SVT rapporterade · Flyger du mindre på grund av klimatet?

God afton!
Tusen tack för alla era tankar och synpunkter. Nu stänger vid chatten för den här gången.
Trevlig kväll!
12.01
Alla ni som tror att den drastiska klimatförändringen är ett skämt får ta och tänka om. Detta är bevisat via forskning och man bör kunna klura ut att det inte är tipptopp för vår jord att flyga 4 gånger i månaden. En rimlig siffra är snarare tur och retur 1-2 gånger om året. Eller ni kanske vill att era framtida barnbarns barn ska få liva ett liv i ständig oro?
10.47
Jag åker alla tjänsteresor inom landet med tåg (och det blir långa resor).
Privata resor till Danmark, Norge åker jag även tåg. Semesterresan i år och nästa år som blir en längre resa, planerar jag åka med tåg. Primärt är det inte pga miljöskäl - jag tror att klimatet går i cykler - men jag tycker det är avkopplande med tågresa och så kan jag få mycket gjort på. samma gång. Dessutom så är det både dyrt och krångligt att ta sig till närmsta flygplats. Dock finns många brister ombord på tågen, förutom förseningar. Det är inte acceptabelt med trasiga, avstängda toaletter och tysta avdelningar måste förbättras så de verkligen blir tysta. Och mer varm mat ombord, och mer prisvärt, tack!
10.16
Det hade varit bra om man kunde köpa paketresor och direktresor till Italinska riveran, Österrike, Kroatien etc. Alltså charter med tåg. Det tror jag hade minskat flygandet. Men då får inte priserna vara astronomiska. Utan det ska löna sig för en familj att göra detta. Låt staten subventionera klimatsmarta resor.
10.06
Flyger ingenting och har inte gjort det på två år, innan flög jag max 1 gång tur och retur. Detta val att sluta flyga gjorde jag p.g.a. global uppvärmning som orsakar klimatförändringar vilket är dåligt för oss och vår överlevnad då denna uppvärmning ökar.

Det sker bland annat genom att transportsystemet tillåter och belönar att människor flyger.
09.44
Här kan du se hur din resa påverkar klimatet och hur mycket skiljer det sig beroende på vilket transportmedel man väljer?:
09.37
Nej för at tågen går på kärnkraft som är värre
09.36
Jag flyger varje vecka och det ökar,bryr mig absolut ingenting om denna miljöhets,tänk på barn o barnbarn säger aktivisterna med hampakläder-haha skoja inte absolut det sista i prioriteringslistan -kör på och ödsla inte värdefull rid på detta!!
09.36
Ja snabbtåg Umeå-sthlm kostar ju bara 195kr om man bokar i tid! Och ungarna åker i princip med gratis.
09.35
Hej! Påverkas du av klimatdebatten och sett över ditt sätt att resa? Är det ens möjligt för dig att välja bort flyget och vilka andra resesätt använder du istället? Dela med dig av dina tankar i chatten!
21.17
God kväll!
Med natten i antågande stänger vi chatten för den här gången.
Tusen tack för att ni delat med er av era synpunkter. 
På återhörande.
/David
20.26
Flög inte särskilt mycket innan flygresornas klimatpåverkan började diskuteras. Har inte flygit på flera år faktiskt :P Så nej, och jag skulle inte ha så väldans ångest om jag var tvungen att bege mig ut på en flygtur heller. Äger inte ens en bil till vardags heller, och äter inte kött :P
20.26
Jag tycker inte vi ska skylla på andra länder och ta det som anledning att strunta i klimat- & miljöansvar; för vi står för betydligt större klimatskadliga utsläpp per person än de i t ex Kina. Vi bor i ett rikt land och kan influera andra till förändring. Åker alltid tåg numera dit det finns spårförbindelser. Bilen används lite numera och då mest för lite längre resor till äldre anhöriga på annan ort. Fordonet behöver bara tankas en gång per månad och då med biogas, som är betydligt mer ekonomiskt och rent jämfört med bensin. Inne i stan tar jag mig fram med elcykel: överlägset snabbaste färdsättet och utan parkeringsproblem.
20.12
Jag åker helst båt.
20.03
Ja, det började med mindre flyg för tjänsteresorna på jobbet. Om målet var Stockholm kunde jag resa en ner på järnväg och hem med flyg eller tvärtom för att spara tid. Numera gäller tåget för alla resor både mot norr och söder. Resor västerut delvis tåg, som till Lycksele, sedan buss.
20.03
Kina planerar att bygga mellan 1600-2000 kolkraftverk i landet och i utvecklingsekonomier fram till 2030. De kommer att kräva enorma mängder kol med tillhörande utsläpp. I jämförelse så får jag ingen flygskamskänsla, åker laddhybrid mest korta sträckor med el, annars tåg. En enstaka flygresa till Sydeuropa spelar i det globala sammanhanget ingen roll.Håller med många andra att affärsresenärer som veckopendlar till Fjärran östern och Nordamerika borde ha videomöten istället!! Och sluta slösa pengar på detta.
20.03
När diskussioner om att vi ska flyga mindre, helst inte alls utgår det från att alla är alerta, utan krämpor. Mina föräldrar som är över 80 år vill också resa men orkar inte åka tåg. De provade för något år sedan Luleå-Stockholm vilket höll på att bli kaosartat. Min mamma höll inte på att komma upp på tåget, hon har gångsvårigheter, använder rollator. Sedan dess har det blivit flyg, där kan jag boka assistans hjälp, från det att hon kliver in på flygplatsen och ut när hon kommer fram. Jag är glad att de vill resa, men för dem finns inte alternativ till flyg då de behöver viss hjälp, som flygplatser bistår dem som behöver det.
19.19
Ja. Har svårt att se hur nån som satt sig in i forskningen kring detta kan bagatellisera läget.
19.19
Jag struntar i att flyga numera. Det tillhör inte det livsviktiga för mig. Och jag vill inte tro mig veta bättre än klimatforskarna, även om jag önskar att de hade fel.

Jag är förundrad över all denna misstro till forskningen. Utan den skulle vi ju inte kunna flyga överhuvudtaget.
18.30
Nej. Miljöångesten tyder på hybris över förmågan att som ensam nation lösa miljöutmaningen. Låt oss istället inspirera världen genom att bli världens mest innovativa land för en helt ny infrastruktur. Lägg ned ett par hundra myndigheter och satsa på ny innovativ teknik.
18.23
Jag flyger ganska ofta och det tänker jag fortsätta med. I övrigt är jag mycket bättre än genomsnittet på att konsumera väldigt lite saker och deltar inte i hycklerier om att rädda klimatet. Bor man i ett stort hus som skall värmas upp 8 månader om året för två personers skull bör man cykla under alla livets semesterdagar.
18.22
Jag växel bor i Stockholm och Malaga
Flyger ner måndag morgon 07:15 och tillbaka nästa måndag 12:20!

Jag känner inte detta är fel! Tror att mitt klimat avtryck ökar nämnvärt med detta!

Åka tåg inget allternativ! Vet inte om den el som driver tågen kommer från brunkol, kärnkraft eller olja!

17.23
Jag kommer inte flyga mindre. Hela detta tjatet om klimatet är så överdrivet så de är inte klokt.
17.16
Ja! Skulle vilja se skärpta lagar runt alla flygresor i jobb. Många möten som kan tas via skype eller telefon!
16.58
Jag väljer resmål dit jag kan ta tåg/buss (el.bil ibland)
16.58
Jag gillar att åka tåg.
Man pratar med medpassagerare, äter och fikar i restaurangvagnen.
Med tåg kommer man också direkt till bl a
T-centralen i Stockholm, Uppsala-, Umeå- och
Luleå Centralstation och slipper byta till annat färdsätt på t ex Arlanda eller andra flygplatser.
En kustjärnväg med hållplatser i bl a Luleå-Umeå-Uppsala-Stockholm kommer att korta restiden med flera timmar.
16.36
Ja, det gäller att välja andra semesterresmål.
16.36
Steg 1. Kan den här arbetsrelaterade resan ersättas av videomöte
Steg 2. Om man måste resa i arbetet kan man natt-tåg ner till t.ex.Stockholm och sedan flyga hem. Då har man i varje fall halverat flygandet. Tågen kommer fram så tidigt så även eventuella förseningar orsakar sällan att man missar starten på mötet.
16.26
16.22
Visst, det går inte att skämta om klimatet men tyvärr klimatanpassning för frilansmusiker som vill åka längre bort från Europa är det inget alternativ än att ta flyget. Det blir annars som sagt problematiskt, dessutom är flyg miljövänligare än vägtrafiken!
16.17
Vad det gäller tillverkning av elbilsbatteriet är jag medveten om att det ger upphov till koldioxidutsläpp. Därför skall man inte välja större batteri än nödvändigt. Dessutom sker det en snabb utveckling av batteritillverkningen, samt att man bör tillverka batterierna med grön el.
16.17
.......Dessutom sover man på natten på nattågen så resvägen känns inte särskilt lång.
16.17
Självklart. Vi åker på tågsemester i Sverige i sommar. Här finns lika fina stränder och goda restauranger som utomlands. Med tåg hinner vi med fler platser att besöka. Plus att det går att umgås på ett tåg.
16.17
Även om flyget använder biodrivmedel så kommer man inte undan höghöjdseffekten av utsläppen. Dessutom räcker inte biodrivmedlet till flygplansflottan.
16.02
Ja
15.55
Ja
15.46
En sjuk debatt för oss som bor i Norrland... tänker inte ens gå in i den
15.46
Nej! Nu ska flygbränslet drygas ut med "biobränsle" - palmolja i princip. Hur miljövänligt är det?
15.05
Nej!
15.05
Att köra elbil verkar ju sådär....

"Tillverkningen av batteriet har då gett utsläpp på fem ton koldioxid. Det motsvarar förbränning av drygt 2.000 liter diesel. Därmed kan man köra en snål dieselbil 4- 5.000 mil med mindre utsläpp än batteriet i elbilen orsakat, innan bilen ens lämnat fabriken. – Fem ton utsläpp, på ett sådant batteri."
(Källa: SVT, 2017-06-20)
15.00
Lösningen är naturligtvis inte att alla åker tåg istället. Lösningen är en annan typ av flygbränsle.

Själv flyger jag när jag behöver. Åker gärna tåg inrikes om tiden medger det, men ofta kan det innebära att jag måste ha en extra övernattning på destinationen om jag ska kunna vara där i tid. Och det kostar pengar. Mer pengar än det kostar att ta flyget och komma fram samma dag.

När det gäller längre semesterresor så hade jag gärna åkt mer tåg om det hade varit möjligt rent ekonomiskt. Då pratar jag inte bara om själva biljetten, utan om möjligheten att vara ledig så pass länge att inte lejonparten av semestern går åt till att resa.

Att vara klimatvänlig är med dagens politik endast förbehållet den mer välbärgade delen av befolkningen.
14.59
Jag har valt att helt avstå att flyga, väljer bort aktiviteterna som innebär/kräver flygresor.
14.50
Ja! Bara SJ som behöver kommer ikapp efterfrågan snart!
14.45
Jag fortsätter flyga. BRA tankar sina plan med biobränsle. Flygplan blir miljövänligare för varje år som går . Slopa flygskatten så att svenska flygbolag har råd att utvecklas till än mer miljövänliga bolag .
14.42
Jag åker väldigt mycken tåg. Flera gånger per år reser jag mellan Umeå och Malmö.
Tåget är faktiskt billigare än flyget.
14.41
Det viktiga är att vi minskar utsläppen per capita, inte vad enskilt land eller befolkning gör.
Vi svenskar hör till de som står för höga utsläpp.
13.59
Nope.
13.26
Nej
13.20
Ja! Det finns mycket intressant på behagligt tågavstånd, även sol och värme, och vissa platser kan jag helt enkelt stå över för jordens och andra människors skull.
13.12
Nej, spelar ingen roll då omvärldens fabriker släpper fortfarande en överväldigad majoritet utav världens utsläpp. Sveriges "insats" i miljöfrågan är obefintlig. Bara ett globalist perspektiv att se miljöfrågan som "vårat" problem.
Flyger därför fortfarande med nöje.

Se FN rapporten för fakta
13.11
Flyger bara inrikes till barn och barnbarn, det pga hälsoskäl, ingen bil, sedan 2011.
13.11
Jag flyger inte längre. Det finns mycket att se och uppleva på platser som man når med tåg. I somras åkte vi Siljan runt i elbil. Är det en mänsklig rättighet att flyga som om man befinner sig i en omloppsbana runt jorden?
13.11
Klimatkompensera? Snack, utsläppen sker ju ändå.
12.45
På 60-talet, med ont om pengar och gott om tid, åkte jag tåg ner i Europa. Nu däremot, med ont om tid och mindre ont om pengar, flyger jag alltid!

Ögge
12.21
#jagstannarpamarken sen 2014 pga av klimatkrisen
11.41
Jag flyger när jag ska på semester. Hur ska man annars komma till Japan? Åka tåg och sedan båt från Kina? Är rädd för att åka till Kina, eftersom de tog Gui Minhai i Thailand. Men jag klimatkompenserar resan istället. Har faktiskt klimatkompenserat hela min livsstil. Sedan håller jag med om att vi renoverar inte hela huset, bara så lite som möjligt, det som behövs och behåller gamla mobiltelefoner och så. Gamla mobiltelefoner är lätt att få gratis av folk som inte vill ha dem längre.
11.34
Jag flyger såklart inte alls.
11.28
Har ni flygskam när ni äter kött som transporterats med flyg?
11.23
11.21
Jenny, varför håller inte det. Det är ju sant! De konkurrerar ju ut tåg hur lätt som helst, både pris och tid. Det är ju bara att gå bakåt. Så när bilen kom skulle vi tillbaka till häst och vagn? Tror du inte det bättre att skapa ett renare flyg? Så bra som tågen går kan man ju inte resa, man vill väl veta att man kommer fram på utsatt tid?
11.18
Det finns två alternativ, tro på ca 90% av alla forskare eller tro, vad man själv vill för att kunna flyga till t,ex Paris och vända över helgen, hur kan någon försvara att endast flyget skall vara skattebefriat? Har har barn och barnbarn, som jag är rädd om, är själv 70 plus.
11.14
Jenny, tågen går också på utsatta tider, de är väl inte fulla med passagerare?
11.07
11.07
Åker politikerna själva tåg till Bryssel nu eller?
11.07
Jag flyger inte längre pga klimatet. Jag tar tåget till Italien i påsk.
10.57
Jag har skrivit på att inte flyga i år. Tar tåget till Tskland snart. Men i julas flög jag till barn och barnbarn i USA.
10.57
ALLA är ansvariga för klimatet! Blir vettskrämd av inlägg där man menar att klimatfrågan är politikernas/"de ansvarigas" uppgift. Varenda liten jävla plastplupp som produceras tär på jorden... Allt påverkar... VAR och EN ansvariga...
10.56
Jag har lagt av med att flyga för ca 5 år sedan. Gör min tionde tågluff i vår. Tågluffandet fick en nytändning då jag 2015 kom på att jag skulle kombinera ett konsertbesök med min 60-årsdag. Det var i Holland och jag passade på att resa vidare. En fantastisk resa som gav mersmak.
10.56
Flygfritt 2018. Flygfritt 2019. Och framåt.
10.56
Ni som pratar om att skambelägga de som flyger: Var i artikeln står det något om skam? Tvärtom säger ju Erik Rydvall att allas liv ser olika ut. Han säger inte att andra ska skämmas, berättar bara vad han själv gör.
10.56
Ja, jag har beslutat att sluta flyga på grund av klimatförändringarna. Har förvisso inte flugit sen 2012 ändå, så känns inte som någon stor uppoffring. Är frilansmusiker själv och har tagit mig med tåg, buss eller bil till mina spelningar i flera år.
10.56
Till Per J. Det där att planen går ändå är ju varken ett logiskt eller hållbart argument. Om färra flyger är det självklart så att planen inte går ändå, flygbolagen kör knappast med tomma plan.
10.56
Jag har inte flugit på tio år. Det var ett enkelt beslut när jag väl hade läst in mig ordentligt på klimatfrågan.
10.50
Jag flyger nästan inte alls längre men gör andra minst lika berikande äventyr. Nu i vår interrail för tredje gången, Wien, Slovenien, Venedig. Nattåg till och från Hamburg.
10.50
Jag flyger cirka 120 timmar i månaden, planen gör åt lika mycket CO2 varken jag med på det eller inte.
10.50
Så länge politiker o andra glidare tar flyget (business) kommer jag att fortsätta att ta flyget till solen..
10.46
Sara 10:05: Om Sverige är ett land där skambelägga ses som något positivt så är det väl inte konstigt om folk måste ta sig utomlands för att kunna andas lite och koppla av på riktigt? Att ständigt bli dömd är inget liv.
10.46
Vi är två pensionärer som slutat flyga på semester och istället åker tåg med interrailkort. Det går alldeles utmärkt. Tågen i Europa är snabba och pålitliga. Bättre än i Sverige. Dessutom får man se mycket mer, tågstationerna är nästan alltid i centrum av städerna, du träffar och talar med intressanta människor på tågen etc. En interrail pensionärsbiljett kostar ca 4000 kr om du vill åka 30 dagar och resa tåg max 15 dagar.
10.31
Jag slutade flyga 1992. 😜👍
10.31
Flyger när jag behöver. Eftersom politikerna själva inte låter bli flyget utan flyger tom med business så varför ska jag avstå mina resor till värmen. Tåg fungerar inte och varje gång vi försökt blir vi stående någonstans. Speciellt vintertid innebär det stora risker för oss äldre.
10.31
Jag flög senast för 28 år sedan. Efter det har jag inte sett,behovet. Anser numera att jag inte ska belasta miljön med tanke på de som är unga. Numera vet vi ju!! Friluftslivnära i i skog och mark räcker för mig.
10.26
Jag har medvetet valt bort att flyga; det sedan 10 år tillbaka. Åker dagligen tåg och stadsbuss, då såväl vardagar som på helger, året om. Vid utlandsresor blir det uteslutande färjor, bussar och tåg som används som fortskaffningsmedel, emellanåt blir det även taxibilar, till och från.
10.21
Nej jag flyger inte mindre. Jag tror att klimatförändringarna är här och de är beständiga. Jag tycker inte att man kan göra privatpersoner ansvariga det ansvaret måste regering och riksdag göra genom lagar som bestämmer vad vi kan göra. Sen så är Sveriges utsläpp marginella mot exvis Kina. På sikt så tror jag det är kört för människan på jorden. 😲
10.18
Har aldrig flugit i hela mitt liv. Men jag behöver heller inte göra det i mitt jobb (som många andra) och när det kommer till semester är jag mer intresserad av saker på nära håll (fiske, friluftsliv) så inget flyg behövs där heller. Tycker mest det är en skambeläggning av vanligt folk som sker i vanlig ordning, de som pekar och anklagar mest är de som sedan flyger mest också (ekonomiska eliten, politikerna, influencers...) Tycker vanligt folk ska fortsätta ta flyg inom sitt jobb om de måste och åka iväg på en och annan solsemester om de känner för det.
10.18
Ojdå - att inte skaffa barn är det dummaste jag hört. Det visar en total oförståelse för människans utveckling. Om vi någonsin ska kunna "erövra" vår galax måste den männskliga populationen komma upp i flertalet trilloner. Hur annars ska vi kunna bygga en Dyson Sphere?
10.18
Självklart flyger jag inte. Jag har ju barn och barnbarn. Och har redan konsumerat min andel av jordens resurser. Vem vill sno de ungas andel?
10.15
Var och en måste göra vad man kan, jag flyger inte. Det går inte att säga, jamen resten av världen flyger ju. Du ska ta ditt ansvar, ju fler som gör det så följer andra efter.
10.15
Jag har inte flugit sedan 1974 och jag klarade mig utmärkt 🤗
10.12
Har inte tagit flyget på mer än tio år.
Men där jag bor i södra Sverige så påminns jag ständigt om flygets klimatpåverkan.
För här bullrar flygplanen ovanför mitt huvud dag ut och dag in, mer och mer buller.
Som åska året runt.
10.12
Att skaffa ett barn påverkar miljön värre, ändå finns ingen barnskam. ”Adoptera” borde i så fall vara motsvarande ”ta tåget”.
10.09
10.09
Skämtar ni? Tror ni att fattigpensionärer rer har råd att resa.
10.06
Absolut inte, tåget är inget alternativ då man inte vet när man kommer fram!
10.06
Jag har sen 15 år tillbaka mer än halverat mitt flygande. Väljer oftast tåg mellan Stockholm och Umeå. Jag vill göra vad jag kan för miljön och att åka tåg är ingen uppoffring. Bara skönt, trevligt och rogivande.
10.06
Om en pilot går ner till halvtid för att minska på flygandet, stannar flygplanet också då kvar på backen eller en annan pilot flyger istället?
10.05
Tittar mer på semesteralternativ som inte innebär resande alls. Har insett att det är något absurt med hur vi lever när det krävs en utlandsresa för att koppla av. Tragiskt att se hur låsta vi är vid våra ”måsten”.
10.03
Åker till Medelhavet 2 gånger om året .Hur åker våra politiker åker dom tåg eller till Bryssel 🤔
10.02
Hade gärna tagit tåget oftare men när tåg biljetterna är nästan dubbelt så dyra, blir det tyvärr inte lika ofta. Framförallt sträckan gbg-sthlm.
10.02
Senaste flygresan jag gjorde var 2005 alltså 14 år sedan.
10.02
Självklart flyger jag. Det är av fullständigt marginell och helt försumbar betydelse om vi i Sverige slutar flyga. Svenskar vill gärna blåsa upp sig själva till moraliska föredömen för andra folk och länder att ta efter. Skrattretande och patetiskt. Jag tror på att resande och internationellt utbyte motverkar fördomar och osund nationalism. Klimatkrisen måste angripas på annat sätt. Rejäla och genomgripande förändringar.
10.02
Fokusera på att lösa mer angelägna miljöproblem som att bygga ut kärnkraften istället. Att sluta flyga är symbolpolitik. Flyget skall såklart även de göra sitt och jobba för att bli mer hållbart, exempelvis genom inblandning av biodrivmedel och på sikt helt syntetiskt framställda bränslen som inte är fossila. Att sluta flyga är inte aktuellt för mig.
09.53
om man kunde lita på tåg så skulle manga fler åka tåg så satsa på det, att tågen kommer i tid
09.53
Nej
Flyger endast en gång per år till medelhavet
09.53
Är vi duktigare bara vi säger att vi tar tåget istället?
Får man en liten klapp på huvudet då?
09.51
09.49
Ja jag ska inte flyga om det inte är absolut nödvändigt. Finns oftast alternativ!
09.49
Nej jag flyger inte mindre. Ser fram mot att ett mer "miljövänligt" flygbränsle kommer med tiden. Vem vill sitta 2 dagar på tåg till medelhavet och 2 dagar hem under en semestervecka?
09.49
Besöker vänner och familjen i Schweiz bara med tåg. Är rolig och man träffar mycket trevligt folk. Är inte ens dyrare om man bokar tidigt.
09.49
Nej, vill att forskningen ska få fram miljöbränslen till flyget och att hybridpkan påskyndas
09.48
Jag brukade flyga mindre än en gång per år, men nu har det pga arbete blivit minst 2 ggr per år. Flygsemestrar håller jag till det minimala.
09.47
Nej! Tåg, som drivs med diesel eller el, innebär också påfrestningar på klimatet!
09.47
Vår familj undviker också flyg sedan ett par år tillbaka. Tåg har fungerat bra, barnen älskar det, speciellt natttåg! Det kommer inte bli lätt men vi måste ändra vår livsstil för våra barns skull. Till er som säger att det inte spelar någon roll vad just jag gör, många droppar små blir till en stor å...
09.47
Rolv flygresor till Thailand senaste fem ären
Tänker fortsätta
Planet går antingen jag är med eller inte
09.47
Då det fortfarande är för osäkert att ta tåget då hela Sverige stannar upp pga löv på spåren och det kostar en tredjedel att flyga så kommer jag fortsätta flyga. Vi måste bygga höghastighetståg så man kan lita på att komma fram. Såhär blir det när man inte längre har en helt statlig järnväg och staliga tåg tyvärr. Vi ska komma fram med tågen i tid och det får kosta vad det vill så slipper vi flygen men inte för att företagen ska få bestämma sådana viktiga saker som våran järnväg där de bara vill plocka ut profit
09.47
Nej, åker 1 gång/år och det fortsätter jag med. Däremot byter jag inte mobil och andra prylar så fort det kommer nått nytt!, eller slänger ut kök, gör om badrum byter vitvaror och annat bara för att man tycker det är ”omodernt”. Istället för detta horribla handlandet så flyger jag på semester istället med gott samvete.
09.47
09.47
Har aldrig och kommer aldrig att åka tåg. För det första finns det ingen säkerhet (stambanan) och för det andra inga garantier om miljö förbättrad framkomlighet i jämförelse med flyget.
09.47
Jag har inte flugit på 18 år. Åker bara tåg
09.47
Har bil och därmed redan för stor klimatpåverkan. Fullständigt otänkbart att jag skulle flyga dessutom!
09.39
Åker numera tåg
09.35
jag har aldrig flugit, kommer aldrig flyga (70 år)
09.35
Jag älskar att resa. Men flyger aldrig. Vi har alla ett ansvar för världen vi lever i och jag vill att mina barn ska få möjligheten till en bättre värld.
09.35
Nej!
09.35
Flyger aldrig om inte jobbet tvingar iväg mig någonstans, har aldrig förstått mig på att resa. Att ta tåget är inte heller särskilt miljövänligt, förstå hur mycket av miljön som blir förstörd av att bara bygga rälsen; att resa över huvudtaget är inte miljövänligt. Klimatkompenserar genom att köpa allt (som kan köpas) digitalt, samt endast beställa från Amazon i och med att den marginella klimatkostnaden blir mindre om fler köper allt från samma ställe (som distribuerar varorna via posten).
09.33
Det är inte allt fler som vill hitta alternativ till flygresande. Bara massa falskt påhitt i hoppet om att tro det skulle vara någon som skulle gå på detta. Möjligtvis om man kan få billig biljett på ett raketflyg som gör det möjligt att transporteras typ till USA på en timme skulle det få mig att byta transportmedel.
09.33
Som Thomas nämner i diskussionen här, Sverige har nästan ingen flygverksamhet. Det finns kartor över flygtrafiken på exempelvis där man ser flygtrafik i realtid. Sverige är en öde ö när man då ser alla radar ekon på världskartan!
09.31
Vilken nonchalans i många inlägg. Att åka på semester är ingen mänsklig rättighet, tar tåget för lång tid; stanna hemma. Min familj flyger mindre, om inte annat för att våra barn inte vill flyga mer.
09.31
Jag tar nu alltid tåget i första hand. Det går fort till Tyskland. Sedan väljer jag tåg även i övriga EU. Smidigt och trevligare än flyget ! Upplevelsen är trevligare och jag känner mig piggare än om jag flygit.
09.31
Absolut! Det känns inte bra på något sätt att flyga idag. Viktigt att våra politiker snabbt agerar i frågan och ser till att tåg och andra klimatvänligare sätt att resa blir reella alternativ. Det gäller både utbud och priser.
09.31
Nej, använder det som passar bäst och är snabbast
09.31
Nej bor i två länder. Tar alldeles för lång tid att ta tåget.
09.31
Jag har flugit 12 ggr under mina 64 år.
09.31
Nej, jag ska inte sluta flyga eller flyga mindre.
09.31
Jag har aldrig flugit och lär aldrig göra det heller.
09.28
Jag älskar att flyga, aldrig med tåg!!!
09.28
Ja, jag har valt att inte flyga alls. När flygandet har minskat med säg 40%, då ska jag börja fundera på om det är aktuellt med en flygresa.
09.27
tills de hittar miljövänligare bränsle flyger jag mindre. alla kan göranågot för en bättre klimatmiljö gemensamt ansvar.
09.26
Jag åker på bilsemestrar över hela Europa då blir hela resan ett äventyr,även vintertid

Jag använder en Volvo V40 Med dieselmotor Miljöbil förbrukning 0,4lit per mil
09.25
Slutat flyga sedan ett par år tillbaka. Resonerar på samma sätt som Erik i artikeln.
09.25
Bor till och från i Kalifornien så det är ju som sagt svårt med tåg. Men jag gör allt jag kan för att minska flygresandet. Tänker verkligen till innan biljetter bokas. Jag står inför ett val: Vart ska jag bo/jobba. I sommar åker jag och familjen till Mallis - (från Sverige). Tåg och båtbiljetter bokade. Planen är att stanna på ett gäng trevliga ställen på vägen för att avsluta på Legoland innan slutdestinationen hemma. Barnen pratar om äventyret varje dag. Jag kan verkligen tänka mig att sluta flyga. Kostnaden är densamma som att åka flygscharter. Vi har ställt om kosten. Vi har börjat med att stryka både nöt- och fläskkött. Vi gör allt för att begränsa bilresandet. Det sistnämnda är ju givetsvis inte möjligt för alla idag med tanke på den bristande kollektivtrafiken. Summa summarum. Jag kommer göra allt jag kan för att minska min familjs avtryck. Jag vill inte vara den som i framtiden inte kan se i mina barns ögon. Jag vill inte vara den som måste säga till mina barn och barnbarn: vi visste inte bättre - just då skrattade vi bara åt det. I dag vet vet vi läget. Det finns inga ursäkter.
09.24
Är 70 år har åkt flyg till utlandet 5 ggr, tänker flyga om jag har lust, när man ser på andra länders utsläpp är mina en droppe i havet.
Maggie
09.24
Ja, vi tar bilen på Europasemester i sommar i stället för att flyga. Försöker ersätta flyg med videokonferenser i jobbet.
09.17
Ja, ska göra min sista flygresa nu under våren. Framtiden kommer att vara flygfri, där själva färden blir en större del av helhetsupplevelsen.
09.17
Absolut inte, flyger massor och kör bil. Tor inte överhuvudtaget på detta klimathot, trams och hysteri är vad det är.
09.14
Jag kan tänka mig att åka mer tåg, om dessa blir bättre handikappanpassade!
09.11
Håller med signaturen "Lasse" om att detta är ett Stockholmsproblem som allt annat i Stockholm. Man vill göra vildmark av Stockholm och förändra allt till vad det inte ska vara!
09.11
Klart som korvspad. Man får se det som en IQ test.
09.10
Ja, jag flyger mycket mindre nu. Jag har tyvärr redan flugit upp min kvot under min uppväxt (innan man visste bättre). Sist jag flög var 2010, då till Nice i Frankrike. Det är lätt att avstå från flygresor inom Sverige och Norden, men jag har ju en längtan att åka tillbaka till Australien och då känns båt och tåg lite väl långt.
09.10
NEJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
09.08
Flyger hur mycket jag vill alla dagar i veckan.
09.08
Flyger till Rom på torsdag underbart.
09.07
Ska jag ta tåget till Irland så får det nog byggas en tunnel först.
09.07
Finns för dåligt med alternativ.
09.06
Ingen propaganda i världen kan få mig att flyga mindre.
09.06
Nej, och håller med Margareta kl 9:02
Jag har barn och barnbarn i Kalifornien och England ! Tåget ? Tror inte det 😂
09.06
Den här frågan känns bara så jävla löjligt popu listisk
09.06
Nej jag ska nog överväga att flyga ytterligare lite mer och definitivt köra än mer bil.
09.05
Ja, det har jag gjort de senaste 10 åren. Det senaste året har jag även låtit det påverka arbetet genom att välja tåg inom norra Europa och avstå från vissa resor.
09.05
Nej. Jag varken flyger eller åker bil mindre än vad jag behöver. Däremot köper jag inte ny TV innan den gamla gått sönder. Samma sak gäller spis, kyl etc. Att inte slänga fungerande saker gör att jag kan fortsätta resa med gott samvete.
09.05
Inget flyg, ingen bil, inget kött, inget liv..
09.05
Näpp!
09.05
Bor på Österlen i Skåne och åker alltid tåg till Stockholm där barnen bor. Var förra veckan i Düsseldorf och den tågresan gick via Köpenhamn och Hamburg och det klarar man på en dag. Har även åkt tåg från Skåne till Lofoten, då med övernattning i Östersund, en helt fantastisk resa. Jag är 70 år och har flugit färdigt!
09.03
Jag arbetar som pilot och har gått ner på halvtid för att flyga mindre och därmed bidra till att rädda klimatet.
09.02
Nej tyvärr!
Har barn och barnbarn i Kalifornien och i New York, så har inget val utom flyg.
När jag blir pensionär kan jag ha tid att ta båt från Holland över Atlanten, sedan tåg från kust till kust i USA. Ska bli spännande!!
09.02
Flyger redan väldigt lite och vill dra ned på det ännu mer (inte flugit på tre år). Ser några väldigt tråkiga attityder i kommentarsfältet att vissa flyger ännu mer och inte visar minsta hänsyn till klimatet. Vi har mycket att vinna men allt att förlora. #NoPlanetB
09.01
Har inte flugit sedan 2014. Tar inte flyget inrikes då det ofta är dyrt och långt till flygplatserna dit jag ska. Tjänar alltså minimalt med tid. Har satt som mål att undvika flyg på de destinationer där det är möjligt.
09.01
Tar flyget då det är renare än att åka bil. Vem sitter egentligen på ett tåg till Europa? Hela semestern blir ju transport....
09.01
Tycker bättre om att åka tåg, men förutom till Prag och Berlin är det svårt så flyger annars. Skippar istället kött som är en värre miljöbov. Sedan måste överbefolkningen komma upp på världsagendan, flyget är en petitess jämfört med denna. Varför vågar ingen prata om det?
09.01
Ja, jag väljer tåg/buss istället i första hand och trivs jättebra med det men det är möjligt jag åter tar flyget nån enstaka gång ifall situationen så kräver.
Förstår inte varför det kallas en trend? Det är ingen trend för mig. Jag har funderat mycket, valt bort bil, bor i en etta och äter väldigt lite kött.
09.01
Inte alls. Det förekommer så mycket felaktiga fakta när det gäller klimatet och det blir inte ens en droppe i havet de som åker tåg och utnyttjar kolkraft.
08.57
Nopp! Jorden har alltid förändrats i form av katastrofer, torka, och översvämning mm även utan mänsklighet. Inlandsisen fortsätter smälta som den gjort i många tusentals år. Sen finns dom som tror att dom kan förhindra det, rent löjligt!
08.57
Flyger som vanligt, varken mer eller mindre. Gäller även min bilkörning. Men så är jag inte heller det minsta oroad, klimatalarmister bygger inte sitt case på fakta.
08.50
Flyger faktiskt mer än tidigare, är helt ointresserad av miljöfrågor vilket är ett Stockholmsproblem.
08.47
Tågen är opålitliga, tar längre tid, kostar ofta lika mycket eller mer som flyg. Kan jag välja flyget så väljer jag det alla dagar i veckan.
08.46
Jag flyger som vanligt och kör bil när jag har lust.Har sett i Asien hur alla eldar sina soper.
08.46
Håller med Carolina. Fast har känt så länge och inte flugit sedan 2005. Ibland är det supertråkigt men jag kan leva med det.
08.46
Jag flyger så litet som möjligt.
Aldrig I Sverige och kommer att tacka nej till kontorets studieresa om den kommer att ske med flyg
08.46
Tror inte jag skulle tänka så, om jag fick möjlighet att resa. Säkert 5-6 år sedan jag flög senast.
08.46
Flyger och äter som vanligt,samt börjat aktivt att leta icke eko mm!
Kan inte bry mig mindre om detta miljö dravlet faktiskt
08.45
Ja åker ofta sträckan Gävle - Skellefteå på dagtid. Åker kl.7.45, framme kl.15.15(då är sträckan mellan Umeå - Skellefteå buss) Perfekt att arbeta på tåget.
08.45
Jag har alltid varit väldigt fattig, men samtidigt velat resa till någon plats långt bort, som Australien. Nu när jag sparat ihop till en resa tänker jag inte låta bli den för klimatet. Jag har ju väntat hela mitt liv.
08.44
Nej! Men jag har inte flugit sedan sjuttiotalet av miljöskäl. Klimathotet tror jag inte på.
08.44
Den dagen som politikerna tar tåget eller häst å vagn till Bryssel då kanske jag kan tänka mig att omvärdera mina transportvanor. Det räcker inte med att sitta å predika när man själv är lika goda kålsupare.
08.44
Jag bor i Asien och hälsar på min dotter i England och familjen i Sverige 1 gång om året.
08.44
Undviker att flyga och köper Svanmärkt ock ekologisk. Det blir dyrare men drar ner på all konsumtion, inte så svårt!
08.44
Sista gången jag flög var 2010. Trist att läsa om alla klimatförnekare, där egoismen går hand i hand med bristande kunskaper. Ta bort alla subventioner på flygplatserna och fördubbla priserna på flyget i form av skatter. Pengarna ska läggas på upprustning av tågtrafiken.
08.43
Nej. Min fru är från Brasilien. Vi måste flyga även om det blir dyrare. Vi får dra in på annan konsumtion
08.43
Har imånga år flugit två gånger per år till thailand, men nu har jag utökat med en resa per år till Vietnam, kanske det blir någon ströresa till någonstans
08.43
Ja. Jag var ute och tågluffade i tre veckor under jul och nyårsledigheten.Frankrike och Spanien var några av länderna vi besökte. Mycket roligare att resa med tåg.
08.43
Jag har varit flygfri sedan 13 år tillbaks. Det är en självklarhet för en ansvarstagande människa att avstå från att bidra till en verksamhet som vi vet är en betydande orsak till klimatförändringen, den största katastrof mänskligheten drabbats av (eller rättare sagt skapat). Det är lika självklart som att inte köpa produkter som producerats med barnarbete, lika självklart som att inte köpa sex, lika självklart som att inte slå sina barn! Tror man att problemet kommer att kunna lösas med ny teknik eller inte ens är ett problem har man nog inte satt sig in i problemet!
08.43
Nej
08.43
Ja!
Slutat att flyga för ca fem år sedan och använder bilen i dem tillfällen som det inte går att göra på annat sätt.
08.43
Har absolut sett över mitt sätt att resa och försöker nu ta tåget så ofta jag kan. Nu senast valde jag till exempel att ta tåget ner till södra Spanien istället för flyget. Långsammare, men både bekvämare och trevligare.
08.42
Tror att det är företagen som bör tänka om. Alla som pendlar i luften varje dag är de som är miljöbovar. Nu när det finns så många andra sätt att kommunicera på borde det gå i första hand.
08.42
Absolut! Jag vill göra vad jag kan för barnen och de kommande generationerna. Jag tar mitt ansvar. Dessutom finns det tåg och bra destinationer dit det går att ta sig till med tåf.
08.42
För att vända den här negativa trenden krävs en omställning i hela vår livsstil. Allt från hur vi transporterar oss till vad vi köper och hur mycket vi konsumerar. Flygningen är bara en del av det, även om det är nödvändigt att dra ner på den.
08.42
Påverkas ja, desto mindre man har desto mer drabbas man av alla straffskatter.. hade jättegärna köpt elbil men finns inga familjevänliga alternativ med en rimlig prislapp. Kasta alla pengar som läggs på sj i ett statligt elbilsföretag istället?
08.42
Jag är skit rädd att flyga har aldrig flykigt
så jag borde få medalj av Kungen !
08.42
Flyger inte alls. Vi kan inte hålla på så här.
Om fler slutar flyga måste flygbolagen lägga ner och då blir det mindre utsläpp.
08.42
Nej, men på grund av min ekonomi, hade jag haft det bättre ställt hade jag flugit mer. Visst är det märkligt, när flyg var förbehållet de bättre bemedlade var det inga problem, men nu när vanligt folk har råd är det plötsligt en miljöfara...
08.42
Har ingen bil. Flyger inte. Cyklar oftas. Enstaka bilresor då jag bor i Eskilstuna och där är alla affärer belägna långt utanför stan i stora köpcentra. Busstrafiken fungerar dåligt. I E-tuna öppnades en affär som skulle sälja bättre, finare mat men när en reporter ifrågasatte hur de kunde välja en plats dit inga allmänna färdmedel var möjliga svarade ägaren att ' de utan bil var inte det klientel de vände sig till... Sorgligt tänk.
08.42
Att flyga mindre är bara ett val, kanske inte det viktigaste. För att undvika att ha barn så slutar vi överbefolkning eller inte att ha ett husdjur är mycket svårare. Att sluta berätta för andra vad man ska göra och göra små förändringar i sitt eget liv är det svåraste av alla val.
08.42
Tar hellre flyget som är renare och säkrare än alla övriga kommunikations sätt!
08.41
Jag bor i Norrbotten, för mig är tåget inte ett alternativ, vi som bor i norr behöver snabbt komma till bl a Stockholm över dagen i tjänsten. Hade jag bott i södra Sverige och inte haft ca 100 mil att transportera mig för att komma till ett möte hade jag tagit tåget.
08.41
Flyger Aldrig! Se på himlavalvet sikket jävla svineri!! SKÄMS!
08.39
Ja. Flyger inte sen 2015. Känner skuld för flygandet innan dess, för att jag bistod till att normalisera beteendet att flyga överallt hela tiden.
08.38
Jag flyger precis som vanligt och kör bil när jag har lust. Och sorry, har inte dåligt samvete.
08.27
Har familj i Holland och Tanzania. Holland går väl att åka tåg till men då ryker två av mina semesterdagar, eller de extra-timmar jag jobbat hårt för att få ihop, enbart på resan.
Till Tanzania finns inget alternativ än flyg.
08.18
Nej!
Bor i asien vintertid och dit gar inga Tag! Och batar!
Och i asiatiska lander betalar man ingen Miljoskatt
08.18
Jag bryr mig inte ett skit om koldioxiden, faktum är att vi behöver mer av det. Sluta flyga? Nope. Sluta köra bil? Nope.
08.18
Flyger inte någon gång.
08.17
Jag har slutat flyga pga av klimathotet samt att jag rest mkt med flyg. Fortsätter att resa men med tåg. Semestrar mera i Sverige vilket är underskattat.
08.17
Ganska absurt hur det har gått mode i att publikt låtsas att vi är så miljömedvetna utan egentligen tänka efter. Se till att flytta in i städer där publika transporter kan utnyttjas effektivt och sluta subventionera landsbygden där bilar har sitt herrvälde.
08.17
Har gott samvete. Aldrig flugit i mitt 63-åriga liv. Äger ingen bil och äter inte rött kött.
08.17
Nej jag flyger inte mindre.
Däremot tänker jag på vad jag köper, särskilt mat. Den ska vara närproducerad.
Om jag flyger någon gång per år och min mat inte flyger/åker runt jorden förmodar jag att jag bidrar minst lika mycket till minskat utsläpp.
Mat äter man ju varje dag, varför talar man inte om hur viktigt det är med närproducerad mat?
08.17
Jag har trappat upp mitt flygande på sistone, propaganda och hjärntvätt funkar omvänt på mig.
Ser gärna att biodrivmedel ersätter nuvarande bränsle dock..
08.16
Nej
08.16
Ja.
08.16
Jag flyger inte alls!
08.16
Nej,absolut inte!
Det får mig att må dåligt om detta är det vi Svenskar tror betyder något i det stora hela?!
Än värre är,när man får höra den trasiga klyschan att man drar sitt strå till stacken osv mm-nä kolla mer kortsiktigt när det gäller barnen och deras mående istället!!!
08.14
08.14
Ja och de som inte börjar göra det kommer få skämmas inför senare generationer i allt större utsträckning.
08.14
Har inte flugit på tolv år. Saknar det inte. Har upptäckt massor av pärlor i Sverige istället. Billigare, enklare, och jag kan se mina barn i ögonen.
08.12
Slutade flyga för 15 år sedan. Reser ofta med tåg och tycker det funkar mycket smidigt.
08.12
Ja, jag flög en hel del tidigare, men väljer tåg nu. Det är också en fråga om hur mycket vi behöver resa. På jobbet allt oftare möten via ”länk” .
08.12
Flyger inte nån gång ,vad är det för mening med det,trivs hemma bäst
08.11
Ja, man måste kunna unna sig något i livet. Har åkt till USA en gång i mitt liv och flyger ca 2 gånger inom Europa varje år och vartannat år inrikes
08.11
Tåg är inget alternativ , riven kontaktlina, spår fel, växelfel, signalfel, trasigt lok å varje dag
08.10
Tror att jag flugit totalt 8 gånger sedan 11 september 2001. Har jättelätt för att avstå när jag tänker på säkerhetskontroller och hur omständligt det är att ta sig till och från flygplatser. Dessutom kan jag jobba på tåget om jag reser dagtid och vakna utvilad om jag åker nattåg.
08.10
Nej.
08.09
Jag flyger då det ej finns något reellt alternativ. Beroende på inkompetenta och maktkåta politiker lär det förbli så i lång tid framöver.
När skall förresten våra politiker börja resa järnväg till och från sina möten i Bryssel? Effektivt ska det ju vara...
08.09
Nej, däremot flyger jag väldigt sällan då de ställen jag skall till går att åka tåg till samt att tåg är mycket enklare att transporteras med.
08.09
Status att träffas på Arlanda. Varför behöver politiker, tjänstemän/kvinnor, VD och konsulter osv flyga Fler gånger i veckan till STOCKHOLM. Organisationen/företaget blir ej effektivare av att flyga och träffas fysisk. Det är en status pryl att flyga. Hoppas att vi får se mera höga chefer, politiker sitta på tåget och jobba, prata med vanliga människor osv
08.09
Och hur tar man tåget från Örebro till Skottland?
08.09
Jag flög sista gången 1994. Sedan dess har jag avstått för klimatets skull. Det finns andra sätt att resa på :)
08.09
Ja, jag har ändrat min livsstil. Inga mer flygresor " till solen" sedan några år, den skiner så fint här med. Försöker tona ner mitt ego. Har även investerat i solceller. Åker gärna tåg ofta både billigare och mer bekvämt.
08.09
Nej
08.07
Det blir bil (biogas} för sånt som tar mindre än ca 8h tåg fungerar inte då man inte kan komma fram dit man skall utan att sen åka taxi eller något. Totalt sett är tåget väldigt dyrt, tar för lång tid och är nästan aldrig det bästa. Det är en lyx för dom som har tid.
08.07
Man måste ta ett nytt helhetsgrepp om allt resande ex.vis så måste man få bort allt okynnesresande i tjänsten. Det finns så mycket personliga förmåner / vinningar med att resa själv och inte samåka, bonuskort på flyg, hotell osv. Man måste också se över så att det blir en reel marginalkostnad att använda tjänstebilar privat, i dag så kör nästan alla så att man når 3000 eller 6000 milagränsen vilket innebär en reducering av förmånsvärdet men avsevärda belopp. Detta gör också att man inte samåker till gemensamma kundmöten och interna företagsmöten för att nå sina körgränser och få ett reducerat förmånsvärde. Detta verkar ingen våga ta tag i. / fd syndare i frågan.
08.06
Jag cyklar 28 kilometer varje dag, när jag kunde ta bussen som är gratis för alla gymnasieelever.
08.06
Flyger ganska mycket då det är smidigt och punktlig.
Tåg är inget alternativ då man ofta riskerar att missa sina möten samt att åka tidigare inte fungerar familjärt då detta skulle innebära dubbelt så många resdagar.
Sedan har jag och min sambo valt bort barn. Jämför dessa ca 500 flyg under 40-års tid i koldioxidutsläpp med ett barn, dessa uppgår inte till vad ett barn producerar i koldioxidutsläpp på ett år.
Diskutionen har nått höjder av dumhet som jag ej trodde existerade.
08.05
Jag har aldrig flugit inrikes och tycker det är vansinnigt hur folk tar flyget utomlands titt som tätt. Det är weekend-resor inom Europa och resor till Thailand eller USA med hela familjen på semestern. Samtidigt ska man vara medveten om att det finns delar av Sverige där tåget inte är ett alternativ och det är hyckleri att moralisera över inrikesflyget samtidigt som järnvägen är i ett tillstånd som tangerar kaos. För många resor utomlands finns inget realistiskt alternativ till flyg, där får man tills vi har ny teknik kanske fråga sig hur ofta det är rimligt att resa mellan världsdelarna...
08.05
Nej jag flyger inte mindre och har heller inget dåligt samvete för det, jag har istället valt bort att skaffa barn, delvis då jag inte vill ha några men även med tanke på klimatet, barn är den största påverkan man som enskild människa kan göra på klimatet. Jag väljer att resa istället.
08.05
Nej
07.57
Självklart. Jag väger noga alternativ för mina resor med hänsyn till klimatet. Vi har ingen planet b.
07.57
Jag fortsätter flyga och är ärlig med vad jag gör i verkligheten. Jag behöver inte stå och ljuga för att förbättra mitt rykte!
07.57
Varför ta tåg till Europa och ödsla el energi på det när man kan öppna dörren och gå ut i vår egen natur istället?
07.57
Svårt att hitta alternativ på 1 veckas charterresa till Medelhavet.
07.56
Jag bestämde mig för 15 år sen att på grund av klimatet inte flyga för nöjes skull. För ett par år sen valde jag att också undvika jobbresor med flyg. En enda flygresa släpper ut så mycket växthusgaser att det för mig inte går att försvara. För mig blir det för konstigt att först både källsortera och välja ekologiskt för att sen släppa ut ett ton koldioxid på en resa till Mallorca eller Paris. När man väl har informationen och kan sina fakta har man inget annat val än att också ändra sitt beteende.
07.56
Nej det gör jag inte och tycker att flyet får ta mycket skit i miljö frågan. Förstår inte varför flyget har blivit en symbol för miljön. Flyget är effektivt och ett bra sätt att resa på. Dom som förespråkar tåg i stället för flyg undrar jag, vem som ska ersätta för den förlorade arb inkomsten det skulle innebära att ta flyget? Detta är bara ett exempel..

Tror man ska arbeta för hitta ett miljövänligare bränsle och utveckling, bättre att försöka arbeta tillsammans för lösningar än som det är nu, tror inte sluta flyga är det som räddar miljön i värden.

Ska vi skatt på transport ska vi även ha det för tågen med, vilka naturresurser går åt för att producera elen till tågen?

Jag väljer alltid flyget före tåg och bil och kommer fortsätta göra det med gott samvete!



07.55
Ja jag tar båten till USA och tåget till Australien.
07.55
Jag åker bil eller flyg när jag reser. Generellt sett tar jag bilen om jag inte ska längre än 50 mil, är det längre tar jag bilen 25 mil till närmsta flygplats och åker vidare därifrån. Har försökt åka tåg ett antal gånger men lagt ner det helt nu då jag prioriterar tid med familjen. Jag är inte intresserad av att åka en dag tidigare och komma hem en dag senare.
07.55
Har slutat flyga helt sedan 20 år tillbaka.
07.55
Nej jag flyger inte mindre, men jag har världen som arbetsplats.
07.55
Ja jag flyger. Å kommer att fortsätta med det.
07.55
Flyger när det behövs. Vilket är ganska sällan. Fokus är löjligt stort på flyget som förvisso spelar roll men drunknar i övriga utsläpp.
07.55
Vi har skrinlagt utlandssemestrar. Sverige och närområdet är faktiskt helt utmärkta länder med massor av besöksmål. Och vi spar pengar.
07.38
Tråkigt med kommentarer som "kolla på andra länder" "flygplanet går utan mig".. Vi måste göra det vi kan för att ekosystemen inte ska kollapsa. Frågan är vill du kunna stå rakryggad om 20 år och ha gjort det som är ditt etiska ansvar eller kommer du kunna försvara dina flygresor etc när du möts av yngre generationer som förväntas leva med våra miljöförstöringar. Jag flyger inget mer om det inte blir hållbart för miljön. Min plan va förresten att åka till Japan när jag fyller 30, men tåg till Europa blir minst lika kul. Respektera naturens gränser tack!
07.35
Flyg är för billigt för att det idag ska väljas över ex tåg.

För att folk ska ändra sitt beteende behövs priserna på flyg och ex. Tåg justeras.

ex.

En stegrande skatt ju mer du flyger som privatperson. (Så det inte blir en klassfråga vem som har råd att flyga). Och ex till företag, något lockande ex. momsfritt till företag som väljer tåg.
07.33
Har slutat flyga och ser möjligheten att åka tåg som ett alternativ, ju fler som ställer krav på SJ desto bättre järnväg i framtiden. Kommer även att påverka min organisation att sluta flyga och hellre köra bil eller åka tåg.
07.33
Jag har slutat att flyga och kommer inte att börja igen förrän den tekniska utvecklingen har gjort flyget miljövänligt.
Om vi ska lyckas rädda vår planet så måste vi göra allt vi kan. Varje kilo koldioxid räknas, oavsett om det släpps ut i Sverige eller Kina.
07.29
Ja. Jag vet att jag inte räddar världen men vill inte bidra till att förvärra läget ännu mer för kommande generationer. Väldigt orolig för planetens framtid. Men jag saknar resandet otroligt mycket.
07.26
Jag bor i Skåne och ska jag till fjällen så åker jag tåg. Det skulle kännas för mycket dubbelmoral att ta sig till kalfjället och samtidigt, med flygutsläppet, bidra till att kalfjällen försvinner...
07.26
Har slutat flyga sedan jag gick i pension för ett år sedan. Vi har biogasbil och tar oss runt med den, buss eller tåg. Det allra viktigaste är att gå bort semesterflygandet till långtbortistan.
07.26
Jag flyger inte ofta ska jag tillägga eftersom jag helt enkelt inte är i behov av det, men vad finns det för alternativ? Behöver snart åka till Johannesburg och vad är då alternativet till flyg? Jag har inte all tid i världen. Vissa behöver resa och det är helt orealistiskt att tro att alla helt plötsligt skulle kunna flyga mindre i dagens globaliserade värld.
07.26
Nej men jag ställer krav på att flygbolaget ger möjlighet till viss klimatkompemsation
07.20
07.20
Nej verkligen inte kommer att fortsätta flyga , finns inga andra alternativ för mig , dagens klimatdebatt har gått alldeles för långt de flesta är ju helt hysteriska med focus på fel saker/länder
07.15
Vad skulle Sveriges flyg ha med klimatet att göra ? Börja med Asien och Amerika så kanske diskussionen har nåt värde.
07.13
Aldrig i livet!
Om jag inte flyger går flygplanet utan mig, detta vare sig jag vill eller inte. Dessutom släpper inte dagens flyg ut mer än vad jorden har råd med. Titta däremot på andra länders industrier som inte alls har samma krav som Sveriges nivåer ligger på.
07.13

Hej! Har du sett över ditt sätt att resa? Är det ens möjligt för dig att välja bort flyget? Dela med dig av hur du tänker här!