SVT rapporterade · Hur tycker du att skolan ska hantera elever som begår brott?

Tack för alla era kommentarer! Chatten är nu stängd.
18.31
Det är klart att det skall polis anmälas .man måste lära barnen var gränser går .annars får vi anarki ,och lurar dom att tro att man inte behöver bry sej om lagar och förordningar.det man lär sej som barn hänger med i resten av livet ..
18.34
Dummaste jag hört - klart att brott i skolan av elever ska anmälas !!
18.36
Jag tycker det är fel. Gör inte skolan det så ger dom signalen att det är Ok att begå brott. Det händer iallafall inget. Alla måste ta sitt ansvar till detta. Familj, skola, vänner osv. Det ska kosta eller svida att göra fel och löna sig att göra rätt.
18.39
Brott i skolan ska anmälas till polisen.
18.39
Såklart allt skall anmälas problemen skall tas tidigt
18.39
Vad lär dig föräldrar och elever av detta?
18.39
Per: som 10åring kanske det räcker med annat straff. Jag är säker på att de inte får en guldstjärna när de gör dessa dåd.
18.39
Naturligtvis ska de anmälas! Gör inte skolan det, skulle jag som föräldrer göra det. Vilka dumheter!!!!
18.39
Självklart skall alla brott som begås i skolmiljö polisanmälas
18.39
Självklart att ett brott ska anmälas och att det får konsekvenser.
18.39
Självklart att lagbrott skall polisanmälas! Skolan skall väl inte signalera att brott är ok!?
18.39
Begår någon ett brott så skall det anmälas.
18.40
Skolan ska inte vara en frizon för kriminella handlingar. Har man begått ett brott så ska man polisanmälas oavsett om det är i skolan eller någon annanstans.
18.40
Självklart ska brott anmälas.
18.40
Självklart ska brott anmälas.
18.40
Klart att ungar som gör kriminella handlingar ska polisanmälas! Låt dom inte utväcklas till samhällsfiender!
18.40
Givetvis skall brott i skolan polisanmälas liksom andra brott i samhället.
18.40
Jätteviktigt att anmäla! Vi har ett samhällskontrakt där det inte finns utrymme för att se mellan fingrarna med brott, särskilt när det gäller unga.
18.41
Det är klart att alla brott i skolan skall anmälas.
Den ungdomen/barnet skall få hjälp för inte fortsätta att begå brott. Välja rätt väg i livet
18.42
Nu kommer brotten att öka.
Sopa inte under mattan, ta tag i det i tid.
18.42
Förbjud dem att använda internet :) Funkar för mina ungar, en mobilfrihelg är en konsekvens de inte klarar...
18.42
Klart att brott ska polisanmälas oavsett ålder. Annars kommer barnen inte lära sig att man inte får begå brott.
18.42
Alla brott ska polisanmälas. Yngre barn som begår brott bör få hjälp av socialen.
18.42
Klart alla brott skall anmälas oavsett plats och ålder.
18.42
Brott i skolmiljö skall polisanmälas precis som i all annan miljö! En viktig signal som inte får tas bort under några omständigheter!
18.42
Det centrala är föräldrana. Får de unga inte stöd och normsättande hemma hjälper inget annat.
18.43
Skicka hem dessa från skolan om inget åtgärd finnes och tillrättalägga uppförandet? De måste välja sköta sig och få undervisning eller vara hemma! De skulle i sista hand omhändertagas och få lära sig hyfs och respektera andra inom omsorgen?
18.43
Inte en fråga man kan svara antingen ja eller nej på. Första frågan är vad som är ett brott? Vid smärre förseelser kanske ett samtal med föräldrar och elev kan vara tillräckligt. Hänsyn måste också tas till elevens ålder. I övrigt är jag inte emot att brott anmäls.
18.47
Brott som begås av skolungdom i skolan skall polisanmälas!!!
18.47
Eleven ska polisanmälas. Hemförhållanden ska undersökas. Eleven ska stängas av minst en vecka. Allvarligt brott ska betyda byte av skola.
18.47
Om misstanke om brott föreligger så är det polisen som har kompetensen att skapa klarhet i situationen. Sedan blir ju påföljder i regel en fråga för socialtjänsten. Har ett brott ägt rum finns ofta ett eller flera brottsoffer, vars rättighet ska beaktas.
18.53
Håller med de flesta här.
Alla brott ska anmälas oavsett ålder osv
18.53
Det var det dummaste jag läst sen Internets födelse, brott ska anmälas!
18.53
Jag tycker skolorna ska ha undervisning
Där dom tittar på stoppasabbet
18.54
Man ska anmäla brott som är allvarliga, kontakten med föräldrarna är viktig. Finns det ingen bra relation med föräldrarna som ska man koppla in socialen. Är nog så tyvärr att elever som begår brott inte alltid har bra hemförhållanden. Ibland är det ett rop på hjälp något man ska vara uppmärksam på. Varit med om en elev som begick ett brott och det var ett rop på hjälp, eleven var själv utsatt för brott i hemmet. Brottet han begick blev hans räddning.
18.54
Äntligen! Självklart skall små barn inte polisanmälas (eftersom polisen ändå inte utreder brottsliga gärningar begångna av inte straffmyndiga annat än vid allvarliga brott) utan socialtjänsten skall underrättas så att barn och familj kan få hjälp om de behöver. Det är jag som ligger bakom jo-anmälan och jag är så glad och stolt över att de äntligen tagit till sig av vetenskap och beprövad erfarenhet!
18.55
Barn behöver fostras till ansvarstagande medborgare i samhället. Då behöver de tidigt lära sig att elakartat beteende får negativa konsekvenser.

Genom att tolerera brott i skolan sänder samhället en tydlig signal: Starkast och Kaxigast vinner. Använd gärna våld för att hävda din makt - det får inga negativa konsekvenser för dig. Bara för ditt offer. Du är såå Cooooool!

När barnet sedan fyller 18 år och går ut i samhället med attityden ”Ughh mig! Jag är stor och stark och gör som jag vill!”

Med stor förvåning upptäcker det nyvuxna barnet att samhället inte alls tyckte han var Coooool när han döms till fängelse.

Lär ungar att lyda - i tid!
18.55
!? ? Ja men tänk till. Ibland kan det bli fel.
19.01
Det " daddas " för mycket med dagens barn och unga .
Föräldrarna måste ta mer ansvar för sina barn !
Sluta jobba 24 / 7 och var hemma med barnen !
19.10
Det är viktigt att stoppa alla sorts brott så tidigt som möjligt. Barn måste lära sig konsekvenser av sina brottsliga gärningar i ung ålder. Ostraffat brott sänker fel signaler dvs. att barnet får fortsätta med det. Och hur mår de barn som är utsatta för brott i skolan om brottsling går ostraffad?!
19.10
Ni som tycker att det är bra, vad tror ni att polisen gör annat än att skicka ärendet vidare till socialtjänsten. Ingenting, kan jag berätta. Det är inte polisens uppgift så det är bara ett slöseri med polisens resurser samt att ALL forskning visar att det är kontraproduktivt att stämpla små barn som kriminella.
19.11
Allvarliga brott ska polisanmälas oavsätt ålder kön plats eller mängd! Så det så.
Annars kan vi skippa rättsväsende. Skolan är platsen där unga lär sig och influeras av sin omgivning såg nån statistik på mer än 50 % av elever var rädda för att gå till skolan och dess oårdning och stök detta är grogrund för mobbing utanförskap och behov av att hävda sig som leder till brott alltså polisanmäl. OBS En rädd elev orkar inte lära sig! Polis behövs då och då i skolor!!!!
19.11
Brott ska polisanmälas! Finns det oro för barnet ska soc kopplas in. Polisanmälan är även bra som väckarklocka för föräldrar som inte ser efter sitt barn. Tur iaf att lärare är fria att gå vidare med polisanmälningar och socanmälningar oavsett vad rektor anser. Kommer bli många bilbränder och vår krog och bar om inte vuxenvärlden sätter gränser.
19.11
Brott ska polisanmälas. Hur ska annars brottsoffrets rättigheter tillgodoses? Alltför många barn har i alltför många år fått leva med trakasserier, misshandel och mobbing utan att förövarna straffats.
19.11
Anmäl direkt allt annat är ett svek mot den eller de som blivit utsatta för brottet.
19.19
Bara för att man inte polisanmäler betyder det inte att man inte vidtar åtgärder. Det viktiga är ju att det hamnar där det hör hemma. Polisen är helt enkelt inte rätt myndighet.
19.19
"If you can't do the time, don't do the crime"
Ett bra citat från USA och det är vad det
hela skall handla om. Om ett brott inte ses
som ett brott blir det ju laglöst vilket är fel
tänkande till barn/ungdomar.
19.19
Det brister i hela samhället då barn varken respekterar varandra, föräldrar eller andra vuxna! Gör militärakola av alla skolor alt ha uniformer så dem lär sig att ha en liten gnutta ansvar hemifrån. Kanske inte är hela lösningen men vad ska polisen göra? Springa runt och jaga småbusar på tonårsnivå istället för att ta tag i grov kriminalitet på andra ställen i samhället.
19.25
Att man ska visa att det ger konsekvenser och att de inte fortsätter. Man behöver inte polisanmäla det första utan ta några åtgärder t.ex inte föröka med på utflykter, friluftsdagar eller något annat roligt. Man ringa hem till föräldrarna om det inte händer något kanske omplacera personen eller byta klass.
19.25
Om det handlar om någon under 12 som begått ett "lindrigt" brott så kan man tänka sig att det räcker att kontakta socialtjänsten.
Har förövaren fyllt 15 ringer man givetvis polisen.
Däremellan är det inte lika självklart.
Jag kan tänka mig att tydligare riktlinjer behövs för skolor i hela landet.
19.31
Elever som begår brott ska behandlas precis enligt den lagstiftning vi har, för dem som är straffmyndiga och för dem som är yngre.
Något annat blir absurt.
19.39
Slappare och slappare för varje år, sluta nu.
19.46
Detta ger fel signaler. Lärarna får det inte lättare om eleven inte får straffas för ett brott.
Bedömningen vilket brott det får göras från fall till fall.
Detta är mycket viktigt!
19.46
Nolltolerans ! Varför något annat när vi har en lagstiftning i Sverige som vi alla är ålagda att följa!! Arbetar själv i skolan och anser detta vara självklart!
19.46
Många av de barn som polisanmäls av skolorna är barn i behov av särskilt stöd som inte får det. Små barn i frustration, barn som har bristande impulskontroll, där skolan brister. En polisanmälan hjälper inte dessa barn på något sätt. Om man är intresserad på riktigt kan man tex läsa Anne-lie Vainiks avhandling ”polisanmälningar i skolan” eller Hejlskovs artikel ”om nolltolerans och polisanmälan”. Fast jag får uppfattningen att många här inte så mycket går på fakta som på primitiva känslor.
19.52
Kriminella handlingar som sker inom skolans väggar är lika kriminella som om de sker gatan. Skolan arbetar vidare med sina uppdrag inom skolan men handlingen ska polisanmälas. Definitivt för högstadie-Och gymnasieelever!
19.52
Bra att den nya skolmyndigheten skrotar den gamla policyn. Fullständigt idiotiskt polisanmäla varenda förseelse! Låt polisen lägga sina resurser där dom behövs istället för att jaga mina och andras ungar. De flesta barn gör dumma grejer och ska absolut ta konsekvenserna för det. Men inte ska dom behandlas som brottslingar för det.
19.55
Pernilla skriver om att ”alla undersökningar” visar att polisanmälningar mot minderåriga är kontraproduktivt osv. Det är spännande då det forskningsunderlag som min Kriminalvårdens verksamhet bygger på visar på helt andra effekter. Med 20 i yrket inom kriminalvården är det snarare kontraproduktivt att inte anmäla olika typer av brott oberoende av ålder. Har vi inte kontroll över de små sakerna så har vi inte kontroll över de stora.
20.06
Men visst så ska det bli ännu mindre krav i skolan.. 😖
Ett brott är ett brott, även i skolan ska nolltolerans gälla..
Slutar vi anmäla brott så når vi bara en fin statistik att visa upp i ett kollapsat samhälle..
20.06
Klart att dom ska straffas, måste få slut på eländet nu, inte senare,
20.06
Självklart ska alla brott i samhället anmälas, oavsett var de sker. Skolan är ingen frizon från lagen.
Och parallellt kan socialtjänsten kontaktas för att stöd kan ges. Göteborg har ett bra samarbete skola- polis- socialtjänst, varför bryta det?
20.06
Elever måste lära sig vad som är rätt och fel och förstå att det blir konsekvenser av deras agerande. Offer och andra elever runt omkring måste också se det. De kommer aldrig att förlåta de mähän till vuxna som inte tar ansvar när brott begås.
20.06
Vi har en myndighet som är utses att sköta brott, låt dom avgöra vad som ska till soss och vad som ska till utredning och så kan skolan ägna sig åt utbildning. Jag har sett fall där barn med behov också blivit hjälpta av en anmälan.
21.24
Jag personligen tycker att barn som utsätter andra ska polisanmälas. Jag har varit med om mobbning rätt grovt men vi gjorde aldrig någon polisanmälan och det ångrar jag. Hans beteende var inte ok. Och att kasta snöboll ska inte räknas som pojksteck. Det kan få allvarliga konsekvenser om personen i frågan är rädd för snöbollar.
21.24
Jag avser då anmälningar mot små barn, vilket är det vi diskuterar här. Om du läser artikeln av Hejlskov som jag refererade till så ser du att jag inte hittar på.
21.24
Bara för att unga inte är straffmyndiga är det fel att sopa dessa förseelser "under mattan". Då kommer de ju inte ens med i statistiken och ger Polis och beslutsfattare fel signaler. "Eftersom det händer så sällan så behövs ju inga resurser till bekämpning av detta icke-problem". Det måste dessutom vara bäst att "filtrering" endast utförs på en plats, hos Polisen !






isen
21.25
Undrar hur många som kommenterat här det är som inte håller hastighetsbegränsningarna utan ligger på lite emellanåt, samtidigt som de skriker sig hesa om att barn ska bestraffas till underkastelse??

Dubbelmoral från medeltiden någon?
21.26
Många av er som kommenterar att barnen måste straffas, ta konsekvenser, inte daltas med etc. Ni är med på att vi pratar om barn under 15 år va? Som alltså inte är straffmyndiga. Som inte kan straffas via rättsväsendet. Där alltså varken polis, åklagare eller domstol kan göra nåt. Så varför slösa med deras tid genom att överösa dem med anmälningar som de ändå bara skickar över till socialtjänsten. Sen att olika samhällsaktörer såsom skola, socialtjänst och skola kan och skall samverka. Men nu är det ju inte det vi diskuterar! Och att man känner så himla starkt att barn skall straffas, är inte det lite väl primitivt att känna så?
21.26
Hellre ett gott samarbete skola-polis-socialtjänst, än slapphänthet. Duktiga o engagerade poliser kan sätta välbehövliga gränser där andra tvekar. Inget barn blir hjälpt av att ingen sa stopp när det behövdes.
21.26
Skolan ska vara ett gott föredöme, att visa kurage och anmäla brott till polisen är viktigt, målsägande (eleven) behöver inte bära ansvaret själv för att arbetmiljön i skolan ska vara trygg. Finns skyddsbehov och stöd från socialtjänsten ska elevens situation anmälas även till den verksamheten. Den elev som utsatt någon för brott behöver också detta stöd. Barn är barn och vilka förutsättningar som gäller har de flesta yrkesgrupper koll på.
21.27
Hellre ett gott samarbete skola-polis-socialtjänst, än slapphänthet. Duktiga och engagerade poliser kan sätta välbehövliga gränser där andra tvekar.
21.27
Om man inte bry sig, blir det så att brott blir mer, jag tycker att brott måste polisanmälas,
21.27
Tror det är viktigt att barn/ungdomar som bryter mot lagen får en konsekvens av sitt agerande.
21.27
Alla barn har skyldighet att gå i skolan. Men sätt de som inte kan uppföra sig i en lokal långt bort från ordinarie skola. Inte så kul att vara tuff och obstinat om ingen ser det. Jag anser också att vi föräldrar skall vara betalningsskyldiga för skadegörelse som de orsakar. Självklart utifrån betalningsförmåga.
21.27
Klart man ska anmäla brott, med tanke på det ökade våldet och även sexuella trakasserier i skolor är det viktigare än någonsin. Var finns brottsoffer tänket ? Vem ska besluta om vad och vilka som ska polisanmälas detta luktar illa.
21.28
Bedrövlig slapphet i skolorna (inte alla givetvis, men för många), inkluderingssystem som bygger på "likabehandling" låter fint men betyder i praktiken att EN elev skapar kaos i en klass och samtliga blir lidande.
En punktmarkerande vuxen i tidig ålder spar på samhällets resurser i framtiden.
Brottslingar och fängelsekunder kostar nämligen samhället sjuka mängder pengar och lidande.

Skolan bör alltså TIDIGT sätta in resurspersoner.
21.28
Förmodligen är det så att skolans, eller sannolikt än mer, politikerna bakom penningapåsen i än högre grad borde ställas till svars för brott som elever begår, pga otillräckliga resurser i form av pedagogisk och annan vuxenpersonal, elevassistenter mfl, som kunde hjälpa de barn som har särskilda behov innan de spårar ur. Allt kokar ner till pengar!
21.53
Det är rätt givet att en polisanmälan inte i första hand ska göras när det gäller icke straffmyndiga. Men varför det nu ska gälla alla elever övergår mitt förstånd. Kan skolan och dess ledning inte räkna eller läsa innantill angående personnummer?
21.53
Brott måste alltid anmälas till polis. Vem ska annars gå in och agera lagbok? Det är antagligen en av anledningarna till att vissa skolor fungerar dåligt. Skolan försöker tysta ner, titta bort och låtsas som kriminella problem inte finns. Fram för mer samarbete med skola och polis. När jag var lärare för många år sedan tyckte rektorn det var väldigt besvärligt när lärare kom och rapporterade om sexuella trakasserier, stöld och mobbing. Han valde att blunda och leva i sin låtsasvärld.
21.54
Det är något för politikerna att fundera över. Om man gör det omöjligt att vara förebild som förälder, att inte ha tid för sina barns fostran, kan det väl inte bli annat än pannkaka av alltihop. Inte tycker jag att man ska polisanmäla barnen, det anser jag vara en ytterligare kränkning från vuxenvärlden. Dags att visa filmen "Flugornas herre",och försöka se orsak och verkan.
21.54
Väldigt många straff-krävande kommentarer här, och lika många som skriker sig hesa om att ungarna ska straffas, lika få är det som har vare sig adekvat utbildning, eller intelligensen, för att förstå saker mer avancerade än en skoknut.
Forskning har länge visat tydligt att straff är ett dåligt sätt att hålla människor borta från brottslighet. Och ännu sämre när det gäller barn.
09.10
Gör som i Schweiz och sänk åldern till 10 år. Sluta dadda med barnen!


09.10
In addition, develop the quality of self-belief and immortality and severity.