SVT rapporterade · Chatta med nya läkaren i Fråga doktorn

18.07
Vilka ställen har du bott på? Du låter som att du är från norra Sverige.
Hej Anna! 
Tack för din fråga, och min första fråga i " Fråga Doktorn" :)
Jo, det stämmer, eller jag säger nog chooo , ett ja när man samtidigt andas in, som vi gör i Norrland. 
Jag är född i Burträsk , 4 mil snett inåt  landet från Skellefteå. Jag har bott i Burträsk, Skellefteå,  Umeå, Gällivare, Sörreisa ( Nordnorge) och nu åter i Skellefteå. 
18.25
Gällande menstruationscykel
Jag har problem med nedstämdhet och humör i upp till en vecka innan själva blödning. När blödningen börjar så känns det som om humöret "återställer sig". P-piller hjälper men gör istället att jag mår sämre fördelat på hela cykeln. Nedstämdheten och humöret är på en sådan nivå att det påverkar mina studier och mitt sociala liv, och har gjort så i några år. Det blir även fysiskt med trötthet och orkeslöshet.
Om man går till ex. en ungdomsmottagning, vad skulle vara nästa steg att ta, efter p-piller, för att jag skulle kunna må bättre? Och vet du vad jag ev. skulle kunna göra själv?
Tack för svar! Mvh en på 19 år
Hej! 
Tack för ditt mail. Det är inte alltid lätt med våra hormoner. Det finns möjlighet att behandla med stämningshöjjande medicin , som har dokumenterad effekt på PMS , i intervaller av din hormonella cykel, som brukar fungera. Kontakta din hälsocentral. Lycka till !
18.25
Hej kan man någonsin bli frisk från hjärtsvikt
Hej! 
En obehandlad hjärtsvikt kan förbättras avsevärt med mediciner. Sedan ställs dos och typ av läkemedel in efter din hjärtsvikt, för att kompensera att hjärtat inte riktigt orkar med som tidigare. Medicinerna ger ditt hjärta bättre förutsättningar att fungera bra.
18.29
Har en hög sänka 59 har haft det ca 5 år mellan 20 -60.Har ont i leder och muskler.Har normala blodvärden.
Hej! 
Sänka är en ospecifik markör på att " något är på gång i kroppen" Då din sänka stått oförändrad i flera år är det sannolikt inte farligt. Då du har förhöjd sänka och ont i leder och muskler skulle det kunna bero på ett inflammatorisk tillstånd. Det kan utredas på din hälsocentral. Boka en tid för bedömning . 
18.33
hej har sådan torrhosta som är så bobbig har provat olika tabletter å slemlösande
har du något bra å rekonomera för detta? å de blir verr när jag lagt mi i sängen
tack på förhand
Hej! 
Torrhosta kan bero på många saker. Vi pratar om det i " Fråga Doktorn" Titta gärna då. Vanligast beror torrhosta på virus infektion. Det kan också bero på astma, hjärtat eller sura uppstötningar från magen. Då det blir värre när du lagt dig i sängen är det mera sannolikt att det är syra , reflux. Då kan du provbehandla med syra nedsättande medicin från apoteket. Om du har bensvullnad, viktuppgång eller bröstsmärta vid ansträngning , är det klokt att kontakta din hälsocentral för kontroll av hjärtat .
Här kan du se klippet om torrhosta
18.39
Vad är crp? Ett sådant prov togs på min dotter när hon låg inlagd på sjukhus.
CRP = " snabbsänkan" , en sk akut fasreaktant. Vi använder den i sjukvården till att få indikation om infektionen är bakteriell eller virus orsakad. Det ger vägledning om behandling med antibiotika eller inte. CRP stiger snabbt och sjunker snabbt efter behandling. Sänkan SR , stiger långsammare och sjunker långsammare. CRP har medfört bättre snabbdiagnostik och hjälper oss att minska förbrukningen av antibiotika. Det är bra! Minskar resistens utvecklingen!
MVH
Karin
18.41
Har problem med min hårbotten. Har blivit rekommenderad cortison-behandling. Läkarna tror att jag har mjälleksem. Kan inte se något mjäll. Jag tror att det har med tiden och behandlingar blivit en slags eksem. Hårbotten är torr och skör. Har haft problemen i ca 5 år. Tappar, tycker jag, en del hår. Hade som ung fett hår. Jag behandlar hårbotten med hårbottengel och mjällschampo. Vad ska jag ta mig till. Tack för synpunkter!
Hej! 
Symtomet kallas " mjäll eksem" . Det behandlas med lokal kortison behandling och ett schampo som finns att köpa receptfritt på apoteket. 
Prognosen är god, men du kan behöva återkommande behandlingar.
18.46
Hej! Jag undrar lite över Lichen. Hur får man det och hur kan man bota det?
Hej! 
Orsaken till Lichen är inte helt klarlagd. Behandlingen är starkare kortison kräm. Ibland läker sjukdomen ut, ibland behövs det upprepad behandling under längre tid
18.51
Hur botas och lindras uretrit?
Hej!
Uretrit = en retning i urinröret. Det beror ofta på inflammation , eller torra slemhinnor. Jag föreslår att du lämnar ett urinprov på hälsocentralen som första steg. Om du är i närheten av klimakteriet kan du behandla med östrogen kräm , som du köper receptfritt på apoteket, för att stärka slemhinnorna. Ta till vana att kissa efter sex, så att bakterier inte förs upp i urinröret.
18.53
Hej. Kan man verkligen se allt i knät med vanlig skiktröntgen? Har grad 1 artros och väldigt ont
Hej! 
Man kan se väldigt mycket vid en skiktröntgen, men inte  allt. Symtom, de fynd som framkommer när man känner på knäet och röntgen undersökningen vägs ihop. Skiktröntgen visar både mjukdelar, brosk och skelett , till skillnad från " vanlig röntgen" som ffa visar skelettet . Artros grad 1 gör ont , men om du har väldigt ont kan det finnas andra strukturer i knäet som är påverkade. Jag förslår att du kontaktar en sjukgymnast för ett träningsprogram och systematisk uppföljning. Då blir det lättare att utvärdera och planera framåt
18.54
Hej. Kan ni berätta lite om meningeomer. Jag ska operas. Hur går operationen till? Får man stanna någon dag på lasarettet efter operationen. Tack för svar. Monica Andersson
Hej!
Menigiom är en tumör som utgår från hjärnhinnorna. Ja, du stannar på lasarettet till ditt tillstånd är stabilt. Ring till till din operations samordnare så du får svar på dina praktiska frågor. Lycka till med operationen!
18.56
Hej! Min man har fått bältros. Började som småbulor i nacken och på huvudet. Hur smittsamma är dessa utslag om de ffr vätskar sig? Bör man undvika stt träffa känsliga personer, t ex en person som genomgått njurtransplantation?
Hej! 
Bältros smittar och ger  vattkoppor till de som inte har haft vattkoppor. Vattkoppor smittar och kan ge bältros hos de som tidigare haft vattkoppor. Bältros ligger " latent" och kan återaktiveras. Om bältrosen är aktiv ska han undvika kontakt med höggravida kvinnor, spädbarn och tex njurtranplanterad, som kan ha ett nedsatt immun försvar . Vattkoppor är luftvägsburen smitta. Bältros smittar genom vätskan i blåsan.
18.57
Har ofta huvudvärk när jag vaknar. Går ofta över när jag kommit igång för dagen. Fått veta av läkare efter röntgen att det kan finnas förträngningar i blodkärlen upp på huvudet.
Kan huvudvärken bero på detta?
Hej! 
Förträngningar i halsblodkärlen ger nog inte huvudvärk. Det låter snarast som att du har muskulära besvär från nacken. Kontakta en sjukgymnast för bedömning
19.01
Har förmaksflimmer och medicinerar med Betablockerare samt Multac. Får mer regelbundet flimmer trots medicinen. Kan abblation vara en lösning, hur går det till och blir man ”frisk” eller kommer flimmret tillbaks?
Hej! Betablockaren minskar hastigheten på flimret, och minskar då också risken för att det ska bli blodproppar. Multac är proppförebyggande. Ja, ablation kan vara ett alternativ om det går att lokalisera ett specifikt fokus , som triggar extra slagen. Ibland kan flimmer botas via el konvertering, medicin eller ablation. 
19.01
Vad kan vara orsak för att TSH är för högt och T4 och T3 är normalt? Jag gick också ner i vikt. Har annars normala blodvärden.
Hej! Sköldkörtel hormon styr ämnesomsättningen .TSH stiger om T4 är för lågt och vice versa. Det är oftast ett långsamt förlopp. Referens området är brett.  Det kan vara så att T4 är i sjunkande . Därför är det klokt att kontrollera om värdena om 3 månader. Om T4 är lågt går du upp i vikt. 
19.04
Vill bara hälsa dig välkommen till Fråga Doktorn! Tror du kommer att klara det jättebra o att du kommer att bli mkt uppskattad 🙏
Men TACK snälla DU! Det värmer . Måste erkänna att det känts lite oroligt i magen idag :)
19.06
Hur ont gör det med båtbensfraktur i handen? Har efter en fotbollsträning där jag räddat en boll och höger hand böjde sig bakåt mycket ont när jag böjer handleden bakåt och vid alla moment där jag använder handen gör också ont när jag trycker i "snusgropen"
Hej! 
Båtbenet har en mycket viktig funktion i handen , för tummens rörlighet. Det typiska tecknet är att det gör ont i " snusgropen " när du trycker. Om det gör det ska röntgen kontrolleras ca 10 dagar efter skadan , även om du röntgat direkt vid skadetillfället. Det kan vara svårt att se en spricka vid första undersökningen. När kroppen aktiverar läkning syns skadan bättre vid omkontroll . Om du har en skada på båtbenet ska du gipsas , behandlingstid 3 månader. Jobbigt att avstå från din vanliga träning, men du kan träna annat under tiden. Spelbar - hållbar! matchen / säsongen / livet . 
Om du har fortsatt besvär. Kontakta hälsocentralen för bedömning och ställningstagande till kontroll röntgen.
19.06
Hej, följdfråga. Jag har också förtrösta, dock ingetcslem. Känner att det blir värre under vintern. Blir lätt andfådd och känner mig aldrig riktigt pigg, gäspar jämt.

Vad föreslår du?
Hej!
Både astma och hjärtbesvär förvärras ofta i kyla. Jag tycker att du ska boka tid till hälsocentralen till astma sköterska för spirometri , provtagning och EKG för hjärtat.
19.17
Vilket lyft det har blivit på programmet! Du verkar vara så otroligt varm och kunnig. Från och med nu ska då jag titta på Fråga doktorn!
TACK!  det var fint av dig . Jag ska göra så gott jag kan för att bidra. ( Jag har gruvat mig för debuten idag :) 
19.17
Välkommen, du verkar duktig och klok, lycka till.
TACK!!
19.17
Är nu 66 år och hade under många år urinvägsinfektioner. Var hos gynekologen och fick recept på östrogenring - nu inga mer infektioner!! En väninna med liknande problem har också blivit av med infektionerna efter insatt östrogenring. Är det en lösning för fler kvinnor med urinvägsinfektioner!!??
Hej! 
Absolut! För oss kvinnor efter klimakteriet blir slemhinnorna skörare pga östrogen brist. Då fäster bakterier lättare och orsakar urinvägsinfektioner. En ring hjälper också till att lyfta upp främre slidväggen och därmed förbättra vinkeln på urinröret så det minskar risken att en urinskvätt ligger kvar i blåsan där bakterier kan trivas. 
19.18
I dagens inslag togs det upp kring urinvägsinflammstion/blåskatarr.
Jag saknar det konstruktiva förslaget att äta HIPREX ett ofarligt läkemedel, som försurar urinen, så att bakterierna inte får fäste.
Likaså att använda en vaginal östrogenring ESTRING efter klimakteriet, då östrogenhalten minskar och besvär kan uppstå.
Helt rätta av dig! Hiprex är en beprövad behandlingsmetod , liksom att surgöra urinen med dryck, tex tranbärsdryck. Estring är bra, både för östrogentillskottet och för att det lyfter upp slidväggen. Bra att du påpekar detta!
19.24
Hej och välkommen!
Infektioner i 6 månader, trött utmattning.
Försöker och VILL träna men vågar jag när halsont hoppar upp och mer
Vad kan hända!?
Hej! 
Tack:)
Du ska inte träna om du har feber. Det ökar risk att infektionen blossar upp och det kan vara farligt för hjärtat. Jag förslår att du kontaktar din hälsocentral för provtagning. Långvariga infektioner kan även medföra järnbrist. Det kan också bidra till trötthet.
19.24
Hej! Jag har haft lock i öronen i över 3 månader. Denna har efter tid börjat skifta mellan dem. Min läkare säger att det inte finns några problem, men jag har både lock och har fått tinnitus pga detta. Vad ska jag göra?
Hej! Lock i öronen är jobbigt. Om örontrumpeten täpps igen kan det bli " kondens " vätska i mellanörat. Det är ofarligt med obehagligt.Vid lock i öronen kan det vara svårt att höra som vanligt och även störljud kan uppfattas - typ tinnitus. Lock i öronen kan åskådliggöras via att läkaren eller sjuksköterskan  tittar in och bedömer trumhinnan och genom sk tympanometri , där trumhinnans rörlighet testas. Egenvård- i första hand kortison nässpray för att svälla av , och sk valsalva manöver - när du blåser ut luft mot stängd mun för att pressa ut luft genom örontrumpeten och rätt ställa trumhinnan ( googla om jag förklarat dåligt ) Bädda gärna upp huvudändan på sängen  med extra kuddar eller böcker under huvudändans sängben. Om det inte fungerar - boka tid på hälsocentralen för bedömning och ev remiss till ÖNH
19.24
Varför kan jag inte ta 600 mg gapapantin utan får nerverna utanpå som gör ont? Däremot fungera 2ggr 300 mg tabl. Varför????
Hej! Gabapentin är ett läkemedel mot nervsmärta. Halveringstiden på läkemedlet gör att koncentrationen i blodet hålls uppe om du tar medicinen i 2 - dos. Då blir effekten bättre och jämnare
19.24
Hur farligt är Sjögrens syndrom?
Hej!  Sjögren syndrom är inte en livshotande sjukdom. Däremot är det en livslång sjukdom som kommer i skov där vi inriktar oss på att behandla symtomen Det är en sk autoimmun sjukdom . 
19.26
Varmt välkommen! Första intrycket är att du är en mycket kompetent läkare och utstrålar värme i din kontakt med oss tittare. Fick en bra beskrivning av torrhosta, som jag haft länge.
TACK!:)
19.32
Tack Karin Granberg. Vilken fantastiskt sympatisk läkare du är.
Tack snälla DU!
19.34
Vill önska nya doktorn välkommen! Mysigt sätt 🤗
Susannes jacka är fantastisk! Var hittar man de
@MarianneTörner - Tack, vad fint att höra att du gillar programmet och programledarna :-) Vi lämnar inte ut information om programledarnas kläder. Det har bland annat att göra med att vi inte ska göra reklam i SVT och därför ska inte våra profiler skylta med varumärken.
19.34
VÄLKOMMEN i rutan Karin! Du blir en mycket bra efterträdare ❣️
Tack Marianne!
19.34
Tittar idag måndag 4 mars o ni får en fråga om D vitamin,du nämner att det finns i solljus ,lax,men du nämner inte att det finns i vanlig MJÖLK!!!!
Jo, det finns mycket i mjölk. Lax är särskilt D- vitamin rik. Bra att du kommenterar och sprider kunskap
19.35
Hej Skulle vilja veta om b-12 Är det ärftligt Kan man bli dement om man inte blir behandlade för b-12 brist
B- 12 finns i kosten och tas upp i tarmen. Det finns sjukdomar som medför nedsatt förmåga att ta upp vitamin B 12. B 12 har betydelse för minne och nervsystemet
19.35
Hörde om tjejen som hade besvär med klåda på benen efter dusch..skulle vilja tipsa henne om en Facebook-grupp som heter vattenklåda..där kan hon prata med likasinnade och få tips om hur man kan lindra..kanske kan ni tipsa henne
@Rigmor - Tack för tipset. Vi får hoppas att hon ser detta.
19.36
Ang liktårnar. Viktigt att kvinnan med svår liktå besöker en riktig medicinsk fotvårdsterapuet. Vanliga pedikyrister har inte rätt verktyg för att hantera svåra liktår. Har själv haft svåra problem men efter att gått till en duktig medicinsk terapeut har jag numer inga problem.
@AnneMarieFredrikson - Tack för tipset! Vad skönt att höra att du inte har problem längre.
19.37
Ja ha haft gikt till och från sedan september 2016 .på olika ställen .och igår kom på utidan på ena foten kan knappt gå .stämmer de att man kan få de när de är väderomväxling ? Ja ha hört många som säger det .första gången ja fick de va av ansträninging av ett knä
Hej! Det finns mig veterligen inga studier på " ledvärk - väder människor" men jag vet att många med ledbesvär säger att de förvärras vid väderomslag
19.38
Dr Karin skulle jag vilja ha som min husläkare. Lugn, trygg - det är sådana läkare man efterlyser i vården. Välkommen till programmet....
Tack!
19.38
Tack för ett bra program! Du verkar TOPPENBRA!
Tackar!
19.38
Du ger ett lugnt och proffesionellt intryck. Så varmt välkommen till Fråga doktorn 🤗
Stort Tack!
19.40
Jag har i några år haft en fettknöl el läkaren mitt på halsen precis under struphuvudet. Jag vill ta bort den men får ingen hjälp. Den värker , är ivägen , svårt att ligga på sidan då den trycks ihop. Ibland svårt att svälja mat. Snälla hjälp
Hej! Fettknölar är inte farliga ,men kan ger besvär som du beskriver. Kontakta din hälsocentral och be om en remiss till kirurg kliniken. Kom ihåg att det blir ett synligt ärr på halsen om du opererar dig.
19.40
Har crps i höger ben,, fick det efter att jag fick ny knäprotes, ont hela tiden, vad göra ?
Kroniskt regionalt smärtsyndrom gör ont. Jag rekommenderar att du pratar med din hälsocentral och önskar en remiss till smärtkliniken för bedömning
19.41
Tack för ett jättebra första program! Du verkar vara en väldigt kunnig och varm läkare. Det var riktigt hemtrevligt att sitta i soffan och se och lyssna på dig. God fortsättning! Kram.
Tack! Roligt att du tittar. Hoppas vi kan bidra med hälsotips till dig och de dina
19.44
Hej! Tack för en bra kväll! Jag har länge haft ont på framsidan av mina ben från knäna och ner. Och på baksidan av min "gump". Har så ont där ibland så det är svårt att gå och röra sig! Mvh Elisabeth
Själv tack. Svårt att säga så här direkt vad det kan bero på. Mitt råd- kontakta din hälsocentrals sjukgymnast / fysioterapeut för bedömning
19.46
Har varit förkyld och haft feber 2ggr i februari...problemet nu tung i skallen nästan lite yr ibland täppt och torr i näsan.Medicinerar nu nosoil och sinupret blivit bättre.Redan i dec har symptomen börjat av och till känns som att det börjar när jag äter frukost.
Välkommen till fråga doktorn☺
@Birgit - Hoppas din förkylning blir bättre. Det är inte ovanligt att förkylningar kommer och går under vintern och ibland sitter de i länge. Känner du dig sämre bör du söka på en vårdcentral. 
19.46
TACK duktiga Susanne och nya dokorn Karin! Mycket trevlig och duktig redan idag! Ni kommer bli ett superteam!! Toppenbra!
Tack!!!
19.46
Jag har tidigare haft problem med klåda i underbenen efter dusch och är nu helt fri från besvär.
Tricket är att duscha benen med iskallt vatten någon minut innan man går ur duschen och torkar sig.
Tack för tipset! Alltid kan det hjälpa någon. Vi är glada att du delar med dig.
 
19.48
Hej! Fick för 8veckor sedan diagnos för kristallsjuka, har gjort övningar 2gånger om dagen som doktorn visade mig. Har fortfarande jobbigt när jag ligger ner samt när jag ska upp på morgonen då allt snurrar, får sitta på sängen en stund innan det lättar, är sedan lite ostadig någon timme sedan är jag ok resten av dagen. Undrar nu hur länge det kan sitta i eller är det något annat.
Hej! Det kommer reportage om yrsel senare. Titta då! Behandling mot kristallsjuka kan behöva upprepas
Reportaget om kristallsjuka kommer i Fråga doktorn den 25 mars.
19.48
Du var toppenbra Karin! Mycket rar och mycket kunnig! Behaglig röst med fin dialekt som är underbar att lyssna på.Grattis att du fick jobbet!
Tack Carina! Dialekten sitter i generna:)
19.48
Vill bara hälsa dig varmt välkommen dr Karin! Du utstrålar värme, trygghet och kompetens.
Tack snälla du!
19.49
Mitt barnbarn 4 år har återkommande kraftiga smärtattacker i magen sen 22 feb.
Barnläkare pratar om förstoppning, körtelbuk, invagination misstanke om appendicit.
Diarré, kräkning emellanåt, feber, skriker av smärta under smärtattacker som kan komma natten, på dagen och vara ofta flera timmar.
Var inlagd en natt på barnavd, fick flytande smärtlindring utan effekt.
Fått resulax utskrivet, gått ner mer än 2 kg under tiden.
Sedvanliga blodprover tagits=ua, även faeces hb.
Föräldrar önskat få gjort ultraljud el rtg buk, m barnläkare nekat detta pga strålning.
Förtvivlade föräldrar o farföräldrar.
Vad är detta och vad kan man göra??

Hej! Tråkigt att höra att barnbarnent inte mår bra. Skicka gärna in din fråga till programmet så får jag lite mera tid på mig att svara.
19.49

Tusen tack för ett mycket bra Fråga doktorn. Ditt lugna och fina intryck känns bra. Kram och lycka till i fortsättningen.❤️
Tack! :)
19.57
Till nya doktorn: Kul att du har börjat jobba med programmet. Varm, äkta, kunnig, pedagogisk och så med lite humor. Lycka till med framtida programmen!
Tack !  Det var snällt av dig. Ha det gott/ K
19.58
Skulle vara intressant att få lite mer information om att leva helt utan sköldkörtel när inte Levaxin räcker till som behandling. Vad kan man gör själv för att fungera bättre?
Hej!  
Sköldkörteln styr ämnesomsättningen. Du behöver sköldkörtelhormon för att kroppen ska fungera. Levaxin ersätter det hormon som inte produceras om din sköldkörtel är bortopererad. Det handlar om att hitta rätt dos av medicinen som kompensation för det du inte själv producerar
19.58
Jag har 8.9 i kolesterol 7.2 glukos (har kronisk njursvikt). Måste jag äta statiner eller kan jag med rätt kost få ner värdena.
Hej!  Förmodligen måste du behandla med statiner. Det är en billig livförsäkring. I första hand är det kost och motion som gäller för att sänka blodsocker och blodfetter. Om du har arv för höga blodfetter är det svårare att behandla med livsstils förändringar. Högt blodtryck, höga blodfetter , arv och rökning är riskfaktorer för hjärt kärl sjukdom. 
19.58
Hej Varmt välommen till programmet! Jag har en fråga om ljumskbråck. Jag är 52 år, ej överviktig men har genomgått hysterektomi med ett stort buksnitt. Jag har ett fysisk arbete och tränar regelbundet. Jag har förstått att kvinnor bör operera sig pga risken för inklämning i ett ligament som inte män har. Stämmer det?
Stora ljumskbråck där tarmslynga riskerar att bukta ut och "snurra sig" bör övervägas operation oavsett man eller kvinna
19.59
Jag fick en diagnos att jag har fettlever för en månad sedan. Läkaren sa om jag inte ändrar min kost och går ner i vikt. Så kommer vi att ses om två år och då blir det inte roligt. För då kommer det att bli en diskussion om lever operation. Jag undrar borde inte läkaren ta några prover på hur min lever mår. Läkaren såg via ultraljud att det inte såg bra ut.
Hej! Ultraljud ger en bra bild av levern. med blodprover och ev leverbiopsi kan man se mera. Ta läkarens ord på allvar , motionera regelbundet, ät mindre fet man och minska ev konsumtion av alkohol, så förbättrar du dina förutsättningar för en hållbar hälsa.
19.59
Diagnostiserades hjärtflimmer o. fladder för några år sen. Fick elstöt, flimret kom tillbaks samma dag. Åt blodförtunnande i några år. Sen tog en läkare bort medicinen eftersom hon sa: -Du är inte överviktig, har inte diabetes, är under 65 år. Gjorde hon rätt?
Vid flimmer/ fladder rekommenderas blodförtunnande medicin förebyggande. Jag föreslår att du kontaktar din hälsocentral för dialog. Det finns olika typer av blodförtunnande som kan vara aktuella. 
20.00
Sjuk i 1år med kraftigt illamående o onormala rapningar gjort röntgenundersökningar o provtagningar allt verkar bra svårt äta viktförlust 17kg behandlas nu med flucozanol 100mg i 28dgr har mycket jästsvamp enligt nordic lab kuren snart slut ingen bättring finns det olika sorters jästsvamp kanske fått fel medicin kan man odla så man ser vad man lider av? Om det nu är svampen som är orsaken, mvh irena jansson
Hej! 
Jo, kontakta din hälsocentral. Om du har gått ner 17 kg , och inte mår bra, bör du utredas , och effekten av behandlingen utvärderas.
20.07
Låter som jag har 100tals med syrsor i mina öron har pågått en längre tid.Äter olika mediciner efter en hjärtinfarkt 2017 kan detta ha med medicinerna att göra
Svårt att säga då jag inte vet vilka mediciner du tar. Låter osannolikt att det beror på medicinerna i första hand. rekommenderar att du kontrollerar din hörsel och öronen, samt nacken
20.07
Hej Karin!
Vilken bra läkare du verkar vara, önskar själv jag hade en så bra husläkare.
Vad vet du om sjukdomen POTS? Jag har själv fått diagnosen ihop med EDS, vad finns det för hjälp att få?
Postural ortostatisk tackykardi syndrom. Ortostatisk = blodtrycket faller när du står stilla och kroppen har svårt att kompensera det . Det är en störning i det sk autonoma nervsystemet som ger blodtrycksfall och förhöjd hjärtfrekvens ffa vid hastig uppresning. Drick mera vatten ( om du inte har högt blodtryck eller njursjukdom) sitt på sängkanten en stund innan du reser dig upp, använd stödstrumpor
20.09
Hej. APC,APS. Vad är det o hur kan det påverka mitt liv ? Jag har apc . fick en propp i lungan och nu äter 3 olika medicinerar för det. Min yngsta dotter fick också prop. Är det genetisk o kan man bota det ? Tack.
Lungemboli. Blodet bildar en propp som"  fastnar " i lungan och som måste behandlas. Ja, det finns ärftlighet  för denna typ av proppar, men det kan också bero på andra underliggande sjukdomar eller läkemedel. Risk för blodproppar ökar bla vid behandling med p- piller. Rökning ökar risk för blodproppar
20.09
Hej har en knöl ca 5•5 cm stor på halsen i några år sitter nedanför struphuvudet imellan nyckelbenen dom säger att det är en fettknöl. Men den är ivägen för halsband,värker,svårt att ligga på sidan, svårt ibland att svälja. Ingen vill höra nått. Kan man inte suga ur den. Vill ta bort den. Tack
Hej! Den måste opereras bort med kapseln som omsluter den. Du kan få en remiss till kirurgkliniken från hälsocentralen. En del hälsocentraler kan utföra operationen. Kom ihåg att det blir ett ärr om du väljer att operera
20.10
Jag har Morton's Neuroma och eftersom jag inte gärna vill operera mig (har stått på vänt i 1 år i o för sig) undrar jag om detta kan försvinna av sig självt. Jag har hittat lite knep för att stå ut - sätta foten på is, tejpa ihop 2 tår osv men detta är besvärligt. På sommaren kan jag gå i Flip flops och då är smärtan mycket mindre - vilket jag tycker är konstigt. Tacksam för svar. Vilken sympatisk ny doktor du är Karin - lycka till med programmet.
Hej! 
Mortons är en  " nervknuta" mellan fotbenen som gör ont. Jag kan tänka mig att flip flops sprider ut tårna och ger mera plats för knutan så dn inte kläms ihop. Om du inte vill operera kan det vara ett alternativ med  -lämpliga skor, främre pelott, kortison spruta 
20.12
Finns det någon ny behandling för afteblåsor
Jag får inte göra reklam för något märke, men min bror Sture  som är tandläkare ( och hörnsten i mitt liv) rekommenderar tandkrämen Zendium, som har enzymer.
20.12
Hjärtligt välkommen , såg programmet ikväll, du gjorde ett mycket gott intryck, lugn och sansad. Lycka till i fortsättningen. 💖
Tack Birgitta!
Tack Birgitta!
20.17
Hej jag kom in i programmet lite för sent,men hörde inte vad som sades om tarmfickor,jag har det o undrar om det finns något att gör åt dem,har hört att det ska finnas medicin mot dem?
@Ulla-BrittLennartsson - Här kan du se klippet om inflammerade tarmfickor
20.17
Hur farligt är det att återkommande ha basaliom och skivepitelcancer som måste tas bort i främst ansiktet?
Basaliom och skivepitel cancer är hudförändringar som ska tas bort. De växer och konkurrerar ut normal hudceller. Det är lokalt växande, dvs om de kommertillbaka så kommer det på samma ställe. När de tas bort kontrolleras hudbiten i mikroskop för att säkerställa att marginalerna är fria från cellförändringar. Solbestrålnining är en riskfaktor. Använd solskydd och hatt / keps på sommaren
20.22
Jag har mycket troligen ett tillstånd som heter webbed och begravd penis. Det känns som det är mycket okunskap i vården om det. De påstår att jag har ett normalt underliv men det är inte alls som andras män. De verkar inte heller känna till det här tillståndet. Det gör bland annat att man får svårare att kissa när man sitter ned plus att penisen ser mycket mindre ut. Penisen åker in i kroppen när jag sitter vid speciella positioner plus alltid åker in lite i kroppen när jag sätter mig ned. Jag har fått väldigt dåligt självförtroende av det här. Hur ska jag gå vidare? Går det åtgärda inom den svenska vården?
Hej! Skicka gärna in din fråga till " fråga doktorn " så får vi mera tid att svara
Skicka in frågan HÄR!
20.22
Jag har nyligen svimmat och fallit mitt på natten, på toansgolv, efter 3 toabesök; jag var inte hård i magen, inte heller hade jag diarré. Men plötsligt fick jag ett blodtrycksfall. Jag fick en fraktur i nacken och har nackkrage nu under 3 månader. Vad kan det bero på, att svimma på det sättet? Jag är annars helt frisk, har inte svimmat förut, 72 år. Tack för svar!
Låter som ett blodtrycksfall. Kontakta hälsocentralen för kontroll.
20.26
Grattis du passar till jobbet jobbade med dig på vc i Gällivare när vi var unga👍😀mvh Anethe
Tack ! Jo, trivdes mycket bra där och med mina arbetskamrater!
20.30
Nu stänger vi chatten. Tack för alla frågor. Har du inte fått svar på din fråga? Skicka in den HÄR så tar vi med oss den i programplaneringen. 
Skicka gärna in era frågor till fråga doktorn . 
Sköt om er och ha det gott
/ dr Karin :)