SVT rapporterade · Hur reagerar du på fenomenet "måndagshunger"?

07.55
Min spontana tanke var att det är väl inte så konstigt att de är hungrigare när de haft en helg att springa omkring på och göra av med energi.
08.12
Min upplevelse är att barnen kommer alltid hem hungriga ifrån skolan. Har alltid med mig något att äta till dom när jag hämtar de då de äter så dåligt i skolan. Plus att lunchen är redan 10:30, och då skall dom stå sig på det tills vi hämtar 17:30.
08.25
Jag har liten fundering. Kanske är det så att många barn äter ensamma framför tv/dator/surfplatta om helgerna eller kanske bara med en vuxen, aktiviteten kanske inte sätter måltiden i centrum utan att underhållningen är i centrum eller att de bara ska få i sig något (Om den vuxna inte tycker att matlagning är mer ett måste än något roligt). Jag tror det främjar matlusten att vara flera som sitter ner och äter tillsammans, som i skolan.
08.31
Tänker att den dåliga skolmaten generellt är ett större problem. Barnen är ju ofta hungriga när de kommer hem
08.49
Sent i säng och stress morgon innan vecko mönster är igång kan vara orsak. Vi kör makaroner och stekt falukorv till frukost. Sopp torsdag kan forskas i. Hur länge är man mätt om man har hög förbränning. Eller inte ens kan få I sig konsistensen på detta lång dag efter lunch. Barn kan äta favorit rätter oftare än vuxna. Viktigaste är att dom får energi att orka dagens utmaningar. Man kan va orolig för en måndag (blir dagen skön el elak) och frukost går inte ner...då är lunch Välkommen.
08.49
Det finns också en klassaspekt och vi vet att många familjer inte har råd med ordentlig mat. Barnfattigdomen lever kvar in på 2019.
09.04
Kanske föräldrarnas "finmat" under helgen inte riktigt varit barnens favoritmat?
09.04
Tror det beror på att man gjort mycket under helgen men inte har tid att äta ordentligt.
09.04
För mindre barn kan ju föräldratrots ligga bakom. Mitt barn som precis har börjat lågstadiet vägrar i princip äta hemma men säger att hon äter allt i skolan "för där är det gott".
09.07
Inte bara skolbarn. Även våra små i barnomsorgen är vrålhungriga på måndagar.
09.15
Skulle väl också kunna ha med småätande att göra, om den vanan finns - under helgen finns möjlighet att gå och ta en macka, frukt, eller annat när man är hungrig. Stör matlusten vid måltid under helger så man är inte hungrig men blir aldrig mätt.

Måndagen, med förmiddag full av schemalagd undervisning ger inte samma möjligheter till småätande när man vill, så första riktiga måltiden i veckan blir större... Och om man äter sig mätt vid måltiderna dagen innan är det lättare att äta sig mätt även följande dagar.

Skulle kunna vara en orsak till att barn kan vara hungriga vid hemkomst trots att de äter bra i skolan (med det inte sagt att alla som är hungriga vid hemkomst äter bra av skolmaten).
09.18
Jag tror det beror på att barnen har ätit mer under helgen, mer mat eftersom det är helg & även snacks & godis.Tänk efter ... du blir ofta mer hungrig dagen efter du har ätit för mycket...! Kram ⛄️
09.19
Fenomenet är inte alls nytt. Saken togs upp i en liknande artikel för ca trettio år sedan men då var forskarnas tolkning den rakt motsatta. De menade att barnen tyckte bättre om den mat som serverades i hemmet än den som serverades i skolan. Alltså åt de mera under lördag och söndag och kom till skolan på måndag med lite uttänjda magsäckar som krävde en större matvolym för att uppnå samma mättnadskänsla.
09.20
Under helgen har man vant sig vid att göra sådant som är kul och när man kommer tillbaka till skolan och alla krav känner man sig uttråkad och då blir man sugen på något att äta. De följande dagarna har man acklimatiserat sig och då har man mer fokus på skolarbetet igen.
09.22
Kolla in skolmatsedeln! Av någon anledning är det ofta mat, barnen tycker bra om, på måndagar. Barn äter mer om de får mat de gillar men går hellre hungrig i skolan än äta mat de inte gillar.
09.22
Det stämmer att eleverna äter mer på måndagar och även efter stora lov,jobbar själv i skolkök.
09.22
Hej! Kan bara referera till min egen dotter. På vardagar går det drygt 5 timmar mellan frukost hemma och skollunch. Då är hon vrålhungrig. På helgen går det bara 4 timmar. Skickar med frukt eller macka till förmiddagsrasten, men det har hon inte tid/ro att äta. På rasten vill hon inte missa att vara med kompisar - där det gäller att bevaka sin plats i gänget.
Apropå soppa på torsdagar: ta bort det omgående! Dottern blir aldrig mätt, är också begränsat hur mycket mjukt bröd man får ta till.
09.28
Hej
Utan större erfarenhet......MEN jag vet att det finns elever som bara får det varma målet per dag kanske det ända riktiga målet också.
Jag har 3 barn och vet om minst ett barn i varje klass.
Så fruktansvärt.....
09.28
Det har varit så i ganska många år både i skola och förskola
09.28
Under helgen äter alla barn mer kolhydrater och då uppstår ett sug efter mer mat/kolhydrater
09.35
Tror också på teorin "uttänjd magsäck" efter helgen. Är samma för mig som är vuxen :)
09.35
Dom käkar godis och dricker coca cola på helgerna. Klart dom blir hungriga på måndagen.
09.35
Min son sover längre lördag och söndag. På måndagar ställer vi om till att gå upp tidigare igen och då äts det inte så mycket frukost, vilket kan ge större hunger till lunchen.
09.35
Man äter när maten är ätbar, det kan den vara på måndagar ibland, tough luck
09.35
Själv är jag också mer hungrig på måndagar på jobbet än resten av veckan. Det beror inte nödvändigtvis på att jag ätit mindre under helgen utan andra mattider och så rör jag mig mer än jag gör på arbetet. Jag har kontorsjobb och skolarbete är ju stillasittande arbete även om de har raster och gymnastik så är det ju ändå till huvuddelen stillasittande i skolan. Mer rörelse ger ju mer aptit inget konstigt med det.
09.35
Kan det inte vara så att barnen tvärtom ätit mer/tätare hemma under helgen och därmed spänt ut magen? Då blir man mer hungrig på måndag.
09.35
Man äter mer om man är trött och frusen.
Barnen och även vuxna lägger sig senare på kvällen på söndag än veckodagarna.
Det blir svårare att gå upp på måndagar och tror inte folk har tid att sitta och äta ordentligt måndagsmorgon, om de äter alls.
Måndagar är oftast stressigare då folk har svårt att gå upp(både föräldrar och barn) eftersom de förskjutit dygnet under helgen.

Skolorna är väl ganska kalla på måndagar då värmen sänkts under helgen.
Lägg till avstängd ventilation som ger dåligt med syre som är värst på måndagar.
Tröttna frusna hungriga barn.
09.35
Vårt välfärdssamhälle, blir vi någonsin nöjda?
Blir bedrövad över att forskarvärlden i Sverige anser sig ha råd att lägga pengar på sådana meningslösheter. Det finns en hel värld därute, miljarder människor, med riktiga problem, svåra problem.
Men det är väl förmodligen ett bekvämt sätt att inkassera sin lön på. Och media rapporterar.
09.35
Finns en otalig mängd studier som visar på att vi i snitt sover sämst natten mellan Söndag till Måndag. Finns även otroligt många studier som pekar på att ökad hunger är ett av de vanligaste symptomen vid sömnbrist. Måste det vara mer komplicerat än såhär? Hoppas det är en parameter i studien...
09.48
Mina barn är fysiskt aktiva på helgerna från typ 08 på lördagen till 20 på söndagen. Hela tiden är det full fart. Klart de blir hungriga då. De äter även en hel del hemma men jag kan tänka mig att det finns en viss ”efterbrännkammare” i deras kroppar som gör att de vill ha energi även på måndag och äter mycket skolmat just då. Ju längre veckan går desto sämre aptit har jag märkt vilket nog beror på att de sitter alldeles för mycket stilla på skoltid.
09.55
Sömn är nog den största bidragande faktorn som många andra nämner.
Att man sänker värme och ventilation över helgerna som någon nämner finner jag föga otroligt eftersom dom flesta inom fastighetsbranschen idag vet att det inte lönar sig.
09.57
Visst klagas det alltid på skolmaten men alla tycker nog innerst inne att den är mycket god. Det kan vara att man sitter med kamrater som man saknat över helgen och att det är sällskapet som ökar matlusten.
Jag har personligen riktigt goda minnen från grundskolans matsal och saknar den tiden. Skulle fler restauranger bjuda på sådan enkel, bra och billig mat är jag säker kunderna skulle bli många och stämningen vara förträfflig. Kommunal regi säger jag. Haha. Som på den gamla goda tiden.
10.04
Inte alls konstigt. Och inte heller ett nytt fenomen. Jag har som kock i storkök och i skola sett detta länge. Framförallt i de äldre klasserna då man verkar låta barnen se till att de får i sig mat själva. Måndagar är alltid en dag då det äts mest oavsett vad som serveras. Kring slutet av en löneperiod , innan lön ser man dessutom en ökning av ätande ungdomar.
10.16
Barnen hinner inte äta lika bra frukost på måndagmorgnar som på de övriga morgnar. Därför är de mer hungriga vid lunchen. En enkel förklaring.
10.25
Ett fantastiskt tillfälle att slänga bort pengar på meningslös "forskning".
10.25
Precis som när jag ätit extra mycket socker blir jag hungrigare dagen efter.
Tänker då på lördagsgodis för barnen.
Äter själv lchf, när jag fuskar med kolhydrater blir jag alltid hungrig dagen efter.
10.26
Tror det beror delvis på högt insulin efter mycket socker under helgen. Insulin = öppna cellerna och skjut in blodsocker = hunger. Sedan kanske en stressig måndag morgon och att det inte blir så mycket frukost. Vi får se vad forskningen visar :)
10.59
Tycker inte alls att det är konstigt, upplever samma sak som arbetandes på kontor, jag och mina kollegor är alltid hungrigare till lunch på måndagar. Kanske har man ätit mer under helgen och töjt ut magsäcken.
10.59
Känns som det kanske är för att de är bakis? Brukar ju vara anledningen b
10.59
Angående signaturerna Pluttens och Mariannes respektive inlägg, där de antyder att forskning på området är att slänga pengarna i sjön:
Jag tänker att det finns en viktig poäng att det är forskningen själv som avgör vad som ska forskas på. Och det är dessutom upp till var och en av oss att söka forskningsanslag för att finansiera en egen studie. För det tredje leder ofta resultatet i en studie till producerandet av ny forskning, även om man i den första studien inte har kunnat hitta några samband. Så vem kan avgöra vad som är meningsfull forskning?
10.59
Vi har alltid extra hungriga barn hos oss på vår förskola. Vi ser att det beror på att under veckodagar får barnen mer regelbundna måltider, som frukt och mellis. Något som inte händer under helgen. Men vi tycker det är härligt att barnen vill äta mer och längre på en måndag. De vill ju också ta igen att man inte sett varandra på några dagar. Maten är ju också en social del av dagen.
10.59
Detta fenomen har diskuterats av och till.För några år sedan ”larmade”bespisningspersonal om att barn äter mera efter jul o sommarlov.Man trodde då att barnen inte fått tillräckligt med mat hemma.Det visade sig vara tvärtom.Man hade vant sig vid att äta mer och flera gånger per dag.Det känner vi väl alla till ,att dagen efter en brakmiddag är man ofta hungrig ,fast det borde vara tvärtom.Tveksamt ämne att satsa forskningspengar på.
11.02
Fint med 50+:are som uttalar sig om dagens kvalitet på skolmat. Har ni inte växt upp under millenieskiftet så bör ni inte uttala er. Även långsökta konspirationsteorier - som att lite lördagsgodis skulle påverka efter mer än 24 timmar? Eller att man skulle hinna med mindre på en måndagmorgon än en tisdagsmorgon? Eller att det skulle vara brist på syre första dagen på veckan? Eller att "klass" skulle påverka? Som att en grupp inte skulle få i sig tillräckligt med mat - och därmed skulle detta speglas nationellt i ALL statistik? Snälla. Sunt förnuft.
11.27
Under skolledigheten får dom tillbaka sin livsaptit, men den försvinner redan till tisdagen.
11.27
Tror inte man ska larma för mycket om detta. Och absolut inte dra igång massa utredningar som kostar pengar i onödan. Det är väl så att man kanske vilar mer på helgen alt. gör mer aktiviteter, och det kan ge en ökad hunger när vardagsstressen kommer på måndag igen.
Och det är väl bra att barn och ungdomar äter, om så åtminstone tillräckligt en dag i veckan.
Jag är lantbrukarbarn, fick hjälpa till mycket hemma på gården från fem års ålder. Jag var alltid hungrig pga att jag jobbade hårt. Maten i skolan gav dock inte mersmak.
11.27
Det behövs mer forskning på ämnet, alldeles för många människor är feta. Hunger är bästa kryddan och är inte farligt på något sätt.
11.29
Jag är övertygad att all forskning är bra forskning.
Eftersom detta täcker ett ganska stort område då det innebär att kartlägga socialhälsa, föräldrainflytande, skola, hälsovård och mathantering så kan det vara bra att knyta ihop säcken. Självklart kan man inte lägga statistik på tron hur man tror det är. Generellt ser alla kockar i dagligverksamhet hur ledigheter och annat påverkar. Som sagt tidigare, allt kan påverka, träning/tävling, ensamma hemma, dålig kosthållning, sömn mm. Varför inte forska efter svar?
11.35
Håller med Majsan & Ina. Det är inte för att jag ätit för lite på helgen som jag e extra hungrig på måndagar!!!
15.52
Bra att man kollar upp. Men det finns många tänkbara orsaker. Dels så vänder barn ofta lite på dygnet och somnar väl sent. Då hinner eller orkar man inte äta lika myckey frukost. Dels så gillar barn mat som de är vana vid och de äter fler mål mat i skolan.
15.52
Förr sa man alltid, att om du varit på släktmiddag på söndagen och ätit mycket, var du alltid hungrigare på måndagen.



15.52
Det finns goda belägg för att människor äter mer när de har sovit för lite, kanske är förklaringen inte svårare än att barnen somnat sent på söndagskvällen?
15.52
När jag var rektor i Hökarängen på 2000-talet budgeterade vi för 1,2 portioner per barn på måndagar. Detta är inget nytt. Det har vi känt till i skolvärlden i alla år.Vi serverade också sådant som gick åt t. ex. spagetti med köttfärssås.
15.52
Jag minns HasseåTage, "dom skulle varit jävligt glada..," dvs de i fattiga länder om de bara var hungriga måndagar... Desperat exempel på lyx problem!
15.52
Jag kan lova att inga ungar i Sverige svälter ihjäl.
15.53
Har barnen ätit för lite under helgen ??
Ska föräldrar skuldbeläggas ytterligare?
Tycker att det måste finnas viktigare saker att forska på än att barnen äter mer just måndagar.
Kanske är de utvilade och mår bra, det brukar gynna aptiten !
15.53
Vilket icke-problem! All forskning är inte vettig forskning. Bortkastade pengar.
15.53
hej, vi på getingeskolan här jätte bra elev dom äta mycket varje dag. vi servera 500+ elev i matsalen och slangs bara 5-6kg om dagen. Slangs mest när det är mat dom gäller som köttfärslímpa och kokt potatis. eftersom elev ta för mycket på en gång.
15.53
Har arbetat som kommunal kostchef i många år och tycker att inslaget har fel rubrik. Detta är inget " nytt fenomen"; tror att de flesta som arbetar/har arbetat med måltider till skola eller förskola kan intyga detta. Detsamma gäller efter lov oavsett veckodag.
Det blir spännande att följa resultaten som kan komma fram av en vetenskaplig studie. Studier av våra måltidsvanor borde ha hög prioritet i dessa tider när vi i Sverige äter alltmer färdiglagat.
15.53
Om man äter mycket sött och goda kolhydrater på helgen ökar det ens aptit, man får blodsockerfall snabbt och behöver äta mer på måndagen. Alltså, ät inte bara sött och gott på helgen!
15.53
Det är väl som hos oss vuxna; vi är extra hungriga och äter mer på måndagar, för att vi har ätit mycket och spänt ut magsäcken på helgen. Alltså tvärtom vad ni tror, att barnen skulle ha ätit mindre hemma på helgen.
15.53
Det handlar inte om att barnen haft det dåligt eller ätit dåligt på helgen. Göt en undersökning vad barnen gjort på helgen? Jo många har då ex åkt skidor badat. Skridskor. Aktiveter. Rört sig och behöver mer energi och de har ätit mer på helgen
Alltså äter de mer på helgen och den förhöjda förbränningen ligger kvar på måndag. Sen på tisdag har man suttit mer still på måndag.
15.53
Man äter ofta lite extra på helger. Då tänjs magsäcken ut. Detta gör att man dagen efter har större hunger än normalt.
15.53
Jag kan tänka mig att man ätit lite mer under helgen & därför också "triggat" hungern, så på måndagen vill magen ha mat/godis lite mer!
15.53
Det är väl på grund att man bara har ätit massor av godis under helgen och när man väl kommer tillbaka till skolan så får man riktig mat.
15.53
Det krävs nog ett holistiskt och interdisciplinärt perspektiv för att räta ut frågetecknen kring det här.
15.53
Barn som äter mer på måndagar ? ? Är det militära specialstyrkor eller Kungliga Gardet så att Staten måste räkna på kalorier och psykosociala effekter. Om fenomenet har ett samband med barnbidrag, förväntad inflation etc. Hur ska ni få veta det ? när det sociala systemet ligger som en slöja över allting och aldrig kan ändras eller tas bort.
15.53
Kanske föräldrarna gör likadant ? Äter mer på måndag ?
15.54
Allt är bara trams. Att forska inom "måndagshunger" är lika med att kasta pengar i sjön.
15.54
Mina barn sover längre på helgen, så när frukosten på måndagen ges så äter inte barnen lika mycket. Detta ger såklart att dom "äter ifatt" på måndag lunch. Jag tror nog inte det behövs någon forskning kring detta, det är väl ingen raketforskning att förstå.
16.01
Jag tror att många småäter hela dagarna när de är lediga, stora som små, så när barnen inte kan göra det på samma sätt i skolan får de aptit!
16.53
JAG HÅLLER MED ANDERS
16.53
En av två saker kommer hända:

1: Det kommer bli en massa antaganden som leder till att skolan får ytterligare ansvar och besvär, som uppenbart ligger på föräldrarna.

2: Det kommer bli en massa antaganden som leder till att skolan får ytterligare ansvar och besvär, som uppenbart ligger på föräldrarna.

Det spelar ingen roll om orsaken bakom är meningslös att stå och dra i, för nu existerar begreppet i mediavärlden och det måste bekämpas högljutt och passionerat genom att lägga över ansvaret på någon annan som redan har alldeles för mycket på sina axlar.

Det dödssjuka Sverige i ett nötskal. Hoppas jag har fel. Det vore kul med en helt ny upplevelse.
16.53
Vi vuxna är även hungrigare på måndagar.
Alla kollegor vill äta 11.30 istället för 12.00. Man vänjer sig vid mycket mat på helgen och blir hungrigare på måndagen.
16.53
Läser att många anser att den här forskningen är helt onödig. Hur kan ni veta det? Man vet aldrig i förväg vilka forskningsresultat och följdfrågor som kommer fram. Jag är själv forskare (dock i en helt annan disciplin) och möts emellanåt av en oförstående allmänhet. Ibland får jag frågan efter lång tids forskning ”ja, men varför valde du inte den här frågan från början?!” Ja, för från början visste vi inte vad som var viktigast, utan det har framkommit genom forskningen. Eller frågor som ”ja, men det var ju som du trodde, varför ägna tre år åt det då?!”. Ja, för innan trodde vi, men nu vet vi. Så vem vet vad den här forskningen kommer leda till?
Lycka till! 👍😃

17.56
En helt ovetenskaplig reflexion från min sida är att de ätit en massa skräpmat och godis på helgen. Det skapar hunger. Andra kanske inte fått så mycket mat och då blir ju de hungriga.
19.20
Mycket möjligt! En bidragande orsak är säkert att barnen är extra morgontrötta på måndagarna efter helgens senare vanor och därför hinns/orkas inte frukosten med i samma utsträckning som under resten av vecka . Hoppas detta är vanligare än att barn faktiskt inte får mat hemma under helgerna iaf. Men anledningarna är nog varierande...
19.20
Ställer mig djupt frågandes varför folk är så faktafientliga? Är ju alltid bra atr veta på riktigt om det faktiskt stämmer. Tro och anekdotisk bevisföring hör inte till ett modernt samhälle.
19.20
Jag är också mer hungrig på måndagarna, men ser ett samband med att jag ätit mycket mer och gott under helgen. Magsäcken blir uttänjd då och gör att man blir mer hungrig.
Margareta 50+
19.20
Reagerar bara på forskaren som bevakar sitt ”jobb” i all egenintresse och försvarar forskningen kring måndagshunger. Vafan. Är man hungrig så är man hungrig pga av att kroppen behöver näring av en eller annan anledning!. Detta har vi vetat i tusentals år. Tisdagshunger? Forska på det? Forska på kl 12 hunger? Forska på hungrig mitt i natten hunger? Kl 14.46 hunger? Finns det forskning på det? Vad vi behöver forska på är är om forskarna verkligen behövs...
19.20
Det här är inte någon ny slutsats. 1994 eller -95 intervjuade jag en dietist som berättade just detta: att barnen hade en betydligt större aptit på måndagarna än resten av veckans dagar.
20.23
Detta är väl inget nytt, känt till det här fenomenet sedan 80talet när jag började jobba med skolmat. Min teori har alltid varit att på helgen är det mys med barnens favoritmat och godis, läsk mm. Magsäcken blir uttäjmd och då blir man hungrig, det blir iallafall jag när det bjudits på kalas. Kanske ska forskningspengar gå till något som är viktigare.
20.59
Sugen på em kvällsmacka. Men så klart, det är ju måndag...
21.55
Barn och ungdomarna kanske inte har fått tillräckligt med mat under helgen
22.05
Tack för era åsikter! Nu är denna chatt stängd.