SVT rapporterade · Är du nöjd med fibertillgången i Skåne

08.59
Hej och välkomna! Vi har redan fått många mail angående fiberutbyggnaden. Kul! Nu drar vi igång.
09.01
Vi har fått mail från Christian Kruse:
 
Jag bor i Saxtorpskogen och när jag flyttade dit var det fullständigt omöjligt att använda trådlöst internet på grund av radioskugga.
Beställde fiber från Landskrona Stadsnät. Tog cirka två månader från beställning till att det kunde installeras som tidigast. Kostade 20.000 men fungerar hur bra som helst.
 
09.03
Nöjd med tillgången (Malmö) men inte nöjd med att dem som Malmö stad slutit avtal med alt. samarbetar med sk stadsnätet innebär att man inte kan välja vem som skall vara operatör. Av denna anledning har vi i dagsläget valt att inte koppla in fiber då det inte är valfrihet.


09.10
För ca ett år sedan fick vi en box på väggen inomhus och en ledning grävdes från tomtgränsen till huset. I dagarna har två jättetrevliga killar grävt upp hela Hallandsåsen känns det som. Mycket svårt jobb då åsen består av grus och stora stenar.
Vi är mycket imponerade av deras jobb och gläder oss åt att snart slippa förlita oss på Telias koppartrådar för vårt internet.
Birgitta Hernestam Drakabygget Örkelljunga kommun
@BirgittaHernestam - Hej Birgitta! Det låter ju fantastiskt.
09.14
Nej det är en katastrof.
Bor några kilometer utanför Gärsnäs, har internet via telefonjacket....
Vad gör jag när det försvinner?
@ElisabetBengtsson - Hej Elisabet! Vi tar upp motsvarande problem i vårt inslag idag som du kan se här på sajten eller i våra sändningar ikväll. Det verkar vara många som har samma problem. Simrishamns kommun har en bredbandssamordnare. Hoppas du kan få svar från honom. Vi kommer även försöka få svar från ansvariga i Region Skåne.
09.15
Hur ska man uppnå dessa 95% då en hel del privata fastighetsägare ute i bygden och mindre orter säger, nej...våra hyresgäster behöver inte eller att de helt enkelt inte vill tillgodose sin fastighet med fiber. Då blir det väl inga 95%?
@SaknarFiber - Hej! Bra fråga. Vi tar med oss den när vi träffar ansvariga i Region Skåne imorgon.
09.22
I Ystad bedriver man fiberutbyggnaden i ett projekt ´öppet stadsnät´. Trots att jag bor mitt i stan kommer jag inte att få fiberuppkoppling eftersom utbyggnaden bygger på att det finns ett tillräckligt stor intresse i det område som jag bor i. Så ett centralt boende är ingen garanti för fiberuppkoppling.
09.25
Jag är inte nöjd. Det blev för dyrt, så jag beställde inte. Min brorsa betalade 8' i Karlskrona men Simrishamn vill ha minst 20'. ADSL får funka tills vidare för mig!
Fiber skulle ju vara en rättighet och nödvändighet för folket!
@MickepåÖsterlen - Hej Micke! Ja, det verkar vara väldigt olika priser beroende på var man bor. Dyrare på landsbygden än i städerna. Tur att du har fungerande adsl.
09.27
Nu har vi väntat i 2 år på att IPONLY ska lyckas koppla ihop ledningar med internet. Tyvärr har genomförandefasen mycket övrigt att önska!
@Sjölin - Hej! Ni är många som har synpunkter på IP-Only och Diba har varit i kontakt med dem för att få svar. Vi återkommer så fort de hör av sig!
09.29
Vi har varit lovade fiber i 3 år nu av IP-only men ingenting händer ute på landsbygden.. de skyller bara på markavtal hit och markavtal dit. Då kanske man inte heller kan lova så mycket som de gör
@Daniel - Hej Daniel!  Vi har varit i kontakt med IP-Only och vi återkommer med deras svar så fort de hör av sig.
09.30
Ett stort antal ffa enfamiljshushåll i Västra hamnen har idag inte tillgång till bredband via fiber. Vi är en grupp som i mer än 1, 5 år har arbetat för att vi och våra grannar skall få tillgång till fiber. Men Malmö Stad tycker inte att vi är prioriterade.
@LarsBjörk - Hej Lars! Vi har varit i kontakt med Malmö stad och de säger att beslutet inte ligger hos dem utan att det är fastighetsägarna som bestämmer.
09.32
I slutet av 2016 beställde jag fiberutbyggnad och tecknade avtal för detta till huset i Glemmingebro, Ystad kommun. I januari 2017 bekräftades att beslut om utbyggnad redan fattats och att jag skulle bli ansluten sommar/höst 2017. Jag har fortlöpande kontaktat Ystad Energi. Det senaste beskedet är att jag kan bli kontaktad av entreprenören före sommaren 2019. Alltså drygt två år efter bekräftelse på avtalstecknandet! Jag är inte imponerad av deras handläggning.
@IngemarNilsson - Hej Ingemar! Det låter frustrerande. Det verkar vara många som är i samma situation i framförallt östra Skåne.
09.34
Det här är Diba Dehnad. Hon kommer hjälpa mig att svara på era frågor.
 
09.35
Vi fick bredband genom Bjäre kraft de o de firmor de anlitade ska ha en stor eloge för att allt gick fort o proffsig. Vi bor på söder åsen ovanför kvidinge Det mindre än ett år från det att jag vi beställde tills all var på plats. Mvh Carina
@Carina - Härligt Carina!
09.38
Bor i Sjöbo kommun. Här finns bara en aktör på marknaden, Teleservice AB, och med dem måste man teckna bindande avtal och vänta i 2 år och betala 25000. Det går för sakta med utbyggnaden och det kostar för mycket. Snart kommer 5G vi får hoppas det löser sig då.
@Peter - Hej Peter! Jag har hört flera som är i samma situation som du och som väntar på 5G och hoppas att det ska funka.
09.38
Jag är INTE nöjd! Bor mitt i stan. Ska betala 20.000 för fiber. Ända alternativ är bredband via min mobil som som bara ger 5 Mbit!
09.38
Hej. Vi bor i ytterkanten av Svedala kommun som gränsar till Vellinge. Vi skrev avtal med ip only för 3 år sedan, det händer ingenting. Varför fungerar inget som ska göras i Sverige längre? Är allting viktigare i Stockholmsområdet? Tror inte det blir någon fiber till oss.
Hej Torsten! Det är många som har synpunkter på IP-Onlys arbete. Vi har varit i kontakt med dem och de ska återkomma med svar.
09.41
Vi bor i Norra Skåne och här utanför tätorten är det helt hopplöst. Vi har väntat på fiber sedan 2016. Just nu är vårt enda alternativ mobilt bredband. Det är dyrt, begränsat och nedladdningshastigheten ligger under 1Mbit/s. Vi är helt utestängda från allt vad streaming heter. Vissa dagar så kan vi inte ens komma ut på nätet alls.
@Susanne - Hej Susanne! Det låter jobbigt. Vi tar med oss din synpunkt till ansvarig på region Skåne som vi träffar imorgon torsdag.
09.42
Östra Lund. Häckeberga. 2 år sedan start av fiberutbyggnad från ip only. Inte en grävmaskin i sikte.
@RikardSvensson - Hej Rikard! Ni är flera som är missnöjda med IP-Only. Diba har varit i kontakt med dem och de ska återkomma. Vi publicerar deras svar så fort det kommer.
09.42
Vi har väntat snart i 2 år för att bli ansluten
09.42
Bor på hyreshus i Malmö( MKB) , finns fiber men leverantörerna är begränsad . Hade önskat ett större urval . Just den vi har nu funkar dåligt , de skyller på routern trots att man bytt ut den :/
09.46
Det rasar in kommentarer och mailkorgen har fyllts under natten. Kaffemuggen är laddad och jag svarar på era kommentarer så fort jag kan.
 
09.49
Ni är många som har synpunkter på IP-Onlys arbete. Diba har varit kontakt med dem och vi fick just ett mail där de skriver att de kommer bemöta kritiken och svara på era frågor innan lunch.
09.49
Vi bor i Hässleberga och har beställt fiber internet från IP Only. Fortfarande inte klar, fast vi väntade snart 3 år.
09.50
Hej! Jag funderar på att köra fiber i mitt hus. Frågan är var vänder jag mig för att få det installerat. Jag har fått några offert från mindre företag som kan tänkas göra hela alltet men känner mig lite osäker då jag inte känner till reglerna
@Bertil - Hej Bertil! Flera kommuner har en bredbandssamordnare. Kanske kan du få lite hjälp och vägledning där?
09.50
Bor långt ut på landsbygden i Ängelholms kommun. Finns bara ADSL, funkar OK vid normal belastning, trögt ifall hela familjen vill nyttja nätet samtidigt, FIberinstallation har planerats av Bjäre Kraft, går långsamt och inget konkret har meddelats om när det ska påbörjas eller vara klart. Tråkigt att infrastruktursatsningar alltid når sist till de som behöver det bäst? Standardisera priset så att alla betalar lika mycket.
10.01
Vi har fått en fråga om fiberutbyggnaden i Hässleholms kommun. Diba ringer för att få svar. Vi ska också försöka reda ut varför priserna för fiber skiljer sig åt så kraftigt.
 
10.02
Här i Löderup fick vi fjärrvärme för några år sedan, och samtidigt fick vi fiber. Det verkar fungera ganska bra. Själv har jag valt trådlöst bredband som fungerar för mig. Det skulle kosta på tok för mycket för husägaren skall koppla upp sig.
@GunnarLangtvedt - Hej Gunnar! Vad fint att ni har hittat en lösning som fungerar.
10.05
Vi tecknade kontrakt med Ip Only i november 2016. Då skulle allt ske inom några månader. Bindningstiden var 2 år. Detta har passerat. Inget har hänt. Vi har ringt Ip Only med samma svar sedan avtalstäckningen , vi är på gång. För några veckor sedan kom ett brev att de troligen kommer hösten 2019.
Utanför vår fastighet har Telia tillsammans med Kommunala bredbandsbolaget lagt sin bredbandskabel. Det är ca. 10 meter från vår fastighet. Till detta skall vi anslutas sägs det. Men inget händer
Detta är i Trelleborgs landsbygd.
@SvenLindkvist - Hej Sven! Många har synpunkter på IP-Only och de har lovat att återkomma med sina svar före lunch. Hoppas det finns en lösning för er med bredbandskabeln utanför huset. Det låter ju som ett smidigt och rimligt alternativ.
10.06
I Södra Sandby har vi möjlighet att teckna bredband via fiber sen något år tillbaka, jag skulle tro att dom flesta hushållen har möjlighet till detta i dag
10.06
Hej! Bor i s.rörum Hörby kommun. Vi har väntat på fiber länge nu, allt verkar hända väldigt långsamt.....
10.08
Tillhör Åstorps kommun, boende på landsbygd. Fibertillgång är noll o ingenting. Som de beslutande resonerar kommer denna kommunen vara sist i Sverige för tillgång till fiber.
@UlfMårtensson,Magleby,Kvidinge - Hej Ulf! Vi tar med din synpunkt till ansvariga i Region Skåne. Målet är att 95% av skåningarna ska ha tillgång till bredband nästa år.
10.08
Fiber i Perstorp fungerar utmärkt!!!
10.10
Bor i Västra Torp Trelleborg vi har väntat i +2 år på IP Only och ännu inte sett till någon fiber vi satsar på 5G nätet istället.
@Magnus - Hej Magnus! Det verkar vara flera som resonerar som du gällande 5G. IP-Only har lovat att bemöta all kritik innan lunch.
10.12
Hej! Vi bor i Lunds kommun, utanför Genarp. Här är oerhört dålig, fläckvis och ibland obefintlig mottagning på det mobila nätet trots närheten både till Lund och Malmö och här finns inget fiber.
Sedan 2 år tillbaka togs det fasta telefonnätet bort utan att man skapat bättre förutsättningar för bättre mobil kontakt.
Svaret man får när man kontaktar mobilföretagen är att vi är för långt ifrån närmsta mast (!!) eller att masterna är överbelastade.
@Charlotte - Hej Charlotte! Det här låter som något vi ska ta med oss när vi träffar ansvariga på Region Skåne imorgon torsdag. Att stå helt utan täckning kan ju vara förenat med livsfara om något händer.
10.13
Det som förvånar mig, är att kommunen ofta skyltar med att dom har fixat fiber åt folket när folket själv har stått för hela räkningen. I Osby skyltade man med att 70% nu hade tillgång till fiber, men räknar man priset som varje invånare har fått betala (min. 20.000 sek) per. Invånare, blir detta ju 9100 x 20k som är 182 miljoner kronor, alltså helt sponsrat av privata villaägarna själva.
10.15
Bor i Loshult, Osby kommun. Ingen fiberdragning påbörjad, ovisst om när det blir. Inga markavtal slutna.
10.16
För att hålla ner kostnaden för fiber till alla behövs att det inte sker konkurerande utbyggnad i samma område. T ex borde kommuner samarbeta med ett företag. Eftersom fiberutbyggnad gynnar hela landet borde staten subventionera så att alla betalar t ex max 10000:-. Som det nu har varit har företagen byggt tätort först efter intresse, för att få överskott att bygga landsbygd för. Därför har det tagit lång tid för de som behövde fiber bäst.
10.21
Ett stort problem är att man (Telia) fasar ut det gamla kopparnätet innan alla har fått fiber installerad. Här finns listan för nedläggning av telestationer 2019. www.telia.se
@Bengt - Hej Bengt! Vi tar upp just detta i vårt inslag från Österlen som du kan se på vår sajt och i sändningarna ikväll. Det är många som oroar sig för detta och som kanske helt står utan telefoni (och även internet) när det gamla kopparnätet tas ut bruk. Vi tar med din synpunkt till ansvariga på Region Skåne.
10.25

Växande missnöje med Österlens bredbandsskugga

SVT NyheterKlyftan växer mellan de som har och inte har – tillgång till snabbt fiberinternet. I Simrishamn är 90 procent av hushållen nu anslutna men på landsbygden tycks den utlovade fiberutbyggnaden dröja. Nu växer missnöjet bland boende och företagare i Österlens bredbandsskugga.
10.35
Varför kostar det 20-25 tusen att ansluta här i Skåne? I resten av Sverige ligger det på 5000.
@Per - Hej Per! Det är en mycket intressant fråga. Det verkar framförallt vara stora skillnader mellan landsbygd och stad, och allra dyrast för dem som bor långt ifrån tätorter och kanske behöver fiber allra mest. Vi ska försöka reda ut prisfrågan under dagen!
10.39
Svaret är nej,
Hässleholmskommun har skrivit avtal med Telarco som gör ett ur uselt arbete samt att det blir fördröjt hela tiden
@Danielandersson - Hej Daniel! Vi har varit i kontakt med Telarco som skriver såhär:

"Vi arbetar på uppdrag av Hässleholms kommun.

Och utför de arbeten vi blivit tilldelade. Vi får hänvisa er vidare till Hässleholms Kommun."

 

Min kollega Diba söker just nu någon på kommunen som kan bemöta detta.
10.49
Vi bor i ett nybyggt villaområde i Höör. Trots att ledningarna är nedgrävda i området redan, och alla i området har tecknat avtal med Telia, så dröjer det till november innan Telia tänker komma ut och koppla in. Det är helt absurt med tanke på att det bara är själva inkopplingen som ska göras. Med ledtider som dessa för områden där grävningen redan är klar blir man oerhört frustrerad.
@Kristina - Hej Kristina! Vi har varit i kontakt med Telia som ska återkomma om fiberdragningen i Höörs kommun. Jag återkommer med deras svar så fort de hör av sig.
10.50
Hej, 2017 skapades något som kallades för "fiberambassadörer" här uppe i norra delarna av Höörs kommun. Det var Zitius ett dotterbolag till Telia som var drivande. Meningen var att dessa sk ambassadörer skulle värva intresse för indragning av fiber till alla fastigheter här ute på "riktiga landsbygden. Till att börja med var stöttning och uppföljning från Zitius sida helt okej men eftersom tiden gått har återmatning i form av information om hur arbetsläget blivit allt sämre till i princip noll.
Det har grävts och installerats fiber i vissa byar men här ute på" riktiga" landet händer ingenting.
Jag har släkt i Mönsterås kommun och där är fibern framdragen och klar.
För någon månad sedan mailad jag AKEA som står för grävarbetena i tätorter och större byar, svaret blev att de inte visste vem som skall dra fiberrören hit ut de skulle återkomma vilket inte har skett.
Boende börjar tvivla på att det kommer någon fiber hit ut!
Mvh/ Christer Nilsson, Hjällaröd
@ChristerNilsson,HjällarödHöörsk - Hej Christer! Vi har varit i kontakt med Zitius som ska försöker reda ut vad som sker med fiberdragningen i Höörs kommun. Jag återkommer med deras svar så fort de hör av sig.
10.58
Många har synpunkter på IP-Only och deras arbete och min kollega Diba kontaktade dem tidigare idag. Nu har vi fått svar! Jag delar upp frågorna och svaren så det blir överskådligt.
 
Fråga 1: Många har skrivit avtal för flera år sedan men står fortfarande utan fiber. Vad är det som tar längre tid än beräknat ute i landsbygden?

- Fiberbranschen har utmaningar med fiberutbyggnaden på landsbygden, främst drivet av att tillståndsprocesserna tar längre tid än vad aktörerna hade kunnat förutse.
- Detta är något som Post- och telestyrelsen har uppmärksammat flera gånger, och en av anledningarna till att de skrivit ner bredbandsprognosen över anslutna hushåll 2020. Post- och telestyrelsen tror inte längre att Sverige kommer att nå sina bredbandsmål, vilket självklart är mycket allvarligt.
Regeringen gav ett detaljerat uppdrag till sin myndighet Trafikverket att komma med en lösning på detta problemet.
- Vi kommer att bygga mer än vi någonsin gjort i år, faktiskt den enskilda aktören som bygger mest på landsbygden. Med det sagt – vi tar förseningarna på stort allvar, och gör flera åtgärder för att minska dessa. Mer om det kan man läsa om i vår kvalitetsrapport vi publicerade på vår hemsida i slutet av januari.
11.02
Fråga 2: Många har synpunkter på kommunikationen och informationen från er. De menar att det är dåligt med information och uppdateringar om vad som händer. Hur ser du på det?

- I början på förra året hade vi utmaningar med kundkommunikationen, men har tagit krafttag mot det under senaste halvåret. Detta är en av de tjugofem förbättringsåtgärder vi gjorde under 2018, vilket vi skrivit om i vår nya kvalitetsrapport.
Vi har i dag enbart några få minuter väntetid i kundservice, och skickar regelmässigt ut information var tredje månad till kunderna.
Men självklart kan vi alltid bli bättre, vi vill hela tiden utveckla vår verksamhet, och vill därför uppmana alla kunder som upplever problem att kontakta oss direkt.
11.05
Fråga 3: IP-Only har tagit längre tid på sig än beräknat och överskridit avtalstiden på flera håll. Men om en kund vill dra sig ur på grund av förseningarna får de betala 7000 kr i avgift. Varför?

- Vi beklagar förseningarna och vill ha nöjda kunder, och tar en dialog med varje kund där vi är försenade. Fiberbranschen måste dock ta ut en avbeställningsavgift för att kunna investera de miljardbelopp det kostar att bygga hundratals mil fiber. Detta är något alla aktörer gör för att över huvud taget kunna bygga fiber på landsbygden. Sedan kan vi, i vissa fall, ha möjlighet att förlänga leveranstiden på grund av oförutsedda hinder, som exempelvis de uppmärksammade sena tillståndsprocesserna.  
- Men, återigen, detta bedömer vi från fall till fall, i nära dialog med kunden. Det är tyvärr omöjligt att ge ett tydligare svar än så då varje område är unikt – vissa behöver fler tillstånd, andra har andra omständigheter som gör att det dessvärre blir förseningar. Återigen ber vi kunderna kontakta oss så tar vi en diskussion.
11.05
Efter att ha läst vad andra skrivit här så kan man bara konstatera att vi som bor på landsbyggden glöms bort när det gäller saker som infrastruktur. Vi är ofta ännu mer beroende av att internet och mobiltelefoni fungerar än de som bor i tätorter. Utan internet kan jag inte betala mina räkningar, kan inte ta del av nyheter eller samhällsinformation. Är man som jag även utan bil och bor nästan sju kilometer från närmaste busshållplats så är ett fungerande internet superviktigt. Utan en stabil och bra uppkoppling så kan vi inte bo kvar här. Tycker kommunerna ska skärpa sig och se till att ordna fiber även till oss och inte bara satsa på de som bor i tätorterna!
11.06
Jag sällar mig till kritikerna av IP Only. Vi tecknade två avtal för ett par år sedan i Hardeberga utanför Lund. Efter lång tid grävdes en stump fiber ned på tomten, men denna kopplades aldrig in. Tragikomiskt nog fick vi en inbjudan till leverantörsmingel förra veckan... Men fiberstumpen ligger orörd i leran
@Gustaf - Hej Gustaf! Vi har fått svar från IP-Only nu angående kritiken.
11.09
Bor i Björnstorp. Vi har ansökt hos iponly att få bredband men vet fortfarande inte om det verkligen blir av. Har vid upprepade tillfällen försökt få svar på när fibern är installerad hos oss men aldrig fått något konkret om tidsplan, bara allmän info om hur mycket de gör på andra håll. Finns det något beslut i riksdag, Region Skåne eller Lunds kommun som iponly måste rätta sig efter och som stöttar oss på landsbygden?
@Jan - Hej Jan! Vi har nu fått svar från IP-Only som jag har publicerat nedan. Din fråga om det finns beslut som IP-Only måste rätta sig efter tar vi med till ansvariga i Region Skåne som vi träffar imorgon torsdag. Håll utkik här på vår sajt, i appen och i vår sändningar.
11.12
Vad roligt att vi får så många kommentarer och synpunkter! Det här är verkligen en brännande fråga, framförallt för alla på landsbygden. Om ni som har mailat inte ser era kommentarer här i chatten så vill jag bara säga: håll ut! Jag går igenom alla era mail nu.
11.14

Även Peter Sjöberg skriver i ett mail till oss om IP-Only. (Peter, se svar från företaget längre ner i chatten!)
 
Hej

Här på landsbygden hörröd strax sö Degeberga har vi blivit lovade fiber av  ip only för flera år sedan, fick ToM skriva kontrakt, vet inte om man kan dra sig ur. inget har hänt. C4 energi kan inte ens svara på mail om när och om de tänker dra hit fiber. Så landsbygden är de stora förlorarna.
 
11.29

Marianne Åhlin har mailat till oss:

Jag bor vid Fridhemstorget i Malmö,alltså i ett mycket tättbebyggt område och vad jag har hört är fibrer framdragna till precis utanför min ytterdörr. Huset jag bor i ägs av Brormans Fastigheter,som äger exklusiva hus över hela centrala Malmö. Men i vårt hus får vi nöja oss med mobila bredband och vid förfrågan får jag besked att det inte finns planer på att installera bredband. Här flyttar ständigt in yngre människor så jag är förvånad att det d röjer. Jag undrar om det skulle bli så, kommer då utgifterna att läggas på oss hyresgäster eller kan de höja hyran för något som måste ses som en rättighet om snart 95%ska få rätt till bredband. Jag skulle bli så tacksam om jag fick svar på mina frågor!

Hej Marianne! Jag har pratat med Brorman fastigheter som säger att om fastigheten ansluts till bredband så är det upp till varje hyresgäst att avgöra om man vill koppla in det i lägenheten. Väljer du att koppla in det betalar du en månadsavgift för abonnemanget. Men det är alltså upp till dig att avgöra!

11.32
I Sjöbo kommun är det i princip bara ett företag(Teleservice)som man blir rekommenderad att kontakta, de säljer ett öppet nät men har bara sig själv som leverantör. Vi i Röddinge/eriksdal o del av landsbygd hade tur som fick Telia på besök 2017, vi jämförde kritiskt och genomförde röstning om vilken leverantör vi skulle vilja ha. Valet föll på Telia Öppen Fiber som med sin öppenhet och stora utbud av leverantörer påbörjade grävning okt-17 och avsluta dec-17. 300 inkopplingar. Fördelen med Skanova/Telia var att alla fastigheter förbereddes när man grävde i området, de som besällde fick och som inte beställde fick fiberrör till tomtgräns så man kan efterbeställa och inte vänta på minst 5 i samma område.Som tur är så är Tekniska nämnden transparent och ger grävtillstånd till alla som vill gräva, nämnden gör ingen skillnad här.
@Henric - Hej Henric! Vad fint med en positiv erfarenhet!
11.48

Här kommer ett mail från Håkan Ehsing:

Hej
Vi bor i Centrala Höör. Vi är mycket nöjda med Telia öppna fiber.  Vi använder av Telias tjänster ( tv + bredband )  fungera mycket bra.

11.52
Jag bor i örkelljunga hos svenska bostadsfonden fortfarande ingen fiber fast det är föberett med kabel i gatan 50 utanför !
@Bosvensson - Hej Bo! Det är upp till varje fastighetsägare att avgöra om man vill ansluta fastigheten till nätet. Fråga hyresvärden om planerna! 
11.55

Det här mailet har vi fått av Monika Vara Cragéus:

Hej, jag bor i Tomelilla centrum. Att fibrer kostar mycket pengar är inte demokratiskt. Jag har inte råd helt enkelt.

Hej Monika! Vi hoppas kunna reda ut varför priserna skiljer sig åt så kraftigt.

12.00

Här kommer ett mail från Örjan Björnsson:

Hej.
Jag bor i Sjöbo kommun och på gränsen till Ystad kommun. Vi har INTE fiber och kommer nog heller aldrig att få det. Vi tillhör sannolikt de 5% som är och förblir bortglömda i detta sammanhang. Aktörerna är helt enkelt inte intresserade, då det blir för lite klirr i kassan. Likväl finns en potential på ca 20-talet installationer inom ett relativt begränsat område.

12.11
Hej
Bor i Löddeköpinge. Sedan nittiotalet finns en privat aktör nämligen TV-Net AB som grävde kablar och erbjöd ganska stort utbud av kabel-tv. Kanske 50 procent av byborna gick med. Jag gick inte med. För ca 5-10 år sen gjordes det om till fibernät.
För ca 3år sedan kom erbjudande från svenska stadsnät AB om fiberinstallation.
När det framkom att TV-Net hade dragit fram fiber så räckte inte kundunderlaget till svenska stadsnät så allt lades ner förutom något område.
2017 så köpte Telia TV-net och även ett lundabaserat fiberföretag. Nu skulle även vi som inte var anslutna till TV-Net få fiber.
Telia gick med hur fint allt skulle bli.
Ingenting har hänt och ingen på Telia vet överhuvudtaget någonting. På TV-Net får man inte göra något för nya abonnenter.
Till saken hör att deras fibernät går 3dm utanför och längs min tomgräns.
Löddeköpinge får man ju säga är ganska centralt placerat mellan Malmö, Lund och Landskrona, alltså ingen avkrok.
När ingenting händer trots att ett fibernätverk redan finns i större delen av Löddeköpinge är milt uttryck en skandal och är ju signifikant när ett stort bolag som Telia inte bryr sig om sina kunder i Löddeköpinge.
Frågan är när Telia skall ta sitt ansvar och tillhandahålla ett fibernätverk till ALLA i Löddeköpinge?
Det finns ju mer att säja i denna sak men för att hålla det så kort som möjligt stannar jag här.
@IngmarAndersson - Hej Ingemar! Vilken resa! Det är flera som har synpunkter på Telia. Vi har kontaktat dem och väntar på svar. Vår reporter Hans Larsson träffar dessutom en familj i Löddeköpinge idag som berättar om sin situation. Det kommer du kunna se här på sajten och i våra sändningar imorgon.
12.15
Hej! Vi bor i Forestad, Kippans kommun och har skrivit under kontrakt för Bjärekraft (kommunens samarbetspartner i ärendet) för två år sedan. Vi tillhör det som kallas "fas 2", vilket i princip verkar innebära avvakta-avvakta, och sedan glöm bort... Vi är beroende av fast kopparkabel för kommunikationer, och är oroliga för den nedläggning av det fasta nätverket som pågår runt oss, eftersom täckningen är usel. Om någon skulle behöva kabel, är det vi.
@Petra - Hej Petra! Vi har precis fått kontakt med Bjärekraft men fiberansvarige är på lunch. Vi försöker nå honom igen senare.
12.15
Jag bor i Janstorp norr om Skurup- köpte huset jan 16 och hann hoppa på tåget så jag köpte fiber ( säga fick när det kostade över 20 000 är ju fel) i mars 2017. Men mina kompisar i Slimminge 2 km bort väntar fortfarande...
12.18

Vi har fått ett förtydligande från IP-Only:

För att verkligen förstå förseningarna – som de allra flesta kunderna tyvärr drabbats av i chatten – måste man tänka på att fiberoperatörer kan inte bygga ut fiber utan tillstånd från Trafikverket.

Och sena handläggningstider är en stor anledning till förseningarna som dessvärre drabbar kunderna.

Detta är något som PTS och regeringen skriver om:

1. PTS, se nedan länkar, har t o m skruvat ner prognosen, och tror inte Sverige kommer nå bredbandsmålen. Mycket p g a Trafikverket. (se nedan länkar)
https://pts.se/sv/nyheter/pressmeddelanden/2018/problem-att-anlagga-fiber-langs-vagar-hindrar-bredbandsutbyggnaden/

2. Regeringen tycker detta är så allvarligt problem att man gett sin egen myndighet Trafikverket ett uppdrag om att förbättra handläggningstiderna.
https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2018/05/trafikverket-far-uppdrag-att-bidra-till-bredbandsutbyggnad/

Notera: sena handläggningstider från 2016, 2017, 2018 påverkar även dagens utbyggnad då fiberprojekt ofta tar flera år totalt sett. Så även om handläggningstiderna går ner något i år, så påverkar äldre tillstånd dagens utbyggnad.

12.24
Hej vi är fem fastigheter som bor norr om Yddingesjön i Svedala kommun.
En av dem är Bokskogens golfklubb.
Vi var på info möte 2017, Telia och deras bolag Zitius informerade att nu skall det komma fiber våren 2018 skrev vi på avtal och det skulle börja grävas hösten 2018 men inget hände vi ringde Akea som var utsedd entreprenör. Som menade att det var problem med olika markägare ? Det känns som att det är för många parter inblandade de skyller på var andra eller är det brist på yrkesfolk ?
@BengtMartinsson - Hej Bengt! För att gräva ner fiberkabeln krävs avtal med varje enskild markägare och vad jag förstår kan det handla om väldigt många olika markägare som kanske har helt olika viljor och förutsättningar. Jag vet att detta har försenat fiberutbyggnaden på till exempel Österlen rejält. Vad gäller Telia och Zitius ansvar så har vi kontaktat dem och väntar på svar. Håll utkik här i chatten.
12.29
Har haft fiber och IP-telefoni i många år och är mycket nöjd. Bor på landsbygden utanför Blentarp i Sjöbo kommun. Teleservice AB i Sjöbo fixade detta. Helnöjd!
@StefanLundgren - Hej Stefan! Det låter ju lysande! Härligt med en positiv erfarenhet.
12.32
Bor på landsbygden uppe på Hallandsåsen. Nästan obefintlig täckning med mobilen, koppar nätet är så långsamt att det inte ens på frågan att skaffa det. Har idag mobilt bredband med rikt antenn men även det är katastrof. Varför inte bygga landsbygd först för det är vi som är mest beroende av det. Här finns inga planer överhuvudtaget att lägga fiber.
@Staffan - Hej Staffan! Det är fler som har ställt samma fråga här idag - varför inte landsbygd först när det är där man behöver fiber som mest? Vi tar med din fråga när vi träffar ansvariga på Region Skåne imorgon torsdag.  
12.46

Här kommer ett mail till, denna gång från Olle Krabbe:

Hej!
Bor inom ett område (Frostavallen telestation) där Telia meddelat att kopparledningen blir bortkopplad den 30.6, trots att väldigt lite talar för att deras dotterbolag hinner installera fiber dessförinnan. Första löftet om inkopplad fiber gällde juni 2018. Därefter december 2018. Hittills har ingen grävning förberetts. Dessvärre har vi heller inte mobiltäckning till bostaden, varför det känns som att flyttad tillbaka till 1800-talet. Självklart borde all nedkoppling av kopparnätet först tillåtas när annat nät finns.

Hej Olle! Flera som står inför samma dilemma har hört av sig. Vi tar med oss detta när vi träffar ansvariga på Region Skåne.

12.47
Vi i Hyllstofta har varit lovade fiber av Bjäre kraft länge men inget händer och information får man 1-2ggr per år!! Den information säger samma varje gång att dem skjuter på inkopplings datumet pga att eltele inte fått färdigt markavtalen. börjar väll närma oss 3 år nu sedan kontrakt skrev under. Senaste info var att det ska vara färdigt i september men dem har inte börjat gräva och avtalen är inte färdiga så tyvärr tror vi lite vad vi vill på september
@Magnus - Hej Magnus! Flera har hört av sig angående Bjäre kraft. Vi har varit i kontakt med dem och hoppas få återkoppling under dagen.
12.52
Problemet med utbyggnaden i Simrishamns kommun är att kommunen lagt sig platt för IP-Only och gett tillstånd till utbyggnad utan att ställa motkrav. Detta innebär att de sugit åt sig godbitarna dvs de ”attraktiva” delarna som Skillinge och Brantevik där tätheten av kunder är hög. Vi som bor ”längs landsvägen” får vara glada om vi får något överhuvud taget.

Jag anser att det är ett kardinalfel av kommunen och dess bredbandssamordnare begått. Eftersom det inte ställdes krav i och med att elledningarna grävdes ner för ett par år sedan har utbyggnaden försenats och fördyrats avsevärt. Att först gräva ner elledningarna, täcka och sedan återigen behöva gräva upp samma sträcka för att lägga ner fiber är slöseri både ekonomiskt och tidsmässigt. Att sedan, som IP-Only gör, skylla på ”svåra markförhållanden” är befängt.

Skriver man till Simrishamns kommuns bredbandssamordnare får man hänvisning till IP-Only som om all skuld ligger på dem. Kommunen har också ett ansvar men det tar de inte.
@BosseEngberg - Hej Bosse! Jag har varit i kontakt med Anders Nyman som är bredbandssamordnare i Simrishamns kommun. Han skriver såhär:

 

Kommunen har ett Samverkansavtal med IP-Only vilket inte innebär att kommunen gett något exklusivt tillstånd för IP-Only att bygga ut fiber i kommunen. Samverkansavtalet reglerar bland annat hur IP-Only ska få tillstånd att gräva i kommunal mark och kommunen ska göra så att det blir så enkelt och billigt som möjligt. Observera att alla förändringar om grävbestämmelser och tillstånd som avtalet beskriver eller har lett fram till även gäller för övriga aktörer i kommunen som vill gräva ner fiber (både Telia och Österlens kraft). Samverkansavtalet säger också att utbyggnaden skulle börja med att fiber skulle byggas ut till de större orterna först för att på så sätt skapa de fiberlandsvägar som krävs för att sedan bygga ut fiber till mindre byar och landsbygd. Så har också skett. De största byarna, cirka 15 stycken, fick fiber först och därefter har utbyggnaden fortsatt med målsättningen att 95 % av alla hushåll och företag ska ha möjlighet att få fiber senast under 2020. Med den utbyggnad som kommit igång igen i södra kommunhalvan kommer vi förhoppningsvis redan 2019 att uppnå 95 % målet.
 

Kommunen vill sedan verka för att även de sista 5 % får möjlighet till fiber och på så sätt leva upp till regeringens bredbandsstrategi som säger att i princip alla ska ha tillgång till fiber senast 2025.

12.58
Nu börjar vi avrunda chatten. Tusen tack för ert engagemang! Vi har fått enorm respons i form av inlägg och mail. Vi väntar fortfarande på svar från några aktörer och kommuner. Vi hoppas att de kommer in under dagen. Så fort de dyker upp publicerar vi svaren här. Vi kommer fortsätta vår rapportering om fiberutbyggnaden och bredbandsmålet de närmsta dagarna, så håll koll på vår sajt och app, och såklart även våra sändningar.
14.44
Nu har vi fått svar från Alexander Jansson som är vd för Bjäre Kraft Bredband. Det gäller Klippans kommun.
 
Han säger att när det gäller Hyllstofta så stämmer det att avtalen har löpt ut. Som kund är du inte längre bunden utan kan frångå avtalet om du önskar. För de som väljer att stanna kvar är planen (precis som Magnus skrev i ett inlägg här längre ner) att allt ska vara färdigt i september i år. Avtalen i Forestad gäller fortfarande och har inte löpt ut. Här är planen att allt ska vara klart i december, vilket är inom avtalstiden.
16.37

Tidigare idag fick vi en synpunkt på hur Hässleholms kommun sköter fiberutbyggnaden. Vi har nu fått svar från Helena Winter som är kommunikatör på kommunen. Bland annat skriver hon att det så sent som idag blev klart med nya ramavtal med 12 entreprenörer för den fortsatta utbyggnaden. Hon skriver också att 5G aldrig kommer bli aktuellt på landsbygden eftersom det kräver väldigt tätt mellan masterna.

Jag publicerar hela Helenas mail här:

Generellt för fiberutbygganden, oavsett var och vem som gräver är att det tar väldigt lång tid, det är stora områden och många avtal som ska falla på plats. Det som skiljer tätort från landsbygd är många saker men framförallt avstånden och markfrågan. I tätorterna äger oftast kommunen själv marken och har större rådighet över den medan marken på landsbygden ägs av privatpersoner och då måste man komma överens och teckna särskilda markavtal med samtliga markägare, oavsett om markägarna vill ha fiber eller inte.

När det gäller våra entreprenörer så hade vi ett avtal med två entreprenörer och vi kan konstatera att man behöver ha fler entreprenörer för att ha en hygglig utbyggnadstakt. När det nu var dags för en ny upphandling så har vi istället 12 entreprenörer (blev klart idag för övrigt) som vi tecknar ramavtal med. Den nya upphandlingen ger oss större möjligheter till bättre styrning och att vi inte behöver drabbas av kapacitetsbrist som båda våra entreprenörer gjort under lång tid. Utöver detta så har vi i ett par tätorter gjort samförläggningar och det är framförallt två område som drabbades av nackdelarna med samförläggning då vi inte fick det material som vi hade rätt till när den andra parten var färdig.

Med det nya ramavtalet så ska varje utbyggnadsområde konkurrensutsättas. De tätorter som ska upphandlas först är Hästveda, Vittsjö och Vinslöv där vi snarast ska slutföra de jobb som är påbörjade. De landsbygdsprojekt som ligger först ut är Norra Sandby, Nävlinge, Häglinge och Röke. Men vi jobbar givetvis med planering av fler områden.

Ett litet tillägg. Det är bra om ni reder ut begreppen kring 5G för så som tekniken ser ut så kommer det aldrig bli aktuellt på landsbygden eftersom det bl.a. kräver väldigt tätt (runt 200 m) mellan masterna.

16.43
Vi har nu också fått svar från Telia gällande Höörs kommun. De säger att fördröjningen beror på att de väntar på grävtillstånd. Norra Rörum kommer nu att få en temporär lösning eftersom de har väntat så länge.
 
När det gäller nybyggnadsområdet där det redan är grävt så väntar man på att grävarbetena i resten av kommunen ska slutföras innan allt kopplas in. Man vill alltså synka inkopplingen så att den kan ske samtidigt.