SVT rapporterade · Busväder drar in över norra Sverige - följ utvecklingen här

• SMHI har utfärdat en klass 2-varning för storm i norra Lapplandsfjällen. Flera klass 1-varningar har utfärdats i Västerbotten, Norrbotten och Jämtland för kraftig blåst och blixthalka. 
• SVT:s meteorologer uppmanar folk att vara försiktiga och inte bege sig ut på fjället. Dessutom bör man inte köra bil i onödan. 
• Ett nytt oväder med kraftiga vindar drar in över norra Sverige på lördag. Det riskerar att bli ännu värre. 
• Det råder just nu mycket farliga förhållanden på flera av de svenska fjällen och lavinvarningar har utfärdats. 
SVT följer utvecklingen här. 
13.35

Dubbla oväder drar in med storm och blixthalka

– Det är ganska farligt. Man bör nog stanna inne och inte vara ute i onödan. Träd kan falla och kommunikationer påverkas, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist om busvädret som drar in över norra Sverige.
13.40

Skidanläggningen ligger mitt i värsta stormen: ”Blåser ofantligt mycket”

NORRBOTTEN Björklidens skidanläggning i Kiruna ligger mitt i värsta stormen – där SMHI klass 2-varnar. – Det blåser ofantligt mycket, man ser knappt något, säger Kristoffer Nyman, receptionist på hotellet.
13.42
 
Klimattunneln i Södertälje är egentligen byggd för att sätta lastbilar på test men SVT:s Nils Holmqvist och Torbjörn Averås Skorup fick en unik möjlighet att själva ställa sig i vindens vrål med snön piskande i ansiktet. 
 
13.48

Kraftig vind hotar damernas storslalom

JÄMTLAND Damernas storslalom i Åre i dag är hotad. Vindarna är redan kraftiga och väntas dessutom tillta ytterligare. – Det är tveksamt om man bedömer att det är rättvisa förhållanden, säger SVT Sports expert Tobias Hellman efter att ha besökt backen.
13.50
VÄSTERNORRLAND: Halkan ställde till det för busstrafiken under morgonen och flera avgångar ställdes in. 
13.52

Hala vägar ställer till problem – busstrafiken påverkas

VÄSTERBOTTEN: Även här är det problem med busstrafiken: – I går fick fler bussar stå och vänta på sandbil, och nu har vi störningar på sträckan Umeå-Hemavan där trafiken står stilla vid Forsmark efter en avåkning, säger Harriet Söder på Länstrafiken.
13.54
Just nu är det stor lavinfara i Abisko - Riksgränsenfjällen, Västra Vindelfjällen och Södra Lapplandsfjällen. Här är lavinutrustningen du bör ha med på fjället.
 
14.08
VÄSTERNORRLAND En lastbil körde i diket längs väg 90 mellan Brattsele och Gulkäl vid 11.30-tiden idag. Räddningstjänsten är på plats och det är begränsad framkomlighet, preliminärt till klockan 15.
14.12
Hej! Törs man ta skotern ut till Malören från Haparanda över helgen eller blåser det för mycket och finns det risk för att isen bryter upp nånstans?
@Micael - Hej Mikael! Vi ringde upp Kai Rundgren från Nikkala som jobbar som renskötare och sjökapten. Han har stor erfarenhet av området och säger att om ovädret stannar i fjällvärlden är risken liten att isen bryts upp mot Malören. Men han ber dig att vara försiktig då det är en vansklig vinter. Det kan till exempel vara 20 centimeter tjock is på ett ställe och två centimeter några meter bort. "Till Sandskär är det ingen fara, men ta med isborren och reka hela vägen om du åker längre", hälsar han.
14.19
NORRBOTTEN Väg E10 stängs av för all trafik mellan 14.30 och 15.10  mellan Abisko och Björkliden i Kirunafjällen, på grund av sprängningsarbete nedanför fjället Nuolja, enligt Trafikverket. Fjällsidan är känd som lavinfarligt område. Trafikverket bekräftar att sprängningen görs för att förebygga laviner.
14.39
Hej, drabbas Idre fjäll med omnejd av busvädret som drar in? Och isf i vilken omfattning kan man räkna med där?

/Helena
@Helena - Det finns i nuläget inga varningar från SMHI vad gäller Idre fjäll med omnejd. På toppen är det nu några plusgrader och det blåser runt 7 m/s, vid stugbyn uppgår vindstyrkan till runt 5 m/s.
14.41
NORRBOTTEN Under lördag väntas mängder av snö falla i Kirunafjällen samtidigt som det blåser stormbyar. Prognosen för Riksgränsen är nära en halvmeter snö bara under lördagen. SMHI:s prognos för Riksgränsen i Kirunafjällen lovar mycket snö. 1 mm nederbörd blir 1 cm nysnö.
 
15.06
JÄMTLAND Det blåser ordentligt i Åre där alpina VM pågår. Vindarna väntas dessutom tillta. Christopher Appelvik är en av de volontärer som hjälper till att preparera backarna inför tävlingarna.  

- Det har varit rätt blött och blåsigt att jobba i backarna. Det blåser ju idag men det är också lite soligt, så vädret är egentligen bättre idag än tidigare i veckan, säger han till SVT Nyheter.

Christopher Appelvik.
 
15.23
NORRBOTTEN/VÄSTERBOTTEN Det är stora problem i tågtrafiken. Efter flera rälsbrott söder om Boden är det stopp i tågtrafiken mellan Boden och Sunderby sjukhus, något som påverkar alla tåg från Luleå mot Kiruna och Umeå.

Störningar i tågtrafiken mellan Luleå och Boden

SVT NyheterDet är just nu stopp i tågtrafiken mellan Boden och Sunderby sjukhus efter flera rälsbrott söder om Boden. Enligt Trafikverket kan tågen börja rulla tidigast klockan 20.00 på sträckan mellan Boden och Luleå.
15.39
I Umeå var det lugnt idag, kom lite regn och blev lite halka men annars inga problem. Blir det ikväll eller imorgon det kommer att blåsa mycket?
@Lilla - Hej! Kusten väntas överlag klara sig bättre än fjäll och inlandet. SMHI varnar för blixthalka och säger att det finns risk för stormbyar, men att prognosen är osäker. På lördag kommer ett nytt oväder in med mer vind. SVT:s meteorologer hoppas veta mer imorgon om hur det kommer att bli. 
15.44
Senaste nytt från SVT:s meteorolog Nils Holmqvist är att det väntas bli riktigt stökigt väder vid kusten. Det är inte risk för storm förrän på lördag men fram tills dess blir det blåsigt, berättar han.
17.34
VÄSTERBOTTEN Tre bilar har krockat i centrala i Umeå, i korsningen Storgatan/Västra esplanaden. Två av de fyra personerna som var inblandade i olyckan fick föras till sjukhus.
18.28
VÄSTERBOTTEN Trots halkan har det hittills varit relativt lugnt på vägarna i Västerbotten i kväll säger Marie Andersson, kommunikatör vid polisens ledningscentral.

På riksväg 90 utanför Åsele åkte en lastbil av vägen. Lastbilen fick bärgas men ingen person skadades.

- Utöver det har det varit några trafikolyckor i länet men inga personskador, säger Marie Andersson, och tillägger:

- Ibland när det är så här speciellt väderläge så får vi nästan in färre rapporter om olyckor. Det kan vara ett tecken på att folk tar varningarna på allvar och är försiktigare.
20.12
VÄSTERBOTTEN Det är stopp i båda riktningar på E12, cirka tre mil norr om Storuman, efter att en lastbil fått sladd och blockerar vägen.  

Räddningstjänsten har kallats till platsen där det uppges vara halt.

21.09

Tre personer nödställda på Kebnekaise

Tre män som befinner sig på Kebnekaise i hårt väder har slagit larm om att de behöver hjälp. Fjällräddare har larmats.
21.30
VÄSTERBOTTEN En uppdatering om lastbilsolyckan på E12 norr om Storuman, som vi tidigare rapporterat om. Lastbilen som fått sladd och blockerar vägen ska nu bärgas.Två bilar som har väjt för lastbilen har kört av vägen. Många fordon har blivit stillastående på platsen och flera bilar har kört fast. Polisen uppmanar dem som kör sträckan att vara uppmärksamma.
21.31

NORRBOTTEN En kolonnkörning på E10 från Katterjokk till Riksgränsen väntas pågå hela natten framåt fredagsmorgonen.
Ett körfält på norska sidan är påverkat.

21.40
Hej! 
 
Nu stänger vi chatten och direktrapporteringen för idag. Du kan fortfarande läsa det som skrivits under dagen.
I helgen återupptar vi rapporteringen. Trevlig kväll!