 timmar per vecka för föräldralediga barn/föräldrar. Tills det finns tillräckligt med utbildade pedagoger och ekonomi att anställa dessa, borde man hålla sig till det. Förskolans verksamhet blir inte bättre för barn för att de är där längre tid. Låt de barn vars föräldrar har behov av långa dagar få var i mindre grupper på morgon och eftermiddag.
11.36
Är föräldern ändå betald av staten för att vara hemma då kan hen även ta hand om sina övriga barn på den tiden. Finns fler och viktigare saker som skattepengarna ska räcka till, bland annat äldrevård.
11.36
Fantastiskt bra. ! 😊
11.36
Jag undrar varför dagens föräldrar ej kan/vill ta hand om ett storsyskon samtidigt som den lille krabaten?
12.00
Värdelöst! Äldre barn behöver stimulans av jämnåriga kamrater och utbildad personal, vilket vi också betalar fullt för. För barnet att vara hemma med en förälder, som omöjligt kan underhålla då det är fullt upp med att mata/bära/byta/försöka få minstingen att sova, är en klart sämre vardag. Tid för att skapa relation till syskonet finns redan vid heltid - krävs inte 30 timmar för det. Bemanna upp förskolan istället.
12.12
Jättebra.
12.19
Passa på att njut av era barn medan ni kan, den tiden går så fort förbi ändå.
12.25
Hur bör man göra nu för att äldrevården och barnomsorgen ska fungera i framtiden?
12.57
Nu stänger vi chatten för den här gången. Tack för alla inlägg och för den trevliga tonen i chatten, även om många hade olika åsikter om ämnet.