SVT rapporterade · Chatta om sömn

21.55
Hej. Går man upp i vikt av att sova för lite och är det svårt att gå ner i vikt om man sover för lite.
@MB - Hej! Risken för att gå upp i vikt ökar som regel om man sover för lite – men detta är ju i genomsnitt och beror ju t.ex. på hur mycket man begränsar sin sömn och sannolikt även på hur stort sömnbehov man har till att börja med. Våra och andras resultat tyder på att man får lättare att lägga på sig vikt i form av ökad fettmassa om man begränsar sömnen, men det sker också förändringar i beteendet som kan främja viktuppgång. Andra experimentella och epidemiologiska studier har också visat att det är svårare att gå ner i vikt om man sover för lite, sannolikt genom liknande mekanismer.
21.59
Så trött på råd om mörkt, svalt osv. Om man är äldre med smärtor och ångest både för egen och anhörigas del hjälper det knappast. Läkare väldigt restriktiva med sömnmedel.
@Lili - Hej! Ja i vissa fall är det indicerat att skriva ut sömnmedel. När man blir äldre får man generellt sett sämre sömn och dygnsrytm, bl.a. med ytligare sömn och med mer nattliga uppvaknanden, och det kan man nog vara en naturlig del av åldrandet. Så tyvärr är det många som kanske måste acceptera att åldrandet innebär successivt något sämre sömn. Men särskilt om det blir ett stort problem i vardagen, att man känner sig mycket trött, eller får mycket stora försämringar i sömnen, så bör man utreda sin sömn. Problemet med många sömnläkemedel är att de är beroendeframkallande och kan ha andra allvarliga biverkningar. Men det finns nya på väg som förhoppningsvis snart kan börja användas mer, med snällare "profiler" och verkan.
22.04
Hejsan. Kan man sova för mycket? Om man sover ca 9-10/11 timmar per natt, får det några konsekvenser? Eller har jag ”bara" stort sömnehov? Tack på förhand...
@Skåning - Hej! Ja det finns tillstånd där man har sjukligt stort behov av sömn ("hypersomni") och det kan behöva utredas. Detta är en så kallad primär sömnstörning, men hypersomni kan också vara sekundärt till andra sjukdomstillstånd, t.ex. pga att man sover så ytligt pga snarkningar osv att man inte blir tillräckligt normalt utvilad av säg 8-9 timmars sömn. Som regel brukar man säga att en normal vuxen har ett sömnbehov på 7-9 timmar per natt (men sover man för lite på vardagar kommer ju många känna att de behöver ta igen det på helgen), men det finns även så klart individuella variationer. Om man inte känner sig utvilad efter 10-11 timmars sömn och i övrigt också känner att man lider pga tröttheten, så kan man utreda ifall det kan finnas någon bakomliggande orsak.
22.06
Hej, såg precis avsnittet om sömn i Aktuellt. Min fråg gäller dock om man kan sova för mycket? Jag är 23 och har inga svårigheter att sova över 10 timmar per natt, då min jobbsituation tillåter det.
@Linnéa - Hej igen! V.g. se mitt svar till @Skåning. Man kan sova för mycket, s.k. hypersomni, i vissa fall kan för stort sömnbehov behöva utredas, då det kan vara sekundärt till andra sjukdomstillstånd. Som regel brukar man säga att en normal vuxen har ett sömnbehov på 7-9 timmar per natt, men det finns även så klart individuella variationer.
22.08
Jag har mycket svårt att sova, och det hänger i sedan minst 30 år. Då hade jag ett speciellt arbete under omständigheter som var under stark press, och sovtiderna blev mycket udda. Detta i kombination med att jag är ’nattuggla’ i min rent biologiska dygnsrytm, gör att jag har nycket svårt att somna på natten. Jag kan dock somna på morgonen mellan kl 06 - 09, det verkar som om gryningen är som mest rogivande för mig. Jag skulle kunna prestera på topp på kvälls-och nattetid på ett jobb, men det är mycket svårt att hitta ett sådant arbete. Jag har försökt allt (sömnskola mm.) men det fungerar helt enkelt inte. Jag är intresserad av vandring, och det händer att jag då övernattar ute, i mitt tält, då minsann kan jag somna lättare. Men det är ju ingen lösning att gå och lägga sig utomhus, när man lever vanligt liv annars. Sk ’milda rogivande’ sömntabletter dvs antihistamn. fungerar inte på mig, jag får mycket otäcka biverkningar av dessa. Det som är svårt är att också få förståelse för att man är morgontrött. Jag lider verkligen av detta med sömnbrist och är ständigt trött. Justering av arbetstid skulle hjälpa en bit, men det är omöjligt i mitt fall. Det är svårt att tvinga in kroppen i en annan dygnsrytm än den som biologin redan har bestämt. Vad kan göras mer i mitt fall?
@Anja - Hej! Det låter som du är vad vi brukar kalla för en extrem kvällsmänniska ("sen kronotyp"), dvs. din dygnsrytm är förskjuten så att din sömn egentligen inträffar bäst och enklast mycket sent på dygnet. Jag förstår att det inte är lätt att alltid anpassa jobbet till detta, men det är egentligen detta som sannolikt skulle behövas. Tyvärr har vi i dagens samhälle ännu svårt att anpassa arbetsscheman så att de passar de med extrema dygnsrytmer. Det är lite ironiskt med tanke på att vi annars nu lever i ett 24/7 timmars samhälle.
22.11
Sedan ca. 5 månader tillbaka har jag knappt sovit. Är uppe och vänder och vrider och kan inte somna förrän kl. 03 eller 05 på morgonen. Sover och vaknar fram och tillbaka till kl. 10, 11? Mår fruktansvärt dåligt och förstår inte vad det är för fel. Jag umgås med vänner, jag tränar etc. Ingenting hjälper. Va ska man göra
@M - Hej! Du kanske redan har prövat med det, men annars är det första man gör att försöka se till sömnhygienen, t.ex. ljusexponering på dagen (inte sent på kvällen), undvik kaffe sent, ät mest på dagen, var aktiv dagtid och ev. se över läkemedel och ev. sjukdomstillstånd som kan påverka sömnen. Då du har haft så långa besvär skulle jag absolut rekommendera att du utreder detta vidare inom vården, först och främst i primärvården. Det vore toppen om du då kan ta med en dagbok som beskriver hur du har sovit under en veckas tid eller mer, och där gärna skriver upp när du äter, tränar och utsätter dig för ljus, inklusive är utomhus. Hoppas du liksom alla andra som lider av jobbiga sömnbesvär kan få hjälp!
22.14
Hej, Jonathan jag har problem med dyngsrytmen. Jag är 25 år och har hela mitt liv lagt mig alldeles för sent (2,3,4 på natten). Nu är jag på min sista termin på universitetet och skriver min masteruppsats dvs jag gör mitt eget schema. Dels har jag problem med min kultur av att vara uppe länge, men även när jag vaknar på morgonen då jag nu inte har något annat än mina egna planer att förhålla mig till så somnar jag ofta om istället vilket förstör mina planer för nästkommande dag = måste vara uppe längre för att ta igen.. såhär fortsätter det. Situationen förbättras inte av att jag några gånger i månaden har nattskift på mitt studentjobb.

Hur ska jag bryta cirkeln och lyckas gå upp på morgonen? Hört att ha en bestämd tid att gå upp varje morgon hjälper. Ska man börja drastiskt typ 8,9 (tidigt för en student) eller stegvis från kanske 11, 10? Tack!
@GG - Hej! Det är som du säger lätt att komma in i en ond spiral, som du nu tycks ha gjort. Jag tycker dock att din plan låter bra – försök dock både att lägga dig tidigare och gå upp tidigare. Som en mer extrem variant kan det dock paradoxalt nog vara enklare att tvinga sig att försöka gå upp tidigare – du kommer utveckla en sömnbrist som gör det lättare för dig att somna tidigare nästa dag. Som regel är det bra att försöka ha så regelbundna tider som möjligt, och inte utnyttja snooze-knappen – du kan till och med ställa två larm varav ett är längre bort som gör att du tvingas gå upp och stänga av det. Om du sen exponerar dig för starkt ljus tidigt på morgonen, t.ex. genom att träna ute eller gå en promenad, så kommer du underlätta för kroppen att vrida tillbaka din dygnsrytm så att du kan gå och lägga dig tidigare nästa dag.
22.18
Hej Jonathan!
Jag kan sova allt från 7-10 timmar på en natt och har provat lägga mig och vakna samma tid varje dag men när jag vaknar är jag ändå alltid helt slut. Oavsett hur mycket jag har sovit. Jag snarkar mycket på nätterna och har därför undersökts för sömnapné som var negativt. Jag är trött dagarna i ända och märker att jag orkar inte ta ut mig lika mycket under träningspass som jag kunde för 1-2 år sedan hur mycket jag än försöker. Det blir bara värre. Jag är 25 år gammal. Vad kan jag göra?
@Kaj - Hej! Då du är så ung och lider så mycket tycker jag du borde utreda detta närmare inom vården. Man vet att snarkningar gör att man kan sova sämre, så det är möjligt att man kan försöka få till någon åtgärd som minskar dessa, det finns alltifrån bettskenor till mer avancerade åtgärder som kan prövas. Om man är överviktig ökar risken för snarkningar, och då kan viktnedgång vara mycket effektivt. Sen finns det andra orsaker till trötthet och stort sömnbehov, t.ex. störningar i ämnesomsättningen, bl.a. i sköldkörteln och blodsockerregleringen. Detta och andra grundläggande undersökningar/provar kan enkelt undersökas hos din vårdcentralsläkare (om det inte redan är gjort)
22.21
Min pojkvän (27 år) verkar vara obotlig trött, han kan sova hela helgen medan jag på helgen alltid vaknar kl.7.30 av mig själv oavsett när jag går och lägger mig. Han säger att han alltid sovit så mycket, men jag undrar om man verkligen kan ha ett så stort sömnbehov?

Jag som inte behöver sova så mycket har så svårt för att förstå mig på hans behov, så jag efterfrågar även tips på hur jag bättre ska kunna förstå hans sömn..
@Partner - Hej! Sömnbehovet är mycket individuellt – i detta fall vet jag inte riktigt vad din pojkvän har för behov? Man rekommenderar att vuxna ska sova 7-9 timmar per natt, men för vissa kan t.ex. upp till 10 timmar vara normalt, och vissa klarar sig på 6 eller strax därunder. Om han mår bra i övrigt så låter det som att han sover utefter det sömnbehov som han har pga hans individuella biologiska/genetiska egenskaper. Varför sömnbehovet varierar så mycket mellan olika individer vet vi inte riktigt, men det finns alltså genetiska varianter som gör att vissa t.ex. behöver betydligt mindre sömn än andra (även om de extremaste varianterna är lika extremt ovanliga) 
22.23
Det är väl upp till var och en att bestämma hur mycket man vill sova eller hur mycket sömn man behöver eller är det så att de med längre kapacitet nu behöver få med andra för man tror att det ä horden som ska sätta press på alla andra.
@AB - Hej! Det är självklart att det finns stora individuella variationer i sömnbehovet. Generellt sett ser vi dock att sömnlängden har minskat i många åldrar i samhället av diverse anledningar, delvis även orsakat av en ökad förekomst av skiftarbete som gör det svårt att få tillräckligt med sömn i genomsnitt. Det handlar därför mer om att försöka få gemene man att sova tillräckligt utefter deras individuella behov (som vi vet som regel brukar ligger på 7-9 timmar per natt för en vuxen individ).
22.25
Hej jag är 53 år och jobbar mycket och mina chefer ber mig jobba natt ena dagen komma hem vid 00.00 sen upp kl 04 för att åka 1 timme till jobb kl 07. Vad göra för att somna direkt
@Swarten - Hej! Man kan pröva avslappningsövningar, men ditt arbetsschema låter alldeles orimligt. Jag tror inte facket skulle gå med på detta – t.ex. finns det EU-regler på att man ska få 11 timmars dygnsvila och därmed är det du beskriver helt utanför det som borde vara normalt eller acceptabelt.
22.28
Ny småbarnsförälder här! Min 4 månaders bebis vaknar varannan timme och vill amma/ha närhet. När jag lägger honom tillbaka i spjälsängen så har jag mycket svårt att somna. Har du något tips på hur jag lättare kan somna om? Tack för hjälpen.
@Victoria - Hej! Avslappningsövningar kan hjälpa, om man har mycket tankar som cirkulerar kan man även "blockera" dessa genom att för sig själv repetera ett och samma eller bara nonsensord, för att förhindra din "aktiva" medvetna tankeström. Kan låta konstigt men det är lite som att räkna får.
22.32
Hej! Jag sover minst 7 timmar per natt och är ofta i behov av en tupplur på 1 - 2 timmar någon gång under eftermiddagen/tidig kväll. Är 28 år, fullt frisk men jobbar oregelbundna tider. Jag är alltid trött. Sover jag för mycket?
@Elina - Hej! Det kan vara dina oregelbundna tider som gör att du känner att du behöver mer sömn, och då du jobbar oregelbundet kan det vara så att din kropp har lättare att känna behovet av att sova på dagen. Även om du t.ex. har lätt att somna på dagen efter t.ex. ett nattpass, så vet man att sömn som inte inträffar under natten som regel är av lägre kvalitet. Långa tupplurer kan också göra en tröttare (s.k. sleep inertia) och det kan då vara idé att försöka sova 1-2 timmar längre under natten i stället. Men det kan samtidigt vara svårt att sova längre om du jobbar oregelbundet, i och med att kroppen inte riktigt "programmeras" att vilja sova kontinuerligt under hela natten – det kan krävas flera dagar med regelbunden sömn för att kroppen ska ställa in sig helt på detta och underlätta för dig att sova tillräckligt länge för att du ska känna dig utvilad.
22.34
Hej! Jag lider sedan flera år tillbaka av insomningsbesvär. Jag tar sedan en tid tillbaka en tabl/Imovane 7,5 mg vid sänggåendet. Oftast somnar jag men vaknar efter ca en timma
och är då extremt godissugen. Vad kan detta bero på? Varför vaknar jag efter så kort tid??
Jag borde väl sova längre efter att ha tagit denna medicin?

Mycket tacksam för svar!
/Carina
@Carina - Hej! Intressant observation. I vissa situationer kan de sömngivande medicinera verka uppiggande, och det kan därför vara idé att pröva att ta dem lite tidigare. Sen kan det vara så att någon annan sömnmedicin skulle fungera bättre för dig – vi är alla olika och kan därmed svara olika på olika insomningstabletter.
22.36
Har insomnia sedan drygt 10 år.
Tar 3-5 mg stilnoct varje kväll och sover i regel 7-8 timmar på den.
Kan jag fortsätta med detta?
Vägrar ligga sömnlös och har provat allt allt allt.
Lever mycket sunt och mår för övrigt bra och är 62 år.
Tacksam för svar


@AnnmarieEriksson - Hej! I och med att du mår bra och tycks sova gott så kan du nog fortsätta med det. Det bör dock alltid följas upp av läkare med regelbunden basis då läkemedel kan ge biverkningar och dessa läkemedel kan ge beroende och ökad tolerans – dvs. att mer läkemedel behövs över tid. Man har också sett att många klarar av att sova gott på sikt även efter man har lyckats försöka sätta ut dessa läkemedel, men det kan också vara svårt efter att ha tagit dessa medel en längre tid.
22.39
Hur mycket djupsömn behöv man som vuxen och vad kan man göra för att öka den tiden?
@Anette - Hej! Det finns inget enkelt sätt att se ens djupsömn, då måste man göra en sömnutredning med polysomnografi där man fäster elektroder på huvudet. Djupsömnen varierar därtill från person till person och såvida man inte har problem med sömnen brukar det inte finnas behov att försöka öka sömnen (även om vissa enklare mobilappar osv påstår att detta kan behövas eller att det är möjligt att se hur mycket djupsömn man får). Man vet dock att djupsömnen minskar när man åldras så ev. kan man spekulera kring att det i framtiden kommer finnas metoder för att öka mängden djupsömn när vi blir äldre, då detta åtminstone i välkontrollerade labmiljöer tycks kunna ha vissa goda effekter på t.ex. kognitionen och ämnesomsättning.
22.41
Klarar man sig bra på 6 timmars sömn om man är i 40 årsåldern?
@Micke - Hej! Även om det är i det lägre delen av intervallet så finns det individer som klarar sig på 6 timmar sömn per natt. Det kan vara bra att testa hur mycket sömn man behöver genom att se hur mycket man känner att man behöver sova när man är på semester. Om man då sover betydligt längre (de första dagarna kan man behöva ta igen ännu mer så dessa dagar kan man räkna bort) så kan det tyda på att man egentligen har ett större sömnbehov.
22.44
Det är ett väldigt stort intresse för att ställa frågor som ni märker. Jonathan ska svara på ett par frågor till, innan vi avrundar.
22.45
Hej
Jag sover i regel fem till fyra och en halv timme per natt. På helgerna brukar det bli sex timmar. Har så gjort i snart tre år. Är det för lite eller är det upp till varje individ Hur mycket sömn som behövs? Känner mig inte särskilt trött.
@Reinhart - Hej! Det finns vissa med ett extremt kort sömnbehov, t.ex. finns en variant i en gen som reglerar sömn och dygnsrytmer och detta har beskrivits som en förklaring för hur vissa individer tros kunna klara sig på bara 4-6 timmar per natt. Men denna genvariant är mycket ovanlig. Om du tycker att du fungerar bra under dagen så kan det vara så att ditt sömnbehov som du säger är extremt kort.
22.49
Hej. Jag delade ut tidningar på morgonen i sex år. Jag gick upp vid tre på morgonen och och gick och la mig igen vid sju. Jag delade upp sömnen på två delar. När jag sa upp mig på jobbet hade hjärnan påverkats så jag var alltid disträ och hade svårt att tänka och göra flera saker samtidigt. Kommer hjärnan någonsin bli återställd???
@Viktor - Hej! Som du antyder kan man lida kognitivt av att ha sovit för lite eller på fel tid på dygnet under en längre tid av sitt liv. T.ex. ökar risken för nedsatt kognition hos de som sover för lite (eller alldeles för mycket), liksom hos de som utfört skiftarbete i flera års tid. Det finns dock några studier som visar att om man får tillräckligt med tid för återhämtning så kan kognitionen (i genomsnitt) återhämta sig, så att man inte ser skillnad på de som tidigare t.ex. utfört skiftarbete jämfört med de som alltid sovit nattetid och jobbat "åtta till fem jobb". Vi vet inte exakt hur lång tid detta tar, men efter några år så tycks skillnaderna ha försvunnit. Sen kan det i övrigt vara bra att tänka på andra faktorer som påverkar hjärnhälsan, såsom träning och kost, som också kan ha påverkats negativt och som därför kan behöva förbättrats när man har slutat sova för lite eller utföra skiftarbete.
22.54
Hej, jag är en 18 årig kille som för stunden studerar på gymnasiet. Jag har alltid känt mig lite fundersam över varför jag alltid är trött när jag vaknar om jag sovit mer än 7-8 timmar. Medans jag vaknar pigg och uppmärksam om jag sovit mindre än 7 timmar.
@AlbinBengtsson - Hej! Det beror sannolikt på när i dina sömncykler som du vaknar. Vi människor genomgår olika sömnstadier när vi sover, och dessa är olika "djupa", och återkommer alltså i cykler som är runt 90 min långa. Så vaknar vi i djupsömnen så är vi "groggigare" än om vi vaknar i ytligare sömnstadier. Sannolikt är din sömn som regel uppbyggd så att du vaknar i ett ytligt sömnstadium om du sover 7 timmar per natt, men att du återigen hunnit komma in i ett djupare sömnstadium om du får sova runt en timme längre. Detta kan även uppstå om du tar en längre kontra kortare tupplur. Denna förlängda trötthet brukar dock bara hänga kvar upp till 1-2 timmar efter du har vaknat, och därefter kan du därmed kanske vara piggare om du har sovit säg 8 kontra 7 timmar. Så som regel är denna trötthet inte farlig, men det kan ju då vara bra att undvika att utföra mentalt krävande uppgifter eller arbeten, då det annars finns en risk att man inte utför dem på "topp" så att säga.
22.55
Där tackar vi Jonathan för att han tog sig tid för att svara på alla frågor. Tack också till alla er som hörde av er med frågor.
22.57
Kan adhd vara stor orsak till sömnsvårigheter?
@PeterHenriksson - Hej! Ja det finns en koppling mellan ADHD och störd sömn. Man brukar säga att barn med ADHD har 2-3 gånger högre risk att ha störd sömn (så runt 1/4 lider av sömnproblem)
23.03
Hej!
Finns det något man kan göra åt att man drömmer så mycket varje natt?
Intensivt drömmande gör ju att det inte känns som man har sovit en blund, och man är konstant trött.
Anne-Li
@Anne-LiLourié - Hej! Som regel minns man bara de drömmar som inträffar nära inpå ett uppvaknande. Så om du vaknar flera gånger per natt kan det göra att du minns fler drömmar, och därmed uppfattar det som att du drömmer mer. Vi vaknar alla till någon gång på natten, men ibland är det längre och fler gånger, beroende på individuella faktorer. Därtill vaknar vi oftare nattetid när vi blir äldre. Att vakna nattetid kan dock också bero på faktorer i omgivningen, t.ex. om man har ätit mycket innan man gick och lade sig (t.ex. via halsbränna, att tarmen går igång lite mer), att man druckit mycket (man behöver gå upp och kissa) eller att man har saker som stör (t.ex. ljus eller ljud runtomkring sig), såväl som att man ligger och grubblar på något (då kan det ju hjälpa att skriva ner det innan man går och lägger sig). I och med att du känner dig trött låter det som att du kanske har många uppvaknanden – du får helt enkelt kanske inte så kontinuerlig sömn som de flesta av oss. Det är viktigt att sömnen inte blir alltför upphackad nattetid, annars kommer vi inte få samma grad av återhämtning och man kanske inte kommer ner lika mycket i den återhämtande djupsömnen. Så om ovanstående tips inte hjälper och du fortsatt känner dig trött dagtid kan det vara idé att utreda dina sömnbesvär närmare, utifrån misstanken att du inte har tillräckligt sammanhållen sömn (som dock är något som vi alla kan behöva dras med i perioder)