SVT rapporterade · Äter du linser och baljväxter?

Tack för alla era berättelser, den här chatten är nu stängd.
11.49
Älskar linser och baljväxter. Jättekul att det odlas i Sverige det gynnar klimatet och jorden.
11.49
Jag försöker äta mindre kött och linser är väldigt bra alternativ. Jag gillar tex belugalinser.
11.49
Jag lärde mig ett nytt recept på linsgryta i somras av en fransk krögare, sedan dess har jag använt mig av det receptet väldigt ofta i vardagen
11.54
Så bra! Det är jättegott med linser. Bra recept också av Lisa Lemke.
11.55
Eftersom jag har svår allergi mot jordnötter, soja och andra ärt/baljväxter samt inte minst alla baljprodukter som används som stabiliseringsmedel i sammansatta livsmedel (exvis "Matlagningsgrädde") måste jag hålla strikt diet. I framtiden får jag väl gå omkring med ett synligt ID-kort som berättigar till inköp av kött och passera förbi skränande folkhopar på väg till en av militärer bevakad köttdisk.
11.55
Röda linser är utmärkta i grönsakssoppor - fylligt o nyttigt o GOTT. De går också att ha med lök o tomater till vegetarisk spagettisås, som gillas av vana köttätare också. Bönor - särskilt svarta o röda, finns att köpa färdigkokta - är utmärkta o goda i massor av grytor o gratänger isf kött, och gör sallader mättande. Kul att experimentera!
12.00
Jag älskar baljväxter! Jag äter hummus (kikärtsröra) varje dag - gott, nyttigt och mättande!
12.00
Jaaaaaa!

Alla linser som går att odla i Sverige skulle vara högst uppskattat!! Belugalinser, röda linser, gröna linser m.m.
12.01
JA, linser är gott och lätt att variera så att alla tycker om det.
Varför inte byta ut olivoljan mot lokal producerad raps- eller rypsolja....
12.01
Har IBS så baljväxter är en big no för mig om jag inte vill få ont i magen och vara gasig ett tag.
12.01
Jag är vegetarian så det blir en hel del linser och bönor. Matigt och gott! Finns så många olika sorter och olika sätt att tillaga dem på (gryta, soppa, bollar...)
12.03
Aldrig ätit linser och kommer inte göra det.
Jag är köttätare och kommer fortsätta med det.
Som min egen protest mot alla linsätare.
12.11
Nej tack för linser. Förstör magen helt och hållet.
12.11
Äter linser regelbundet, går att använda mer eller mindre av i de flesta maträtter. Gynnar ekonomin, hälsan och miljön. Definitivt ett av världens smartaste livsmedel!
12.11
Bulgarisk linssoppa är mums!! Det bästa är att det är nötfärs i den!!👌👌👌
12.12
Tack urban för denna mycket viktiga information till oss andra! Lycka till med din lilla protest!
12.15
Jag började intressera mig för baljväxter efter en dokumentär som visade fördelarna med en sådan kost jämfört mot våra 15 värsta västliga sjukdomar. Som en protest mot industrin som ljuger och döljer saker för allmänheten i reklam och olika budskap. En växtbaserad kost för framtiden, miljön och hälsan!
12.18
Är det nu, nyss bönderna förstått det här, har inte baljväxter odlats förut i Sverige?!?!
12.18
Linser liksom andra baljväxter är giftiga i sin naturliga form och måste processeras innan de konsumeras. Är detta verkligen något du vill ha i din kropp?
12.26
Nej jag är köttätare och äter hälsosamt enligt lchf nån gång blir det brytbönor på sin höjd som tillbehör
12.26
Jag är flexitarian och det är helt underbart att dra ner på animaliska produkter till fördel för bl.a. linser och andra högproteinrika baljväxter. Bra för mig, bra för miljön och färre djur som slaktas.
12.26
Ät vad ni vill men lägg inte er egen etiska och moraliska kompass på andra.
Risken är att ni skapar ett totalitärt samhälle med en uppdelning av "goda"
och "onda" medborgare.
12.26
Jag tycker linser och övriga baljväxter smakar väldigt lite.
Har någon exempel på goda smaksättningar av enbart dessa ?
12.27
Jättebra att det informeras mer om div. baljväxter och även ge recept om goda rätter bra ex. med spagettisås med bönor med samma kryddning som vanlig sås blir det minst lika gott! Toppen!🌹
12.27
Rob - äter du oprocessat kött i vanliga fall, menar du? Det är kokning du menar som 'processat' och det är ju inte särdeles jobbigt. Och eftersom 'processen' tar bort 'giftigheten' så ja, det är något jag vill ha i min kropp. T.ex. ärter kan du, för övrigt, äta råa.
12.27
Går linser och övriga baljväxter att odla från norr till söder i alla odlingszoner ?
12.28
Mat bristen är en marknadsbluff! I USA används 1/4 av köttproduktion till hund o kattfoder, hos grönsaksodlare världen över ratas mängder med krokiga morötter och fläckiga äpplen helt i onödan - maten räcker till alla! Men det är gott med linsgryta!
12.30
efter 3 år som vegan mår jag fantastiskt och ser fram mot att äta mer närodlat och ekologiskt, all heder till bönderna som stänger slakthuset och lägger om för att arbeta växtbaserat!
12.42
Maritha, jag brukar fräsa gröna linser i lite olja tillsammans med vitlök, lök och paprika. Blir oerhört gott som tillbehör till tex raggmunk och annan mat. Mitt tips är att experimentera med kryddor och olika vinegretter att hälla på dom. I soppor och grytor tillför de mest ett gott tuggmotstånd.
12.42
Är bönderna inte ordentligt sena i Sverige?!? Hur länge sen man pratat om klimatförändringar men de envisas med sina djur! En, Philip, har nyligen förstått!! Märkligt!
12.42
Ja, varje vecka! Bra substitut för kött samtidigt som det är mättande och gott
12.42
Maritha - det är ju faktiskt en fördel att de smakar ganska lite, förutom kikärter som har en ganska särpräglad nötig smak. Gör en mixad röra med just kikärter (hummus) eller röda bönor, den senare blir jättegod med bara lite salt, peppar, citron och t.ex. timjan, att dippa i eller ha på smörgås. Sedan får man inte glömma att sojaprotein faktiskt är just sojabönan, och det finns det ju redan färdiga varianter (korv, bullar, burgare mm), och annars kan man göra egen bolognese t.ex. med torrt sojaprotein.
12.59
Till Mats Jonasson: Den artikel som Vetandets värld byggde uppgifterna om hur mycket katter och hundar äter innehåller felaktiga beräkningar. Jag har läst artikeln och man har utgått från en formel om hur mycket katter äter som ger för höga värden. Om jag antar att formeln är lika tokig för hundar blir de sammanlagda resultaten nästan dubbelt för höga. Uppgiften om att katter och hundar äter 25 % av producerat kött är således alldeles för hög. Jag betvivlar att det är så många som fixar mat åt sina hundar och katter själva. Nej, det är torrmat som serveras, torrmat som innehåller förhållandevis rätt lite kött. Nästa gång som du går och handlar, ta då en sväng förbi katt- och hundmaten och läs innehållsförteckningarna på speciellt torrmaten.
12.59
Jag äter allt i princip.
Det är nog det bästa.
Jag följer inga ideologiska mat/vädertrender öht.
Ingen ångest har jag heller.
12.59
Tack Frida, Jonas och övriga för bra tips !
13.03
Jag äter det är gott😊
13.16
Toppen! Vi är många som köper linser av olika slag och ser fram emot att kunna handla svenskproducerat och klimatvänligt.
13.47
Ja, jag äter linser o baljväxter. Just linser smakar ju inget så det använder jag "som utfyllnad" i grytor, soppor, sallader, gratänger mm för en annorlunda konsistens. Det är sällan som jag gör en ren linssoppa. Baljväxter i övrigt äter jag mer för smakens skull. När jag för många år sedan började äta linser o baljväxter så knorrade magen rejält, men efter kort tid så blev magen van och nu har jag inga besvär alls. Dock är jag alltid försiktig med att bjuda mina gäster på linser o bönor då deras magar kanske inte vant sig i samma utsträckning som min. :-)
14.24
Välkänt att baljvöxter ger ökad flatulens och indirekt därmed också negativ klimatpåverkan
14.35
Anders - vi kan bara anta att du trollar? Bönor kan ge ökad flatulens (precis som t.ex. mjölk) om man är ovan, vilket ju är lätt ordnat. Och jämför du med vad kött släpper ut är det INGENTING.
14.43
Röda linser är supergott 🤗
15.11
Précis gjorde röd linssoppa idag.
15.11
Vi ätet baljväxter 2-3 ggr i veckan!
Oftast i form av soppor.
Jättegott och numera trendigt!
15.11
Baljväxter är goda, nyttiga och kan tillredas på tusentals sätt. Har ätit olika linser, ärtor och bönor i så gott som varje dag de senaste femtio åren (och även var och varannan dag som barn).

Torkade bönor ska först läggas i blöt över natten, sköljas innan kokning och sedan häller man bort vattnet efter 10 minuters kokning, fyller på med nytt kokande vatten och kokar klart. Då blir de mer lättsmälta. Det blir de också om man låter dem gro lite innan man kokar dem och dessutom blir de snabbare färdiga. Torkade kikärter får en nötigare smak om man förgror dem tills grodden börjar titta fram.
15.26
Brukar köpa kikärter på burk och laga mat. Gott med falafel.
15.47
Linser är smaklösa ,men gillar bönblalndning gör blnbiffar och morotsbiffar hur gott som helst .
19.10
Helt rätt! Hoppas verkligen det inte är bara en ”trend” utan en del av en hållbar livsstil både för planet och välfärdskroppar :)
19.10
Äter baljväxter varje dag, till så gott som varje mål. Bästa energikicken. Groddar nu även sen några år tillbaka. Märker att magen mår bättre då näringsupptaget ökar. Fantastiskt om vi kan odla dem här i Sverige!!
19.10
ÄLSKAR LINSER Äter bara växtbaserad mat. En God mustig linssoppa kan jag äta flera gånger i veckan. SÅ bra med närodlade LINSER
😋
19.10
Perfekt! Gott, nyttigt och bra för miljön,
19.10
Ja absolut! Lagat soppa på gröna linser idag, och äter ofta kikärtor.
19.10
Världens bästa livsmedel! Det vore drömmen om det fanns svenskodlade linser till bra pris!
19.10
Jag äter baljväxter nästan varje dag. De är inte bara goda, de är hälsosamma, inga djur fick lida och dö för dem och så är de klimatsmarta. Att de nu odlas allt mer i Sverige är mycket välkommet!
19.10
Ofta , flera ggr i veckan
19.19
Äter dessa råvaror i olika former flera gånger i veckan 😊
19.48
Äterbåde linser, ärtor och bönor flera gro veckan! Bra att vi får svenskodlat!
19.48
Ja gärna och helst svenskodlade
20.09
ja en gång i vecka
20.09
Japp, flera gånger i veckan. Härligt med mer svenskt!
20.43
Nej, är allergisk mot baljväxter
20.51
Ja, i princip dagligen. Fantastiskt med fler svenskodlade proteingrödor, heja.
21.08
Ja, flera dagar/v. Perfekt med svenska!
21.56
Ja det är gott och varierar maten flera gånger.
21.56
Ja varje dag i vår familj.
21.56
Ja, mer och mer. Köper gärna ekologiska linser. Lär mig recept efterhand med mustiga och heta kryddor!