SVT rapporterade · Hundbajs på gångbanor - vad tycker du?

Godmorgon! I dag diskuterar vi hundbajs, behöver man alltid plocka upp efter sin hund? Vad tycker du?
07.48
Hundar borde förbjudas helt. Har vi inte nog med nedskräpning här?
08.05
Förbjud hundar.
08.10
Ser det på flera platser längsmed gatorna när jag går till pendeltågsstationen. Äckligt och slarvigt med allt hundbajs överallt.
08.10
Elände med oansvariga hundägare! Ännu mer elände med HÄSTSKIT på vägar och gångbanor!
08.10
Har alltid bajspåse med mig när jag rastar våra hundar. Finns ofta många tunnor att kasta påsarna i så jag fattar inte varför man struntar i att plocka upp, Ni lata hundägare förstör bara för oss andra!
08.11
Inför hundskatt i Sverige igen
08.12
Finns väl tyvärr ingen lag längre att man måste plocka upp efter sig. Ser dock hästskitet som ett större problem!
08.14
Ibland ser jag att någon plockat upp sin hunds skit och lagt i en plastpåse, knutit om och slängt den på marken. Hur tänkte man där egentligen?
08.16
Det är väl en själv klar sak att plocka upp efter hunden man kan undra att dom som inte gör det ska ha en hund ?
08.16
Det spelar väl ingen roll vad jag tycker! Lagen säger att det ska plockas upp, detta är ju en ickefråga. Att ens debattera om detta blir ju sjukt, demokrati i all ära men jag tror att just denna diskussionen hamnar fel och folk kommer tro att de kan göra som de vill.
08.16
Alla borde få lära sig göra Bokashi av hundbajset! Även kommunerna.
08.17
Hundskatt gör inte att hundar skiter mindre. Hundägaren skall ha bajspåsar med sig och man skall ha möjlighet att kasta bajspåsen på lämpligt ställe efteråt.
08.17
Inför böter på 5000 kr för de som inte plockar upp.
08.19
Först av allt: lita inte på människor som ogillar hundar.

Som ansvarsfull hundägare som alltid plockar upp så äcklas jag enormt av allt skit jag ser från andra hundägare.
08.20
Hundar är för många en välsignelse, men skaffar du hund är du ansvarig för vad den gör.
Andra ska inte behöva riskera att trampa i hundskit, så självklart är att du plockar upp på gångbanor och på gräsmattor. Stanken från gräsklipparen en varm sommardag efter att klippt på kommunens gräsytor minns jag fortfarande efter femtio år.

08.25
Hejsan. Jag tycker att man behöver plocka upp efter sin hund
08.25
Borde vara böter om man inte plockar upp efter sig, ps sen ska alla hundar vara kopplade, finns hundrädda människor (som jag)
08.26
Lita inte på en människa som inte gillar hundar????, väldigt dumt skrivet
08.32
Absolut skall hundbajset plockas upp!!
08.34
Klart man ska plocka upp efter hunden. Men att kalla hundar för nedskräpning är att gå för långt. Det är människorna i världen som är det största skräpet.
08.34
Vad man tycker?! Är det ens en fråga med olika infallsvinklar? Plocka upp efter din hund människa!
08.46
JA! Att få gå i hundbajs är allt för få förunnat i dessa dagar - alla bara gnäller men har de då verkligen själva trampat? Jag älskar att trampa i hundbajs och då helst så färskt som möjligt.Sedan när jag kommer hem så går jag direkt in med skorna och sätter mig vid köksbordet med en kopp kaffe som jag avnjuter i dofterna från mina nyvallade skor samtidigt som jag så förnöjt blickar på de fina bruna spåren i hallen..... Mums Filli Baba!
08.46
Man skall inte ha hund om man inte orkar ta upp efter den. För de som ”skiter” i det trots allt, böter?
08.46
Hundbajs är illaluktande.
Hundbajs innehåller "bacilusker".
Hundbajs vill man inte ha på skorna.
Hundbajs är kladdigt och besvärligt.
Självklart skall det plockas upp av hundägaren.
08.46
Jag tycker hundägare har blivit sämre på att plocka upp efter sig. Har haft hund själv och tycker det är viktigt att ta ansvar för att plocka upp bajset, till och med min 3åring plockar upp efter mormors hund. Nu när jag har barn stör det mig på hundägare inte plockar upp bajset, där barn leker, andra människor går. De grönområdena/små parker som finns är inte hundtoaletter. Ta ansvar du hundägare.
08.46
Har själv hund och det är självklart att plocka upp efter sin hund, det ingår som hundägare.
08.46
Det är lätt att lösa problemet! Tror något annat EU-land införde något i stil med att alla hundars DNA registreras. Tar man sen inte upp efter hunden får man dryga böter!

08.46
Alla ska plocka upp efter sin hund. Men tänk om alla oansvariga föräldrar började plocka upp efter sina ungar, godispapper o skit dem slänger efter sig.
08.46
Absolut ska man plocka upp hundbajs efter sin hund. Men dem som plockar upp hundbajs i en påse och sen slänger den i naturen kan låta bli.Borde vara 10 0000 i böter på det.
08.46
Ja.
08.46
Ingen vill väl ha hundbajs på skorna. Men varför kan man släppa ut sin katt att bajsa och kissa vara som hälst. Utekattor på stan är lika bekymmersamt.
08.47
Tänkomanärsyskdad,manserinteskiten!sätttänkpåmijön,förbjud,hundar!
08.47
Självklart bör alla hundägare plocka upp efter sin hund. De som inte gör det är lika äckliga som skiten de lämnar kvar.
08.47
SJÄLVKLART ATT MAN PLOCKAR UPP!
08.47
Jag tycker det är trevligt
08.47
All hästskit som ligger i stora högar på gångbanor!
08.47
För mig är det samma sak om hunden eller hundägaren sätter sig i vägkanten och bajsar!! Nä fyy!
08.47
Plockar alltid upp efter min hund, dock är vissa hundägare lata.

Även att de låter sina barn gå ut med hundarna och de inte plockar upp.

Har trampat på hundkocka på vägen till jobbet, mina arbetskollegor uppskattade inte den lukten jag tog med in!
08.47
Självklart! Det luktar, ser otrevligt ut och är inte kul att få under under skorna.
08.47
Om hunden bajsar utanför gångstigen så kan det ligga kvar.
08.47
Det är självklart fattar inte att man kan ha en annan uppfattning
08.47
Borde nästan vara undantagstillstånd för sånt. Självklart jättevidrigt. när man är ute på en uppfriskande promenad så vill man ju inte kliva i bajs för att en lat hundägare varit framme. Klarar man inte av att ta upp efter den så ska man inte ha hund!
08.58
Lika lite som vi vill ha människobajs på vägar, gräsmattor etc lika lite vill vi se och trampa runt i hundbajs.
09.01
Alla barn som trampar i hundbajs är otrevligt ointressant var det ligger hundägare har ett ansvar bajsar hunden måste dom ta hand om det
09.02
Jag är positiv till hundar, men kan ibland känna "hat" till hundägare. Hur kan de hundägare som lämnar hundbajsar kvar efter sig försvara det de inte orkar göra, att göra rent efter sin hund?! Det är fruktansvärt äckligt!! Det borde vara mycket höga böter för den som låter bli att plocka upp och kommunerna bör verkställa bötfällning för att få bukt med problemen.
09.02
Hästskit kanske inte är värre än hundbajs rent innehållsmässigt men djurens ägare har helt olika attityd till det där med att plocka upp. Hundägare går det oftast att prata och resonera med men när det gäller hästar finns det inga mer arroganta personer är hästägare och ryttare som sitter 1,5-2 meter över marken och tittar ned och avlossar en spydig kommentar som ”JAG BEHÖVER INTE PLOCKA UPP, DET FINNS INGEN LAG PÅ DET” och så rider de vidare som inget hade hänt.
09.02
Självklart ska man som ägare till sin hund ,plocka upp hundbajset.Förutom i skogen då..
09.02
Vi borde införa licens för att ha hund. Underlåtelse att plocka upp skiten efter hunden eller att låta hunden gå utan koppel på allmän plats förverkar licensen och hunden skickas för destruktion.
09.02
Det är en del hundägare som likt ögontjänare plockar upp skiten för att sen utom synhåll kasta påsen på marken, där den plastinpackade hundskiten får en evig hållbarhet. Ibland undrar jag i vilken ände av hundkopplet som är den mest intelligenta. Sen är det lite av ett under att man då orkar gå ut med hunden, men ändå inte orkar gå enda fram till hundskitspapperskorgen.
09.02
Lika självklart som att slänga och sortera sopor i avsett sopkärl. Hundbajs torkar på sommaren, sönderdelade partiklar sprids i luften när korvarna mossas av bilar och gående.
09.02
Hundägarna borde promenera med sina älsklingar i grönområden. De som bor mitt i städer kan flytta ut dit. Kan de övrigt inte tänka sig det, MÅSTE de ta med sig några påsar i fickan och plocka upp bajset samt kasta i närmaste sopkorgen.
09.02
Onekligen har hundägandet ökat de senaste åren.
Att gå på trottoarer idag innebär ett ständigt zick zackande för att
undvika att trampa i hundbajs. Blicken måste vara fäst på
gångbanan för att inte drabbas. Mänga gånger tar jag mig fram
på gatan om trafiken tillåter det. Bedrövligt och ansvarslöst.
09.02
Ja självklart! Skaffar man hund så tycker jag att det ingår i personens ansvar att plocka upp efter sin hund. Sedan så är ju också hundägaren ett föredöme och gott exempel när han/hon plockar upp efter sin egen hund. Och har man råd att skaffa hund så har man också råd att köpa hund bajspåsarna.
09.02
Katter täcker över sitt bajs det trodde jag varje människa visste. Vilken okunskap.Kattens bajs är minimal om du jämför med hundens. ute i skogen behöver man inte ta bort hundens bajshög kan jag tycka.
09.02
det är väl got
09.02
Mums
09.02
Det är väl gott :)
09.02
Om man som hundägare inte plockar upp efter sin hund så visar det bara att hundägaren är en ohygieniskt person.
09.03
Det kan väl ingen tycka om!!! Håll rent!
09.07
Man borde plocka upp sig efter så man inte trampar i det!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
09.08
Bajset ska plockas upp , hunden brukar ju kallas människans bästa vän.
Ingen av mina vänner bajsar dock på offentlig plats.
Hundar är som små barn, kanske borde hundägare tvingas sätta blöja på sina små
fyrbenta älsklingar.
09.11
Det beror på var hunden sk..er. Sker det på en trottoar eller utmed en gångväg. Plocka upp. I ett dike utmed en landsväg knappast. Nu är det inte bara hundar som sk..er ute. Noterar på min ”hundrunda” att vägen är full av hästsk..t otroligt mycket faktiskt utmed kanten där man förväntas gå på vägen. Det blir oftat att gå mitt på vägen i ställer.
09.15
jo jag Åke p
09.15
Självklart ska man plocka upp bajs efter sin hund! Har själv hund och skulle aldrig lämna bajset, vill själv inte trampa i något sånt!!!
09.18
Alla djur så som hund, katt, häst som sk..er på platser så som torg trottoarer gång/cykelväg och gångstigar i skog och parker ska plocka upp efter utfört behov. En självklarhet. Gäller även gräsmattor på offentliga platser.
09.37
Av samma anledning som vi människor gömmer vår skit under stenar i skogen om vi måste nödskita när ingen toa finns tillgänglig så plockar man upp hundskiten, hästskiten är ju lite svårare eftersom man inte kan ha skyffel med sig när man rider men där är det faktiskt upp till ryttaren att åtgärda problemet efter bästa förmåga. Ingen vill trampa i skit och ingen vill att ens barn plockar upp skit eller cigarettfimpar.
09.38
Självklart ska alla plocka upp efter sin hund. Själv hundägare.
09.38
Var ute med mina två nyss. Vid ett lägenhetsområde väldigt centralt i Vaggeryd räknade jag minst 10 stora högar på en kort sträcka - ca 4 meter. Har man som vi en hund som nosar upp och sätter i sig dylika doftande högar så blir promenaden inte till den avkoppling det skulle kunna vara, utan ett ständigt ryckande i kopplet när hon börjar bli för nyfiken på en viss fläck i gräset där man går. Ett riktigt stort FY SKÄMS!! på hundägare som inte plockar upp, inom bebodda områden åtminstone. Är ni för fina i kanten för att gå med påsen så gör er av med hunden och skaffa en drönare eller nåt.
09.38
Förbud mot att ha hund på andra platser än sin egna privata mark. Extrema viten vid överträdelser. Bort även med flygfän från perronger, stationer, torg och badplatser. Som det är nu så "umgås" man förutom med sitt eventuella sällskap även med hundar, duvor, råttor och kanadagäss och dessa djurs avföring när man är på en vanlig svensk badstrand. Tack för ordet! - Magar
10.10
Inte är det så farligt!!!
10.10
Naturligtvis ska alla som har hund ta upp bajset eftersom det blir äckligt att både se det och kanske trampa i det!!
10.10
Jag har inte hund själv för det bär emot att plocka upp och känna det varma bajset genom plastpåsen. Annars älskar jag hundar.
10.10
Varför har ni ens den här diskussionen? Det är ju straffbart att inte plocka upp efter hunden så det spelar väl ingen roll vad folk tycker.

Vad vill ni diskutera nästa gång? "Smita från platsen efter att ha kört på nån vid ett övergångsställe - okej eller inte? Vad tycker du?"
10.11
Vad tycker ni att man borde göra för att förhindra att folk inte plockar upp hundbajset efter sig?
10.11
Jag är inne på min tredje hund och har aldrig plockat upp hundskiten och kommer aldrig att plocka skiten. Ni som gnäller kan väl ha med en liten hundbajsrulle i fickan och plocka upp den om dwn stör så mycket.
10.11
Absolut! Men det gäller i lika hög grad alla fimpar, som dessutom är mycket giftigare!
10.16
Verkligen irriterande att vissa hundägare inte plockar upp hundbajs efter sin hund. Har flera gånger råkat kliva i hundbajs.
10.26
Det är inte bra, framför allt att småbarn trampar och får skiten på kläder och händer, så skärp er hundägare som inte plockar upp det era dyrbara vänner lämnar efter sig!
10.29
Jag har hund och plockar alltid upp bajset! Visst är det äckligt med bajset som ligger , men jag tycker det är ännu värre med cigarettfimparna som ligger överallt!
10.36
Det är sofistikerat och elegant att plocka upp efter sin hund. Att inte göra det är bara ett primitivt beteende.
10.45
Dumt att ha hund i stan om man ej har den av säkerhetsskäl eller som ledarhund. Framför allt om hunden är instängd större delen av livet.
Hundar behöver vara ute och springa fritt i naturen på dagarna utan koppel.
11.21
Det är vidrigt att låta hundskiten ligga kvar på gatan
Har hus utanför Jönköping Och det ligger hundskit vid brevlådan och vid bilparkeringen , det Bode bli böter på 1200:- för dom som låter hundskiten ligga kvar
Plocka upp efter er och efter hunden .
11.48
Ännu värre. Hur tänker dom som plockar upp i påse och kastar den hopknuten på samma plats.
11.59
Jag jobbar utomhus, och efter snön nu så får man se upp vart man trampar. Det finns skit på trotoaren säkert var tredje meter! Folk tror väl att det magiskt ska försvinna om hunden skiter i snön. Men det som göms i snö...etc😂
13.23
Jag har själv hund och plockar alltid upp efter henne, det är självklart. Önskar att fler hundägare plockade upp. Hur kul är det när min hund råkar kliva i någon annan hunds bajs och jag måste tvätta bort det? Plocka upp efter hundarna för allas skull!
13.23
Har man hund och ORKAR gå ut med den så ska man väl ORKA ta upp bajset!!!!
13.23
Det är ens skyldighet att plocka upp efyer sin hund. Det är sååå äckligt med alla Stora bajshögar man får kryssa emellan.
13.23
Det är ju okej om dom skiter nere i diket men kanske inte så trevligt om det ligger på trottoaren eller gångbanan..
13.23
Avskyvärt. Kladdigt och äckligt. Har man huns får man plocka upp efter den
15.15
Äckligt men ännu äckligare med fimpar och glaskross, vilket jag aldrig har sett en hund kasta på gatan!
15.48
Jag skulle vilja kalla det DJURPLÅGERI att ha ett djur mer än 10 meter fån gräs/äng
16.08
På gångbanor och vägar där människor rör sig skall bajset plockas upp!

Men egentligen är det ett systemfel; Avföring tillhör det ekologiska kretsloppet och borde få ligga kvar, för att sedan återgå till marken.
Problemet uppstår när hundarna bajsar på asfalterade gångvägar avsedda för människors promenader (avföringen kan inte tas tillbaka till jorden om det finns en barriär av asfalt emellan)!.

Hundbajs är inte problem, utan en tillgång, så länge det finns i skogen eller på ställen där människor inte normalt promenerar.

Det skall återgå till jorden, och gör så inom några veckor, för att sedan göda vår växtlighet.

Om man utformade vägar och gångbanor på så sätt att hundarna har ett stråk på endera sidan av vägen där det är fritt att bajsa så skulle detta inte vara ett problem över huvud taget. Men idag utformar man promenadstråk som är helt täckta av asfalt. Det är klart att det blir problem då!
16.30
Men så gnälliga ni är retar ni er på hundbajset så ta upp o släng det vad är problemet jag har ingenting mot lite gäggit hundbajs med hem som fastnar på mattan i hallen o skapar en mustig o spännande doft av kennel o djurpark hemma
17.03
På varenda gräsplätt mellan hyreshusen ligger det bajs , mindre på sommaren förstås.
Kring lekplatserna,i buskaget och små grässluttningar, där mindre barn åker pulka. Att få ta hand om ett litet barn inkletat i hundbajs eller själv ta med sig geggan hem eller in i bilen
är så vedervärdig äckligt. Det hjälper inte att det tillhör det naturliga kretsloppet och försvinner efter ett par veckor, för det fylls på hela tiden. Det är inte så få hundar som rastas runt i bostadsområdet heller. Självfallet ska bajset plockas bort på gångmattor samt parkytor, det mycket folk rör sig .
17.30
Som hundägare skall man inte skapa olägenhet för andra. Självklart plockar ägaren upp efter sin/sina hundar. Det är en skyldighet vi hundägare har. Förstår inte att denna fråga överhuvudtaget behöver ställas.
18.34
Självklart ska hundägare plocka upp efter hunden!
18.34
Tycker att vi i sverige skall göra som de i malaga i spanien har infört. Alla hundar skall registreras med dna. Om en hundägare inte plockar upp efter sin hund , kan myndigheten ta prov och det blir höga böter (90 euro i malaga spanien) då kanske slarviga hundägare plockar upp efter sin hund i fortsättning. Inte trevligt att trampa med ex joggingskor med grova mönster under och få det under skorna. Fy fy fy för de som ej plockar upp efter sin hund😡
18.55
Självklart plockar man upp. Orkar man inte det så är man inte lämplig att ha hund heller.
18.55
Självklart, behöver egentligen inte diskuteras!
18.58
Folk orka inte,de lata som resten av samhället.
18.58
Okej , man ska plocka upp efter hundarna… men jag har ett annat problem!!!
Alla dessa katter som springer omkring och också gör sina behov i det fria!!!
De även gräver upp rabatter och odlingar!
Inte så trevligt finna stora bajshögar… trodde att katter går på låda eller gräver ned sin avföring, inte de som bor i vårat område!