SVT rapporterade · Vad känner du dig osäker på som förälder?

08.40
Hej. Snart drar vi igång chatten om föräldraskap. Häng med under dagen.
08.58
Som nybliven pappa till en bebis på 16 dagar vet jag att frågorna kan vara många kring rollen som förälder. Oavsett hur gammal ditt barn är går det jättebra att diskutera föräldraskap i den här chatten under dagen. Vi kommer  även ta med oss frågor och funderingar till föräldranätverket "Föräldrar emellan" som jobbar aktivt med att stärka mammor och pappor.
09.50
09.53
Hör Tomas Höglund, samordnare för nätverket "Föräldrar emellan" i Kumla, berätta om den osäkerhet som finns bland många föräldrar. Klicka in på klippet nedan:
10.16
10.20
Var med och chatta med oss idag om föräldraskap. Som nybliven pappa är jag intresserad av era frågor och tankar.
10.43
Hej. Vad är viktigt att tänka på när man vill vara en närvarande förälder? Man pratar ibland om kvalitetstid men vad är det egentligen?
Hej och tack så mycket för din fråga. Det här är något som jag som nybliven förälder också tänker mycket på. Jag ställde just den här frågan till Tomas Höglund, samordnare för nätverket "Föräldrar emellan", när jag träffade honom. Håll utskick så kommer ett svar inom några minuter.
10.51
10.52
Tomas Höglund, samordnare för nätverket "Föräldrar emellan", ger tips hur man är en närvarande förälder. Se klippet nedan.
10.59
Jag har en sjuåring hemma som vill börja gå själv till skolan. Men jag tycker att han är för liten för det, även om skolvägen är säker vad gäller trafik och sånt. Och då blir han arg. Borde jag låta honom gå själv? Jag kanske curlar för mycket?
Hej Lena och tack för dina frågor. Du är inte ensam om att känna så här och fundera i de här banorna. Jag tar dina frågor vidare till nätverket "Föräldrar emellan".
11.28
11.30
Vad gör du för att vara en närvarande förälder? I dagens samhälle gör smartphones och annan teknik att vi lätt missar det här med kvalitetstid. Hör Tomas Höglunds (samordnare för Föräldrar emellan) tankar om det här i klippet nedan:
11.55

Fråga: Curlar jag för mycket?

Lena hörde av sig till oss och skrev: "Jag har en sjuåring hemma som vill börja gå själv till skolan. Men jag tycker att han är för liten för det, även om skolvägen är säker vad gäller trafik och sånt. Och då blir han arg. Borde jag låta honom gå själv? Jag kanske curlar för mycket?"
 
Svar: Vi har pratat med Lena Persson, chef för elevhälsan i Kumla. Så här svarar hon:
-  Det här är ett samspel mellan förälder och barn och handlar om att se när ett barn är redo att ta  ansvaret att gå själv.
Det är svårt att svara från fall till fall eftersom det är individuellt och beror på vart man bor och hur säker vägen är till skolan. Som förälder vill man ju sina barn väl. Bor man nära skolan och kan se barnet från fönstret, så kan det vara ett sätt för att få barnet att känna sig ansvarsfull.
 
11.56
Jag har två barn från ett tidigare äktenskap och jag och barnens mamma har olika åsikter om vilka gränser som ska gälla när vi har barnen varannan vecka, t ex hur länge tonårsdottern ska få vara ute om kvällarna. Är det ok att vi har olika gränser? (Vi kommer inte överens om vad som ska gälla)
Tack för en mycket intressant fråga. Många föräldrar har ju idag delad vårdnad om sina barn. Jag tar din frågeställningen vidare till tänkbar kontakt inom nätverket "Föräldrar emellan". Det går också jättebra att bolla tankar med varandra kring det här ämnet i chatten.
12.18

Fråga: Är det ok med olika gränser?

Pelle skrev precis om gränsdragningar och undrade om det är okej att ha olika gränser när föräldrar gått isär. Vi har pratat med Tomas Höglund, samordnare för nätverket "Föräldrar emellan".
 
Svar:
- Jag tror att det är viktigt att hitta ett gemensamt förhållningssätt för barnens skull. Det gäller att hitta en medelväg där båda kam behöva kompromissa. Dubbla budskap kan bli vilseledande för barn. Sedan är ju verkligheten den att det kan vara svårt att hitta en samsyn, men man ska sträva efter det i möjligaste mån. I den bästa av världar hittar man en samsyn och ett gemensamt förhållningssätt. Jag tror att det är jätteviktigt även om jag är ödmjuk inför att det kan vara lättare sagt än gjort. 
12.31
Jag tycker det är svårt att njuta av mitt barn. Kan inte varva ner och få den kontakten jag märker att många andra har. Vad ska jag göra?
Hej @Ylbronk! Vilken viktig fråga, och inte helt ovanlig tror jag. Tack för att du hör av dig. Jag ska höra mig för och så ser vi vad jag får för svar. /Louise 
12.39
Hur vet man vad som är en lagom veckopeng? Det är jättestora skillnader mellan mina barn och deras kompisar.
@Emelie - Hej Emelie. På Konsumentverkets webbplats eller på de olika bankernas hemsidor kan man få tips och råd om hur man kan tänka. Konsumentverket säger att man ytterst måste avgöra själv eftersom din egen ekonomi och vad pengarna ska räcka till förstås spelar roll.
13.24
13.27
Vilka är de vanligaste frågorna som föräldrar har? Tomas Höglund, samordnare för nätverket "Föräldrar, berättar att många har frågor om gränsdragningar. Se klippet nedan:
15.52
Min dotter vill ha dyra märkeskläder. Jag säger ofta nej, jag tycker att det finns andra kläder som är minst lika bra. Men hon vill förstås passa in och så blir det bråk...
16.19
Jag tycker skärmtid är svårt. Hur mycket ska man tillåta egentligen? Eftersom jag är så himla kluven själv, paddor är ju bra också, så är det svårt att sätta en fast gräns.
16.35
16.39
Vad är kvalitetstid och hur blir man en närvarande förälder?
Madelene Wistrand, chef för elevhälsan i Hallsberg och engagerad i nätverket "Föräldrar emellan i Kumla, svarar på frågan. Se i spelaren nedan:
16.46
16.48
Det här med gränsdragning är inte alltid det lättaste. Och hur går det när föräldrar inte drar åt samma håll? Ing-Marie Rice Edsbrand, diakon i Svenska Kyrkan i Kumla, ger sina bästa råd. Se klippet nedan:
17.00
17.02
Tidigare under dagen fick vi en fråga av signaturen Ylbrunk som skrev: "Jag tycker det är svårt att njuta av mitt barn. Kan inte varva ner och få den kontakten jag märker att många andra har. Vad ska jag göra?"
 
Här svarar Madelene Wistrand och Lena Persson, båda chefer inom Elevhälsan på frågan:
17.06
Jag vill passa på att tacka alla som varit med och bidragit med tankar och frågor under dagen. Vi kommer inom kort att stänga ner chatten, men inläggen finns självklart kvar att ta del av i efterhand. Nu ska jag själv ta mig hemåt till min son på 16 dagar :) 
Trevlig helg önskar jag er alla. 
/Kristofer Ström, reporter SVT Nyheter Örebro