SVT rapporterade · Vad tycker du om graffiti?

11.31

 

Olagligt klottrande minskar inte trots omfattande insatser

SVT NyheterDet olagliga klottrandet är omfattande och har inte minskat trots stora samhällsinsatser. 2018 var på vissa håll det värsta året på länge. Trots nolltolerans, hårda straff och lagliga klotterväggar fortsätter klottret, eller graffitin, breda ut sig.
11.55
Graffiti är destruktivt, olagligt på fel platser och förstörelse/ förfulning av allmän plats.
11.59
Jag anser legal graffiti
vara en konstform.

Illegal graffiti är en kränkning,
destruktiv och skall lagföras.
12.03
Så länge det är riktig graffitikonst och inte enbart s.k. tags får graffiti gärna pryda murar, tunnlar och husväggar för min del. Många konstnärer är verkligt skickliga! Konsten sprider glädje.
12.05
Graffitti är snyggt och livar upp detta sosse tråk grå samhälle. Jag vill ha mer !!!
12.09
Jag tycker INTE om graffiti på olaglig plats dvs på andra människors hus byggnader mm.

Annars får graffitimålarna måla på
sina egna platser om de så önskar.
12.12
Skadegörelse på förbjudna platsar och beivran måste ske med hög straffskala för att skrämma bort. Det orimligt att det 100 miljontals kronor till klottersanering. Bra med tillåtna platser där är det enda stället som klottret hör hemma.
12.13
Graffiti skapar en känsla av destruktivitet, otrygghet och förfular. Den som vill kan måla på sin egen bakgård men låt oss andra slippa det på offentliga platser. Mycket få människor uppskattar det, så låt bli! Väldigt egoistiskt och en helt onödig kostnad för samhället som tack och lov ändå sanerar. Jag vill att skattepengarna i stället går till skola och åldringsvård!
12.13
Tänkte också skaffa mig en hobby o repa grannens bil när det faller på .. vet att han har mycket pengar o det är bara att lacka om. Skulle det bli för personligt så får det kanske bli kommunens buss .. Mitt sigill på den istället för demokratiskt (svårt begrepp) vald layout kommer nog glädja mig och fränder. Det är väl Ok att se sina rättigheter på detta vis?
12.13
Tags förfular enormt. Riktig grafitti i gångtunnlar etc är kanon!
12.13
Är det inte lite barnsligt att måla på allmänna platser, istället för att välja lagliga alternativ?
12.13
Ser det som klotter och fult.
De får gärna klottra på sitt eget hus eller inne hos sig.
Däremot om det är en begärd målning på bestämd plats, helt ok
12.13
Lagkrav: Sprayfärg med dna-märkning ska säljas bakom disk med legitimationskrav.
12.13
I onsdagens Aktuellt debatterade Stockholmspolitiker frågan om graffiti. Se finansborgarrådet ryta ifrån:

Finansborgarrådet: ”Jag blir förbannad på den här attityden”

SVT NyheterEfter att ha sett SVT:s inslag med graffitimålare som berättar om att de ibland målar olagligt reagerar Stockholms stads finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M). – Jag blir oerhört provocerad, rent ut sagt förbannad på den här attityden som de visar upp, säger Anna König Jerlmyr (M) under en debatt i SVT:s Aktuellt med Vänsterpartiets Ann Mari Engel (V) om graffiti, klotter och lagliga graffitiväggar.
12.14
Snälla, kalla inte graffiti för ”klotter” och kalla inte graffiti-hobbyn för olaglig. Att utföra sin hobby -som inte i sig är olaglig- på en olaglig plats gör ju inte hobbyn olaglig. Graffiti och annan gatukonst förgyller, gör att döda platser får liv och återspeglar människorna och kulturen som lever där. Det suddar ut gränser, och skapar samhörighet och glädje.
12.14
-"Bara materiella ting".
Ja, någon annans ting med kostnader för sanering och återställning till hur den personen vill att det ska se ut.

De säger ju själva att det handlar om kicken av att förstöra annans egendom just för att det är olagligt. Skärp er!

Det kan liva upp tunnlar och trista väggar, men det skulle väl inte intressera drägget som är ute efter kicken av att göra något olagligt. 😒
12.19
Gräsligt och fult!!!! Ser inget förmildrande runt det. Man tar sig rätten att måla på annans egendom. Fy sjutton!!
12.20
Stoppa all support till denna destruktiva hobby. Riv alla ”lagliga” väggar där det övas på för att sedan ge möjlighet för skadegörelse. Det är som att upplåta trähus till pyromaner att träna på.
12.28
Attityden är helt förkastlig. Bara materiellt! Men någon ska betala! Dvs vi skattebetalare. Satsa pengarna på halkbekämpning på våra trottoarer i stället!
12.35
S.k. graffiti,eller klotter, som det enbart borde benämnas, är ett oskick som måste bekämpas .
Strängare straff, böter samt att låta förövarna själva ta bort vad de förstör, striktare kontroll för att få köpa sprayburkar är några lämpliga åtgärder. Ev. skulle det behövas licens för yrkesmålare att få köpa sprayburkar. Detta även med tanke på sprayfärgernas inverkan på klimatet. Det finns inget försvar för s.k. graffiti. Det är en skamfläck för staden.
12.35
Så deras själviska gärningar gör att sjukvården får mindre pengar.

Jag förväntar mig kraftfulla åtgärder från rättsvårdande myndigheter för stoppa denna illegala verksamhet.

Fängelse samt krav på att dessa individer betalar för sig.
12.35
Han är förälder och riskerar fängelse och böter och därmed barnens tid med sin förälder eller förälders inkomst. Vad annat är den föräldern beredd att göra som riskerar barnens utveckling. En orosanmälan till social tjänsten.
12.41
Skilj på klotter och Graffiti! Lagliga graffitiväggar åt folket!
12.43
klotter och skadegörelse till 99 %
12.44
Graffiti är ett konstnärligt uttryck som vilken annan konstform och kan ta plats i den offentliga miljön. Den offentliga miljön har dock en viss utformning som individer inte kan göra ingrepp i utan tillstånd. Argumentet att klotterskador är materiela skador är irrelevant eftersom det är inte klotternas rätt att bestämma. Platser som blir nedklottrade är oftast lite övergivna och har ingen social kontroll, nedklottringet förstarkar känslan av övergivenhet och tecknar brist på omvårdnad. Det kan leda till mindre respekt för platsen av användare, utökat skadegörelse/nedskräpning samt otyckhet.
12.44
Det blir fint med lite graffiti, så länge der blir fina konstverk och inte målas i naturen eller på privata egendom👍
12.48
Peta: "Graffiti och annan gatukonst förgyller", enligt dig ja. Det är ju inte direkt konst som hantverksmässigt konkurrerar med takmålningarna i Sixtinska kapellet. Hade de varit ute och gjort klassiska muralmålningar på väl valda platser så tror jag att de hade haft långt många fler på sin sida. Det är många som tycker att typisk grafitti är så ofattbart fult att en grå betongvägg med rostränder från vittrande armering är att föredra. "...gör att döda platser får liv...", om de nu bara höll sig till den sortens platser så vore det förstås en annan sak. "...och återspeglar människorna och kulturen som lever där", hade kanske stämt om folk bara målade på det hus de själva bor i. Med tanke på det höga tonläget i debatten, att det trots allt är olagligt att måla överallt där det inte explicit är tillåtet och med tanke på de ofantliga summorna som läggs ned på att sanera så finns knappast den positiva koncensus kring grafitti som du antyder och som skulle krävas för att den ska "sudda ut gränser och skapa samhörighet och glädje". Att spraya sitt namn på någon annans hem är inte att demokratisera det offentliga rummet, som vissa i debatten antyder. Det är att agera rebell och provokatör och att spotta på den lyhördhet och det koncensusskapande som krävs för att upprätthålla just en demokratisk gemenskap.
12.54
Helt otroligt hur mycket folk skriker sig hesa över graffiti. Om ni verkligen är oroliga över statens finanser, vårdkvalitet och andra viktiga samhällsfunktioner, som ni menar blir lidande på grund av saneringskostnader och "klotterbekämpningen", då rekommenderar jag att ni verkligen tar tag i problemet. Bekämpa skattefusk, vinst i välfärden och rika människors utnyttjande av arbetare istället för att gnälla över konst som annars livar upp en grå betong. Missriktad vrede så att det smäller om det.
12.54
Jag ser ta mig fan ingen skillnad på klotter eller graffiti, vad är det för fel att rita på papper?, eller på tavelduk?
Nä, spöstraff är det ända som biter på dessa, jordens avskum. Eller skampåle mitt på Medborgarplatsen.
13.02
Det borde finnas ännu fler lagliga alternativ. Tycket det är ett positivt inslag i stadsbilden. Även många som säkert är olagliga förgyller.
13.29
Det riktiga problemet är de orimliga priser som saneringsfirmorna tillåts begära igenom upphandlingar. De tillåts begära ut tusentals kronor per påbörjad kvadratmeter, alltså även på det minsta klotter som det skulle räcka med en fuktig trasa att torka bort(!)
13.30
Tycker det är stort att säga att "det skadar ingen". Ja, nej rent fysiskt skadar det ingen. Men att flera gånger behöva beställa sanering av ens husfasad är inte bara ekonomiskt skadligt, det är också psykiskt påfrestande att vakna upp många gånger per år och se kortsidan av sitt bostadshus nedsprayat. Och då kvittar det om det är en snygg målning eller inte. Har jag, min förening eller andra boende inte aktivt frågat och önskat en målning på vårt hus så ska den heller inte finnas där.
Jag kan absolut tycka en grafittimålning kan vara snygg, men jag vill inte ha den på mitt bostadshus, ej heller på mina pendeltåg eller t-banevagnar.

Tycker det är en fråga om respekt mot sin omgivning. De intervjuade visar ändå tydligt var de står när de säger att den olagliga aspekten av det hela är "viktig". Helt plötsligt faller liksom all eventuell respekt jag hade inför dem som "konstnärer".
13.35
Frågan vi bör ställa oss innan är vad vi menar med graffiti? - "konstnärliga uttryck på allmänna ytor" eller "oreglerad färgläggning av allmänna ytor"? Det förra har nog de flesta inget emot, det senare kan vara problematiskt. Sen har vi förstås också frågan om vad som är ett "godkänt" konstnärligt uttryck att svara på... Hade gärna sett vackert målade tunnelbanetåg pryda linjerna då och då, eller varför inte färgglada tunnlar istället för dessa betonggråa mörkerhål...
13.35
Ett vackert tillskott i stadsmiljön. Baksidan mot Brunkebergstorg/Beridarbansgatan av Kulturhuset vid Sergels torg ex vis skulle passa fint fylld med graffiti. Grå, mörk och trist som den är. Dock ej på gamla byggnader och privat egendom. Har själv målat graffiti med sprayfärg när jag gick på folkhögskola (inriktning måleri) och det ligger mycket planering och teknik i även de ”enklaste” taggarna som icke är att förringa/förkasta.
14.20
Graffiti kan ses som konst. Men att måla på andras egendom anser jag som sabotage.
14.20
Det är nedsmutsning av offentlig miljö och sanering bör betalas av den som ”målar”.
14.21
På tal om vad som är fult. Vad gör att klottrarna skall bestämma vad som är fult eller inte, som minimalist ser jag skönhet i vissa områden som klottrare ser som fula, och områden med dålig arkitektur blir inte bättre bara för att man klottrar eller äns målar med tillstånd, det krävs otast mer än så för att göra om dålig och ej älskvärd arkitektur.
14.32
Men dom är ju i Snösätra,där är det ju 99,5% lagligt, så indirekt målar dom ju lagligt i inslaget.
14.47
Kalla det vad som helst, men att "kladda" på en offentlig eller privat vägg etc och låta någon annan betal för detta, är kriminellt och inget annat
14.47
Inget annat än kladd- och färgterrorism om det är illegalt utfört på privat eller offentlig egendom. men visst finns det graffiti som är sevärd!

Hur bra är färgerna för miljön? Inte är det väl miljöcertifierad vattenfärg de använder?
14.47
Samhället lägger enorma summor på att få bort andras klotter. En fråga jag ställt mig länge är varför det är tillåtet att sälja dessa sprayer till vem som helst? Det skulle jag vilja att ni som journalister redogör för. Behöver man dem i sitt yrke skulle man kunna anhålla om det och få behörighet i digitalt register.
14.48
Väl utförd graffiti på tråkiga betongväggar i t.ex gång och cykeltunnlar, elskåp etc kan förgylla stadsmiljön. Men övrig graffiti och speciellt klotter/tags på privat egendom, tåg, gamla byggnader gör mig förbannad. Det är ren skadegörelse och kostar bara samhället en massa pengar som hade kunnat gå till bättre saker. Är för lagliga graffitiväggar men tror dock inte att det kommer resultera i minskad skadegörelse då de flesta graffitimålarna/klottrarna är adrenalin junkies och gör det för kickarnas skull.
15.03
Graffitin förstår Stockholm! Under den senaste tiden har en våg av graffiti svept över Vasastan. Blir otroligt ledsen över att se all denna skadegörelse.
15.04
Klotter, även s.k. graffiti, på gamla kulturhus i t.ex. Gamla stan och Södermalm gör mycket mer skada än de som klottrar/taggar verkar förstå. Putsen på vissa fasader har suttit i flera hundra år, klottret kan bara tas bort genom slipning och den kulturhistoriska putsen skadas därför. Idag klottras det dagligen (nattligen) på unika kulturhus i Gamla stan! Tragiskt. Det skulle behövas en dialog med de som klottrar - jag vill uppmana er att åtminstone sluta klottra/måla graffiti på gamla kulturhusfasader i Gamla stan och på Söder. Om något, sikta på betong, inte kulturhistoriska fasader! Läs på om medeltida husfasader och undvik åtminstone dem! Gör Gamla stan och kulturhuskvarteren på Söder till en fredad zon. Om ni måste klottra, klottra på anskrämliga betongväggar, motorvägsbroar och liknande. Där gör det ingen större skada.
15.19
Klottrare får köpa sina saker att måla på som alla andra. Föratår inte diskussionen.
15.47
Vi avslutar här med möjligheten att skriva på denna plats. Tack för alla inspel!