SVT rapporterade · Borde man få ta med sig vagnen in på förskolan?

Tack för all era kommentarer, chatten är nu stängd.
17.37
Skulle jag ta med en vagn till barnet som jag hämtar från förskolan, så skulle jag självklart lämna den utomhus. Men eftersom jag har en bebis på två månader, som måste med varje gång jag ska hämta på förskolan, så tar jag med vagnen in, trots att det står att man inte ska göra det. Ingen i personalen har sagt något. Tycker det är omänskligt att lämna en bebis utomhus, även om det bara rör sig om några minuter.
17.37
Nej, har brandskyddsmyndigheten sagt vad som gäller så gäller det för alla, inga undantag.
17.37
Nej, man får väl ta ur barnet ur vagnen och ta med det in när man hämtar sitt äldre barn, det gjorde alltid jag.
17.37
Det ska absolut inte förekomma vagnar inomhus i förskolan men väldigt gärna ett eller flera småsyskon på armen som får tillfälle att bekanta sig med miljön i vårdnadshavarens trygga famn
17.38
Absolut ska man kunna göra det. Nu finns det ju en viss risk att det finns s.k. Copycats för ett tag framöver. Det finns ju ett antal sjuka människor som springer runt i våra samhällen!
17.38
Barnvagnar till barn som går på förskolan brukar vara förbjudna för att de tar plats och riskerar att hamna i utrymningsvägar. Men barnvagnar med bebisar och väldigt små barn i borde absolut få parkeras inne på förskolan under hämtningen! Allt annat är vansinne.
17.38
Vad betyder "utanför förskolan" i era artiklar? Utanför eller innanför en stängd förskolegrind? Jag kan ju tycka att det borde räcka om vagnen står inne på en stängd förskolegård. Gjorde den stulna barnvagnen det?
Enligt våra uppgifter ska barnvagnen lämnats på förskolans gård, innanför en grind och staket. / Jakob, reporter
17.41
Ja, om barnet sover borde det finnas ett ställe att ställa vagnen på, förskolelokalerna ska vara ändamålsenliga, säkra och funktionella. Förskolan dikterar tiderna för föräldralediga och kan planera så att inte alla kommer samtidigt.
Vår förskola har dessutom inte ens en babysitter i hallen, man måste antingen lägga bebisen på golvet när man klär på syskonet eller lyckas med konststycket med två barn i famnen.
17.41
Nej, men barnet, samma med hund
17.42
Skitsamma om vagnen får följa med in eller inte, det är inte relevant utan BARNET ska tas med in. Jag hade alltid sele med mig och hade barnet i den när jag gick in för att hämta på dagis. Hade aldrig någonsin lämnat barnet utanför. Det är ett liv.
17.42
Jag kan förstå förskolorna om alla t.ex 10 st barnvagnar ska in då får man ju bygga ut som ett garage och det är väl inte det som är menat, eller?Tråkig händelse när det händer men det är otroligt sällsynt som polismannen sa under hans 36 år i tjänst har det aldrig hänt!
17.43
Det borde man ta in med sig bebisen. Det är oacceptabelt att lämna bebisen ute oavsett om det är tillåtet eller inte.
17.45
Jag tycker inte att det borde få finnas barnvagnar alls. De är miljöfarliga.
17.45
Kanske vi ska titta på att förskolor och dagis behöver öppna en s.k. Hämtning rum så att alla rädda föräldrar kan ha uppsikt.
17.51
Det är ju en självklarhet att man ställer vagnen precis utanför vid sidan om dörren men givetvis inte utanför grinden, men som jag tolkat det var denna vagn precis utanför ytterdörren, men föräldrar har ett eget ansvar för sitt barn men även för andras barn som kan vara allergiska osv, förkylningsvirus är ju extra farligt för riktigt små barn eftersom forskningen visat att många av dessa riktigt små barn utvecklar allergi. Den bästa lösningen anser jag är att alla föräldrar som hämtar större syskon turas om att vakta varandras barn, svårare än så kan det väl inte vara. Gyllene ord är respekt hänsyn tolerans ansvar om allas barn som är det värdefullaste vi har i samhället, att ställa upp för varandra tjänar vi alla på. 🤗❤️😊
17.59
Att göra en debatt av detta och ta in åsikter från folk som inte jobbar i verksamheten och förstår den är fel. Detta kommer mest troligen tas upp av förskolorna och de kommer fatta ett beslut utifrån verksamheten och inte efter en debatt skapad av en helt annan organisation(läs SVT i detta fallet). Tycker detta är en "clickbate" artikel och blir upprörd över att en instution som SVT inte tänker längre än näsan räcker och skapar ett mediatryck över något som förskolorna skall få agera på själva och inte med pressen från media.
Hej.
Vi vill ge föräldrar en chans att tycka till i frågan. Det kommer med all säkerhet att tas upp av förskolorna också. Detta är bara en väg till dialog med våra tittare och läsare. Hoppas att du känner dig nöjd med det här svaret. /Mvh Helena på SVT Nyheter Väst.
18.13
Om inte alla snobbar var så egocentriska så hade det varit självklart att passa varandras barn på utsidan. Ett riktigt i-lands problem.
18.19
Förskolorna kan klä på barnen och sköta hämta lämna utomhus.
18.20
Jag är själv förskollärare, och mycket riktigt får man inte ta med sig vagnen in i hallen pga brandrisk, bla (trängsel). Om bäbisen sover, är det mycket vanligt att föräldern lämnar sitt barn obevakat medan hen hämtar det äldre barnet. Eventuella lekande barn på gården brukar vara mycket nyfikna på barnet i vagnen, och det är vanligt att bäbisen vaknar ändå av alla ljud omkring. Det händer att personalen får påkalla föräldern för att bäbisen vaknat utanför. Om barnet redan är vaket, kan det bli oroligt utan sin förälder. Andra vuxna i närheten - föräldrar/mor- och farföräldrar - kan också vara nyfikna och kika på barnet och gulla med det. Rekommendation: ta med din bäbis in på avdelningen, så vet du vem som har kontakt med ditt barn. Vi som jobbar i förskolan brukar reagera starkt på okända människor som rör sig på området, och brukar kontakta varandra på avdelningarna i sådana fall. ”Vems anhörig är detta?” Som personal blir man inte sällan lite orolig och på tå när någon okänd dyker upp, även om det brukar vara så att föräldern meddelat sin avdelning - just för att DET ABSOLUT INTE FÅR HÄNDA ATT ETT BARN HAMNAR I FEL HÄNDER. I vanliga fall är det ju alltid den där mostern, mammans bästa kompis eller gammelfarfar som har fått rycka in och hämta just den dagen. Meddela ALLTID när någon annan än vårdnadshavaren ska hämta, så kan personalen hålla utkik efte okända människor på området. Men självklart - på min förskola finns 105 barn, och således över 200 mammor och pappor att hålla reda på. Lägger man dessutom till alla dessa mostrar, bästa kompisar, kollegor och mor- och farföräldrar, blir det till slut tusentals anhöriga att känna igen.
18.27
Självklart inte. Skall man agera för att undvika ALLA av risker som någonsin skulle kunna hända skulle man skada sina barn psykiskt. Det som hänt är extremt och inget man kan utgå ifrån.
18.38
Man tar syskonet med sig in helt enkelt! Sunt förnuft!
Barnvagnen lämnar man kvar utanför , vad är problemet?

18.42
Det går ju oftast att lämna sovande bebisar utanför i några minuter om det finns fönster eller glasdörr. Och så går det att ta med bebisen in. Bärsele, bärsjal, bäbisrygga hörni...
18.43
Vår förskolan har så så stor hall att jag kan ta in barnvagnen. Vet inte hur jag skulle klara av att med tvillingar på 3 månader hämta en 3-åring på vintern med allt vad det betyder med kläder och så. Speciellt då han behöver vara där 5 dagar i veckan för språkutvecklingens skull samtidigt som när jag hämtar 1330 så vill han inte gå hem. Enda lösningen för oss hade varit antingen att han varit hemma med mig och småsyskonen, vilket skulle hämma hans språk ännu mer eller att han gå så länge så hans pappa kunde hämta vilket vi inte får.
19.16
Självklart ska man kunna ta med vagnen in
19.39
Och många förskolor har barnen sovandes ute... vissa bevakade med personal ute, vissa obevakade!!!
19.39
Självklart skall man kunna ta med vagnen in, skulle aldrig lämna min bebis utanför
19.39
Det tycker hag. Skulle jag absolut göra, bättre än att lämba en så liten ensam ute
19.39
Alternativt kan man använda bärsele
19.39
Ja, det bör man få att göra!!!
19.39
Det är väl inte lätt att stå ed en bebis i armarna och klä på ett annat litet barn. Antingen tillåter förskolorna att barnvagnen kommer in, eller så inför det att föräldrar som kommer med barnvagn kan ringa till förskolan så barnet som ska hämtas är färdigt för att hämtas upp. Säkerhet måste prioriteras av alla parter och man kan inte begära att hämtande förälder ska bli bläckfisk, enklare kan det ju inte bli.
20.11
Ytterligare frågor som uppkommer är vad förskolor menar när de svarar "tamburer är inte anpassade för barnvagnar"? Då är de väl inte anpassade för rullstolar heller så vad gör de då om det ska börja ett rullstolsburet barn på förskolan, eller om en förälder är rullstolsburen? Det är uppenbarligen dessutom diskriminerande lokaler ur tillgänglighetsaspekt om svaret blir sådant från förskolor och det är ju definitivt inte ok. Alla måste ha adekvat utrymme och vara tillgängliga, allt annat är ju förkastligt. Så er fråga utifrån rundringningar känns väldigt relevant ur flera aspekter måste jag nog säga, både säkerhetsmässigt och tillgänglighetsmässigt.
20.21
Ja, Om det inte finns möjlighet; till denna enkla servicen; så finns det förmodligen någon ansvarig med mobil och slår en signal. Någon förbereder snabbare hämtning av dem som ska hämtas! Hur svårt är egentligen problemet??
20.44
Helt irrelevant fråga som någon annan skrev tidigare. Alla lokaler och verksamheter ser olika ut. Fråga för arga okunniga människor som får möjlighet att tycka.
Det är åtminstone alltid tillåtet att ta med sitt yngre syskon in på förskolan. Det räcker väl med det.
20.44
Hej. Jobbar på förskola i Malmö. Föräldrar får ta in vagnarna men ej lämna dom där tills barnet skall hämtas senare under dagen. Mvh
21.36
Alla ni som inte kan klä på två barn samtidigt - hur tror ni att personalen i förskolan klarar det då??????!!!!! Hur tror ni att vi fixar det? Hur tror ni att vi orkar? Vi har ansvar för ett antal fler!!! FY SKÄMS. Ni som vill att personalen i förväg ska klä på det barn som hämtas - hur blir det för de andra barnen i gruppen när en personal måste gå undan och lämna gruppen en man kort FÖR ATT NI INTE ORKAR HA KOLL PÅ TVÅ BARN SAMTIDIGT???!! Jag får krupp. Fy skäms!!
21.36
Nej till barnvagnar inne på avdelningarna. Finns det en gård man passerar så borde man få ta med sig vagnen in på gården. Men jag vill tro gott om mänskligheten och att någon bara plockar en vagn på det här sättet är mycket mycket ovanligt.