SVT rapporterade · Vilka nyheter engagerar dig?

11.14
Nu stänger vi den här publikchatten om vilka nyheter som engagerar. Vi på redaktionen är så tacksamma för att så många medverkat med kloka tankar om nyheter under 2019. Över 130 röster om nyheter finns samlade här - röster från alla Dalarnas 15 kommuner. Återigen stort tack. Era idéer och tankar bidrar till att göra oss bättre.
08.18
Mera nyheter från Landstinget och vad de har för planer för innevånarna.
15.48
Nu har vi på redaktionen varit i alla dalakommuner och pratat om vilka nyheter som engagerar er. TACK alla ni som under det här året svarat på frågor, som kommit fram och hälsat och ni som velat diskutera nyheter. TACK! /Charlotte och Gustaf som fick äran att göra de sista intervjuerna i denna chatt.
15.42
Annelie Tunner från Rättvik blir sista person ut i denna chatt.

15.35
Se vilka nyheter som engagerar Inger Ruhnbom
.
15.25
Framme vid dagens sista stopp: Rättvik.
Lotta Skalme från Vikarby är en av de vi pratar nyheter med här.

14.00
Anna Hampgård från Kyrkbyn tittar både på riksyheterna och de lokala nyheterna på tv:n. Hon skulle gärna se mer av ännu mer lokala nyheter, tex vad som händer i byarna runtomkring där hon bor.
13.39
Bengt Gustaf Holmkvist önskar sig ännu mer lokala nyheter.

13.34
Nu har vi åkt vidare till Gagnefs kommun. Där träffade vi Tommy Johansson, håller du med honom om vad som syns i nyheterna?

11.53
I Ludvika träffade vi även Theodor Niman som berättade vad som intresserar honom. Nu åker vi vidare till Gagnefs kommun!

11.39
Se vad Inga-Maria Andersson har för nyhetsvanor i klippet!

11.24
I Ludvika träffade vi Hugo Duchén och Julia Grajales Succén som gärna tittar på lokala nyheter.

11.13
Idag är vi på en liten rundtur för att prata nyheter. Vi kommer besöka Ludvika, Gagnef och Rättvik. Nu är vi framme vid första stoppet!
07.08
Lars-Erik hör av sig på mejl till dalarna@svt.se och skriver:

”Vill se mer bra, trevliga  och positiva nyheter. I dag går man upp och sätter på tvn. Då säger man god morgon och sedan talar man om varför det inte är det.”
07.05
Neddragningar överinskrivningar på förskolan, personalen går på knäna och barnen ges inte möjlighet till bra förskoletid
07.05
Vart tar skattepengarna vägen?
19.22
Politik och ekonomi
15.48
Hur ska man kunna förändra äldreomsorgen som idag är i "fritt fall". Ex hur man kan få besök av 21 ansikten på 14 dagar i hemvården. Varför kommer man till äldreboendet för att dö, INTE för att få leva bra tills man dör. Hur mår personalen i omsorgsvården, underbemannade, kris framöver pg a brist på sökande. Chefer som ej förstår vad de på "golvet" säger som har daglig insikt i vården. Saknaden av sjuksköterskor. MM
11.39
Ulrika Wiborgh vill se en större mix av roliga och tråkiga nyheter. 
11.37
Rebecca Anderson, student. Hon är bland annat intresserad av samhällsnyheter.  
11.22

Pia Larsson tar oftast del av nyhet i tv eller på radion. 
- Jag tittar bland annat på SVT Dalarna, säger hon. Politik och vad som händer lokalt i Avesta är några av de saker som engagerar mest.
11.21
Mehari Simon, 26 år, studerar till undersköterska, Avesta:
Jag läser Avesta Tidning och reklamblad som kommer i brevlådan. På fredagar ser jag SVT:s Svenska Nyheter, som ger både nyhetssammanfattningen och humor. Det gillar jag.
10.51
24688838
Evelina Lautensack och sonen Gabriel. Evelina berättar om att hon är intresserad av både världsnyheter och lokala nyheter.
10.37
Mer nyheter från norra Dalarna! Tack!
10.34
Nu är vi på plats i Avesta för att snacka om nyheter med Avestaborna, hälsar Erica Stenback och Nina Funke
19.33
Jag är intresserad av sånt som berör oss vanliga dödliga som vi inte rår över. Det kan vara allt från oegentligheter i kommunen till hur vår lokaltrafik planeras eller hur det står still med snöröjning eller varför inte vården fungerar särskilt bra. Vart tar våra pengar vi betalar vägen egentligen?
18.04
Jag är mest intresserad av kollektivtrafiken. Varför blir det ingen timmestrafik mellan Mora & Borlänge och hur funkar de förändringar som Dalatrafi introducerade?
18.04
Ni måste ta in flera glada/ positiva nyheter, alldeles för många artiklar om eländen, hemskheter, krig, människor som behandlas illa o d
16.42
Danielle O’Connell 43 år från Säter, vill se mer uppföljningar i nyheterna. 
 
16.38
15.28
15.26
14.32
SVT Nyheter Dalarnas Niko Ago och Lotta Olin är på plats i Säter för att prata nyhetsvanor.
 
13.56
13.40
13.38
Ni bör utreda (den bristande) vården i Dalarna mer, i synnerhet ätstörningsvården.
13.31
13.21
Ellinor Eriksson, 32 år, butiksanställd, Lima: Får merparten av mina nyheter genom sociala medier, ser varken på TV eller lyssnar på radion. Här lokalt intresserar vindkraftsutbyggnaden och den nya flygplatsen.
13.17
Emelie Johansson, 30 år, sjuksköterska, bor i Västerås, kommer från Lima: Jag är inte så nyhetsintresserad, kollar nyheter kanske varannan dag - i mobilen. Brott och händelser intresserar och om det är något som hänt i närheten.
13.13
Nu är vi på plats i Lima för att prata om nyhetsvanor. Från vänster Patrik Qvicker, Ylva Persson och Nina Funke.
18.50
Lokala nyheter. Samhällsfrågor. Debatter. Konsumentfrågor. Synliga telefonnummer vårt man vänder sig kommunalt och även till gällande Region Dalarna.
13.49
13.39
13.20
13.05
12.42
12.26
Idag är vi på plats i Älvdalen och pratar om nyheter. Vilka lokala nyheter engagerar dig?
13.18
Klimat, miljö och politik! Vi måste få en större uppmärksamhet kring klimat på ett personligt plan men också helt nödvändigt politiska beslut som leder till personliga möjligheter att ta ansvar för miljö och klimat. Stora frågor och många! Fullständigt ointresserad av sport som gäller heltidstränande/tävlande. De får alldeles för mycket utrymme. Sport är inte klimatsmart på den nivå ni rapporterar. Men vi behöver ta oss fram mera ”för egen maskin” så gärna mera om hälsa i kombination m miljö!
11.42
11.20
11.19
På grund av Sandvikens kommuns ekonomi så har de minskat personalen med 25%. På Överförmyndarexp. Det betyder i mitt fall att årsräkningen för 2018 inte är granskad! Och det kommer att dröja länge enl. uppgift. Den blev inlämnad i mars 2018. I årsräkningen ingår bl.a. utgifter som jag haft under 2018 och som jag ännu inte fått utbetalda.
Varför skall jag agera bank åt kommunen?
Detta är ett politiskt beslut!
11.18
Varför granskar ni inte varför kommunerna nu gör rekordunderskott? Ja, ni frågar kommunpolitiker etc. men gör er EGEN granskning. Varför skall vi ha journalister om makthavarnas påstenden ej granskas? Är det verkligen sant att ”åldrande befolkning” är orsaken? Hur har utvecklingen för t.ex. försörjningsstöd och HVB/hem sett ut de senaste 10 åren?
11.12
11.07
Caroline Tiger, 43 år, butiksbiträde, Orsa:
Jag vill gärna ha koll på vad som händer och har flera nyhetsappar i mobilen. Ofta står radion och TV:n på också.
11.04
Kenneth Borgenstrand, 35 år, butiksansvarig, Orsa:
Jag kollar i Mora Tidning om den ligger framme, men är generellt inte så speciellt intresserad av nyheter. Ibland spanar jag på internationella nyheter.
11.00
Amal Ahmed, 48 år, butiksbiträde, Orsa:
Jag får de flesta nyheterna genom sociala medier, genom att kompisar delar. Kollar också DT ibland.
09.42
Att ni granska kommunerna och hur deras dåliga ekonomi kan ha uppstått ! Är det nya torg och idrottsanläggningar som gjort det eller ?
09.39
Till att börja med så tycker jag att Nyheterna är bra överlag! Är intresserad av att följa jaktbrott samt mörkertal för ev brott, ni får gärna skriva mera om det.
Mvh
08.19
Att ni håller er till sanningen och är neutrala!
Det var många år sedan ni var politiskt neutrala!
Hej Conny! Trist att du tänker så. Har du något exempel på när du menar att vi på SVT Dalarna inte varit politiskt neutrala? 
16.05
Ta reda på hur ekonomin i alla kommuner ligger till är orolig att den är dålig. Och mörka inte sanningen kommer fram.
@Åke - Hej Åke! I maj skickade vi ut en enkät till alla kommuner i Dalarna och frågade om just ekonomin. Nästan samtliga räknar med att gå minus mot budget. Du hittar artiklarna här: 
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/manga-kommuner-gar-daligt-i-dalarna
14.16
13.58
13.11
13.06
12.39
Alan Hama, 44 år, frisör Leksand. – Jag får främst mina nyheter genom sociala medier.
12.36
Wafa Albakir, 29 år, studerar på SFI, Leksand: – Jag ser på nyheter i TV, Rapport, Aktuellt och TV4-Nyheterna, men också i mobilen. Folk är hjälpsamma i Leksand och hjälper mig att hitta viktig information.
14.06
Hanna Klein och Ld Libra vill känna sig uppdaterade på det som händer lokalt men också allt som rör migration. Svt ser de som en trovärdig källa.

13.47
Fatih Alcinkaya gillar främst lokala nyheter men tittar också på sportnyheter.

13.32
Mirjam Hed ser flera nyhetsprogram på SVT. Hon tycker om lokala nyheter då gärna sådant som rör skolan.

12.29
Pia Wallner är intresserad av klimatnyheter och vädret. Hon har inte SVT nyhetsapp men tjuvkikar när maken får notiser på sin mobil.

12.19
Vi träffade Malin Olenius som tog en paus i arbetsdagen för att prata med oss. Hon vill se mer lokala nyheter:

10.56
Idag är vi i Hedemora och pratar nyhetsvanor med er! Vi vill veta vad som intresserar er och vad som absolut inte gör det. Hugg oss om ni ser oss!
/Henrik och Susanna
20.55
Nyheter som är objektiva och inte vinklade. Försök att höra båda sidor av det ni publicerar. Ensidigt tyckande är inga nyheter.
15.39
Positiva och glada nyheter. Det känns skönt att få le när jag läser tidningen.....
14.25
14.15
14.06
13.27
Bristen på behöriga lärare i Borlänges mest segregerade skola, Tjärnaängskolan. Hur tror ni de barnen blir när de inte får jobb?
12.59
12.38
13.35
13.31
”Jag är väldigt intresserad av politik, både i världen och på lokal nivå. Vem som tex blir USA:s president påverkar folk i hela världen men det är också intressant med politiska beslut som tas lokalt. / Kourosh Akbari
13.31
- Jag är intresserad av kultur och politik. Det är också kul att få veta om olika lokala initiativ, säger Linn Wigstrand.
13.22
Anna-Stina Skogberg vill ha mer lokala nyheter, särskilt från västerdalarna. ”Är det nyheter därifrån är det bara från Sälen. Det märks att det är färre journalister i det området nu. Medierna förlitar sig på att folk ska höra av sig men då blir det väldigt vinklat.”
13.14
Jeanette Dahlström är nästintill allätare av nyheter. När det gäller lokala nyheter så vill hon ha mindre kultur men gärna mer lokal sport från ungdomsidrotten.
13.13
Idag är vi i Mora för att prata om vilka nyheter som engagerar och vad ni vill se mer av. Christian Olani svarar att han är intresserad av miljön och sådant som berör honom i vardagen, tex skolfrågor.
10.42
Ta upp mera om orättvisorna i samhället, tex fattigpensionärer. Vad hände igår, jo 4000 demonstrerade i Stockholm (vid din sida). Tack!
10.35
Det verkar som inget händer i delar av Dalarna. Ludvika Smedjebacken, Hedemora mfl små orter är sällsynta inslag i sändningarna
10.10
Signaturen ”Erika” har hört av sig till oss via mejl och skriver att hon:
 
”Saknat mer rapportering kring den del av militärövningen som skett även i Dalarna. Skulle vara intressant  med lite personliga intervjuer av dem som deltar och befälens uppgifter och en omvärldsanalys.”
 
12.46
Sandra Lindberg med systerdottern Sally Lindberg och sonen Billy Lindberg, Smedjebacken:
- Ser inte så mycket nyheter alls. Får ibland nyhetstips genom kompisar på sociala medier. Om något större händer ser jag på TV-nyheter.
12.18
Roland Klasén, 79 år, Smedjebacken.
- Jag ser SVT:s lokala nyheter varje kväll. Sen köper jag Expressen varje dag. Det är en tradition jag ärvt av min far. Jag vill veta det som är viktigt. Jag tycker att man genomskådar när nyheter görs för att sälja. Och journalister ska ställa tuffa frågor.
12.16
Maude Kvarnström beskriver sig själv som en nyhetsjunkie.

12.05
11.58
Jamie Öhman tittar aldrig på tv-nyheterna men gärna på webben. Mest om det händer något eller om det finns nyheter som kan röra hennes barn.
11.52

Idag är vi i Smedjebacken och pratar nyheter. Vi har bland andra träffat Mikael Weilander.
11.50
Myndigheter och andra funktioner som folk måste besöka t.ex. sjukvård (kan ej göras via webben) läggs ner i glesbygd tvingar folk att åka flera mil. detta är ett bedrövligt miljötänk. Lägger man ner och tvingar folk att åka är man en miljöbov.
11.42
Lena och Lars Bäcklund har SVTs nyhetsapp nedladdad. De följer gärna lokala politiken och vill gärna veta vad som händer i Smedjebacken. 
-Vad hände sen med det uppvärmda badet? undrar Lars Bäcklund. Det var ju bakterier i somras?
10.55
Åk upp till Röda Berga i Smedjebacken och träffa alla glada och positiva barn och ungdomar.
21.53
En balans mellan goda nyheter och allt elände som händer. Nu känns det som att det är överhängande elände som det rapporterars om!
18.47
Jag gillar positiva nyheter. Som kan värma ens hjärta
Jag vet inte om de bidrar med så mycket värme, men de nya hjärtstartarna i Rättvik kan i alla fall ge ditt hjärta en ordentlig stöt vid behov! ;) https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/kyrkan-monterar-hjartstartare-tillgangliga-dygnet-runt-i-rattviks-byar
18.23
Skriv om Borlänge kommuns felaktiga beslut att lägga ner Tunets bad i Romme. Driver ett starkt motstånd med över 700 medlemmar i rädda Tunets fb grupp. Vi har även haft en gula västarna demonstration. I morgon ska politikerna 16.30 med gruppen utföra en ny besiktning.
18.12
Jag tycker om nyheter om Dalarnas lokalhistoria, stort som smått, människor som händelser, närhistoria som från tidigare generationer. Tycker det behövs komplement till dagsaktuella händelser.
16.16
Bevaka kommunalvalet i Falun! Nummer 1, 2, 3, 4, 5 (minst) borde vara utfrågningar av de lokala partierna vad de tänker göra I FALUN för att möta KLIMATKRISEN. Om inte något sker nu, är de flesta frågor meningslösa på sikt. Falun har en fantastisk möjlighet att profilera sig som den klimatsmartaste kommunen. "Klimatnytt" borde dessutom ha en egen punkt i Rapport och Aktuellt likt Sportnytt Kulturnytt Ekonominytt och Vädret....
16.16
Orätvisor i samhället. Försäkringskassan, fattigpensionärer. Politiker med skyhöga löner mm.
13.17
- Jag tittar väldigt lite på nyheterna på tv men det beror mest på att det är mina barn som har barnkanalen på. Jag läser nyheter på olika hemsidor. Jag söker jobb och vill se vad som händer, säger Biniyam Tewelde.



13.10
Jawharah Aljomoa försöker läsa nyheter för att lära sig svenska. Hennes studiekamrat Musa Nuredin tittar på tv-nyheterna ibland. Båda tycker om att få se vad som händer i Sverige.



11.27
Miljönyheter.

Varför gör ingen något åt den hemska rovdjurskapitalismen inom skogs och jordbruket?

Varför går folk med på att deras närmiljö förstörs,kalhuggs och asfalteras och istället semestrar i Thailand så att de ska slippa eländet en gång om året?

Om man räknar in alla växthusgaser, hur många ppm är vi då uppe i?

När kommer det närodlade grönsaker till affärerna?

Ändrar alla kalhyggen nederbördsmönstren?

Kommer allmännyttan att installera gratis AC vid behov?
Hej Susanne och tack för dina tips om potentiella ämnen att göra nyheter av. Eftersom du är intresserad av klimatet rekommenderar jag att gå in här och ta del av vårt innehåll när vi hade klimat och miljötema: https://www.svt.se/nyheter/amne/Dalarna_-_Klimatet_i_fokus
11.23
11.09
11.06
10.48
Suad Abdu, 28 år, studerande, Borlänge. 
- Jag följer inte nyhetsflödet så noga, men får veta det viktigaste som
hänt, både i världen och här hemma, genom sociala medier. Det är nog den viktigaste nyhetstjänsten för mig.
10.38
Reporter Charlotte Pettersson pratar med Deko Sálad om nyhetsvanor. Hon ser ofta på SVT, gillar sport och skidåkning. För nyheter använder hon ofta SVT:s app Språkplay med nyheter på lätt svenska. Men hon läser också tidningar och lyssnar på radio.
10.33
Nu är vi plats på Komvux i Borlänge för att prata om nyhetsvanor. Häng med. På plats reporter Hamed Karlsson, Charlotte Pettersson och redaktionschef Nina Funke.
10.31
vill veta mer om lanthandlarna håller på å dö ut i dalarna??
Hej Viktoria! Vi gjorde en sådan kartläggning 2015; hur många som hade fått lägga ner runt om i länet då. Det kan du läsa mer om här: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/lanthandel-fyller-100-ar-1
Men det är absolut nåt som går att följa upp igen för att se hur det ser ut 2019. Tack för att du hör av dig till oss!
10.07
Allt lokalt. Gärna positiva nyheter.
Tack Micke för tankar. Mvh Nina Funke, redaktionschef. 
10.07
Lokalt, nationellt och internationellt om hållbarhetarbete, främst när det gäller miljö och människor i utsatthet. Vad görs, vad behövs göras och hur kan vi som enskilda personer bidra till förbättring?
Tack Emila för dina tips till oss. 
10.07
Hur ser klimatarbetet ut i de olika kommunerna i Dalarna? Kommunala satsningar och strategier likaväl som initiativ av föreningar, privatpersoner o s v. Jag önskar både inspirerande, men kanske även utmanande!, information, tips och idéer, från experter och amatörer, både stort och smått, i återkommande reportage, t ex en gång i veckan. Positiva exempel som kan hjälpa och uppmuntra oss att fortsätta förändra våra vanor!
Hej Helena. Stort tack för dina tankar och idéer. Lösningsinriktad journalistik som inte lämnar publiken i en känsla av uppgivenhet är viktigt för oss. Tipsa oss gärna om du har inspirerande personer i din närhet. 
10.07
Om hur de har som sämst har det. Och vad gör kommunerna och andra myndigheter för dem.
Hej Rosa. Tack.
10.07
Följ gärna upp hur den nya ledningen för Region Dalarna uppfyller sina vallöften man tacklar problemen med hyrpersonal till vården och varför bemanningsföretagen kan erbjuda bättre villkor än
Hej Erik. Tack för tipset. Det ska vi försöka ha span på.
10.07
Goda nyheter om hur det är hos oss på landsbygden. Engagerade människor.
Hej Britta. Tack för dina idéer.
06.35
Sveriges roll i världen - speciellt inom klimat och jämställdhetsarbetet.
Hej David! Tack för att du bidrar med idéer.
06.47
Jag vill gärna att ni berättar om vad som görs för att minska utanförskapet i samhället, tex för nysvenskar, arbetslösa, förståndshandikappade. Både bland myndigheter, företag, skola och ideella föreningar. Och även ställa politiker mot väggen om huruvida man tex gynnar dessa föreningar. Jag tror föreningarna gör ett väldigt viktigt jobb. Utanförskap är mycket grunden till att ungdomar kommer på glid och begår brott, tror jag. Fråga gärna ungdomarna själva.,
Hej Anna! Ja, att belysa utanförskap i samhället är viktigt och att visa vad som görs för att minska utanförskapet. Vi har gjort en hel del journalistik om i år, bland annat från Tjärna Ängar i Borlänge, där föreningslivet haft stor betydelse.  
20.22
Jag vill gärna att ni rapporterar mer om vad man själv kan göra för att bidra till en bättre miljö eller för att hjälpa en medmänniska i kris.
Tack Torun!
20.14
Det lokala politiken och utvecklingen engagerar mig mest. . Gäller hela Dalarna . Låt olika områden få synas i varje dag så hela Dalarna belyses .under ett år . Och granskande nyheter . Landsbygdsfrågor behöver belysas och sättas under lupp . Idag är vår mediebevakning betydligt mindre än för bara 10 år sedan . I tidningarna är mycket skrivet bara som en beskrivning av problem, knappt någon ställer obekväma frågor . Varför finns inte Dalarna Runt en gång i veckan med positiva och andra nyheter vi inte hör om i andra nyheter ! Det skulle jag uppskatta !!
Hej Mia. Tusen tack för dina tankar om mer landsbygdsfrågor och positiva nyheter. Tipsa oss gärna om du har någon företeelse eller person i din omgivning som inspirerar. 
20.14
Jag gillar nyhetsappen bäst. Ingen reklam. Inga click-bites. Snabb översikt och att de går att växla från världen/Sverige till lokalt. Har också text-tv-appen.
Hej Yazin! Vad kul att du uppskattar appen. Tack för det.
20.14
Liveinslag från kulturella händelser i Dalarna. Även om inslaget inte är så långt ger det känsla av att de lokala nyheterna intresserar sig för kulturen och är på plats där det händer.
Tack Anna-Maria! 
20.14
Jag ser gärna nyheter om kultur.
Tack Elina!
20.14
Mer reportage om landskapets olika föreningar om olika tävlingar, utveckling i sporten med mera för att veta hur det går i sporterna som inte syns så mycket i TV
Tack Marcus!
19.38
Väglag, olyckor, vädervarningar, nya kommunala beslut, händelser som påverkar vardagen,
Sen efterlyses roliga händelser, och sen sexupplevelser för av rättnongsprogram gjorda fel.
11.26
11.05
10.43
10.39
10.32
Nu intervjuar vi ett gäng som läser till lärare om nyhetsvanor. Snart kan du se/läsa vad de tycker.
10.27
Rounahi Daher, 27 år gammal från Sandviken, studerar ekonomi på högskolan.
- Jag hittar de flesta nyheterna via sociala medier som facebookflödet, det är svårt som förälder att hitta tid att se pånyheter varje dag.
- Jag är mest intresserad av ämnen som rör familjen och privatekonomi, eller stora händelser som mordet i Avesta där en person hittades utanför Gävle. Vem som är statsminister är inte lika viktigt för mitt liv, säger Rounahi.
Foto: Alfred Jakobsson/SVT
 
10.05
Nu är vi på plats på högskolan i Falun. Kom och snacka nyheter med oss! /reporter Charlotte Pettersson, Alfred Jakobsson och redaktionschef Nina Funke
09.43
Lokala nyheter.
Hej Christina och tack för din kommentar!
Vad är det för lokala nyheter som särskilt intresserar dig? /Frida, webbreporter
08.18
Det känns att journalister och de som äger medier är EJ intresserade om vad som händer i stan och i Sverige. Trump, Korrea, islamister och samma tråkiga året ut. Hur är det i stan, bilder från stan???Pensionärer som är mest hemma får veta och se så lite om Europa där vi bor! Oftast börjar nyheter från andra länder. Sverige? Det räcker några sekunder.
08.17
Miljöfrågor
07.39
nedmonteringen av landsbygden!!!