SVT rapporterade · Vilket avstånd är okej att ha till brevlådan?

• Gun Svensson som bor i Furudal har en funktionsnedsättning som gör att hon inte kan gå längre sträckor. Just nu måste hon gå nästan en kilometer för att få sin post.
 
Postnord menar att reglerna är tydliga när det gäller utsträckt service, som det kallas när man som gammal eller funktionsnedsatt kan få sin post till tomtgränsen istället för en postlådesamling. Alla i hushållet ska ha en funktionsnedsättning för att man ska få rätt att ha sin postlåda vid tomtgränsen. 
 
• Det är Post- och telestyrelsens allmänna rekommendationer för postutdelning som bestämmer hur Postnord jobbar och där finns det råd, men inga regler för hur posten ska utdelas på landsbygden.
16.36
Hej! Under tisdagen har vi berättat om Gun som har nästan en kilometer till postlådan, trots sin funktionsnedsättning. Hur långt tycker du är rimligt att ha till postlådan? Ska samma regler gälla för alla, oavsett förutsättningar? Dela med dig av dina tankar till oss!
16.38
Hör funktionshindrade Gun Svensson berätta historien om sin postlåda här: 
 
16.45
Den ska vara i direkt anslutning till bostaden, max 10 meter från ytterdörren. Alla ska ha rätt att kunna hämta sin egen post och inte vara beroende av någon annan.
16.57
100 meter är lagomt.
17.38
50 meter och lördagsutdelning också.
Sven i Småland.
17.38
Så länge samhället utgår från att postgången fungerar när det gäller tex underättelser, myndighetskontak och räkningar, kan man inte dra ner på postens verksanhet utan att förändra juridiken. Samhällskontraktet kräver ömsesidighet.
17.49
100 m max
17.50
Tyvärr är väl framtiden här och allt mer finns att tillgå via nätet som merparten också väljer. Dyrt att behålla gamla system när allt fler väljer bort analog post (snigelpost).
17.59
100 meter är ok
17.59
När man har en nedsatt förmåga att ta sig till brevlådan så räcker det med 100 meter till den.
17.59
50 meter. Inte mer. Jag jobbar inom vården och inte alla är bra att gå långa avstånder.
18.00
Den som har ett funktionshinder eller av ålder har svårt att gå, ska ha rätten att ha postlådan vid tomtgränsen eller vid trappen om det finns möjlighet för postbilen att vända. Sen vi övriga får väl gå en bit men jag anser inte att Postnord som i alla fall går med vinst, ska ha rätten att dra in postlådor på glesbygden. Vi betalar också skatt och har då ett samhällskontrakt med staten, de ska hålla sin del av avtalet, låt vinsten i Postnord stanna kvar och ge fasen i att kräva in den till staten.
18.00
Endast 10-15 m. Många gamla o handikappade har svårt att gå långa sträckor.
18.08
Max 15 m. Är nu 67 år och kan knappt gå på grund av stroke.
18.08
Bor i Brf Har sju meter till postlådan Skitbra
18.22
Tja i Luleå skärgård
Där får de boende gå ihop och hämta post i stan två gånger i veckan och dela ut själva.
Så har det varit ca: 40 år nu
Det tar väl en halv dag varje gång
18.22
100 meter sen får det va nog så mycket kapningar som pågår
18.22
Om postnord inte längre kan uppfylla det uppdrag de tagit på sig, så kanske det är dags för en ny upphandling
Hej Benitha! Det är Post- och telestyrelsens allmänna rekommendationer för postutdelning som bestämmer hur Postnord jobbar, här kan du läsa mer om det: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/sa-langt-ar-rimligt-att-ha-till-din-postlada 
18.55
Max 50m
19.21
Jag har 600m till låďan alltså 1200m dit och hem. Går bra så länge jag är frisk.
19.32
Postlådan skall ju vara vid tomtgränsen .
20.19
Vi betalar alla skatt i Sverige, så fråga folk på Söder hur långt de vill gå? Vi önskar väl alla god service oavsett var vi bor.
20.19
Max 50 meter
20.19
Att postnord gått tillbaka på sitt löfte (som var muntligt eller skriftligt?) och att deras regler avser att det är rimligt att en funktionsnedsatt inte skall ha rätt, baserat på att dennes sambo inte själv har en funktionsnedsättning (som för övrigt veckovis är bortrest?), kan röra sig som strukturell diskriminering. Gissar att detta kan vara bryta emot gällande diskrimineringslag rörande funktionsnedsättning och tillgänglighet. Hoppas man går vidare med detta till någon som kan företräda Gun i detta ärende och utreda vad det kan röra sig om. Gissar att detta inte är första gången Postnord nekat personer med funktionsnedsättning, leveranssätt på detta sätt.
20.19
Det kanske är dags att göra en ny upphandling nu när Postnord inte klarar det dom åtagit sig.
20.19
Lägg ner hela skiten så blir det nog bra.
Men hur ska vi då få vår post?
20.24
Helt normalt inom 10 km
20.53
Det är Post- och telestyrelsens allmänna rekommendationer för postutdelning som bestämmer hur Postnord jobbar och där finns det råd, men inga regler för hur posten ska utdelas på landsbygden. Läs mer om det här:
 
20.55
20m
20.55
mycket dåligt tar inte hänsyn alls till dom som har svårighet och bla posthantering. Hur långt ner ska Postnord falla med dåligt omdöme dom sjunker hela tiden förtroende
Hej Danne! Jag kan förstå din frustration. Det är Post- och telestyrelsens allmänna rekommendationer för postutdelning som bestämmer hur Postnord jobbar, här kan du läsa mer om det: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/sa-langt-ar-rimligt-att-ha-till-din-postlada
20.55
jag tycker 60 meter
20.56
Beror på ålder eller handikapp.
Tomtgränsen verkar vara det normala avståndet.
Hej Lisa! Ja, postlådor vid tomtgränsen ser man ju nästan överallt. Men faktum är att det genomsnittliga avståndet till den egna postlådan i Dalarna är 68 meter. Längst avstånd har Älvdalenborna på 290 meter. Här kan du läsa mer om detta: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/sa-langt-ar-rimligt-att-ha-till-din-postlada
21.01
Så här säger Katarina Sörman, distributionsområdeschef vid Postnord, om varför Gun och Christer inte får ha postlådan vid tomtgränsen: 
21.09
Hur långt ska brevbärare behöva gå i oskottad snö för att nå en brevlåda då ? Det är mycket gnäll på PostNord nu.. men när gjorde du något för att underlätta arbetet för din brevbärare ?
21.10
Med tanke på trängseln och miljö i trafiken i Stockholm så kan man inte hålla på och köra ut till alla hög hus utan sätt upp lådorna vid slussen. låt sedan alla gå dit och hämta sedan.
21.11
nu är det nya tider och folk har sina svårigheter då borde dom Post och telestyrelsen tänka om. för flesta kommuner byggs ju om för att anpassa dom som har ett funktionshinder ska kunna gå överallt exempel butiker och cafér. så varför tänker inte dom på Post och telestyrelsen på det också???
21.32
2 meter
21.36
2meter
08.57
Om man likväl I storstäder kan ha leverans igenom ytterdörren så ska landsbygden åtminstone ha till sina gårdar.. Annars kan man bygga postlådecentraler I städerna så kan alla som har tillgång till kollektivtrafik åka och hämta där.. Då sparas oroliga pengar som landsbygden kan få ta del av istället för tvärtom.
08.57
Vid tomtgränsen max 50 meter
08.57
Svar till Brevbärare S.
Jag underlättar ofta för min brevbärare genom att se till att det är röjt och rent framför brevlådan. Sedan underlättar jag ännu mer genom att själv åka och hämta paketet på utlämningsstället efter att brevbäraren inte lyckats leverera då han tydligen "saknade portkod" till min villa och "ingen var hemma" fast jag stod och arbetade på tomten vid brevlådan.
08.58
Allt har blivit sämre sen dom gick i hop med den danska posten. Lämna dom och återinför lantbrevbärare.
08.58
Strålande förslag. PostNörd leder utvecklingen av Sverige. Allt går framåt i rasande takt. Post varannan dag så djävla skönt det ska bli.
08.58
Hur tar hon sig till mataffärn ? Kan inte en granne hämta posten. Skaffa autogiro på allt. Köp en moped. Eller flytta till en stad.
09.35
Allt handlar om att spara pengar, minska på PostNord personal och sätta press på dem befintliga... brevbäraren kommer att må dåligt och mottagaren kommer att få sämre service... Nån borde vakna till