SVT rapporterade · Jan Björklund avgår som partiledare

14.15
Hej och välkomna till denna direktrapportering med anledning av att Liberalerna har kallat till pressträff.
14.16
Klockan 15.00 är det sagt att pressträffen ska börja, och enligt uppgifter i Dagens Industri väntas det komma ett besked om att Liberalernas partiledare Jan Björklund lämnar sin post. Detta är emellertid uppgifter som tillbakavisas av partiets pressekreterare i nuläget.
14.17
Vi återkommer löpande i denna direktrapportering så fort det kommer nya uppgifter i ärendet.
14.18
SVT Nyheter sänder pressträffen direkt, du kan se den här på nyhetssajten.
14.19
Nu bekräftar Liberalerna för Svenska Dagbladet att partiledaren Jan Björklund inte kommer att ställa upp för omval.
14.24
Beskedet kommer alltså med bara lite drygt en månad kvar till Liberalernas riksmöte. Däremot råder det alltså fortfarande stora oklarheter om huruvida uppgifterna om Björklunds avgång stämmer eller inte.
 
- Ryktena som cirkulerar stämmer inte, säger Erik Aronsson, pressekreterare.

På SVT:s fråga om Jan Björklund tänker ställa upp för omval svarar pressekreterare Aronsson:

- Det vet jag inte, det har han inte meddelat än. 
14.32
Det här meddelandet publicerades på Liberalernas hemsida för en liten stund sedan, bara för att efter några minuter vara borta. SVT Nyheter lyckades dock fånga en skärmdump av meddelandet.

Som ni ser finns det mycket som just nu tyder på att Björklund inte kommer att ställa upp för omval. Sannolikt vet vi mer om saken efter klockan 15.00.
14.36
Pressekreteraren för Liberalerna sa till SVT Nyheter att han inte kände till det meddelande som publicerades på partiets hemsida.
14.38
Enligt uppgifter till SVT Nyheter kommer Jan Björklund inte att ställa upp för omval. Mer tydlighet i frågan kommer troligtvis vid 15:00 då presskonferensen startar.
14.59
Alldeles strax börjar Liberalernas pressträff. SVT Nyheter sänder direkt.
15.03
Jan Björklund inleder pressträffen med att säga "det är dags att lämna stafettpinnen vidare".
15.04
Björklund: "Att vara kvar skulle innebära att jag skulle kandidera för valet 2022, då skulle jag suttit i 15 år vilket är längre."
15.05
Björklund: "Byte av partiledare bör ske i början av en mandatperiod. Jag kommer att sitta till nästa är utnämnd."
15.06
Björklund pratar vidare om att han vill se januariöverenskommelsen på plats och att processerna sätts igång. Han lyfter även Europavalet i maj.
15.08
Vidare kommer partiets fortsatta process att ledas av valberedningen.
15.08
Björklund: "Januariavtalet ligger fast".
15.09
Björklund fortsätter med att säga att han känner partiet väl och att det finns ett starkt stöd för januariavtalet.
15.10
Björklund: "Man ska inte vara partiledare mer än 12 år, det hade tytt på bristande omdöme att kandidera igen, det behövs nytt syre. Jag fattade beslutet redan innan valet."
15.11
Björklund pratar vidare om att det har varit en tuff höst men att de var beredda på intern debatt och splittringar inom partiet.
15.12
Björklund: "Även de som var starkt kritiska köper ändå läget, det är så det måste fungera i ett parti även om vi har haft lite mer offentliga diskussioner. Det är en naturlig del i ett partis utveckling."
15.13
"Vem som kommer att efterträda mig kommer jag inte att ha synpunkter på offentligt" säger Björklund, men han framhåller att det borde vara någon som är ombord på januariavtalet.
15.15
På frågan om var han brustit som L-ledare så svarar Björklund först att han är nöjd med hur man arbetat med utbildningspolitiken "alla är som småkopior av vår utbildningspolitik" sedan att han ser det som "ett misslyckande att högerextremismen inte stoppats mer".
15.16
Björklund menar att han kommer att fortsätta att arbeta för januariavtalet och sitta med i vidare budgetförhandlingar medan han fortfarande är partiledare.
15.17
Han fortsätter med att säga att den nya partiledaren inte kommer att kunna ändra på januariavtalet då det klubbats igenom av partiets högsta organ: "Det ligger fast".
15.18
"Jag kommer inte att lägga mig i, men kandidater kan finns både i riksdagsgruppen eller utanför, men jag lägger mig inte i det" säger Björklund om nästa partiledare.
15.21
Björklund säger att han inte talade om för Stefan Löfven (S) att han tänkt avgå.
15.23
Med det avslutas presskonferensen, där Jan Björklund alltså meddelat att han till hösten kommer att avgå som partiledare.
15.24
I enskild intervju med SVT Nyheter säger Björklund att han troligtvis sitter kvar i ett halvår medan valberedningen arbetar med att ta fram en efterträdare.
15.26
På frågan om den interna kritiken mot L-ledaren svarar Björklund: "De som inte gillade januariavtalet har varit kritiska, men det här är mitt val. Jag bestämde mig för detta innan valet och det är dags nu efter 12 år".
15.34
"Man tappar en tung person som folk har anknytning till och som lagt stort fokus på skolfrågorna där Liberalerna har stort förtroende. Samtidigt öppnar det upp för att driva på andra frågor som man anser viktiga" säger Love Benigh, SVT:s politikerreporter i SVT Nyheters direktsändning.
15.37
Nu är direktsändningen avslutad och SVT Nyheter fortsätter att rapportera om det politiska läget på svt.se. och här i flödet.
15.48
I en skriftlig kommentar till SVT Nyheter tackar Stefan Löfven Jan Björklund för han insatser för Sverige:
"Hans arbete har dominerats av ett stort engagemang för svensk skola och en bergfast tro på det europeiska samarbetet, ständigt präglat av en stark ideologisk kompass och en stenhård rågång mot politisk och religiös extremism."

"Jag har alltid uppskattat våra debatter och förhandlingar, som varit lika hårda som de varit intellektuellt spänstiga, och jag vet att han kommer lyckas väl med vad han än tar sig an härnäst."


 
15.55
Lars Karlsson, som är länsordförande inom Liberalerna i Östergötland, skriver i ett sms till SVT Nyheter att Björklunds besked var väntat: "Jan Björklund har varit en mycket kompetent partiledare, men efter 12 år är det dags att lämna över till någon annan."
15.58
Jan Björklund har betytt mycket för Sverige. Vi har länge jobbat nära varandra och jag har uppskattat honom som person och hans tydliga liberala kompass. Tack @bjorklundjan för gott samarbete under de 7,5 år vi varit partiledarkollegor! Läs hela texten: instagram.com/p/BtiyGIYAHJY/
Även Centerpartiets partiledare Annie Lööf uttalar sig om dagens händelser. 
16.04
Till TT säger Johan Pehrson (L), riksdagsledamot i justitieutskottet, att han respekterar Björklunds beslut: "Har man suttit i tolv år är det inte konstigt att man lämnar efter ett val. Den nya ledningen måste fullfölja den process som ändå har inletts med att försöka ena partiet efter det här vägvalet som gjordes med januariavtalet".
 
16.10
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor skriver en hejdå-hälsning till Björklund på Twitter:
Hej då Jan👋🏽 @bjorklundjan PS. Twitter: kan ni fixa till den här låten tills den dagen han verkligen avgår? Jag kan spela in ett nytt soundbite till den som åtar sig uppgiften. twitter.com/erstenseke/sta…
16.23
Här finns flera reaktioner på Jan Björklunds besked inom partiet:

Reaktioner inom Liberalerna på Jan Björklunds besked

SVT NyheterSVT Nyheter talar med Liberalernas länsordföranden och ber dem kommentera beskedet från partiledaren Jan Björklund att han inte ställer upp till omval. SVT Nyheter frågar även vem de ser som hans efterträdare.
16.32

Ulf Kristersson, som länge befunnit sig i Alliansen med bland andra Jan Björklund, väljer Instagram för att ta farväl:

"Tack Jan för dina insatser i svensk politik. Från Stockholms stadshus, via riksdagen, regeringen och till riksdagen igen. 12 år som partiledare och ännu fler i den ledande politiken. Alltid nära till ett gott skratt. Vi har som bekant inte alltid tyckt lika, men varit lika engagerade. Och som en av dina föregångare, Per Ahlmark, en gång sa: Lycka till!"

16.40
V-ledaren kommenterade Björklunds besked på Twitter:
Tack Jan för många bra debatter och tydliga politiska motsättningar. Jag har uppskattat att du ger och tar i debatten med gott humör.
16.50
Här kan ni ta del av övriga partiledares reaktioner gällande dagens händelse:

Så reagerar partiledarna på Jan Björklunds besked

SVT NyheterSnart blir det alltså hejdå för Liberalernas Jan Björklund. Någon annan kommer att få ta över hans plats. Så här reagerar övriga partiledare.
17.28
Enligt en ny Novus-undersökning syns en klar nedgång för Liberalerna:

Så mycket har Liberalernas siffror sjunkit

SVT NyheterDe har anklagats för att under hösten ha målat in sig i ett hörn och för att ha bidragit till en utdragen regeringsbildning. Och väljarsiffrorna har inte låtit vänta på sig. Det är en klar nedgång för Liberalerna.
17.36
Nu avslutas denna direktrapportering om Jan Björklunds besked att avgå som partiledare. Tack för att ni följt oss under eftermiddagen. SVT Nyheter fortsätter rapporteringen på svt.se.