SVT rapporterade · Majoriteten vill ombilda hyresrätter i elva stadsdelar - vad tycker du?

09.29
Nu öppnar chatten och möjligheten att tycka till i frågan om att ombilda hyresrätter till bostadsrätter i utvalda stadsdelar.
09.35
Varför tror de flesta att man äger en bostadsrätt?? Varför förstår de inte att men går med i en förening?
09.35
Tycker det är mycket bra om man vill utveckla områdena. Fortsätter man bara med hyresrätter blir det bara värre och värre.
09.40
Helt fel väg att gå.. Vad som behövs nu är fler hyresrätter.. Spekulation i bostäder tjänar inte samhället.
09.40
Gerd,

Visst är det så men nog tusan äger man lägenheten i alla fall. Du köper den, säljer den. Du får bygga nästan lite hur du vill i en bostadsrätt och du får t.o.m hyra ut den om du har orsak för det.

Hyresrätten är det sämsta boendet man kan ha. Dyr hyra, låg standard och grannarna bryr sig inte, slänger sopor i trappen, skriker och spelar hög musik utan att tänka på grannarna.
09.44
Problemet är inte att man ombildar hyresrätter - problemet är att man inte säljer de till marknadspris. Vilket innebär att man rear ut gemensamma tillgångar.
09.46
Mycket bra att det här blir möjligt nu. Särskilt för områden som har väldigt många hyresrätter i förhållande till andra boendeformer.
09.48
Tröttsamt med denna högerpolitik som alltid går ut på privatisera och sälja ut gemensamma tillgångar så att några få ska kunna sko sig på de mångas bekostnad. Det stora problemet i Sthlm är att det finns för lite hyreslägenheter eftersom borgarna redan har sålt ut en stor del av beståndet. Tyvärr kommer de inte ge sig förrän varenda hyresrätt är borta och Miljöpartiet röstar glatt ja så länge de får vara med vid köttgrytorna.
09.50
Det viktiga är egentligen inte om gamla hyresrätter blir bostadsrätter, utan om det byggs nya hyresrätter med lägre hyror där ungdomar kan få sitt första boende innan de etablerat sig riktigt på arbetsmarknaden och tjänat ihop till en kontantinsats.
09.50
Dålig ekonomi gör att tillgångarna säljs.
09.51
Klart som den.. Om jag hyr en fin lägenhet och den kan omvandlas. då kan jag ju tjäna en hacka. Nästa på prisstegring osv.. Fast det är inte syftet med allmännyttan. Vi ser idag hur unga har svårt att få bostäder, väntelistor på 10-20 år, fantasibelopp för att få en liten lya.. Svartabörshandel osv... Nej låt allmännyttans hus vara precis det de är och bygg nytt för försäljning.... Vi måste ha bostäder för alla de som inte är högst bemedlade också..
09.53
det här är en märklig ledande fråga. Först konsteras att majoriteten vill det, sen frågan man om vad man vill, alltså om man vill ställa sig utanför majoriteten eller vill hålla med den.
Hej Jimmy,
Med "majoriteten" så menar vi den politiska majoriteten i Stockholms stad. 
Mvh/Frida Claesson, SVT Nyheter Stockholm
 
09.55
Bygg nya bostadsrätter istället för att ombilda. Det här är bara ett svepskäl för majoriteten för att återuppta nedmonteringen av allmännyttan med segregation som svepskäl. Bygg nya lägenheter istället. Det är en akut bostadskris i Stockholm sedan länge. Ombildning avhjälper inte den krisen. Bygger man nya bostadsrätter i områden med mycket allmännytta och ny allmännytta i områden med mycket bostadsrätter löser man både bostadskrisen och kan påverka segregationen.
10.05
Det är den borgerliga ideologin och leder snarare till mer segregation. De kapitalstarka kan välja o vraka. Övriga skuldsätter sig eller får ännu sämre bostadsmöjlogheter - om några alls.
10.07
Det talas så mycket om bostäder till ungdomar. Det har jag ingenting emot, men väldigt lite om alla pensionärer med låg pension, speciellt kvinnor. Var ska vi bo? Själv har jag 8000 kronor ut i pension efter att ha levat ett helt liv i Sverige och betalat skatt. Skulle vara önskvärt om nån kunde tala om var det är tänkt att vi ska bo?
10.07
Jag tycker det är väldigt fel att ombilda hyresrätter. Man lägger till bensinskatt och högre SL priser det blir väldigt svårt för vissa familjer. Å så var det den här bensinskatten kan MP sluta straffbeskatta svenska folket.😡😡😡😡🤬🤬🤬
10.07
Redan idag är det enorm brist på bostäder och 12 år i bostadskön räcker inte för att få en lägenhet i ex.vis Hökarängen dvs för den som ställde sig direkt på 18 årsdagen har fortfarande inget eget kontrakt vid 30 års ålder!! Att då börja sälja ut, istället för att bygga fler hyresrätter med RIMLIGA hyror visar hur lite politiker idag har kontakt med verkligheten.

ALLA i min bekantskapskrets som fick köpa förra gången man sålde ut, fick ALLA köpa till underpris och kunde snabbt sälja med miljonvinst. Man lyckades inte ens värdera det man sålde ut rätt :( Så bedrövligt att man inget lärde av den gången.
10.08
Genom ombildningar får staden bäst betalt för sina hyresfastigheter än om de säljs till privata fastighetsbolag. Pengarna kan sedan användas för att finansiera nyproduktion av hyresrätter=fler bostäder.

För de som får möjlighet att ombilda så är det korkat att inte ta chansen. Det är utan tvekan den största chansen att bli miljonär för dessa människor(inte att vara med i postkodlotteriet). Och vill man inte bli miljonär så testamentera bort pengarna till något välgörande ändamål den dagen du kastar in handduken, så har du chans att göra skillnad på riktigt. Det är bättre än att pengarna hamnar som vinster hos privata fastighetsbolag och deras aktieägare.

De realistiska händelseförlopp som finns för allmännyttans fastigheter är i huvudsak dessa.
1. Fastigheterna säljs till privata hyresvärdar som renoverar och kraftig höjer hyror.
2. Hyresrätterna stannar tillfälligt i allmännyttan renoveras och kraftigt höjda hyror.
3. Hyresgäster lyckas ombilda och styr själva över renoveringar och sitt boende.


Jag tycker att valet borde vara självklart.


10.11
I Göteborg gjorde man om länsmansgården till bostadsrätter ( var sämre område än biskopsgården) idag är biskopsgården total misär och länsmansgården riktigt trevligt. När individer får ett ägande tar de mer ansvar. För att lösa unga individers situation bör man titta på Norges lösning.
10.11
Jag tycker det är väldigt tråkigt att det finns planer på att ombilda fler hyresrätter när det finns så många som inte har ekonomin att köpa en bostad.
Själva grundtanken med hyresrätten är ju att ge folk en värdig bostad som alla ska ha råd att bo i.
Detta kommer innebära segregering i samhället.
10.18
Alla som bor i en hyresrätt har kanske inte råd att köpa den. Har de blivit tillfrågade? Politiker skall inte bestämma allt.
Hej Karin, innan sommaren ska 20 000 hyresgäster få frågan om de vill ombilda. 
Mvh/Frida Claesson SVT Nyheter Stockholm
10.20
Otroligt dum bostadspolitik som förs. Det är konstigt att i höstas när blå-gröna tillträdde så var det ombildning där allmännyttan var störst det gällde. Det är nu ändrat till där hyresrätter är flest. Hur har miljöpartiet svängt i den frågan? Bostadsbristen idag gäller främst hyresrätter till rimliga kostnader. Och hur mycket av allmännyttan planeras säljas till privata fastighetsägare? I Stureby stoppades hyresrätter för att de låg för nära villorna (?). Om det nu ska vara en blandad bebyggelse så bör det väl vara det överallt.
10.20
Under åren 2001 - 2011 ombildades 160 000 hyresrätter till bostadsrätter med motivering att det behövdes finansiering för att bygga nya hyresrätter, jag har inga siffror på hur många som producerades men en misstanke finns att det inte motsvarar 160 000. Det politiska utspelet i dag har ingen socialpolitiskt grund, att t ex sörja för en fungerande bostadsmarknad, utan är i grunden ett försök att bli av med 20 000 lägenheter ur miljonprogrammet och därmed skyffla över renoveringskraven på de nya ägarna, dock inte i form av privata hyresvärdar utan på blåögda hyresgäster som tror sig kunna tjäna en hacka. Vad dom blir lurade.
10.22
Menar man allvar med att bryta segregation måste man börja i andra änden. Dvs bygga allmännyttiga hyresrätter i villaområdena, men som vi alla vet stoppas såna planer av de grönblå
10.23
@SVT Frida. De är väl bra att bli tillfrågad, men, den eller de som inte har råd att köpa, vad händer med dom? Tvingas de flytta?
Karin,
Så här säger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd om det:
– Om intresset inte finns och om människor inte har den privatekonomiska möjligheten så kommer det heller inte bli några ombildningar.
10.29
Helt fel att sälja ut för ombildning till bostadsrätter. Framförallt när det inte sker till marknadspriser. Som politikerna uttrycker sig "att kunna göra en bostadskarriär" säger ju tydligt att det ska ske till otroligt låga priser så man sedan kan sälja för att få en bra vinst. Det blir ju också väldigt tråkigt för dem som inte kan/vill köpa. Inte roligt att bo kvar med bostadsrättsföreningen som hyresvärd. Brukar förekomma mycket trakasserier mot hyresgästerna. För dem som vill bo i bostadsrätt så finns det hur många bostäder som helst att köpa. Allmännyttans hyresrätter ska inte säljas i spekulationssyfte till giriga personer som vill göra sig en hacka!
10.32
@ SVT Frida. Om majoriteten vill ombilda men säg att 5-10% inte vill, vad händer då? Blir de då hyresgäster till sina grannar?
Hälften av de boende i en och samma fastighet måste anmäla intresse för att staden ska hantera ansökan om ombildning. En alternativ är att boende som inte vill ombilda, istället blir hyresgäster i bostadsrättsföreningen. 
10.32
Med dyra hyresrätter har du aldrig en chans att spara ihop till ett kapital. Hyresägaren tar all vinst istället och renoverar minimum för låga kostnader varför lägenheten och områdena blir tråkiga och inget fungerar. Att få köpa sin hyresrätt är en fantastisk chans.
10.32
Vansinne. Några få blir rika, men det saboterar bostadsmarknaden totalt med mer segregation, större utanförskap, fler orättvisor. Det här är bara ideologi och löser ingen "bostadskris". Tvärtom. De borgerliga partiernas lekstuga med kommuners pengar måste få ett stopp.
10.35
De som sedan tjänar grova pengar vid köp och försäljning av bostäder är mäklarna!
10.39
Man baserar detta på en politik som inte har stöd i forskningen, dvs att ombildningar skulle minska segregation. Dessa processer driver istället folk till att flytta och skapar istället ännu mer segregerade städer. För de som inte kan ombilda måste ju ta vägen någonstans och de områden som är möjliga att flytta till blir färre och färre. Ombildningar "skapar inte nya individer" de byter helt enkelt ut befolkningen.
Om detta verkligen fungerade är det väl konstigt att segregationen inte har avtagit vid det här laget, med tanke på de ombildningar som genomförts i Stockholm sedan slutet på 90-talet?

Ta istället tag i den segregation som är lika existerande i stadens villamattor eller i bostadsrättsgettot i Stockholms innerstad. För även dessa områden driver på segregationen. Det är staden som är segregerad, inte enstaka områden som Rinkeby eller Hökarängen.

Och att man blir miljonär av att ombilda? Ja om du säljer bostaden och har ett annat boende, en hyresrätt tex.
Nej vänta - de är ju ombildade...
10.41
Att sälja ut allmännyttan är ren stöld! Någon vill tjäna pengar på bostadsbristen. Bygg och investera istället i fler hyresrätter som folk har råd att bo i. Har man redan pengar och har råd att köpa en lägenhet, kan man ju få en lägenhet redan i morgon. Är det bara rikisar som ska ha någonstans att bo?
10.45
Mycket bra för segregationen. Måste blandas i områden som Rinkeby, Tensta mm. Annars blir det kaos som idag. Bostadsrätter gör området bättre.
10.50
Bara för att dem rika bor i innerstaden är det inte innerstaden som är problemet. Ska man bo i innerstaden så ska det självklart vara dyrare, så fungerar det i alla länder.

Vore fel om man byggde billiga modulhus eller billiga hyresrätter i innerstaden. Vad är logiken i det, det vill ingen ha förutom dem som bor i hyresrätt i förorten kanske?
10.50
Mycket bra, alla får en chans att äga sin lägenhet vilket medför mer ansvar och förhoppningsvis kan områdena som redan är utsatta bli mycket bättre. Samtidigt locka kanske andra människor
10.52
Jag bor i en ombildad fastighet. Vilket kaos det blev. Grannar blev hyresvärdar.
Dom ringde på och tjatade om att man skulle säga ja. Det blev tjatigt. Nu säljer
man för mångdubbelt men etik och moral har man glömt.
10.53
Det är vi skattebetalare som ÄGER allmännytta.
Varför skall vi skänka bort vår egendom ?
10.56
Jag tycker att vi borde istället riva alla villor och radhus inom 10km från innerstaden, och bygga skyskrapor och höga byggnader istället, för att Stockholm ska kunna klara sig inför framtiden och bygga bort bostadsbristen och segregationen.
10.56
Dessa områden är redan segregerade och om en utförsäljning sker av allmännyttan kommer inte den att förminska invandrartättheten i dessa förorter. Dessa förorter har ett rykte som är svårt att tvätta bort genom förvandling till bostadsrätter. Jag tror mer på en obligatorisk kvotering av invandrare till olika områden.
10.57
Om en majoritet, även en svag sådan, blir bostadsrättsägare i ett hus kommer de övriga i huset att på sikt trängas ut pga kostnader för förändringar/förbättringar som majoriteten beslutar. Kostnader som ökar hyran för bostadsrätterna över vad de boende förmår betala. Vad kan de göra?
10.57
Att ha Stockolmshem som hyresvärd har stora fördelar. Lätt att byta lägenhet och bostadsort, underhåll, valfri ytskikstenovering, skottning, grovsoprum, ordning och reda och mycket mer allt till en låg kostnad. Tänk att du blir tvångsifråntagen det efter 50 år i samma lägenhet. Utan möljighet att få en ny lägenhet (pension för låg/finns inga lägenheter). Höjd hyra, ingen service. Ärligt vem vill ha en bostadsrättsförening som hyresvärd?
11.00
Även de som bor i hyresrätt kan ta ansvar, sköta om sin lägenhet, städa trappor och källarutrymmen samt uteområdet - så att det blir lika trevligt som hos bostasdrätten; de senare sköter ju om allt själva.
11.00
Nej! Det behövs fler hyresrätter, inte fler bostadsrätter.
11.00
Jag var med om en ombildning i Stockholm. Det fungerade mycket bra och knasiga grannar blev bättre och allt fungerade bättre. Tack bostadsrätten!
11.01
Det är ren idioti att ombilda hyresrätter. Som tidigare kommentarer redan konstaterat finns det flertalet negativa aspekter med ombildningen. Allmännyttan är folkets och finns inte till för att säljas bort.
11.01
Det är en villfarelse att tro att man äger en lägenhet i en bostadsrätt! Man äger endast rätten att bo där. Tyvärr bildas många föreningar utan kunskaper om hur en förening ska drivas. Bättre mrd hyresrätter!
11.02
Det finns alldeles säkert en massa människor som helt enkelt INTE har råd att ta dyra lån, vad händer med dom, och om det sedan blir ännu större brist på lägenheter vad händer då??
11.05
Och för varje bostadsrätt bygger man en billig hyresrätt nånannanstans? Var ska fattiga bo? Ombildning löser ju inte fattigdom!
11.06
Jag bor och har bott i flera bostadsrätt och de är vi boende som ÄR föreningen! Alltså är det upp till oss själva om vi vill bry oss om vårt boende och allt som hör till. Och det vill de flesta. Så jag har bara positiva erfarenheter av att bo i bostadsrätt.
11.07
Skönt att äga sitt boende med bostadsrätt ( rätten att äga i föreningen). Nu kan jag sälja och få kapital om jag vill köpa en annan bostadsrätt. Bygga om hur jag vill i lägenheten, hyra ut om jag vill, köpa dem vitvaror man vill ha. Friheten är perfekt med bostadsrätt.

Hyresrätten är omodernt, bostadsrätten är framtiden.
11.08
"Lars 09.40"
- "Hyresrätten är det sämsta boendet man kan ha. Dyr hyra, låg standard och grannarna bryr sig inte, slänger sopor i trappen, skriker och spelar hög musik utan att tänka på grannarna."

Jag hade HR i Familjebostäder i många år. Nu BRF som hyresvärd sen ett tag.
Samma smutsiga tvättstuga, samma flugor i soprummet, grannar som man inte
känner nu som då. Cykelrummet är i kaos. Skillnaden är att man hyr ut till dubbla
priset eller Airbnb. Får man ett fel saknar man avtal med fastighetsskötare. Man
får svaret att man skall "fixa" det själv. Gör man det så vill dom inte betala sen...
Och till sist så har grannarna sex på bägge sidor utan hänsyn. Det HÖRS!
11.15
Till Urban.

Självklart är det värre för dig då du fortfarande är hyresgäst i föreningen.

Kan säga att jag bodde i hyresrätt innan dem ombilda för 5 år sedan. Det har blivit så mycket bättre. Rent o fint, grannar hjälps åt, modern tvättstuga etc.


11.17
Lars,jag har bott i bostadsrätt. Grannarna blir inte bättre
av att ha ett miljonlån. Men dom har väl "tjänat sig en hacka" - eller. De finns de som varit med och drivit igenom bostadsrätt och sedan sålt och trängt sig in i allmännyttan igen!
11.21
Hela Sveriges befolkning äger allmännyttan,det är inte politikernas egna små bostadsbolag.
Och sedan när man tagit in den vinsten, vad skall man sälja ut då,var skall man ta in pengar på då, det går bara att sälja en gång.

Som en reporter i går i TV ställde frågan och varför skall inte de få göra bostadskarriär, precis som det är en mänsklig rättighet.
De flesta kommer att bli livegna under sina banker resten av deras liv, för det är bankerna som kommer att äga lägenheterna och höjs ränta så är det många som kommer att stå på öronen.
De har inte frågar oss som har betalat och äger allmännyttan vad vi tycker, de har inget mandat att sälja av o ut allt.
Kortsiktiga vinster och sedan då,när allt är sålt, vad skall politikerna ta in pengar på då?
11.25
Bostadsrätt KLART bättre att bo i än en hyresrätt!
11.25
Tillägg.

Det skapas en massa imaginära miljonärer, du har ju inte pengarna förrän du sålt och då skall banken och staten har sin del först, det som ev.blir över det får du behålla och du skall ju ha någonstans att bo också
11.29
Hur ska folk som inte får bolån kunna få bostäder när vi ombildar alla lägenheter? Förstår att det är lockande att göra en hacka för boende, men hur hållbart är det ur ett sammhällsperspektiv?
11.29
Det borde ombildas till hyresrätt i de segregerade områden där bostadsrätt är i majoritet om det här förslaget ska genomföras. Ombildning i båda riktningarna.
11.35
Till Anna

Nej det ska inte ombildas bostadsrätter i innerstaden till billiga hyresrätter. Mer bostadsrätter i innerstan då det SKA vara dyrare att på i attraktiva områden. Finns väl inget land där man låter dem med lite kapital få billiga boenden i fina områden, mycket naivt att tänka annat.
11.46
"Valfrihet" efter plånbok gäller tyvärr ALLT i vårt samhälle! Såväl bostäder, kläder, skor, mat, tandläkare, semesterresor, landställe, körkort, bil, cykel, osv. Så vad kan man göra åt all denna orättvisa?
11.52
Slumpa räntan så kommer allt fler köpa bostadsrätter och majoriteten kommer vilja ombilda sina hyresrätter
11.52
Om fler äger sitt boende även i utsatta områden kommer dom som bor där automatiskt att bry sig mer om boendet samt dess närområde vilket alltid är positivt. Bäst ekonomisk utväxling får man om man äger sitt boende.
11.52
allt åt dom rika....inget åt dom fattiga....som vanligt!
11.52
Men var ska alla dom som inte har råd el möjlighet att köpa sin bostad bo? Man måste ju inse att folk kommer att hamna på gatan
11.54
jag vill inte att någon moderator bestämmer över inlägg. Annars det blir odemokratiskt och manipulering av opinion sker....ajabaja!!
Hej Maria, vi läser igenom varje inlägg för att försäkra oss om att man håller god ton. Tidigare tog jag bort ett publicerat inlägg där det blev fel. Åsikten/kommentaren såg ut att komma från oss på SVT, vilket den naturligtvis inte gjorde. Om det är det du syftar på så kan jag bara beklaga att det blev ett tekniskt fel.
11.58
Sven du är dåligt påläst. Vi pratar nu om allmännyttan/hyresrätter,som Svenska folket har betalat och äger.Titta på Österrike och Holland vad de gjorde med sin allmännytta.

Till och med i USA i N.Y.har man insett nödvändigheten av billiga lägh .i innerstan för folk som skall serva folk med sådana inställningar som du har, för om folk får för långa pendelavstånd så slutar de att resa intill Manhattan och söker istället jobb runtomkring där de bor.
Ett rikemansgetto i innerstan gynnar ingen och det skulle sluta med att du fick ta hand om ditt eget byk.
11.59
Om politiker tror detta löser problremen i utanförskapsområden så tror dom fel.
Vad hjälper det att bilda bostadsrättsföreningar där inga svenskar vill sätta sin fot och inga har råd att köpa som bor där.
Vem tar på sig som styrelse att driva en sådan förening? Inte ens polisen befinner sig där.
Stockholmspolitiker tycks leva i en annan verklighet.
Säkert en pappersverklighet.
12.02
Satsa i så fall varje krona från försäljningar på att bygga nya hyresrätter...men ruskigt många kan få problem vid nästa lågkonjunktur, när ränteavdrag avvecklas o priserna faller. Kanske så många att staten får gå emellan o då är vi där igen....
12.03
Risken finns att politikerna går husägarnas ärenden och hjälper dem sälja av medan de ännu kan tjäna pengar på det och dessutom bli av kommande underhåll. Det har hänt förr. Sedan står bostadsrätterna där med skägget i brevlådan och ett kravbrev via kronofogden. Då kan de förra ägarna köpa tillbaka billigt och sedan sälja igen.
Behåll hyresrätterna!
12.07
Marknadshyror samt ombildning av hyresrätter är det värsta som kan hända oss ungdomar. I nuläget kommer det vara i princip omöjligt för oss att få bostäder, hur ska vi ha råd med en bostadsrätt?
12.08
ALLA invandrare vill äga sitt boende. Att hyra vet de är ett misslyckande. De ser på vilka svenskar som äger och vilka som hyr av staten..., de har fattat hur allt hänger ihop. Jag önskar dem all lycka. Att äga sin bostad är självklart i deras hemländer var de än kommer ifrån. Äntligen får de chansen att känna sig stolta och känna sig som ”svensk”. Tro mig, det är drömmen för många. En egen bostad är vägen in i det svenska samhällsansvaret. De vill vara med!
12.08
Ofta löser sig onödiga problem med att man äger saker.
Man förstör inte en lägenhet man äger då man då eldar upp sin egen plånbok... däremot har man inte samma aktsamhet på en hyreslägenhet! Detta kommer troligen ta bort problemområden!
12.10
Det är helt galet.Vi kommer att få ännu mer segregation.och var ska våra ugdomar ha råd att bo.och alla fattigpensionärer.
12.10
Många dystergökar här som har dålig koll.
Att Zacharias: om du ser till fördelningen så har fler gjort en bra affär än dålig vid ombildning, självklart har man bättre utväxling om man omvandlar i ett attraktivt område men överlag är det oftast bra. Jag föddes i en mindre bemedlad familj genom hårt arbete samt bostads karriär har jag det oförskämt bra idag - vill du förvägra andra det??
12.11
Man äger inte sitt hem efter ombildning! Det gör banken! Om man överhuvudtaget får lån vill säga.
Borgarna hatar hyresrätter och vill nu försöka göra sig av med flera av dom, förpackat med
med ord som att ” vi gör det här för dom boende”. Gå inte på det!
Att stå i skuld är inte att vara fri.
Att hyra sin bostad innebär också att det finns kunnigt folk att ringa när något går sönder
i boende etc. Att slippa interna bråk mellan boende - när folk blir besatta av pengar efter ombildning. Folk blir skoningslösa när dom tror på ” klipp”.
Dom som inte vill hyra får välja en boendeform dom passar dom själva.
Alla tycker INTE LIKA!
12.12
Inte första gången det framförs.
Varför skall man sälja hyresrätter för att bygga nya hyresrätter, fattar inte resonemanget.
Behåll och bygg fler hyresrätter och utan marknadshyror.

IKEA visade för några år sedan att det går att bygga billiga o fungerande hyresrätter,treor för barnfamiljer, tror hyran blev omk. 5.500kr/mån.
12.13
När byggherrarna inte kan sälja nyproducerat utan gör om lägenheterna till hyresrätter istället. Då vill politikerna öka beståndet av bodtadsrätter genom ombildningar.... Hur tänkte de??....
12.14
Muntergök,ja det är ju tur att det är någon som har koll,men om du har det, det är mkt.mkt.
tveksamt.
12.16
Håller med dig.von smygenbratt
12.17
Dumt förslag det här kommer inte minska segregeringen. Meldeklassen/över klassen kommer inte vilja betala för att ha gängskjutningar och annat elden som grannar. Ombilda bostadsrätter på Östermalm till hyresrätter i stället kanske blir mindre segregerat då?
12.22
Död åt alla fattiga i världen i allmänhet och till alla fattiga pensionärer i Sverige i synnerhet.!! (som jag är)
12.22
Med tanke på att man gjorde nåt liknande i norra botkyrka så tror jag inte på iden. Skapar bara klassklyftor i samhället.
12.24
Vem ska sitta i styrelsen för alla dessa bostadsrättsföreningar och förvalta hus med ständiga beslut om allt ifrån stambyten, avgiftshöjningar, sopsortering, underhåll till störande grannar? Det är ett enormt ansvar som skyfflas över på de boende. De flesta bostadsrättsföreningar har enormt svårt att få sina medlemmar engagerade och allra minst i det krävande styrelsearbetet där man också ska följa lagar och regler som bara experter kan.
12.25
Klart att borgarna vill bli av med låginkomsttagare.
12.30
Vem vill bo i hyresrätt idag? Inte friviligt i alla fall.
12.36
Det finns dom som inte har råd att köpa lägenhet Bo
12.44
Därför jag sa "inte frivilligt i alla fall" Fia.

Vill man bygga billigt boende får man bygga hyresrätter på billig mark med enkla kök, badrum, plastmattor etc. Fungerar inte att bygga billigt i Sthlm. Får bygga billigt ute i tumba, märsta tex.
12.46
Nu avslutar vi chatten för idag. Vi tackar för många kommentarer och god ton.