SVT rapporterade · SVT:s reporter Fouad Youcefi svarar på dina frågor

Det är många av er som skrivit tips till oss här i chatten. En del av er har också velat vara anonyma. Det går såklart jättebra att vara anonym, men skicka gärna era tips direkt till mig på fouad.youcefi@svt.se, så att vi kan få kontakt med varandra. Tack för alla engagerade kommentarer och frågor!
17.42
Fruktansvärt att behandla en förståndshandikappad pojk. Mycket kränkande e det , personalen borde inte jobba där
Hej Per,
enligt Martin Linde-Rahr, högst ansvarig för Hultagårdens olika boenden, kände han inte till händelsen förrän SVT spelade upp inspelningen. Sedan dess uppger han att Hultagården startat en utredning och att den aktuella personen i inspelningarna stängts av och därefter själv sagt upp sig. Dessutom ska det tas in en konsult som ska arbeta med personalens bemötande.
17.46
Är inte ett dugg förvånad. Har själv polisanmält personal på en resursskola för att dom misshandlat och kränkt min son. Dom säger sig oxå jobba med lågaffektivt bemötande, men så är inte alltid fallet. När personalen tappar kontrollen så sker sånt här.
Det var tråkigt att höra att du har sådana erfarenheter. Hör gärna av dig och tipsa, om det finns något särskilt du tycker att vi ska titta närmare på. Maila till fouad.youcefi@svt.se
17.46
Sparar man pengar på alla möjliga nivåer inom vården få får man personal som inte bryr sig. Läser det hela tiden. Döda människor ligger kvar eftersom hyr läkare inte känner till rutiner, filk dör i kancer för att vård köarna är för långa, och stackars Dick som har en nedsättning han inte har väljt själv blir hotat av personalen.
17.55
Vedervärdigt. Ledningen här borde anställa bra personal
17.56
Viktigt reportage! grundläggande mänskliga rättigheter kränks. Jag hoppas Dick nu får rätt omsorg och att ansvariga ställs till svars.
17.56
Verkligen på tiden att psykiatriboenden/boendestöd etc granskas i sömmarna. Det är alldeles för många som arbetar inom det här yrket som har ytterst lite förståelse för funktionshinder och tror att det handlar om att uppfostra och tillrättvisa brukare.
17.57
Detta är helt oacceptabelt! Sådan personal ska avskedas omedelbart, men i längden så behövs det mer krav på utbildning inom den här typ av verksamhet, gäller även inom daglig verksamhet. Lönen samt krav på utbildning inom yrket måste upp flera nivåer!
Arbetar själv på en daglig verksamhet.
Hej David. Ja, det är många som kommenterar och är arga på personalen, vilket man ju kan förstå när man lyssnar på inspelningen. Men ledningen har alltid ett ansvar för att se till att man har anställda som fungerar, och att de anställda får det stöd de behöver.  Detta kanske är ett ämne att ta upp för oss framgent.
18.02
Har själv jobbat med autistiska barn och vuxna under flera år. Inslaget berör mig. Ett par saker är viktiga att komma ihåg här: det kan ibland vara extremt krävande att jobba med den här typen av utåtagerande, och har man a) bristfällig uppbackning från ledning och kollegor och b) inte den bredd och förståelse för brukarens mående och tillstånd, så riskerar den här typen av metoder träda fram. Det är synnerligen beklagligt. Samtidigt gör man det väl enkelt för sig om man pekar ut en syndabock.
Personen i videon tycks ha tagit sitt ansvar genom att säga upp sig.
Bra uppräkning. Det är som du säger en utmaning att kunna ge Dick det stöd som han behöver. För att kunna göra det krävs en hel del av personal, ledning och kommun.
18.21
kommun är som Harvey weinstein. det är mycket tystnadskultur i kommunar.
18.21
Det är det hemskaste jag har sett och hört. Skyll på personal eller ledningen men en sak är säkert. detta måste upphöra omedelbart! Man tappar tron på medmänskligheten. Har själv ett barn med autism och blir livrädd på hans framtid när jag såg reportaget
18.21
En eloge till den personen/personalen som kom in å sa till honom att lämna!
18.22
Anhöriga har visat civil kurage mer sådant vill vi se
18.22
Det bör straffas mycket hårt med fängelse för den personalen och de ska Aldridg få jobba med människor, räcker inte att säga up sig. alla hem, vårdhem m.fl. Bör kontrolleras med jämna mellanrum utan förvarning och kameraövervakning.Stort skadestånd till den drabbade från både hemmed och personal som det berör.
18.25
Jättebra art detta kommer fram! Hoppas verkligen att Dick kommer få all den trygghet han behöver nu! Så hemskt att utsätta en helt försvarslös person för detta i hans eget hem.
18.28
Jag har jobbat 20år inom LSS, på boende samt inom daglig verksamhet.. det kommer inte som en överraskning.. detta är vardag för väldigt många människor inom vård/omsorg, psykiatrin och LSS.

Att personen i fråga sa upp sig bevisar bara ännu en gång hur svårt det är för en arbetsgivare att säga upp personal.. jag har själv arbetat på ett boende där direkt olämplig och inkompetent personal har köpts ut.. köpts ut!?!?! Inte fått sparken mao..
18.28
Det är fruktansvärt att inte ha utbildad personal
som kan hantera vedigbörande i detta fall Dick .
Det kan ta lång tid för honom att komma över.
Det är bara så sorgligt att sådant sker.

18.29
Verksamhetschefen har det grundläggande ansvaret för att allt ska fungera bra. Det är allvarliga brister när sådant här kan inträffa.

Hej Pia
Martin Linde-Rahr som är högst ansvarig för Hultagårdens olika boenden säger att inspelningen gör honom förbannad. 

– Jag vill understryka väldigt tydligt att jag tar avstånd från det här sättet att jobba. Hela vår verksamhet bygger på att vi ska respektera individen, så det är självklart att det inte är acceptabelt hos oss, säger han.

18.35
Har jobbat som sköterska,i 30 år detta att personal hotar kund det är inte vetig han behöver omvårnad och hjälp,.avskedar för ingen personal skall bära sig illa åt mot autistiska eller som har andra.sjukdomar.
18.36
"Det här är personligt" vad i helv***... Tar man det personligt att en autist med intellektuell funktionsnedsättning utåtagerar nör man inse man inte passar i yrket. Fy fan vad förbannad jag blir... Att dessa skulle syssla med LAB är ju ett jävla skämt.
18.36
Det är så feg för den personal som behandlade Dick illa. Man sparkar inte en människa som redan ligger. Han borde få dubbelstraff. Jag blir så upprörd att höra sådan feghet.
Hej Tien,
Den aktuella personen i inspelningarna har stängts av och därefter själv sagt upp sig. Enligt Martin Linde-Rahr, högst ansvarig för Hultagårdens olika boenden, ska de ta in en konsult som ska arbeta med personalens bemötande.
18.39
Mycket tråkig och sorglig situation för Dick och hans anhöriga. Tyvärr tror jag att han inte är han inte ensam. Trots att en gång på gång uppmärksammar misskötsel verkar det fortgå. Då och då kommer nya "fall" upp. Vad har hänt i kommunerna sen UG program "Bakom stängda dörrar" sändes. Inte mycket. Kommunerna är mer oroade för kostnaderna ...
18.39
Rädslan för att råka ut för något liknande gjorde att vi bestämde oss för att vår son inte skulle bo på gruppboende utan i egen lägenhet med personliga assistenter. Det skulle ju naturligtvis kunna hända nåt liknande även i eget boende. Men när man själv som anhörig är med och anställer har man gjort allt man kan för att det ska bli bra. Håller med om att mer utbildning och kunskap behövs.
Tack för att du berättar om dina erfarenheter Lotta. Det finns ju å andra sidan gruppboenden som många har väldigt goda erfarenheter av. Vad fick er att ändå låta er son bo i egen lägenhet istället?
18.41
Det är väl en chef på plats dagligen? Borde inte hen uppmärksammat detta? Skrämmande att det finns sådana människor som jobbar inom vården...blir mörkrädd.
@J - Jag tänkte precis som du gjorde. Hoppas vi får svar på den frågan den närmaste tiden!
18.43
Hej. Var fruktsansvärt. Man tappar förtroendet för medmänskligheten när man hör detta. En fråga, Jag undrar om Hultagårdgruppen är ett privat företag? Ett företag som huvudsakliga uppgift är att göra vinst?
@Eva - Hej Eva! Hultagårdsgruppen består av både företag och en stiftelse, och de har flera gruppboenden och verksamheter i Göteborgsområdet. Så svaret på din fråga är både ja och nej. 
18.44
Tack för ett viktigt och bra avslöjande! Ni behövs!
@Vicky - Tack för att du läser Vicky!
18.44
Har detta polisanmälts än?
@T - Inte såvitt jag känner till.
18.45
Vad är det för konsult som ska utreda Hultagården?
@KristinaAndersson - Konsulten har som uppdrag att arbeta med personalgruppen på boendet, berättade chefen för mig. Konsulten kommer dock inte själv göra någon utredning. Den görs istället av ledningen på Hultagården.
18.46
Hur mår Dick IDAG? Det gör så ont i hjärtat när folk behandlar dom fel.
@ROSE-MARIEVERTA - De anhöriga hälsade på Dick i helgen, som de nästan alltid gör. Även i helgen hade han varit lite orolig, berättade de. Idag vet jag inte hur han mår.
18.50
Jag har sett det här på nära håll också. Jag önskar att det fanns en FB-grupp där anhöriga kan utbyta erfarenheter och framförallt engagera oss och göra gemensam sak i att förbättra för våra anhöriga. Där kan vi också jämföra gode män och förvaltare samt hjälpa varandra med anmälningar. Det är dags att sanningen kommer upp i dagen.
@Maud - Det låter som en spännande idé. Kanske är det du som ska starta en sådan grupp? Redan idag finns ju också flera organisationer som engagerar sig i livsvillkoren för människor med utvecklingsstörning. 
18.51
Har han kunnat säga vad han tycker om att vara med på SVT?
@Bettan - Ja, Dicks gode man har pratat med honom om det och han har godkänt det hela. Det kändes också viktigt att hans gode man och anhöriga var överens om att det här reportaget var viktigt och borde göras. 
18.52
Mitt hjärta gråter.
18.52
Personalen måste kunna skydda sig själva också.
Ingen skall tåla att som personal att utsättas av våld.
Ta om alt?
18.52
Jag jobbar som stödassistent på ett lss boende och så jobbar man verkligen inte med människor som Dick. Det borde polisanmälas och göras en ordentlig utredning på boendet. Människor som bor på olika boende gör det pga deras funktionshinder och de ska behandlas med respekt och trygghet. De ska inte behöva känna oro o rädsla i sitt boende. Det är människor vi jobbar för och vi ska göra deras vardag trygg, ge stöd, ge respekt , göra deras vardag enkel och alltid se till att de mår bra.
18.53
Till "J" angående chef på boendet:

Jag bor inte på något av Hultagårdens boenden så kan inte redogöra för hur det ser ut där. Men där jag bor, också LSS-boende, sticker chefen in näsan max 2 gånger per vecka. Jag kan aldrig veta i förväg NÄR, för inte ens personalen kan svara mig säkert. Inte ovanligt att hen lämnar boendet tidigt eller inte ens dyker upp. Tyvärr kan det se ut såhär.
18.55
Kommer det att bli någon tillsyn på Hultagårdens boenden?
@A - Det vet jag inte ännu. Det är Partille kommun som placerat Dick på boendet. De har ju ett visst tillsynsansvar. Även IVO kan välja att inleda en granskning. Det är frågor som jag hoppas få svar på under morgondagen. 
18.57
Självklart ska personen i fråga anmälas till polisen. På frågan varför vi valt att låta vår son bo i egen lägenhet är flera. Han är mycket ljudkänslig och behöver lugn och ro. Det andra är personalen verksamheten=personalen. Ett dagis/skola/ kortis/ dagverksamhet kan vara jättebra sen slutar merparten av personalen tex och då kan det bli en dålig verksamhet. Samt till sist bor man i eget boende har man mycket större frihet. På boende är det sällan 1 personal/brukare vilket kan göra att man inte kan göra så mycket aktiviteter utanför boendet. Livskvalitén är viktig.
18.57
Den personal som kom in i rummet och sa att han skulle kliva av, vad gjorde han? Han borde ha anmält detta!! Jag blir arg och ledsen av att se sånt här. De som ser på och inget gör är precis lika skyldig!
18.58
Detta kommer inte som någon nyhet direkt 😢Om man larmar ledning om att det inte fungerar och kan få allvarliga konselvenser för brukarna görs oftast ingenting!!Granska Lss boenden
19.02
Om man på enhetens hemsida säger att man arbetar enligt lågaffektivt bemötande, LAB, så måste nånting ha hänt mellan att skriva det och personalens hantering. Jag har oerhört svårt att tänka mig att man faktiskt praktiserar det inte bara utifrån den enskilda händelsen utan de anhörigas berättelser om att Dick verkar bli sämre. Hur följer arbetsledningen upp hur man tillämpar LAB? Har man rutiner som möjliggör att arbeta med LAB? Har personalen utbildning i LAB, arbetsledning i LAB?

Varje person som lär sig att praktisera LAB lär sig snabbt hur oerhört effektivt det är, hur konfliktfritt umgänge blir med autistiska. Så jag har svårt att tänka mig att någon i personalen som kan LAB tar till ett högaffektivt bemötande, våld, för att lösa en situation eftersom det är både snabbare och trevligare. Bara en som är förhindrad att använda LAB eller inte kan skulle göra så här.
19.19
Fruktansvärt!! Blir fly förbannad.
19.19
Vad görs nu mot denna personal ?
Är väl inte ok att bara sluta utan påföljd ? Både för Martin Linde Rahr och berörd opassande personal!
Hej Anette.
Den aktuella personen har stängts av och därefter själv sagt upp sig. Dessutom säger högst ansvarig för Hultagårdens olika boenden att man ska ta in en konsult som ska arbeta med personalens bemötande.
19.21
Fruktansvärt när man hör detta. En utsatt och försvarslös individ som utsätts för kränkande behandling och övergrepp. En gedigen utbildning skulle vara obligatoriskt när man arbetar med människor. Arbetar inom vården själv och grunden för bra vård och omsorg ligger i bemötande och att vara lyhörd för varje individs spcifika behov. Detta jag just hörde kommer att ge mig magont för lång tid framåt.
19.22
Ja var finns tryggheten stabiliteten och kunskapen. Min autistisk och funktionsnedsatta son på 35 år har inte ens ett schema. Det har han haft hela sin skolgång men inte som vuxen på Daglig Verksamhet. Vad utgår ni ifrån blir min fråga. Men iget bra svar ges. Endast vi har en bra pedagogik! För att bli trygg behövs TOTAL KONTINUITET och inga vikarier. Annars får man otrygga utåtagerande brukare. Ingen ingen frågar eller lyssnar. Man blir så ledsen.
19.22
Nej, detta handlar inte om ett ”arbetssätt” eller någon ”hantering” utan om brott och måste utredas av polis.
19.23
Svar till Urban:
Vad menar du? Det finns arbeten där hot och våld ingår i uppdraget. Personerna man arbetar med har detta som en del i sin problematik och genom att säkra att personen är trygg får man tillsammans med ansvariga arbeta fram ett sätt att bemöta som minimerar självskada och oro hos personen och våld mot personal. Här uppvisas hur det absolut inte får gå till. Vidrigt! Stackars Dick :/
19.23
Rent utsakt förjävligt. Har själv autism och bor på ett Serviceboende i Åkersberga med min underbara katt Chrille. Jag har ren jävla tur att jag är normalbegåvad på iq testerna och kan säga ifrån om något inte skulle vara bra. Hoppas den personalen åker ditt ordentligt och får betala skadestånd. Dick är verkligen värd ett bra liv. Jag har bara ren jävlar tur att jag är klar i skallen trots min autism. Men jag har inget att anmärka på när det gäller mitt boende. Jag önskar Dick från hela mitt hjärta att allt ska gå bra för honom.
19.23
Helt otroligt att "avstängning" och uppsägning anses vara en relevant påföljd för detta beteende. Det är knappast så denna människa ska på något sätt hindras från att få samma jobb på ett annat hem och fortsätta med att skada och förnedra dem som redan ligger ner.
19.24
Jag jobbade med Dick i 2 år på hultagården för många år sen ledsamt att se reportaget så arbetade vi inte då utan mer proffsigt
19.24
Ska apsolut polisanmälas. Fruktansvärt att man kan misshandla på detta sätt. han e ju helt försvarslös. hjälplös. Gör så ont i mej . Vad har personalen för utbildning????, Detta är straffbart.
19.25
Om man som personal inte anmäler en sådan här allvarlig händelse om man upptäcker det har man begått tjänstefel och då är man inte ett dugg bättre än den personen som utför handlingen!Vi arbetar för dom svaga i samhället!
19.47
En skam för oss som arbetar under LSS och inom autism. Vidrig personal som kränker en annan människa på detta sätt!! Först kofferdalen och nu hultagården - vart finns den kompetenta personalen?! Dags att höja statusen på yrket så utbildad personal stannar kvar, och att det fylls på med nya medmänskliga själar!

Många tankar till Dick och andra i samma sits som han!
19.47

Jag tycker att det är bra att man lyfter fram hur situationen ser ut men har verkligen Dick gett sitt samtycke till att publicera detta?
Personer i denna målgruppen har svårt att förstå innebörden av samtycke.
@Sara - Ja, det är en viktig fråga du ställer Sara. Dicks gode man har informerat och frågat Dick om det här. Dick själv är inte omyndigförklarad och har därför rätt att själv bestämma saker i sin vardag. Men utan Dicks gode man och anhörigas godkännande hade vi nog inte heller kunnat göra reportaget. 
19.49
Om jag skulle gjort samma sak med de där låtsasvårdarna, stoppat dårarna på stan, slängt en sakkosäck över och satt mig ovanpå, vore det bergis att klassa som misshandel. Här gör man alltså detta mot en autistisk kille, som är på en femårings nivå, och får väl inte ens sparken. När folk agerar såhär mot våra svagaste, och andra människor i omgivningen dessutom tiger och låter det fortgå, tappar jag f-n allt hopp om samhället. Detta är bara absurt. Sjukt. Bisarrt.
@Ric - Hej Ric, ja det är lätt att bli upprörd över det man hör. Personalen som hörs på inspelningen blev avstängd och sade sedan upp sig själv. Han har också berättat för mig att han är väldigt ångerfull över det som hänt.
19.55
Är så förbannad så jag finner inte ord för detta. Totalt vidrrigt och respektlöst!
19.55
Ta in en konsult????? Respektfullt bemötande ska en konsult inte behöva komma in och lära personal. Blir så förbannad att jag kokar! Hur blir en sån människa ens anställd.
19.55
Det värsta är att man blir avig mot hela den delen av omsorgen, för vad en person gör. Känns inte OK, men bra att det har blivit uppmärksammat och åtgärder insatta.
Men jag tror att vi blivit sämre på att anmäla missförhållanden, och då uppstår dessa problem.
19.56
Har själv autism och har/haft både LSS-boende, s.k. Boendestöd enligt SoL och Daglig Verksamhet enligt LSS. Har oxå rörelsehindrade vänner som även har hemvård/hemtjänst och ibland är HSL oxå inblandad. Min poäng är att oavsett lagstiftning och insats så är problemet störst där kommunerna är huvudmän (kontra landstinget/region) och vi som tar emot insatserna hade gärna sett ett testresultat för empati snarare än utdrag ur belastningsregister för personal! Vidare är problemet störst i alla de insatser där personal jobbar ensam med en kund, vilket är det absolut vanligaste. Det är extremt få funktionsvarierade människor som har tillgång till mer än en person åt gången - det sker inom personlig assistans och endast där vad jag har sett iaf. Se även nya LSS-utredningen där man just har planer på att snäva åt för de som har fler än en personal på plats åt gången. En stor eloge till den gode mannen som hade huvudet med sig nog att göra en dold inspelning för att avslöja det här, men vi som är drabbade av personal som hellre borde stannat hemma den dag de inte var iform för att använda sig av sina kunskaper ska inte behöva ha integritetskränkande video- och/eller ljudupptagningsenheter i våra hem för att bli trodda och/eller känna oss trygga.
All personal ska ha kontinuerlig handledning och kunskapsförnyelse och dessutom ha full koll på vad det står i konventionen för mänskliga rättigheter för funktionshindrade, jag upplever att personal aldrig ens sett den.
19.57
Jennie:

Du har helt fel.
Personalens säkerhet är lika viktigt som de boendes.
Ni dömer på för litet underlag.
Jag tycker inte att personalen skall klandras alls.
Boende kan INTE få utöva våld mot personalen heller.
Vem ställer de boende till ansvar?
@Urban - Bra poäng där Urban. En del människor, och även Dick kan ibland skada sig själva - och andra - när de är i situationer då de blivit oroliga. Det är i sådana situationer som åtminstone Hultagården säger att de arbetar med lågaffektivt bemötande. Men i det här fallet ser vi exempel på hur personal istället för att arbeta lågaffektivt, skriker, hånar, hånar m.m. I inspelningen så kan man också konstatera att Dick är ensam med bara en personal, trots att han är orolig. Många boenden har som policy att personalen ska arbeta två och två i sådana situationer för att lättare bryta oron. Här var det inte så.
19.59
Var kommer patientnämnderna in som stöd för familjen? Kan man anmäla dit?
@Tony - I Dicks fall så rör det sig inte om vård. Det är omsorg som han får, och detta har inte patientnämnden hand om, såvitt jag förstått.
20.01
Hej.
Mår så illa av att höra/läsa sånt här. Har själv en son som har flera funktionsnedsättningar. Han kan vara utåtagerande som att skrika kasta saker. Men allt har oftast en orsak. Understimulerad är en av orsakerna. Tyvärr så vill inte alla gruppboende satsa pengar för att lösa problem, utan vinsten är viktigast. Han blir uppsagd från boenden för att jag som mamma/god man ifrågasätter för mycket. Det gillar dom inte.
Har gjort ivo anmälan på gruppboende, men det mörkas så mycket och personalen vågar inte säga vad dom tycker. Att länna en kille som är som en 3-åring med epilepsi ensam så han kan rymma flera gånger är tydligen helt ok enligt ivo som utredde anmälan.
Såg att någon skrev om att ha en FB sida om gruppboende, skulle verkligen behövas.
@Lena - Tack Lena för att du berättar om dina erfarenheter, även om de inte var så muntra att läsa om. Jag tror att Dicks anhöriga känner igen sig i känslan av att jobba i "uppförsbacke". Hoppas att din son har det bra där han är idag.
21.15
Finner inga ord..Det gör mig så ont att se. Är själv anhörig till en funktionshindrad pojke som bor på en LSS-boende. Jag känner så med Dicks anhöriga.
Det är svårt en svår ekvation..Personer med den här problematiken behöver personal med kunskap och erfarenhet. Samtidigt är det ett lågavlönat yrke och det är svårt rekrytera folk. Personalomsättningen är hög. Hur vänder man en sådan utveckling? Jag tror på dubbelbemanning vid behov och kortare arbetspass, på en lyhörd stöttande chef, på ständiga samtal om ett värdigt bemötande. Att hitta utbildad personal är svårt. Därför tror jag internutbildning, kurser, handledning en viktig bit. TACK för att ni uppmärksammar! Jag hoppas att ert reportage kan vara till hjälp för Dick och hans medsystrar- och bröder.
21.16
Har själv ett barn med autism men han kan prata och har lyckats få fram att när han blir orolig och inte beter sig normalt och har är "jobbig", så har han ont i magen. Många med autism har magproblem, vilket med ger oro.
Lugn och ro och trygghet och bra bemötande är viktigt för de här personerna. Kanske de ska få ny personal tills de träffar någon de klickar med.
Märktes tydligt i ljudupptagningen att vårdaren inte hade något som helst tålamod, kanske han arbetade för långa pass eller var en otålmodig person.
21.16
Först vill jag tacka alla inblandade i detta avslöjande. Bra gjort! Sedan vill jag skicka mina varmaste hälsningar till Dicks anhöriga som måste gå igenom en tuff period framöver.
Vi har själv en vuxen son med autism och utv.störning. Han bor hemma så länge vi orkar. En anledning till att han bor hemma är hans välmående och trygghet. En annan är hans krassa ekonomi vid en flytt hemifrån. Men en stor anledning är också vårt stora tvivel mot gruppboenden. Vi blev så ledsna av att se detta reportage och tyvärr blir det nog inte det sista.
Man undrar ju hur det står till i skallen på de som gör sånt här. Avskyvärt! Hur är kontrollen på boendet och varför har man valt detta jobb? Stackars grabb...
21.20
Jag blir så ledsen över att det händer men bra att ni visar det. Precis i detta nu och de senaste åren har jag försökt få till en bra omsorg kring min dotter som har liknande funktionsnedsättning. Det är så svårt och det känns som om det bara blir svårare. Stackars Dick och hans anhöriga och snälla fortsätt att synliggöra dessa övergrepp!
@Madeleine - Tack för att du tar del av vår granskning Madeleine. Önskar dig och din dotter allt gott.
21.25
Mitt hjärta brister när man läser om detta. Har själv jobbat med en person med autism. Jag anser att personal ska "handplockas" och utbildas. Det är ett svårt arbete, och alla är inte lämpliga. Cheferna borde väl vara, väl förtrogna med hur det fungerar på ett boende? Personal som anställs bör ha ett personligt engagemang. Det ska inte vara bara en inkomstkälla.
@Agnetha - Eftersom att personalen själv inte är här i chatten och kan försvara sig så vill jag ändå bidra med hans perspektiv på detta. Vi vet inte vilket engagemang den aktuella personen hade generellt, och vi vet inte heller under vilka förutsättningar han anställts. Själv berättar han att han är väldigt ångerfull över det som hände, och att han vill be om ursäkt till Dick och de anhöriga. Missförhållandet blir inte mindre allvarligt för det såklart, men jag tycker du har en poäng i att det är ett svårt arbete och att ett tungt ansvar vilar på ansvariga chefer och kommuner som placerar Dick och andra på olika boenden. Tack för en engagerad kommentar!
21.26
Låg-affektivt bemötande fungerar! Jag har själv en tonåring med autism, och med självskadebeteende och utåtagerande beteende. Han har personlig assistans dygnet runt och vi har jobbat med låg-affektivt bemötande i många år. Tidigare var det svåra utbrott flera gånger om dagen, ibland varade de i flera timmar. Med låg-affektivt bemötande har vi fått ner det utåtagerande beteendet till några få händelser per ÅR! Varje gång det händer ser vi en direkt koppling till att omgivningen misslyckats i låg-affektivt bemötande. Även hans självskadebeteende är under kontroll tack vare metoden. Med låg-affektivt bemötande mår både brukare, personal och familj mycket bättre! Hoppas utbildning i låg-affektivt bemötande blir obligatoriskt för alla som jobbar med personer med autism!
@XanaDeSilva - Jätteintressant att höra Xana. Vill du berätta lite mer för de här i chatten som inte känner till lågaffektivt bemötande så väl. Hur agerar ni när er tonåring visar tecken på oro?
21.26
Hej. Problemet är att det inte finns någon myndighet motsvarande patientnämnden att klaga till när det gäller omvårdnad.
21.27
Men....det kan inte räcka med att han säger upp sig...???? Han måste väl ändå straffas för detta övergrepp!!??? Och tvingas till någon form av förbud att jobba med människor. Om vi inte sätter HÅRD straff mot sådant här är det öppet att bete sig så....Hade man behandlat ett litet barn så här?????? Dick är ett litet barn fångat i en mans kropp.
Vår son har Angelmans Syndrom och skräcken för hans framtid gastkramar mitt hjärta!!!!!!!!!
21.27
Är det privat drivet eller folkägd.Offentlig...

@Nikolus - Hultagården är inte en kommunal verksamhet, utan finns på flera platser i Göteborgsområdet - både i form av ett aktiebolag och stiftelse.
21.47
Blir ju lite orolig över reportaget. Verkar som personalen behöver samsyn över hur de jobbar. Vad gäller Hultagården har jag för övrigt bara hört gott om dem. Hörde att "den" utpekade valt att säga upp sig. Chefen lovar ju utbildningsstöd o det verkar lovande!
21.56
Så här jobbar vi med Låg-affektivt bemötande: När tonåringen börjar blir stressad/får ångest/bli arg så reagerar personalen tvärt om och visar att vi är jättelugna. Lugn ger lugn! Vi backar och ger utrymme, sätter oss ner, undviker ögonkontakt, pratar lugnande eller inte alls, är avslappnade i kroppen. Vi använder oss mycket av avledning. Det som killen gillar funkar bäst - ex gör ett trick med hunden, bjuder på något gott, snackar om något han är intresserad av, sätter på ett youtube klipp med hundar. Byta personal funkar också bra.
Viktigt är också att kartlägga vad som triggar och att sedan undvika, förebygga eller hitta anpassningar för de situationerna. Man lär sig av att lyckas - inte av att misslyckas.
@XanaDeSilva - Tack för att du delar med dig Xana!
21.59
Nu behöver jag åka hem och vila inför morgondagen. Då fortsätter vår granskning av Hultagården och hur de tagit hand om Dick. Följ oss gärna då, och tack för att ni varit så engagerade ikväll!
07.53
Kanske ska anhöriga ta hem sin svårt sjuke anhörig, och vårda honom själva hemma..
@BarbroSmith - Ja, många väljer att själva sköta omsorgen av sina anhöriga. Men alla har inte den möjligheten i sina liv.
07.54
Händelsen bör solklart polisanmälas och prövas av rättsväsendet.
Det gäller även organisationen i fråga!

Är det så här de mest utsatta har det i vårt samhälle, även alla gånger när inte bandspelaren är med? Man kan bli mörkrädd för mindre...
@MatsJ - Frågan är vilken typ av brottsrubricering det isåfall kan bli tal om. Vet faktiskt inte!
07.56
Jobbar själv med autistiska människor och mitt hjärta går i tusen bitar när jag lyssnar på den här ljudupptagningen! Skam att sånt här får inträffa. Vi borde veta bättre!. Det är 2019! Jag hoppas Dick är trygg och mår bra nu med människor som kan och vet hur dessa underbara människor fungerat och till de som beter sig så här skämmes!!!!!!!!! Fy F-N!!!!!
@Erika - Ja, trots bristerna som vi har avslöjat får man komma ihåg att personalen för det mesta är fantastisk på att handskas med några av samhällets mest utsatta människor. Men att ta hand om människor som Dick ställer höga krav på utbildning, kunnande, och tålamod.
08.15
Brottrubriceringen är ju uppenbarligen någon form av misshandel, det är en skam att ingen personal som slår eller hotar utsatta människor med LSS blir polisanmäld. Varför? Är människor med funktionshinder inga människor i lagens mening?
@PärJohansson - Möjligtvis. När jag talade med några jurister härom veckan så beskrev de också ofredande som en möjlig rubricering. Men vad det blir och OM det blir något får vi veta först om och när det finns en polisanmälan. 
08.35
Usch jag får ont i magen. Detta får mig att tänka på min son som har autism och kan inte komunicera. Han bor i egen lägenhet m personlig assistans. En dag i augusti förra året blev han nedtryckt i golvet av en manlig assistent. Tur som var så hade assistenten själv berättat detta annars hade vi ju aldrig fått veta. Så klart fick han gå med omedelbar verkan. Min son hade ju aldrig kunnat berätta. Jag tycker att det borde vara förbjudet med ensamarbete med människor som inte kan försvara sig. Åtminstone borde det vara kameraövervakning.
09.37
Är väl medveten om problematiken av egen erfarenhet, inte så enkelt att om man bara är snäll så blir det bra MEN ställde Du några frågor kring ledningens och personalens adekvata utbildning och erfarenhet? Kanske hade det också varit bra att belysa företagets ekonomistyrning och koncerntänkande.
Mvh P
@P.Johnson - Bra och viktig fråga. Jag har ställt frågor om vilken utbildning personalen får, och enligt Martin Linde-Rahr, ansvarig på Hultagården så är all fast personal utbildad både i lågaffektivt bemötande och i ytterligare en metod som boendet använder sig av. Vi har själv inte kunnat kontrollera de uppgifterna, men enligt Hultagården hade alltså personalen i ljudklippet utbildning. 
09.49
Autisten måste ju självklart straffas ifall han är olydig. Är väl inget konstigt med det?
@Enannanautist - Det som Dicks läkare säger är att han behöver trygghet, stabilitet och lugn för att man ska kunna undvika att han skadar sig själv. Och just lugnet har vi de senaste dagarna visat på brister kring. Det handlar alltså inte huruvida man ska "straffa" en omsorgstagare eller inte. Det handlar om hur man bemöter omsorgstagaren.
13.51
Det kan aldrig vara Dicks fel att det slutar i våld och hot. Felet ligger hos personal och/eller verksamhetens ledning. I detta fall sannolikt båda delar.
"En Annan Autist" - fysisk bestraffning är olaglig, och personalen är där för att ge omvårdnad.
13.51
Jag har en son med samma problematik som Dick. Det gör fruktansvärt ont att höra personalen både håna och hota honom. Han är ett litet barn i en mans kropp. Detta är så långt ifrån lågaffektivt bemötande som man kan komma! Man sätter sig ner, pratar i låg ton och om det passar avleder med musik eller något individen tycker om. En anmälan är på plats av personalen. Jag hade gått till högsta instans med detta.
13.54
Hej Fouad! Med risk för att verka okänslig, men varför är filmen med den påstådda bollen av sådan extremt dålig kvalité att man ju egentligen inte alls ser vad som händer, mer än att ett föremål flyger i luften? Om ni vill belysa/bevisa ett visst tillstånd så borde ni väl använda er av material där man faktiskt kan urskilja något?
@Gustav - Hej Gustav. Nejdå, det var inte alls en okänslig fråga. Jag önskar precis som du att filmen varit av bättre kvalitet. Men man får ta det material som finns tillgängligt. Filmen blir lite tydligare när man ser den i omaskat skick. Men eftersom vi inte bedömde att vi kunde publicera namn eller bild på personen, så behövde vi blurra bilden. Vi gjorde ändå bedömningen att det framgår vad som händer i klippet med hjälp av min röst. Hoppas du känner att du fick svar på frågan.
13.55
Ursäkta att jag varit frånvarande här ett tag. Jag och fotograf Kristina Petersen begav oss under förmiddagen till Partille kommun för att intervjua avdelningschefen där. Mer om det i våra sändningar framöver.
14.17
Tack för rakt och tydligt svar!
@Gustav - Tack för tydlig och rak fråga!
14.34
Personalen ska sägas upp med omedelbar verkan! Det handlar inte bara om vilken metod som ska användas, sunt förnuft och medkänsla för andra människor måste finnas!
14.37
Övergreppen inom vård och omsorg måste nu komma till ett definitivt slut, det kräver jag som medborgare. Jag använder begreppet övergrepp, för det är vad det handlar om. Det finns en övertolerans idag för vad vårdpersonal kan och får ta sig för, och det är totalt oacceptabelt. En av de stora bristerna idag inom vård-och omsorgssektorn är att respekten för personlig och fysisk integritet totalt fattas, det är en stor utbildningsfråga.
Jag hoppas Dick får upprättelse, ett nytt bättre biende som respekterar hans människovärde, och att en anmälan leder till skarpa följder för både boendet och personalen.
15.23
Hur ska Dick kunna lita på någon efter dessa behandlingar det blir en lång process för honom.
Ledning står för det utesta ansvaret för detta ska också åtalas med personal som är inblandad. Detta är inte vård och omsorg .
15.24
Bra att detta lyfts upp och att SVT granskar vård och omsorgsboenden. En reflektion från reportaget då ni lyfter upp dokumentationen som ett viktigt redskap är att den INTE är en garant för korrekt verklighetsbeskrivning och ej heller för god kavalitet. Ibland Kan de till och med ha en motsatt effekt att man förlitar sig på det skrivna och tar då inte på allvar det som kommer fram på annat sätt. Personalens utbildning och antal är det viktigaste faktorerna i detta fall. Anhöriga har ju lyft upp detta ett antal ggr men utan gehör. Jag förundras fortfarande över kommunens flathet som numer är ständigt återkommande vid missförhållanden. För mycket handlingsplaner och för liten verkstad enligt min åsikt.
15.24
Detta är fruktansvärt o se. Hur får en sådan personal jobba med dessa grupper Har själv en flicka som bor på gruppboende Där är dom helt underbara Grabben ska ha mycke kärlek o omvårdnad av personalen. Inte så som dom bär sig åt. Blir fruktansvärt arg
16.10
Det skulle vara inttesant att få veta hit utbildningsnivån är på boendet! Har alla utbildning för arr jobba med funktionshindrade?
@Robert - Enligt Hultagården har man en "varierad" utbildningsnivå bland personalen på boendet. Alla fast anställda ska dock genomgå en kurs i lågaffektivt bemötande bland annat. 
16.15
Hur är det ens möjligt att dessa människor har fått möjligheten att jobba hos människor med autism, finns INGA krav vid anställning?
@Helena - Jo, det finns krav vid anställningar på de flesta gruppboenden. Däremot är det inte alltid lätt att anställa personal som har utbildat sig inom t.ex. autism eller lågaffektivt bemötande. Istället är det många företag och organisationer som lägger mycket krut på att själva utbilda sin personal.
16.16
Usch så dåligt jag mår när jag hör hur Dick blir behandlad!! Vad är det för människor som jobbar inom vården? De ska ju ta hand om människor! Detta är ju ett sätt att visa att man har makt över en person som inte kan försvara sig! Må dessa människor som behandlat honom illa ALDRIG få något arbete mer inom vårdyrket. Vilken chef då? Verkar dåligt med respekt för individen där!!! Var finns empatin någonstans?
17.21
Väldigt obehagligt att lyssna på! Jag kunde bara lyssna på halva, men på det jag hörde framgick det inte att personalen var våldsam, utan snarare att hen utsatte Dick för väldigt mycket stimulans genom att prata högt och mycket och att (medvetet) göra mycket ljud. Detta i något missriktat försök att få Dick att inte skada sig själv. Som många vet leder ett sådant bemötande mot någon med autism till motsatta resultat.
@Isak - Tack för kommentaren Isak. I sista halvan av inspelningen eskalerar det hela ytterligare...
17.32
Gruppbostäder idag fyller nästan enbart syftet att spara pengar åt kommunerna. Närstående tvingas lämna sina funktionshindrade anhöriga där eftersom dom inte får assistans beviljad i den utsträckning som dom behöver. Personalen på boendena är för få, inte onda. Brukarna behöver lika mycket personal på ett boende som i eget hem. Men det har man sparat in på i gruppbostäderna. Det är därför vi får höra om allt fler övergrepp. För få personal, stress och säkert vanmakt. Svårt autistiska personer behöver nästan dygnet runt 2 personal. Nämn ett boende som har det...
@Anne-Marie - Tack för att du delar med dig av dina tankar Anne-Marie!
17.33
Det är sånt här som gör att föräldrar till barn med särskilda behov inte törs eller vill chansa att lämna sina barn på boenden, korttidshem o.s.v
Jag lider med Dick o hans anhöriga. Ni är värd all hjälp o kärlek i värden.
17.41
Hur är det med Dick nu?
@Håkan - Hej Håkan! De anhöriga har inte träffat Dick sedan i söndags, men då mådde han inte särskilt bra, berättar hans moster. De hoppas att han får det bättre i framtiden.
18.55
Konflikter är personliga, så är det bara. Finns ingen väg runt det. Att lära sig låg affektivt bemötande och att praktisera det är två helt olika saker. Som förälder till ett barn (10) med mycket "mild" autism kan jag fullt ut förstå hur en människa bemöter en annan människa på det sättet personalen i fråga gjorde. Jag har själv varit där, i super personliga konflikter med min son, flera gånger per dag, i år. Det var inte förrän man själv inte längre hade energi kvar och man slutade reagera på slag, sparkar och verbala kränkningar, som det faktiskt började fungera med min son. I början kändes det som man hade förlorat slaget tills en form av livskvalité började infinna sig. Då insåg man att konflikter ibland verkligen bara är "diagnosen" som talar, och inget personligt alls. Inte alls en konflikt. Empatin för min son kom tillbaka och helt plötsligt så har man hittat sätt att prioritera vardagen så att konflikter inte längre är nödvändiga.
Personalen i fråga är inget monster. Ingen hemsk människa. Det är förmodligen inget som helst större fel på människan i fråga. Det enda riktiga felet i detta är att det är "personal". Satt i en situation man överhuvudtaget inte är skickad att hantera. Skolor och instutioner slår sig för bröstet att " personalen är utbildad i LAB". Men i realiteten är det ytterst få som har den erfarenhet som krävs för att faktiskt praktisera det. Personalen tappar kontrollen, precis som vi föräldrar gör. Tills man lärt sig.
Enligt lag är jag skyldig att skicka min son till skolan varje dags till personal jag vet (och som säger det själv) inte kan hantera min son. Varje gång min son kommer hem och berättar om slag och kränkningar från personal på skolan så dör man lite inombords. Men att ta upp det med skola ger man upp på snabbt. Dom gör så gott dom kan, det är bara det att dom inte kan, alls. Men ALLA har gått utbildning i LAB *suck*.
Med det sagt; skulle inte tveka en sekund att polisanmäla detta, oavsett bakomliggande orsak.
@Peter - Tack Peter för att du delar med dig av dina erfarenheter. Fint att höra att du upplever en ökad livskvalité för din son. Och jag håller med, personalen är inget monster, och säkerligen inte heller någon ond människa. 
19.01
Oro skapar oro. Personalen ska ge trygghet ..lider med dick och hans anhöriga. Är själv mamma till en son med autism.
19.18
Hur kan man kontrollera att Hultagårdens ansvariga verkligen arbetar med sin personal på alla boenden på ett proffsigt sätt?
@K - Det är såklart väldigt svårt. IVO gör ibland oannonserade besök. Likaså kommunerna som har medborgare placerade på boendena. Men det är inte helt lätt att veta vad som händer bakom stängda dörrar inne på ett gruppboende. Arbetskollegorna är nog nyckeln när det gäller att uppdaga missförhållanden.
19.21
Hur tycker du det skall lösas.
Antar att du aldrig sett en autist i affekt.
@Heidi - Hej Heidi. Det stämmer, jag endast sett en autistisk person i affekt ett fåtal gånger i mitt liv. Därför kändes det viktigt att prata med experter i det här ämnet. Här kan du läsa hur den ledande experten på lågaffektivt bemötande reagerade på inspelningen.
19.23
Tror ni att det kommer öka eller minska när assistans för barn ska bli "andra insatser" (Läs: boenden)?
@LSS-Daniel - Det är väldigt svårt att säga såklart. Vi vet inte vad konsekvenserna av en ny LSS-lagstiftning faktiskt blir ännu. Om det blir större förändringar kan det ju också föra med sig ny strängare lagstiftning kring exempelvis utbildning m.m Så har skett i andra omsorgsverksamheter där större lagändringar skett.
19.25
Det låter ju som Dick är en helt normal person i det avseendet att han behöver en trygg miljö som innebär att han känner att han har inflytande över sitt liv och kan förutse sin vardag. Alla männiksor med eller utan autism riskerar ju att drabbas av allvarlig psykisk ohälsa och skada sig själva eller andra om det upplever sig otrygg och maktlös. Borde inte beskrivningen fokusera på det, då det blir en sorts symptombeskrivning som det står nu. Nu låter det ju som han har säskillda behov för att inte blir orolig, istället för att en särskillt utsatt situation med otrygghet och maktlöshet skapar stark ångest. Är det inte knepigt att en läkare ens behöver beskriva att en person är i behov av trygghet, bra bemötande, stabillitet etc. för att inte personen skall fara illa, detta behov gäller ju exakt alla men en person med nedsättning behöver mer stöd utifrån för att uppfylla behoven.
@Emelie - Hej Emelie. Jag förstår din invändning. Jag kände dock att det var viktigt att jag som journalist använder mig av experternas formuleringar (i det här fallet läkarens) för att beskriva Dick. Kanske hade vi kunnat göra det ännu bättre, jag ska fundera på det framöver. Tack för att du tittar, och kommenterar!
20.16
Ett jättelikt problem inom all omsorg idag är svårigheten att få tag på folk som vill jobba. Det är inte ett dugg cool att arbeta för sina medmänniskor. Därför plockas folk till bl a boenden närmast direkt från gatan och cheferna nöjer sig med att de kan bemanna. Viktigheter som människosyn, lämplighet, engagemang får stå tillbaka och det är några av samhällets allra sköraste individer som drabbas så som Dick har drabbats. Jag har också en son med autism som drabbats av okunskap, brist på empati och ibland ren dumhet t ex genom att personal satt sig på honom när han varit förtvivlad och utagerande, dvs betett sig i enlighet med sin diagnos. Sådana övergrepp finns kvar i medvetandet för evigt. Egentligen är det enkelt - kunskap om diagnoser, respekt för individen, empati, förutsägbarhet och kärleksfullt bemötande skapar trygghet även hos dessa ömtåliga personer.
Flera kommentarer betonar dokumentation. Det är nog bra men det vanliga är att man dokumenterar t ex en boendes aggressiva beteende, men man underlåter att dokumentera de provokationer som utlyst det, t ex personalbyten, nya ansikten alltför tätt, att det inte blivit som det var meningen och vikarier igen och igen. När tryggheten försvinner så reagerar en autistisk person med frustration och oro. Inte konstigt.
@Ocksåmamma - Tack för att du delar med dig!  Det låter som att även du har haft det tufft med att hjälpa din son till en bra tillvaro. Tack också för tankarna kring dokumentation!