SVT rapporterade · Chatt om misstänkta penningtvätten i Swedbank

08.50
Hej och välkomna till den här chatten.
Nu finns SVT:s Linda Larsson Kakuli på plats för att svara på frågor om avslöjandet.
09.25
Bra jobbat! Min fråga är var finns Ekobrottsmyndigheten, är det inte denna typ av ärenden den är tillsatt för att utreda?
@Kenneth - Hej, det är för tidigt att säga än men om det uppstår misstankar bör EBM utreda.
09.27
Kommer Swedbank gå i konkurs?
@Orolig - Hej, jag förstår att det kan kännas oroligt. Det ska nog mycket till för att en bank ska gå i konkurs.
09.29
Vilka dåliga ursäkter de har samma gamla visa , vi är oskyldiga, kollat noga och inte hittat något osv osv. Stå på er om era undersökningar de är mycket bra och nödvändiga utan er ingen som bryr sig , ni äro viktiga så kör på Mvh Bo Vilagos
@BoVilagos - Hej, och tack. Vi fortsätter vår granskning - följ gärna vår rapportering både här och i Uppdrag Granskning ikväll.
09.32
Hej! Jag är nyfiken på hur bolån hos privata banker påverkas när en bank har misskött sig.
Mvh
@Rafael - Hej, jag har svårt att överblicka hur det här eventuellt kan påverka bolånen. Vi får hoppas att Swedbank kommer med mer svar till alla sina kunder.
09.34
Hur kan detta elände vara möjligt?Om jag som är fattig pensionär ska flytta 5000 kontant till en väns konto så måste jag bevisa var jag fått pengarna från, det känns som dom på banken tror jag stulit pengarna.
@ConnPettersson - Hej, ja regelverket är väldigt strikt p g a risken för penningtvätt. Vi hoppas att Swedbank kan ge mer utförliga svar om vad som har hänt i deras baltiska verksamhet.
09.37
Vad fick Er att misstänka
@StureLindnlaf - Många undrade och ställde frågor i samband med att skandalen i Danske Bank blev känd eftersom det finns fler banker med verksamhet i Baltikum.
09.39
Går det att säga något om vilka konsekvenser den misstänkta pengarvätten skulle kunna få för privatpersoner som använder Swedbank för exempelvis sitt pensionssparande?
@Anna - Hej, jag har svårt att överblicka om och vilka konsekvenser det kan bli för kunderna men det finns bl.a. bankgarantier för kunder i Sverige.
09.41
Inte ett dugg förvånad. Har haft dom sen det hette Föreningssparbanken. Då var dom en bank. Men nu delas det ut enormt mycket extra pengar till höga chefer i provisioner. Såna där svarta affärer fyller på deras plånböcker.
@HåkanSamuelsson - Hej, tack för dina synpunkter.
09.44
Börjar bli uppenbart att svensk bankverksamhet i Baltikum varit till för att tvätta pengar.
När bankerna återfinns skyldiga vad blir det för efterspel? Vilka återbetalningskrav kommer ställas och på vilka? Banken i det här faller är väll så kallade system bank där svenska staten garanterar deras fortsatta verksamhet.
@Richard - Hej, det är ännu för tidigt att säga men Danske Bank fick igår sitt tillstånd indraget i Estland och måste stänga sin verksamhet där. Det finns också risk för höga böter från USA.
09.47
Hur påverkar ett eventuell brott, folkets pengar?
@MiguelVargas - Hej, kunder med pengar i svenska konton omfattas av bankgarantin. Det betyder att staten garanterar insatta pengar upp till ett visst belopp.
09.50
Är det någon risk att mina pengar försvinner på konton och spax. Skall man plocka ut dem?
@BirgittaJohansson - Hej, jag hoppas att Swedbank kommer med mer information till oroliga kunder snart.
09.52
Hej! Jag skrev på kontrakt på ett hus nyligen och ska snart ta bolån på ett antal miljoner (tänkt hos Swedbank). Hur kan jag påverkas av konsekvenser av denna situationen?
@KalleKlopp - Hej, jag förstår att det här väcker frågor. Vi hoppas att Swedbank kan gå ut med mer information till er kunder.
09.55
Hej, har ni någon uppfattning om det även finns misstänkta överföringar mellan Swedbank och andra motparter än kunder i Danske Bank?

Som jag förstår det omfattar er undersökning endast om överföringar mellan kunder i Swedbank och Danske Bank vilket torde utgöra en ganska liten del av Swedbanks affärsrelationer i Baltikum?
@Magnitsky - Hej, den här granskningen gäller enbart överföringar mellan Danske Bank och Swedbank. Om det finns misstänkta transaktioner även med andra banker kan jag inte svara på.
09.57
Kommer chefer och ansvariga att ställas inför rätta och polisanmälas? Nu måste väl regeringen se till att få säkrare banksystem och att bankerna får sluta hålla på så här med fula affärer.
@Lasse - Swedbank svarar att de har anmält misstänkt penningtvätt. Det återstår att se om det blir något rättsligt efterspel.
09.59
Allt verkar mycket konstigt. Vanliga kunder får idag tusentals frågor från Swedbank när det gäller pengatransaktioner, hur är det då ens är möjligt att slussa så mycket pengar utan att Swedbank inte vet vad som pågår. Det är omöjligt. Ledningen ljuger och de bör åtalas precis i likhet som skandalen i Danske Bank. Otroligt bra gräv av UG som vanligt. UG är en av de bästa redaktionerna vi har i landet. Hoppas nu att de ansvariga får ta sitt straff.
@David - Tack för dina synpunkter. Vi fortsätter granskningen framöver, följ oss gärna här på svt.se och i Uppdrag granskning ikväll.
10.02
Kan detta resultera i samma sak som Danske går igenom, att man tvingas stänga sina baltiska filialer?
@Sixten - Det är svårt att säga. Det är upp till Finansinspektionen i de baltiska länderna att ta ställning till.
10.04
Tycker ni inte att era rubriker är lite missvisande? Det är trots allt inte Swedbank som är misstänkt utan bankens kunder.
@HannaB - Vår rubrik är "misstänkt penningtvätt i Swedbank". Det är bankens skyldighet enligt lag att kontrollera att kunderna inte använder banken för penningtvätt.
10.06
Först all heder till ett gediget arbete av er.
Har ert material funnits att tillgå även för Swedbank, men signalerna bara gått under deras radar??
Om inte - hur ställer sig SVT till att dela med sig av ert material inför en eventuell framtida granskning av ansvariga myndigheter??
AP
@AP - Swedbank fick ta del av våra slutsatser för mer än en vecka sedan och har inte velat svara mer i detalj på vad de själva vet.
10.11
Hej. Ni beskriver det som att Swedbank ”kan ha” använts för penningtvätt. Med betoning på ”kan” istället för ”har” så undrar jag om bevisningen inte räcker för att säkerställa att Swedbank använts?
@JanNorrback - Vi har letat efter, och hittat, flera varningsflaggor som banker ska reagera på. Swedbank svarar att de har anmält misstänkt penningtvätt men vill  inte kommentera hur mycket det rör sig om.
10.14
Får mig osöktatt tänka på mail som Swedbank skickade till sina kunder. Som kund tvingades man svara på olika frågor av privat karaktär. Gjorde man inte det blev tillgången till internetbanken avstängd. I min diskussioner med kundtjänst fick jag höra att det hade med lagen om penningtvätt att göra och att banken enligt lagen var tvungen att ha koll på sina kunder. Alltså jag är en fattig pensionär och banken hade lätt kunnat se att mitt konto inte hanterade stora summor dvs ingen penningtvätt här. Nu avslöjas att de själva har hållit på med penningtvätt. Dubbelmoral och rent ut sagt skitbank, nu har jag fått nog och ska byta bank
@Gra - Ja, reglerna är väldigt stränga. De varningsflaggor vi har sett borde fått banken att reagera. Swedbank svarar att de har anmält misstänkt penningtvätt men vill inte kommentera hur mycket det rör sig om.
10.15
Nuvarande vd var chef för denna region och dessförinnan chef för Swedbakkoncernens revision. Besvärande!!
KG
@KGLindvall - Ja, det stämmer. Vi hade hoppats på en intervju med VD inför vår publicering men hon har tackat nej.
10.18
Hur jobbar egentligen bankerna med penningtvättsproblematiken och var säger lagar/regler?
Det verkar som om bankerna lägger energin på att skicka enkäter till privatkunder för att sedan spärra deras konton om de inte svarar i tid medan de som är ute efter att tvätta pengar klarar detta alldeles utmärkt trots enkäter. Det verkar som om man jobbar med fel saker och att dessa enkäter mest är ett spel för galleriet för att uppvisa att men följer lagar.
@JohanAngelöf - Hej, ja det stämmer att banker ska kontrollera om det förekommer penningtvätt. I fallet med Danske Bank har de brustit i den kontrollen. Vi ser en rad misstänkta varningssignaler i vår granskning som Swedbank borde ha reagerat på.
10.22
Om man jämför med Danske Bank som har fått stänga ner sin verksamhet, hur stort/litet är problemet för Swedbank?
@Niklas - Det är svårt att svara på eftersom vår granskning omfattar bara dessa två banker. I Danske Bank-fallet har en oberoende utredning tittat på hela den estniska verksamheten.
10.24
Tycker även att man ska ställa frågan i vilken omfattning Finansinspektionen är inblandade. Hur kunde dom komma med samma "osanning" som Swedbank? Varför missade dom det ni på SVT hittat? Något borde dom fått fram eller var det någon som inte gjorde sitt arbete, vad mer döljer sig i denna härva.

Mvh
Ralph Schmidt
@RalphSchmidt - Hej, det är en relevant fråga som vi säkert kommer att återkomma till.
10.25
Jag tror inte ett ögonblick på att bankerna inte har kunskap om detta, när ni hittat det. Vi vanliga bankkunder med transaktionskonton som inte köper andra tjänster ska ha Riksbankens föreslagna e-krona och bankerna ska börja sköta sina banker som annan vanlig affärsverksamhet! Det ska vara slut med att staten håller bankerna under armarna!
@Kriss - Hej, tack för dina synpunkter. Swedbank svarar att de har agerat mot misstänkt penningtvätt men vill inte kommentera hur mycket det handlar om.
10.27
Man börjar tappa det allmänna förtroendet för bankväsendet. Jag blir bara förbannad och uppgiven! Jag hoppas verkligen att det blir ett rättsligt efterspel och att de sätts åt hårt! Vilka är chanserna för att det kan bli så?
@Micke - Hej, jag kan inte bedöma det men Swedbank säger att de har anmält misstänkt penningtvätt.
10.28
Tack för att ni finns! Återigen ett tydligt exempel på hur viktig journalistiken är i allmänhet och den grävande journalistiken i synnerhet. Ytterst är den en garant för demokratin! Stå på er👍💪
@BoStjernkvist - Tack!
10.31
Mina egna erfarenheter från min tid som banktjänsteman säger att penningtvätt brukar accepteras så länge högre chefer inom banken ( och/eller banken) tjänar på det. Har ni några sådana indicier?
@Sven - Swedbank har fått slutsatserna av vår granskning för mer än en vecka sedan men har inte svarat mer utförligt på vad de har känt till.
10.33
Hej. Jag undrar om det blir rättsliga åtgärder mot Swedbank (miljardböter) och topptjänstemännen (fängelsestraff) här i Sverige. Eller blir det som i Telia fallet att alla går fria?
@Lars - Hej, det är för tidigt att säga något om. Vi hoppas att Swedbank ska ge lite mer fördjupade svar på slutsatserna av vår granskning.
10.34
Det står att 40 miljarder har flyttats (tvättats) inom Swedbank. Hur mycket har banken själva då tjänat på denna brottsliga verksamhet?
@Anton - Hej, det vet vi inte - är det korta svaret.
10.38
Tack för alla frågor. Vi stänger nu chatten för tillfället. Ni kan följa rapporteringen om Swedbank och penningtvätten här på svt.se under dagen. Se programmet i SVT1 kl. 20.00 eller redan nu i SVT Play: 

Uppdrag granskning - Swedbank och penningtvätten

SVT PlaySwedbanks vd lovade att banken inte skulle dras in i skandalen med Danske Bank. Nu kan Uppdrag granskning avslöja att Swedbank kan ha använts för omfattande penningtvätt - under närmare ett decennium. Programledare: Ali Fegan.
10.40
I samband med Uppdrag granskning i kväll kl 20.00 och framåt kan ni även ställa frågor till reportrarna bakom avslöjandet via Uppdrag gransknings kanaler i sociala medier.