SVT rapporterade · Är du nöjd med fibertillgången i Skåne
Beställde fiber från Landskrona Stadsnät. Tog cirka två månader från beställning till att det kunde installeras som tidigast. Kostade 20.000 men fungerar hur bra som helst.
Vi är mycket imponerade av deras jobb och gläder oss åt att snart slippa förlita oss på Telias koppartrådar för vårt internet.
Birgitta Hernestam Drakabygget Örkelljunga kommun
Bor några kilometer utanför Gärsnäs, har internet via telefonjacket....
Vad gör jag när det försvinner?
Fiber skulle ju vara en rättighet och nödvändighet för folket!



Utanför vår fastighet har Telia tillsammans med Kommunala bredbandsbolaget lagt sin bredbandskabel. Det är ca. 10 meter från vår fastighet. Till detta skall vi anslutas sägs det. Men inget händer
Detta är i Trelleborgs landsbygd.
Sedan 2 år tillbaka togs det fasta telefonnätet bort utan att man skapat bättre förutsättningar för bättre mobil kontakt.
Svaret man får när man kontaktar mobilföretagen är att vi är för långt ifrån närmsta mast (!!) eller att masterna är överbelastade.
Växande missnöje med Österlens bredbandsskugga
SVT NyheterKlyftan växer mellan de som har och inte har – tillgång till snabbt fiberinternet. I Simrishamn är 90 procent av hushållen nu anslutna men på landsbygden tycks den utlovade fiberutbyggnaden dröja. Nu växer missnöjet bland boende och företagare i Österlens bredbandsskugga.Hässleholmskommun har skrivit avtal med Telarco som gör ett ur uselt arbete samt att det blir fördröjt hela tiden
"Vi arbetar på uppdrag av Hässleholms kommun.
Och utför de arbeten vi blivit tilldelade. Vi får hänvisa er vidare till Hässleholms Kommun."
Det har grävts och installerats fiber i vissa byar men här ute på" riktiga" landet händer ingenting.
Jag har släkt i Mönsterås kommun och där är fibern framdragen och klar.
För någon månad sedan mailad jag AKEA som står för grävarbetena i tätorter och större byar, svaret blev att de inte visste vem som skall dra fiberrören hit ut de skulle återkomma vilket inte har skett.
Boende börjar tvivla på att det kommer någon fiber hit ut!
Mvh/ Christer Nilsson, Hjällaröd
- Fiberbranschen har utmaningar med fiberutbyggnaden på landsbygden, främst drivet av att tillståndsprocesserna tar längre tid än vad aktörerna hade kunnat förutse.
- Detta är något som Post- och telestyrelsen har uppmärksammat flera gånger, och en av anledningarna till att de skrivit ner bredbandsprognosen över anslutna hushåll 2020. Post- och telestyrelsen tror inte längre att Sverige kommer att nå sina bredbandsmål, vilket självklart är mycket allvarligt.
Regeringen gav ett detaljerat uppdrag till sin myndighet Trafikverket att komma med en lösning på detta problemet.
- Vi kommer att bygga mer än vi någonsin gjort i år, faktiskt den enskilda aktören som bygger mest på landsbygden. Med det sagt – vi tar förseningarna på stort allvar, och gör flera åtgärder för att minska dessa. Mer om det kan man läsa om i vår kvalitetsrapport vi publicerade på vår hemsida i slutet av januari.
- I början på förra året hade vi utmaningar med kundkommunikationen, men har tagit krafttag mot det under senaste halvåret. Detta är en av de tjugofem förbättringsåtgärder vi gjorde under 2018, vilket vi skrivit om i vår nya kvalitetsrapport.
Vi har i dag enbart några få minuter väntetid i kundservice, och skickar regelmässigt ut information var tredje månad till kunderna.
Men självklart kan vi alltid bli bättre, vi vill hela tiden utveckla vår verksamhet, och vill därför uppmana alla kunder som upplever problem att kontakta oss direkt.
- Vi beklagar förseningarna och vill ha nöjda kunder, och tar en dialog med varje kund där vi är försenade. Fiberbranschen måste dock ta ut en avbeställningsavgift för att kunna investera de miljardbelopp det kostar att bygga hundratals mil fiber. Detta är något alla aktörer gör för att över huvud taget kunna bygga fiber på landsbygden. Sedan kan vi, i vissa fall, ha möjlighet att förlänga leveranstiden på grund av oförutsedda hinder, som exempelvis de uppmärksammade sena tillståndsprocesserna.
- Men, återigen, detta bedömer vi från fall till fall, i nära dialog med kunden. Det är tyvärr omöjligt att ge ett tydligare svar än så då varje område är unikt – vissa behöver fler tillstånd, andra har andra omständigheter som gör att det dessvärre blir förseningar. Återigen ber vi kunderna kontakta oss så tar vi en diskussion.
Även Peter Sjöberg skriver i ett mail till oss om IP-Only. (Peter, se svar från företaget längre ner i chatten!)
Här på landsbygden hörröd strax sö Degeberga har vi blivit lovade fiber av ip only för flera år sedan, fick ToM skriva kontrakt, vet inte om man kan dra sig ur. inget har hänt. C4 energi kan inte ens svara på mail om när och om de tänker dra hit fiber. Så landsbygden är de stora förlorarna.
Marianne Åhlin har mailat till oss:
Jag bor vid Fridhemstorget i Malmö,alltså i ett mycket tättbebyggt område och vad jag har hört är fibrer framdragna till precis utanför min ytterdörr. Huset jag bor i ägs av Brormans Fastigheter,som äger exklusiva hus över hela centrala Malmö. Men i vårt hus får vi nöja oss med mobila bredband och vid förfrågan får jag besked att det inte finns planer på att installera bredband. Här flyttar ständigt in yngre människor så jag är förvånad att det d röjer. Jag undrar om det skulle bli så, kommer då utgifterna att läggas på oss hyresgäster eller kan de höja hyran för något som måste ses som en rättighet om snart 95%ska få rätt till bredband. Jag skulle bli så tacksam om jag fick svar på mina frågor!
Hej Marianne! Jag har pratat med Brorman fastigheter som säger att om fastigheten ansluts till bredband så är det upp till varje hyresgäst att avgöra om man vill koppla in det i lägenheten. Väljer du att koppla in det betalar du en månadsavgift för abonnemanget. Men det är alltså upp till dig att avgöra!
Här kommer ett mail från Håkan Ehsing:
Hej
Vi bor i Centrala Höör. Vi är mycket nöjda med Telia öppna fiber. Vi använder av Telias tjänster ( tv + bredband ) fungera mycket bra.
Det här mailet har vi fått av Monika Vara Cragéus:
Hej, jag bor i Tomelilla centrum. Att fibrer kostar mycket pengar är inte demokratiskt. Jag har inte råd helt enkelt.
Hej Monika! Vi hoppas kunna reda ut varför priserna skiljer sig åt så kraftigt.
Här kommer ett mail från Örjan Björnsson:
Hej.
Jag bor i Sjöbo kommun och på gränsen till Ystad kommun. Vi har INTE fiber och kommer nog heller aldrig att få det. Vi tillhör sannolikt de 5% som är och förblir bortglömda i detta sammanhang. Aktörerna är helt enkelt inte intresserade, då det blir för lite klirr i kassan. Likväl finns en potential på ca 20-talet installationer inom ett relativt begränsat område.
Bor i Löddeköpinge. Sedan nittiotalet finns en privat aktör nämligen TV-Net AB som grävde kablar och erbjöd ganska stort utbud av kabel-tv. Kanske 50 procent av byborna gick med. Jag gick inte med. För ca 5-10 år sen gjordes det om till fibernät.
För ca 3år sedan kom erbjudande från svenska stadsnät AB om fiberinstallation.
När det framkom att TV-Net hade dragit fram fiber så räckte inte kundunderlaget till svenska stadsnät så allt lades ner förutom något område.
2017 så köpte Telia TV-net och även ett lundabaserat fiberföretag. Nu skulle även vi som inte var anslutna till TV-Net få fiber.
Telia gick med hur fint allt skulle bli.
Ingenting har hänt och ingen på Telia vet överhuvudtaget någonting. På TV-Net får man inte göra något för nya abonnenter.
Till saken hör att deras fibernät går 3dm utanför och längs min tomgräns.
Löddeköpinge får man ju säga är ganska centralt placerat mellan Malmö, Lund och Landskrona, alltså ingen avkrok.
När ingenting händer trots att ett fibernätverk redan finns i större delen av Löddeköpinge är milt uttryck en skandal och är ju signifikant när ett stort bolag som Telia inte bryr sig om sina kunder i Löddeköpinge.
Frågan är när Telia skall ta sitt ansvar och tillhandahålla ett fibernätverk till ALLA i Löddeköpinge?
Det finns ju mer att säja i denna sak men för att hålla det så kort som möjligt stannar jag här.
Vi har fått ett förtydligande från IP-Only:
För att verkligen förstå förseningarna – som de allra flesta kunderna tyvärr drabbats av i chatten – måste man tänka på att fiberoperatörer kan inte bygga ut fiber utan tillstånd från Trafikverket.
Och sena handläggningstider är en stor anledning till förseningarna som dessvärre drabbar kunderna.
Detta är något som PTS och regeringen skriver om:
1. PTS, se nedan länkar, har t o m skruvat ner prognosen, och tror inte Sverige kommer nå bredbandsmålen. Mycket p g a Trafikverket. (se nedan länkar)
https://pts.se/sv/nyheter/pressmeddelanden/2018/problem-att-anlagga-fiber-langs-vagar-hindrar-bredbandsutbyggnaden/
2. Regeringen tycker detta är så allvarligt problem att man gett sin egen myndighet Trafikverket ett uppdrag om att förbättra handläggningstiderna.
https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2018/05/trafikverket-far-uppdrag-att-bidra-till-bredbandsutbyggnad/
Notera: sena handläggningstider från 2016, 2017, 2018 påverkar även dagens utbyggnad då fiberprojekt ofta tar flera år totalt sett. Så även om handläggningstiderna går ner något i år, så påverkar äldre tillstånd dagens utbyggnad.
En av dem är Bokskogens golfklubb.
Vi var på info möte 2017, Telia och deras bolag Zitius informerade att nu skall det komma fiber våren 2018 skrev vi på avtal och det skulle börja grävas hösten 2018 men inget hände vi ringde Akea som var utsedd entreprenör. Som menade att det var problem med olika markägare ? Det känns som att det är för många parter inblandade de skyller på var andra eller är det brist på yrkesfolk ?
Här kommer ett mail till, denna gång från Olle Krabbe:
Hej!
Bor inom ett område (Frostavallen telestation) där Telia meddelat att kopparledningen blir bortkopplad den 30.6, trots att väldigt lite talar för att deras dotterbolag hinner installera fiber dessförinnan. Första löftet om inkopplad fiber gällde juni 2018. Därefter december 2018. Hittills har ingen grävning förberetts. Dessvärre har vi heller inte mobiltäckning till bostaden, varför det känns som att flyttad tillbaka till 1800-talet. Självklart borde all nedkoppling av kopparnätet först tillåtas när annat nät finns.
Hej Olle! Flera som står inför samma dilemma har hört av sig. Vi tar med oss detta när vi träffar ansvariga på Region Skåne.
Jag anser att det är ett kardinalfel av kommunen och dess bredbandssamordnare begått. Eftersom det inte ställdes krav i och med att elledningarna grävdes ner för ett par år sedan har utbyggnaden försenats och fördyrats avsevärt. Att först gräva ner elledningarna, täcka och sedan återigen behöva gräva upp samma sträcka för att lägga ner fiber är slöseri både ekonomiskt och tidsmässigt. Att sedan, som IP-Only gör, skylla på ”svåra markförhållanden” är befängt.
Skriver man till Simrishamns kommuns bredbandssamordnare får man hänvisning till IP-Only som om all skuld ligger på dem. Kommunen har också ett ansvar men det tar de inte.
Kommunen har ett Samverkansavtal med IP-Only vilket inte innebär att kommunen gett något exklusivt tillstånd för IP-Only att bygga ut fiber i kommunen. Samverkansavtalet reglerar bland annat hur IP-Only ska få tillstånd att gräva i kommunal mark och kommunen ska göra så att det blir så enkelt och billigt som möjligt. Observera att alla förändringar om grävbestämmelser och tillstånd som avtalet beskriver eller har lett fram till även gäller för övriga aktörer i kommunen som vill gräva ner fiber (både Telia och Österlens kraft). Samverkansavtalet säger också att utbyggnaden skulle börja med att fiber skulle byggas ut till de större orterna först för att på så sätt skapa de fiberlandsvägar som krävs för att sedan bygga ut fiber till mindre byar och landsbygd. Så har också skett. De största byarna, cirka 15 stycken, fick fiber först och därefter har utbyggnaden fortsatt med målsättningen att 95 % av alla hushåll och företag ska ha möjlighet att få fiber senast under 2020. Med den utbyggnad som kommit igång igen i södra kommunhalvan kommer vi förhoppningsvis redan 2019 att uppnå 95 % målet.
Kommunen vill sedan verka för att även de sista 5 % får möjlighet till fiber och på så sätt leva upp till regeringens bredbandsstrategi som säger att i princip alla ska ha tillgång till fiber senast 2025.
Tidigare idag fick vi en synpunkt på hur Hässleholms kommun sköter fiberutbyggnaden. Vi har nu fått svar från Helena Winter som är kommunikatör på kommunen. Bland annat skriver hon att det så sent som idag blev klart med nya ramavtal med 12 entreprenörer för den fortsatta utbyggnaden. Hon skriver också att 5G aldrig kommer bli aktuellt på landsbygden eftersom det kräver väldigt tätt mellan masterna.
Jag publicerar hela Helenas mail här:
Generellt för fiberutbygganden, oavsett var och vem som gräver är att det tar väldigt lång tid, det är stora områden och många avtal som ska falla på plats. Det som skiljer tätort från landsbygd är många saker men framförallt avstånden och markfrågan. I tätorterna äger oftast kommunen själv marken och har större rådighet över den medan marken på landsbygden ägs av privatpersoner och då måste man komma överens och teckna särskilda markavtal med samtliga markägare, oavsett om markägarna vill ha fiber eller inte.
När det gäller våra entreprenörer så hade vi ett avtal med två entreprenörer och vi kan konstatera att man behöver ha fler entreprenörer för att ha en hygglig utbyggnadstakt. När det nu var dags för en ny upphandling så har vi istället 12 entreprenörer (blev klart idag för övrigt) som vi tecknar ramavtal med. Den nya upphandlingen ger oss större möjligheter till bättre styrning och att vi inte behöver drabbas av kapacitetsbrist som båda våra entreprenörer gjort under lång tid. Utöver detta så har vi i ett par tätorter gjort samförläggningar och det är framförallt två område som drabbades av nackdelarna med samförläggning då vi inte fick det material som vi hade rätt till när den andra parten var färdig.
Med det nya ramavtalet så ska varje utbyggnadsområde konkurrensutsättas. De tätorter som ska upphandlas först är Hästveda, Vittsjö och Vinslöv där vi snarast ska slutföra de jobb som är påbörjade. De landsbygdsprojekt som ligger först ut är Norra Sandby, Nävlinge, Häglinge och Röke. Men vi jobbar givetvis med planering av fler områden.
Ett litet tillägg. Det är bra om ni reder ut begreppen kring 5G för så som tekniken ser ut så kommer det aldrig bli aktuellt på landsbygden eftersom det bl.a. kräver väldigt tätt (runt 200 m) mellan masterna.