SVT rapporterade · Chatta om vädret

Är varmare i Hässleholm här i Skåne, är det våren som är påväg att komma nu?
@Ida - Det är möjligt att våren kan vara på ingång. Vi har ju i riktigt mild luft nu. Vi kan först i efterhand säga om våren kommit.

Definition av meteorologisk vår

– Sju dygn på raken där varje enskilt dygn måste ha en medeltemperatur över 0 grader.
– Tidigaste möjliga datum för vårens ankomst är den 15 februari.
– När villkoren uppfyllts räknas datumet för det första av de sju dygnen som vårens ankomst.

Denna väderchatt är nu stängd, och vår meteorolog kommer alltså inte att besvara några fler av era frågor för den här gången.

Tack för visat intresse, och välkommen åter nästa gång vi öppnar väder-chatt här på svt.se

13.40
28mph =45km/h = 12,5m/s ?
@Eu-mopedisten - ja lite kallare i morgon redan (eller mindre milt) sen lite varmare igen och sen mot slutet på nästa vecka kommer kallare luft tillbaka.
13.42
När kan man ha linne i svergie?
@Sara - jättesvårt att svara på. I norr kan det ju vara minusgrader medan det är över 10 plus i söder och om du sitter i lä mot en vägg i solen kanske 10-15 grader räcker. Just nu är det 13 grader i Gladhammar så där kanske det är möjligt... Vilken temperatur vill du ha innan linnet åker på?
13.45
Hej jag bor i Dalarna och det känns som om våren är här redan? Fast det bara är februari kan det vara så att våren är på gång redan nu i februari i Dalarna?
@Marcus.m - Den meteorologiska våren har kommit när vi har haft 7 dygn på raken med dygnsmedeltemperatur över noll grader och det får inte vara före 15 feb. Vi kan alltså först på torsdag säga om våren har kommit. och jo 12,5m/s är 45 km/h.
13.48
Hur blir lördagen här i Umeå? Rätt lugnt har nu, ingen storm att tala om direkt.
@Jens - Umeå ligger inte i riskzonen för storm, men kan få hårda vindbyar ikväll och i natt. 
13.51
Hej, har undrat länge på att det heter regnskur, åskskur men inte snöskor? Då heter det snöfall. 😁
@Jansterner - snöskor? 
13.52
7 grader varmt i alingsås är det våren som kommit,eller kommer det bakslag
@Åke - Vi får räkna med bakslag, det är trots allt bara februari :-)
13.53
Kan det bli snö i Skåne o Mellansverige tror du? Eller har det snöat klart för iår? Kanske blir tidig vår iår? Hur ser det ut tror du!? Många tack👍☀️🙏
@Ollemajorna - Det kan säkert komma mer snö även om det blir en tidig vår. Vi har flera luriga månader kvar och det kan snöa i Skåne ända in i april om det vill sig...
13.55
Ser ni ngt kallare väder på gång framöver inom de närmaste veckorna, el fortsättning o blåst?
@Annelie - Det blir kallare redan i morgon (eller lite mindre milt) sen mildare igen och så kallare mot slutet av nästa vecka. Här hittar du de senaste kartorna: https://www.svt.se/vader/amne/sverigevader190216
13.56
När kommer kylan äntligen tillbaka till Norrbottens kustland? Haft plusgrader i några dagars tid.
@Sebastian - ja redan i morgon lite kallare och sen onsdag torsdag ser det kallare ut igen. https://www.svt.se/vader/amne/sverigevader190216
14.00
Hej finns det nån chans att vintern kommer tillbaka till södra Sverige? För alla långtids prognoser ja sett, visar inga tecken på kyla alla fall 30 dagar framåt.
@M.m - Vinter har vi i nästan hela landet och kanske att vi kan få några ställen med vår nu. Men om du tänker rejält vinterväder så kan det nog också komma. Vädret brukar variera en hel del i februari och mars även april brukar ju kunna bjuda på överraskningar 
14.02
Hej
Har väl inte direkt att göra med stormar , men jag undrar vad ni menar när ni meteorologer säger närmast kusten .......
Hur långt in från kusten ca ?
@Eva - bra fråga! jag skulle säga att det nog beror på hur mycket det blåser. Om vi pratar om större snömängder närmast kusten så kan det vara bara någon km in när det inte blåser så mycket men blåser det mer kan snöbyarna drar betydligt längre in.
14.04
Får du som metrolog ha linne?
@Sara - privat får jag såklart ha vilka kläder jag vill. Till sändningarna har vi en stylist som väljer våra kläder och det blir nog inte linne. Men för det mesta är det inte så varmt i studion att det behövs :-)
14.05
Har vädret varit såhär förr? Kan man se detta som ett tecken på klimatförändringar?
@Alfred - ja det har varit mycket milt i februari förr. Det är säkert därför som datumet för vårens första dag satts till 15 feb så vi inte får vår för tidigt.
14.07
Tror du sommaren 2019 blir lika varm som 2018?
@Sara - sannolikheten för en så extremt varm sommar är inte så hög, men vi vet inte än.
14.10
SMHI, StormGeo, Yr.no etc kan ge helt olika prognoser för kvällen samma dag. Vilken kan man lita på mest om man bor på Värmdö öster om Stockholm.
@AA - Det går inte att säga. Apparna du använder tar värden direkt ur modellen och därför kan det skilja ibland. Är det stora skillnader får du tänka att det är mellan dessa värden det kan bli. jag tycker du ska lyft blicken och se på en större karta så kan du se vad som händer runt omkring och skaffa dig en bild av vad som sker. här tex https://www.svt.se/vader/amne/sverigevader190216
14.13
När vet man? Förra året hade man linne dygnet runt
@Sara - Först får du tänka ut vilken temperatur du kan ha linne och sen får du följa prognoserna och så kommer du se när vi närmar oss den värmen
14.14
Hej, kan man förutspå hur vädret kommer se ut inför nästa år i Norrbotten? Ser man någon trend i hur vädret har förändrats de senaste åren?
@Sanna - nej det är får långa prognoser.
14.15
Varför är SVT:s meterologer så slappt och nästan boemiskt klädda jämfört med andra meterologer?
@Erik - Slappt klädda? det tycker inte jag. Vi har stylister som vet vilka kläder som passar in i de olika programmen. 
14.18
Hej. Varför är SVT:s samtliga väderprognoser så informationsfattiga och i många fall fördummande jämfört med var lägstastandarden i USA ligger?
@Danne - informationsfattiga och fördummande? det tycker jag låter märkligt. De flesta väderprognoser innehåller kartor med information om väder, vind, temperatur, tryck och fronter som visar luftmassornas rörelser. 
14.21
I Skövde just nu kl 14.00, sol i lite slöjmoln men annars vårlik. Inte ett snökorn.
🌞
@Ca - Det låter skön om än lite väl varmt. Det är en hel vetenskap att mäta temperatur. Rätt höjd och lagom luftigt och så absolut inte sol på termometern. Det jag ser på våra officiella stationer är att Kalmar ligger högst med 13,2 grader. Men det är ju inte så lång ifrån :-)
14.21
Mjörn i alingsås har haft is som har burit kan det komma mer kyla som gör att sjön fryser till igen
@Åke - nja det är nog lite tveksamt. Bäst att vara riktigt försiktig.
14.24
Här nere i Lund är det vår. Fåglarna kvittrar, blommorna har slagit ut och solen skiner. Det måste vara minst 10 grader varmt!
@Lundabosomälskarvåren! - det låter vårigt och härligt. 
14.26
Hej! Varför visar ni så ofta storbild över hela Europa ? Ganska ointressant , det man som tittare vill veta är vädret i sitt närområde och region. Tycker också ni borde dela in Sverige i tre regioner, norr, mellersta och södra när ni visar vädret . För en som bor i Småland är det helt ointressant vad vädret är i Kiruna . Mvh J
@Jonas - många tycker att vädret är intressant i ett större område och det är också för att kunna visa vad som är på gång om några dagar och ge en storskalig bild av vad som händer. Vi har ju sändningar med lokalt väder så alla kan få det de helst vill ha.
14.28
Hej, hur långt fram ser ni ngt sånär säkert?
7-8 plus i Västmanland o Närke 16 februari o milda rätt friska vindar. Snön töat undan i rasande fart.
Ngn chans på vinterväder resten av februari i dessa trakter? Ha en skön helg😇
@SiwS - fem dagar är prognosen användbar för ganska detaljerat väder även om det först dygnen är säkrast. Ju längre fram vi gå desto mer översiktligt behöver det bli med tendenser för hur det kommer bli.
14.29
Har ni någon rankning över vilken meteorolog som har störst träffsäkerhet? :-)
@J-Å - nej, vi jobbar så mycket tillsammans med prognoserna så det är ett teamwork
14.30
Är det inte lite lurigt med temperaturprognoser så här års? Det kan lokalt bli betydligt varmare/kallare än förutspått?
@Janne - oj ja. Speciellt om det är kallt och vindstilla kan det variera mycket
14.31
Jag är en genuin "vädernörd" och anser att svenska väderrapporter är uttömmande och tydliga och att SVT:s meteorologer är trevliga, lagom personliga och välklädda! Inte vill vi att det ska se ut som i Italien med militärer i uniform och stelt som katten!
@Inger - Tack! :-)
14.32
Åsa tack till alla er metreologer tittar gärna på er även europa väder så man kan se vad som ärpå gång Tack!
@Åke - Roligt, det är många som vill det för att förstå lite mer om vädret :-)
14.35
Tack för alla frågor!
Nu behöver jag förbereda mig för sändningar i eftermiddag och kväll.
Åsa