SVT rapporterade · Kan du låta bli telefonen när du kör bil?

Tack för era åsikter. Den här chatten är nu stängd!
07.21
Har jag inte headsetet inkopplat så är jag inte nåbar när jag framför fordon oavsett vilket.
07.21
Jamen självklart! Jag har min mobil med men på ljudlöst, tänker som så att om ngn behöver nå mig så får det vänta, så var det ju tidigare när man hade fast telefon. Vi BEHÖVER inte vara nåbara 24/7, dessutom sätter du ju även andra människors liv på spel. Och betänk vad roligt du kan ha för 1500 kronor!
07.21
Rattsurfare är samma typ av personer som pratar och babblar i tyst kupé på tåget och som står och röker utanför matbutiker. Körkortet borde återkallas omgående.
07.21
Min mobil e avstängd och ligger i fickan under min bilkörning.
07.21
Jag använder inte telefonen. Det är självklart många Liv, som skulle räddas! Men de som bestämmer använder den väll själva?.
08.04
Eftersom jag kör bil mkt så ser jag många som pratar i mobil när dom kör bil. Tyvärr.
08.05
Jag kan låta bli telefonen under bilkörning och även under dagen/natten också. Behöver inte vara tillgänglig hela tiden. Blir ju ett stressmoment.
08.26
Har blåtand och mobilen uppkopplad via bilstereon..så handsfree gäller såklart.
08.26
Man ser varje dag förare som pratar i telefonen nonchalanta o. likgiltiga mot
allt o. andra skärp er
09.13
Telefonen kopplas via bluetooth till bilen, men om det ringer kör jag ändå in till sidan och stannar.
09.13
Jag rattsurfar, smsar och ringer hela tiden när jag kör. Jag tycker att lagen är fjantig.
09.26
Skulle aldrig hålla på & fippla med mobilen när jag kör! Förstår inte varför lagen om handhållet mobilförbud inte funnits tidigare i Sverige -titta tunt i Europa -där var det längesedan denna lag infördes! Och det är väl självklart att man ska ha koll på vägen när man är ute & kör och inte sin mobil! Den som kör bil samtidigt som hen kollar mobilen är en trafikfara & kan likställas med att köra rattfull! Tänk på dina medtrafikanter & inte bara dig själv! Du som tycker lagen är fjantig borde inte ens få ha körkort!!!
09.26
Tycker att alla som har mobil i bilen, borde bli av med körkortet. Förr när vi inte hade mobiler, då var vi tvungna att prata med varandra på riktigt. Livet var bättre förr och posten skickade brev i tid.
09.26
@Nils, lag som är ”fjantig”!? Lika fjantigt som ditt uttalande lika angeläget är det att undvika livsfarliga situationer som du kan orsaka och ditt motsträviga handlande.
09.26
Narcissism och modern teknik leder till rattsurfande. Borde vara 20,000kr i böter.
09.26
Jag brukar borsta tänderna och raka mig när jag kör bil. Brukar funka ganska bra.
09.26
@Nils. Det är personer som du som orsakar olyckor. Väx upp!
09.27
Jag åker taxi dagligen och e sittter o skriver på sin iPad i bussen för att chuförens taxibolag skickar meddelanden om t.ex nästa körning mitt under färden! Man måste typ ha civil klädda poliser som åker med för att stoppa detta.
09.27
So före detta yrkeschaufför har man sett mycket, surfa, surfplatta på ratten, sminka, äta korv med bröd, korv med mos, hamburgare, läsa tidning, läsa böcker, raka sig, kamma håret, ta hand om barnen under färd, har säkert glömt något men det är inte bra / Nallen
09.27
Jag vet vad som kan hända på en sekund. Eller ännu mindre. Jag har arbetat på Mälargården. När man, åtminstone då rehabiliterande trafikskadade. Det var många sorgliga öden.
09.27
Körde bil i Skövde centrum igår och möter en polisbil där föraren pratar i telefon och kör samtidigt. Hur är det ens möjligt??
10.03
Alla bilar borde ha Apple CarPlay! Man behöver inte lyfta luren någongång, allt fungerar med Siri. Finns bade till Iphone o Android:
10.03
Problemet med de som har dåligt omdöme är att de inte fattar att de har dåligt omdöme, utan tvärtom tror att det här gäller inte mig därför att jag är så duktig på det jag gör.
10.04
Tycker man är väldigt respektlös som riskerar sina barns och med trafikanterna liv. Ta kortet på plats . Dryga böter vid upprepning fängelse. Min lur är alltid av stängd på stör ej vid bilkörning på automatik även nätter. Gäller alla oavsett aktivitet i bilen .
10.04
Att prata i en komradio mikrofon är inte värre än att klia sig på hakan och borde vara tillåtet. Inte att jämföra med en smartphone eller rökning, skala banan och kyssas under körning!
10.04
Stå en stund vid ett trafikljusen i valfri korsning och du kommer att hotta bilförare som tittar ned i knäet och sedan missar när ljuset växlar. Det är inte gylfen dom kollar...
10.04
Innan mobilen så var det och än är det många som till exempel sminkar sig, äter frukost, läser tiningar/böcker/papper & rakar sig (Både ansikte & ben, under ärmarna).
Nu är det en massa teknik som de "underhåller sig med". Polisen bör ha fler MC-förare som kan kryssa fram i mellan bilarna och se lättare in i bilarna. Sen borde bil tillverkare ta bort "få fänge" spegeln som finns i solskyddet på föra sidan.
10.04
Alla pekplattor i nya bilar, Audi har en modell med tre st, stängs dom av under färd, alla funktioner ska tydligen skötas via dom? Var ligger isåfall logiken i lagstiftningen.
10.04
Det är självklart att inte använder mobilen när man kör. Om det är viktig stanna man någonstans. Jag åka också mc och da är det ofta att bilister inte se mig bara för dem kika när på mobilen. Kan inte räkna hur många nästan-kraschar jag hade i korsningar på den här anledning.
10.04
Ja det kan jag
10.05
Beslagta bilen i en månad första gången, andra gången sex månader och tredje gången ett år det borde lära mobiltelefon hanterade personer att sluta upp dessa dumheter under bilkörning. Ingen behöver vara nåbar konstant
10.08
Trots att många nyare bilar i dag har all upptänklig utrustning som bl.a. Bluetoooth, så har jag en känsla av de flesta inte använder funktionen. Därför att de inte vet hur man parkopplar sin telefon.
10.08
Ja, absolut!
10.08
Vad är det för skillnad att hålla en mobil i handen och säga till den vem den ska ringa upp vilket inte alls är svårt i jämförelse med att söka i bilradion då man får titta ner mot golvet mellan bilsätena för att uppnå det man vill lyssna på när man kör bil?
10.08
Absolut!
En självklarhet!
Vill inte utsätta andra för olycka!
10.09
Vart nära flera gånger att bli påkörd vid obevakade övergångsställen!!
Och vad gör förarna...tittar i mobilen!!
Att hålla på med mobilen är desamma som att vara påverkad av alkohol eller annat.
När jag kör själv får mobilen ligga!!
Idioter som får körkort pillar med sin mobil 😈😈😈
10.09
Nils, jag antar att det var ett dåligt skämt dvs att du surfar, messar och pratar utan handsfree när du kör? Om du inte skämtade utan menade vad du skrev hoppas jag du slutar med det och att du inser vilken trafikfara du är, både för dig själv och för andra. Inte klokt att resonera så!!!
10.09
Jag använder mobilen när jag kör ser inga problem med det.
10.40
Jag kör väldigt sällan utan passagerare, och kan förstå att man tar sig lite friheter när man åker själv och känner sig ensam. Samhället i sig vill ha dig uppkopplad hela tiden, det går ju inte att få ett telefonabonnemang idag, allt är internetabonnemang. Är du en lemmel? Lägg luren/rakapparaten/bananen och tänk på hur du kommer att må om du dödar någon.
10.40
Fängelse för rattsurfarna. Slapphet och omdömeslöshet breder ut sig allt mer.
10.40
Det är för låga böter. Tiodubbla boten så det smakar lite och vid en andra gång så blir man av med körkortet.
10.40
Dricka kaffe och köra bil går alldeles utmärkt :)
10.40
Använder aldrig mobilen när jag kör med vid långa rödljus har jag svårt att se problemet.
10.40
Verkar som att mobilen är en drog. Många kan inte släppa dessa ens vid bilkörning.
11.35
Jag är inte förvånad att många idioter fortfarande använder sina telefoner utan handsfree, trots lagen. Har man en lag med straff som är ett skämt tar ingen den på allvar. Vad är poängen med såpass svaga straff? Böter borde vara minst 10 000 och blir man tagen igen efter boten skall körkortet bli indraget.
11.35
Dags med förbud av mobiltelefon vid bilkörning.
Alla bilolyckor som ökar. Jag använder alltid båda händerna då jag kör bil. Mobilen = beroende.
11.35
Klart man rattsurfar. Det hör ju till i vårt alltmer uppkopplade samhälle. Alla andra gör ju det hela tiden, så jag ser inga problem med det.
11.36
Lagen är extremt dåligt formulerad, och har lamslagit flera yrkeskårer och frivilligorganisationer eftersom den jämställer komradio och telefon som handhållen kommunikationsutrustning. Intentionen är bra, man ska inte trycka på ett tangentbord medan man kör. Men det är skillnad på att samtala och att "programmera" en utrustning. Ringer det så ska man väl parkera mitt i vägen för att svara för att vara "laglydig", men så gör man ju inte. Resultatet blir som alla andra, man pratar i telefon precis som vanligt och släpper den i knät när man ser en polis.
11.36
Jag pratar i telefon (eller lyssnar på en ljudbok) när jag är ute och kör men bara med handfree ... annars får det vara. Praktisk nytta i balans med krav på säkerhet.
11.36
Lagen är helt felformulerad. Jag skulle aldrig få för mig att skriva ett meddelande eller ens läsa ett medan jag kör, än mindre surfa. Inte ens manuellt slå ett nummer, men att använda speeddial eller ta emot ett samtal och tala i telefon påverkar inte säkerheten. En forskning i USA visar att det till och med är säkrare. Som affärsflygare talar vi hela tiden i radion när vi flyger, och det är 38 gånger mer komplicerat att flyga än att köra bil. Pekskärmen är många gånger farligare, men det är tillåtet.
11.36
Klart🦉🦉🦉
11.41
I Stockholm verkar inte polisen bry om mobilanvändarna. Det vimlar av förare med mobilen i örat! Står man i en korsning så ser man flera stycken bara medan man väntar på grönt ljus.
11.41
Självklart ! Handsfree räcker fullständigt. Sms etc. väntar tills nästa stopp.
11.41
1990 när det inte ens fanns mobiltelefoner på samma sätt som idag dog det dubbelt så många som i trafiken jämfört med 2017 när det ännu inte var förbjudet att använda telefonen.
11.41
Ta bilen i beslag, dra in körkortet och 50000 i böter. Då kanske bilsurfandet försvinner. Avsaknad på moral är det största problemet.
11.49
@Lasse Jag håller med dig! Precis så borde det vara. Folk och sina sociala medier idag - en fara för både trafik och mänskligheten i stort. Vidrigt!
13.02
Jag har aldrig använt mobilen när jag har kört bil. Man måste vara uppmärksam i trafiken.
13.03
Nä faktiskt inte. Jag tror alla skulle må bättre av och sluta med att vara så på och uppkopplade hela tiden. Det är som ett beroende vilket som helst. Och kopplat till ungarna och snöbollarna - ja man får ta konsekvenser av sina regelbrott och som förälder och vuxen visa att lagar är till för att följas.
13.07
Självklart pratar jag inte i mobilen utan i handsfree, sunt förnuft, hur skulle vårt samhälle se ut annars!
13.07
Det finns ett fel i lagen - den tillåter samtal mm om man inte håller mob i handen , men forskning visar att den riktiga faran är hur ENGAGERAD du blir av samtalet du deltar i. Hur mkt uppfattar du av det som sker i trafiken om du tex har ett komplicerat/känslosamt samtal/gräl medan du kör? Blir du riktigt engagerad ser du inte vad som sker runt omkring dig, din reaktionsförmåga minskar på bekostnad av att oskyldiga skadas. Idag talas det om hur mob stressar unga, förstör sömnen mm - men Gud förbjude att man stänger av den i bilen!!
13.07
Håller med NN som skrev 11.36 - " Intentionen är bra, man ska inte trycka på ett tangentbord medan man kör. Men det är skillnad på att samtala och att "programmera" en utrustning." -
Samtalet blir ju samma även om man har handsfree. Problemen kom med den smarta mobilen, så egentligen borde alla tryckskärmar förbjudas i bilarna.
13.07
Det är onekligen överjävligt vilken risk medtrafikanter utsätts för! Högre bötesbelopp krävs.
13.28
Detta ska polisen sätta högsta prioritering på i hela landet, de som inte ägnar sig helt åt bilkörning måste ses som en samhällskritik av högsta rang. Här måste landsomfattande resurser sättas in, med all typ av bevakning som finns att tillgå hos polismyndigheten i Sverige
13.55
Jag är före detta åkare.Att kunna svara i telefonen var viktigt för att sköta jobbet och spara miltals körning.Stanna efter vägkanten går sällan i dagens trafik utan vägrenar.
14.24
Hej Börje. Det finns headset/handsfree. Nuförtiden kan man också få sms upplästa och diktera sms, mejl osv med många smartphones :)
14.24
Ja, och jag tycker att böterna är för låga, 3000 kr är bätte oavsett vad man gör, kör man bil då kör man bil och inget annat
15.16
Jag pratar aldrig i mobiltelefonen när jag kör bil.Jag har blivit nästan påkörd av dom som håller när dom kör.Jag hoppas att böterna höjs rejält
15.17
Jobbar i hemtjänsten och har mina körscheman och allt i mobilen. Denna måste jag bryta mot på daglig basis för att tidseffektivt kunna utföra mitt jobb!
15.17
Mötte en cyklist som vinglade omkring läsande sin mobil. Inte ovanligt att möta när man är ute och cyklar
15.17
Japp självklart! Jag använder inte mobilen när jag kör. Jag har dock sett åtskilliga brott dagligen, förare med mobilen i ena handen, förare bältade med flera barn obältade, förare som kör mot rött, förare som kör mot trafiken i fel fil, förare som kör för fort....
15.17
Straff/böter bör anpassas till personens inkomst/tillgångar, det ska svida rejält även för de som har det gott ställt. Ett par tusen för någon med t.ex. försörjningsstöd kan innebära att den personen inte kan äta den månaden osv, ta lika mycket från de rika så lär de sig kanske att sköta sig också?
15.17
Jag är rullstolsburen efter att blivit påkörd bakifrån av en lastbil. Den åkaren hade sin uppmärksamhet riktad mot telefonen istf på vägen.
15.17
Min telefon ligger på tyst läge i handsfacket när jag kör, men man ser dagligen folk som använder den. Häromdagen susar en dam förbi bussen vid hållplatsen där skolbarn stiger av, och damen tittar på sin telefon, skrämmande hur folk beter sig.
15.43
Inte direkt. Har den på mobilhållaren och klickar när den sitter fast där. Mest för att byta låt och ibland för GPS.
16.17
Ja. Kör E22 varje dag och ser rattsurfandet ända från trafiksignalerna i Malmö ut till de dagliga olyckorna vid Lund Södra. De ansvarskännande bilisterna räddar situationerna annars vore olyckorna långt fler.
16.17
En del är trafikfara även utan mobil eller surfande. De har fullt upp bara med att köra sin bil, och orsakar problem för medtrafikanterna.
Mer skickliga förare kan bedöma när det fungerar att dricka kaffe, äta frukt eller hantera kommunikationsutrustning utan fara.
Ett engagerat samtal med medpassagerare, eller samtal med småbarn i bilen, kan vara distraherande och orsaka olyckor. Borde det också förbjudas?
16.35
Inget problem, det är bara att bestämma sig!!
16.35
Det är väll lika stor fara att hålla i mobilen när man kör som när man filmar och kör? Man tittar ner på telefonen i ungefär lika många sekunder. Kvinnan i denna rapport kör medans hon kollar in i kameran och pratar 3-4 sekunder
18.58
Jag personligen sätter alltid på Bluetooth? Då blir det som att prata med en säkra lugna medpassagerare! Om man skulle glömma sätta på Bluetooth så får de vänta tills man hittar en plats och stanna och sätta på bluetooth och ringa upp före man åter börja köra vidare! Behöver inte göra något mer mer än trycka på ratten och godkänna inkommande samtal! Inga extra farliga mobiltryckande under bilfärden när man kör faktiskt!
21.01
Bil och rattsurfing med mobil hör inte hemma i trafiken.Ska de behöva hända en olycka. Svar NEJ!
Så lägg telefon och skaffa en bluetooth det har jag.
21.59
Telefonen sitter i en hållare och Bluetooth är inkopplad innan jag startar bilen. Sluta sitt och fippla med annat när du kör. Sminkar sig gör man innan man går hemifrån och är man hungrig får man köra in på en parkeringsplats och äta sin macka. Hur svårt kan det vara?
07.07
Jag har aldrig haft telefonen som drog, men gångtrafikanterna och cyklisterna kan ju också vrida på huvudet någon gång, det hjälper ju inte att ha lagen på sin sida att bilen ska lämna företräde om man ligger där med brutna armar och ben.. de flesta fotgängarna går som zombies och cyklisterna fattar jag inte hur de bär sig åt som sms:ar samtidigt, kanske kan få jobb på cirkus...
07.07
Jag låter bli min telefon.
Jag har åkt mellan Täby och Kungens kurva i flera år i bil på E4. Jag har sett folk som äter frukost, brer mackor, rakar sig, läser tidningen, tittar på film på dator, ammar, surfar, sminkar sig, löser korsord, byter skjorta. Har barn i bilen som liggerner utan bälte och tittar på film. Allt detta i en hastighet mellan 20 & 100km/h.
Personer som missköter sig på detta sätt borde få böter i skalan 50.000-100.000 och indraget körkort i ett år.