SVT rapporterade · Vad skulle göra att du skulle bli blodgivare?

18.02
Välkommen till chatten! Här kan du dela med dig av din tankar och funderingar kring blodgivning.
18.03
Enklare system tror jag. Eller mer lättillgängligt. Nu känns det så bökigt att åka till blodcentralen.
18.04
Absolut tillgängligheten, och öppettiderna.
18.05
Buffé
18.06
Om blodbussen kunde komma till arbetsplatsen så skulle det underlätta.
18.10
Jag hade cancer 1997-1998 och har aldrig fått återfall.
Alla blodvärden har varit bra hela tiden sen dess.
Varför får då inte jag bli blodgivare eller bli med i Tobiasregistret? Jag är ju frisk!
Det som är ännu konstiga är att det är inga som helst problem med att jag blir organdonator
Detta retar mig väldigt och gör jag känner mig orättvist behandlad.
18.10
Jag har lämnat blod mer än 80 ggr. Det är en väldigt liten uppoffring att lämna blod 4 ggr/år, speciellt när man vet hur många människor som blir hjälpta.
18.10
Bisarrt att homosexuella män fortfarande inte får ge blod, även om de har fast partner eller koll på sitt sexliv. Visst att det kanske är ökad risk för blodsjukdomar men inte om du har fast sexpartner...? Om samhället verkligen behöver mer blod för att rädda liv borde dessa uråldriga diskriminerande regler ses över
18.11
Har varit blodgivare många år förut. Slutade pga fikat blev så dåligt....
18.20
Fler tider på blodbussarna.
18.20
Om man kan men inte ger sitt blod så ska man heller inte ha när man behöver själv. Man kan få grisblod istället.
18.20
Jag skulle vilja ge blod men nekas då jag är en sexuellt aktiv homosexuell man. Det enda som kan få mig att bli blodgivare är alltså ett liv i celibat eller ändrade regelverk. Frustrerande att inte få hjälpa till, trots dessa ständiga larm om blodbrist, när jag har intyg på att jag är fullt frisk, testar mig regelbundet, och lever monogamt.
18.20
Hade gärna lämnat blod, men har haft för lågt järnvärde tidigare när jag varit där så har inte fått. Det är ett mindre projekt att ta sig till de få ställen med begränsade öppettider också... närmsta är ju en timma iväg! Borde kunna erbjudas åtminstone nån gång per år på ens vårdcentral med blodbuss eller liknande?!
18.20
Bara vetskapen att jag kan göra skillnad mellan liv och död är mer än tillräcklig för mig.Själv förstår jag inte problemet att åka till blodcentralen i mitt fall som ligger vid sjukhuset.Försöker få folk som KAN lämna blod att göra det.Men det är visst jäkla jobbigt det där...Men det kan komma en dag när ni själva behöver...Bara en tanke ❤
18.20
Öppettiderna. Och möjlighet att lämna blod på arbetstid (själv arbetar i samma hus där blodcentralen ligger och det vore schysst om arbetsgivaren skulle tillåta sina anställda att spendera 30 minuter av arbetstiden var 3-4:e månad, på blodgivning. Det handlar ju om max 2 timmar/år).
18.20
Var gjorde test för att lämna blod var dåligt blodvärde då nu ett år senare blodvärde varit bra hela året men måste vänta 5 år innan jag får göra test igen tråkigt jag skulle mer än gärna lämna blod
18.30
Det vore toppen med en blodbuss på torget i Vänersborg någon dag pr kvartal. Har länge tänkt på at jag vill lämna blod, men tycker det är långt till NÄL...
18.30
Jag säger som andra redan sagt att det är fruktansvärt med de diskriminerande regler som fortfarande finns mot män som har sex med män gällande blodgivning. Otroligt uråldrigt och pinsamt. Ni litar blint på att heterosexuella är smittfria och ärliga i det, vad är då skillnaden? Dags att åtgärda!
18.33
Hade ALLA fått lämna blod hade jag kunnat bidra, tyvärr är det så att MSM-blodgivare måste ha levt i celibat i 12 månader…
18.33
Mindre krångel för homosexuella
18.53
Då min fru går på akupunktur, måste jag vänta ett år innan jag kan lämna blod
18.53
Kan tyvärr inte på g av att tar antidepressiva läkemedel. Om det hade funnits en till "pol" av blod där det är folk som tar mediciner, hade man kunnat använda det blodet till andra som tar samma mediciner. Detta är ju lämpligast när man då tar en "vanlig" medicin, eller en medicin som inte skadar mottagaren, det kan ges till fullt friska vuxna, medans barn och äldre kan ges det "vanliga" blodet
18.53
Öppettider!! 07.30 - 12.30 vem har tid att åka in till stan och lämna med såna tider??? Och dessa stela rutiner som förmodligen är superviktiga men står man i valet och kvalet så väljer man inte att åka in till sjukhuset och få sitta å vänta för att sedan förhöras muntligt om precis det man har intygat på en blankett med 50 ja/nej boxar. Sura tanter som aldrig har hört ordet service minded utan hasar sig runt i lokalen som om dom vore tvingade att vara där. Jag biter mig i kinden varje gång jag är där. Gamla avlagda sköterskor som med all säkerhet har flyttats runt på sjukhusets alla avdelningar för att innan pensionen spendera några år på blodmottagningen. Lite som personalen på polisens hittegods avdelning. Vill ni att fler än de 6% av befolkningen som lämnar blod regelbundet får ni se över kundmottagande , rutiner och öppettider.
18.53
Att man kan lämna en mindre mängd blod per gång så att vi som ligger strax under gränsen som normal nivå får lämna! Jag har en ovanlig blodgrupp som dessutom behövs!
18.53
Kunde man lämna blod på närmaste vårdcentral eller det kom ut en "blodgivarbuss" så man inte behöver ta ledigt en hel dag och åka flera mil för att lämna blod kanske jag skulle fundera på det.
18.53
Jag vet att det är många som skulle bidra om blodbussen åkte ut på landsbygden i Bohuslän. Det tar emot för många att ta sig till NÄL om det tar drygt en timme enkel väg och längre med kollektivtrafiken.
18.54
Helgöppet. Det är det inte i Trollhättan iaf. Jag hinner inte att lämna på vardagarna längre då jag har fullt upp på jobbet.
18.54
Jag är 0+ och vill ge, men får inte pga att jag väger för lite. Snopet!
18.54
När man lade ner blodgivning i Lysekil förlorade man ca. 70 blodgivare. Inrätta mobila enheter som besöker olika orter och att det är möjligt att ge blod på kvällstid. Låt blodgivare ta med en vän för att se att det inte är så farligt att vara blodgivare. Möjliggör att kunna lämna blod på arbetstid utan löneavdrag.
18.54
Har försökt bli blodgivare. Men blodcentralen kunde inte ta emot när jag hade möjlighet att komma. Det är inte lätt när man bor lite på landet, jobbar och har barn. Fler blodbussar med drop-in helger och kvällar även på små orter.
18.54
Det bästa vore helt klart om man kunde ge blod på sin arbetsplats. Tror knappast ingen sagt nej då.
18.54
Vad menas egentligen med "ny sexpartner" eller "män som har sex med män" ? Varför pratas det ist inte om "oskyddat sex"? Sist jag kollade så smittas inte blodsmittor om säkert sex tillämpas.
18.54
Om man behöver få blod själv någon gång så tar man för givet att man ska få blod. Har själv varit blodgivare i mer än 40 år, men haft tur att aldrig behövt få själv. Min blodcentral skickar ett SMS när någon patient fått mitt blod.Känns otroligt skönt och kul att man kunnat hjälpa en medmänniska så lätt.
Prova själva.
18.54
Får åka till Värmland för att lämna blod, finns inget här Åmål. Var i Göteborg i somras å tänkte lämna men det gick inte, var ej godkänd i VG. Det är ju inte smidigt :(
18.54
Att kunna lämna bekvämt på orten jag bor!
18.54
Vi är många som vill men dom la ner här i Lysekil !!!!
18.55
Jag har varit blodgivare i drygt 15 år. Men så flyttade jag från Småland till Västra Götaland . Döm av min förvåning att jag då var tvungen att registrera mig här. Trodde det fanns ett landsomfattande register , men icke! Så då brydde jag mig inte!

Det är precis som med sjukhusjournaler . Olika system i olika landsting! Man blir så trött! Har jobbat på utländska företag. Vi hade samma system worldvide, men det fungerar inte inom landstingen
18.55
Lättare att anmäla sig som ny blodgivare. Första gången måste tidsbeställas och det går inte att göra på nätet. Iaf inte i Göteborg. Känns som stenålder.
18.55
Jag hade gärna lämnat blod, men blev nekad för att jag är allergisk.
18.55
Om en person alltid haft ett lägre HB, innebär inte det att det värdet är normalt för den individen? Den nedre gränsen för HB kanske kan sänkas något, då det finns de med låga HB som vill lämna blod?!
18.56
Jag vill lämna men man måste väga 50kg. Fullt friskt och vuxen men väger några 3 kilo för lite, löjligt.
18.56
Har givit blod i drygt 20 år å kommer fortsätta med det så länge jag kan å får..
18.56
Det skulle vara spännande att få se Alla inlägg....
@swe - Hej! Vi släpper igenom alla inlägg som håller god ton och som håller sig till ämnet. 
18.56
Vist är det diskriminerande regler. Men med tanke på att det kan rädda människors liv så skulle jag ställt upp om jag om det var så att jag var godkänd att ge blod. Det är jag tyvärr inte pga medicin. Jag tycker att det marknadsförs dåligt. Ända gången på året man ser reklam och info om vart man kan gå och ge blod är den veckan blodomloppet är i stan eller läkarbesök där kan det finnas en och annan info lapp om det. Satsa mer på marketing så får ni säkert frivilliga.
18.56
Jag skulle gladligen lämna blod om jag kunde göra det på sjukhuset i stan. Inte behöva åka 4 mil enkel väg för att lämna.
18.56
Har haft blodbrist nästan hela mitt liv. Har ej kunnat.Däremot var min mor när hon levde regelmässig blodgivare.
Då fick man en smörgås och 28kr. 60år sedan.
18.56
Lämnade blod regelbundet när jag var 20-30. Gör det gärna nu också men gissar att jag är för gammal. (71)
Olle
18.57
Jag försökte ge blod för några år sen, men fick inte då mina vener var för dåliga. Är det sannolikt att de kan förbättras, bör jag försöka igen?
19.19
Jag har ärligt talat ingen aning om vart man ger blod. Är även rädd för nålar men hade försökt ändå om jag sett en blodbuss i centrum (aldrig sett någon), eller kunnat på vårdcentralen.
19.19
Om man erbjöds eftertraktade blodprov utan extra kostnad så ökar motivationen. Tex kolesterol, njurar, blodsocker, ev PSA. Det blir då en löpande hälsovheck som skulle locka många.
19.19
Jag började lämna blod när jag jobbade på Volvo Cars via den blodbuss som kom på regelbundna besök vid fabriken. Nu jobbar jag i Trollhättan och lämnar på NÄL. Jag tänker att en ambulerande blodbuss i länet skulle vara en lösning för mindre orter som ex Lysekil.
19.19
Jag har velat ge blod i över 15 år. Men jag tar medicin för min epilepsi så jag får inte. Men om det finns en lösning på det så hade jag lämnat blod så ofta jag kan.
19.19
Bor utanför Alingsås och blir gärna blodgivare men ganska krångligt då jag kontaktade centralen så då lät jag bli. Är det enklare nu ger jag gärna blod.
19.21
Om jag vill gå imorgon och lämna (första gången) blod. Vart skall jag gå?
@Nicklas - Här kan du få mer information om hur du kan få information gällande blodgivning i ditt område: https://geblod.nu/regionsvaljaren/
19.21
Lämnar blod sedan ca 30 år. Vem vet när man råkar ut för något som gör att det behövs blod. Tar ni, som inte är blodgivare, för givet att det bara ska finnas? Ni som inte får p.g.a dom regler som finns behöver inte fundera ni har ju i alla fall velat bli blidgivare.
19.21
Att bussen kom till arbetsplatser t ex kommunkontoret där jag jobbar. Att det var planerat i god tid så det gick att flera ut o ge blod.
19.21
Jag anmäler mig imorgon, uppfyller kriterierna.
19.21
Man tar ju inte ens tillvara det blod man får!
Min särbo har tappats på blod iaf var 3:e månad i nästan hela sitt vuxna liv (nu 65 år). Han har för många röda blodkroppar. Men hans blod kastas. Inte ens blodplasman tar man vara på, trots att detta skulle vara OK, men det ”finns inga rutiner”, så han tappas på en annan avdelning än där man samlar blod. För hans egen del spelar det ingen roll vart han går för att tömma!
SLÖSERI!! Och oseriöst! Då är det väl inte så viktigt då med att få in blod!
19.21
Har haft hepatit C i Afrika för 25 år sedan. Är fullt frisk sedan dess. Får inte lämna blod tyvärr.
19.21
Det hade varit trevligt att slippa att behöva åka såpass långt för att lämna blod, så en Blodgivarbuss eller kunna lämna på VCT vore bra.
19.21
För få platser att lämna på. Ger mer än gärna, mem finns ingen tid att resa 1h+
19.24
Får man lämna blod om man äter antidepressiva mediciner?
Enligt geblod.nu finns det inget generellt förbud mot antidepressiva mediciner i alla fall. Men är antagligen bäst att fråga på blodcentralen du går till!
19.24
Män som har sex med män får inte ge blod. Inte heller kvinnor som har sex med nyss nämnda män. Löjligt! Blir så arg på detta! Ändra reglerna och rädda liv!
19.24
Varit blodgivare men inte senaste åren. Tar det lång tid att komma igång igen efter uppehåll? Är A positiv
20.43
Får ej ge blod pga de diskriminerande reglerna mot homosexuella. Hade dessa ändrats så att det är samma villkor som för heterosexuella hade jag gärna givit blod.
20.43
Jag har lämnat blod i drygt 30 år. Tycker det är en självklarhet. Man vet aldrig när man själv skulle behöva blod. Då är man tacksam att det finns. Bli blodgivare!
20.43
Jag minns när jag var liten och följde med min far när han lämnade blod. Då fick han en liten slant samt fick sitta ner en stund efteråt där vi blev bjudna på fika. Gissar att det inte finns något sådant idag? Jag tror fler skulle behöva få någon slags morot för att börja lämna blod. Själv behöver jag nog få hjälp att bli bekväm med nålar och blod.
20.46
Slutat ge. Ifall jag kunnat kryssa i att blodet inte fick gå till gängkriminella som skjutit varandra hade jag fortsatt.
20.46
Fixa så att man inte måste ha ett svenskt id kort, då skulle man få in mer. När mitt svenska id kort hade gått ut, vilket tog mig lång tid att fixa, kunde jag inte ge (Jag har utländskt pass).
Sen är jag beroende på blodbussen. Jag får mail, men bara 1 dag innan den kommer. Då är det svårt att planera in. Och den stänger under lunch tid och redan vid kl 15. Inte helt lätt när man jobbar.

Fick nyligen för första gången sms att mitt blod användes, det var grymt att höra.
20.46
Vill gärna ge men för långt bort. Blodgivarbuss eller mottagning på mindre orter.
20.46
Hur får jag reda på vilken blodgrupp jag tillhör? Frågade på vårdcentralen men som svar fick jag vet att de inte kollar upp det
20.46
Ut med blodbuss i områden med arbetsplatser. marknadsför det så ställer säkert företag tiden till förfogande så man kan lämna snabbt och effektivt.
Tid är oftast orsaken till varför det inte blir av.
20.46
Jag var glad de ggr jag fick lämna blod ! När jag fick en medicin mot hög hjärt frekvens fick jag inte lämna längre.. men om jag fått den mot högt blodtryck så hade det vart ok...!?
Fick ingen mer förklaring än så.
20.46
Hej! Jag lämnar gärna blod men gärna mer lättillgängligt, ex om ni fanns vid Överby?
20.46
Att inte behöva ge blod?😅 Läskigt att se så mycket av sitt eget blod pumpas ut i en flaska. Dyker det upp en chans ska jag kolla upp det!
20.47
Tänk om det kunde skapas ett nationellt blodgivarregister. Jag är blodgivare. Var på annan ort i annan landsting när jag fick sms om att det behövdes blod och tänkte gå till närmaste central men fick då inse att jag behövde registrera mig där i det landstinget först och godkännas. De var inte anslutna till gästblodgivning som en del är. Det är ju väldigt hindrande och måste leda till att fler än jag blivit stoppade.
20.52
Närheten och att själv kunna boka tid.
20.52
Närheten och att kunna boka in själv ett besök
20.53
veta att alla har kollats av läkare.
Närhet till central.
Läkares intyg om tillstånd.
20.54
Tidigare jag har försökt bli blodgivare har jag ej kunnat pga mitt ursprung sydamerikan, är det fortfarande så att vi födda i sydamerika inte får lämna blod?
@Luis - Hej! Här kan du läsa mer om reglerna kring blodgivning: https://geblod.nu/
21.03
Precis som Jacob skriver så får jag och min man inte ge blod eller donera våra organ trots vi skulle vilja det. Risken att vi skulle vara smittade är väldigt låg och de testar väl all blod innan de använder det? Så vad är problemet? Jo en föråldrad syn på hbtq-personer och deras livstil! En ändring behövs snarast!
21.03
Anmälde mig som blodgivare för ett antal år sedan. Fick inte lämna blod eftersom jag är allergisk. Tyvärr.
21.17
Hade gärna givit blod men i något mindre mängd än vad som tas idag. Jag har tidigare gett blod men har då blivit dålig/sjuk och väldigt hängig efter samtliga gånger. Det behöver också som tidigare skrivit vara enkelt och lättillgängligt.
21.17
Jag ger gärna blod. Men skulle vilja att det var lättare att söka på om man kan ge just den dagen man planerar pga Medicin, resa, samlag, sjukdom...
Reser mycket och har kommit in några gånger och velat ge blod men inte fått. Nu drar jag mig för att komma, känns som slöseri med tid om man inte får.
Håller också med föregående att det är diskriminerande både för homosexuella och personer utan svenskt ID att inte få lämna.

PS. Se till att alla som lämnar bokar ny tid i sin kalender. Dagens kalendrar fylls på snabbt!
21.17
Jag är blodgivare men det är hopplöst att få en tid då man kan lämna blod på NÄL utan att behöva ta ledigt från jobbet.... Varför inte ha en blodbuss med drop in, som på flera andra ställen? Närmare fler och enklare att få tid.
21.17
Följde med pappa som barn o blev sen själv blodgivare direkt när jag blev 18. Var en trevlig grej att göra. Då fick man dessutom välja mellan trevliga gåvor som handdukar och de fina muggarna dom jag fortfarande vårdar ömt o dricker mitt kaffe ur. Skulle vilja ge igen om jag med säkerhet fick en hälsokoll via blodet i samband med givandet, så man kan hålla koll på sina egna värden...
21.32
Om man hade närmare t blodgivning och inte behövde åka 8-10 mil så kunde nog en hel del fler kunna tänka sig det. Tidigare gick d lämna på Dalslands sjukhus, nu är det NÄL eller Uddevalla som gäller.
21.45
Fundera på att utöka möjligheten nationellt med gästblodgivning, att kunna ge blod när man tillfälligt är i ett annat län. Blodbussar som åker runt till arbetsplatser vore säkert bra, och som någon redan nämnt här: fundera på att kombinera med en enklare hälsokontroll, t ex kolesterol i samband med tappningen och håll gärna koll på järndepån!
Sedan jag ökade i vikt till över 50 kg, och fortsatt frisk, anmälde jag mig som blodgivare. Då jag inte tycker om sprutor tittar jag envist upp i taket vid tappningen vilket fungerar bra. Då jag tillfälligt befinner mig i ett annat län får jag inte ge här. Frustrerande när de har brist, på min blodgrupp! En fin bekräftelse att få ett sms när blodet kommit till användning!
21.49
Jag försökte bli blodgivare i somras, men jag får inte för att min partner tatuerat sig de senaste 12 månaderna. Jag förstår att det är viktigt med säkerhet och att det är av den anledningen jag behöver ”karantän”, men känns konstigt att det är ett år som gäller för mig då det inte är jag som direkt utsatt mig för en risk, mer ett samliv med en tatuerad partner.
21.53
Att kunna lämna på kvällar och helger.
21.58
Borde vara möjligt att lämna blod vid exempelvis vårdcentralen så att man inte behövde åka till enskilda blodcentraler. Blodbussarna saknas också där jag bor vilket också skulle kunna vara ett alternativ.