SVT rapporterade · Berätta om ditt husköp

Hej! Nu har vi avslutat chatten. Tack alla som engagerat sig i den!
 
08.25
Vi köpte ett hus 2016. Huset är byggt 2011 och nu har vi fått en fuktskada i badrummet pga brister i tättskiktet. Vi har anmält detta till vårt försäkringsbolag som hänvisar till byggherren.

Byggherren säger att vi ska få det åtgärdat men att de ska göra upp med entreprenören som byggde huset först (inte samma bolag).

Måste vi verkligen vänta på deras uppgörelse, är det inte byggherrens ansvar?

Kan vi få ersättning för de dagar vi inte kan använda vårt badrum?
Hej, och tack för frågan! Håll koll på chatten efter klockan 13 så får du förhoppningsvis svar på din fråga. 
Ni ingick ett avtal med en av parterna när ni köpte huset. Det är den parten som ni vänder er till med reklamationen och den parten ska vara ansvarig att åtgärda felen gentemot er. Om det är byggherren ni har avtal med är det byggherren som ska ansvara för att åtgärda fel. Anser byggherren att någon annan är ansvarig får han driva det ärendet mot den parten, men ska ändå åtgärda felen för er.
08.52
Vad ingår och vad ingår inte i en överlåtelsebesiktning? När mäklaren och säljaren har låtit utföra en besiktning men inte tillåter köparen att utföra en besiktning med sin egen besiktningsman. Vad gör man då?
Hej!
Tack för din fråga. Vi tar den med oss, så får Elisabeth Kristofferson svara när hon kommer till redaktionen klockan 13.
Det är köparen som har undersökningsplikt och mäklarna ska underlätta för köparen att kunna undersöka huset. En mäklare bör inte sätta krav på hur säljaren ska utföra sin undersökning av huset. Vill du ha en egen besiktningsman ska du välja det. Försvårar mäklaren det kan du anmäla mäklaren till Fastighetsmäklarinspektionen, fmi.se.
11.01
Lita inte på någon annan än dig själv !!!
Tragiskt , men så ser det tyvärr ut med ALLT i Sverige .
Alla vill bara tjäna pengar på andra , t.e.x det här med mätarställnngen på bilen 😠
Köp aldrig besiktning , lägg hellre tid själv eller ta hjälp av en vän 😃
Vid köp av hus har man en omfattande undersökningsplikt. Känner man att man har kunskaper att själv undersöka huset kan man välja att göra det själv. det finns inget krav på att köpa en besiktning. Men om man inte har goda kunskaper av huskonstruktion är det en hjälp med en besiktning. 
12.37
Besiktning och städning kan ingå i mäklartjänsten, betald av säljaren, men vem är ansvarig när det inte är städat i närheten av vad en flyttstädning ska vara? Vi flyttade från annan ort och upptäckte eftersom vilken smuts vi flyttade in i. Städfirman städar hos mäklarfirman med, ingen ville stå för städningen.
@AnnWallin - Hej! Tack för frågan. Om cirka 30 minuter är konsumentrådgivaren Elisabeth redo att svara på frågor. Vi återkommer helt enkelt!
Du ska reklamera den dåliga städningen till säljaren. Om du inte har kontaktuppgifter till säljaren bör mäklaren hjälpa dig med den kontakten.
12.51
Konsumentrådgivaren Elisabeth Kristofferson från Umeå kommun är här, redo att svara på era frågor!
 
13.05
Hur med säljarens informationsplikt. Iom tidigare besiktning och att de köparna hoppade av borde såväl mäklare som säljare fått information om orsaken. Således borde de ha plikt att informera dessa köpare om fukten.
Det stämmer. Säljaren har upplysningsplikt och måste upplysa köparen om fel som är kända, annars kan säljaren bli ansvarig för dessa i efterhand. Även mäklaren ska i sitt uppdrag informera om allt som hen känner till om fastigheten. Gör mäklaren inte det bryter det mot mäklarens ansvar och man kan anmäla mäklaren till Fastighetsmäklarinspektionen, fmi.se.
13.11
Har säljaren inget ansvar för svartbyggen?
Säljaren ska informera om allt den känner till om bostaden. Säljaren bör känna till om man inte har ansökt och fått bygglov för något, men kan också vara okunnig om bygglovskrav. Ofta ingår  en fråga om bygglov  i de formulär med frågor som säljaren svarar på till mäklaren. Har säljaren där svarat att det finns bygglov för alla delar bör man kunna kräva ansvar av säljaren. Men det är inte helt självklart. Ett visst ansvar ligger också i köparens undersökningsplikt att kontrollera att bygglov finns för utbyggnader. Det finns fall där som prövats där inget ansvar lagts på säljaren och fall där säljaren anses haft ansvar.
13.16
Hej, för mig låter det som ett dålt fel, som då säljare och därmed mäklaren har medvetet dolt för ny köpare. Detta eftersom tidigare köpare hoppade av pga av problemen, de underlag som framkom då borde ju rimligen säljaren ha fått till sig. Så de har helt enklet chansat på att nästa besiktning inte skulle göra det de skall göra, de skyller alltid ifrån sig och tar mycket betalt, har inte förstått varför dessa besiktningbolag får hålla på! Det accepterar aldrig att de gjort fel, så vad skall man ha dem till?
Har säljaren inte upplyst om ett fel som det visar sig att säljaren känt till bör man ställa ett skadeståndskrav mot säljaren för kostnader man fått p.g.a. felet. Säljaren ska upplysa om kända fel.
13.17
Är det någon väsentlig skillnad på om säljaren köpt in besiktning mot att som köpare ordna detta själv?
En överlåtelsebesiktning ska alltid vara opartisk. Men som köpare ska man kontrollera företaget som gjort besiktningen så att de har god renommé. För att kunna klaga och rikta krav mot besiktningsmannen om man efteråt upptäcker fel i besiktningen ska men också som köpare se till köpa in sig i besiktningsavtalet. Är det bara säljaren som står på avtalet kan man som köpare inte reklamera besiktningen om man upptäcker fel i besiktningen. Man ska som köpare också begära att få en genomgång och förklaring av besiktningen från besiktningsmannen.
13.19
Jag är lättlurad eftersom när jag köpt begagnad bostad eller bil blivit grundlurad. Besiktningar har bara gett ökade kostnader. Nytt har fungerat utmärkt för mig. Och blivit billigare i längden.
Hej! Tack för att du berättar om dina erfarenheter.
13.19
Köpte mitt hus, kollade ganska noga, men det fanns ganska hög relativ fuktighet i källaren, men man ska inte vara fanatisk, finns det ingen svart mögel är det inte mycket att oroa sig för. Oroade mig jättemycket för allt det första året, sen har jag bott gott i det hus i åtta år, bra hus från 50 talet, det var byggd dengång källare blev uppvärmt av olja och panna, nu med modern isolerat panna, är självklart fukthalten mycket högre, inte nåt som en bra avfuktare inte kan fixa. Har aldrig haft några problem efter det, huset står dom nästa 50 år. Tycker folk är överkänsliga för absolut allt idag.
@TOMMY - Tack för din synpunkt!
13.25
Köparen har sin undersökningsplikt men besitter inte hänt kunskap själv och tar då in en besiktningsfirma. Om uppdagas efter besiktning och köp att det finns fel, som enl sakkunniga besiktningsfirman borde ha sett så var lämnar det den nya ägaren? Har besiktningsfirman något ansvar i samband med besiktning och det som presenterar för köparen? Dvs kan köparen skjuta över en del eller stor del av ansvaret på någon annan i samband med detta? Tex att man upptäcker modell, vattenskada, fel i fundament som exempel men inte specifikt som fråga.
Om besiktningsföretaget, som gjort besiktningen missat fel i de delar som de i avtalet tar på sig att undersöka, ska man klaga på detta till besiktningsföretaget. I det uppdragsavtal som upprättas när man beställer en besiktning ska det stå med hur lång tid efter besiktningen som man har möjlighet att kräva ersättning från besiktningsföretaget om de gjort fel. Man ska ha rätt att kräva ersättning av ett besiktningsföretag om de gjort fel. Men felet bör upptäckas rätt snart efter besiktningen eftersom det är vanligt att man bara har två månader på sig att ställa krav för fel i besiktningen till besiktningsföretaget.
13.32
Hur lätt är det att driva fel mot fg ägare eller mäklare eller av säljare inhyrd besiktningsfirma när fel och brister upptäcks i efterhand? Hur ser bevisningsbördan ut och bevisningsnivån?
Det här var en omfattande fråga. Man måste ha god bevisning för de fel man vill få rättade. Man måste visa att dessa inte gått att upptäcka genom en noggrann undersökning. Detta när det handlar om att ställa krav mot förre ägaren. När det gäller att ställa krav mot mäklare och/eller besiktningsman måste man kunna bevisa att de inte utför uppdraget utifrån god mäklarsed/uppdragsavtal i den omfattning som man som köpare kunnat förvänta sig. För att få en bedömning i just ditt ärende kan du vända dig med mer detaljerad information till din kommunala konsumentvägledning.
13.38
Hej!
Hur funkar det när uppgifter i objektsbeskrivningen skiljer sig mot verkligheten? Tillexempel driftskostnader, storlek på lägenheten/huset eller storlek på tomt etc..? Vad har man som köpare för rätt då, när säljaren/mäklaren uppgett fel uppgifter?
Det är oftast säljaren som ensam är ansvarig för de uppgifter som finns i objektsbeskrivningen. Mäklarna skriver ofta in att de inte tar ansvar för att uppgifterna är korrekta. Driftskostnaderna kan variera efter hur många som bott i boendet, hur mycket el och vatten man förbrukar så dessa uppgifter kan bara ses som vägledning. Uppgifter om storlek på fastigheten och lägenheten bör man kontrollera i en överlåtelsebesiktning. Skulle det vara en väsentlig skillnad med vad som skrivs i objektbeskrivningen ska man begära kompensation för det. Upptäcker saker som inte stämmer med objektbeskrivningen ska man alltid klaga till säljaren. i de flesta fall kan man utan att det blir en stor tvist komma överens om kompensation. Detta även efter att köpet är genomfört.
13.43
Som privat person så brukar man inte hinna med att utföra så många husaffärer i livet, själv så har jag genomfört två st, artikeln här om den fuktskadade grunden borde hamna under dolda fel, dels så var problemet redan känt sedan tidigare (mäklaren) dock så är det alltid köparens uppgift att utföra en besiktning av fastigheten. Vid mitt senaste hus köp så följde jag med besiktningsmannen på besiktningen av huset, något jag verkligen kan rekomendera, fråga gärna mycket under hus kontrollen, det är ju trots allt din livs affär!
@RogerM - Tack för ditt tips till andra potentiella husköpare!
Det är en mycket god idé att vara med vid besiktningen. Man får lära sig mycket om sitt nya hus och det är lättare att förstå vad som blir besiktat och vad som inte blir besiktat. Allt som ingår i en köpares undersökningsplikt kollar inte en besiktningsman på i en överlåtelsebesiktning. En överlåtelsebesiktning ersätter inte undersökningsplikten fullt ut.
13.53
Vad gäller för nybyggda hus? Är det 10 års garanti på bygget, badrum, kök?
När det gäller nyproduktion är slutbesiktningen väldigt viktig. Man kan som köpare efter slutbesiktningen bara klaga på fel som tagits upp i besiktningsprotokollet, fel som man har påtalat till entreprenören sex månader efter slutbesiktningen eller dolda fel. Om man ska kunna klaga på fel i badrum, kök m.m. i 10 år måste dessa fel kunna klassas som dolda fel. D.v.s. inte gått att upptäcka vid en noggrann undersökning. Man har inte samma möjligheter att klaga på fel i tjänsten vid nyproduktion som man har vid t.ex. renovering.
13.55
Om det gjorts tidigare besiktning och säljaren mörkar detta såsom i artikeln så har de inte lämnat erforderliga upplysningar, vilket de är skyldiga att göra. Är det dödsbo och mäklaren har denna kännedom gäller samma sak för mäklaren.

Om säljaren och mäklaren dessutom vet ett sätt att komma in i grunden och inte upplyser den nye besiktningsmannen om det utan låter påskina att den inte kan besiktigas så hamnar ansvaret rimligen hos säljaren och regleras med ett prisavdrag / återbetalning. Jag skulle be mitt försäkringsbolag om rättshjälp om de inte tar skadan med regressfordran mot säljaren och mäklarens försäkringar.
@DB - Tack!
13.57
Sålde ett hus i ett väldigt populärt område. Besiktningsmannen från ett välkänt företag påstod att han haft en viss mätare med sig ner i grunden och kommit fram till att huset var så fuktskadat att det kunde ramla ihop när som helst. Eftersom han blivit sedd vid hembesöket helt utan ngn fuktmätarare alls, fattade vi misstankar och bad om ett second opinion från en annan välrenommerad firma och övervakade besiktningen. Visade sig att det fanns en mycket liten förhöjning av fukt på ett ställe under köket som härörde från ngt gammalt mindre vattenutsläpp samt ngn procent högre luftfuktighet som det ofta är i krypgrunder. Det som max behövdes var att plasta in grunden och installera en mindre lufttorkare. Kunden beställde en egen som kom till samma bedömning. Min spekulation är att det fanns intresse av att priset sänktes på huset.
@K - Hej! Intressant historia. Tack!
14.02
Har en bekant syster som råkade ut för exakt samma sak. Köpare drog sig ur affär när det konstateras fukt i grund. Huset går ut på försäljning igen säljare och mäklare säger inget utan köpet genomförs. När problemet upptäcks så är det ingen som tar sitt ansvar varken säljare eller mäklare.
Har inte säljaren upplysning skyldighet när hennes vet om problemet?
Den riktigt stora frågan är vad har mäklaren för ansvar?
Han ska ju enligt praxis se till både köpare och säljare intresse. Detta har ju nu mer upphört i girighetens tecken från mäklarkåren.
@Uffe - Hej! Jag klistrar in ett svar som Elisabeth skrev tidigare i tråden:
 "Säljaren har upplysningsplikt och måste upplysa köparen om fel som är kända, annars kan säljaren bli ansvarig för dessa i efterhand. Även mäklaren ska i sitt uppdrag informera om allt som hen känner till om fastigheten. Gör mäklaren inte det bryter det mot mäklarens ansvar och man kan anmäla mäklaren till Fastighetsmäklarinspektionen, fmi.se." 

Hoppas det var svar på dina frågor!
14.08
Tack för alla frågor och kommentarer! Nu har Elisabeth svarat färdigt på era frågor och ska få återgå till sitt arbete - där hon också svarar på en massa konsumentfrågor!
17.06
Anlita alltid 2 besiktningsmän när man gör sin livs största affär. En summa på c:a 10000:-
17.06
Funders mer på på ”dolda fel försäkringen” systemet runt, hur den används av mäklaren, säljare, försäkringsbolaget, funktionen, den förväntade effekten som uteblir att ingen någonsin kunnat få någon ersättning. Alla köper sig fri från ansvar. Era råd och andras råd följer sällan denna filosofi ”“If you give an opinion, and someone follows it, you are morally obligated to be, yourself, exposed to its consequences.”
En som köpt ett äldre hus, ”säljarens svar, jag köpte en försäkring för att slippa, förresten hade du inte köpt huset om jag talat om? Det finns fler köpare” säljarens marknad 2010, nu är det köparens marknad, Läge för ”fel besiktning, sålda felförsäkring och säljaransvars försäkring för köparen”
17.06
Väldigt intressant o lärorikt, både programmet o chatten. Jag har klarat mig undan sådana problem men behövt hjälpa andra.
17.08
Väldigt intressant o lärorikt, både programmet o chatten. Jag har klarat mig undan sådana problem men behövt hjälpa andra.