SVT rapporterade · Kan du tänka dig att äta slängd mat? Dela med dig i chatten!

Bröd, frukt, färdigförpackad mat – avfallet från matbutiker slängs i många fall osorterat i containrar. 
Nu anordnas så kallade ”dumpstringskvällar” där syftet är att ta rätt på den slängda maten, trots att sökandet i butikernas sopor bryter mot lagen.
 
Har du smarta tips för att minska matsvinnet? Är du petig när du handlar i mataffären eller kan du tänka dig att välja en knölig förpackning eller frukt som blivit ful? 
08.41
Definitivt! Det är helt sjukt hur mycket som slängs och det skulle ju snarare vara att slänga fullt ätlig mat som skulle vara olagligt kan man tycka. Vi har bara en beboelig planet, att då slänga mat som skadat den under produktionen gör mig tokig. Eftersom kunskapen om vad bäst före är är så bristfällig, så skulle jag gärna se att hemkunskapen i skolan faktiskt tog upp det och berättade samt visade att bäst före bara är en rekommendation, samt att en del produkter inte ens behöver ett bäst före, som salt. De skulle också fokusera på hur man tar tillvara på rester. Jag skulle så gärna se att företag var tvungna att donera maten, istället för att hälla rengöringsmedel över den så att ingen kan plocka upp den ur sopkärlen. Mer kemikalier i omlopp som inte passerar ett reningsverk är ju inte direkt vad vår natur behöver.
09.01
Jag tycker att det skall vara upp till var och en att dumstra. Slängt är slängt och är det ätbart så varsågod. Ingen lag skall kunna hindra folk från att äta sig mätta och ta reda på det affärerna slängt.
09.01
Tanken är god och mycket vansinnigt slängs, dock är det inte tillämpligt att kliva in i en sådan container. Plötligt kommer sopbilen och ska tömma den och vad som kan hända då är att människan kan följa med in i bilen och krossas. Det med folk i container har sedan tidigare varit på tapeten och en följd av det är att containerna vid till exempel har försetts med mindre inkast just för att barn inte ska kunna ta sig in i dom. Vad ni än gör, klättra inte in i en container, det kan kosta er livet. Försök hellre göra en deal med affären så ni kommer åt maten steget innan den vräks i burken, för som sagts, det finns mkt man ser som skickas av som man inte kan begripa.
Mvh sopbilschaufförn
09.09
Ja, det skulle jag definitivt kunna tänka mig. Bedrövligt att riktig mat slängs!
09.10
Absolut! Jag skäms som svensk när jag ser att så mycket mat slängs.
09.11
Ja, och jag har gjort det vid några tillfällen. Att Hushållen skulle stå för det mesta matavfallet tror jag inte heller på med tanke på de kopiösa mängderna mat som slängs från Livsmedelsbutiker.
09.13
Märkligt att det är lagligt att slänga mat det inte är något fel på men inte för folk att få ta hem och äta den. Skänk till behövande och/eller tillåt dumpstring. Lägg slängd mat i en container avsedd för att folk ska få komma och plocka. Det finns inget sunt i att förbjuda det, speciellt då vi är många som kan tänkas äta av just den maten.
09.20
Ja det är klart, det är ju oftast inget fel på maten som slängs
09.20
Det borde väl gå att organisera så att hjälporganisationer, miljöorganisationer eller kanske någon ny ” släng ingen mat” organisation har kontakt med mataffärer och hämtar användbar mat från speciella behållare regelbundet och att maten går till de sämst ställda i samhället som inte alltid har mat för dagen. Maten är i regel ätbar långt efter bäst före datum!!! Slänger själv ingen mat. Det som inte går åt fryses in och bli till ”välsignade rester” när det är ont om tid.
09.26
Absolut!
09.26
Vi behöver annat sätt att agera. Kommunen kan öppna en affär var alla mat som skulle slängas kan tas. Där ska alla mat vara fem till tio krona eller ska vara gratis. Då behöver ingen person klättra in i kontainer. De som åker där och köper eller bara hämtar vet vad de hämtar. I Tyskland finns vissa affärer och de hjälper minska matsvinnet och hjälper folk. Mat är dyr. Det finns många som söker billiga mat. Kommun kan även göra samma sak med skolmat.
09.26
Skulle det inte kunna gå att utfodra ex. höns och grisar med matrester? Som barn hade vi grisar som enbart åt rester som blivit över från skolkök. Billigt för bönderna och bättre för klimatet.
09.27
Ja! Självklart!
09.27
Absolut! Brukar göra det då och då. När jag studerade var dumpstring en viktig del av mitt liv och gjorde så att inte behövde jobba på sidan.
09.29
Dumpstrar emellanåt när andan faller på eller när behov av att dryga ut hushållskassan uppstår. Varje gång blir jag lika bestört över vad som slängs och i vilken omfattning ätbar mat skickas på sopberget. Värst av allt är vad jag/vi fick uppleva under senaste dumpstringturen, nämligen att butiken försökt förstöra alla slängda varor genom att omsorgsfullt i alla säckar hälla ut sköljmedel och krossat glas över alla varor och i containern...?!!!? Vansinne!!!
09.35
Det är konstigt att känslor och företags vinstintressen är viktigare än miljön, det slängs så fruktansvärt mycket saker som enkelt kan lagas eller användas eller ätas.
09.48
Självklart ! Den svenska dubbelmoralen ! Vi ska minska vårt sopberg och vi ska inte slänga så mycket mat hemma. Utan, vi ska lukta , smaka innan vi förpassar det till soporna ( eller ännu bättre till bokhasi ). Men sedan är det förbjudet att dumpstra. Hur tänker man....det kan man undra? Varför inte lägga ut, det så att folk får ta tillvara på det, ( på egen risk ). Det finns alltför många som har det knapert idag,,, arbetslösa, pensionärer, sjukskrivna o.s.v.... Jag köper ofta, det man lagt ut i butiken som sista förbrukningsdag. Det finns visst ingen helhetssyn inom det politiska styret "den högra handen vet inte vad den vänstra gör".
09.48
Tvinga butikerna att sortera som alla privatpersoner gör frivilligt - eller en del mer eller mindre frivilligt för att inte bli anmäld av sopspioner. ;)
Är helt orimligt att butiker ska slippa undan detta!
Matavfall kan användas till mycket annat än att slängas. Exempel är djurmat och energi.
10.10
Nej! Äckligt!
10.11
Ingen gör rätt här, enligt mig. Håller med kommentaren från Sören - rester kan användas som djurfoder. Sen borde inte lagen skydda usla butiker. Jag gillar inte att människor går genom containrar: det är extremt. Det är inte konstigt att vi får miljöextremism.
10.13
Affärerna bör skänka maten till bättre behövande i stället för att kasta. Privatpersoner ska minsann ta vara på maten med lukt och smak som främsta verktyg men affärerna kan slänga ätbart livsmedel utan att blinka. Bedrövligt!
10.38
Många organisationer har försökt sig på att ta hand om sådant butikerna ratar. Men då anser matvarubutiker är att deras intäkter minskar och intresset uteblir. Först klirr i kassan och sedan allt aanst
10.38
Jag kan absolut tänka mig att äta slängd mat, både sånt som är förpackat eller tex går att skala. Jag tycker att det är bra med dumpstring även om jag inte håller på med det själv. Butikerna borde göra sitt avfall tillgängligt och det borde ställas krav på att de måste ta ansvar för att inte hela/ätbara saker slängs oreflekterat.
10.39
Skämd mat måste föras till anläggning för framställning av biogas eller motsvarande. Det är klart olämpligt att användas som föda. Det är också olämpligt att folk uppmuntras till att tänja på gränserna för livsmedlens hållbarhet. Riskerna är för stora.
10.39
Jag kan tänka mig att äta slängd mat som inte förorenad och kastar nästan aldrig mat. Jag har både lukt- och smaksinnet i behåll. Hade jag varit ung och vig så hade jag också varit ute och dumpstrat. Såg ett tv-program igår kväll på SVT 2 från UR-Play "Det stora matsvinnet" som var väldigt intressant. Den mat som inte går att äta av p g a att det nersmetats kan kanske gå till gris- och hönsmat.
10.41
1. Butikerna sätta ner priserna på varor med kort datum i butiken så svinnet minskar.
2.Varor som bedöms osäljbara även med röd lapp sorteras. Varför inte en gratis-korg? Det skulle dessutom eliminera råttor utanför butikerna.

KÄLL-sortering är alltid att föredra.
Vi behöver även lära oss skilja på "Bäst före"-datum och "Bör förbrukas senast".
Självklart bör butiken och producenten slippa ansvar för varan efter att den hamnat i lådan.
Själv brukar jag kika i den nedsatta lådan och köper ofta sådant jag vet jag kan använda från den. Tyvärr lades "min" butik ned och den jag handlar i nu sänker sina priser alldeles för lite tycker jag. Undrar hur deras containrar ser ut. Vore intressant att undersöka skillnaderna.
11.01
Det borde vara förbjudet för butiker att slänga förpackad mat istället för att skänka bort.
11.02
Ja självklart ska maten som slängs ätas upp håller helt med Isak
11.02
Färdiga förpackningar med frukt och grönsaker borde kunna öppnas så att det som är dåligt kan plockas bort eller sälj hela förpackningen till ett lägre pris.
11.02
...jag tänker gå raka vägen till "min" livsmedelsbutik och ta reda på hur de hanterar mat som passerat bäst-före datum. Minimikravet är att det sorteras rätt i återvinningskedjan. Jag hoppas få höra att "min" butik har hittat goda lösningar för människor och miljö!
... men jag behöver nog också ta mig en titt i mitt eget skafferi o kyl o frys och se om det lagom mycket i lager!
Tack till Ume-killen som har satt strålkastarljuset på den här viktiga frågan!
11.14
Nja, men jag handlar på Matsmart, där de ibland säljer bra mat med utgånget bäst före datum. De har endast torrvaror.
Använder också Karma, där företag kan lägga ut mat med kort datum till halva priset.
11.14
Absolut! Jag har själv dumlstrat några enstaka gånger. Ett problem är att många affärer använder låsta containers för att förhindra just dumpstring. Det vore bra att effektivisera ansträngningen att minimera matsvinn genom att organisera processen. Ett intressant initiativ är appen Karma som samlar in mat från storkök och mataffärer för att sedan sälja det för en billig peng. Detta initiativ verkar också vara helt i enlighet med lagen. När det gäller matsvinn från hushåll tycker jag det är bra att föregå med gott exempel och aktivt ta upp ämnet med vänner och bekanta som ofta slänger mat.
11.15
Snacka inte skit om att det skulle vara hushållen som skulle vara de största matbodarna.
Titta på skolor, sjukhus, mataffärer, restauranger, producenter, grossister, darkstores (e-handel).
Där hittar ni dem som slänger mest.
Med tanke på att alla tycker maten är dyr, är man ju väldigt mån om att inte slänga något.
Jag skulle vilja läsa underlaget till det som ligger till grund för påståendet om att det skulle vara hushållet som slänger mest.
Jag har själv jobbat både på affär, restaurang, grossist och darkstore - de slänger sjukt mycket.
//Hepp
11.16
Tycker det är intressant att SVT med sin artikel i princip romantiserar kriminell verksamhet. Om vi ska ägna oss åt civil olydnad när det passar våra egna, subjektiva värderingar kan vi ju se vad miljönvänstern säger om jag slutar betala skatt för att jag anser att skatt är stöld och hänvisar till civil olydnad.
11.16
Dumpstar så ofta jag kan!
11.16
Perfekt dumstra mers
11.16
Jag skulle gärna ägna mig åt det, tyvärr så står de inga containrar utanför vid våra butiker i kommunen
11.17
Dumpstring är det kommersiella samhället stora fördel. Butiker slänger för att de störst vinst.
11.17
Där jag bor har flera butiker börjat laga färdigrätter av mat som är på väg att gå ut. Då håller det upp till en vecka längre och sparar transporter. Men visst borde ALLT tas tillvara eller skänkas bort. På 80-talet startade den franske komikern Coluche Les restaurants du cœur, som fortfarande serverar billig mat till behövande med hjälp av bl a matdonationer från livsmedelsaffärer. Och hur som helst borde det vara en rättighet att få ta slängd mat, precis som det alltid varit en rättighet att samla överblivna grödor på redan skördade åkrar, vilket f.ö. är en folksport i bl a Frankrike. Så: heja, dumpstrare!
11.17
Skulle inte kunna tänka mig att gräva efter mat som slängs i containrar. Men jag tycker att matbutikerna kan ta ett större ansvar. Mycket av maten de slänger skulle kunna användas. Vet flera projekt i USA där matbutiker, konditori och även ställen som Subway samarbetar med olika välgörenhets föreningar som ser till att maten kommer till användning. Det borde gå att hitta liknande lösningar här i Svergie. Om inte annat så kan butikerna skänka den mat och bröd som inte har gått ut till folk som lever på ekonomiskt bistånd. För det är jävligt tufft. Vet av egen erfarenhet att pengarna inte räckte till.
11.17
ha tyvärr inte lyckats komma in i en container men däremot soptunnor så ha jag funnit en del hitta minst40 vinylskivor men tyvärr inget som jag tog reda på
11.18
Butikschefen sade till mig: "Jag vill inte förknippas med hemlösa eller hjälporganisationer. Att rea ut snart utgången mat gör att kunderna inväntar sitt inköp till rean. Bättre att slänga maten."
11.18
När jag flyttade hemifrån (1986) och hade svårt att få ekonomin att gå ihop, kunde man i mataffären köpa krokiga gurkor och stötta äpplen, mjölk som gått över datumet, höna som man fick koka länge - billigt! Det var mer jobb att tillaga, och skära bort det som var dåligt, men det var aldrig mögligt. Det finns många idag som har jättesvag ekonomi som gärna skulle köpa sekunda varor billigt direkt i Ica/Coop-butiken. Det är förnedrande att man hänvisas till skänkta färdigpackade matkassar (där man inte kan välja ut vad man behöver/vill ha/tål pga allergi) eller att rota i sopor. Det är mer människovärdigt att få köpa samma saker billigt i butiken.
11.18
bästföredatum har blivit hysteriskt! Prissättning g för maten innehåller en marginal att mycket inte hinner säljas. Tyvärr har frivilligorganisationer ingen rutin att ta emot och fördela mat till behövande. Förfärligt att fullt ätbar mat hamnar i soporna
11.18
Det är miljövidrigt att mat som inte är skämd men vars datum har gått ut, slängs istället för att skänkas bort gratis. Om affärer är oroliga över ev. ansvar om folk blir sjuka av maten så skulle de kunna friskriva sig ansvar genom att märka maten särskilt.
Tror dock att det handlar om företags snålhet att de hellre slänger än skänker bort.
11.20
Ni som jobbar med projeket och välgörenhet som inriktar sig på att hjälpa de som befinner sig i hemlöshet, varför kontaktar inte ni era lokala mataffärer? Ni kanske kan samarbeta. Minska matsvinnet och hjälpa dem som har det allra tuffast i samhället.
11.20
Aldrig att jag skulle äta sopor eller insekter.
11.21
Av konkurrensskäl så får man inte skänka bort det som grismat till en bonde!
11.21
Jag jobbade i en stor livsmedelsbutik och fick ofta slänga helst felfri förpackad mat, alltid lika tråkigt. Men... Containrarna stod inskjutna kan i kan mot lastbryggan och det gjorde att råttorna väldigt lätt kunde trilla ner utan att ta sig upp. Kan fortfarande höra ljudet av krafsandet mot metallen. Helt enkelt, slängd mat ja. Dumpstring däremot, nej tack.
11.26
Det är tack vare ungas civilkurage som vi kan rädda jorden.
11.49
Jag tycker att det är viktigt att inte bara slänga mat för man inte orkar, för istället för att slänga den maten så kan man ju plasta in den i kylen och så kan man äta den Dan efter t.ex .
Det är både ekonomiskt och miljövänligt.
11.49
Hej! Jag tycker att man kanske ska införa nått system som gör så att ifall man lämnar mat i typ nån matcentral så kanske man kan få typ nån krona?
11.57
Även om maten ser fräsch ut kan den ha kommit i kontakt med rå kyckling, utspillt tvättmedel eller vad som hälst. Det är en potentiell hälsofara att plocka mat bland soporna.

Någon skrev nedan om att mat inte skänks bort av konkurrens skäl, det är inte sant, butikerna ansvarar även för varor som skänks bort och det är svårt att veta att t.ex utgånget bröd verkligen blir djurfoder osv.
11.57
Absolut. Vi dumpstrar varenda vecka i ren protest mot slöseriet och för att det blir billigt och roligt. Allmänheten fattar nog inte hur stort svinnet är och vilka mängder av bra mat som slängs
12.11
Den som dumpstrar vet ju faktiskt inte varför varan kastats. Den kan ju vara "smittad" av något. Här skulle miljö hälsa kanske kunna sätta ner foten.
12.36
Vi använder i Nederländerna Too Good To Go.
12.49
Har nån information eller vetskap om vem, hur och när ansvarar om samt beslutar om den enskilda varan skall kasseras eller ej???Finns nån regelbok om detta eller är det bara den enskilde butikspersonalen, upplockaren, praktikanten egna åsikt som avgör när varan inte anses försäljning- eller ätbar??
@Politik-förvirrad - Hej! 
Jag frågade Daniel Erström som är butikschef på en Ica-butik i Umeå. Vad gäller datummärkta varor finns särskilda regler som de måste följa. Vad gäller till exempel frukt och grönt är det upp till personalen att bedöma när det inte ska säljas längre. Stötskadad frukt bli ofta kvar, trots att den är ätbar. 
13.23
Aldrig tagit skada av att äta dumpstrad mat, men skulle ju vara trevligare om det blev enklare att ta hand om svinnet. Som företagare är det klart att du inte vill organisera att ge bort samma mat som kanske precis passerat ”minst hållbar till”-datumet, medan du säljer samma mat i buktiken. Samtidigt är det symstemfel på alla sätt hur mycket tjänlig mat som slängs. Konsumenter kan göra mycket lite för att påverka detta. Globalt finns tillräckligt med mat för att mätta jordens magar, men den är ojämnt fördelad. 1 miljon barn lever på under en dollar om dagen. Och så slängs bananer för att de är lite bruna osv. Vi måste till en rejäl omställning för att fixa det här överkonsumtionsproblemet. Vi har bara en planet, bara en befolkning. Vi kan inte leva som vi gör idag. Fantastiskt att det finns eldsjälar som gör förändring. Hoppas att fler hoppar på tåget
13.23
Appen Karma är ju en bra början 🤔
13.24
Nej, att äta redan slängd mat kan jag inte tänka mig.
Det är för stora hälsorisker med det. Men jag tycker butikerna kan bli bättre på
att kraftigt reducera priset på varor som håller på att passera bäst-före-datum.
Sedan är det också ett otyg med prissättningen i vissa butiker, den är för hög för en
enskild vara, medans det är rabatt på om man köper flera st. av samma sort. Det gör att man köper för mycket, och varan riskerar att bli för gammal och oätlig. Mer omdöme alltså, från både butiker och konsumenter.
13.24
Det borde vara lagkrav att den som vill återbruka har rätt att ta tillvara vad som helst som någon annan tänker slänga. Det ska helt enkelt inte vara tillåtet att låsa containern eller hindra återbruk. Säkethetsfrågorna kan man lösa på andra sätt. Även på återvinninningsstationer borde det vara tvingande laglig rätt för den som vill att ta tillvara för återanvändning innan det går till krossen för materialåtervinning.
13.24
Avkriminalisera sådana här saker, belasta inte rättssystemet med en massa "bjäfs". Se till så att försäkringar inte gäller för vissa typer av beteenden som icke är önskvärda. Då får man folk att tänka till en gång extra och då minskas dumdristigheter generellt. Som tidigare sagts här så finns en del risker med detta beteende, men då tänks det förhoppningsvis till så man låter bli att ta de värsta riskerna trots att det verkar frestande.
13.33
Det skulle vara väldigt belysande, för vad folk tycker, om SVT gör en statistik över hur många som tycker dumpstring är okey, kontra mot. Människoföda som är okey ska inte gå till djurfoder. Det är väl ändå att gå över ån efter vatten.
@Agnetha - Hej! Tack för tipset.
13.33
Jag vill att man ska slänga mat som verkligen är dålig och inte bara slänga. Många affärer i mitt område bara slänger för det är ”dåligt” (notera att det är matkedjor). Men lokal affärerna slänger 8nte i onödan.
13.34

Hör 
Hör hur Umeåborna ställer sig till ”dumpstring” – om det vore lagligt. 
13.49
Jag blir upprörd över att såmånga tycker att just hemlösa och andra utsatta människor ska
äta slängd eller kasserad mat. Som hemlös så har man redan en nersliten kropp och försämrat inmunförsvar. Att äta skämd mat kan få långt mer förödande konsekvenser än ör en frisk person som har ett hem - en säng att sova i, en trygg tillvaro etc.
Jag ser ofta hemlösa svenska pensionärer på Centralstationen i Stockholm och Göteborg. Ingen verkar bry sig om dem, ingen restaurang eller cafe verkar skänka en matbit eller smörgås till dem. Dessa skulle verkligen behöva ett vällagat varmt mål mat varje dag, och en god smörgås och kaffe. Men inget av dåligt kvalite, de förtjänar lika god standard som alla oss andra. De har byggt upp vårt samhälle och hemlösheten är tacken.
13.49
Hej. Mat behöver inte slängas om affärerna hade sänkt priserna några dagar innan maten blir förstörd. Det måste vara bättre för butikerna att tex få in 50% än ingenting alls, samtidigt som kunderna har råd att handla för många har inte det. Varför envisas matbutikerna hela tiden och håller priserna så höga så att vanligt folk går förbi och inte har råd att handla?, det händer sällan i andra länder att fult ätbar mat slängs i onödan utan de är mera smarta och halverar priserna i stället, nöjda kunder, mindre förlust för butiken, mindre påfrestning för miljön, alla tjänar med sunt förnuft.
Hälsningar från en fattig pensionär.
13.50
Dagligvaruhandeln, bagerier och liknande slänger absurt mycket ätbar mat, för att ej förglömma varuhus. Det är sinnes hur fixerade samhället blivit med bäst-före-datum på livsmedel. Folk skulle bli chockade om de bara visste vad som gömmer sig i containrarnas innandöme. Vi som dumpstrar gör det av olika anledningar, såväl ekonomiska som miljömässiga skäl - och vi ser alltid till att sköta det respektfullt för de anställdas skull och övriga containerdykare: vi tar enbart det vi behöver.
Fokus ligger alltid på oss konsumenter till att göra skillnad, medan makten sitter hos företagen och det är just dem som kommer undan med att slänga elektronik, plast, tyg, målarfärg och mat i en enda salig röra i en enda container. Det är vi som städer upp efter dem - de är de verkliga kriminella.
14.11
I dag behöver inte matbutiker sortera sina sopor på samma sätt som hushåll – men nu är nya regler på gång. 
14.16
Givetvis borde alla butiker ha en större sektion avsedd för ät snart med minst 50% rabatt.
14.40
Man kan också göra som Resursrestaurangen i Göteborg; ingå ett avtal med en mataffär och hjälpa den att ta hand om svinnet. En gång i veckan serveras en god måltid till ett lågt pris baserat på veckans svinn.
15.24
Varför inte skänka detta till hjälporganisationer som kan hjälpa bostadslösa uteliggare med mat. Detta skulle hjälpa många som annars tvingas rota i sopor efter mat. Använd detta till att ordna mat till behövande hemlösa.
15.29
Återinför "sista förbrukningsdag"istället. Detta "bäst före..." är ett sätt att sälja å producera mer och då slängs ju oxå mer. Konsumenter måste sluta vara så lättlurade!
16.02
Självklart
Allt är förpackat
Helt klart bättre än att det förgås
Ost Mozzarella Kött kyckling knäckebröd Bröd Bullar ..

Det Stora Marsvinnet.
Gick på TV igår .Se det
16.39
plockar gärna torr mat som slängs, knäckebröd, havre, även gul lök eftersom det har en naturlig förpackning, dock ej så lätt att hitta
16.39
Alla matbutiker bör sälja matvaror med kort datum, lär dig att smaka och lukta på mat som har datumstämpel som gått ut, frys in mat som du inte äter upp, ha koll vad du har i kylen och uppfinn nya maträtter. Ge bröd, grönsaker och frukt till vilda djur. Skaffa kompost!
16.39
Där finns olika möjligheter att minska matsvinnet. Om man tycker om bageriprodukter tex. skulle man fråga sig: Måste korgenar alltid vara fyllt upp, även om butiken stänger snart?
Billiga storförpackningar kan ju också vara ett grej. Oftast räcker det att köpa ett vanlig förpackning för man orka inte att äta upp allt.
Om man tänker om "best före datumet": Det betyder bara att producenten menar att produkten smaka bäst innan det utgår. Det säger ingenting om produktens hållbarhet. Enklast sätt att checka om maten är okej: Är att se om förpackning är skadat, luktar, checka utseende och provsmakar.
Med maten som butiker slänger är det delvis sanslös. Där ligger bara minuter mellan man kan köper det inne och de slänger det ute. So varför ska det vara oätbart då? En bättre sätt att hantera "mat från igår" kan vara att sälja det halvpris eller skänka det bort.
18.46
Vilket jävla slöseri ! Klart att man kan ta det , inga problem att äta det bara att tvätta sedan äta mvh bo
20.02
Inget brott eftersom ingen har lidit någon skada.
20.02
Alldeles för stora marginaler i branschen...får dom göra avdrag på något vis för allt som slängs eller?? Stort systemfel är det då!!!
20.13
Helt absurt att det inte gjorts något åt detta ännu, maten är allra oftast fullkomligt ätbar även fast den har "gått ut". Bra initiativ att dumpstra, hoppas det får butiker att rycka upp sig.
21.09
Ja, så himla bra initiativ! Heja Fältbiologerna! Mer opinion behövs i denna fråga, vi behöver tillsammans sätta ner foten mot matsvinn och alla andra miljövidriga verksamheter.
21.09
Alla butiker borde sälja mat med kort "best före datum" med minst 50% rabatt. Det borde vara tillåtet att sälja även vissa produkter som är några dagar "gamla" ( t.ex. ris, mjöl, mineral vatten och liknande )
21.09
Själv har jag dumpstat i över ett år, det är det bästa jag har gjort. Mejeriprodukter av alla dess slag, ägg, pålägg, frukt och grönsaker mm slängs i skrämmande mängder, ofta upp till en vecka innan matens bäst före datum går ut. Det är inte mer än rätt att ta vara på det. Det är inte olagligt att dumpstra om du gör det med rätt vett och etikett. Dvs du stökar inte ner, du för inte väsen, du gör inte intrång på privat område, klipper inte upp lås, och håller det rent efter sig. Det olagliga borde vara att slänga de massiva mängder fullt ätbar och fräsch mat, samtidigt som man skyltar med att ens butik är ”miljötänkande”.
21.33
Hej! Nu stänger vi ner chatten. Vi tackar för alla inlägg och synpunkter som kommit in under dagen.
12.16
Hej! Nu öppnar vi upp chatten om matsvinn och "dumpstring" igen. Vi vill gärna veta mer om matsvinnet! Har du smarta tips för att minska svinnet? Är du petig när du handlar i mataffären eller kan du tänka dig att välja en knölig förpackning eller frukt som blivit ful?
15.07
Absolut! Gör det redan.
17.01
Lever på det typ..☺
17.01
Huruvida det är olagligt eller ej ligger i en gråzon. Något du kastar anses som skräp och skräp har inget värde. Jag dumpstar ofta och tycker att det är både bra ur ett miljöperspektiv såväl som för ekonomin. I många fall kan jag äta middagar med mat jag aldrig annars skulle testa.
19.20
Dom flesta matvaror klarar sig under rötmånaden om man ställer in kylskåpet på max tre grader plus
19.20
Mjölk håller en vecka minst efter bäst före datum .ställ kylskåpet på högst tre grader så klarar sig mjölken t.o.m under rötmånaden
19.20
Är det inte farligt ,det finns ju vassa föremål där ?
19.20
Kanske det inte är kunderna som är petiga utan butikerna som inte sänker priset på varorna då de är lite dåliga och dagen innan sista förbrukning kan ju va smartare att sälja till rabatterat pris än att slänga
Varje butik borde göra kundundersökning och samarbeta med kunderna
19.21
Butikerna måste kraftigt sänka priset på de varor som datumet håller på att gå ut. Inte som nu 10-15 %. Med lite vilja, skulle det gå att organisera så att det blir mindre svinn om man gör det fördelaktigt att köpa det som är lite fläckar eller skador på. Om det inte är okay att ta tillvara det som är fullt användbart genom dumpstring både av maten och hårda varor,,,DÅ ska vi inte prata återvinning, för det är likadant på sopstationerna. Fullt användbara saker och möbler, o.s.v. bränns upp. Tänk att man inte kan se det positiva, att folk vill ta tillvara och minska sopberget.
20.46
Den som dumpstrar köper inte det affärerna har till försäljning vilket medför att ännu mer mat kastas... Gå in i affären och köp det som annars måste kastas och ni dumpstrare må erkänna att det är enbart på grund av snikenhet dumpstringen utförs. Ni kan ju köpa maten inne annars vilket medför att den maten ni köper inte kastas... :)

Affärerna må ju också bli bättre på att rea ut mat som är på väg att bli gammal men detta har faktiskt förbättrats, kan ju dock bli ännu bättre
20.47
Att gammal mat slängs kan man åtminstone förstå. Men att kasta varor enbart för att det är fel på förpackningen eller etiketten, eller saker som inte är mat och som aldrig blir dåliga, som hushållspapper, kläder, prylar som inte har blivit sålda, är bara dumt. De skulle med fördel kunna säljas riktigt billigt eller skänkas.
21.24
Wfk nej
21.54
Tack till alla som har kommenterat under kvällen. Nu stänger vi ner chatten!