SVT rapporterade · Är det kommunens ansvar att stå för broddar?

06.09
Hej! Göteborgs kommun slutar erbjuda gratis broddar till personer över 65 år. Samtidigt har Sahlgrenska i år rapporterat om rekordmånga halkolyckor. Nu vill vi veta vad du tycker - ska kommunen stå för broddar?
06.09
En väldigt bra investering med broddar. Fy skäms!
06.20
Om politikerna inte hade tagit ut sådana höga löner så hade både skolan OCH äldrevården kunnat få tillräckligt med pengar !
Med broddar vågar dom gå ut, vilket ökar deras livskvalitet och därmed sänker andra kostnader i längden !
06.20
Självklart är det inte komunens ansvar, men tjänar man på att subventionera broddar för att slippa vårdkostnader borde man fortsätta med subventionen. Vad kostar broddarna komunen?
06.20
Har människor inget eget ansvar alls?
06.33
Självklart skall kommunen stå för broddar, med tanke på den dåliga snöröjningen
06.33
Det är ju en fin gest av kommunen att dela ut broddar till äldre, men samtidigt så tycker jag att det borde vara ett egenansvar. Broddar kostar ju inte en förmögenhet. Jag har alltid broddar sedan jag bröt benet och fotleden.
06.55
Nej! Kommunen ska inte behöva stå för kostnaden. Det är eget ansvar. Däremot måste snöröjningen blir bättre. På Göteborgs gator är det bedrövligt. Går från heden varje dag in mot centrum med livet som insats.
06.55
Ja, det är kommunens självklara ansvar att
ta vara på sina äldre innevånare och erbjuda dem hjälp i olika praktiska saker. Broddar, för att förhindra halkolyckor, är en mycket billig investering. Men jag undrar vem/vilka grupper som nu istället ska ha de
silverpenningar som denna ’besparing’ innebär? Det brukar ju fungera så,
och vi medborgare tvingas betala till något vi aldrig tillfrågats och samtyckt till!
06.55
Extrem vinter väder vi behovet ..BRODDAR ..SÅ VI KAN GÅR UT OCH FÅ FRISK LUFT.
06.55
Dela ut broddar till alla och sluta sanda. För det är ändå aldrig sandat överallt eller i rätt tid. Och det är just på den fläcken det inte är sandat som du trillar.
06.55
Eget ansvar. Människor blir fördummade om allt ansvar, eget tänkande och sunt förnuft tas ifrån dem.
06.55
Att ge broddar till äldre är en bra idé när snöröjningen är så undermålig som den är i Gbg. Slirig, hårdpackad issnö på trottoarerna är mer regel än undantag. Men att prioritera snöröjning framför broddar hade ju så klart varit ännu bättre.
06.55
Gratis broddar är självklart en besparing för samhället .
Betydligt dyrare med att belasta sjukvården med folk
som behöver vård pga halkolyckor.
07.09
Självklart ska detta erbjudas de äldre för att undvika kostnader inom sjukvård och äldreomsorg. Många behöver hemtjänst efter en fraktur och då är broddarna en billig ”försäkring” för att undvika det. Enl Axel Josefsson (M) ska ”broddpengarna” istället satsas på skolan. Ska bli intressant att följa om dessa kommer att påverka skolresultaten positivt
07.09
Varför är landstinget inte med i diskussionen? Dom har uppenbarligen den stora ekonomiska vinsten med broddar.
07.10
Nej. Men pensionärer över 80 år bör få broddar
07.13
Om det gör att färre personer kommer in till våra sjukhus med brutna ben eller annat blir gratis broddars kostnad en fungerande investering i hälsa.
07.13
Som vanligt står en moderat och försvarar besparningarna som drabbar de svaga i samhället.
Och i detta fall så drabbar detta pensionärer med låg pension och dom måste prioritera andra saker.
Men detta är vanligt när det gäller moderater slå mot dom svaga.
Bedrövlig av Göteborg stad.

Lyssna på professorn
07.15
Kommunen har sparat in på snöröjning och halkbekämpning också.
07.20
Omdömeslöst av kommunen (usch å fy) !!!!?
07.26
Att dra in 125 miljoner på subventionerade busskort var tydligen småpotatis i en kommunalbudget enligt samma politiker och tror knappast broddar kommer upp i samma kostnad. Använder själv broddar som 30-åring och med tanke på hur mycket enklare det blir med dom i detta vädret borde vara självklart att alla äldre får det. Men nu kanske skoleleverna i staden kan få en extra penna och sudd per år eller liknande...
07.27
Kanske dags för regionen att ta sitt ansvar?
07.31
Cykelbanor sandas och saltas (ej gångbanor om de inte ligger indirekt anslutning till dessa) allt för att prioritera denna grupp. Något diskriminerade gentemot fotgängare! Men typiskt!
07.31
Synd att en sådan hör liten kostnad skörd ned. Det finns många andra svarta hål inom den kommunala verksamheten. Att alla dessa kommunalt anställda socionomer gör ett bra jobb, vet jag inte stämmer med verkligheten. Då är det bättre att dra in där, och arbeta förebyggande för att inga skador skall hända. Alltid är det i det förebyggande arbetet som besparingarna görs. Att bita sig själv i svansen - detta är politikerna väldigt duktiga på.
07.38
Kanske inte kommunens ansvar, men kanske Landstingets som ju får stå för sjukvårdskostnaderna?
07.39
Självklart inte!
07.39
Att dra in gratis broddar för äldre personer ger fel signaler. Sjukvården får ta smällen. Riktigt dåligt!
07.44
Jag anser inte att det är kommunens ansvar. Det handlar om en relativt låg engångskostnad för den enskilde, och vars och ens personliga ansvar.
07.44
Det är ju inte ens en besparing utan snarare tvärtom med tanke på de inställda operationerna m.m. på sjukhusen. S.k. dumsnålt att dra in detta. Vad gäller ansvar så tycker jag att det är ett utmärkt sätt för kommunen att bidra till preventiv vård, billigare och humanare att ta tag i orsaken istället för konsekvensen.
07.46
Kommunen sänder fel signaler. Kostnaden för broddar får man igen genom minskade sjukvårdskostnader och minskat lidande, vilket borde vara hög prioritet för politikerna i Göteborg.
07.49
Varför ska våra skattepengar gå till broddar? Det är var och ens eget ansvar att införskaffa hjälpmedel för att inte halka när det är halt, däremot kan man gå ut med tips i lokal-TV om var man köpa dem. Gå till Apoteket, där finns det.
07.49
Signalvärdet är viktigt så visst skall äldre erbjudas broddar. Det är väl rimligt att man kan betala en del t.ex 50:- Dessutom tycker jag att man skall hämta dom. Skickas dom ut till alla så blir många liggande. Pensionär
08.01
Nej.
08.08
Ja, självklart!
08.13
Ja självklart ska Göteborgs Stad fortsätta erbjuda gratis broddar! Att det borgerliga styret vill dra in detta är vanvett vi invånare kommer få se ännu mera försämringar med Alliansstyret i Göteborg.
08.13
Om man vill följa Lagen om skydd mot olyckor, är det ju självklart att dela ut broddar mm.
Eller effektivisera halkbekämpningen.
08.13
Anser att det är jag själv som ansvarar för att ha ”broddar” på mig, inkl anskaffning.
Det måste ligga i mitt egna intresse att göra vad jag kan för att inte råka ut för olycka.
08.13
Det är dyrt med broddar men jag tror ändå att se flestas pensionspengar räcker till denna utgift.man får ta ansvar för sej själv så länge man har sej!
08.13
Att dra in broddar för äldre kan man göra tydligen medans man plöjer ner närmare en miljard utav kommunala skattemedel på ett garage i hamnbassängen vid Skeppsbron. Dög inte P-Arken? Man får mycket broddar för en miljard
08.17
Jag tror att det kostar mer att avstå från det förebyggande arbetet. Om man skall resonera likadant vad gäller andra färdmedel så behöver man kanske inte sanda och salta vägar mm. Då blir det alltid den enskildes fel och det är ju väldigt bekvämt. Tycker broddbidraget var ett billigt och smart förebyggande beslut.
08.20
Ynkligt att Göteborg klagar på ekonomin.
Nej det är väl inte så noga med oss äldre.
Skäms !! ☹
08.20
Enl lagen om skydd mot olyckor och hur väl man lyckas halkbekämpa borde det vara kommunens ansvar. Är det inte det så är det ändå lönsamt eftersom halkolyckor ger fler och tyngre vårdtagare till kommunens hemtjänst. Möjligen kan landstinget vara med och betala eftersom det även har med sjukvårdskostnader att göra.
08.24
Som pensionär blir man allt mer förvånad över styret i stan.

Att en moderat politiker tycker det är bra att dra in broddarna är väldigt konstig ekeonomi, när sjukhusens ortopedavdelningar är överfulla av skadade efter halkolyckor. Nog kostar ett benbrott en fasligt större summa för hans kommuns ekonomi än att dela ut broddar?!

I samma anda kanske man ska lägga ner brandförsvar och sjukhus, för det borde väl den drabbade själv betala, i analogi med att broddar är den enskildes intresse att skaffa sig.
08.24
Tycker att det bör vara var och ens ansvar, även om du får broddar,tas dom på? Skall kommunen kolla det också?
08.26
Självklart ska broddarna vara gratis det är både förebyggande, friskvårdande och ekonomiskt. Och nej, alla pensionärer har inte råd med den extra utgiften med broddar.. Hejja fria broddar till pensionärer!!
08.29
Men hallå (M)! Hur många nya 65-åringar får Göteborg varje år? Det kan väl inte vara så många att denna indragna fantastiska förmån kommer att ge stora summor till skolan. Tänk om, tänk samhällsekonomiskt.
08.30
Kostnad vård ett benbrott = 3223 broddar

Mest kostnadseffektivt?
09.05
Tyvärr missade jag att hämta ut broddar förra året...typiskt! Men det måste ju löna sej och pensionärer har det verkligen inte fett så nån omtabke från samhället skulle vara lämpligt. Som nybliven pensionär upptäcker man att man är vid sidan av samhället och detta är ett tecken på detta.
09.05
Självklart. Men regnbågssammarbetet mellan M & V så förvånar mig ingenting. De bara tänker på makten & ger fullständigt FAN i befolkningen.
Snålheten bedrar visheten. Kommunalråden kan ju gå ner i lön istället för att snacka skit. Men den broddinställningen är de inte värda sin lön. Detta är en BRODDSKANDE sak. Som kan bli BRODDSMÅL.
09.10
Ytterligare ett moderat drag att ta pengar från de som är utsatta i samhället . De drar även in pengar för äldreomsorgen och funktionshinder. Det skall självklart erbjudas broddar och gärna mer till pensionärer. Allt handlar om vilka grundvärderingar som vi vill ska genomsyra vår stad och vårt samhälle.
09.10
Hur många av dom som skadat sig pga halkan är över 65? Kan ju vara av intresse när man gör reportage?
09.10
Nej, absolut inte! Den som känner oro för att halka och ramla kan själva köpa broddar. Om kommunen ska stå för broddar då ska det erbjudas alla kommuninvånare och inte endast pensionärer.
09.10
I all den stund kommunen är så usel när det gäller snöröjningen för fotgängare, kan ju vi börja gå på i bilkörbanor och cykelbanor. Indragna broddar är snåldumt!
09.10
Är folk så hjälplösa att det inte går att köpa ett par broddar själva, skall kommunen stå med sockar och skor också ? Jo jag vet att skatten är hög men det är en annan femma.
09.10
Arbetsför befolkning i Göteborg är runt 500 000.

Så höj skatten med en-två kronor så räcker det nog till broddar till alla.
Det skulle jag kunna undvara i alla fall.
09.11
För en pensionär med låg pension kan kostnaden för broddar kännas dyrt och blir aldrig av. Ge pensionären fortsatt broddar så sparar vi skattebetalare in pengar för alla halkolyckor som belastar våra sjukhus. Tänk om Göteborgs kommun snarast!
09.11
Jag köpte broddar själv. Billigt om man tänker efter lite, om man vill slippa att bryta lårbenet. Med broddar går du obehindrat. Fattar inte att folk vill ha dubbar på bilen men inte under skorna.
09.11
Det är väl lika enkelt att beställa på nätet för nån hundring och få hemlevererat som att lägga tid på att gå och få gratis på någon vc.
09.11
Jag tycker att det får var o en stå för, kommunen gör mycket för oss ändå, men jag förstår om det blir uppror när man tar bort det.
09.12
När kommunen sysslar med allt på alldeles för många områden så fallerar det som en kommun faktiskt SKALL hålla på med. Det är nog inget snack om att gratis broddar sparar pengar, men då är väl det rimliga att den organisation som sparar de pengarna står för broddarna, dvs Västra Götalandsregionen som är sjukvårdens huvudman. Förebyggande vård är något som den som sysslar med vården hanterar, det gäller på alla andra områden. Finns ingen anledning att just ortopedi skulle vara annorlunda. Organisationer (offentliga eller inte) som ger sig in på områden som ligger utanför dess egentliga ansvarsområde leder till otydlighet i ansvar och uppföljning, tappat fokus på kärnverksamheten och allmän ineffektivitet (vilket i förlängningen leder vidare till skadlig organisationskultur, i värsta fall rena oegentligenter och korruption). Det är väl Göteborg ett ohyggligt uppenbart exempel på.
09.12
Det är inte brist på pengar i den här kommunen, däremot brist på kompetens och sunt förnuft.
09.12
Sköter kommunen snöröjningen bra blir det inga hala trottoarer - behövs det broddar i stan är halkbekämpningen verkligen inte väl utförd och gratis broddar självklara och ett SKÄMS!! till gatukontoret.
09.12
När jag var liten på 40 talet var beredskapen vid snö god. På den tiden var många ute i beredskapsarbete och skottade. Med tanke på hur många som går arbetslösa svenskar och invandrare, ge dom ett extra bidrag och låt dom skotta så det går att gå i Göteborg.
09.12
Med ett utav världens högsta skattetryck skall vi nog ha råd att ge personerna som byggt upp vårt samhälle ett par broddar var... Herregud. Istället köper de duktiga inköparna stödstrumpor för X tusen kronor etc.
09.12
NEJ!! Vi kan väl köpa broddar själva!! Det har vi gjort. De kostsr inte så mycket.
09.13
Förslag på omfördelning: Alla bidrag som kriminella och deras familjer uppbär: bostadsbidrag, a-kassa, sjukpenning, barnbidrag, pension etc. - dra in de pengarna (det blir stora penningpåsar) och fördela dem till de äldre (broddar, höjd pension, gratis kollektivtrafik mm. samt till Funktionsnedsatta som behöver assistans i hemmet., och brottsoffer. Det är en rättvis omfördelning som visar på vilka grupper som ska prioriteras, och som gjort rätt för sig.
09.13
Det tror jag är bra, för det skickar signaler och det pratas om broddar.
Det är småpengar mot vad benbrott kostar samhället.
09.13
Vad ska kommunen mer stå för, hjälmar, armbågsskydd. Prioritera och fokusera på kommunens uppdrag
09.14
broddar är inte så dyra, så även en s.k. fattigpensionär kan inhandla dessa.Bättre om kommunen lägger pengarna på vård och omsorg,
09.14
Göteborg först i världen! med strategin Fler Benbrott Gör Skolan Bättre!
09.14
Axel tala om ekonomi o pengar som han vill prioritera på skolan o därför har han inte råd med broddar. Men igår vid 16 tiden tyckte han det va helt ok att rösta för att kommunen skulle lägga ut över 600 miljoner för en helt onödigt station i Haga Västlänken. Dubbelmoral kallar jag det!
09.15
Broddar är en obetydlig kostnad för den enskilde men om inköp och fördelning skall ske av det allmänna mångdubblas kostnaden av administrativa skäl.
09.15
Ett flagrant kommunalt exempel på åldersdiskriminering. Dessutom snålare kommunen på snöröjningen och väljer att låta äldre kommuninnevånare lida.
Hur mycket sparade kommunen på detta i år?
09.25
Broddar är de billigaste sjukförsäkring man kan få och säkerligen bidrar till att köar till sjukhuset på grund av halkolyckor blir mindre.
Det är fegt, omoralisk och oförsvarbart av Göteborgskommun. Satsa gärna på skolan också men inte på bekostnad av de äldre. Det här är åldersdiskriminering!
09.25
Kommunen och fastighetsägarna har väl skyldighet att ta bort snö och is från trottoarer och vägar? Om de sköter det som ingår i deras uppdrag behövs inte broddar och det blir inte några halkolyckor.
09.26
Håller med Janne o Marianne.broddar kostar bara ca 100 kr . de har alla råd med.
09.26
Jag och många pensionärer i Göteborg är mycket tacksamma för att ha fått gratis broddar. Många garantipensionärer har inte råd med broddar.
09.28
Jag tycker att vi pensionärer ska köpa broddar för egna pengar.
Däremot är det bra om kommunen och media påverkar oss så att vi skaffar broddar.
Stavar är också bra att använda.
09.28
Det är kommunens ansvar att ploga och halkbekämpa. Det fungerar inte, utan snön ligger fortfarande kvar på många busshållplatser. När snön smälter och fryser blir det ännu värre än vad det redan är. Broddar skulle ju åtminstone skydda de äldre mot halkolyckor.
09.32
  
Kul att ämnet engagerar så många! Här kan ni läsa om varför halkan är värst i Västsverige:

Halkforskaren förklarar varför halkan är värst på Västkusten

SVT NyheterProfessor Lennart Strandberg har vigt en stor del av sitt yrkesliv åt att studera halkans effekter. Här förklarar han varför halkan slår som hårdast i Göteborg och på västkusten.
09.32
Det kanske inte är kommunens ansvar att hålla med broddar men RIKTIG snöröjning/ halkbekämpning är det. Jag är från norra Sverige men har aldrig sett så slarvig snöröjning som här. Lägg pengarna från broddarna på utbildning av snöröjarna i stället.
09.34
Kan inte va kommunens ansvar , men skottning däremot.
09.36
Alla har råd att köpa broddar. Finns att köpa på J... för under 30 kr. Jätte-bra broddar som vi använder själva.
09.43
Ekonomiskt vansinne att dra in detta. Det betalar sig flera gånger om i mindre belastning för äldreomsorg och hemsjukvård. Utöver det en radikalt minskad nota för regionens ortoped.

Tacka vet jag de rödgröna partierna som har kvar broddarna.
09.47
Nej det är inte skattebetalarnas ansvar men vi har betalat för plogning och sandning som i göteborg är nästan obefintlig
09.47
Jag tycker upplägget på den är debatten är ren ut sagt dålig och ställer följande frågor::
Hur många av de som har dabbats av halkolyckor är över 65 år ?
(En del har ju cyklat och jag tror inte dom är över 65 år)
Hur många av de som har drabbats har broddar hemma (många upplever ju det som
mycket besvärligt att ha på dem ) ?
Behöver man ha nya broddar varje år dom kanske bara använts ett par gånger ?
Skall det inte var någon kontroll på vad man har i pension innan man söker att få ett
par broddar och räcker det inte i så fall med ett par, sådana vintrar har vi ju inte
och kostnaden är ju inte astronomisk ?


09.48
Kommunen det är vi SOM BÖR I STADEN,FOLK SKRIVER SOM OM KOMMUNEN VORE NÅGOT VÄSEN SOM SKICKAR PENGAR TILL STÄDERNA I SVERIGE,HERRE GUD DET ÄR JAG SJÄLV GENOM SKATTEPENGAR SÅ ÄR DET FÖRKLARA FÖR MÄNNISKOR SOM INTE FÖRSTÅR DETTA
09.49
Bondförnuftet är ett minne blott.
09.49
Göteborgs stad är ju inte någonförebild när det gäller snöröjning och just därför bör de dela ut gratis broddar. De pengar de sparar in genom att slopa den subventionen bör alltså läggas på snöröjning, inte skolan. Det finns antagligen besparingar att göra på annat håll för satsningar på skolan.
09.52
Om nu broddar inte är kommunens ansvar så kan de lika gärna sluta sanda och salta vägarna. Folk får väl skaffa riktiga vinterdäck och köra försiktigt i stället. Sedan kan man ju också dra in på busskurer - folk kan väl ha paraply med sig om det regnar? Och varför skall man ha kommunala parkeringsgarage - folk får väl lösa det själv, genom att gå kanske? Och kommunens kundtjänst behövs ju inte - folk kan ju själva ta reda på informationen.

Sila mygg och svälja kameler verkar de inte ha hört talas om.
09.56
De flesta äldre patienter jag kört till sjukhus med fallskador har ramlat inomhus. Kan tyvärr inte hitta statistik för skillnaden mellan fall utomhus och fall inomhus. Fallolyckor generellt har enl socialstyrelsens statistik fallit de senaste åren. Färre verkar ramla.
Ett problem jag kan se när det gäller olika fickor med pengar är att det är landstingets kassa som betalar fallskadorna men det är kommunens ficka som betalade broddar. I det stora hela är kostnaden för broddar betydligt lägre än sjukhuskostnader och lidande för de drabbade.
10.01
Inte kommunens ansvar. Lägg dom pengarna på statsbegravning för de som omkommit till följd av sin halkolycka. Bäst åsikt?
10.16
Har under 4 år fått broddar. Sitter bra, upplever inte det är krångligt att sätta på. Har dem även inne i affärer, tar av dem först när jag är hemma igen. Känns tryggt, skulle nog undvika gå ut om jag inte hade broddar. Kan räcka med att kommunen delar ut ETT par det år man fyller 65 år. Synpunkt på snöröjningen i staden: ta bort snön och sanda. Sluta salta, det blir bara en skitig sörja som är mycket svårare att ta sig fram i, större risk att halka och ramla, svårare cykla i så man ofta slirar och för de som kör bil, smutsiga bilar som stänker ner övriga på trottoarer, går utmärkt köra på snöiga, plogade och sandade gator och vägar. Dessutom miljöförstörande med allt vägsalt, man kan på stora vägar se döda träd.... tror inte bara det beror på utsläpp.
10.21
Politiker ser i första hand om sina egna liv och väl. Sen kanske det blir lite valfläsk till medborgarna.
10.38
Det bör vara ansökningsförfarande, om man kan anföra vettiga argument kan kommunen stå för broddar, annars bör det ligga på individen att skälv skaffa broddar
10.43
Egen ansvar.
10.57
SVT Väder kan kanske lägga till en isbrodd symbol till sina halkvarningar på väderkartorna.
Man har ju halkvarningar för bilism så varför inte för gående och cyklister också?
Och skicka plastkirurgerna till Orptopedklinikerna vid stort Akutintag där.
Hej Hans! Tack för tipset. Det ska vi skicka vidare till väderredaktionen.
Hej igen Hans!
Nu har vi fått ett svar från meteorolog Pia Hultgren:
Man får se den sladdande bilen som en symbol för all halka. Utformad som ett vägmärke -för att alla ska känna igen att det är en varning och uppmärksammas.
Vi kan inte ha specialsymboler, det får heller inte plats på kartan. Däremot säger vi gärna och ofta att halkan gäller också gångvägar.
SMHI varnar inte heller officiellt för halka för gångare.

Bästa Hälsningar,
Pia Hultgren


 
11.09
Intressant att läsa dessa inlägg. Fokus verkar för många ligga på broddar men grundproblemet är ju halkan och det bristande underhållet av vägar och trottoarer.
I det område där jag bor är det ibland så halt på trottoaren att jag får hålla mig i husväggen för att ta mig fram oskadd. Jag kan inte minnas att det var så här bedrövligt förr i tiden?
11.14
Göteborg har dålig ekonomi säger man,får dom västlänken gratis?
11.40
Broddar är upp till var och en att skaffa. Det är inte kommunens ansvar.
11.41
Vad kostar det att ge äldre broddar? Ta sedan och jämför denna kostnad med vad ett, eller två skador kostar? M.ao. det kan helt enkelt vara en besparing för samhället om man kan minska olyckor som kostar mycket. Självklart så ersätter det inte snösvängen.
11.48
Det bästa skulle vara om man underhöll och sandade trottoarer för gående så att speciellt äldre inte ramlar och bryter sig! Det är mycket bättre att detta hörs än broddar!
11.59
Antingen skall kommunen underhålla gångbanorna så att ingen ramlar på isen. Eller ge alla människor oavsett ålder gratis broddar. Är detta fortsatt valfläsk för pensionärer ifall det blir ny val tidigare?!!!
12.19
Ja, så länge kommunen inte halkbekämpar trottoarerna. Vilket är ett av deras uppdrag, som de missköter. Det också...
13.16
Tycker att det är upp till var och en att skaffa broddar.
Skall kommunen stå för dubbdäck till bilen också. Kram
13.48
Regiondirektören Ann-Sofi Lodin hade 2017 en månadslön på 187.600:- enligt Dagens Medicin.
En lägre lön hade räckt till många broddar.
13.48
Halkbekämpningen måste förbättras,det är kommunens ansvar! Men man kan inte lägga över allt på kommunen,broddar är ett eget ansvar och en billig livförsäkring som alla har råd med!!
13.48
Kvinnor från femtio pga att benskörhet ofta börjar då, män kanske sextiofem.. det blir så stora personliga konsekvenser och också kostnader för samhället vid benbrott för denna kategori. Och de som inte behöver hämtar väl heller inte ut några, det är ju lite besvärligt ändå.
13.48
Alla ni som tycker att det är en onödig kostnad för kommunen, förstår ni inte att det i själva verket är en besparing? Måhända en kostnad för kommunen men landstinget sparar ju en del på alla benbrott som uteblir.

Är det för att det sticker i era missunsamma ögon att någon får något gratis, som ni vägrar inse ovan faktum?
13.58
Broddar åt folket!!
13.58
Fastighetsägarna har ett ansvar för trottoarer runt sina fastigheter. Dom sköter inte sitt jobb. Har blivit klart sämre dom senaste 20 åren. Vad gör kommunen för att få dom att skärpa sig?
14.16
Systemet med utlämningen av broddarna var aldrig lätt att lista ut. Vart skulle man vända sig, hur ofta skulle man få nya broddar mm. Jag tror många av de äldre inte hade någon aning om hur de skulle gå till väga.
15.11
Skall staten, kommunen sköta allt för folket? Skärpning ta eget ansvar❄️
15.24
De får väl räkna på det hela. Gratis broddar kontra vad sjukhuskostnaden blir. Sedan kan de ju köpa broddar på Claesse o inte via svindyra bolag.
15.24
Varför inte dra in på snöröjning och sandning av gångbanor också. Där måste det finnas massor att spara.
15.35
småpengar för staden, men onödig sjukvård kostar mycket mer, tala om att sila mygg och svälja kameler

16.09
Till er som inte vill betala några ören på skatten till broddar: Det är tydligen värre än att betala feta löner till chefer och mellanchefer i kommunen.
Eller att t. ex betala 300 skattemiljoner till Peter Hjörne och Stampen 2017.
16.25
Är kanske bra att lära dem som fått gratisbroddar att ta på dem
16.38
Det här dunder saltet som Gbg kommun köptes in från England, var är det??? Och i ett av våra grannländer måste det vara minst 6-7 mm innan det får plogas, snön ger faktiskt fäste både för fotfolk och blister...Vad går gränsen för äldre???
17.14
Om jag behöver broddar så kan man köpa i närmaste ica-butik. Det kan inte vara kommunens ansvar!
17.14
Jag köpte "godkönda" broddar till min farfar idag för 69 kronor(!) På Clas Ohlson. Farfar blev arg när jag tipsade om gratis broddar och sade att : " Låt stackars skolbarnen få pengarna istället så det finns vårdpersonal när Du blir gammal ".
Alltså skattepengar får inte finansiera allt.
Ta eget ansvar så räcker pengarna längre!
17.41
Behöver man broddar för att gå ut, så får man väl köpa sig broddar. Annars kan man stanna inne. Men givetvis ska snö och is bekämpas, men många är av åsikten att "varför ska jag skotta, det smälter bort till våren"
17.41
Så småsnålt! Likadant i Partille kommun, där Moderater styr. Vilken fin gest från kommunen till de äldre att få gratis broddar. Nu ska det sparas pengar, lika bra att sluta snöröja vägar och cykelbanor, eftersom trottoarerna har ni ju slutat med. Tänk vad pengar som sparas, spelar väl ingen roll om regionen får ta stöten på överfulla ortped akutmottagningar.
18.20
Det kan inte vara kommunens ansvar. Vill man ha broddar får man köpa dom själv. Dessutom så är det knappt någon som använder broddar av dom fått gratis broddar tidigare. Vet att detta stämmer, fick själv broddar när jag fyllt 65 år och började kolla runt på äldre människor. Nästan ingen hade dom på sig. När jag frågade var svaret dom ligger hemma någonstans.
18.20
Maken och jag köper broddarna själva men det är bara under promenader vi kan använda dem. Hemma kan vi sätta broddarna på skorna innan vi tar dem på oss. Men om vi måste ta av dem i affären, apoteket osv, så klarar vi inte det. Vi kan inte böja oss tillräckligt utan att ramla.
18.41
Det ligger väl i vars och ens intresse att köpa broddar. Det behöver inte kommunen lägga pengar på.
18.41
Absolut inte
18.41
Landstinget står väl för sjukvården så det borde väl vara dom
18.53
Det är en fin gest att dela ut broddar. Jag tror att det lönar sig. Men kommunerna borde framförallt ställa mycket hårdare krav på fastighetsägare vad gäller att röja snö och halkbekämpa. Man ser alldeles för många trottoarer/gångbanor som inte halkbekämpats. SKÄRPNING!!!
18.53
Nej inte kommunens ansvar men kan till viss del subventioneras. Om kommunerna istället lever upp till ansvaret för snö och halkbekämpning så bortfaller stor del av problemet.
18.53
Det är absolut vars och ens ansvar att köpa broddar.
18.53
Nej det är inte kommunens uppdrag att betala för broddar ! Däremot skall kommunen halkbekämpa, men det görs mycket dåligt. Om trottoarerna plogades lika bra som cykelbanorna skulle många olyckor förhindras !
18.53
Absolut inte!!!!
19.03
Nej, tänker man använda broddar då köper man dom själv
19.03
Det är individens ansvar att skaffa sig broddar och att använda dom. Men då många individer inte tar det ansvaret och kan skadas allvarligt i halkolyckor, skulle kommunen tjäna stora summor på att dela ut gratis broddar. Pengar som kan användas till skola och omsorg.
19.03
Om man skall lägga ansvaret för broddar på det offentliga för att spara pengar åt sjukvården så borde väl alla (inklusive journalisterna) idag veta att sjukvården är regionens ansvar och inte kommunens.
19.04
Apsolit inte voksna menisker få ta eget ansvar
19.04
Jag tror att alla som vill använda broddar har råd att köpa dem. Det är ju en engångskostnad ca 200 kr. Det är viktigare att satsa på skolan.
19.04
Broddar till folket!
19.04
Kommunen borde skämmas.
19.04
Ja absolut...det vinner kommunen på jämfört med alla benbrott. Sänder signal om att man bryr sig om sina medborgare.
19.05
Ett alternativ vore ju att ha en fungerande snöröjning, det är definitivt kommunens ansvar
19.05
Givetvis ligger ett personligt ansvar att skydda sig, hur dyra är broddar egentligen? Den här förväntan att allt ska vara gratis måste upphöra. Det finns viktigare saker att lämna gemensamma pengar på.
19.05
🤩ny är det brådis att ha broddar😂
19.05
Säkerhet framför skattesänkningar
19.05
Nej,
19.05
Alla åtgärder som spar pengar och dessutom minskar lidande för Göteborgare måste väl ändå vara kloka att genomföra.
Vill M ha mer pengar till skolan är det vansinnigt dumt att spendera mer på ortopedi.
19.05
Jag tycker den enskilde har ansvar för detta själv, inget som skall bekostas med skattepengar,
19.05
Helt idiotisk att dra in de. Rent ekonomisk spara samhället pengar.
19.20
Skandal igen!! Dessa utgifter ska gå till skolan!! Varför inte till sjukvården när vi får alla dessa benbrott! Nej! Säg som det verkligen är: Alla pengar går numera till Västlänken !! Skäms politiker!!!
22.01
Tack för era åsikter! Denna chatt är nu stängd!
22.03
Det talas om hur många fattigpensionärer det finns och då prioriterar man säkert inte broddar framför en måltid