SVT rapporterade · Marmorstein svarar

14.31
Hur ser du på sannolikheten att 21 ledamöter från C och L röstar mot partilinjen i morgon och röstar rött till Stefan Löfven?
Elisabeth Marmorstein: Utomordentligt osannolikt. Det mest troliga är att alla röstar med partilinjen. Sju ledamöter i i Liberalerna har öppet deklarerat att de är emot den här överenskommelsen och hellre vill se Ulf Kristersson som statsminister, men nu har ju Liberalerna fattat sitt beslut och då tror jag att alla kommer att följa det. Att rösta nej som enskild ledamot kan ha ett högt pris och skulle heller inte ge så mycket tillbaka.
14.33
I valkampanjerna lovades höjda pensioner, när kommer det att infrias?
Elisabeth Marmorstein: Enligt överenskommelsen ska pensionerna höjas 2021. Blir det då som Socialdemokraterna lovade den 1 maj förra året handlar det om en höjning på som mest 600 kronor/månad för 1,2 miljoner pensionärer som har en pension på mellan 9000 och 17 000 kronor. Detta beräknas kosta 4 miljarder.

Sedan ska även skatten för pensionärer sänkas ytterligare nästa år så att den här skatteklyftan mellan de som jobbar och de som är pensionärer försvinner helt. 
14.35
På vilka grunder kan man initiera misstroende mot en sittande regering? Kan t.ex. Sjöstedt göra det här - bara för att han ogillar förslag som rör arbetsrätten?
Elisabeth Marmorstein: Ja, det kan han och det har han lovat att han ska göra. Problemet för Jonas Sjöstedt är att det krävs minst 35 ledamöter för att man ska få till stånd en misstroendeomröstning. Jonas Sjöstedts Vänsterpartiet har bara 28 ledamöter, alltså måste han få med sig något annat parti. När det gäller turordningsreglerna i LAS tycker Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna att de bör förändras, så det är inte säkert att han får med sig dem på just den frågan. Men Moderaterna eller Sverigedemokraterna skulle, i anslutning till att Vänsterpartiet väcker ett misstroende, kunna göra det. M och SD har ju mer än 35 ledamöter, då skulle det kunna bli en misstroendeomröstning till Stefan Löfvens nackdel.
 
Men där finns det också ett bekymmer eftersom Jonas Sjöstedt har sagt att han inte vill att det blir en M+KD-regering som är beroende av SD:s aktiva stöd, så det återstår att se om han vågar gå hela vägen den dagen det skulle kunna bli aktuellt.
14.39
Vad blir konsekvensen av en misstroendeomröstning?
Elisabeth Marmorstein: För att riksdagen ska kunna fälla ett statsråd i en misstroendeomröstning krävs det att en majoritet röstar för, det vill säga 175 av 349 ledamöter. Om det är en enskild minister det handlar om behöver den ministern avgå, är det mot statsministern måste hela regeringen avgå eller utlysa ett extra val. En regering kan också under hotet av ett misstroende välja att avgå. Då är det upp till talmannen att återigen föra samtal med partiledarna och då har han återigen fyra chanser på sig för att föreslå en statsminister som tolereras av riksdagen. 
14.42
Björklund säger att anti-V klausulen bara är beskrivning av fakta. Varför skrev man då in den överhuvudtaget?
Elisabeth Marmorstein: För att det var jätteviktigt för hans partikamrater. Sist C, MP, S och L förhandlade havererade det, mycket på grund av frågan om V. Den gången hade Jonas Sjöstedt lämnat in en kravlista till Stefan Löfven, den fick Jan Björklund och Annie Lööf se efter ganska mycket mullrande. Efteråt tyckte de att Stefan Löfven hade uppfyllt Jonas Sjöstedts kravlista - men inte deras. Sedan sa C nej. Den här gången var det nödvändigt att man formulerade detta i överenskommelsen, även om jag tror att alla inblandade visste att C skulle bli ganska arga.
14.46
Om inte jag räknar mandaten fel så får ju inte S, MP, C och L mer än 167 st mandat. Dvs det är ju som Jonas säger. Dom är beroende av Vs röster för att klara nödvändiga 175. Hur kan Annie och Jan säga att dom inte är beroende av V?
Elisabeth Marmorstein: Eftersom de räknar med att Vänsterpartiet inte kommer att rösta, som SD, M och KD, i de avgörande voteringarna, till exempel om en budget. M, KD och SD har 154 mandat. De fyra partierna som nu ska samarbeta har 167, att V skulle rösta med de partierna är inte särskilt troligt. Men det ska inte uteslutas förstås.
14.50
Vilka blir dom nya ministrarna i den nya regeringen, tror du?

Elisabeth Marmorstein: Det får vi veta på måndag. Jag tror inte att Stefan Löfven kommer att göra jättestora förändringar. Han är en försiktig general som inte vill överraska bara för överraskandets skull. Men flera av statsråden vet vi redan nu försvinner. Förutom Heléne Fritzon ska Gustav Fridolin sluta, Alice Bah Kuhnke ska bli EU-parlamentariker. Där finns det redan nu tre lediga poster. En man har talat om ska komma tillbaka är Anders Ygeman som många tror är på väg tillbaka. 

14.53
Om det krävs 175 röster för att fälla regeringen i en misstroendeomröstning kan det väl inte vara så svårt att få fram 35 röster för att få den till stånd!?
@Hans - Hej Hans, nej det svåra är inte att få den stånd, vi har haft nio misstroendeomröstningar i riksdagen, ingen har gått igenom. Problemet är att få ihop 175 röster. V kan initiera en omröstning på tex arbetsrätten när det förslaget läggs fram 2021 men de har bara 28 mandat. Då skulle, i alla fall teoretiskt, SD eller M med 62 respektive 70 mandat kunna väcka ett eget misstroende och hoppas på stöd av V för det. V,SD,M, KD har 182 mandat.
14.58
En budget innehåller ju mer än de överenskomna punkterna, kommer alla fyra partier förhandla budgeten och hur problemaiskt kan det då tänkas vara?
@Emil - Hej Emil, ja tanken är att alla fyra ska förhandla budgeten och det är klart att det kommer bli en del stök med det. Redan under den förra mandatperioden var det hårda budgetförhandlingar mellan MP,S och V och det är, som bekant, partier som har mer gemensamt än de fyra partier som nu ska samarbeta. Men alla verkar fall i det här läget vara väldigt måna om att det ska hålla hela mandatperioden. 
15.01
Varför talas det inte mer om GAL-TAN skalan, bara om vänster-höger? Det är ju tydligt att c, l, mp och även s står nära varandra enligt GAL och att det är viktigare än vänster höger. Men det ser inte m och KD. Kan det i framtiden bli mer prat om gal-tan, inte bara om vänster-höger?
@Rolf - Hej Rolf, jag tycker det har pratats väldigt mycket om gal-tan skalan de senaste åren och hela det här samarbetet bygger ju på den skalan. Men höger-vänster skalan är seglivad och lär finnas kvar även i framtiden.
15.04
Det finns inget avtal (bara minnesanteckningar) mellan Sjöstedt och Löfven, sägs det. Men det finns väl ingenting som hindrar Löfven att föreslå förslag som Sjöstedt vill få igenom (men då framfört av Löfven som ett socialdemokratisk förslag)?
@Janne - Hej Janne, nej, Löfven är förstås fri att föreslå vad han vill i budgetförhandlingar med de övriga partierna. När det gäller tex skattereduktionen för fackföreningsavgiften som försvann med M/KD budgeten så är det ju något som även S tycker är bra. Men det kostar 3,1 miljarder så frågan är hur S kommer att prioritera det jämfört med andra reformer de tycker är viktiga. 
15.05
Varför är inte C och L intresserade av ministerposter? Eller var det aldrig uppe på bordet?
@Micke - Hej Micke, när det gäller C så var det aldrig aktuellt. Lööf har lovat att aldrig sitta i en S-ledd regering och ville hålla fast vid det löftet. När det gäller Björklund så drev han tidigare linjen att L skulle kunna sitta i en S-regering men han fick inte med sig sitt parti på det. 
15.07
Har C och L fått se det dokument som Sjöstedt sade att ingen i media får se???
@HannaGyllensparre - Hej Hanna, det fick de frågor om i går och då hade de inte fått se det. Nu var det ju snarare minnesanteckningar enligt Sjöstedt, ingen överenskommelse likt den som finns mellan S,L, MP och C. 
15.13
Vad innebär det att värnskatten är självfinansierad och inte kostar något att ta bort. Borde inte skatteintäkterna minska?
@Anna - Hej Anna, de som vill avskaffa värnskatten menar att den leder till att människor jobbar mindre pga den extra statliga skatten, det här stöds av en del forskning. Det skulle innebära att om den togs bort skulle antalet arbetade timmar och skatteintäkterna öka. Jag är inte ekonom så jag kan inte avgöra om det stämmer eller inte.
15.19
Om man inte kan enas om budgrten mellan de 4 partietna. Vad händer då S och MP har ju 116 mandat mot 51 för C och L
@anders - Hej Anders, om man inte kan enas om budgeten kan det ju bli regeringskris. Då skulle ju i teorin en M/KD budget kunna gå igenom med stöd av SD, förutsatt att C och L då lägger egna budgetar och sedan lägger ner sina röster som de gjorde vid budgetvoteringen i december. Då kan ju Löfven antingen utlysa extraval eller regera på motståndarsidans budget. Avgå är ju också en möjlighet och då blir det upp till talmannen att försöka få fram en ny statsminister. Han har som bekant fyra försök på sig, annars blir det extraval. 
15.20
Det finns en del tunga krav på ca 80 punkter som V har fått löfte att det skall genomföras. Det som togs bort med M budget var investeringstöd till nya bostäder. Även det måste väl ändå finnas med nu i V kraven?
@Marianne - Hej Marianne, investeringsstödet finns kvar i överenskommelsen mellan C, L, S och MP. 
15.22
Varför är MP underförstådda att sitta i regeringen? Med tanke på det parlamentariska underlaget borde snarare en regering bestående av S + C vara mera intuitivt riktig. Detta antagande verkar ingen ha ifrågasatt.
@Daniel - Hej Daniel, Annie Lööf var aldrig intresserad av att sitta i regering. Ett skäl var att hon lovat att inte göra det, ett annat är att hon hoppas återuppväcka alliansen till 2022. Hade C velat sitta i regering hade de troligen fått det. 
15.23
Om C/L eller V begär misstroendevotum senare under Löfvens regeringsperiod, kan då Löfven hota med att han i så fall begär att ett nyval ska utlysas (vilket särskilt L inte är så intresserade av)?
@Jan-Åke - Hej Jan-Åke, det kan han förstås göra, Det gjorde han ju 2014 vilket resulterade i decemberöverenskommelsen. 
15.28
Hur ser mandatfördelningen ut denna mandatperiod? Måste V rösta ja eller gult(avstå) resten av mandatperioden?
@ArneW - Hej Arne. S har 100, M har 70, SD har 62, C har 31, V har 28, KD har 22, L 20 och MP 16. V kommer inte behöva rösta gult hela mandatperioden, när det gäller voteringar gäller att få flest röster, man behöver inte ha majoritet. 
15.31
Hej,
är det helt kört att Kristerson kan bli statsminister? Elisabeth
@Bosse - Hej Bosse, ja nu kommer han ju inte att bli det. Det skulle krävas att 21 ledamöter från C och L röstade mot partilinjen i morgon och det är ytterst osannolikt. Vad som händer senare under mandatperioden kan vi inte veta. 
15.34
Tror du Anders ygerman blir minister?
@Jerry - Hej Jerry, det pratas i alla fall väldigt mycket om att han ska göra come-back. Han var populär som statsråd och har en stark ställning i S. Å andra sidan behöver Löfven en stark gruppledare i riksdagen, särskilt nu med det här samarbetet med C och L. Senast på måndag vet vi. 
15.38
Kommer MP att få lika många statsrådsposter i den nya regeringen?
@ThorstenSchütte - Hej Thorsten, jag kan som alla andra bara spekulera om detta men jag skulle inte bli förvånad om de tappade ett statsråd och blev fem till följd av att de backade i valet och är riksdagens minsta parti. Det troliga är att de förlorar utbildningsministerposten och möjligen även bostadsministerposten till S för att i gengäld lägga vantarna på infrastrukturposten som ju är väldigt viktig för dem. Men jag vill betona att jag inte vet.  
15.40
Hej Elisabeth, min förhoppning är att ingen från C,MP eller L blir migrationsminister. Tror du att denna realiseras?
@SurendarKumar - Hej Surendar, varken L eller C är aktuella för ministerposter och jag tror inte att S släpper migrationsministerposten till MP. 
15.44
Hej. Efter denna långa tid det tagit för att få en regering, tror jag att inför Euröstningen senare i år, kommer valdeltagandet att bli väldigt lågt. Vad tror du?
@StureSvensson - Hej Sture, risken finns förstås men valet är först den 26 maj, det är väldigt lång tid i politiken. Men valdeltagandet är som bekant alltid lägre i valen till EU-parlamentet. 2014 var det 51 procent. Det är ju i slutändan upp till våra politiker att se till att bedriva en valrörelse som gör att väljarna vill gå till valurnorna. 
15.53
Får Peter Hultqvist fortsatt förtroende?
@Yassin - Hej Yassin, det vet inte jag men om du frågar vad jag tror så tror jag det, ja. 
15.55
Vem blir vice statsminister?
@Yassin - Hej Yassin, det vet inte jag men sannolikt som nu Isabella Lövin. 
16.00
Tror du verkligen att M, KD och SD kommer hjälpa V att fälla regeringen utifall Löfven lägger fram förslaget om marknadshyror?
@GunnarKarlsson - Hej Gunnar, det kan vi inte veta. Av de partier du nämner är SD de som sagt att de inte vill ha marknadshyror. Men de troliga är i så fall att de väcker ett eget misstroende på den frågan eller någon annan fråga och sen krävs det minst 175 röster för att det ska gå igenom. Eftersom Sjöstedts tyngsta argument för att släppa fram Löfven var att han inte vill se en M/KD regering som behöver stöd av SD så är det inte säkert att V kommer att göra verklighet av sitt hot, särskilt inte när förslaget om marknadshyror ska läggas fram först sommaren 2021 då det bara ett drygt år kvar till valet. Men det ska förstås inte uteslutas att det blir så. 
16.07
vad händer med LSS i en kommande regering? Finns det något om att återställa detta i överenskommelsen mellan S, MP, L,C?


















@borje.carlsson@mbox318-tele2.se - Hej Börje, ja det finns en överenskommelse om det. Man uttrycker det som att "alla som har rätt till stöd ska få det". En ny utredning 2021 ska också se över huvudmannaskapet. 
16.08
Hej Elisabeth!
Det spekuleras om ministrar, skrivs endast om S och MP kandidater verkar det som.
Hur funkar det, med C och L då?
De ska ju oxå ingå i den nya regeringen, visst?
Vore spännande få höra hur det kommer att fungera. 😊
@Ebbe - Hej Ebbe, nej C och L ska inte sitta i regeringen. De är stöd- och samarbetspartier till regeringen i riksdagen. 
16.12
När ska dem sänka skatten?
@Mohsen - Hej Mohsen, värnskatte, det vill säga den extra statliga skatt som de med högst inkomster betalar, försvinner nästa år. Övriga skatteförändringar ska man genomföra i en bredare skattereform som vi inte vet så mycket om just nu. Sen ska man också genomföra en grön skatteväxling på 15 miljarder under mandatperioden men hur den ska göras är inte klart än. 
16.13
Kommer talmannen att få sitta kvar ?
@Marianness - Hej, ja talmannen sitter kvar om det inte blir extraval under mandatperioden. Skulle det bli det väljer en ny riksdag en ny talman. 
16.15
Dum fråga men: hur nära är vi marknadshyror?
@Alice - Hej Alice, inga frågor är dumma. En utredning om mer fri hyressättning i nyproduktion ska utredas 2019-2020 och en ny lagstiftning ska vara på plats 1 juli 2021. 
16.21
Åter igen med en druckens envishet måstejag påpeka, är det rimligt att småpartier som Vp och Mp och viss mån CP skall ha så stort inflytande på Sveriges framtid 4% spärren är alldeles för låg vad behövs för att förändra detta till tex 9-12% ?
@GertNilsson - Hej Gert, det som krävs är att partierna vill detta och kommer överens om det. Efter den här hösten kommer det förstås att bli debatt om hur man förändrar regeringsbildningsprocessen för att den inte ska bli så långdragen men att höja spärren till det du föreslår tror jag inte att partierna är särskilt intresserade av. 
16.23
Nu måste jag sluta för den här gången, ledsen att jag inte hann svara er alla. Det är mycket att göra dessa dagar. Tack för alla frågor så hörs vi igen nästa vecka.