SVT rapporterade · Väntar du också på fiber?

Tack för alla inlägg om fiberanslutning på landsbygden! Har ni fler tankar kring detta eller vill berätta hur arbetet med fiber påverkat er så hör av er till halland@svt.se
08.25
Internet slog igenom för, vad, 25 år sen? Det tog knappast 25 år innan alla kunde lyssna på radio ordentligt, samma med televisionen när den kom. Samhället borde löst det här för länge sen, nu när även de flesta myndighetsärenden kräver tillgång till internet & bank-id.
08.26
Ja detta visar hur osäkert det bli när allt ska ske via datorer. Sverige ska se över om detta verkligen gör det bättre för människor. Mer fungerar sämre i samhället när det digitala ökar. Människors liv fungera inte, våra personliga intrigtet blir sämre och lättare för myndigheter att utesluta grupper i samhället.
08.28
Ip Only har ett mycket oseriöst upplägg, det går aggressivt ut och binder upp hela regioner med avtal med löften om snabb utbyggnad, sedan händer det ingenting. Detta gör att andra leverantörer är blockerade och inte har en chans att ta sig in. Detta borde vara något som myndigheterna tar på allvar och sätter höga viten om löften inte hålls. Vi var lovade bredband till Lucia 2017 och nu är det möjligt att vi kan få det under 2019. Ip Only skyller på under entreprenörer som i te håller måttet me det är i slutändan ip Only som är ansvariga
Hej Johan,
Vi vill gärna ställa några frågor till dig. Hör gärna av dig till halland@svt.se eller till mig rickard.widgren@svt.se Mvh Rickard, redaktör
08.28
Fyra olika installatörer sedan 2015.Detta i sk stadsplanerare område 1 km utanför Simrishamn. När man grävde för vatten och avlopp 2014 "glömdes" fiber!
Det är ju anmärkningsvärt. Väntar ni på fiber nu?
08.50
vi har väntat flera år på fiber men det är väl inte så noga i östra derome
Ojdå, vad jobbigt för er. Har ni skrivit på något avtal med fiberleverantör? Hör gärna av dig om du vill till halland@svt.se
09.16
Inne på tredje året av väntan. Vill avbryta avtalet och välja annan leverantör men det kostar 5000:- enligt ip only. Hade aldrig valt det bolaget om jag vetat att det kanske tar fyra år.
Oj, har ni annat internet i dag eller står ni och väntar på att nuvarande avtal ska bli klart? Hör gärna av dig till mig på rickard.widgren@svt.se och halland@svt.se Mvh Rickard, onlineredaktör
09.16
Ip Only skötte sig utmärkt.
Vad bra att ni fått tillgång till fiber. Det ser verkligen olika ut runt om i länet. 
09.16
16 november 2016 skrev avtalet med IP-only . Efter ca 20 samtal o ändliga Mail , kom dom Dom grävde klart i december 2018 . Sen skulle det komma en installatör . Nu får vi ringa dom igen , varje gång blir dom sura o säger det är klart ( nästan lägger på luren ) . Vi tog dit elektriker som skulle dra kablar från boxen . Men han vände fans ju inga sladdar eller box . Han har inte den behörigheten . Ringa igen . Kontaktperson åker ut o kollar o upptäcker att jobbet var inte klart från deras sida . Det är 3 veckor sedan . Vi få se när det blir klart ?
Hej Henrik,
Förstår att det tagit lång tid och måna samtal. Det fungerar inte än alltså? Bor du i Halland? Får vi ställa några frågor? Maila till halland@svt.se eller till mig rickard.widgren@svt.se Mvh Rickard, onlineredaktör
09.43
Det är inte bara i eran region det inte fungerar hos oss i Roslagen så skulle det vara klart enligt avtal 2017 är inte klart än så vi får väl se om det blir nåt.
Hej Björn,
Ok, har ni fått något nytt besked om när det ska vara igång?
09.51
Även här på landet i Vellinge kommun har det tagit IP-Only mer än två år att få till markavtal (skrev kontrakt i slutet av 2016) och inget är klart än. Det är tydligt att de inte riktigt haft koll på vad de gett sig in på, synd att vi som bor på landet ska behöva ta smällen.
Hej Erik,
Vet ni när det var sagt att det skulle vara klart från början och har ni någon prognos på när det är klart?
10.21
Vi i Gunnarps Fegens Fiber är glada att vi fixade fiber själva genom vår förening, har haft fiber ett år nu är väldigt nöjda
Hej Rolf,
Vad bra att det funkade för er i er förening! 
10.46
Har mailat och ringt fram och tillbaka. Är 2 år sedan jag skrev på papper, dem lovade att ha mig inkopplad efter 1 år. Nu lutar det år 3 år istället.
Vill man häva avtalet utgår en avgift på 6900kr...
en paragraf i avtalet säger att jobbet ska utföras inom skälig tid. Men enligt IP only går det, så klart, inte att tillämpa den....
Hej Tom, 
Funderar du på att häva avtalet? Bor du i Halland? Vi vill gärna ställa några frågor till dig. Hör av dig till halland@svt.se eller till mig på rickard.widgren@svt.se om du vill. Mvh Rickard, redaktör
11.22
Bor i ett område i Hylte Kommun där det redan finns fiber. När jag kontaktade IP-Only om att vi i mitt hushåll ville ansluta oss i efterhand, så lovade de att höra av sig inom 3 veckor! Drygt ett år har gått men vi har inte fått besked trots flera påstötningar. Kopplingsskåp finns ca 70 meter från vårt hus ...
Hej Anne Sofie,
Får ni några besked från leverantören? Vill gärna ställa några frågor till dig. Hör av dig till halland@svt.se eller till mig på rickard.widgren@svt.se om du vill. Mvh Rickard, redaktör
11.26
Väntar också på fiber här i Halland I Hylte kommun. Gått snart 2 år. Hade gärna velat säga upp avtalet då det tar så lång tid o dom svarar ju inte på mail heller men har tyvärr inte råd att betala avgiften de kräver för att bryta avtalet . Har mobilt bredband via telia nu.
11.42
Tack för alla kommentarer. Fortsätt gärna att skriva. Hör gärna av er till halland@svt.se om ni vill berätta mer. Så här svarar fiberleverantören på kritiken gällande installationer som drar ut på tiden: 

IP-Only: ”Vi hade en process som inte tog full hänsyn till att bygga på landsbygden”

SVT NyheterIP-Only fick ingick 2016 ett samarbetsavtal med Region Halland om att erbjuda alla i Halland på landsbygden bredband via fiber. Men i Laholm har det blivit kraftigt försenat.
13.24
I Enhörna har det snart gått 2 år sedan vi skrev avtal med IP Only och inte ett dugg har hänt.Nu börjar IP bli oroliga för avtalen är på väg att förfalla och vill därmed lura på oss att förlänga befintligt avtal en helt befängd tanke.
Hej Kicki! Tack för ditt inlägg. Kommer ni förlänga eller finns det någon annan ni kan skriva avtal med?
13.24
Det är väl inte så konstigt att landsbygden åter en gång inte får den service som man tycker alla bör ha, dåligt av regeringen att inte göra något åt dessa aktörer (Ip Only mf.). Att dessutom tillåta att det fasta nätet nedmonteras innan alla har en fungerande lösning är helt ofattbart.
15.29
Vill korrigera faktafel;
Region Skåne, gm samägt bolag SkåNet (region & kommuner) genomförde sådant projekt (med mycket mera vidsträckt utbyggnad i många, dock inte riktigt alla, skånska orter) redan 2000-2005, i nära samarbete med först Sydkraft/Eon bredband, sedan Tele2 - det mest framgångsrika bb-projektet (kostnad/nytta OCH räckvidd) i Sverige, både då och senare!
Hej Claes-Olof!
Även i Västerbotten, där jag kommer ifrån, finns AC-NET sedan 1997, så det är väl inte första gången regionerna är inblandade i bredbandsutbyggnaden. Det unika med det här projektet enligt Region Halland är att alla invånare i länet har möjlighet att få en fiberanslutning. Du kan läsa mer på deras länk här: http://www.regionhalland.se/utveckling-och-tillvaxt/omrade/it-infrastruktur/om-samarbetet-med-ip-only-/
 
15.35
Bor i Hylte Kommun och inför husköp 2017 kontaktade jag bl.a IP-Only ang. fiberutbyggnad. De garanterade att det skulle vara klart i augusti, innan min inflyttning (nov samma år), sedan kom uppskjutningarna som spön i backen. Efter sommaren 2017 blev hösten som sedan ändrades till januari 2018...och sedan igen nytt besked "klart till våren". Efter det blev det helt tyst som alla vet och efter ett par månader kom de med sin omorganisation.

Väntar fortfarande men nu har de iaf satt skoporna i backen häromkring med löfte att det ska vara klart, och driftsatt(!), till våren, vi får se...
Hej Robban! Tack för ditt inlägg.
Om du vill får du gärna höra av dig till oss, halland@svt.se eller till mig simon.lundstrom@svt.se
15.39
Vad säger Region Halland om det inträffade! Det är djupt beklagligt att leverans inte kan ske men leveransförmåga borde kanske vara 1 viktig faktor att bedöma vid avtalstecknande, allt annat är naivt!
Hej!
Du får titta in hos oss under veckan. Det kommer fler publiceringar i ämnet...
15.40
Vi har fått in fiber och har valt leverantör
17.44
Detta var väl väntat. Intresset för att starta en lokal fiberförening dog, i o m att Region Halland lanserade ett samarbetsavtal med IP-Only. Jag kritiserade avtalet från första början. Det hette att alla skulle få fiber i Halland. Pyttsan. Det blev inte mycket mer än en" vanttumme" av alltihop. När dessutom en företrädare för IP-Only står i Tv:s program Plus och påstår att "det är helt nytt att bygga fibernät på landsbygden, det är inte gjort tidigare", undrar i alla fall jag vilken planet han varit på de senaste decenniet. Jag har varit delaktig av fiberbyggnation för ungefär 600 hushåll, dessutom bara på landsbygden, de senaste 11 åren.
För att sätta fart på byggnationen krävs det lite hjälp med tillstånd, medhjälp till ansökan om stöd, i stället för motsatsen. Det krävs också enklare förfaringssätt vid ansökan. Man får lätt uppfattningen att man blir misstrodd i allt, oavsett hur länge man hållit på.
17.44
När betalas markersättningen ut? (Nergrävd kabel över åkermark).
20.52
IP Only säger i programmet att 30. 000 hallänningar fått fiber men är det hallänningar eller hushåll. Är det som han säger - hur många räknas då per hushåll i IP Onlys värld.
Hej! IP-Only säger att de erbjudit 24 000 hushåll en fiberanslutning, vilket de menar motsvarar ungefär 50 000 hallänningar.
21.13
Tycker ni ska vara lyckliga som får fiber 2020. Vi bor på landsbygden i Kungsbacka kommun och har aldrig hört ett ljud ljud från ip only och Kungsbacka kommun struntar fullständigt i oss härute på landet, och här ligger ett antal företag.
Hej Glenn! Du får gärna höra av dig till oss på halland@svt.se eller till mig simon.lundstrom@svt.se och berätta mer.
21.43
Har kommunalt bolag som vägrar betala ledningsrätt.
06.22
Det verkar vara många skäl till att det dröjer med fiber som IP-Only skall bygga. Nu lanseras ett nytt skäl, nämligen att det är många avtal som skall inhämtas, samt alla tillstånd som skall fram innan man får börja gräva. Talade inte Regionpolitikerna som tecknade, att de hade frågat flera fiberföreningar i Halland, hur krångligt och tidskrävande det kan vara? Eller var det osanning det med frågandet?
Hade Regionpolitikerna frågat någon fiberförening, hade det nog varit bäst att fråga i Varbergs kommun, där det är troligen mest utbyggt i Halland.
07.55
Vi i Värö fick vårt fiber för drygt två och ett halvt år sedan. Vi markägare har dock inte fått utlovad ersättning ännu. Undrar om vi någonsin kommer att få den? Som jag förstått är det mycket svårt att kommunicera med IP Only. De har svarat mig att utbetalning ska ske när de är färdiga!?! Färdiga - var? I hela Halland? Bedrövligt rent ut sagt!
13.43
Som svar till Björn p. Vi i Värö fick fiber för två och halvt år sedan. Fick mitt fiber inkopplat i januari. Kan ju va så att dom menar när dom är färdiga i Värö området. Finns ställen kvar i Värö som dom inte ens har börjat gräva på.
13.43
IPonly skulle dra in fiber i vårat hus med 2 lägenheter. De drog in till min lägenhet men grannen uteblev. När de väl skulle dra in till grannen några månader senare kapade de av min kabel så jag blev utan fiber i 2 veckor innan de kom ut och fixade. De la igen hålet utan att koppla in grannens som fick vänta ytterligare 5 månader. Hyresvärden ringde väll 10 tal gånger innan de fattade grejen. bra kommunikation ? Jovisst.
14.30
Bor i Laholm utanför ysby och har väntat på fiber länge nu,betalar rätt mycke till Telia pga att fibern dröjer.här ska alla mark tillstånd va klara sen två år tillbaka
14.37
Hej! Skrev avtal med IP-only sommaren 2017 men ingen inkoppling än,när de två åren som har gått till sommaren så får vi se om jag inte säger upp avtalet och väntar på 5g.
17.19
För att inte tala om Karlshamn, 4 år snart, väntetid Alltså
20.14
Vi skrev på avtal med IP-only så fort vi fick hem erbjudandet. Halmstad stadsnät har dragit ett "superstråk" 1 km från oss. Så erbjudandet från Region Halland lät toppen eftersom vi får stå för grävkostnader, kabel osv om vi ska anlita stadsnätet. Fick efter nästan 2 års väntan på fiber en anullering från IP-only. Tack Region Halland för ingenting. Får bli mobilt bredband istället..
20.21
Skylten har stått utanför tomten snart 3 år. 1 gång om året kommer ett luddigt mail om att det är på G. Så jävla less. Inte ett förbannat dugg händer.
20.27
Här i Överum tätort, så fick vi IP-Only, hösten -16, allt gick allt enligt plan, fungerat helt okey.
20.32
Hos oss dök ip-only plötsligt upp utan förvarning och skulle dra in rör till huset från vägen för 2-3 år sen. De tänkte dra upp både stenläggningar och rabatter utan minsta förvarning, de klippte även av en robotgräsklippares guidekablar. Det var folk hemma men de knackade aldrig på utan började bara gräva. Det har fortfarande inte slutförts.
20.32
Jag har lagt ner mycket tid som oavlönad privatperson på att dela ut reklam och prata med folk. Vi blev lovade att Telia skulle promenera runt och prata med de som är tveksamma men det har de inte gjort. Följden är att vi har alldeles för låg anslutningsgrad. Många i området som behöver bredband har det redan sedan flera år när bygden själva byggde fibernät Nu kan man känna sig blåst helt och hållet som nyinflyttad. 30% har skrivit avtal med Telia. Nyinflyttade efter det får ibland NEJ när de vill anmäla intresse. Vi andra får inget besked och inget annullering av avtalet heller.
20.37
Ska flytta till villa i Åhus. Eftersom det är en tätort och fiber redan fanns, var jag övertygad, att installation skulle kunna göras iaf inom en månad. Men där bedrog jag mig!! Har nu gått ca 4, 5 månader och fortf ingen uppkoppling i sikte. Ansvariga? C4 Fiber och underleverantör Telarco. Ingen vill bo/flytta till kommun, i detta fall Kristianstad, utan internet.
20.45
Väntat över två år nu sedan vi skrev på kontraktet.......
21.36
iP only lobade vid beställning att det bar stor anslutning här och att arbete skulle påbörjas snart. Efter distansavtalslagens 14 dagar ångerveckor kom de med besked om låg anslutning och att inget abrtet skulle påbörjas men att man ändå var bunden 24 månader utan att kunna bryta avtalet.
Rent jt sagt bedrägligt beteende och ett företag jag helst skulle slippa att ha att göra med
21.47
Tack för alla era kommentarer! Vi fortsätter diskussionen i morgon bitti, onsdag.
05.43
Jag tänker inte skaffa fiber, det duger det jag har och när jag ska byta är fiber dött!
06.41
Väntat två år nu på att det ska hända nåt från IP only. Inget har hänt.
06.58
Har väntat 1år nu, grävning och installation utfördes Mars 2018 men blåsning av fiber kvarstår. fiber har funnits på orten i flera år och jag har en kopplingsstation 5 meter från tomten. Har ringt ca:25 samtal och skickat mängder med mail samt sms. När man ringer lovar de att "återkomma nästa vecka" men de har aldrig hört av sig.. De har svarat 2ggr på mail att "de hoppas att jag snart skall vara uppkopplad" Har gett upp hoppet nu..

/Jesper
07.30
Bor i hyreshus, fiberkabel nergrävd till husgavel (stadsnät tror jag det kallas) sedan cirka två år tillbaka men hyresvärden ovillig att dra in fiber i huset och låta hushållen/lägenheterna få tillgång... får det verkligen gå till så här?
08.15
Att IP-Only inte kände till förutsättningarna för att bygga fiber på landsbygd är lögn. Man köpte Bynet som hade som affärside att bygga fiber på landsbygden (deras koncept) och väl känner till hur det fungerar med markavtal, avtal med Trafikverket mm. IP-Only stoppade alla projekt under 2018 i hela Sverige. Så missnöjet är inte bara i Halland
10.13
Jag tycker inte IP-Only är speciellt bra på kundkontakter. Är man det, så kommer man inte överens om en dragning av fibern, men när man gräver är fibern flyttad utan markägarens samtycke.
10.13
MNed facit i hand, hade det nog varit bättre att ni byggt själva. Den omtalade vi.känslan har inte IP-Only.
10.14
Om man använder sig av oseriösa entreprenörer så får de stå för det valet och dess konsekvenser. Infrastruktur måste hanteras mera seriöst än vad IP-only gör. Kvalitet kostar - det är sen gammalt.
10.14
Hej fick fiber snabbt och lätt från IP Only på Hallandsåsen i Laholmskommun super nöjd.
10.25
jag har nu väntat i 2,5 år sen jag skrev på kontraktet, inget absolut INGET händer och när man hör med ip only, så skyller dom på att det är svårt att få tillstånd. konstigt att cervanet verkar få tillstånd fortare eftersom dom kunder som skrivit på hos dom för länge sen har fått sin fiber.

Nä IP only är inget seriöst företag tycker jag.
LN
10.48
Vi tecknade avtal med IP-only 2017-03-02. Fortfarande ingen fiberinstallation. Vi har tröttnat på att vänta, och nästa månad har det förflutit 24 månader vilket är den tid IP-only åtog sig att installera inom. Nu vill de ha 6 990 kr "för annulleringsersättning för våra upparbetade kostnader". Det kan väl inte vara korrekt?
11.02
Hej!

Bor i Västmanland och fick efter exakt två år (från beställning) igång min fiber från IP-Only. Men innan dess var det rena vilda västern. Tidplaner som inte hölls, information uteblev osv. Jag är glad att det är igång nu men det var rörigt fram tills dess. Beställde i december 2016, de installerade CPE i september 2017, grävde på tomten i december 2017, grävde områdesnätet i december 2017, sen stod det still tills i höstas när man fick lite mer information, och vips i början av december var det igång. Inte speciellt imponerad av IP-Only.
11.02
Det blir sannolikt väldigt svårt för IP-Only att sälja fiberanslutningar framöver. Tilltron verkar vara allt för svag, för att säga att det inte finns någon. Tyvärr har Region Halland saboterat alla möjligheter för en fiberförening att starta upp och bygga i egen regi, i Halland. Det måste finnas en vi-känsla på landsbygden. Där är vi vana att klara oss själva, och att släppa in en aktör av IP-Onlys karaktär har visat sig vara ett i många fall felaktigt koncept.
11.02
Och i Lilla Tjärby Byavägen står det stilla sedan vi fick kabelkanalen vid vår brevlåda och dosan på huset i juli 2017..alla våra grannar fick fiber förra året december förutom vi . Mkt kul. Skulle tagit stadsnät....Ringde IPOnly ett flertal gånger men man får inget vettig svar. Bara flummiga ursäkter och prognoser. Så trött på iponly det är inte klokt.sen hör man att dem är på fullt på i Våxtorp och att dem skall BÖRJA nu i lilla Tjärby sista kvartalet 2019 och från det skall det ta 10-16 månader. Aha då är vi alltså uppe i 3 1/2 år . LÖJLIGT!!!!
11.38
Mina föräldrar fick dosan inne vid huset för 3årsen. Sen började dom gräva allt gick bra framms dom grävde på fel sida av vägen. Det skulle dom fixa. 2år senare har inget hänt och dom skulle komma igång i okt detta året. Har bara mob och ett uselt bredband som gör att dom inte kan använda sin dator. Dom är snart pensionärer. Tycker detta är en katastrof vilket ip onlyr fått höra många ggr. Skit bolag. Dom bor utanför ränneslöv. Bya går det hur bra som helst fixa med på landet....
07.59
Det gick helt enligt plan när vi fick fiber hösten -17 strax väster om Våxtorp. Gänget från Bohuslän som utförde grävarbetena kunde sina saker så vi är helt nöjda👍
09.17
Jobbar själva med fiber och det är sant att trafikverket tar tid på sig med ansökningar för att gräva vid vägar. Men de bättrar sig och skaffar fler handläggare, de var inte heller beredda på den mängd ansökningar som kommit in. Dock äe det inte rättvist att bara belasta dem med att försena utbyggnaden för om ansökningarna varit ordentligt utförda så hade det gått mycket snabbare att godkänna dem. Verkar som dom som sitter och gör ansökningarna inte har en aning om man utför schaktarbeten.
09.18
fiberslangen är dragen framtill fastigheten ochkopling in i fastigheten är klar sen hösten 2017. Men när kommer fibern i slangen? Grannarna har fått sin fiber.
07.38
Fantastiskt att våra politiker skänker bort 100 miljoner till nätägare som inte bygger varken seriöst eller enligt vad som är lovat. Och politikerna är nöjda. 100 miljoner hade istället behövts i vården. Skamligt!
07.38
Vi har haft vårt bredband inkopplat över ett år nu, och förutom att någon grävt av kabeln en gång så fungerar det bra. Tog knappt ett år innan det var igång trots vi bor på landet, så vi är nöjda.