SVT rapporterade · Har du eller någon i din närhet drabbats av RS-virus?

Välkommen till den här chatten. I dag vill vi höra om era erfarenheter av RS-virus. Har någon i din närhet drabbats? Hur gick det till, fick ni hjälp på vårdinrättning eller sköttes vården hemifrån?
11.15
Tycker vården måste ta föräldrars oro på allvar. Tror problemet ofta är att man inte får tillräckligt med information för att bli lugnad.
11.23
Välkommen till verkligheten i Sverige 🙂
11.26
Föräldrar oroar sig för mycket. Söker hjälp för allting
11.36
Hur vet man att man drabbats av RS? Läkarna gör ett snabbtest för att se om man behöver antibiotika sen är den utmätta kvarten slut och man får gå hem med råd om ipren. Sak man själv ställa diagnos?
Hej Lawe. Här ger en läkare sitt råd:
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/da-ska-du-soka-vard-for-ditt-barn
11.42
Min son har haft det .
Han var bara några månader och Vårdcentralen sade åt oss att åka hem och ge honom febernedsättande. Hade vi följt deras rekommendationer hade han varit död.
Vi åkte till barnakuten efter någon timme för att vi tyckte att han var så medtagen . Där han fick lunginflammation och andra besvär, han orkade till slut inte ens äta själv.
Itensivvård och väldigt mycket ångest för oss i familjen men han klarade sig .
Nu efteråt när man tittar på bilder så syns det hur sjuk han var.
Han är 15 år idag och jag kan bara säga åk hellre en gång för mycket än en gång för lite.
11.45
Varit förkyld sen nyår, på det bihåleinflammation, stämbandsdito och luftrörskatarr. Som intensivvårdssjuksköterska är jag övertygad om att jag haft RS- viros. Har vårdat mig själv men fått hjälp med recept på antibiotika för de bakteriella infektioner jag fick. Ännu inte helt ok.


11.48
Hej,

Min son fick RS när han var 4 mån. vi låg inlagda i 8nätter på isolering. han fick den bästa vården och var kopplad till en optiflow som det heter. Den hjälpte honom att andas och sakta sakta lösa upp slemmet så att han inte skulle "drunkna".

Var en hemsk period för hela familjen. Trodde att jag skulle förlora honom. han var likblek och bara sov i flera dagar.
Efter det fick han rs liknande virus när han var 1 år. det klarade han bättre men fick sedan lunginflammation .
Idag är han 5år. Han har känsliga luftrör, förkylningsastma men annars en pigg och glad kille :)
12.36
Självklart är det obehagligt när det låter mycket från luftvägarna. Men att skölja näsan är inte akutsjukvård i hemmet utan vanlig föräldraomvårdnad. Vid behov av syrgas, sondmatning eller regelbundna inhalationer bör man såklart få stanna. Men att sjukhusvårdas för sin oro låter inte så lämpligt.
13.21
8 månaders bebis har hostat och snorat i 6 veckor, 2 veckor sedan konstaterat RS virus. Ingen feber men lite hängig och jobbig hosta, kan det påverka barn så länge?
13.22
Har svt börjat med sensationsjournalistik? Vad var nyhetsvärdet i detta? Det blev ju inte IVO anmälan eller dylikt. Det verkar som att det gick helt rätt till: barnen vårdas hemma tills det inte längre går, då kommer de tillbaka. Det finns en risk med att vara inlagd också och man är i dagens vård inte inlagd om man inte måste.
Hej Mia! Tack för ditt inlägg men jag håller inte med. Det finns mycket som inte anmäls till IVO som är värt att rapportera om. Dessutom finns ofta olika åsikter i vårdfrågor, vilket detta är ett exempel på. 
13.27
Min flicka fick RS-virus 3 månader gammal. Vid besök på barnakuten fick jag själv stå på mig och efterfråga provtagning av RS-virus. När resultatet kom var det ilfart till vårdavdelning, isolering och provtagning av blodgaser flera gånger dagligen. Tänk om jag inte stått på mig.
13.59
Vår dotter fick svårt att andas och kräktes slem när hon var 3 veckor gammal. Vi åkte in till Drottning Silvia barnskut och skickades hem med rådet att spola hennes näsa, inget test togs. En dag senare fick hon även feber och slutade äta då åkte vi istället in till akuten i Varberg och sedan lades hon in på Halmstads sjukhus direkt där hon fick bästa vården. Hon är idag 6 veckor och mår nästan helt bra igen.
14.06
Hej,
Svar på kommentaren 13:22. Visst finns det saker som kan rapporteras om inom vården utöver IVO, men hur väljer ni ut dessa? Blir det så att den som är mest upprörd får tala ut i public service? Rubriken "bebis med andningssvårighet skickades hem från akuten" gör såklart att man vill klicka, men antyder också att deg inte är normalt att göra det. Det är fullt normalt att skicka hem patienter från akuten om man vet vad som orsaken är till deras tillstånd, det finns underlättande behandling och de vet när de ska återkomma vid försämring.
Hej igen. Nej vad som helst blir inte nyheter, vi gör alltid ett redaktionellt urval. Men det här är en fråga som många hört av sig om.
15.58
Tycker inte vården ska chansa med bebisar som har svårt att andas, inte värt den lilla risk att det kan gå illa.
17.03
Den 25/2 fyller Farmors älsklingar 1 år ❤️ Föddes för tidigt ändå skickade Östra hem dom, de skulle ju komma och göra hembesök. Men så visade det sig att min son o svärdotter bodde för långt bort ifrån Östra vi bor i Ale. Allt blev KAOS jag kan inte ens återberätta tidsaspekten men tror faktiskt inte de ens var hemma en vecka innan min son ringer Elly andas inte, ambulans i Ifart, hemma vänta vi med lilla Walter tog inte många timmsr innan han oxå fick åka in jätte sjuk 😢 RS VIRUS 😢
Fruktansvärd tid med noll stöttning ifrån sjukvård/kommun till familjen som även hade en liten 2.5 åring att ta hand om.