SVT rapporterade · Hur tror du teknikutvecklingen påverkar oss?

Tack för era åsikter. Den här chatten är nu stängd!
06.15
God morgon - nu har vi öppnat vårt diskussionsforum. Vad tänker du om all så kallad smart teknik som poppar upp. Är det en stor hjälp eller riskerar den att göra oss lata och fördummade?
06.16
Det är bara att titta på alla som blivit slavar under sin smarta telefon, det beroendet är för vissa som värsta drogen.
Varför tror du att människor blir slavar under sina telefoner - vad kan man göra åt det?
07.21
Tråkigt och farligt !!
Människor umgås inte längre 😕
08.09
Vore underbart att ha en robot som gör hemarbetet så att man får all tid till annat.
09.17
Vore underbart med en enkel, billig självkörande bil för en person eftersom jag inte har körkort och bil.
09.43
Det är väl bara till det bättre? Jag tar gärna emot nya tekniska lösningar.
11.11
Negativt!!! Det räcker nu!!! Alla dessa s k tekniska ” hjälpmedel”. Snart behöver vi väl inte ens gå på toaletten själva. Nej, stanna upp ett tag och tänk efter, helst före, dessa påtvingade behov!
11.23
Om 10-15 år har klassklyftorna blivit så stora att vissa av oss inte kommer att behöva smart teknik för att få hushållssysslorna gjorda, de kommer att göras av tjänstefolk. Tjänstefolket kommer i sin tur nätt och jämnt att ha en levnadsduglig lön och därmed inte kunna efterfråga smarta tekniska lösningar.
11.38
Tycker det är intressant hur det utvecklas. Är skeptisk till Smarta högtalare som lyssnar på en, tex google. Men att mycket i ens hem blir smart och gör saker ser jag inget fel med
11.38
Det är en farlig utveckling när alla samhällsfunktioner förutsätter att alla har en uppkopplad mobiltelefon och ständigt bär den med sig. Det går i princip inte att göra någonting manuellt längre. Möts konstant av ”surfa in på www för mer information eller gör anmälan etc”.De som inte har råd att vara uppkopplade hamnar allt mer utanför i det moderna samhället. Är det en sådan utveckling vi vill ha?
11.38
Den teknologiska singulariteten kommer att ge samhällsförändringar som kommer att överträffa de vildaste fantasierna.
11.39
Ju smartare våra hem blir, desto dummare, fetare och latare blir vi själva. Men teknik är big business, så om man inte har starka värderingar faller man lätt för det som är "modernt" och "trendigt".
11.39
Vi kommer att få fantastisk tillväxt inom sektorer som ska plåstra ihop de stora "smarta" säkerhetsbristerna, och "skydda konsumenterna". Se SVT: www.svt.se och t ex:
medium.com (på engelska)
11.40
Smart är väl kanske inte rätt ord att kalla alla uppkopplade prylar. Det mesta hänger sig med jämna mellanrum och kräver antingen omstart eller att mjukvaran måste uppdateras. Ta Smart-TV som exempel som tar lång tid på sig att starta pga alla operativsystem och dyl som ska dras igång innan bilden kommer, trots att den är inställd på ”snabbstart”. För att inte tala om när det blir kortvarigt strömavbrott och alla Smarta prylar måste startas om helt från grunden.
11.56
Vad ska vi göra med köttet? I förlängningen kommer människan att bli helt överflödig i samhället och enbart vara en belastning. En framtid som i filmen Matrix är inte helt verklighetsfrämmande där människan föds och lever i kokonger och där enbart deras medvetande är uppkopplat. I nära tid blir det dock som i filmen Surrogates (2009) där människor sitter isolerade inne i sina hem och lever hela sina liv i datorsimuleringar bland alla andra och där de kan se ut och leva precis som de önskar. Den utvecklingen är till viss del redan här när många idag målar upp en bild av sig själva på sociala medier som inte alla gånger är helt sann.
12.34
De som bejakar utvecklingen kommer att gynnas av denna, de som är negativa missgynnas.
12.34
Extremt negativt då verklighet och fantasi redan gjort att människor har allt svårare att skilja verklighet från fantasi på många sätt om man inte anpassar tekniken till att fungera för människor och inte tvärtom kan framtiden bli problematisk. Dessutom är ett teknik beroende land mer sårbart.
12.35
Jag hänger på Lars och frågar om den fysiska människan verkligen kommer att behövas i framtiden. Det kommer inom en ganska kort tid på medicinsk/biologisk väg gå att koppla upp hjärnan i en simulering och på riktigt känna glädje, sorg, lycka, smärta, kärlek etc precis som om det upplevdes i en fysisk kropp. I en simulerad verklighet behövs det inga dyra fysiska samhällsfunktioner som sjukhus, infrastruktur etc eller några materiella ting överhuvudtaget. Människan kan leva vidare som vanligt med sin livsstil utan att slita på jordens resurser eller orsaka utsläpp mm. Det enda som krävs är ett gäng solpaneler som genererar elektricitet till alla dessa ”människoceller” som sköts om av AI och robotar.
14.56
Jag har personligen ett väldigt uppkopplat hem med MQTT sensorer i stort sett överallt, allt snack om att människor skulle bli mindre sociala utav tekniska hjälpmedel som dessa ser jag som en konstig idé. Att lamporna tänds i förrådet när jag öppnar dörren, att upplysta golvlister tänds när mina barn går på toa under natten eller att motorvärmaren på bilen ställs in utifrån min väckarklocka skapar väl knappast problem när det gäller kontakten vi människor har mellan varandra? Riktig smart teknik handlar snarare om att slippa vara bunden till en teknisk produkt eller skärm, och istället fokusera på det som är viktigt, medans systemet sköter sig själv i bakgrunden för att stödja dig och dina nära.
07.03
Nu är vi igång med chatten igen! I ett kortare inslag på vår sajt har vi pratat med säkerhetsexperten på Internetstiftelsen Anne-Marie Eklund-Löwinder om vilka som är de största riskerna med att allt fler prylar i våra hem är uppkopplade mot internet. Vad tänker du om detta och hur skyddar du dig?
11.33
Jag tycker mycket av den nya tekniken är så krånglig innan man kommer igång. Ofta orkar/kan jag inte ta till mig allt.
12.37
Inte fullt så mycket som jag tror man hoppas på. Har några gamla tekniktidningar hemma och läser man dem är det nästan som att gå tillbaka till när man trodde att idag skulle vi ha flygande bilar och mattor. Det räcker bara att gå 15-20 år tillbaka och de nyheter som presenterades då inom teknikutvecklingen.
15.54
Något som inte verkar lyftas fram med smarta hem/säkerhet är ju hur kameror får användas. Dvs man får bevaka och filma sin egen tomt/hus, men många kameror riktas ut mot grannar/vägar och är direkt otillåten övervakning. Syns t o m i videoreportaget. Såvida inte personen i fråga har tillstånd att filma allmän plats/grannfastigheter.
08.12
Vad gör vi med alla (i jämförelse) undermåliga och onödiga människor? Kanske finns du och jag bland dem.
17.47
Så fantastiskt att se
17.47
Praktiskt kan det förstås ha många fördelar med all ny teknik. Men det finns också många som utestängs, och de verkar glömmas bort i alla diskussioner om ’utveckling’. Sedan så finns det risk för att vi avskärmar oss alltmer från verkligheten, och varandra, med all ny teknik - den sociala kompetensen och empatin förloras.
21.35
Jag bodde tillsammans med Maria och Bengt i ett halvår under 2012. Det var kanske det bästa halvåret i mitt liv. Inte för att det var så värst annorlunda, jag har rest mycket. Men för att det kändes så äkta. Så nära, vi hade en sån gemenskap vi som bodde där. Också en gemenskap med det vi t och levde av, av djuren och naturen. Kanske finns det något i den symbiosen som vi tappar när vi lever allt mer uppkopplat. Jämför bara kaffe på altanen med kaffe framför TV'n. Det är något som talar till en på altanen, något som vi kanske behöver.