SVT rapporterade · Mer kameraövervakning i Södertälje – vad tycker du?

09.44
God morgon! Nu kör vi igång chatten. Kameraövervakningen kommer att öka, och frågan är vad du tycker om det?
09.49
Ja, gärna! Tack!
09.51
Jag tycker att det är bra och det kan komma till användning för en massa saker. Jag har ingenting att dölja för någon annan så jag klagar ej att det ska sättas kameror här och där.
09.52
Det är bra om det används på rätt sätt, men tror inte det kommer förhindra brott.
09.54
Jag tycker att det är bra.

09.57
Det finns väl statistik från andra länder som visar på om det leder till önskat resultat eller inte. Spontant tänker jag att fartkameror har en viss effekt så därför kanske även den här typen av bevakning kan ge goda resultat.
09.57
Kameraövervakning förhindrar mycket stor del av brott mot privatpersoner och butiker. En vanlig medborgare som inte har något att dölja, får det bara bättre.
09.58
Kameraövervakning är alltid dåligt. Vinsten måste vägas mot integritetsintrånget; är det rimligt att filma tusentals oskyldiga personer för att fånga en skyldig?
09.58
Ju bättre övervakning i alla former, ju större trygghet - så självklart skall dom sättas upp.
09.58
Absolut rätt! Borde ha satts upp för många år sedan. Fördelarna för samhället är större än nackdelarna. Har en inget att "dölja" eller om en beter sig normalt, finns ingen anledning att oroa sig för integriteten. Kamerorna ger trygghet för människorna och ett viktigt verktyg för polisen att reda ut brott. Det kan också förebygga brott.
09.58
Jag tycker det är bra att det sätts upp fler kameror, för så länge jag vet att jag inte har gjort något brottlisgt, så har jag inget att frukta för en kamera...
09.58
ja! finns inget att dölja för oss obrottsliga
09.58
Bra.
09.59
Det är på tiden. Skulle ha gjorts för länge sedan.
10.00
Ja! Många år försenat men absolut ja. Fördelarna för samhället fler och större än nackdelarna. Finns inget negativt för "vanligt folk".
10.00
Äntligen! Det borde finnas tusentals fler kameror, överallt. Se på London. Där kan polis följa en brottsling under flykten och ge information till kollegerna på gatan - i realtid...
10.01
hoppas att Polisen vwt hir man ska hantera de och att bilder som tas bli verkligen bevis mot kriminella
10.01
Mycket bra. Minskar antalet brott mot privatpersoner och butiker. Såna brott som polisen vanligtvis lägger åt sidan.
10.03
Toppen! Äntligen ett bra beslut👍
10.04
Äntligen! Nu börjar även vi bli moderna. Gött att man vill motverka brott genom övervakning som t.ex. i England istället för att skydda brottslingars integritet som mentaliteten varit tidigare.
10.05
Absolut, för min del får det finnas hur många kameror som helst. Har man rent mjöl i påsen är det inga problem
10.05
mycket dåligt, det blir bara mer och mer övervakning, folk blir misstänkta till höger och vänster och måste förklara sig, trots att de inget gjort.
10.06
Jättebra! Detta borde även göras i södra Sverige!
10.06
Väldigt uppenbart att majoriteten av inläggen här är skrivna av regeringspersoner som vill inkräkta på min integritet och kolla på mig när jag duschar....
10.07
Jättebra! Den som har ”rent mjöl i påsen....”
10.07
Jättebra förslag!
10.08
Kanon!
10.09
Bra. Upprätta öven ett dna register över alla i Sverige. Buset måste bekämpas med alla medel
10.09
Vad sa Stasi i DDR har man inget att dölja så har man inget att frukta
10.10
Gärna mer aktiv kameraövervakning (alt med algoritm) så att pågående brott kan hindras.
10.11
Kameraövervakning är aldrig bra. Att ge upp sin integritet för att stoppa klottring en gång i månaden är absolut inte värt det. Världen blir mer lik 1984 var dag.
10.13
Jättebra. Gör man inget jävelsskap så har man inget att vara orolig för.
10.13
Värst är det när bostadsrättsföreningen olagligt sätter upp övervakningskameror i trapphusen!
10.14
Äntligen! Det borde finnas tusentals fler kameror, överallt. Se på Kina. Där kan staten ge sociala poäng och straffa folk som typ går mot röd gubbe - Bara bra!
10.14
Det behövs.
10.14
Helt fel. Resonemanget ”jag har inget att dölja, så det är okej” är blåögt. Detta leder till ett creepy 1984-samhälle där det går att se vad alla gör, vem man träffar, var man befinner sig osv. Folk ger glatt upp all frihet för ”trygghet”, men det är inte trygghet att ständigt vara övervakad. Det finns stora pengar att tjäna på att få reda på folks vanor och mönster, och det kommer att komma fram infomation som kommer att missbrukas. Även om man försäkrar att informationen kommer att vara sekretessbelagd nu så kan reglerna ändras, och infomationen från förr finns kvar att applicera de nya reglerna på. Många brott begås i hemmet, och med detta resonemang borde man välkomna kameraövervakning även där.
10.15
Den frihet som de västerländska samhällena har slagits för i mer än fem decennier raseras på två årtionden. Detta kan ENDAST ske p.g.a. att man idag inte förstår och uppskattar hur dyrköpt individuell frihet är.
10.15
Det behövs. De som inte begår brott har inget att oroa sig för utan de känner sig mer trygga.
10.16
Mer kameror, fler väktare och hårdare straff. Allt är bara mot symtomen. För att bli kvitt brottslighet måste vi satsa på välfärd, samhällsengagemang och minskade klyftor.
10.17
Helt rätt, sätt upp flera kameror
10.18
Det är skrämmande att se hur många svenskar som blint litar på att staten aldrig kommer missbruka sin makt. Kameraövervakning ökar statens makt över medborgarna, och makt korrumperar. Vi kan inte lita på att staten övervakar på "rätt" sätt.
10.19
Helt fel. Folk är så lättlurade och ger glatt bort all information om sig själva för att få ”trygghet” (eller typ tillgång till pokéstopp). Många brott begås i hemmiljö. Med ”så länge man har rent mjöl i påsen”-resonemanget borde man ju inte ha nåt emot att filmas i sitt hem...
10.19
Helt rätt. Främst på offentliga platser typ T-bana och järnvägsstationer. Platser med kontanter ska självklart ha kameror. Tänk dig ifall det inte hade funnits kameraövervakning vid terroristattentat vid Drottningsgatan. Polisen kunde agera snabbt och leta efter den avslöjade misstänkt i kameraövervakningen. Jag ser ingen demokratisk hot i att bli bevakade vid offentliga platser. Samma sak händer i Frankrike, Tyskland och England. Har deras medborgares integritet rubbats?
10.19
Jättebra,sätt upp kameror på offentliga platser i alla städer!
10.19
Kan man med aktiv kameraövervakning hindra en pågående misshandel, våldtäkt, bilbrand etc är mycket vunnet.
10.20
Titta på London, mest övervakade staden i världen men folk är inte säkrare där!
10.20
Det är illa när bostadsrättsföreningar sätter upp olagliga övervakningskameror i trapphusen i lugna områden.
10.22
Nu börjar våran frihet försvinna sakta & säkert, inga mer kontanter, övervakning m.m allt bara för kontrollera oss, har inget med kriminallitet att göra, men de behöver de som exempel.. ha de bra
10.24
Ja tack! Mer kameror behövs.
10.27
Behövs säkert!! Sedan skulle vi behöva det i LYSEKIL OCKSÅ!!!
10.27
Tråkigt att utvecklingen har överskridit gränsen. Tyvärr så behöver vi övervakningskameror i ett försök att förhindra brott och hjälpa utredningar om det. Moralen har tyvärr sjunkit alldeles för lågt i samhället. Lösningen borde vara respekt för andra människor, men det ser ut att ligga långt fram idag.
10.29
Om jag blir filmad på gator och torg är full ständigt ointressant.Upp med kameror.
10.30
Självklart och bra med fler kameror på allmän plats. Det ökar säkerheten och framförallt chansen att klara upp brott som begåtts. Terrorbrott, brott i tunnelbana, överfallsbrott, rån osv har kunnat klaras upp bara tack vare kameror på tunnelbana, torg och i butiker.
10.32
Falsk säkerhet och det är inte frågan om ifall insamlad information kommer att missbrukas utan om när den missbrukas.
10.32
Fler och mer kameraövervakning är bra. Annars ser eller hör ingen fast det står en massa folk runt om kring där en brottslig handling nyss begåtts.
10.33
Det är en självklarhet.Upp med kameror.
10.34
Herregud vari ligger problemet, jag har då Aldrig hört någon beklaga sej över övervakningskamera i butikerna som idag finnes i så gott som Alla butiker!! Så vad är problemet??!!!???
10.34
Jag röstar JA på kameror i centrum. Brott som tex buskörning på Nygatan skulle kanske upphöra.
10.36
perfekt varje 50e meter
10.40
Alla nätverkskameror kan hackas och användas av fientliga makter och terrorister. Tänk på vilket otroligt vapen det är i fel händer. Nej tack!
Kameror hindrar inte brott, dom flyttas bara till andra platser som inte är övervakade. Sluta vara så kortsiktiga
10.42
Ja, det är bra. Behöver för säkerhets skull
10.42
Varför satsas det så otroligt mycket på övervakning när bevisligen inte hjälper mot kriminalitetens infall? Detta känns som kortsiktigt tänk. Bättre att jobba långsiktigt kring kriminalitet med barn/ungdomar, enligt mig.
10.43
Absolut ja. Det är de som har något skumt att skydda/gömma som är emot. Med vettig och därmed väl avvägd användning för att värna om allmänhetens integritet så är det enligt min mening helt okej med mer omfattande kameraövervakning i syfte att förhindra och utreda brott.
10.43
Perfekt, så mkt som möjligt.
10.43
Har inget att dölja så gärna mer kameror om detta kan minska ”buset” och göra det lättare att identifiera förövare..
10.46
Att kameror skulle minska mängden brott finns det mycket lite stöd för. Att övervakning och maktmedel mot medborgare förr eller senare missbrukas är mer regel än undantag.

De som säger att "de inte har något att dölja", bör fråga sig om det gäller oavsett vem som sitter vid makten. Maktskiften kan ske fort och drastiskt, det har hänt förr och händer idag på vissa håll.
10.47
Kan en kamera förhindra ett brott så är det alltid värt det. Personligen får dom sätta upp hur många dom vill.
10.49
Jag tycker det är självklart med mer kameraövervakning. Förhoppningsvis kan fler gärningsmän identifieras.
10.51
Kommer man att kunna samköra kamerabevakning och ansiktsigenkänningsteknik i realtid?
Blir det även enklare att samköra bilddata med t.ex. mobildata för att identifiera personer?
10.51
Skicka upp en Satelit med skarp kamerautrustning, parkera den över Sverige och spela in varje större stad och samhälle för senare bruk. Det borde vara avskräckande för brottsliga handlingar.
Integriteten stör i stort sett, enbart de som har något att dölja. För det lär inte bli någon revolution i Sverige som kan utnyttja övervakningen. Många protesterar mot dna-registreringarna, men de som har utomäktenskapliga barn måste tänka på framtiden och inte i nuet.
10.51
De låter ju bra att kunna identifiera människor som gör sej skylldiga till brott Problemet är bara där att släpper inte polisen dom misstänkta fria så gör tingsrätten de fast personen kan ett flera sidigt brottsregister från tidigare Man kan i dag göra nästan vad som helst utan påföljder börjande från ministernivå
10.52
Ju fler kameror desto bättre, kamerorna i sig löser inte kriminaliteten, men är ett av många sätt att bekämpa brott, ju fler åtgärder desto bättre.
10.52
Bra!

Polis och rättväsende måste få
agera för att skydda medborgarna.

Det tjänar hela samhället på.

Annars utvecklas Sverige till ett
mer och mer kriminellt samhälle.

Varje medborgare som blir
utsatt för brott blir traumatiserad.

Detta ger personligt lidande

och stora samhällskostnader.
10.52
Instämmer med flertalet, fler kameror hjälper knappast, problemet är att de som blir gripna för brott får så låga straff. Spelar ingen roll hur många man griper om de släpps ut igen. Men det är ju en bra anledning att skylla på för att övervaka alla. Och de som säger att de inte har något att dölja - som ursäkt till att demontera ner integriteten och friheten kan ju läsa om vad som händer i flera kinesiska städer med social scoring. Jag förutsätter att de även aldrig låser sin dörr, alltid har alla dörrar öppna och gardiner och persienner uppdragna.
10.53
Det stämmer inte att bara de som har nåt att dölja är emot detta. Det värsta brott jag begått personligen är att gå mot röd gubbe. Jag har inte ens pallat äpplen, och ändå är jag starkt emot övervakning. Att hävda att bara skummisar har nåt emot detta är att göra det lätt för sig. Faktum är att många med lite analytisk förmåga som tänker ett varv till drar samma slutsats.
10.53
Tydligt att väldigt många går på bluffen att kameror skulle hjälpa.
Problemet är att det finns alldeles för många kriminella i Sverige idag, och de blir inte färre för att man sätter upp kameror.
10.54
Jag tycker att om man vill gå mot ett övervakningssamhälle bör man titta på hur Kina har byggt upp ett system som kan identifiera via ansiktigenkännande större delar av befolkningen (via övervakningskameror) på mindre än en sekund.

Det viktigaste är vad man gör med all data. Dåligt: man kopierar Kina och sätter betyg på varje invånare (t.ex individer med lågt socialt betyg får ej åka utomlands eller ta lån) Bra: enbart individer som flyr/bryter lagen uppmärksammas via kameror av Polis
10.55
Jag tycker det är bedrövlig at man skal övervakas mer och mer. All forskning visar at man INTE blir mer trygg med övervakningskamror, ej heller at brottstillfällen minskar. Altså har kamrorna liten eller ingen effekt. Ändå sastsar myndigheter mer och mer på flera kameror. Då tänker jag at det hällre handlar om massekontroll än trygghet. Det demonstrerer ju ochså namnbytet från övervakningskamror till at det nu kallas trygghetskamror
10.55
Tydligt att väldigt många går på bluffen att kameror skulle hjälpa.
Problemet är att det finns allt för många kriminella i Sverige idag, och de blir inte färre oavsett hur många kameror man sätter upp.
10.55
Fruktansvärt läskigt att vi håller på att gå i Kinas riktning. Folk som är positiva till detta förstår inte konsekvenserna.
10.59
Varför ska INTE allt som försvårar och förebygger brott samt underlättar för polisen vara ok?
Känns rätt självklart och att bli övervakad på allmän plats skulle göra att även jag själv skulle känna mig tryggare
11.03
Kameror är enbart ett sätt för politiker och makthavare att på ett billigt sätt vilseleda den vanlige medborgaren att något görs mot den allt mer ökande brottsligheten. Det som verkligen behövs är riktiga poliser som syns och verkar ute i samhället. Först då kan den starkt uppåtgående trenden med allt fler brott börja att minska.
11.03
Självklart ska vi ha kameror där brottsligheten finns, gärna mobila som kan flyttas med när buset flyttar sej! Har man" rent samvete" så behöver man inte bry sej.
11.04
Undrar vilken forskning WH( inlägg 10.55) menar när hon pratar om "all forskning"?
11.05
Kameror förbygger till viss del, men såklart finns det kriminella individer som inte bryr sig om de hamnar på film eller ej. Att inte ha bevismaterial i form av film i situationer där det hade gjort skillnad hjälper definitivt inte polis- och rättsväsendet (terrorattentatet på Drottninggatan, har ni glömt hur fantastiskt snabbt det gick att spåra galningen?).
Polisen i Storbritannien använder kameraövervakning i stor utsträckning och jag är helt för det. Om ni på fullt allvar tror att någon har tid att gå igenom allt videomaterial för att övervaka medborgare i störta allmänhet så är ni ute och cyklar. Har själv en roll som granskare och vet att det med en effektiviserad process fortfarande tar timmar att gå igenom materialet från 1 st kamera när man vet vad man letar efter. Om jag inte har något att dölja, vad är problemet i en demokratisk stat?
11.06
Som bevis material är det bra för olika situationer,och för att hitta försvunna personer t.ex.
11.08
Jag är idag redan övervakad av min mobil som i stort sett ser allt vad jag gör. Vad jag befinner mig, vad jag handlar, vilka mina intressen är, vad alla mina vänner heter osv osv. Bevakningskameror som på sin höjd ser en suddig bild av mitt ansikte kommer varken att göra till eller från. Mobilen har redan avslöjat att jag varit på platsen.
11.09
Hur många kameror passerar ni på en dag som ni inte ens ser? 10? 100? Hur många filmar och fotograferar er utan att ni blivit tillfrågade?
11.09
Vem övervakar de som övervakar? Finns processer för att bevara integriteten så inte det som filmas läcks och kommer ut? Hur länge sparas det inspelade materialet. Sådana frågor måste också allmänheten få svar på.
11.10
Vad säger att Sverige kommer att fortsätta vara en demokratisk stat i tid och evighet? Övervakning i kombination med AI och maktmissbruk, thanks but no thanks.
11.15
Integritetsfrågan är i stort sett överspelad idag i och med den kraftiga användningen av mobiltelefonen. Folk fläker dagligen upp sina hela liv på FB, Insta mfl där det i detalj går att följa var de varit, köpt, ätit mm. Att de då skulle tycka det vore känsligt att bli övervakad av en kamera blir då bara löjligt.
11.16
Har man rent mjöl i påsen så har man inget att oroa sig över anser jag.
11.16
Detta är lite som att välja mellan pest och kolera. Och jag landar i att effekterna av kameraövervakning är så pass positiva att jag är för det.
Akilov identifierades tack vare att han fastnade på bild i tunnelbanan. I orten har vanliga medborgare upplevt en klar förbättring och känt sig tryggare efter kameror monterades.
11.16
Polisen säger att de "hoppas" att det skall minska mängden brott. Vet de inte vad de håller på med? Skall myndighetspersoner ha så låg kunskapsnivå att de gissar sig fram i mörkret?
En skrämmande utveckling!
11.19
Det är jättebra med kameraövervakning. Kanske inte alltid avskräcker men chansen att klara upp brott ökar markant.
11.21
Det är inte som om någon kommer sitta och kolla övervakningen hela dagarna och dömma oss. De kommer ju bara kolla på kamerainspelning när det är misstankar om brott i området. Jag ser inga problem med kamera där det är ökad brottslighet.
11.24
Ett billigt sätt att visa ”samhället” att samhället gör något.. som blir kostsamt i längden. Eftersom det är lösningen. Vi vet (genom mängder av forsning inom pedagogik, ekonomi, statsvetenskap och socialt arbete bl.a) varför det i utsatta områden ser ut som det gör, det handlar om utanförskap. Gör VI (samhället) inget åt det så kan kameror sättas upp vid varje stolpe utan att det blir bättre. I allafall inte på lång sikt! Dessutom kan det används för att kontrollera de med skyddad identitet. En liten men sårbar del av befolkningen som är viktiga att ta hänsyn till.
11.24
Den som inte har något att dölja behöver inte bekymra sig.
11.30
Recept på ett riktigt obehagligt samhälle: Tag ett stycke fotografi på valfri person och scanna in detta i datorn. Applicera bildanalys på ansiktet. Låt AI söka igenom övervakningsfilerna efter nämnda nuna. Voila, ditt liv är kartlagt. Var du på fel plats vid fel tillfälle, kanske med fel person? Är du samtidigt rik, eller kanske en inflytelserik politiker eller tjänsteman med makt? Gratulerar, du kan nu utpressas lätt och galant.
11.35
Det är inga mänskliga ögon som kommer att följa vad som sker i kamerorna. Allt kommer att övervakas av en AI som analyserar en persons rörelsemönster etc och i kombination med de uppgifter som personens mobiltelefon och dess övriga historia avslöjar avgör om något hot föreligger. Om exempelvis en person tidigare dömts för snatteri kan systemet varna när denne går in i en affär eller köpcentrum.
11.40
Vad är nästa steg, när det visar sig att kameror inte räcker för att människor ska känna sig trygga? Chippa alla?
Lägg resurser på att leta efter dem som riskerar hamna fel och behandla där. Eller varför inte informera mer om risker och sannolikheter för dem som är rädda...
11.40
Du som håller på med sociala medier är ju redan övervakad och ägd av alla de olika plattformar som ju faktiskt äger ”dina” bilder. Tänker man på sådant i sammanhanget. Nej. Det är ju nöjen...
11.41
Skulle man även kunna samköra information även från t.ex. vägkameror och flygplatser för att kartlägga personers rörelsemönster?
Möjligheterna är svindlande. BBC hade ett inslag om detta redan 2017: "In Your Face: China’s all-seeing state".
USA eller Kina har omfattande kunskap inom området och kan säkert bidra med know-how och lämpliga tekniklösningar.
Problemet med kameraöverakning är dock att det inte nödvändigtvis förhindrar brott, men det kan däremot hjälpa till att lösa brott och kartlägga personers rörelsemönster.
11.42
Sociala medier äger dig redan. Provocerade? Jag tycker det är värre. Du vet inget om vad som händer med ”dina” bilder på dessa medieplattformar.
11.43
Förstår inte vad vissa som är emot kamera övervakning är oroliga för? Att dem ska bli påkomna att peta i näsan på ett torg? Är man oskyldig kommer man gå obemärkt förbi. Dessa är till för att förhindra och lösa brott. Se bara till England, bilkameror efter vägarna som direkt registrerar bilar som inte är skattade/försäkrade eller stulna. Man kan se misshandel i kameran och direkt skicka personal till plats och följa gärningsmannen, finns så mycket positivt med kamera övervakning, finns inget som är dåligt med detta. Vad är folk så otroligt rädda för ska ske? /En som är för kameraövervakning och DNA register.
11.44
De som är för sådan här övervakning är rädda för att utsättas för brott av sina medmänniskor som man inte litar på. Däremot är man mer än villig att låta en liten grupp maktfullkomliga människor ha total kontroll över alla aspekter av medborgares liv.

Det har väl aldrig slagit fel förut? Tänk om alla forna diktaturer haft sådana tekniska hjälpmedel som finns idag? Skrämmande tanke.

Som flera sagt innan, det är inte människor som tittar på filmerna utan AI som kommer samköras med många andra datakällor för att avgöra hotbild.
11.44
Jättebra med mera kameraövervakning den som sköter sig vilket är dom flesta har ju inget att frukta
11.47
Sätt upp kameror på alla platser där de kan göra nytta
11.48
Sven, gäller det även de övervakade och förtryckta människorna i Kina?
11.49
Skulle de svenska myndigheterna kunna samköra informationen även från t.ex. vägkameror och flygplatser för att kartlägga personers rörelsemönster?
Möjligheterna är svindlande. BBC hade ett upplysande inslag om detta redan 2017: "In Your Face: China’s all-seeing state".
USA och Kina har omfattande kunskap inom området och kan säkert bidra med know-how och lämpliga tekniklösningar.
Problemet med kameraövervakning är att det inte nödvändigtvis förhindrar brott, men det kan däremot underlätta efteråt.
11.52
John! Du slog huvudet på spiken där! Det är skrämmande hur lätt folk går med på att avstå från den frihet som så många dött för att få.
11.54
Alla medel måste prövas för att komma till rätta med otryggheten ,kriminalitet m.m. i Sverige.Förstår inte vad etablissemanget är rädda för.Ger övervakningen ingen effekt är det ju bara att släcka ner.Sverige måste våga vara handlingskraftig och sluta prata tomma ord och ge löften till folket som inte uppfylls!
11.56
Jo jag tycker det värker bra bare tråkigt med så dårlig kvalitet.
Det koster så lite så få upp cameraer vart det behövs plus lite till, har du rent mjöl i påsen då är det bra med karaer.
11.59
Mycket positiv utveckling.
Kriminellas integritet har värnats alltför länge.
På skötsamma och brottsoffers bekostnad.

12.01
"Den som inte har nåt att dölja behöver inte oroa sig." Inte nu kanske, men vad händer om fem-tio år. Vad händer om någon hackar sig in och får tillgång till systemet? Vi sänker garden successivt mer och mer. Plötsligt har vi kameror i hemmet också. 1948 känns inte så osannolik ändå.
"Jag har inget att dölja" är en idiotisk sak att säga, när man inte ens vet vem som tittar, eller vad dem letar efter.
12.04
*1984, Orwell
12.04
Bara positivt med mera kameror.
Har man rent samvete , så bryr man sej inte .
12.04
*1984, Orwell
12.04
Jag och många medborgare i Sätra och Skärholmen och Bredäng har gjort minst 88 medborgarförslag föra året om kamera övervakningen och anser att det är livsviktigt. För stor narkotika försäljningen och misshandel och vapen på ungdomar och förskjutningar. Sedan SL införde försvann över 80 procent av kriminella från tunnelbanan. Sedan Terror mot Drottninggatan så hitade man förövaren genom SL kamerorna . Hade dom inte funnits så hade det varit som palmeutredning utan att hitta den som gjorde. Kamror skall fram för allas liv och säkerhet. England klagar inte i London.
12.05
Jag tycker det är skrämmande hur lätt vi går med på att ledas in i ett mer och mer övervakat samhälle......
12.06
Framför mer kameror som dom har i England. Har man rent mjöl i påsen så fritt fram med dom.
12.07
Fram för mer kameraövervakning. Jag har rent mjöl i påsen så jag bryr mig inte om att polisen ser mig. Personligen hade jag gärna även sett att polisen även fick drönare som automatiskt kan stiga till en viss höjd och sedan gå ner för att automatiskt byta batteri, så att man på så vis får ett fågelperspektiv. Det borde vara guld värt att kunna föregå en gärningsman i stället för att behöva jaga honom.
12.08
Behövs mer kameraövervakning i trafiken- speciellt
in- och utfarter till/från större vägar.
Kriminella är bilanvändare i stor utsträckning.
Då kan polisen logga klockslag och reg.nr för att
hitta misstänkta i samband med brott.
12.09
Fram för mycket mer övervakning.Har man rent mjöl i påsen så behöver man inte vara orolig som vissa andra.
12.10
Mer kameror så vi får ett slut på det kriminella övertaget. Det är människor som gör ett aktivt val och blir kriminella och då ska givetvis alla medel användas som samhället kan uppbringa. De som är mot övervakning är väl endast jurister och möjligtvis dom kriminella själva. Kör hårt.
12.12
Ger kameror nytta sätt upp de! Att de filmar när någon petar näsa gör väll inget (om man inte delar videon på sociala medier iaf). En kamera ser inte mindre än vad en ordningsvakt gör...
12.18
Uppklarningsprocenten av brott är alldeles för låg idag.
Jämför med UK och US där kameraövervakning
förekommer överallt idag Även privata aktörer kan fritt
installera kameror för att skydda sin egendom.
Denna kan polisen "gratis" utnyttja i samband med brott,
Kallas win-win.
12.18
Helst vill man ju inte ha kameror men nyttan väger tyngre. Kameror har redan visat sig minska kriminaliteten och jag kan tänka mig att många skulle känna sig tryggare i vissa områden om dom vet att det finns kameraövervakning.
12.21
Superbra så länge det sker under kontrollerade former-
12.27
Kameraövervakning löser inte grundproblemet i samhället och i familjesituationer.
Brottsligheten i förorter har inte minskat enligt en äldre artikel på svt.se.
www.svt.se

Satsa på att ta hand om barn och unga i tidigt stadium så blir resultat på långsikt.
Kanske tom innan första brottet!
12.28
Jag är en laglydig medborgare.
Kameror är inget jag fruktar
Tvärtom..
12.28
Perfekt, har man inget att dölja är detta ett bra sätt.
12.28
Vore bättre att jobba i samhället för att minska viljan/motivatione att begå brott initialt. Snarare än att medborgare ska avstå ifrån att skada någon pga risken att fastna på film....
12.29
Håller med Patrik här, helt rätt.
12.33
Om kameraövervakning finns så registrerar det bara att något händer och tills blåljuspersonal noterar detta och kommer får man ändå försöka hantera situationen själv så gott man kan.
Om den ökande otryggheten anses vara ett problem så kanske politikerna även bör överväga att tillåta pepparspray o. dyl. till självförsvar såsom i andra länder?
Exempelvis Danmark tillät pepparspray efter årsskiftet. Polisens resurser är ändå begränsade och responstiden varierar kraftigt inom landet.
12.34
Jätte BRA ! Äntligen - Genialt beslut
12.36
Om professionen dvs polisen menar att kameror är ett
viktigt och nödvändigt verktyg för brottsbekämpning bör
vi lyssna på den.
Ideologiska skygglappar hör inte hemma här.
12.43
Genialt ! Äntligen på gång trygghet som filmas på våra gator . Fantastisk BRA
12.45
Bra,då är det ju lättare att se vilka förövarna är!!Alltså tryggare!!
12.46
Enormt naiva personer här som tror att man till 100% kan lita på de som har makten. Visar på att man inte har en aning om hur historien ser ut eller vad som sker i ens omvärld.
12.47
Benjamin Franklin sa en gång: "Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety." 
12.48
Det helt ok, ingen fara med integritet, filmer sparas i 3 månader. Sedan rullar en ny sektion över.
12.51
Kameror är inget vi skall hava i vårat samhälle. De tillbringar endast en skillnad i makt mellan samhällets pöbel och den polisära övermakten. Integritet kommer inom en snar framtid enbart vara ett forntida koncept som vår ungdom ej får njuta av.
12.54
Det är en självklarhet, så många som möjligt för att stävja ”skräpet” på gatan,.
12.59
Jag tycker man ska komma ihåg att majoriteten av de som kommer övervakas är personer som inte är misstänka för brott. Är det rimligt stt göra inskränkningar i oskyldiga människors integritet?
12.59
1984, Orwell. Skrämmande på riktigt. Man klarar inte av att lösa den kriminella problematiken och inför kameraövervakning som en förevändning att övervaka oss alla.
13.00
Jag vet bara att det blivit mer, långt mer än vad som lagstiftningen var från början och det som jag då, tyckte var ok! Känner mej maktlös och kan inte påverka.
Vad jag förstod så finns det nu ett kryphål, planerat kanske från början, som gör att tillstånd för uppsättning inte krävs.
Jag tycker det är jobbigt och känner en övergivenhet och otäckt med en ökad övervakning.

Jag tror inte att detta hjälper någon i stor utsträckning.
Anders Jacobsson
13.02
Behövs inte och det var annat som bestämdes från början.
Otäckt med denna ökade övervakningen inte alls bra för någon.
Kanske är det annat vi ska fokusera på !
/Anders J
13.02
Helt rätt för mig kan de sätta upp 1000 kameror, har inget att vara rädd för. 😃
13.09
Folk verkar inte tänka längre än näsan räcker. Magkänslan är kanske ”bra, ta fast slöddret!”, men sen måste man fundera lite mer på vad som händer när man kopplar ihop artificiell intelligens med övervakningen och plötsligt kan följa en persons minsta rörelse. Vem ska ha tillgång till denna databank? Hackare kan ta sig in, kartlägga folk och använda informationen för olika syften. Folk kan uppenbarligen inte motstå att peta i sina anhörigas sjukjournaler och liknande, vad händer när allas hela liv spelas in och kan följas med hjälp av AI?
13.12
Kan man se vilka och hur bus och brott begås är det helt ok. Har man rent samvete så får gärna kameror finnas för mig. Känns inte som integrenskränkande. 👍
13.16
Jag personligen tycker att det är bra med fler övervakningskameror i Stockholms område,
13.18
Alla som inte har något att dölja borde väl vara helt tillfreds med detta tycker jag. Har du fuffens för dig på något vis (oavsett vad), kan det säkert upplevas som kränkande.
13.20
Helt okey med övervakningskameror
13.21
Jag är väldigt för kameraövervakning. Se på London hur bra det funkar och hur de kan spåra upp brottslingar i realtid eller efteråt, följa händelser hela vägen tillbaka till det som skett. Nej, fram för mycket mer kameraövervakning. Är du oskyldig har du inget att dölja och därför är du inte heller av intresse för staten.
13.21
Absolut mer kameraövervakning , titta på England , de flesta brotten löses snabbt tack vare deras CCTV som finns överallt.
13.23
Hej, att ha mera övervakning kameror ska höja medborgarens säkerhet och sänka infraktionaliteten.
En stor JA för det!
13.25
Det är en viktig del i arbetet med att klara ut, och förhoppningsvis bidra till en minskning av nya brott. Den som är emot nya och fler kameror har förmodligen något att dölja.
13.25
Äntligen, inte en dag för sent!
13.25
Brott löses med fler poliser och utredare, inte anmälningar som läggs på hög.
13.28
Äntligen! Och inte bara i Södertälje... fortsätt i alla städer.
13.28
För att skydda integriteten skall man reglera vem och i vilka situationer kamerainfon får användas! Att begränsa antal kameror gynnar endast brottslingar
13.28
Poliser och utredare löser brott ute fler kameror. Fler kameror och få poliser = anmälningar som inte klaras upp
13.33
Inte en dag försent hoppas det hjälper att klara fler brott och man kan blir tryggare i SVERIGE.
13.35
Äntligen! Dags att samhället slutar att skydda massa kriminella med flera kameror. Hoppas på ännu flera kameror för det behövs för att komma åt och göra livet surt för kriminella!
13.36
Spånga är ett bra exempel där kameror verkligen behövs. Hoppas att det blir flera st där
13.38
Tycker att det är dåligt, fuck Dehär. Att hela tiden bli filmad och veta att folk ser vad du gör är lite skrämande
13.38
Hoppas det blir över hela landet så poliserna klarar fler brott. Sverige har blivit otryggt land tyvär
13.38
Nu stänger vi ner kommentatorsfältet för den här gången. Tack alla för era åsikter!