SVT rapporterade · Berätta! Hur ser det ut på din återvinningsstation?

07.23
Det ser ut som en gammeldags soptipp. Skräpet ligger lite överallt utanför istället för i kärlen. Så de flyger iväg så fort det blåser lite och sprids i hela området. Som bonus ser det ut som att en person slagit läger bakom ett av återvinningskärlen.
Återkommande städning av hela området vore en ide.
07.58
Det är allt annat än bra i Deje har två stationer, folk är lata som inte kan få skräpet i containern dom måste ju se att det hamnar utanför, sedan ställdes en hel del som borde köras till stora åv. Kvartorp
07.58
Har sett och hört nattetid hur personer kör in med bilar och dumpar skräp. Även att man klättrar i och rotar och letar. Kan vara detta som stor del stökar ner.
09.08
Jag bor på Råtorp där vi har haft en återvinningscentral men icke nu! Vi saknar den mycket. När får vi n ny? Vi är många som bor på Råtorp.
Tack för dina synpunkter och för intressant samtal nyss! 
Vänliga hälsningar 
Inger Karlsson
Sveriges Television
09.08
Jag bor på Horsensgatan 104, med en sopstation på innergården med lekplats bredvid. Många boende har utsikt över den. Det är ofta sopor utanför kärlen, på sommaren luktar det mycket illa. Jag har länge påtalat problemen för KBAB och hoppas på att detta område blir nästa som får förändring med flytt från innergården.
09.09
Fullt så illa som på bilden är det inte men visst hamnar det saker där som inte ska vara där. Men hellre skräp där än dumpat i skogen av oseriösa småföretagare och åkare som inte vill betala på avfallsanläggningarna. Kanske ska man få betalt för att lämna avfall där? Finansieras av fet "miljöpant" på allt som konsumeras.

Men lika ofta är det skräpigt för att tömningen av containrarna haltar eller för att folk inte orkar platta till sina jättekartonger. Att hushållssopor allt oftare hamnar fel beror förmodligen på att villahushållens sopkärl börjat vägas i en del kommuner...

09.38
Jag bor i en bostadsrätt på Kvarnberget. Vårat soprum är låst. Ändå ställs det dit kaffebryggare och porslin. Tänker att många tar sig friheter.
09.39
Här uppe på kronoparken har vi som bor hos riksbyggen haft ett liknade system sedan ca 2 år tillbaka.Det luktar inte mindre och det har inte blivit mindre skräpigt, utan det slängs fortfarande sopor bredvid behållarna.Det är allt i från mat, kläder,möbler till tvättmaskiner.
Vid två tillfällen har jag inte ens kommit fram till soporna pga all bråte.
Dessutom åker en man runt och rotar i soporna med "griptång" vilket inte gör det hela bättre.
09.51
Tack för alla synpunkter! Fortsätt gärna att diskutera sopåtervinningen. Jag pratade nyss med Gerd på Råtorp som cyklar till Tingvallas återvinningcentral med sina sopor.
Vänliga hälsningar 
Inger Karlsson
Sveriges Television
10.00
Jag har flera gånger fått säga till vuxna män som är till hälften inkrupna i Myrornas insamlingskärl på Våxnäs. Massor med saker ställs dit som avgassystem och lampor. Mycket plockas ut och hamnar utanför.

10.03
det ligger oftast möbler, husgeråd och trasiga leksaker bredvid. I både soprum och mindre sopsortering mellan husen på Kvarnberget. Ställs ut på natten av grannar, som inte har lust att åka till återvinningscentral. Kanske saknar bil.
10.46
Bor tillfälligt utomlands och här sorterar man direkt i olika tunnor som hämtas minst 2 gånger i veckan, även för de i hus. Stora möbler etc bokar man en tid för och ställer sedan utanför porten. De hämtas gratis. Insamlingen av återvinning känns lite gammaldags i Sverige när man jämför.
@Christine - Det låter ju som ett bra system. I vilket land är det du bor? / Sandra Ruuth SVT
10.59
Kan ju bara säga varför kan dom inte fixa lite för dom utan möjlighet att ta sig till dom stora återvinningarna,det finns gamla och sjuka kötkortslösa som inte kan ta sig dit vart ska dom slänga sitt skräp? sen så finns det ju alltid folk som missbrukar det.
13.36
Hej, jag brukar plogga och på min löprunda i Jakonsbergsskogen springer jag förbi återvinningsstationen vi gamla flygplatsen på Sommarro. När containrarna är nästan fulla blåser skräp ut och sprids runtomkring i skogen. Det blåser rakt in i containrarna och det finns öppningar åt båda håll. Kanske hjälper även fåglar till, men det kanske går att göra så att det inte blåser rakt igenom eller tömma oftare. Gäller framförallt plast, men även papp och papper.
Hej Jonas!
Vilket mobilnummer når jag dig på?
Vänliga hälsningar
Inger 
13.41
Återvinningsstationen vid Hagaborgs parkering är under all kritik. Folk slänger saker som tv apparater, mattor och cyklar. Det borde byggas ett rum för sortering med egen nyckel/passering då miljöstationen är öppen för allmänheten och vem som helst kan slänga saker utan att ens tänka på konsekvenser.
15.16
Jag tycker att det är helt absurt att ansvaret ligger på oss husägare m.m.
När det infördes sopsortering fördubblade man
avgiften dvs. med halvering av tömning/år!
För att motivera karlstadsborna att sortera måste
det bli billigare/gratis och enkelt att sortera,detta skulle verkligen sporra till att folk sköter sig!
Som det fungerar idag så kan man höja alla avgifter och skylla på miljöhänsyn.
15.17
Vid vår återvinningsstation är det som på de flesta ställen tämligen skräpigt eftersom tömningen sker för sällan. Det är många som tänker: de får skylla sig själva när containrarna är fulla så då ställer man det som inte går i vid sidan av! Det finns ibland även en hel del hushållssopor runt containrarna. Vår kommun har det kontraproduktiva systemet att debitera soporna per kg. Många gör nästan vad som helst för att spara ett par tior så därför ser man soppåsar både i kommunens papperskorgar och ute i naturen!
15.17
Sätt upp riktiga övervakningskameror så att det går att komma åt de som missbrukar soprum och återvinningscentraler! De flesta sköter sig ju så de behöver ju inte frukta kamerorna!
15.17
Största problemet med återvinningarna är att folk inte ser skillnad på en förpackning eller dess innehåll. Är en vara gjord i plast, så verkar många tro att man kan kasta den i plastförpackningsåtervinningen, men så är det så klart inte.
15.23
Fler behållare till plast, tack! De är alltid överfulla. Finns en behållare till plast och kanske 4-5 till papp. Hur tänkte man där?
Detta gäller flera stationer, t ex Norrstrand.
15.25
Den återvinning vi har i Torsby är välskött tycker jag. Den ligger centralt mellan järnvägen och kommunhuset och omfattar batterier, glas, papper,kartonger och plast samt glödlampor. Den ligger angränsande till parkeringen så den utnyttjas av många
16.07
återvinningsstation Villastan Kristinehamn är välskött, tycker jag. De flesta förstår att man inte skall placera ”för stora” föremål utanför kontainer utan ta med dom hem igen och se till att få skräpet till den stora återvinningsstationen. Vid besök på lokala stationen kan man faktiskt böja sig ner och plocka upp ev skräp som ligger bredvid kontainern. Bidrar till allas trivsel!
19.13
Norrstrand har mycket skräp runt om. Ihopknutna kassar. Vet inte om det är vanliga sopor. Nån större grej typ plasthinkar.
19.15
Återvinningsstation vid OKQ8 i Kristinehamn är inte så välskött.Där stor det ofta mycket plastbunkar och målarburkar. Det är bättre att det hamnar på den stora återvinningsstationen.
19.22
Vid vår "återvinningsstation" så är det nog rent och fint 95% av dygnet. Vid övriga "stationer" på Gruvlyckan så är det nog rent till 85-90% av tiden. Jag vet inte hur ofta de tömmer, men jag tor att det är minst 3 gånger per vecka iaf :)
20.32
Ica Skåre. Ok för det mesta, men visst har vi en del latmaskar och personer som inte orkar vänta tills behållarna töms, utan ställer rakt på backen och tycker nån annan ska ta deras skit. Sånt blir man less på. Det ser ju mindre trevligt ut då.
21.03
 
Tack för alla era berättelser, den här chatten är nu stängd.