SVT rapporterade · Strömlöst Sverige: Hur förbereder du dig?

Hej vänner, jag heter Dante och är en av de reportrar och researchers som har jobbat med Strömlöst Sverige. Välkommen hit, dela gärna med er av era erfarenheter, tankar och frågor.
09.31
Välkommen till SVT:s strömavbrottschatt! Hur väl förberedd är du? Är du orolig? Har du några tips? Dela gärna med dig här!
10.10
Tomas Lundström är rustad för månader utan ström. 

Tomas är rustad för kris: ”Förlita dig inte på andra”

Boende i små samhällen är bättre förberedda vid ett längre strömavbrott – det visar en undersökning som Novus gjort för SVT Nyheter. Undersökningen kommer inte direkt som någon överraskning för Tomas Lundström i Ljusvattnet söder om Skellefteå.
10.11
Det är många som har hört av sig via mejl efter att ha läst våra artiklar, bland annat efterfrågas bättre information från kommunerna. Jag vill gärna rekommendera både MSB:s och Energimyndighetens sajt som har mycket matnyttigt även om de inte har koll på exempelvis trygghetspunkter i de olika kommunerna.
10.15
Under en tid av extremt dålig psykisk hälsa, levde jag utan el i nästan ett år. Man lär sig rutiner, man lär sig finna vägar, man förstår hur bra man har det och att inte ta någonting för givet - och man blir starkare. Och mån utvecklar ett väldigt bra mörkerseende...
Viktiga läxor för oss alla!
10.16
Har fjärrvärme. Stor chans att den fungerar ända fram till mitt hus. Men om mitt hus blir strömlöst så blir det ändå inte varmt hemma eftersom cirkulationspumpen stannar. Borde det inte finnas ett enkelt backupsystem så jag kan ansluta pumpen till ett bilbatteri?
Det borde det, tyvärr har jag själv inte koll på några sådana tekniska lösningar. Tror att det finns en hel del människor som inte har koll på den här problematiken.
10.22
Jag har tidigare bott i en liten ort utanför Halmstad, där gick strömmen för jämnan. Otroligt frustrerande för en tonåring som brukade sitta klistrad framför tv:n eller datorn. Ofta blev det tända en god bok framför kaminen eller en promenad ner till havet.
10.22
Tack för att ni gör denna serie. Jag tror att det behövs. Vi behöver öka vårt medvetenhet om dessa saker.
Stort tack
Tack själv för att du har tagit dig tid att läsa våra artiklar Ann, det värmer.
10.23
Hej Dante! Jag tycker strömavbrott verkar läskigt.
Hej Alexandra, ett kortvarigt strömavbrott behöver ju inte vara så läskigt, särskilt inte om man är förberedd. Däremot är det lite läskigt hur beroende vårt samhälle har blivit av el.
10.24
Efter Gudrun var jag utan ström i över en månad, efter Per i par veckor, så efter de bestämde jag mig att se till klara såna perioder, och har nu så jag klarar mig i månader om det behövs.
Hej Johan, jag minns Gudrun mycket väl. Vi fick dock tillbaka strömmen efter någon dag bara. Måste ha varit tufft att klara sig så länge utan el. Låter dock som att du har tagit de här erfarenheterna och gjort något bra av dem.
10.25
Jag har allt jag behöver själv, endast saker jag inte kan kontrollera som reservkraft till mobilmaster kommer att bli ett problem för mig
10.26
Helt okej förberedd. Vedeldning (dock stannar ju cirkulationspumpen, men visst självtryck). Öppen spis och eldplats utomhus. Trangiakök såklart och rödsprit. Toaletterna kan man ju spola med upphinkat vatten (en brunn med vattenledning som tar slut en stund efter att hydroforen lägger av). Man kan hinka upp vatten ur brunnen. Ljus och ficklampor, batteriförråd. Tändstickor i massor. Basvaror i skafferiet. Varma filtar och transistorradio.
10.26
I lägenhet är jag mer sårbar, eftersom den enda värmekälla jag har utöver fjärrvärmen är en skorstensfri spis på väggen som motsvarar ett element (flaskor spisbränsle). Det svåraste är allt vatten för att tvätta sig, dricka, laga mat (spritkök) och spola på toaletten.

I fritidshuset = lättare: grill, spritkök, kamin (värme och mat). Konserver och hållbar mat kan vi bunkra, men inte vatten.

Sammanfattningsvis: Kommunens ansvar för att förse innevånare med vatten är viktigast av allt.
10.28
Som medlem i Hemvänet så är förberedelse viktigt, ska jag kallas in måste familjen klara sig. Har 100 liter vatten i 5 olika funkar (håller i 6 månader bara inget syre kommer in, byts kontinuerligt), mat och energi för en vecka. 6 liter havremjölk, drygt ett års hållbarhet i rumstemperatur.
10.28
Har batteribackup, både 12V, 5V USB samt 220V, portabel 120W solpanel som kan tas fram vid behov, gott om ved och en kamin man kan klaga mat på, färskvattenbrunn som går att handpumpa, avlopp till septitank. Borde ha något större matförråd (torrvaror). Gott om ficklampor/batteridriven belysning, gott om batterier med flera olika laddmöjligheter. En del barnprogram lagrade på hårddisk, flera batteridrivna högtalare samt miniprojektor för underhållning. Ett par cyklar. Radiostyrd bil att leka med (eldriven) Möjlighet att baka bröd med surdeg eller torrjäst. Trevliga grannar :)
10.29
Jag bor i ett äldre torp m ved eldning. Problemet är att frysen slutar fungera i övrigt så är det noll påverkan. Redan van vid att ha typ 10-12 grader inne på morgnarna vilket jag anser vara lyxproblem
10.30
Det där med att vattentornen töms när pumparna stannar - har myndigheterna någon beredskap/reservsystem för detta? Eller står pumparna stilla överallt tills strömmen kommer tillbaka?
Det är olika från kommun till kommun.
10.30
Eftersom jag är vuxen och frisk ser jag det som min skyldighet att förberedda mig så jag kan ta hand om min familj i minst en vecka utan stöd utifrån.
Vi har läst msb häftet som kom förra året och kollat in deras hemsida. Följt råden. Lagt upp ved, fixat vatten, tänkt ut hur vi ska spola på toaletten, fixat mat, vevradio och en gångs porslin etc.
Tyckte det var spännande och förbereda sig för något som förhoppningsvis inte behövs.
10.30
Är väll förbered med fotogenkaminer, vedkamin och gasolkök mm. Har även lagrat vatten och mat. Solceller för att kunna ladda batteri och driva några lampor, radio mm. Bor i ett helt vanligt villaområde.
10.32
Det verkar finnas många frågor om vad som händer med vattnet vid ett längre strömavbrott. Ett exempel på lösning som kommuner tillämpar är tankbilar med vatten. Här kan ni läsa mer om ämnet på MSB:s sajt: 

Att kissa och bajsa när vattnet försvinner

KrisinfobloggenFoto: Redaktionen, Krisinformation.se När vi pratar krisberedskap handlar det ofta om vad du ska äta och dricka, hur du får värme och var du kan få information. Men kroppen behöver ju inte bara mat…
10.32
Nu har de flesta av oss tagit del av ämnet i flera månader, samt alla tidigare strömavbrott. Av ren själbevarelsedrift borde alla tänkt till och förberett i nuläget. Och NEJ det är inte kommunens ansvar att det finns mat i affären imorgon, eller att det kommer el ur kontakten.
Tänk efter lite... Men lathetens kraft är stor och mäktig, likaså kraften i att stoppa huvudet i sanden...
Korrekt, att kommunen inte har en skyldighet att tillhandahålla mat är det nog många som inte tänker på.
10.32
Jag har vedkamin och ett års ved, lagrat dricksvatten, både sprit och gasolkök med ordentligt med bränsle, 12V laddning av mobiltelefon och laptop samt annat som behöver laddas (fick/pannlampor samt radioutrustning) samt dessutom ett litet elverk att dra igång om 230V skulle behövas, vevradio som även den kan ladda mobiltelefoner, powerbanks med solceller osv. Jag håller bilen tankad och reservdunkar fyllda. Jag klarar mig
10.32
Jag bor på ett dant ställe att det snabbt kan snöa igen, oc( bli isstorm ute.
Då kan strömmen gå, plus att man bör hålla sig inomhus förstås.
Jag har ett sk emergency kit: en större plastlåda där jag har matkonserver, fruktkonserver, hushållspapper, tändstickor, ljus - blockljus och värmeljus, ficklampa, batterier till radion, vatten på flaska, några läsk, kexchoklad och kexpaket, hårt bröd, sk stormlampa med ledbelysning, lite medicinsaker, kontanter. Nu i sommar ska jag köpa stormkök också.
10.33
Bor i lägenhet, är ganska utsatt. Vi har skafferivaror och torrvaror så vi kan klara oss en stund om vi rationerar.
Tändstickor / tändare finns så laga mat / värma går ju över öppen eld utanför på gården i värsta fall. Vatten är svårare, eventuellt hade jag åkt / gått och hämtat vatten i sjön och kokat.
Har en batteribank som klarar åtminstonne 2 laddningar på mobilen.

Hade direkt gått till affären och köpt bröd / torrvaror / vattenbaserad dryck ifall det lutar mot längre strömavbrott.

Värme hade lösts med jacka, underhållning med spel.
Mer än så hade jag inte klarat, kanske ett par dagar till en vecka.
Hoppas du har kontanter hemma också!
10.33
Till Henrik som skrev om cirkulationspump fjärrvärme 10.16

Att driva en varvtalsstyrd cirkulationspump i en normal villa tar inte mer än ca 15 W. Är den av den gamla typen kan det krävas ca 60 W.

Vid fjärrvärme måste dessutom regulatorn fungera eller vid ett ”strömavbrott” så att reglerventiler står i rätt läge.

Det vore säkert möjligt att tillföra ett ”reservkraftläge” till de som har fjärrvärme och där cirkulationen i fjärrvärmesystemet kan upprätthållas med reservkraft. Vid ett sådant ”reservkraftläge” kan man troligtvis låsa reglerventilen i ett öppet läge, stänga ned strömbehovet till reglerutrustningen och mata en varvtalsstyrd cirkulationspump från ett batteri via en omvandlare.

Men kom ihåg att ett bilbatteri på 12 V 60 Ah bara kan driva 20 W i lite drygt 30 timmar innan det börjar vara tomt och att även omvandlaren kräverv energi
Tack för ett intressant inlägg Martin!
10.34
Är ganska förberedd, jag har buffrat torrvaror och vatten etc. Köper lite extra varje gång jag handlar. Sen använder jag det allteftersom så det ej blir för gammalt. Men aldrig fel att ha förberett hemma om något händer. Min önskan är att media informerar allmänheten oftare om detta så att fler är förberedda när krisen kommer.
10.34
Bor du i villa med vattenburen värme men utan möjlighet att elda med ved rekommenderar jag att köpa ett bensin/dieseldrivet elaggregat. Ett 3-fas dieseldrivet elaggregat på 16 A, som räcker till att driva även värmepumpen, finns att få tag på för under 30.000:- En elektriker kan sen montera en anslutningsbox för några tusenlappar. Det är en ganska prisvärd lösning för att slippa få huset nedfruset när det är vinter. Risken för långa strömavbrott är större när belastningen är som störst! Kom ihåg mellandagarna 1983 när halva Sverige blev strömlöst!
Tack för tipset Lennart!
10.36
Jag har ett stormkök i källarförrådet med en gasbrännare, en bra mängd konserver från salladsskinka till tonfisk och Felix köttbullar/gulasch/m.m och en stor påse pulvermos. Det är bra att ha en tom dunke med hällpip.

Vad finns det för lösningar för att hålla värmen i en lägenhet?
Hej Sam, Energimyndigheten har lite tips kring det här: https://energimyndigheten.a-w2m.se/Home.mvc?ResourceId=2835
10.37
Har alltid en limpa cigaretter och minst två tändare i reserv.
Så jag klarar mig i en vecka. Sen får jag röka fimpar i några
dagar. Efter det får jag gå ut och leta fimpar som folk har
slängt på gatan. Så jag klarar mig i ett par månader.

No problem
Men maten då Björn? :D
10.40
Men maten då Björn? :D

Inga problem. Byter tio fimpar mot en limpa.
Haha, okej!
10.40
Ingen tycks tänka på att bankomaterna inte kommer att funka. I vårt samhälle där reda pengar snart inte gäller, vore eftertanke kanske på plats.
MSB rekommenderar att alla har kontanter hemma.
10.42
Vill bara påminna Sverige om att ALDRIG ställa sitt sprit/gaskök under den vanliga köksfläkten vid strömavbrott. Om ni inte har för avsikt att bränna ned huset vill säga...
10.43
Förberedd för det mesta och även det värsta. Mat vatten, värme, skydd. Klarar mig och familjen minst två månader.
10.43
Jag är väl förberedd eftersom jag fattar att vi bor långt upp i norr där det blir kallt. Så jag har vedspis, kamin samt en bakspis. Handpump med bra vatten på gården, torrvaror och konserver i skafferiet. Ser alltid till att ha laddade batterier och stearinljus hemma, har även en dynamoficklampa om det blir riktigt långvarigt. Samt böcker så jag har något att läsa när man inte har ström, det är nästan viktigast att kunna roa sig även efter att solen går ner.
Där håller jag helt med dig Jenny!
10.43
I vårt släkttorp i Nås har vi kvar vedspisen och kökspannan med med självcirkulerande varmvattenledningar till tre stora element som håller kö vardagsrum trapphus och ett sovrum varmt. Det bar morfar som installerade 1930. Flaskvatten har vi lagrat i jordkällaren om är frostfri. Den brunn morfar grävde används inte och ska få ny vev överbyggnad för att hinka upp vatten. Redan nu kan vi hinka upp för hand och långt rep. Men först bör vattnet testas efter att inte brukats under många år. Skulle det hända i Göteborg har vi reservvatten, stormkök med sprit på vindskontoret i hyreshuset men värmen kan vi inte lösa utan att resa till Dalarna.
10.44
Det är myndigheterna själva som i första hand bidragit till att samhället blir mer och mer sårbart för strömavbrott. All denna IT och digitalisering som myndigheter valt att satsa på är det första som lägger av när strömmen går. Telebolagen har valt att montera ner kopparnätet, vilket fungerade utmärkt för kommunikation vid strömavbrott. Elbolagen maximerar sina vinster och låter det gå ut över underhållet av elanläggningar.
Det känns som att varningen från MSB och denna artikelserier vill förbereda oss på att mycket av samhällets ansvar vid strömavbrott nu istället ligger på den enskilde individen och att det är något som vi kommer att få acceptera framöver.
10.45
Många tänker inte på att man inte har samma informationsmöjlighet utan el. Mobilmaster har några timmars backup, sen dör de av. Batterier och radio hemma är ju ett bra tips. Så man får reda på viktig information.
Helt rätt Martin, alla bör ha en batteridriven radio hemma. Här kan ni läsa mer om just mobiltelefoni vid strömavbrott: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/en-timma-utan-el-da-kan-mobilen-sluta-funka
10.50
Vedspisen står kvar i köket hemma, fungerar för det mesta som arbetsbänk annars. Håller alltid koll på var ficklampor och stearinljus finns, och alltid mat för någon vecka i reserv (mest konserver). Efter stormen Gudrun var vi strömlösa ett tag, så har fått testa på detta.
Vi som såg Gudrun på nära håll har nog alla fått anledning att tänka till. Tack för att du delar med dig Daniel.
10.51
Har ett basvarulager av torrskaffning, välfyllda frysar och elaggregat för att kunna körs elvärmepumpen och frysarna vid längre strömavbrott. Försöker ha tändare och tändstickor samt ljus i lager. Solcellsladdare för mobil och radio. Lite kontanter också såklart.

Men, statens högra hand verkar inte ha nån koordinering med den vänstra. Ena sekunden uppmanas vi att förbereda oss för att klara 3-7 dygn utan el, nästa sekund ska vi ha ett kontantlöst samhälle och allt ska baseras på mobiltelefonnätet. Som inte funkar när vi står där vid längre strömavbrott. Man anar att MSB jobbar i motvind...
10.58
Verkar som många tycker kommunen ska informera, men varje kommun har information på sin hemsida där det bara är att gå in och kolla. Eget ansvar liksom...
Kolla in kommunens hemsida, skriv ut de sidorna och spara i en pärm så du har dom tillgängliga vid strömavbrott. Döp din pärm till "krisberedskap" och samla all information där på papper som du kan behöva när nätet inte fungerar.
Bra tips Johan!
10.59
Vi brukar bunkra upp oss med matkonserver, vatten, mjöl och torrvaror. Stormkök är ett måste, vevradio med inbyggd ficklampa är alldeles perfekt för detta tillfälle, kontanter hemma om så skulle behövas (kontantlöst samhälle skulle ALDRIG funka), varma kläder såsom ylle eller tjockt tyg, jacka och långkalsonger. Även om man inte är långt från storstad så är det ypperligt att också ha färdmedel tankat. Nog rätt bra att vara prepper' i dagsläget?
Hej Yoo S! Det skadar aldrig att vara förberedd.
11.00
Var finns MSB i denna fråga.
Gör en broschyr och skicka ut.
Klara tydliga intruktioner.
Vakna.
Hej Morgan, det finns ju ganska mycket matnyttig information både hos MSB och Energimyndigheten.
11.04
Hej!
Jag heter Mi! Vi hade 24 timmars strömavbrott i Höganäs kommun 6 juni 2018! Det var lärorikt!

Inget vatten, ingen el, radio, TV, telefon, mobil etc fungerade inte!
Som tur var hade jag sparade vattenflaskor i kylen pga värmen! Vi fick inget VMA meddelande! Telia, Tele2 och det fasta telenätet fungerade inte! Dock fungerade Telenor och jag gick in på Höganäs kommun Facebook sida! Då fick jag reda på vad som hänt! Det var kolmörkt på natten och polisen cirkulerade vid bensinmackarna, banken, Citygross etc! Larmen fungerade ju inte! I övrigt har jag fotogenlampor hemma, så dessa använde jag! Transistor har jag, men inga batterier! Stormkök har jag, men ingen rödsprit, vattendunkar hade jag, men inte sparat vatten!
Jag vill bara tala om att denna händelse var otroligt lärorik och nu har vi sett till att vi både har batterier,mat, vatten, rödsprit, vevradio etc!
Hälsningar Mi
Tack för att du delar med dig Mi!
11.08
Har 2 alternativ elverk å husbilen..
11.08
Ett tips är att ta reda på var din kommun kommer ställa upp vattentankar och var de kommer sätta upp information. Men du förväntas ha egna dunkar. Gör det innan något händer.
I min kommun sätts de första tankarna nära äldreboende.
Men tänk på att du som är vuxen och frisk bör kunna klara dig o fin familj en vecka utan kommunen.
11.10
Jag skriver ut Memes och laminerar dom in plast så att dom tål vatten och lägger ner dom i Jordkällaren.
Ska du äta dem sen?
11.12
Jag förbered så att vi klarar oss ca en vecka. Vi bor utanför stan i villa så då är det generellt lättare att klara sig än mitt i stan.

Det som slår mig är något annat!
Har gemene man ochså konstaterat att det på sistone är mycket prat om elförsörjningen?
Min son var ochså drabbat av stormen i Roslagen och fick bo hos, så vi vet hur det känns, med rädslan om att huset kan frysa sönder.
Jag tycker all prat om elförsörjningen ger känslan av att något är PÅ GÅNG, antingen vill man förbereda befolkningen att främmande makt tar över, tex via syber eller so spelar man elbolagen i händerna för
avgiftshöjningar. Eller både och.

Då är det riktig bra att hela Sverige är datoriserad så till max.
Tänk bara vad du gör utan din mobiltelefon. Du kan inte åka kommunalt, inte göra bankärenden, inte ringa.
Husets larm är utslagen, värmepumpen fungerar inte och nu ska alla ha elbilar.
För att nämna något.

Mycket märkligt att regeringen vill att allting ska funkar med el och data, men samtidigt ska vi vara förbered att leva som stenåldersmänniskor.

Borde inte all infrastruktur rustas upp?
På 90 talet när nätavgiften infördes, så fick vi veta att elnäten skulle förnyas med dessa nya pengar.

Frågan är vart gick pengarna?

11.22
För att komplettera till mitt Svar innan så har jag ju så klart med mig annan proviants som några ton Tendies och Fruit loops.
Låter nyttigt! :)
11.24
Tänd ett ljus och låt det brinna!
11.24
Och med den kommentaren är det dags för oss att stänga chatten. Tusen tack för att ni har varit med oss och delat med er av erfarenheter och tankar kring strömavbrott. Må väl vänner!