SVT rapporterade · Chatta med veterinären

19.44
Min 7 åriga tik har börjat att ”smaska” med munnen.Främst då och då på natten, men även ibland på dagen. Äter, dricker normalt, inga problem med diarré och inga kräkningar. Hon är en airedaleterrier.
20.01
Hur tar man tempen på en hamster?
20.01
Hej och välkomna. Nu är chatten igång med veterinär Oskar Nilsson. Han kommer att svara på era frågor så fort han hinner
20.02
Hej Lisa! Det kan vara ett tecken på magkatarr och ibland räcker det med att lägga till en mindre måltid lite senare på kvällen eller byta foder. Ibland kan en nyligt foderbyte eller liknande vara orsaken till en lite upprörd mage.
20.03
Hej Erik och Johan! Ja det kan ju vara en utmaning men annars gör det som på andra djur. I rumpan helt enkelt.
20.03
Finns en viss misstanke att min tik katt 2 år fått tandsjukdomen forl hjälper det att borsta hennes tänder varje dag
20.05
Hej Gisela! Tyvärr finns inget som tyder på att tandborstning starkt minskar risken för tandresorptioner (FORL) men tandborstning kan minska risken för inflammationer och sekundära problem av sjukdomen och förebygger ju tandsten på de icke drabbade tänderna.
20.05
Har en 5 mån korsningstik chiahuahua/King charles spaniel..nu har ett öra börjat sloka..båda har stått upp innan...petig m maten men äter. Pigg och inte öm någon stans..vad kan det bero på och vad kan jag göra?
20.07
Hej Mia! Om örat slokar eller hunden håller huvudet lägre på den "slokande" sidan kan det vara tecken på en öroninflammation. Då det gäller en yngre hund kan det vara att det tyngre örat med tillväxten gjort att örat bara slokar naturligt också.
20.08
Hej. Min katt på 1.5 år har haft tovor på halsen som var omöjliga att resa ut för dom gjorde naturligtvis ont. Jag klippte därför bort dessa. Efter detta så har hon kliat på dessa ställen så ingen päls växer ut och det blir sårigt av klorna.
Jag tvättar nu 2 ggr dagligen med klorhexidin och det blir bättre. Nu undrar jag om det finns annat att smörja med som kanske skulle vara bättre? Om hon fortfarande kan vara ute dagtid eller om jag ska hålla henne inne? Kan detta ha någon annan anledning som gjorde att hon själv trasslade till tovorna och vad gör jag åt det isåfall?
Tacksam för svar / Susanne
20.11
Hej Susanne! Klåda på en så ung katt kan natrligtvis bero på tovorna men det kan också vara så att det bildats tovor där p g a underliggande hudprobematik. Det är inte en ovanlig ålder att utveckla allergisk klåda eller inflammatoriska sår. Om det inte går över med tvätt och att hon låter bli såren skulle jag gå till veterinär som kan titta och ev ta prov från sårområdena.
20.11
Hej.
Våra hundar har återkommande hotspots, finns det något man kan göra för att komma ifrån detta. Eftersom det är smärtsamt och inte ser så trevligt ut så vore det bra om det fanns något man kunde göra i förebyggande syfte. Jag behandlar med alsolsprit och LHP salva samt klipper pälsen kort. Hundarna är gråhundar och jämthundar
20.16
Hej Inger! Hot-spots (värme/fuktexsem) kan vara besvärliga ffa på tätpälsade hundar som dina. Klipp ur och borsta ur pälsen ofta och använd ett bra rengörande schampo, kanske t o m ett lite starkare medicinskt schampo med klorhexidin kan behövas för att rengöra huden ordentligt, följ instruktion från veterinär/förpackning noga. De flesta schampon behöver verka en 10-15 minuter. Föna eller torka mkt nogrannt efteråt Var också noga med att päls och hud inte är fuktig och varm för ofta. Se över var de ligger och sover så det är rent och torrt.
20.16
Hur får jag vår kanin att äta mer hö?
20.19
Hej! Kaniner väljer ofta det godaste först men är samtidigt känsliga för snabba foderbyten. Ta därför inte bort alla annan mat utan minska mycket försiktigt ned på pellets och liknande och erbjud mycket färskt och väldoftande hö så kaninen kan välja ut de bästa bitarna i höet. Ge gärna fritt på burgolvet så det kan plocka och komma åt det lätt.
20.19
Hej. Har en Bostonterrier som har något som liknar skorv på hans öronkanter Svarta pålagringar. Vi smörjer hans öron med en fet salva regelbundet. Vad kan vi göra mer. Hans framben är också rosafärgade. Har tvättat honom med Malacetic men det hjälper inte
20.22
Hej Annica. Det är svårt att säga säkert utan att se det och utan att veta mer men om det inte gått över med rengöring och salva skulle jag kontakta veterinär för en lite längre rådgivning så man kan ta lite uppgifter om vad han äter, om det kliar o s v. Det kan vara hårsäckskvalster, allergi mm.
20.22
Hej! Hur vet jag om min hund mår bra mentalt, jag har läst mycket på nätet om det, men jag litar inte riktigt på det som sägs, vill fråga en professionell.
20.27
Hej Anette! Det kan vara jättesvårt att säga vad som exakt säger att en hund mår bra eller dåligt bara på enstaka beteenden. Tillfällig stress eller oro behöver ju te x inte tyda på en djupare mental problematik. Om de är glada, pigga, äter bra och interagerar bra med människor och andra hundar mår de troligen bra. Om de inte gör detta kan det ju bero på både fysiska och mentala bekymmer. Jag skulle vända mig till en duktig hundmänniska du litar på eller ta hjälp av en veterinär där du kan få beskriva i vilka situationer han inte verkar må bra och hur han i s f beter sig. Lycka till!
20.27
Hej, vi har en norsk skogkatt på snart 3 år (inomhus katt) som älskar att tugga och äta på plastpåsar av någon anledning. Vi är självklart väldigt oroliga att han ska få i sig det och därför ser vi till att det absolut inte ligger plast framme. Vi har frågat runt men har inte lyckats få något svar på varför han älskar plast så mycket och inte heller på hur vi kan få honom att sluta? Han äter foder som veterinären har rekommenderat och får i sig all näring och vätska han behöver så det kan inte vara det som är problemet. Våran veterinär säger att det här fenomenet är vanligt men orsaken är oklar. Har du stött på det här problemet förrut och har du några tips på vad vi kan tänkas göra för att få honom att sluta?
20.29
Hej Daniel! som många djur gillar katter att busa och leka med allt möjligt och att han fastnat för just plastpåsar behöver inte tyda på något speciellt. Försök att avbryta/distrahera honom med en mer lämplig leksak, mat eller något liknande positivt när han leker med plastpåsar för att se om det går att bryta det lite mer riskfyllda plastpåsetuggandet.
20.30
Min 1 år gamle pudel/bichon hane har börjat kissa inne. Han började med det då våran andra hund en gordon tik på 12 år löpte kring jul. Vi går ut å rastar honom 1 gång i timmen. Kan vi få ett stopp på det ?
20.34
Hej Trude! Det kan nog ha med löptiken att göra och kan bero på att han markerar eller smådroppar av upphetsning. Om han läcker urin d v s droppar utan vilja, där han sover eller vilar skulle jag uppsöka veterinär omgående men om han mer "kissar" normalt men inomhus skulle jag fundera på om man kan avstyra det med träning eller i värsta fall en tillfällig kemisk kastrering om det är kopplat till hanhundsbeteende/sexualitet. Är man osäker skall man självklart uppsöka veterinär.
20.34
Hej! Har två marsvinshonor som har varsit hus i buren då de gärna inte vill dela hus. Problemet är att de vill ha samma hus! Ska jag ta bort husen och köpa ett större hus som de bägge får plats i eller ska jag låta dem fortsätta "slåss" om samma hus? Mvh Ann-Sofie
20.41
Hej Ann-Sofie! Det kan ibland vara svårt att få två marsvin av samma kön att samsas även om honor brukar gå lättare. Antagligen är huset på ett bra ställe där de känner sig trygga och ett större hus eller hus på samma plats med flera avdelningar/våningar kan vara något att prova!
20.41
Hej Oscar! Ville bara säga ett enormt TACK för hjälpen med min katt Pegasus som blev påkörd för två år sedan, Sundsvall, om du minns :) . Han är pigg och glad och lever livet!
20.42
Hej!
Vår hund har svullna analsäckskörtlar. Vi har gjort en tömning men det verkar som att de fylls på nytt. Vätskan är blodfylld (rödbrunaktig). Kan det vara infekterat och behöva behandlas?
Undrar Ann
20.45
Hej Ann! Om det är blod/brunfyllda och/eller ömma behöver de nog spolas och tömmas med hunden sederad så man kan få ordentligt rent. Analsäcksproblem kan ha allergisk orsak och ibland kan foderbyte vara ett sätt att minska eller bli av med problemen.
20.46
Hej. Min lille blandras hoppar ibland på tre ben, lyfter alltid höger bakben... ömmar inget när jag känner/klämmer på tassen/leden. Verkar inte ha ont men funderar mycket varför?
20.48
Hej Hanna! Pegasus kommer jag allt ihåg! Kul att höra att allt gått bra. Tack från mig för de fina orden! Jag ska hälsa och tacka alla inblandade på kliniken!
20.50
Hej Mix! Hälta kan såklart bero på en massa orsaker men en liten hund som gör "hoppsa-steg" skulle jag i första hand känna på knäskålarna, då det tyvärr inte är ovanligt att de hoppar ur led tillfälligt och låder knäet. Jag skulle uppsöka en veterinär för att utreda hältan, ffa om det är en ung hund!
20.51
Hej. För några veckor sedan dog min sons ena undulat (tyvärr fick vi avliva den själv då den plågades). Vi tror den hade en tumör eller epilepsi. Eftersom den lämnade en kompis efter sig köpte vi en ny efter en vecka, från djuraffären. Denna nya är redan tam och kan sitta på fingret. Men nu har den nya börjat låta lite, precis som den nyser, är orolig att denna också har Epilepsi, eller kan det bara vara torr luft vi har i vårt hus? Den är pigg i övrigt.
20.53
Oskar svarar så snabbt han hinner. Kom ihåg att ni också kan skicka frågor till fragaveterinaren@svt.se. Skicka gärna med en bild på ert djur
20.55
Hej Cat! Undulater kan vara känsliga för torr luft precis som du skriver men då du nyligen tagit en ny undulat skulle jag vara mer orolig för att den nya fågeln tagit med sig smitta som den gamla är känslig för än epilepsi eller tumörer. Oavsett skulle jag prova med luftfuktare eller att hänga upp lite fuktiga handukar i rummet där undulaterna bor och se om det lindras. Om det inte blir bättre omgående skulle jag uppsöka veterinär.
20.55
Majken 12 år har plötsligt blivit döv. Inga andra symtom. Öronen ser fina ut inuti och har aldrig haft problem med öronen. Ingen feber. Pigg för övrigt men hör inte pip från leksaksdjur och när vi kallar på henne, reagerar inte alls på ljud. Kan det vara åldersrelaterat trots att det kommit plötsligt. Gjort öronrensning två gånger utan effekt.
20.58
Hej Gunilla! Nu framgår det inte om Majken är en katt eller hund men oavsett kan äldre djur få försämrad hörsel utan att det är något akut. Att ni upplever att det kommit plötsligt gör att jag skulle gå till veterinär för att få någon att titta ned i öronen så det inte är en vaxpropp, inflammation eller skada på trumhinnan som plötsligt gjort att Majken hör sämre.
20.58
Hej! Min sjuåriga schäfertik gäspar utan att jag ser någon anledning. När vi är på promenad, när vi sitter och pratar, när hon är ensam ute på gården. Det är nytt sen någon månad tillbaka. Hon har haft problem med öroninflammationer, men visar ingen tendens till det nu. Jag kan röra vid öronen, känna och klämma utan att hon reagerar. Varför gäspar hon plötsligt utan att vara trött?
21.01
Hej Mai! Med tanke på att hon tidigare haft problem med öronen kan det bero på det. Att hon får lock precis som människor. Det kan också vara något med smärta från munnen eller tänderna. Ibland kan magkatarr visa sig som gäspningar och smackningar. Självklart kan de ju vara en "överslagshandling" som blivit en fix idé för henne också.
21.01
Min katt har tappat en hörntand. Den verkar ha brutits av. Bör jag göra nåt? Hon äter som vanligt och verkar inte ha ont.
21.04
Hej Helena! Om katten tappar eller bryter tänderna bör man boka ett veterinärbesök för att se hur övriga munnen ser ut och en katt kan ha ont utan att de slutar äta. Det är faktiskt ovanligt att de slutar äta även vid mycket svåra tandproblem.
21.04
Hej Oskar! Tack för ett bra program! Jag har en shetland sheepdog-tik som är 1 år och 10 månader. Hon har fortfarande svårt att hålla sig från att kissa på nätterna. Ofta väcker hon mig och vill bli utsläppt, men ibland kissar hon inne. Då kissar hon helst på något mjukt. Vi ställer för soffan på nätterna och då kissar hon istället i den bädd där hon och familjens andra hund brukar sova tillsammans. Det här börjar bli ett rejält problem eftersom det innebär att antingen min nattsömn blir störd eller att hon kissar inne, vilket inte heller är så roligt. Ibland kan det gå några dagar upp till någon vecka utan att hon behöver kissa på natten, men sedan kommer det tillbaka. Vad kan detta bero på och vad kan jag göra för att det ska upphöra? Tack på förhand! Hälsningar Sofia Wikner
21.07
Hej Sofia! Det låter på ditt inlägg som om din tik haft problem länge med detta. Då det kan bero på en medfödd problematik eller sjukdom i urinorganen skulle jag utreda det hos veterinär. Ta gärna med ett färskt urinprov från hunden vid besöket.
21.07
Har 2 kaniner i öppna burar inomhus. En kastrerad hermelin hane ca 6 år och en lejonhuvad dvärg hona, 2 år, med delvis lång päls. Den äldre kaninen får nysattacker då och då, ibland flera ggr per dag ibland ngn gång i veckan. Varit hos veterinär för ett tag sen som skrev ut hostmedicin. Det gavs i en vecka men har inte gett ngn effekt. Kan hostan vara allergi? Vad kan kaniner va allergiska mot isf? Vi har spån i burarna och de får hö och pellets. Den långhåriga kaninen yr upp spånet ganska mkt så kan det va av dammet därifrån som hermelinen nyser? Han verkar må bra för övrigt men nysattackerna låter ju irriterande för honom.
21.10
Hej Marie! Kaniner kan vara allergiska. De kan också vara känsliga mot vissa spån, ffa spån av starka träslag som avger oljor/ångor. Om man skall använda spån skall man undvika kutterspån och liknande och gärna låta spånen torka och "ventileras" i ett annat rum än kaninerna. Prova använda halm eller papper som underlag och se om kaninen blir bättre!
21.10
Min snart 11åriga tik har juvertumörer. Min vet. rek. att inte operera, eftersom man måste ta båda raderna och man vet inte vilka som är godartade och elakartade.Vad anser du?
21.14
Hej Angelika! Att välja att operera eller ej beror ju alltid på många saker. Det kan vara svårt att veta vilka som är godartade och/eller elakartade innan man opererat bort dem, ffa då vissa juvertunörer kan vara hårda och svåra att få tillräckligt mycket celler med m h a ett nålprov. Om det är ett fåtal tumörer kan man i s f ta bort dem enskilt och kolla vilken sort de är inna man tar till mer radikal kirurgi (dvs en-flera juverdelar) om det är det man oroar sig för.
21.14
För drygt ett år sedan diagnostiserades min katt forl. han fick dra 3 tänder. nu undrar jag hur ofta det är lämpligt att besöka veterinären för att kolla om fler tänder blivit drabbade. När de upptäckte det hade jag sökt för att han kräkts upp hela bitar av torrfoder. Blev rekommenderad att ge honom blötfoder då,men han vill inte äta det. hur gör jag den dagen han inte har tänder för att tugga maten, tror du att han kan börja äta blötfoder om han blir tillräckligt hungrig? Jag fick handmata honom närmaste dagarna med blötfoder efter att han fick tänderna dragna.
21.18
Hej Anki! Om man haft tandresorptioner (FORL) kommer det ofta på fler tänder med tiden. Därför bör man kontrollera tänderna regelbundet. I a f en-två ggr/år. Många katter äter torrfoder bra även helt utan tänder. Om deras favoritfoder är svårt för katten att äta kan man mixa eller mortla det för att göra det lättare för katten att äta.
21.18
Hej!
Min 5 åriga Whippet fick i helgen något som såg ut som en liten finne precis bredvid nostryffeln. Denna finne har dock växt till en mörkröd slät cirkel,ca 0,5cm diameter på bara dessa dagar. Den är alldeles hård. Hon är pigg och glad och verkar inte besvärad,men jag undrar vad det här kan vara.
Kommer naturligtvis att kolla det hos veterinär om det inte försvinner,men tänkte att du kanske har någon idé?
21.21
Hej Sara! M t p att det kommit snabbt och sitter där det gör skulle jag ganska omgående låta en veterinär provta den. Den kan såklart vara något ofarligt som en inflammation i huden, en allergisk reaktion eller liknande men i detta fall skulle jag ta det säkra före det osäkra.
21.22
Hej!

Vårt marsvin Sonja 2 år har gått ner i vikt senaste månaden. Sonja har också pipit på ett ljust svagt sätt som hon inte brukar. Vi var hos veterinär i måndags och undersökte henne. Inget synligt fel på hennes tänder och blodprover bra. Veterinären kände också igenom Sonjas kropp. Sonja fick dropp och vi har fått Metacam 0,25 ml 2 ggr per dag samt stödmatar med Critical care. Sonja har blivit piggare, äter mer hö sedan hon börjat få medicin samt pipit mindre. Men idag märker vi att hon piper det ljusa svaga pipet i samband med att hon ska bajsa. När hon bajsat slutar hon pipa. Undrar om pip i samband med att hon bajsar beror på medicinen Metacam och/eller Critical care? Sonja har fått Critical care sedan i lördags. Kan medicin och Critical care orsaka förstoppning?

Tacksam för svar!
Lena och Elsa
21.27
Hej Lena och Elsa! Jag skulle inte tro att hennes symtom har med medicinen eller specialfodret att göra utan med bajsandet eller att hon får ont när hon krystar men helt säker kan man inte vara. Om man är orolig för det kan man ju i samråd med sin veterinär avsluta metacambheandlingen och se om det blir bättre. Skulle i första hand vara orolig för problem i livmoder, urinorgan eller möjligen smärta från rygg eller bakkropp. Boka helst ett återbesök för Sonja så veterinären får följa upp hur hon mår.
21.27
Hej! Tack för ett superbra program. Jag har en kanin som jag parat många gånger med olika hanar och fått varje gång lyckade parningar men min hona får inga ungar. Vet du vad detta kan bero på?
21.32
Hej ni som skriver frågor. Kom ihåg att skriva vilket djurslag det handlar om
21.32
Hej Embla och tack för berömmet! Problem med utebliven dräktighet kan vara många men ålder, hull och allmänt mående kan påverka mer än man tror. Kaniner släpper ju sina ägg i samband med parning så när det är en framgångsrik parning brukar de bli dräktiga. Såklart kan även kaniner ha svårt eller omöjligt att bli med ungar även vid en bra parning av sjukdomar eller missbildningar os v
Är du säker att de parat sig och att hanarna inte bara ridit på henne. Har hanarna fått flera chanser? Har hanarna fått ungar med andra honor, d v s sitter "problemet" hos honan med säkerhet? Kan vara bra att testa en "beprövad" hane.
21.33
Hej! Har en okastrerad honkatt på 12år som fick en cysta på bukväggen. Vetrenären tömde den på vätska och det fanns inga cancer celler där. Nu har vätskan kommit tillbaka igen tyvärr, katten är pigg och undrar varför hon får detta om det kan bero på nån spene? Mvh orolig matte
21.37
Hej Siv! Om det är en ofarlig cysta (cysta = en vätskefyld vävnadssäck) kan den ändå fyllas på med vätska efter tömning. Det ser man t ex på ofarliga hårsäckscystor och liknande.
Om man vill vara säker på att det är ofarligt och slippa att det kommer tillbaka får man ta bort hela cystan och skicka vävnad från själva väggen till ett speciallab som tittar på just de cellerna i mikroskop.
21.37
Min hund har seborre. Hur behandlar man detta bäst?
21.41
Seborre eller mjäll "i folkmun" behandlas oftast med schampo och många gånger också med fodertillskott eller specialfoder. För vissa former kan speciell medcicn behövas. Seborre kan också vara symtom på underliggande sjukdom och då måste denna utredas och behandlas.
21.41
Hej Oskar,
Min Eddie är en Finsk lapphund på snart 11år, han har fått blodöra. Veterinären skrev ut Metacam som han har intagit i 14 dgr.
Öronsnibben hänger fortfarande nere. Är det vanligt fenomen?
21.42
Nu stänger snart chatten. Så härligt med engagerade tittare. Stort tack för era frågor. Fick ni inte svar? Maila till fragaveterinaren@svt.se så kanske er fråga kommer med i programmet. Skicka gärna med en bild eller video på djuret i fråga
21.45
Hej Hans! Blodöra kan ta tid att bli av med även när det inte är allvarligt. Om det bara är en del av örat som är "blodfyllt" och hunden inte har mer symtom än smärta/obehag brukar man ge smärtlindring precis som i Eddies fall. Om Eddie inte har ont och svullnaden minskar succesivt bör man bara ha koll på att det inte blir för varmt och fuktigt i örat så det inte blir inflammation. Oftast reser sig örat upp när svullnaden gått ned. Tyvärr kan de få lite "blomkålsöra" av ett blodöra när det läkt ut.
21.47
Min schäfer har problem med fistlar vid analöppningen. Det finns medecin som hjälper, men efter en tid kommer de tillbaka. Har hört att det är en vanlig åkomma för just schäfrar. Men är det något man kan göra för att förebygga det? Tvätta eller skölja ofta vid analöppningen? Eller annat? Har bytt till bättre foder som jag köper hos veterinären.
21.51
Tack för att ni tittade och tack för alla spännande frågor!
21.52
Hej Anne-Mo! Tyvärr är anlfistlar svårbehandlade och kan ofta komma tillbaka trots medicin. Allergi kan vara en bakgrundsorsak så foderbyte är en god idé. Håll koll på rumpan men tvätta inte. För mycket tvättande kan tvärtom ge mer besvär. Viktigast är att upptäcka det i tid och ha koll på när det dyker upp. Om det alltid är på sommaren? Om det dyker upp ett tag efter att han fått mat han inte är van vid. I samband med löpperioderna för tikarna i kvarteret mm? Om man kan se ett mönster i när det dyker upp finns ju en chans att förebygga eller i a f mota olle i grind till viss del.