SVT rapporterade · Vad tycker du om mobilförbud i skolan?

09.31
Nu öppnar chatten och möjligheten att tycka till i frågan om mobilförbud i skolan.
09.49
Fullständigt självklart! Alla skolor skulle ha det. Finns ingen personlig frihet i detta. Man har ALDRIG rätt att störa andra med sin mobil. Dessutom lär man sig sämre med mobilen på. Koncentrationsförmågan blir sämre med mobilen på.
10.01
Förbud i alla skolor i Sverige under skoldag,det ska vara ett lag
10.14
Förbjud även under rasterna, så att barnen får röra på sig och leka istället för att sitta stilla med skärmar
10.18
Det är inte mobiltelefoner vi pratar om, det är smartphones.
Det är en handdator med mobillfunktionalitet, designad för att vara så störig som möjligt.

Lämna in i början av dagen, hämta ut i slutet.

Allt annat är orättvist mot barnen då det kommer att störa dem på något plan annars.
10.42
Ingen användning utöver tillfällen i undervisningen.
11.01
Nej, ingen mobil i skolan. All koncentration på lärandet.
11.11
Finns ingen anledning att ha mobil under skoltid. Barn behöver röra på sig och umgås med varandra på rasten, inte sitta still och stirra i mobilen. De gör de allt för ofta på sin fritid.
11.18
Tycker att det är ok. Men vid en lagom gräns på rasterna
11.18
Mobiler är nödvändiga påväg till och från skolan. Under lektionstid borde alla ligga i en box utom räckhåll får eleverna.
11.18
Bara bra med förbud. Det är bara att gå till sig själv (jag är i 40-årsåldern) och inse vilken stark uppmärksamhetsmagnet mobilen är. Befria barnen. De får tid att surfa vid andra tider
11.22
Självklart ska den bort helt från skolan! Har framfört detta gång på gång till skolan men får inget som helst gehör för de är så rädda att sätta ner foten och våga vara vuxna!!
11.23
Jag tror vi hjälper barnen om vi tar bort distraktionen som en mobil/smart telefon innebär. Ser ingen anledning till att de skulle behöva den under skoldagen. Det är ju dessutom hur viktigt som helst att barn rör på sig dagligen.
11.23
Mobilförbud är en självklarhet inom skolan.
11.24
Jag tycker att mobiler ska förbjudas på skoltid
11.25
Att lärare inte har diceplin i klassrummen och skyller det på störiga mobiltelefoner är mycket bekymrande. Jag tror inte ett förbud åtgärdar det underliggande problemet.

Det är självklart att barnen ska få telefonerna på rasterna för att leka med sina vänner. Tycker det ser ut som de som svarar i chatten här inte har koll på hur barn och unga kommunicerar nu för tiden.

Jag tycker också att mobiltelefoner kan vara till stor användning i skolan då barnen kan kolla upp fakta på lektionerna utan att behöva gå till en dator.
11.25
Det är helt rätt att mobiltelefoner ska vara förbjudet i skolan, tycker jag.
11.25
Kanske det i dagens samhälle är ett behov att lära sig vara utan mobilen? Och i skolan är man för att lära sig.
11.26
Om man tar bort mobilen får man faktiskt fixa aktiviteter och skolgårdar även till högstadieskolorna
11.27
Självklart ska mobilerna inte vara uppe under lektionerna, men på rasten tycker jag att de ska få ha de. Det är väl meningen att man ska vila hjärnan inför nästa lektion? Många lyssnar på musik i telefonen under rasten, vilket
11.28
No mobile will help children focus on there study and interact better with each other
11.28
Alla Kommunala skolor borde införa mobilförbud under skoltid, de borde gå i täten.
11.28
Visst kan barn behöva ringa sina föräldrar under dagen. Men kloka föräldrar borde ge dem en billig TELEFON. Inte en smartphone. Sen kan de ha en Ipad när de kommer hem om de måste passiviseras periodvis.
11.28
Mobilen är en del av lärandet idag eftersom man kan använda den till så mycket annat än spel och sociala medier. Alla läroverktyg kan missbrukas och om vi tar bort mobilerna ska man inte då också ta bort datorer och ipads eftersom man kan spela och chatta med dem också. Att ta bort mobiler skulle, i de högre klasserna så som högstadie och uppåt, inte medföra att eleverna rörde på sig mer eftersom man inte går ut och leker som barn i låg och mellanstadiet.
11.28
Mobiler har absolut inget att göra i skolan under lektionstid för den tar för mycket fokus. Ok på längre raster, eller lunch.
11.29
Barn lär sig det mesta genom mobiler och datorer, att skolan inte kan använda denna oändliga kraft vittnar om lärarnas och skolsystemets förlegade tankar om världen idag
11.29
Vad avser grundskolan så är den inte frivillig utan skolplikt råder. Då är det självklart att elevens fokus ska ligga på lärandet och inte Facebook, Instagram, WhatsApp och annat störande i en smartphone.
11.30
Det bästa som hänt skolan i modern tid! Eleverna måste fokusera på skolarbetet till 100%.
Däremot ska lärarna ha mobil då anhöriga måste få kontakt med eleven vid akuta situationer..
11.31
Alla skolor borde införa mobilförbud!
Helt rätt👍🏻🥳
11.31
Självklart skall det vara ett mobilförbud i skolan. Mobilen tillhör fritiden och i skolan är man för att lära.
11.32
Skolan ska vara gratis. Mobiler får inte vara det verktyg som används för det bygger på att eleverna ska köpa det själva. Det spelar alltså ingen roll om de är bra eller dåliga för att lära sig med, för de får inte användas på det sättet.
11.33
Att inte telefoner skall användas i skolan under lektionstid borde vara lite självklart som skolplikt. Endast fega politiker låter det fortgå.
11.35
Jag har bara en sak att säga, mobiler i skolan är ingen addition som går ihop!!!
11.35
Alla skolor borde ha mobilförbud och låsa in mobiler under hela skoldagen🥳🤓🤓
11.36
Alldeles alldeles självklart. Inga mobiler i skolan! Den får dom ha på sin fritid.
11.37
Så länge skolan kan säkerställa att barnen är trygga i skolan och inte utsätts för mobbning och misshandel så är jag för mobilförbud, men när lärare och andra rastvakter lyser med sin frånvaro och barn utsätts för risk för våld och otrygghet så måste barnen snabbt kunna tillkalla hjälp vilket oftast är omöjligt utan en mobiltelefon men man ska helt klart ha mobilpolicy att mobilen är med avstängt ljud och den ska ligga i fickan och endast användas i nödfall.
11.38
Absolut, i skolan är man för att lära sig. Behandla ungdomar på ett vuxet sätt och lär ungdomar hur ”vuxenlivet” fungerar. Lär barn och ungdomar att ge och ta och inför moment i undervisningen där ungdomar och barn tidigt lär sig vett och etikett om mobiler samt hur man faktiskt kan använda den. Dessutom kan ungdomar bara chatta och surfa på datorn eller ipaden vilket de flesta skolor ger till sina elever.
11.38
det är skit många elever bryter mot det ändå och skolpersonalen följer ändå inte dom viktigaste reglerna.
11.39
Vi har mobilförbud på min arbetsplats liksom på många andra arbetsplatser. Självklart ska man ha mobilförbud även i skolan, både grundskolan och gymnasiet.
11.39
Mobilförbud under skoltid är självklart tycker jag
11.39
Det är en bra sak! Det bör varenda skola införa i landet! För som sagt så varierar det alldeles för mycket i landet. Ett nationellt förbud vore bra vilket omfattar hela landet.
11.39
Självklart. Inga mobiler i skolan. Man tillåter inte att barn spelar fotboll i klassrum varför ska dem få leka med mobiler??
11.41
Barn och tonåringar behöver skoltiden att lära sig ha fokus på koncentration och inlärning både på lektioner och raster.Att lära sig att socialisera sig med andra och att inte ständigt få info till sig! Ha helt mobilförbud i skolan så besparar vi att lärarna ska agera vakter och lämna striderna med mobilhelvetet till oss föräldrar istället! De måste få ha någon frizon åtminstone dagtid!
11.42
det är hemskt med mobilförbud, jag gick i en skola som var stökig och i den stökigaste klassen så det var väldigt skönt att kunna försvinna i musiken när man hade uppgifter att göra som inte inkluderade läraren eller andra barn... sen är det väl mer upp till deras föräldrar att se till att barnen kan bete sig med sina mobiler??? och varför ska eleverna lyssna när inte lärarna lyssnar?
11.42
Bra med förbud men undantag måste finnas. En del diabetiker mäter blodsockret med mobilen numera.
11.42
Jag skulle vilja se ordentlig vetenskap på området innan jag uttalar mig om vad som är bäst, för annars kan man inte veta så säkert nämligen... Man skulle kunna förbjuda klockor med argument som att "de får inte användas som verktyg för det blir ojämlikt". Att de skulle tillhöra fritiden är en missuppfattning tror jag, eftersom de bara är ett verktyg; man kan använda dem som miniräknare, uppslagsverk, programmeringsverktyg, kommunikationsverktyg, ordbehandlare etc, för att nämna några saker. Diskussionen kanske skulle kunna handla om att man inte ska använda sociala medier i skolmiljön/spela spel, inte att man inte ska ha mobiler i skolan.
Allt gott!
11.43
Jag tycker förbud är helt fel väg att gå, i alla fall vad gäller högstadiet och gymnasiet. Det finns många olika typer av verktyg för lärande, organisering, grafisk design (jo, det finns kurser där det är högst relevant), språkutveckling etc som där kan fungera som en enorm fördel i skolsammanhang. Att många lärare och föräldrar inte har kunskap om detta är anledningen till att det är lätt att ropa ”förbjud”. Diskussionen hamnar alltid på sociala media och spel. En smartphone är mycket mer än så och borde ses som ett lika naturligt inslag i skolvardagen som papper, penna eller dator. Vi får inte heller glömma bort att det är många skolor runt om i landet där inte alla elever har en egen dator. Då kan mobilen vara ett ännu viktigare verktyg.
11.43
Förbjud genast. Punkt.
11.46
Det är inte okej!! Nej men seriöst det är min tillhörighet och det är mitt fel om jag inte koncentrerar mig på lektionen. Så byeee.
11.46
Omedelbart förbud med telefoner både för elever, lärare och assistenter.
11.46
Bra. Precis som vid andra möten i den s k vuxenvärlden. Att vara närvarande i mötet, delaktig och engagerad kräver också fokus samt respekt för att man är en del av en helhet.
11.47
Förbjud smartfones på lektionstid, måste de ha telefon funkar en gammal knapptelefon som knappast fångar elevernas uppmärksamhet.
11.47
Mobliförbud är fel väg att gå. Givetvis ska eleverna vara uppmärksamma, men lärarna måste hitta sätt att förhålla sig till mobilen. Eleverna ska respektera NÄR mobilen får användas - och på vilket sätt. Rätt använd så är mobilen ett komplement som skolan kan dra nytta av!
11.48
Ett fantastiskt bra förslag eleverna är väl där för att lära sig för sin egen skull och inte vara ute på utube o dylig dynga hurra för tuffa rektorer
11.48
Självklart ska det vara mobilförbud under skoltid. Med vissa undantag för t ex elever som är sjuka.
11.49
Det har varit mobilförbud i alla skolor barnen gått på hittills och det funkar jättebra.
11.50
Väldigt bra förslag, dagens ungdomar är alldeles för beroende av sina mobiler det gör gott för dem att vara utan några timmar om dagen.
11.50
det som är grejen är ju att vi elever måste lämna in mobilerna på lektionerna men alla lämnar ju ändå inte in och sen så lärarna får ju ha mobiler på alla lektioner asså dom lämnar ju inte in som vi elever. När jag t.ex inte får ha min mobil på lektionerna kan jag liksom inte koncentrera mig och jobba med fullt fokus för då tänker jag bara på mobilen. Mobilen är en trygghet för mig jag vill ha med den vart jag än är oavsett om jag är i skolan eller inte. Det är inte så att det är jag som har mobilen och snapchatar utan det är ju dom som håller på med det som inte får ha mobil på lektionen tycker jag väl ändå. Och lärarna står ju ändå sen utanför skolan precis och röker inte alla lärare men ett par av dom.
11.51
Självklart förbud!
Jag jobbar på sjukhus, där är det mobilförbud (endast på rasten får man ha den)
Oavsett om det är skola eller arbete bör man vara fokuserad på det inte mobilen.
11.52
Dåligt med mobilförbud punkt slut
11.52
Förbud i all ära, hade dock varit bättre om eleverna lär sig att mobilen hör hemma i fickan på ljudlöst och att samtal/sms tas på rasterna..
11.53
Mobiler borde inte få användas under lektionstid för att det skapar distraktion. Det viktiga är att lära unga om mobilens inverkan och hur man motverkar mobilberoende. Vi får ju regelbundet nya studier som visar att unga mår sämre där man ser koppling mellan skärmtid och mående.
11.54
Finns ingen poäng med att barn ska vara nåbara eller distraherade under skoltid. Dom ser inte konsekvenserna, det är vår uppgift som vuxna att se till att det går bra för dom. Önskar att vi vuxna också slapp förväntningen om att vara nåbar 24/7.
11.54
TOTAL mobilförbud! Bättre för både elever och lärare
11.55
Mycket bra!
11.55
Att tro att mobilen inte finns genom att ta bort den är ju att vägra se möjligheterna den erbjuder. Använd den som en plattform för lärande istället. Lär barnen använda tekniken rätt.

Trots min ringa ålder fick jag ofta höra "du kommer inte alltid gå runt med en miniräknare" när jag var gick i skolan. Gör inte om samma misstag nu utan inse att framtiden kommer att vara mer integrerad med tekniken.
11.56
Samma regel för alla - vart tog den vägen - allra hellst hel skoldags mobila ide
11.56
@Oscar - att föreslå en enkel knapptelefon är absurt. Smartphones är i var mans hand och om du är barn idag vet du knappt vad en gammal mobil är och förstår än mindre vad man ska med en manick till som du bara kan ringa eller smsa med. Det är som om jag (42 år) skulle bli ombedd att använda telefon med snurrtrissa. Den täcker inte mina behov.

Vi måste börja fundera på skolans funktion och framtidens samhälle. Det kommer inte fungera på det sätt som gäller nu eller för tio år sedan. Jag jobbar inte likdant nu som när jag var 20 år. Varför ska våra elever hänvisas till gamla idéer om lärande?
11.56
Mobilförbudet i skolan gäller elever. Det gäller inte samma regler för vuxna och elever i skolan. Det är lärarnas arbetsplats och det är skillnad. Mobilförbudet för elever är bra då har de en chans att fokusera på det som är viktigt i skolan, att lära sig saker.
11.57
Jag blir så trött när jag läser att "Telefonen är ett så bra verktyg för lärande osv osv".
Skolan får helt enkelt tillhandahålla dator, padda eller likvärdigt verktyg när så behövs i undervisningen. Nu har ju barnen egna datorer i så gott som alla skolor så jag ser inte problemet och har de inte det, får läraren ta fram kursmaterial som bästa passar för just det som ska studeras. Inga telefoner under skoltid överhuvudtaget. Skapar så mycket problem som kan undvikas speciellt med dagens användande i sociala medier. Bilder som läggs upp utan tillstånd osv osv.

Vad är problemet? Inga telefoner och det nu!
11.58
När blev mobil en rättighet?
För att våra olika lärosäten skall fungera skall även regler efterlevas där.
Det är bevisat att mobiler stör utbildning och inlärning när dessa oftast används felaktigt.

För att möjliggöra inlärning som normalt inte var något problem under 70 80 90-talen då Sverige var ett av de bästa länderna i världen utbildningsmässigt användes INGA mobiler / plattor i utbildningen, detta borde säga något om hur utbildningen idag inte lyckas göra med hjälp av mobil /platt användning.

Betänk även dagens användning av sociala medier gällande förtal / kränkande behandling med mera med hjälp av mobiler /plattor .

Förbjud mobil i skolan för elever!

11.58
Förbud JA
11.58
Bra.
11.58
Självklart mobilförbud på lektionstid!
11.58
Allvarligt!? Vuxna, sluta mesa. Våga sätta gränser! Självklart att man inte ska ha störande moment om det kan undvikas. Ska vi ge lärarna bättre möjlighet att lära ut och eleverna bättre möjlighet att lära eller ska vi ge lärarna mer att att göra och öka risken för okoncentrerade elever. Herre gud! Ta ansvar vuxna!
11.59
Självklart ska det vara förbud, inget ska störa eleverna
12.00
Att förbjuda mobiler är inte att ta bort grundproblemet, dvs att läraren inte får respekt och har kontroll över sin klass på lektionstid, hade dem det skulle mobilerna inte vara ett problem. Jag tycker dock att vara utan mobil 6-7 timmar om dagen är helt rimligt och endast nyttigt för dem.
12.00
Bra. Äntligen. Alla ska lämna in sina mobiltelefoner vid lektionens början
12.02
Och återigen: mobilen ska ej användas som ett läroverktyg då den är privat och alla barn inte kan få en av sina föräldrar. Skoldatorer kan göra allt som en mobil kan, och mer.
12.03
Att införa mobilförbud i skolan är rätt. Om barnet eller föräldrar behöver nås under dagen använder man skolans kontaktvägar, mycket enkelt. Ipads är bra för informationshämtning och lärande med redan installerade pedagogiska verktyg. Spel, ej relevanta webbsidor och chattfunktioner ska vara spärrade paddan. I skolan ska man ha fokus på lärande, inget annat, samt att barnen faktiskt får vila sig mentalt från den stress den ständiga uppkopplingen faktiskt innebär. Vi ska vara rädda om barnen och vara kloka åt dom. Sen har inte alla råd med smartphones och eftersom vi har skolplikt ska inte den egna mobilen räknas in som arbetsverktyg överhuvudtaget.
12.03
En självklarhet! Borde aldrig ha tillåtits från första början.
12.03
Intressant att notera att många som är mot mobiler är helt för datorer eller iPads. Jag minns när motståndet mot datorer i skolan var den heta debatten. Argumenten var ungefär de samma. Allt nytt är alltid skrämmande.
12.04
Grejen är ju den att det digitala och därmed mobilen har en sån central roll i vårt vardags- och samhällsliv att det kan anses vara en baskunskap att kunna förstå och hantera det digitala.

Om det nu inte är så att skola är till för att förbereda oss för detta vad är då skolans roll? Vara en bubbla där omvärlden ska förbjudas?
12.05
En självklarhet att mobiler inte hör hemma på lektionstid. Det är dessutom en hjälp för barn som är beroende av sina mobiler. Barn som tar förnedrande och mobbande bilder av skolkamrater utan att förstå konsekvenser. Låt barnen få en frihet utan sina mobiler
12.05
Skitbra med mobilförbud i skolan, detta gjordes på min tid också när man hade knapptelefoner. Dock kan jag tycka att det inte är skitbra att Svt berättar vart den här skolan lägger alla mobilerna pga stöldrisk...
12.05
Inför ett nationellt mobilförbud i alla grundskolor!
12.08
Varför ska skolan ta ansvar för att folk inte kan slita sig från sina mobiler? Ett förbud är endast relevant om eleverna använder sina mobiler på ett sätt som stör andra elever. Att någon väljer att sitta med mobilen på lektionen istället för att koncentrera sig är deras problem.
12.10
Visa ryggraden alla rektorer och kom inte med det tjafssnacket att det är ett bra läroverktyg och att man inte är nytänkande om man vill ha förbud! Jag skulle vilja se den skola som inte har en dator till sin elev!! Det räcker alldeles utmärkt som verktyg och det fattar alla normalt tänkande!Och till er som tycker att eleven ska ha så mycket vett och respekt att den ska ligga i fickan och endast användas i nödfall! Vakna upp till verkligheten! Känns det som om de flesta ungdomar o barn idag har full respekt i skolan idag???
12.11
Vore väldigt bra med mobilförbud i skolan! Vi som föräldrar vore tacksamma för allt stöd vi kan få för att hjälpa inlärningen.
12.11
Bra med förbud
12.12
Känns dumt att begränsa barnens frihet, skolan är inget fängelse och mobilen är en del av det moderna samhället. Skulle vilja påstå att åtkomst till internet är en mänsklig rättighet vid det här laget
12.16
Mobilerna är inte problemet i skolan. Om vi elever vill komma ut på internet så kan vi lika gärna använda våra skoldatorer för det.
Är lösningen att arbeta totalt utan internet år 2019??
12.17
Förbud under lektionen är bra, men om eleverna vill använda sin telefoner på rasten ska de få göra det.
Beror väl på åldern också
12.21
Dagens elever verkar tro att de jobbar på SOS och alltid ska vara åtkomliga via telefon.
12.21
Finns ju studier som visar på att det tar ca 15 min att hitta tillbaka fokuset som du hade innan du började pilla på din lur. Så för en elev som har fokus i klassrummet på sin uppgift börjar använda mobilen för ett sms eller liknande så tar det ju tid för eleven att få samma fokus.
12.22
👍
12.22
Att ett förbud ens diskuteras är ju så otroligt konstigt.
Behöver ett barn i grundskolan ha en mobiltelefon överhuvudtaget?
Förälder går att nå från skolans håll och föräldern kan ringa till skolan.

Tycker att föräldrar ska vänta med att ge barnen mobiltelefonen tills de blir äldre.
12.22
Jag låser sedan ett år tillbaka alla appar, utom sms- och telefonappen, på mina barns mobiler mellan 19:00 och 16:00 påföljande vardag. Det resulterade såklart i en del sura miner tills de insåg att alternativet var en knapptelefon..
Skolresultaten påverkades mer än vad jag kunnat drömma om. Min son är nu en av de bästa i klassen från att ha legat på medelnivå. Idag är han tacksam och glad över att kunna slå highscore med poäng som kommer att påverka hans framtid.

Till alla er föräldrar som inte vågar ta en konflikt med ert barn eller anser att telefonen är en rättighet vill jag bara säga tack. Tack för att ni ger mina barn ett försprång i livet.
12.22
Mobilen används idag även som ett medicintekniskt hjälpmedel för personer med typ 1 diabetes. De får sina blodsockervärden skickade till mobilen och behöver ha mobilen på sig för att kunna sköta sin diabetes typ 1 under skoldagen. Mobilen larmar vid lågt respektive högt blodsocker.
12.25
I skolan ska man inte använda mobiler på lektioner, vid samlingar.
Man har lärare som ska undervisa och eleverna ska lära sej.
Det är inte undra på att det har fuskats på Högskoleproven då personer inte kan något utan av att få svaren serverade.
12.27
Kanonbra med mobilförbud
12.28
Inga mobiltelefoner i skolan. Vi behöver mer katederundervisning, ordning och reda. Telefonerna distraherar eleverna och lärare.
12.29
Välkomnar ett förbud, inte en dag för tidigt.
12.29
BRA!
12.31
Barnens frihet!!! Ja det vore ju förfäääärligt om vi tog lite vuxet ansvar för en gång skull i Sverige! Stackars barn ...vad synd om dem....Inga mobiler i skolan, det blir ju som ett fängelse för de små liven!!!!!! Jag blir sååååå matt!!!!
12.31
Mycket bra och positiva effekter av att mobilerna inte används under dagen.
Borde vara praxis i alla skolor.
12.31
Våra barn får lämna ifrån sig mobilen när de kommer till skolan och får tillbaka den när skolan slutar. Så har de haft i ca 3-4 år och inga barn har klagat. Så de funkar kanonbra på skolan.
12.35
Bra, då koncentrerar man sig på lektionerna.Undviker fotografering med syfte att kränka andra.Lika för alla.
12.36
Även om jag själv går i skolan så tycker jag att det är bra. På våra lektioner sitter folk och surfar eller spelar spel på mobilerna utan konsekvenser även när lärarna ser dem.
12.39
Jag som förälder skulle tycka det var till stor hjälp om jag kunde ha skolans regel att "den är förbjuden" i ryggen när jag strider här hemma för deras bästa och välmående! Skolan är dock för feg att få skit om de sätter ner foten och så är de rädda om sin skolpeng förstås och att bli bortsorterade som skola om de förbjuder den.Sorgligt!!
12.41
Bra. Det är viktig att lära sig att man kan fungera utan mobiler under visa aktiviteter (som möten, lektioner, träning mm). Många vuxna saknar den färdigheten och förståelsen att hjärnan behöver återhämtning.
Men det finns även nackdelar. Hur kontaktar man en förälder vid behov av stöttning under dagen?
12.45
Äntligen
12.45
Självklart att det ska vara mobilförbud i skolan, bara normlösa och osäkra föräldrar kan tycka något annat.
12.50
Bra. Bort med mobilerna. Låt barnen växa upp i verkligheten.
12.50
Bra - det borde vara ett nationellt initiativ !
12.50
Äntligen! Det borde ha införts för många år sedan!
12.50
Jag är så förvånad över att frågan om något så självklart behöver ställas. Hur skall eleverna kunna konsentrera sig på arbetet. Har bott Frankrike i 45 år, där tvekar inte skolan en sekund för ett sån förbud. Det kallas sund förnuft
12.51
Tycker att det idag fungerar bra på många skolor. Eleverna lämnar in mobilen när de kommer till skolan och hämtar den när de går hem.
Inlämnandet kan ske till lärare eller annan personal eller att varje elev har ett låsbart fack i klassrummet där mobil och ytterkläder kan förvaras.
Mobilen upplevs som en säkerhetsfaktor för många barn och föräldrar före och efter skolan.
12.53
Förbjud omgående. Statusjakten skulle minska och välbefinnandet öka. Låt ungdomar umgås utan störande objekt.
12.53
Hoppas det blir så på alla skolor i Sverige!
12.55
Mycket bra och positiva effekter av att mobilerna inte används under lektioner och hemma efter K.L 18:00.
12.56
Bort med penna och papper också. Ungdomarna, ja vänner till mig förresten, sitter och doodlar hela lektionerna har jag sett. De lyssnar inte alls på vad läraren säger.
12.58
Mobilförbud är ett stort steg framåt! Många barn och tonåringar utsätts idag för trakasserier via sociala medier och sms. Det har blivit en ny arena för mobbing. En källa till psykisk ohälsa. Vi föräldrar och skolan har gemensamt ansvaret att motarbeta all form av mobbing.
13.02
Så jävla bra
13.02
I många andra länder och regioner i eu är det förbud mot trådlösteknik (pga.hälsorikser) och att använda mobilerna skolorna. I Sverige borde det ha införts för länge sedan. Sverige måste vakna!
13.22
Lägg av! Om en elev missbrukar telefonen får lärare ägera annars kan väll ingen tvinga någon att ge ifrån sin egendom. Enda viset man fick lugn och ro i skolan var att ta på sig hörlurarna och lyssna på musik. Har i alla år använt telefonen till att föra antecknigar på lektioner. Detta har lätt till toppbetyg genom alla utbildningar. Mest för att jag går igenom mina antecknigar i telefonen dagligen. #T9
13.23
Av många skäl: ja till mobilförbud, att ögonen skadas av överkonsumtion är ju bara det senaste goda argumentet
13.31
Mobiler distraherar, bort med dem.
13.31
All fokus på undervisningen!
13.31
På arbetsplatsen också..
13.31
Mycket bra med förbud. Måste vara jobbigt att gå i skolan idag med alla smygfotande och bli filmad hela tiden.
13.31
Ja, till mobilförbud på alla skolor.
13.31
Nej! Jag tycket att skolorna själva kan ta beslut om detta eftersom det kan då anpassas bättre till situationen. Jag tycker dels också detta eftersom detta inte kommer att tillföra något eftersom man ändå inte kan arrestera folk för det.
13.31
Mycket bra, då har eleverna tillfälle att bli sociala
13.31

Självklart!
13.34
Tycker det vore positivt om att skolan ska vara helt fri från mobiler .
13.34
Är grundskollärare och mot ett totalt förbud av mobiler. Mobilanvändningen beror på situationen och vilka relationer man har (tillit t.ex.). Ibland använder vi mobilen som verktyg, ibland kan en elev lugna ner dig genom att lyssna på sin playlist. Är dock för begränsningar, pga. missbruk (chatt som kan leda till bråk eller stör, filma andra, ..).
13.34
Absolut mobilförbud i skolor! Nästan oförståeligt att det inte är förbjudet redan när man vet hur mobiler påverkar vår koncentration.
13.49
Få av mina elever använder mobilerna på lektionerna eftersom det är lättare att använda datorn eller surfplattan skolan lånat ut! Där växlar de mellan att anteckna och kolla klipp, spel och chatt.
13.53
Ja. Se på hur mängder av vuxna vant sig vid att blunda på motorvägen, på trottoarer och cykelbanor.
13.53
Vi avslutar nu chatten för i dag och tackar för många kommentarer och god ton i kommentarsfältet.
13.54
Förbjud mobiltelefon i skolan.