SVT rapporterade · Marmorstein svarar - ställ dina frågor här

15.57
Hej och välkommen till denna chatt med SVT:s politikerreporter Elisabeth Marmorstein. Sändningen drar igång 16:05 då Elisabeth kommer att svara på frågor live. Jag kommer här att sammanfatta hennes svar till de frågor som tas upp i sändningen.
16.10
En bärande idé från C och L har varit att utestänga ytterlighetspartierna från inflytande. Dagens opinionssiffror visar att effekten av deras agerande är precis det motsatta vilket varit enkelt att förutse. Efter nästa val är "risken" att SD får ett betydligt större inflytande än de skulle haft om man i ett tidigare skede haft en dialog med dem. Eller vad tror Du? Hur resonerar C och L?
@LeifS - Det här att utestänga sd från inflytande var ett avgörande löfte från L som de inte ville överge. Nu när överenskommelsen är på plats så hoppas de förstår att den politiken ska göra att SD:s stöd ska minska men det vet man ju inte. Självklart finns det en möjlighet att V och SD fortsätter att växa, V brukar ta missnöjda S - väljare när S går åt höger och även SD vill fortsätta försöka locka väljare ur LO-kollektivet och här kommer Åkesson att angripa regeringen från vänster i den ekonomiska politiken o försöka bli ett större parti i det tänkta konservativa blocket.
16.15
Har verkligen alla S gått till soffan?
Mer än 50% av SD-väljare är ju tidigare S-väljare varför skulle denna strömning sluta nu?
@Andreas - Den här mätningen visar inget flöde från S till SD, det är faktiskt till soffan och V som man tappar vilket inte är konstigt när väljare som är osäkra på sitt parti går just till soffan.
16.19
Ulf Hambreus påstår att om det vore val idag Skulle Moderaterna KD och Sverigedemokraterna få egen majoritet i riksdagen. Räknar han rätt?
@N-P - Ja, de skulle få 177 mandat och det krävs ju 175 för majoritet, men jag vill betona att det här faktiskt bara är en mätning och det bygger på att både MP och L åker ur riksdagen och det är inte så troligt trots allt. Vi ska komma ihåg hur det var för KD nästan hela förra mandatperioden, som då låg nära riksdagsspärren men ändå gjorde ett starkt val, så det svänger fort.
16.22
Hej! Har Liberalerna verkligen tid att låta ett helt år gå innan man har en ny partiledare på plats eller kan man snabba upp processen.
@OlaKullengren - Jo, det är nog ganska troligt att det blir så, valberedningen vill göra det och man ska skicka ut den frågan till länsförbunden och om de ger grönt ljus så kommer man att ha en extra kongress redan före sommaren. Det skulle ju göra att man slipper en utdragen partiledarstrid som riskerar att splittra ytterligare, dessutom skulle det ge en partiledare möjlighet att själv förhandla budget med regeringen och sätta sin prägel på det.
16.23
Från vilka partier kommer väljarna som gör att SD växer med 3% och vart tar L väljarna vägen?
@Anders - Hej Anders, SD tar främst från soffan sen från M, KD och C i den här mätningen. L tappar till KD och C. Men som med alla opinionsmätningar bör man följa flera i rad för att få en säkrare bild.
16.24
Hur länge är det m/kd-budgeten som regerar?
@christoffer - Den gäller fram till nästa år då regeringen lägger sin första egna budget, men regeringen kommer också att lägga en vårändringsbudget i april som man då förhandlat fram med C och L där man bland annat tillför en del pengar till miljö och klimat som försvann i M+KD-budgeten.
16.29
Är det inte stor risk att vi får en "riktig" högerregering efter nästa val om opinionen står sig? Nu har ju M+ Kd+Sd egen majoritet och kan strunta i C och övriga.
@Klas - Hej Klas, både Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson säger ju fortsatt tydligt nej till Jimmie Åkessons tankar om ett konservativt block. Men de i M som vill se ett sådant samarbete får förstås argument för det vägvalet om det tänkta blocket skulle få egen majoritet. Men Kristersson har varit väldigt tydlig så med honom som partiledare skulle det vara väldigt svårt. Man ska ju också komma ihåg att 40 procent av M väljarna definierar sig som liberaler, risken är förstås överhängande att de lämnar om M bildar allians med SD.
16.32
Mycket tal om 4 %-spärren,men det innebär ju inte att riksdagsplatser blir tomma.Med utjämningsmandaten är det väl svårt att bedöma exakta inverkan på slutresultatet?
@LennartKarlsson - Hej Lennart, i den här beräkningen tar man hänsyn till utjämningsmandaten. Du kan själv gå in och räkna på val.se
16.34
När Jan Björklund avgår finns det då någon risk att det minst sagt bräckliga samarbetet med S/MP bryts eller stärks?
@TomasOlsson - Det beror på vem partiet väljer men det mesta talar för att partiet håller fast vid överenskommelsen. Även om de väljer någon som lutar mer åt Kristersson så står en majoritet i partiet bakom samarbetet med S, så nästa partiledare måste troligtvis vara tvungen att säga att ingångna avtal ska gälla. Man ska också komma ihåg att skulle L bryta samarbetet ja då blir ju alternativet det här extravalet som L är skräckslagna inför. Men väljer man en partiledare som egentligen är emot samarbetet då kan ju den personen distansera sig från S och signalera att man vill gå till val med Alliansen i nästa val. Väljer man däremot någon som är besjälad av samarbetet och någon som kanske vill locka väljare från S, MP och C, och stärka partiets socialliberala profil då kan det bli så att samarbetet snarare stärks. Det beror på vem man väljer, vilken väg man vill gå framåt.
16.37
Om en stark motståndare mot det sk januariavtalet blir ny partiledare i L, t ex Gulan Avci, borde inte detta slå igenom på ett mycket konkret (och snabbt) sätt och således bryta upp hela regeringssamarbetet?
@Annie - Hej Annie, eftersom en majoritet i partiet står bakom uppgörelsen tror jag att även efterträdaren kommer att göra det med budskapet att ingångna avtal ska hållas. Ett avhopp från L skulle ju kunna leda till det extraval som L är så rädda för  Men väljer partiet en ledare som är emot samarbetet och hellre hade sett Ulf Kristersson som statsminister så kan hen ändå distansera sig från S på ett annat sätt och bädda för att återuppväcka alliansen inför nästa val. 
16.39
Spelar det någon roll hur stor stödet är nu, det är mer än 3 år till nästa val.
@Stefan - Hej Stefan, eftersom opinionsstödet kan få betydelse för hur partierna agerar framåt är det förstås intressant. Men du har rätt så till vida att det är ju valdagen som räknas. 
16.42
Fråga från Lotta: Är det viktigt att Liberalerna väljer en partiledare bland de som sitter i riksdagen?
Elisabeths svar: Det är nästan alltid en fördel att göra det. Jag tror faktiskt att det är särskilt viktigt att göra det nu när man ska förverkliga den här fyrpartiuppgörelsen där riksdagen blir en väldigt viktig arena för det. Sedan är L ett litet parti och en ny partiledare behöver ju alla utrymmen som hen får för att visa vem hen är och där är riksdagsdebatterna en viktig plattform, men det är inte nödvändigt. Ännu viktigare skulle jag säga är att partiledaren är en person som försöker ena partiet och som visar vägen tydligt framåt.
16.44
Nu borde väl M o KD vilja ha ett konservativt block. Nu när dom har egen majoritet menar jag.
@Pontus - Hej Pontus, nu är det här ju en mätning och inte ett valresultat men det är klart att sådana här mätningar kan ge de i M som vill samarbeta med SD ytterligare argument för det. Men varken Kristersson eller Busch Thor är ju det minsta intresserade av att bilda allians med SD i dagsläget. Däremot är de ju som bekant inte främmande för att regera med stöd av SD, dock utan att förhandla eller samarbeta. 
16.46
Nu när Jan Björklund inte ställer upp på omval som partiledare och med januariavtalet i hamn - är det då dags att diskutera fusionen av C och L till ett socialliberalt mittenparti?
@ThorstenSchütte - Den där frågan dyker upp titt som tätt. Lars Leijonborg försökte med det redan på sin tid men fick nobben av Maud Olofsson. Jag tror att nästa partiledare kommer att behöva hantera den frågan, men skulle säga att det fortsatt är väldigt svårt. Här är två partier med helt olika partikulturer. Det finns en gammal misstänksamhet mellan partierna som spökar än, för att inte tala om konkurrensen. Det skulle förstås vara ett säkert sätt för L att säkra sin framtid i riksdagen men en ny partiledare ska väl inte direkt börja med att säga att hen vill lägga ned partiet.
16.48
Hur kan du tro att vi väljare är så dumma ,att vi förväntar oss ,att våra politiker ska kunna genomföra sina vallöften när de kompromissat med andra partier för att få ihop en regering?
@ChristinaÖgren - Hej Christina, de flesta väljare förväntar sig nog att partierna ska leva upp till vad de lovade i valet eller åtminstone försöka göra det. Sedan att partier måste kompromissa är givet och då måste de förstås också förklara varför för väljarna.
16.48
Hur kan Centern ha så mycket makt i Riksdagen trots sitt låga väljarstöd? Är detta demokrati?
@Folkstyre - Ja det är det i allra högsta grad. C har den majoriteten och sedan är det så i vårt parlamentariska system så måste man samarbeta med varandra och bygga majoriteter om man inte har egen majoritet, och där får man ju välja vilka partier man vill samarbeta med helt enkelt.
16.51
Hur kan S minskat med 2%?


Enligt val resultatet fick S 28% vilket innebär att de har ökat med 1%?


//jan

@JanAndersson - Hej Jan, den här mätningen visar förändringen från förra månaden då S fick 31,8. 
16.51
Livesändningen tog slut för en stund sedan och de frågor som togs upp där har sammanfattats här i flödet av mig. Elisabeth Marmorstein sitter nu och svarar på fler frågor direkt här i chatten.
16.56
Hur tänker sig M och KD att de en dag skall få regeringsmakten i Sverige om de ej samarbetar med SD. C och L är ju för små att samarbeta med. Det räcker ju inte för att bilda någon regering. Vägen till makten för dom är väl med SD eller har jag fel?.
@Calle - Hej Calle, de hoppas förstås kunna vinna tillbaka de väljare som gått till SD, det har M försökt länge. Att bilda allians med SD skulle för M:s del göra att man riskerade att tappa de 40 procent av M-väljarna som definierar sig som liberaler, M är som bekant ett liberalkonservativt parti. När Anna Kinberg Batra gläntade på dörren till SD för två år sedan blev det ju ett strömhopp av besvikna M-väljare till C, det vill knappast Kristersson riskera igen. Men du har rätt i att de behöver hitta en strategi för att kunna ta regeringsmakten i det här nya politiska landskapet och där har M ännu inte landat. 
16.58
Är det inte stor risk att SD blir så stort att de får egen majoritet när de övriga partierna är så svaga i sin egna politik?
@ElisabethKAhonen - Hej Elisabeth, att SD skulle få över 50 procent av rösterna tror jag inte alls på. Men visst har de möjlighet att växa ytterligare något. 
17.00
Man säger att S backat med ca 2.5 % i senaste undersökningen . Man ger dom nu en siffra på 29%. Det är högre än valresultatet. Det är ju helt sjukt att säga att de backar. Backar från vadå?!.
@Calle - Hej Calle, den här mätningen jämförs med januarimätningen där de fick 31,8 men du har helt rätt i att de fortsatt ligger något över sitt valresultat. 
17.04
Hur står är chanserna att Liberalernas nya partiledare bryter januari ovenskommelesen?
@Chas - Hej Claes, jag tror de chanserna är ganska små, även om L väljer en partiledare som hellre hade sett Ulf Kristersson som statsminister. En majoritet av partiet står ändå bakom samarbetet. Och att bryta överenskommelsen skulle kunna leda till det extraval som L är så rädda för. Å andra sidan så ska samarbetet utvärderas inför varje budget så säker är jag inte och Stefan Löfven har nog anledning att vara lite nervös ändå. 
17.05
Hur blr det med pensionerna? När får vi en höjning?
@Eva - Hej Eva, enligt fyrpartiuppgörelsen så ska pensionerna höjas 2021. Blir det som S lovade före valet så handlar det om 600 kronor för de med en pension på mellan 9000 och 17000 kronor i månaden. 
17.09
Varför säger regeringen att det är en M KD budget med stöd av SD när det oxå var C och L?
@Jörgen - Hej Jörgen, SD röstade för M/KD budgeten medan C och L lade egna budgetmotioner och sen lade ner sina röster i slutvoteringen vilket är praxis. Hade C,L,S och MP lyckats få till en uppgörelse före budgetvoteringen så hade C och L istället skrivit ihop sig med S och MP. 
17.11
Finns det någon chans att Birgitta Ohlsson kommer tillbaka till politiken som partiledare för Liberalerna?
@MariaJ - Hej Maria, det finns nog de som fortfarande hoppas på det men hon förlorade ju partiledarstriden mot Björklund ganska nyligen och det är inte säkert att hon är sugen på att försöka igen. Men omöjligt är det inte. 
17.20
Vad är anledningen till att vi (MP) sjunker så i mätningarna plus att var låga i valrt vad är anledningen?
@HugoMP - Hej Hugo, det låga stödet för MP har flera orsaker och skulle egentligen behöva en längre förklaring än jag har möjlighet att ge här. Men något förenklat så kan man konstatera att det kostar på att vara det lilla partiet i koalition med ett så dominerande parti som S. Sen gjorde partiet många dyrköpta eftergifter under förra mandatperioden, jobbigast för dem var förstås migrationspolitiken. De interna striderna har också påverkat. Sedan har språkrören lågt förtroende bland väljarna vilket också gör det svårt att vända opinionen. Nu under hösten har MP hamnat i skymundan i regeringsbildningsprocessen och har inte heller riktigt lyckats visa vilka segrar de fått igenom i fyrpartiuppgörelsen.
17.26
Förstår inte varför Annie L och Jan B alltid drar fram SD. Det ör lika med Llfven och de i mp. Alltud är det som kommer upp. Och SD bara vöxet efter vsrje påhopp. Skulle det inte vara bättre och tala flr sitt eget? De söger inte nåt negativt om V
@Anders - Hej Anders, långsiktigt är det nog klokast för alla partiledare att tala för sin egen politik. Men när det gäller SD så var det ett väldigt viktigt vallöfte från C och L att aldrig ge dem inflytande, det är ju grunden för hela det nuvarande regeringssamarbetet. Och visst, de talar oftare om SD än om V men kravet från dem var ju att inte heller V ska få inflytande över den politiska inriktningen. 
17.28
om vänstern och moderaterna bestämmer sig for att fälla regeringen.kan då statsministern utlysa nyval ?
@Lars - Hej Lars, V och M räcker inte, de måste ha stöd även från SD och KD. Men visst kan statsministern under hotet om ett misstroende välja att utlysa extraval.
17.35
Vad innebär Mats Perssons avgång för Kristersson/anti-JÖ-falangen inom L? Håller den på att försvagas?
@Krille - Hej Krille, nja det är nog att dra för stora växlar på det här skiftet. Även den nye ekonomisk-politiske talespersonen Johan Pehrson var ju emot samarbetet med S och MP. Jag tror att även om L väljer en partiledare från den "sidan" så kommer hen vilja hålla ingånget avtal, bland annat för att det finns en majoritet för det i partiet och för att ett avhopp från L skulle kunna leda till ett extraval. Men säker är jag inte. Samarbetet ska ju utvärderas inför varje budget. 
17.39
Hur ser det ut med kapitalskatter? Planerar man återinförande av fastighetsskatten från S-håll?
@Marre - Hej Marre, i den här fyrpartiuppgörelsen har man kommit överens om att genomföra en skattereform där säkert frågan om en fastighetsskatt kommer att diskuteras. Hittills har S inte velat låsa sig vid något mer än att de ekonomiska klyftorna ska minska med den reformen. Det finns ju fortsatt ett stort motstånd mot att gå tillbaka till det system vi hade före fastighetsavgiften så jag tror att man föredrar att titta på andra kapitalskatter i första hand. 
17.41
Nu måste jag tyvärr logga ut men stort tack för alla era frågor. Ledsen att jag inte har hunnit svara er alla!