SVT rapporterade · Falun går till omval - vad tycker du om att rösta igen?

13.33
 Veronica Rosenquist: ”Man måste få chansen igen”
13.55
Räkna den sista säcken
Hej Pär! Det förslaget kom även direkt efter valet, men valdes bort eftersom rösthemligheten då kunde hamna i fara. I praktiken innebär det att det skulle kunna gå att lista ut varifrån rösterna i säcken kommer, och därigenom vem som har röstat på vilket parti. Läs gärna mer om det på https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/valresultatet-i-falun-overklagat /Alfred Jakobsson, webbreporter
14.02
Ekonomiskt vansinne varför inte räkna de 143 rösterna i stället och ändra valresultatet
Hej Sven! Det handlar om sekretessen kring de försenade rösterna. Alla andra röster som kommer in i valet hamnar i en stor hög när de ska räknas, men det skulle gå ganska enkelt att lista ut var den sista säcken mer valsedlar kommer ifrån. Mer information om det finns här: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/valresultatet-i-falun-overklagat /Alfred Jakobsson, webbreporter
14.21
Vi är ett demokratist land där alla svenskar har rösträtt, så har inte alla röster räknas med eller att det skett andra orättfärdiga handlingar så måste valet göras om för att behålla demokratin.
Det bästa för landet vore att göra ett nyval för hela landet då det reser sig en stor besvikelse av väljarna.
Hej Kent! Menar du att alla Sveriges invånare ska rösta igen eftersom det har blivit fel i Falu kommun, eller att Falu kommuns väljare ska få lägga nya röster i riksdagsvalet? /Alfred, webbreporter.
14.38
Uppfattningar om allt ändras hela tiden inom politiken, då oxå med Folket i Sveriges Långa Land.
Därav val var fjärde år,4 ÅR man inte kan normallt ändra något som invånare någonstans i Sverige överhuvudtaget.
Innan Val är det bara massa tomma löften och gräset är grönare på andra sidan sägs det. Att Människor inte begriper att det är bara ett Spel för Gallerian, Demokrati kan ifrågasättat då det bara gäller En Dag var fjärde år, Politiskt Diktatur är mer vad Sanningen är..Man ska Aldrig Lita på Människor man aldrig träffat och förlita sig på att Allt de säger är Sanning..Politiker/ EU Arbetar bara för sina Egna Agendor, Verkligheten Bevisar Det..Så inget att Hymla eller Förneka dess Trovädighet..Politiker tar näst intill Aldrig Ansvar eller Erkänner sina Misstag som hela tiden återuppstår om o om igen..Bara de andras fel och smustkastandet går fram och tillbaka..Låt er inte Luras Gott Folk därute..Mvh:Dan Andersson \👁/
@DanAndersson - Hej Dan! Nu har det här kanske inte så mycket med de borttappade rösterna i Falu kommun att göra, men vad tror du att man skulle kunna göra för att det demokratiska systemet i Sverige ska fungera bättre? /Alfred, webbreporter.
15.13
Ja det är ju kosta en del att göra ett omval. Hade varit bättre kan jag tycka att lägga pengarna på våra barn och gamla istället och jag tror inte att de rösterna gör skillnad.
16.16
Det är väl rätt att göra ett nytt kommunval. Det har att göra om demokrati.
16.41
Helt rätt, demokrati kräver det!
16.49
Skit rent ut sagt no comments.
16.49
Helt rätt för dom har väl fuskat
Vilka tror du det är som har fuskat? /Alfred, webbreporter
16.54
I Falun kommun som har varit i blåsväder hela tiden så kommer dom undan o skyddar varandra
16.54
Ja det är bra att demokratin går i första rummet! Gör inget att verksamheten som tar hand om våra gamla och barn får minskade anslag. Demokratin är värd att värna om det var ju iallafall 147 röster.
16.54
Helt rätt dom har bluffat
17.01
– Det känns väldigt onödigt, tycker Lars-Olof Timsjö om det kommande omvalet.
17.10
Grattis till Falun som får chansen till att rösta igen. Det borde alla vi andra i riket också fått göra, då hade det blivit helt andra bullar.
17.55
Hör i videoklippet om vad Marcus Gåhlin tycker om att det nu blir ett omval. 
18.29
Med tanke på regeringskrisen som har varit känns det väldigt motiverat med omval även om det nu bara blir i Falu kommun. Jag kommer rösta och jag kommer inte rösta som i det tidigare valet.
18.34
Jag förtidsröster i Falu kommun men hör till Borlänge kommun. Hur kan veta att inte min förtidsröst försvann med dem som förtidsröstade i falun?
@LisaLarsson - Hej Lisa! Det har jag inget svar på heller, men jag tror att det här gäller förtidsröster för personer som var skrivna i Falu kommun men som röstade innan själva valdagen. Annars tänker jag att säcken med din röst borde ha levererats till Borlänge kommun. Jag är dock inte helt säker på den saken /Alfred, webbreporter
19.32
Hur vet man att det personer som tillhör Falu kommun. Bara för man röstar i Falun kan man förtrösta för annan kommun
Förtidsrösterna kan vara till andra kommuner en Falun. Lägs röstkorten olika låder när man förtidsröstar i annan kommun en ens egen.
19.32
Vettlöst! Att 6 månader efter valet bestämma om omval.1 månad hade räckt med utredningen.
De stora förlorarna är skattebetalarna
20.43
Det här visar att demokratin fungerar och att den även måste få kosta. Klart Storck är orolig sedan Alliansen ingått samverkan med Vänsterpartiet. Vi får hoppas väljarna straffar främst Centerpartiet och Liberalerna såsom de svek sina väljare på riksplanet.
20.43
För att spara pengar och kanske öka intresset bör Falun söka dispens så att omvalet och Europavalet kan göras samtidigt.
Det var en intressant idé, jag vet faktiskt inte om det någonsin har sökts en sådan dispens förut. Det kanske inte heller har legat ett europaparlamentsval året efter ett riksdagsval tidigare, i den här situationen. På måndag ska kommunen presentera planen för omvalet, då får vi besked. /Alfred, webbreporter
20.43
Hade det inte varit bättre att räkna de 145 rösterna? De är ju inte försvunna, bara försenade.
21.56
Räkna de 145 rösterna. Lägg de intjänade röstmedlen på skola och vård istället!
07.30
Helt otroligt. Ska bli spännande att se hur många de är som kommer att rösta denna gång. Tror deltagandet kommer vara lågt efter allt detta.
07.30
Gör din röst hörd. Gå och rösta. Visst känns det tungt att mobilisera igen istället för att sätta igång med förändringsarbete. Men det gäller att följa lagen. Jag tycker att det är fantastiskt att demokratins spelregler hålls högt .
10.47
 
 Omval eller nyval? Vilka får rösta? Vilka partier får vara med? I videoklippet ovan hör du svaren på de frågorna och många fler!
10.48
 
 "Nu kan man fokusera på frågor som påverkar medborgarna i Falu kommun" – hör statsvetaren Ulf Hanssons resonemang.
10.49
 
 Har det hänt förut? Kommer faluborna att orka gå och rösta? Hur påverkas den lokala politiken? Politikreportern Pontus Mattsson förklarar hur ovanligt det är med omval!
13.35
Tack så mycket för alla kommentarer och frågor som ni har skickat in – vi lovar att fortsätta följa den här frågan under våren. I våra sociala mediekanaler kan ni fortsätta att diskutera omvalet och skicka gärna in frågor till dalarna@svt.se om ni undrar något som ni vill att vi ska reda ut. Ha en trevlig helg! /Alfred Jakobsson, webbreporter.