SVT rapporterade · Hur påverkas du av att möta hyrpersonal i vården?

En kvinna i Dalarna var i kontakt med vården vid cirka 30 tillfällen och fick träffa 18 olika läkare. En kort tid innan hon dog fick hon diagnosen lungcancer och nu anmäler hennes anhöriga vården. Vilka är dina erfarenheter av hyrpersonal inom vården? Berätta för oss här i chatten och ställ dina frågor till regionrådet Ulf Berg (M) som svarar på frågorna under tisdagen.
17.18
 
 Hör Erikas berättelse om hennes mammas död. "Jag är jättearg", säger hon.
17.38
Nytt omdöme för varje ny läkare.
Finns ingen som kan hållas ansvarig då man skickas mellan olika "händer", alla med sin egen tolkning/utlåtande. För att inte tala om upprepningen av alla symtom som måste berättas om och om igen. Man hinner skaffa sig egen "spetskompetens" om sitt tillstånd innan en vettig läkare dyker upp. Litar inte på läkare idag då det inte finns någon att hinna skaffa förtroende för och som man förhoppningsfullt skulle kunna få återse.
Vi talar trots allt om undantag, men även dessa måste bort. Vi ska ha en bra och patientsäker vård. Tycker att alla som blivit dåligt bemötta ska anmäla detta till Patientnämnden, då kan vi systematiskt jobba med att bli bättre.
17.38
Tycker att det är dags att sluta leva i en fantasivärld. Det är ju uppenbart att det fattas läkare och sjuksköterskor i Dalarna. Och - ja det är ju då himla lätt att säga att man inte vill ha några stafetter. Men vad finns det då för alternativ om man inte vill ha stafetter?
Tyvärr så är nog alternativet att helt sluta med stafetter inte att helt plötsligt så kommer alla tjänster i sjukvården att besättas med ordinarie landstingspersonal utan i stället att läkar- och sjukskötersketjänsterna kommer att gapa ännu mer tomma än idag. Och eftersom färre personal förväntas ta hand om lika många patienter så kommer ännu fler att sluta allt eftersom fler blir utmattade eller hittar andra jobb. Så sluta fantisera om en sådan tulipanaros, den finns inte!
Kan man då inte göra något? Jo det är klart man kan. Ett sätt skulle förstås vara att erbjuda bättre lön och anställningsvillkor till utsjasad personal i Dalarna. Att erbjuda lite mer av trivsel, respekt och uppskattning. Det kan nog behövas och skulle nog framförallt bidra till att man täpper till flödet av personal som slutar, men knog även till att lite fler söker sig till sjukvården i Dalarna. Knappast så att det räcker till att besätta alla vakanser utan stafetter, eftersom det fattas folk i sjukvården i hela Sverige. Men nog skulle det bidra.
Instämmer och ditt sista stycke jobbar vi för att förverkliga.
18.21
Varför kan inte landstingen ge vårdpersonal bra arbetsmiljö, bättre lön och bättre schema så vårdpersonalen vill jobba i landstingen??? Det är inte brist på sjuksköterskor. Om landstingen ändrar allt detta kommer fler att vilja jobba åt landstingen och vi slipper hyra in dyr personal som inte bryr sig så mycket om patienten och då blir många sjukdomar oupptäckt tyvärr.
Sjukvården är sjuk
Vi kommer i närtid lägga förslag för att bli en bättre arbetsgivare. Tycker du gör ett korrekt analys.
19.06
Man måste kunna lita på våtden man får och tar emot. Hälsan är det bästa man har.
Har träffat endel inhyrd vårdpersonal.
Det har visat sig att majoriteten inte visat respekt eller ansvar. Dåliga undersökningar med diagnoser som jag eller vilken lekman som helst kundat ställt och inte visat sig korrekta.
Hyr personal inom vården måste bort!

Vi jobbar för att din önskan ska uppfyllas!
19.06
Det här är väl inte just en personalfråga när den avlidna träffat så mycket vårdpersonal? Det handlar väl snarare om relativt enkla test som man borde vara mycket mer generösa med inom vården. Då hade man ju i tid kunnat upptäcka att blodvärdena avvek och lättare kunnat diagnosticera cancern och sätta in lämplig behandling.
Rimlig uppfattning!
19.06
Alla vill/måste spara pengar ! Så det är ju ”bra ” med hyrläkare för ingen får skulden när något går del. En fast läkarkontakt är ju tvungen och ta någon form av ansvar.

Jag har gett upp! För politikerna säger bara -det fungerar så bra så!
Vi har jobbat 22 dagar, sossarna 92 år! Vi kan väl få några dagar till innan du dömer ut oss?
19.06
Är som ett lotteri,vilken läkare man träffar bedrövligt...
Behövs fler fast läkare så man kan få träffa samma. Vi är inte där idag, men målet är helt klart att detta ska förbättras rejält.
19.07
Vården i hela Sverige när det gäller att få rätt vård i rätt tid av rätt läkare fungerar inte! Väntetiderna är ovärdigt långa och när man så äntligen får en läkartid så får man träffa en mycket mycket stressad läkare som inte har tid eller lägger fokus på att lyssna ordentligt på vad man vill ha hjälp med/söker vård för. Katastrofalt
Vi kommer lägga ett antal förslag som förhoppningsvis ökar tillgängligheten.
19.07
Tänk om en del av summan som idag läggs på hyrpersonal, istället kunde läggas på ordinarie läkare, sjuksköterskor och undersköterskor så att dessa som har kompetens och kunskap stannade kvar. Nej, bättre arbetsmiljö och mer uppskattning åt personalen! Det hade förmodligen gynnat landstingsbudgeten och Region Dalarnas invånare på många sätt.
Det är vår avsikt att göra det, men vi måste minska beroendet av hyrläkare först. Men det är stora pengar, 236 miljoner kronor 2018.
19.13
Stafettläkare på vårdcentralerna gör i bästa fall ingen skada! Har upplevt många stafettläkare och aldrig känt mig trygg.
Vi försöker på olika sätt minska antalet och få egna istället
20.05
Felet är ju att Sverige envisas med att ha landsting. Se till att staten tar över sjukvården och att man på varje sjukhus har en chefsanställd läkare som får äska de bidrag som behövs av staten. Tänk vad pengar som slösas på alla landsting/politiker m.m. som är inblandade. Lokala sjukhus och mera avancerade sjukhus och specialistsjukhus är vad som behövs. Rena vansinnet som det är idag. Alla läkare (och övrig personal naturligtvis) skall också då vara anställda av staten med rejäla löner och förbud mot stafettläkare. Kolla hur det är i andra länder där det fungerar. Har själv fått åka till London för mera kvalificerad vård. Skillnaden är enorm mot hur den är i Sverige
Fungerar polisen, arbetsförmedlingen, försäkringskassan, lantmäteriet, Infrastruktursatsningar, järnvägen mm? Önskar att staten var ett föredöme, men är ej så.
20.15
Jag känner att jag är ingen. För ett år bad jag en stafettläkare hjälpa mig med medicinering för en tidigare diagnos. Hon lovade att göra det, men inget hände. Hör och häpna så mötte jag samma läkare för ca en månad sen och tog då upp samma fråga igen. Svaret blev att hon tyckte att jag själv skulle ta kontakt (ringa) specialist på sjukhuset, Mora. Har så gjort, men så klart var det fel väg att gå. Man ska gå till VC och där få remiss. Det var ju det jag gjorde! Hur fel kan det få bli/vara? Missnöjd kund
Anmäl bemötandet till Patientnämnden, inte ett acceptabelt sätt att arbeta med en patient.
20.15
Är ugn och frisk och har aldrig mött hyrpersonal de få gånger jag varit i kontakt med vården. Den långsiktiga lösningen består givetvis i att tvinga nyutexaminerade läkare att göra AT-tjänstgöring på andra ställen än i storstadsregionerna. Som synergieffekt kommer förhoppningsvis fler specialister kvarstanna. Att vi har en läkarbrist, eller brist på vårdpersonal överhuvudtaget, är en chimär. Det utbildas så många läkare som politikerna vill plus överskott från utlandet till skillnad mot till exempel lärare. Se bland annat Lars Breimers debattartiklar i Dagens Medicin i ämnet.
Vi har ökat antalet AT-läkare och många stannar om vi gör ett bra jobb och visar att vi är en bra arbetsgivare. Du har rätt att det i grunden inte saknas kompetens, men den används många gånger på fel sätt. Därför utvecklar vi vårdnära tjänster och tittar på Visions RAK projekt. Rätt Använd Kompetens
20.15
Vården måste bli bättre ta bort stafett läkare satsa dessa pengar på att anställa läkare. Det tjänar man på i längden både vården och patienterna genom att läkarna känner sina patienter och vet vad de har för sjukdomar och att de blir tryggare.
Instämmer och nu när vårt första år i den nya majoriteten har börjat hoppas jag att vi kan lösa detta på ett betydligt bättre sätt.
06.56
Känner igen mig i fallet även om jag eftrr två mån åkte in akut för att jag intr kunde stå upp Det ryggonda som inte gick över och där dr skickade mig till sjukgymnast var cancer. Är man 55 + har man rätt till en röntgen vid ryggpnt. Rådet jag fått är att man måste kräva det. Ingen tar en gnällande kvinna på allvar. Man måste bråka helt enkelt. Jag kunde ha dött när jag väl själv valde att åka in akut.. Risk finns att läkaren följer sin kvalitetsbeskrivning och då missar de ibland. Bara för att man inte tar blodprov eller sänka.. Jag hade tur som klarade mig.
Skönt att det gick bra, anmäl till Patientnämnden om du anser dig dåligt bemött.
06.56
Är Hyrläkare också ansvariga för bostadsbristen, brist på lärare, antalet människor som tar livet av sig, brist på flexibilitet och oändliga administrativa uppgifter i alla yrkesverksamma. Vad måste hända för att svenska folket ska vakna och reformera det samhälle vi lever i. Titta på Norge, det handlar inte bara om bara, det handlar om avskaffa jantelagen och lämna människor utvecklas.
Delar inte din uppfattning och verklighetsbeskrivning.
06.57
Hur svårt kan det vara att en eller två läkare ber provtagningen ta prover från första början??? Och sen att 16 andra läkare inte gjort det heller... Det är ju skamligt!!! Många pratar om höjda löner m,m här, men vad hjälper det det när inte någon av dessa 18 gjort sitt jobb?? Hade alla dessa läkar legitimation?? Man kan ju undra om dom fått det i ett flingpaket.. Nej ni läkare som är inblandade i detta och andra som har blivit drabbade av er kanske ska fundera på att söka annat arbete och så utbildar landstinget nya fräscha läkare. Ingen absolut INGEN ska behöva gå igenom detta. Styrkekramar till Erich och barnen.
Tyvärr  finns det fog för din kritik och bemötandefrågorna är viktiga. Ärendet kommer redovisas i Regionstyrelsen och utifrån det får vi dra slutsatser om mer måste göras.
06.57
Hur får man en personlig vårdkontakt? Vem ska man kontakta?
Jag bollas också runt och är multisjuk men har aldrig hört talas om en sådan personlig vårdkontakt.
Vi jobbar med frågan för att utveckla och det finns idag inom vissa sjukdomar. Just multisjuka måste vi bli bättre på att ge en effektiv vård, de är några få procent av befolkningen men står för cirka 80 procent av kostnaderna.
06.57
Lunginflammation är ett dödshotade tillstånd med mina sjukdomar, ändå vågar (?) vårdcentralens hyrläkare inte skriva antibiotika utan ger friskvårdstips och på sin höjd värktabletter som jag inte tål utan blir sjukare av. Jag brukar få ligga med lunginflammation tre månader i sträck innan min specialist läkare som har viktigare saker (hjärnkirurgi) för sig fick reda på det och nu hjälper mig med sådant som vårdcentralen borde kunna klara av. Skam! Man känner sig inte trygg med vårdcentralen.
För en amatör låter det som klar felbehandling, anmäl till IVO eller Patientnämnden
06.57
Hyrläkare gör punktinsatser. Det innebär ett sämre ansvarstagande för patienter på längre sikt, och minskar också möjligheterna till utveckling av vården och verksamheten. Vansinniga hyrläkarkostnader medför att andra satsningar får stryka på foten.
Det är dubbelt så dyrt, så visst medför det problem.
07.57
Förbjud stafettpersonal och gynna de som stannar längre. Lägg pengarna på högre löner, bättre villkor och tvinga läkare till utbildning (visst antal timmar per år i årlig uppdatering) för att få behålla legitimationen.
Vi har lyft lönen och vidtagit andra åtgärder, men det behövs mer. Ett förbud tror jag inte på, vi måste bli en bättre arbetsgivare. Ett förbud måste gälla alla regioner för att få effekt.
07.57
Distriktsläkarna i Dalarna varnade för nära 10 år sedan om en kommande allvarlig distriktsläkarbrist och lade fram program för åtgärder bl.a. vid en stor presskonferens. De blev inte lyssnade på av dåvarande landstingsledningen och inte därefter heller - och nu är katastrofen här.
Hej Anne-Marie! Du om någon kan detta. Men nu bedrivs ett projekt att höja statusen och det går trots allt i rätt riktning om än på tok för sakta.
08.31
Min mamma har haft kontakt med flera olika privata hemtjänstbolag och annan inhyrd vårdpersonal. Jag har inget possitivt att säga om deras tjänster.
Vården optimeras bort helt enkelt.
Det är väl helt frivilligt och kan då väljas bort. Våra privata vårdcentraler är dock framgångsrika med över 50000 patienter listade.
08.31
De tar inget ansvar. De slutar efter kort tid när det passar dem. Somliga kan vara otrevliga.
Vi jobbar hårt för att minska antalet stafettläkare. Men många gör även ett bra jobb,
09.30
Helt otroligt och alla ansvariga säger ”ett misslyckande” vi beklagar” ..... men vad händer sedan
Allt fortsätter likadant
Tragiskt för de drabbade
Jag bytte vårdcentral för länge sedan och träffar alltid samma läkare
Jag har begärt att det aktuella ärendet ska redovisas på nästa Regionstyrelse.
09.49
Man mår skit. Inte får man den behandling som man behöver, och behöver i tid! Och sällan slutförs inte behandlingarna korrekt utan man bollas mellan olika läkare, med olika uppfattningar om det hela
 Beklagar dåligt bemötande, anmäl till patientnämnden.
09.49
Är säker inte den enda de missat. Det görs ingen uppföljning när patienter söker vård . Tror att de missade mammas canser då hon sökt i över ett år för sin andnöd . Tyvärr är hon nu borta .
Trist, misstänker då missar så anmäl till patientnämnden. Vi har rutiner för att hela tiden lära av misstagen.
10.08
Va kontakt med både läkare och sjukvårdsupplysning . Hade sån fruktansvärd värk i från hjärt området ner i buken i 8 veckor ingen hjälp . Va till akuten och blev undersökt sa att jag va förstoppad vilket jag inte va visade de sig . Väntade några dagar igen och ringde 117 talade om att de sticker som nålar på ryggen ,De sa är nog inte allvarligt. Väntade ytterligare 2 dagar hade stora blåsor på ryggen och fruktansvärt ont ,ringer sjukvårdsupplysning och berättar och då säger de att jag ska åka till vårdcentralen. Får en tid dagen efter ,många barn och vuxna sitter där tänker hur många smittar jag nu då jag själv misstänkte bältros vilket jag haft tidigare i ena ögat men då fick jag akutvård dagen efter .Men kommer in till en läkare som ska titta han kan ingen svenska utan säger att de är akne ,ber honnom hämta en annan läkare som kan svenska talar bra fast han är ny här ,kändes bra för han sa derekt både till den andre läkaren på hans språk sen på svenska de ser du väll att de är bältros. Läst min journal där står de att jag haft bältros utan komplikationer ,Vad undrar jag 8 veckor innan kunde jag inte gå upprätt 8 veckor efter blåsorna kommit va ett helvete. Har fortfarande känningar fast de är 2 år sedan. Hoppas aldrig vara med om den smärtan igen som enligt dem va utan komplikationer.
Beklagar den till synes dåliga servicen. Anmäl till patientnämnden.
10.09
Skulle man inte kunna ha någon typ av personalpool inom ett län, där man ”lånar” en läkare till en annan ort I länet där behovet är störst? Läkaren i fråga har fast anställning och lön från sitt ordinarie sjukhus/ vårdcentral och ersätts med boende och naturligtvis resekostnader. Fördelen skulle vara att läkarna arbetade i samma län (geografiskt närmare än hyrläkare som reser ibland tvärs över landet), billigare kostnader då lönen är detsamma och bättre uppföljning av patienter samt kontakter med kollegor. Eventuellt skulle samma recept fungera inom flera yrkesgrupper där det råder brist.
Vi har pool inom exempelvis sjuksköterskor och någon form av det hos ambulansen. Kan säkert utvecklas i den riktning du funderar i.
10.11
Jag var tvungen att byta vårdcentral då det bara var somaliska läkare som inte förstod svenska. När jag var tvungen att översätta remisser och såna saker. Som vägrade ta på mig eller lyssna på lungorna och hjärta. Nu är det betydligt mycket bättre. Med läkare som förstår mej. Tack Kvarnsveden vårdcentral.
Läkarna ska ha tillräckliga språkkunskaper.
10.11
Jag var hos en Isländsk stafettläkare som inte kunde läsa diagnoserna på svenska,hur gör dom då när dom ska skriva journalerna? eller finns det översättare på vårdcentralen?
Grunden är att läkaren ska ha tillräckliga kunskaper i svenska.
10.55
Efter alla rapporter om falska utländska läkare så undrar jag, på vilket sätt har Region Dalarna tänkt säkerställa att det här inte händer igen? Har träffat ett antal utländska läkare på min VC. Kunskapsnivån och språknivån har känts låg och man känner stort tvivel om man blir rätt behandlad för det man söker för.
Kanske man också skulle kunna delegera mer till sjuksköterskor. Är fortfarande förvånad över att när man söker för långvarig hosta och förkylning att man först ska in till läkare, som ska bestämma vilka prover som ska tas. Vilka är samma typ av prover som man tagit alla gånger man sökt för typ samma åkomma. Varför kan inte besöket börja med grundläggande provtagning och sen läkarbesök beroende på varför man söker? Skulle inte sjuksköterskan kunna lägga in om grundläggande provtagning före läkarbesöket?
Viktigt att rätt kompetens gör rätt saker. Vi återkommer i närtid med förslag kring detta.
11.28
Det är negativt att ha staffetläkare många av de kan knappt svenska vet ej vad vissa sjukdomar är och man måste nästan vara läkare själv. Arbetar själv inom vården . Tycker att man leker med pengar anställ läkare istället för att hyra måste bli billigare i längden och säkrare för patienterna. Det är inte roligt när man har en åkomma så får man nya läkare hela tiden de gör inte ärenda klart man blir stressad. Man är sjuk men måste vara frisk för att vara sjuk på vc för att få hjälp idag.
Att minska stafettläkaren är ett nationellt program, tyvärr så ökar kostnaderna 2018 jämfört med 2017. Drygt 20 Mkr i ökning. Men vi har i vår plan beslutat om att göra det svårare, vi hoppas det får effekt samtidigt so vi ska bli en bättre arbetsgivare.
12.12
Stafettläkare är ett mindre problem. Det stora problemet är att patienter inte tas seriöst, alla krämpor bagateliseras och man går hem med antingen värktabletter eller ångestmedicin.

Vet inte vad man ska säga för att få en diagnos längre så jag går inte till läkare mer.
Trist att höra.
12.35
varför är det så svårt att få träffa samma läkare när man e sjuk??
Läkarbristen är den största boven, men vi jobbar hårt med att man ska ha en kontakt. Det blir betydligt effektivare och mer patientsäkert.
12.59
Jag skulle vilja veta hur länge Regionen kommer att behöva anlita hyrpersonal. Finns det nån tidsplan för när dom kan va utfasade?
Tyvärr går det trögt. Kostnaderna har ökat med 20 miljoner kronor 2018 och är nu 236 miljoner kr. Ambitionen är nu att kraftigt vända trenden nedåt. Men det kommer säkert vara ett arbete som vi tvingas hålla på med hela mandatperioden. Ibland är det dock bättre att tillfälligt lösa ett problem med hyrläkare, men vi brukar säga att vi ska göra oss oberoende och bara ha när det passar vår verksamhet.
14.00
Var är ambulansen till Rättvik
Den är på gång, inväntar kommunens besked att allt är klart
14.23
Innom psykiatrin är detta farligt. Man får aldrig någon riktig hjälp och får aldrig träffa samma läkare mer än en gång. Vid varje möte får man uppge hela ens sjukdomshistoria då journalerna aldrig blir läst innan mötet. Min sjukskrivning går ut, och gång på gång måste JAG kontakta psykiatrin för att dom har glömt att kalla mig innan sjukskrivningen gått ut. Jag har väntat i flera år på verklig vård men får bara tabletter eller sjukskrivning. Ger snart upp.
Vi har problem, men satsningar görs och av betygen att döma så går det i rätt riktning.
14.24
Problemet med stationära läkare tycker jag fungerar sämst.man pratar mot en vägg å bollas vidare.staffetläkare kan vara rejält mer intresserad av att hjälpa till många gånger.men betalningen av deras arvoden är det som är helt galet..sist jag mötte en läkare på vc som är stationär blev jag hånad å förnedrad å fick min värkmedicin sänkt till hälften av vad jag fick av uppsalaläkaren nån månad tidigare.många har slutat att gå till läkare vänner till mig dom självmedicinerar med det dom behöver å hjälper..jag har 3st kroniska sjukdommar å bollas bara runt är sjukpensionär med barn på 12år fulltid å snart desperat för värkens skull /hasse
Trist och tycker du dig felbehandlad eller fått ett dåligt bemötande, anmäl till Patientnämnden. Bra att du träffat en bra stafettläkare, allt ska inte skyllas på dem.
14.40
Kan du lova att akuten i Avesta blir kvar under din mandatperiod?
Ja
14.47
Det plitas ner oväsentligheter, rena dumheter i journalerna som inte har med vård att göra. Läkare i Dalarna har tyvärr arbetsmetoder som går ut på att hitta på saker om patienter som stämmer överens med de egna fördomarna, säkerligen görs det här också för att friskriva sig ansvar. Därmed omöjliggörs adekvat vård. Jag har sjukskrivits på livstid med en hittepå- diagnos utan att få rätt hjälp av vården vid knappt något enda tillfälle. På landstinget är man väl medveten om situationen, men skiter i det. Man kan lika gärna avskeda allmänläkarna på samtliga vårdcentraler, samt alla psykiatriker och ta in dr. Watson systemet redan idag. Läkare lever högt på förskrivningsrätten, utöka då den hos sjuksköterskor (som gör ett bättre jobb för mindre pengar) och montera ner den uppblåsta statusen i läkaryrket. Läkare med 200.000 kr i månadslön som sitter och gissar sämre än en treåring är totalt vansinne. Min fråga till Ulf Berg: Är verkligen din och landstingets ambition att människor ska kunna arbeta i stället för att sjukskrivas på livstid utan vidare hjälp?
Det är min bestämda uppfattning att många kan jobba med rätt vård och ibland hjälp att hitta andra jobb. Långvarig sjukskrivning är olyckligt o det kan undvikas. Ett jobb man gillar är alltid bra för hälsan jämfört med sjukskrivning där ingen ser mig eller där jag inte behövs.  
15.03
Finns det nagon ärlig statistik om fel i varden och stafett personal/personalbrist ?
Ja det görs mätningar, men det är säkert inte helt korrekta siffror. Men det betalas ut miljardet från LÖF, Landstingens ömsesidiga försäringsbolag. Då är det konstaterade felbehandlingar.
Vi har bra koll på antalet stafetter och kostnaderna för stafettläkarna är 236 miljoner kronor för 2018 i Region Dalarna.
15.03
Jag har det senaste halvåret behövt söka vård vid ett flertal tillfällen och jag måste säga att jag är helnöjd trots att jag träffat flera olika läkare. Man har följt upp, kollat anteckningar o journaler väldigt noga. Vården fungerar också!
Toppen, det finns trots allt många exempel på att det fungerar mycket bra, men det brukar vara felen som debatteras.
15.24
Eftersom de skriker högt i Rättvik om ambulans, när kommer ambulans till Gagnef kommun.
Vissa områden har för dålig passning idag och det ska vägas in i vår utredning. Ej acceptabelt nu.
15.55
Nu stänger vi chatten. Stort tack för alla frågor och engagemang!