SVT rapporterade · Hur har du förberett dig för ett stort strömavbrott?

Tack för att ni har delat med er av era förberedelser! Nu stänger vi kommentarsfältet för denna gång. Glöm inte att skicka era nyhetstips till halland@svt.se
07.19
Hej! Vi berättar idag om Roland som är ständigt kittad för ett större strömavbrott! Men hur ligger det till hemma hos dig? Är du personen som knappt har en fungerande ficklampa eller har du bunkrat ljus och tändstickor sedan barnsben? Dela med dig!
07.47
Kan ni inte bara länka till någon sammanfattning på hur man ska förberedda sig för strömavbrott?
Hej, 
Vi kommer publicera en sådan artikel under förmiddagen. Tills dess kan du se ett inslag om "Så agerar du när krisen kommer" i våra sändningar: https://www.svtplay.se/video/21156215/lokala-nyheter-halland/svt-nyheter-halland-19-feb-07-35?start=auto
08.24
Fem LED pannlampor, braskamin.och mycket konserver. Dessutom en husvagn med dubbla 110A batterier och två gasoltuber. I vagnen klarar vi matlagning och kan hålla värmen i mer än en vecka....
09.15
Har inte påbörjat en förberedelse men ju mer man läser om svensk IT-inkompetens så blir det mer viktigt att lägga ner tid på att förbereda sig.
09.15
Undrar lite över hållbarheten för krislådan, batterier till exempel. Och ifall man har en generator, hur länge håller diesel i en dunk?
Själva har vi gasolvärme som back up. Campingkök är bea men klm ihåg att rödsprit sotar rejält inomhus
10.22
Till diesel-elverk, använd inte vanlig diesel, den går inte att lagra mer än några månader innan den pga miljötillsatserna börjar bli oanvändbar.
Använd Ecopar-diesel ellet motsvarande. Ecopar går att lagra i minst 10 år.
11.52
Nej det har jag inte gjort. Utan ström kommer man inte klara sig länge, speciellt om man har djur.. Detlr en sak ni pratar tyst om
12.25
Det skriver och pratar mycket om när kris är framme. Jättebra att vi behöver vara uppmärksam. Krislåda kan vi använda. Om vi bor i oavsett hyresrätter, bostadsrätter, villor utan kamin, solceller, reserv elverk, återanvända vatten från regn, har ej nära till sjö/hav är extra sårbara.
Sabotage och plundring kan dyka upp också. Då blir vi alla extra sårbara. kontanter är redan på väg att bli försvinna i Sverige om vi inte gör något åt det.
När el inte fungerar till allt möjligheter t.ex använda kort till kassa i matbutiker, bensinstation, automaten, telefon,sms,e-post, uppvärmning bostad, kyl och frysskåp, sos alarm via telefon, sms, e-post, betala räkningar på internetbank, larm till hemmet, butiker, banker, sjukvård, osv som inte fungerar är extra sårbara. Batteriradio är bra för hörande men inte bra för döva, hörselskadade och övriga.

Det borde gå att lösa på annat sätt, så att information ska kunna nå till alla. Information om kris, krig osv ska vara tillgängligt för alla.
Därför kontanter ska finnas kvar och borde lagstifta i Sverige även vid nödfall, kris, krig osv.
12.42
Till Marianne
Om Du blandar rödspriten med hälften metanol så sotar det inte.
14.24
Gör en Bob (bug out bag) i händelse att ni måste ge er av från bostaden. Det finns bra exempel på internet.
14.34
Jag har alltid ca 10 000 i kontanter hemma (gömda) då kan du fortfarande köpa livsmedel.
15.51
1.För SEK 3 000 får Du ett 1-fas elverk som räcker mer än väl för kyl och frys och EN spisplatta alt mikron och när Du inte räddar mat kan Du titta på TV eller ladda mobilen.

2. Minst 100 liter vatten i 20 liters och 2,5 liters dunkar. Gärna 200 liter.

3. Strömoberoende värme från Gasokamin fungerar alldeles utmärkt hemma, inomhus.

4. Konservburkar, torkad frukt , kondenserad mjölk och varma tröjor ska alltid finnas.
Till fler än Dig, för har Du el, vill alla hänga hos Dig.

18.28
Sedan jag gick på Civilförsvarskurs för Daniel Bildt i början av 90- talet har vi alltid haft ett krisförråd. Det innehåller vattenreningstsbletter, alvedon, batterier som vi förnyar då och då. Vidare olika torra livsmedel och kryddor. Vi skojar ibland och säger att om vi måste tillaga en ekorre behövs kanske allt från kanel till peppar och salt!